Brizganje plastike
Moderator: anex
-
seldzuk
#1 Brizganje plastike
Ima li na forumu neko ko se bavi ili se bavio brizganjem plastike? Već neko vrijeme razmišljam o pokretanju neke proizvodnje, ali ne znam nikoga ko to radi. Najvažnije mi je koju mašinu prvo nabaviti, sa kojom gramažom. I gdje se nabavlja repromaterijal? Ne bi smetao još neki savjet. Unaprijed hvala.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Brizganje plastike
Nisam se bavio sa time ali sam i sam pretraživao informacije o brizganju plastike više onako iz radoznalosti.
Dosta mašina ima na PIK-u pa možeš vidjeti okvirne cijene koliko koštaju. Mimo mašine najskuplja stavka su kalupi za proizvode koštaju 1000+KM po komadu da se izrade a neki i puno više. Repromaterijal je granulat ili meljava nije nešto pretjerano skup čak kad bi se čovjek baš upustio u taj posao mogao bi sam reciklirati plastiku i koristiti je ponovo.
Elem kao i u svakom poslu pare su osnovna zapreka a onda nakon toga dođu Kinezi jer sve što ti napraviš ovdje za jednu sumu oni naprave za barem duplo manju jbg-a
Dosta mašina ima na PIK-u pa možeš vidjeti okvirne cijene koliko koštaju. Mimo mašine najskuplja stavka su kalupi za proizvode koštaju 1000+KM po komadu da se izrade a neki i puno više. Repromaterijal je granulat ili meljava nije nešto pretjerano skup čak kad bi se čovjek baš upustio u taj posao mogao bi sam reciklirati plastiku i koristiti je ponovo.
Elem kao i u svakom poslu pare su osnovna zapreka a onda nakon toga dođu Kinezi jer sve što ti napraviš ovdje za jednu sumu oni naprave za barem duplo manju jbg-a
-
seldzuk
#3 Re: Brizganje plastike
Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
- homega
#4 Re: Brizganje plastike
Nije problem brizgati plastiku, nisu ni mašine skupe, alat je skup. Izrada "kalupa" je skupaseldzuk wrote:Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
-
seldzuk
#5 Re: Brizganje plastike
Najbolji primjer je polovan alat za štipaljke koji je prije možda pola godine bio na piku. 5 000 KM polovan.homega wrote:Nije problem brizgati plastiku, nisu ni mašine skupe, alat je skup. Izrada "kalupa" je skupaseldzuk wrote:Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
A kolika im je trajnost? Koliko komada u prosjeku mogu napraviti?
- homega
#6 Re: Brizganje plastike
seldzuk wrote:Najbolji primjer je polovan alat za štipaljke koji je prije možda pola godine bio na piku. 5 000 KM polovan.homega wrote:Nije problem brizgati plastiku, nisu ni mašine skupe, alat je skup. Izrada "kalupa" je skupaseldzuk wrote:Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
-
seldzuk
#7 Re: Brizganje plastike
ne kontam. šta hoćeš reći?homega wrote:seldzuk wrote:...
Najbolji primjer je polovan alat za štipaljke koji je prije možda pola godine bio na piku. 5 000 KM polovan.
Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
-
seldzuk
#8 Re: Brizganje plastike
najpoznatiji i najljepši plastični proizvod dobiven brizganjem
LEGO kockice
naravno, ovdje je upitanju automatizacija o kojoj u BiH samo Bekto može razmišljati.
LEGO kockice
naravno, ovdje je upitanju automatizacija o kojoj u BiH samo Bekto može razmišljati.
- homega
#9 Re: Brizganje plastike
Ako već planiraš utrošiti novac na nabavku opreme za brizganje plastike, iskoristi ga ekonomičnije - investiraj u opremu ili zanat za izradu alata za brizganje.seldzuk wrote:ne kontam. šta hoćeš reći?homega wrote:Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
-
lajkujMe
#10 Re: Brizganje plastike
Izvini, samo mali savjet, ako vec planiras takvo nesto bolje ti je nabaviti 3D printer pred kojom je velika buducnost a za kalupe se ne moras toliko sekirati jer ti ne trebaju
samo printer i digitalna shema koje mozes besplatno na internetu skinuti a kasnije kad se ustelis mozes i sam dizajnirati razne objekte, to donosi veliku fleksibilnost...