Brizganje plastike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seldzuk

#1 Brizganje plastike

Post by seldzuk »

Ima li na forumu neko ko se bavi ili se bavio brizganjem plastike? Već neko vrijeme razmišljam o pokretanju neke proizvodnje, ali ne znam nikoga ko to radi. Najvažnije mi je koju mašinu prvo nabaviti, sa kojom gramažom. I gdje se nabavlja repromaterijal? Ne bi smetao još neki savjet. Unaprijed hvala.
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Brizganje plastike

Post by O'zone »

Nisam se bavio sa time ali sam i sam pretraživao informacije o brizganju plastike više onako iz radoznalosti.

Dosta mašina ima na PIK-u pa možeš vidjeti okvirne cijene koliko koštaju. Mimo mašine najskuplja stavka su kalupi za proizvode koštaju 1000+KM po komadu da se izrade a neki i puno više. Repromaterijal je granulat ili meljava nije nešto pretjerano skup čak kad bi se čovjek baš upustio u taj posao mogao bi sam reciklirati plastiku i koristiti je ponovo.

Elem kao i u svakom poslu pare su osnovna zapreka a onda nakon toga dođu Kinezi jer sve što ti napraviš ovdje za jednu sumu oni naprave za barem duplo manju jbg-a :roll:
seldzuk

#3 Re: Brizganje plastike

Post by seldzuk »

Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
homega

#4 Re: Brizganje plastike

Post by homega »

seldzuk wrote:Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
Nije problem brizgati plastiku, nisu ni mašine skupe, alat je skup. Izrada "kalupa" je skupa
seldzuk

#5 Re: Brizganje plastike

Post by seldzuk »

homega wrote:
seldzuk wrote:Plastičnih proizvoda ima toliko različitih vrsta da ni Kinezi nisu toliki problem, osim na tržištu igračaka. A kod nas je veća ponuda turskih proizvoda kada je u pitanju plastika.
Nije problem brizgati plastiku, nisu ni mašine skupe, alat je skup. Izrada "kalupa" je skupa
Najbolji primjer je polovan alat za štipaljke koji je prije možda pola godine bio na piku. 5 000 KM polovan.
A kolika im je trajnost? Koliko komada u prosjeku mogu napraviti?
homega

#6 Re: Brizganje plastike

Post by homega »

seldzuk wrote:
homega wrote:
Najbolji primjer je polovan alat za štipaljke koji je prije možda pola godine bio na piku. 5 000 KM polovan.

Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
seldzuk

#7 Re: Brizganje plastike

Post by seldzuk »

homega wrote:
seldzuk wrote:...

Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
ne kontam. šta hoćeš reći?
seldzuk

#8 Re: Brizganje plastike

Post by seldzuk »

najpoznatiji i najljepši plastični proizvod dobiven brizganjem
LEGO kockice

naravno, ovdje je upitanju automatizacija o kojoj u BiH samo Bekto može razmišljati.
homega

#9 Re: Brizganje plastike

Post by homega »

seldzuk wrote:
homega wrote:Sa 100 plastičara, ti želiš biti 101.? Isplativije je biti tokar
ne kontam. šta hoćeš reći?
Ako već planiraš utrošiti novac na nabavku opreme za brizganje plastike, iskoristi ga ekonomičnije - investiraj u opremu ili zanat za izradu alata za brizganje.
lajkujMe

#10 Re: Brizganje plastike

Post by lajkujMe »

Izvini, samo mali savjet, ako vec planiras takvo nesto bolje ti je nabaviti 3D printer pred kojom je velika buducnost a za kalupe se ne moras toliko sekirati jer ti ne trebaju :D samo printer i digitalna shema koje mozes besplatno na internetu skinuti a kasnije kad se ustelis mozes i sam dizajnirati razne objekte, to donosi veliku fleksibilnost...
Post Reply