Britanija Preuzima USA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stickitout

#1 Britanija Preuzima USA

Post by stickitout »

Britain is Repossessing the U.S.A.

A message from John Cleese.

To the citizens of the United States of America:

In light of your failure to nominate competent candidates for President of the USA and thus to govern yourselves, we hereby give notice of the revocation of your independence, effective immediately.

Her Sovereign Majesty Queen Elizabeth II will resume monarchical duties over all states, commonwealths, and territories, (except Kansas, which she does not fancy).

Your new prime minister, Gordon Brown, will appoint a governor for America without the need for further elections.

Congress and the Senate will be disbanded and a questionnaire will be circulated next year to determine whether any of you noticed.

To aid in the transition to a British Crown Dependency, the following rules are introduced with immediate effect:

1. You should look up 'revocation' in the Oxford English Dictionary. Then look up aluminium, and check the pronunciation guide. You will be amazed at just how wrongly you have been pronouncing it.

2. The letter 'U' will be reinstated in words such as 'favour' and 'neighbour.' Likewise, you will learn to spell 'doughnut' without skipping half the letters, and the suffix -ize will be replaced by the suffix-ise.

Generally, you will be expected to raise your vocabulary to acceptable levels. (look up 'vocabulary').

3. Using the same twenty-seven words interspersed with filler noises such as 'like' and 'you know' is an unacceptable and inefficient form of communication.

There is no such thing as US English. We will let Microsoft know on your behalf. The Microsoft spell-checker will be adjusted to take account of the reinstated letter 'u' and the elimination of -ize. You will re- learn your original national anthem, God Save The Queen.

4. July 4th will no longer be celebrated as a holiday.

5. You will learn to resolve personal issues without using guns, lawyers, or therapists. The fact that you need so many lawyers and therapists shows that you're not adult enough to be independent.

Guns should only be handled by adults. If you're not adult enough to sort things out without suing someone or speaking to a therapist then you're not grown up enough to handle a gun.

6. Therefore, you will no longer be allowed to own or carry anything more dangerous than a vegetable peeler. A permit will be required if you wish to carry a vegetable peeler in public.

7. All American cars are hereby banned. They are crap and this is for your own good. When we show you German cars, you will understand
what we mean.

8. All intersections will be replaced with roundabouts, and you will start driving on the left with immediate effect. At the same time, you will go metric with immediate effect and without the benefit of conversion tables. Both roundabouts and metrication will help you understand the British sense of humour.

9. The Former USA will adopt UK prices on petrol (which you have been calling gasoline)-roughly $6/US gallon. Get used to it.

10. You will learn to make real chips. Those things you call French fries are not real chips, and those things you insist on calling potato chips are properly called crisps. Real chips are thick cut, fried in animal fat, and dressed not with catsup but with vinegar.

11. The cold tasteless stuff you insist on calling beer is not actually beer at all. Henceforth, only proper British Bitter will be referred to as beer, and European brews of known and accepted provenance will be referred to as Lager.

South African beer is also acceptable as they are pound for pound the greatest sporting Nation on earth and it can only be due to the beer. They are also part of British Commonwealth - see what it did for them.

12. Hollywood will be required occasionally to cast English actors as good guys. Hollywood will also be required to cast English actors to play English characters.

Watching Andie McDowell attempt English dialogue in Four Weddings and a Funeral was an experience akin to having one's ears removed with a cheese grater.

13. You will cease playing American football. There is only one kind of proper football; you call it soccer. Those of you brave enough will, in time, be allowed to play rugby (which has some similarities to American football, but does not involve stopping for a rest every twenty seconds or wearing full kevlar body armour like a bunch of n innies). Don't try Rugby - the South Africans and Kiwis will thrash you, like they regularly thrash us.

14. Further, you will stop playing baseball. It is not reasonable to host an event called the World Series for a game which is not played outside of America. Since only 2.1% of you are aware that there is a world beyond your borders, your error is understandable. You will learn cricket, and we will let you face the South Africans first to take the sting out of their deliveries.

15. You must tell us who killed JFK. It's been driving us mad.

16. An internal revenue agent (i.e. tax collector) from Her Majesty's Government will be with you shortly to ensure the acquisition of all monies due (backdated to 1776).

17. Daily Tea Time begins promptly at 4 pm with proper cups, never mugs, with high quality biscuits (cookies) and cakes; strawberries in season.

God save the Queen.

Only He can.

John Cleese

:D :D :D
Leonid Breznjev

#2 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Leonid Breznjev »

stickitout

#3 Re: Britanija Preuzima USA

Post by stickitout »

Spam, beans, eggs and BACON pls :D
Bumbar

#4 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Bumbar »

You will learn to resolve personal issues without using guns, lawyers, or therapists. The fact that you need so many lawyers and therapists shows that you're not adult enough to be independent.
13. You will cease playing American football. There is only one kind of proper football; you call it soccer. Those of you brave enough will, in time, be allowed to play rugby (which has some similarities to American football, but does not involve stopping for a rest every twenty seconds or wearing full kevlar body armour like a bunch of n innies). Don't try Rugby - the South Africans and Kiwis will thrash you, like they regularly thrash us.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Neelix

#5 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Neelix »

:D :lol: insalah :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#6 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Nosferatu »

Meni je tekst debilan, a ne smijesan.

Iz njega izbija indolentni imperijalizam Britanije. To lafo - oni skontali nesto. Pa kako ih nije bolan sramota - u Ameriku je dosao samo jad i bijeda, i nesto fanatika vjerski, pa divi zemlje - dje Engleska u tome? Odkako nema roblja - nema naprijed. Najveci problem koji Amerika intrizicno ima - je rezultat Engleskog sistema - porobljavanja i tjeranja ljudi da rade na silu. U Britaniji pobili ljudi sve zivotinje - meni u avliji soko na drvetu, zecevi se igraju po travi, guske pasu, ptica nema kakvih boja nema, srne dodju u ranu zoru pa pasu, i sad ce Englezi nekome pricati o oruziju? Pobili ljudi sve. Sve.

Sto se sportova tice, evo konkretno za fudbal. Fudbal oli nogomet je u Americi sport za zene. Amerikanke su bile sampionke i dan danas slove za jednu od najjacih reprezentacija na svijetu. Zasto je to tako? Zato sto na college nivuo - mora se jednako novca investirati u zenski i muski sport. Posto su najjaci sportovi - football i basketball - ne moze se najcesce isfinansirati treci sport za muskarce a to je nogomet. Docim zene ne igraju Americki futbal vec nogomet.

Metricni sistem. Britanci jedu govna oko sistema koji je u Americi - koji je sistem produzene ruke iz Rimskih vremena, pa preko Britanije, dosao do Amerike. U to vrijeme - Francuzi su bili ti koji su koristili metricni sistem, i tako je npr. u Kanadi metricki sistem, a u Americi Britanski, ostao, dok je Britanija svoj prilagodila, da bi bila kompatibilna sa Europom - i sad nesto Amerima govore?

Sto ne kazu Englezi ko je izmislio - kosarku? Kanadjanin koji je bio profesor fizicke kulture u Bostonu. Taj isti nogomet koji Englezi kazu da su izmislili - vrlo se je slicna igra igrala kod Azteka, poenta cija je bila da ne smije lopta dotaknuti zemlju. Slicna igra nasoj "Viktoriji" ako ste ikad igrali igru u kojoj se podjeli odredjeni prostor na 4 polja i onda svaki igrac ima svoje polje - i mora ga odbraniti. Nesto kao tenis, s nogometnom loptom. Ta igra ima porijeklo s Azteckih hramova, gdje je pad lopte i dodir sa zemljom znaci da sunce nece sutra izzaci tj. osvanuti - ukoliko se ne podnesu zrtve, sto bi najcesce bilo - ubijanje onog koji nije uspjeo - da preventira da lopta ne dotakne zemlju.

Kad smo kod pederski sportova - Kanadski oficijalni sport je la-cross. Trcanje s onom mrezicom i loptom. Tj. hokej na travi. Dje to ima veze, i sa cim? Pa za la-cross je baseball - nauka. Sto se baseball-a tice, to je drukciji sport od svih koji se igraju u Europi - gdje nema pauze, nema prekida i gdje se ide na utakmicu samo da gledas utakmicu. U Americi ljudi idu na baseball da se druze. Sjede na suncu, piju pivu, otvore novine, ljudi zavrsavaju posao, citaju knjigu, pricaju na telefon mobilni, sta god, malo gledas - malo negdje drugdje usmjeris paznju. Onda dodje 7-th inning i svako metne sve u stranu i ljudi se upristoje i uozbiljine, otpjevaju "take me out to the ball game" - i u tome ko pobijedi pobijedi. Baseball je inace igra porijeklom iz Engleske, gdje se zvala rounders, i u Americi je samo dozivjela nesto modificiranja, a i samo ime baseball je doslo iz Engleske, gdje je postojalo vise slicnih igara - npr kriket, polo i slicno.

U Americi je poznato da nema huligana, nema razbijanja, nema divljanja. Nema ni nekog organizovanog navijanja - iako postoje ljudi koji su stvarno fanatici sto se tice sporta. Ovdje se to mjeri s tim koliko poznajes svoj tim, koliko sezonskih karata si u zivotu imao, koliko dugo sjedis npr. u sekciji gdje su dobra sjedista, ili na kraju dana koliko mozes da priustis da potrosis - na neki sportski kolektiv.

Amerika i Engleska su vrlo slicne. Evo nekih primjera kako ja o tome rezonujem primjera radi iz muzicke sfere.

Rolling Stones vs. Beatles.

HIppies (Jimmy Hendrix, Doors, Janis Japlin, Greatful Dead) vs. rockers (Led Zep, Deep Purple, Pink Floyd, Black Sabath).

Metallica (trash metal) vs. Iron Maiden (heavy metal).

NY Hard Core - British Punk

Surferi i Skejtborderi vs. Mods & Skinheadsi.

Kad smo vec kod pica, Americki alkohol nije pivo, vec viski. Pivo = hrana. Ne alkohol. Ali evo, da se upitamo - imaju li Englezi ijedan napitak - gazirani - da se prodaje? Koja je Engleska Coca Cola, Pepsi? Ne postoji uopste.

Osvrnimo se sad na moment na "englesku hranu", i "engleske automobile".

Ima li iko u Europi igdje da ide - u Engleski restoran nesto da pojede? Postoji li takvo nesto? Evo ja u Americi 10 godina, cuo sam za restoran od Eritrejskog do Bosanskog - ali nema Engleski nigdje? Onda nije ni cudo - da je Amerika fast food nation. Zasto? Zato sto izmedju Engleski fish and chip - do hamburgera - nije preveliki korak naprijed. Dodas samo malo inheretne ljenosti da se spremi obrok, i dobijes sto dobijes.

Sad uzmimo Americke predsjednike. Kako je moguce da sve i jedan do sad je bio Anglo-Saxosnsko Protestantskog porijekla? Sve i jedan osim Kennedy-ija? Zbog toga se Englezi i smiju - Amerikancima u vezi Kennedy-ija, i prave od toga sprdnju, sto nebi trebali. Kad smo vec kod propalih politickih ideja - gdje je ona u Sjevernoj Irskoj ili ona o Foklandskim Otocima? Pa ja sam odrastao znajuci da jedini teroristi koji su postojali tad na svijetu - su bili Irish Liberation Army. Sto ne kazu da su Britanci svojim izgladjivanje otjerali u progon vise Iraca nego sto je u Irskoj ostalo da zivi? Tkz. potato famine.

I ja na kraju - gdje su to Englezi u inzinjerstvu i informatici, danas? Ko su, gdje su? Mislim, auto-industrija, eto prva. Ko to u Europi zeli da kupi Engleski automobil? Ko to konta da kupi sebi Engleski kompjuter npr?
Last edited by Nosferatu on 03/06/2008 04:01, edited 1 time in total.
walkabout

#8 Re: Britanija Preuzima USA

Post by walkabout »

15. You must tell us who killed JFK. It's been driving us mad
:oops:
Luke Perry

#9 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Luke Perry »

Ovo je staro nekoliko godina. Prvobitno je u tekstu pisalo Tony Blair :D a kako je on bio dzordzov vodonosa , eh :lol:
walkabout

#10 Re: Britanija Preuzima USA

Post by walkabout »

da, ovo sam i ja citao ranije...mada sam rado procitao opet...tekst je jako satirican, suptilnost karikiranja razlika izmedju US i UK, cesto i do najsitnijih detalja, (kroz prizmu navodnog preuzimanja US kao kolonije od strane UK ali sa stvarnim likovima :D ) je jedna od boljih koje sam vidio...

samo ja ne vidim da ovo uvredljivo za US rodoljube...tekst se isto tako ruga i stvarima iz UK, gdje god se pruzila prilika tokom pisanja teksta...pocev od same besmislenosti ideje da UK napravi US opet svojom kolonijom (citaj ruganje samom sebi, starim institucijama i sopstvenoj nemoci) pa dalje...
stickitout

#11 Re: Britanija Preuzima USA

Post by stickitout »

Izgleda da je hirurskim zahvatom odklonjen smisao za humor gospodinu Nosferatu :D
irfan2

#12 Re: Britanija Preuzima USA

Post by irfan2 »

Nosferatu wrote:Meni je tekst debilan, a ne smijesan.

Iz njega izbija indolentni imperijalizam Britanije. To lafo - oni skontali nesto. Pa kako ih nije bolan sramota - u Ameriku je dosao samo jad i bijeda, i nesto fanatika vjerski, pa divi zemlje - dje Engleska u tome? Odkako nema roblja - nema naprijed. Najveci problem koji Amerika intrizicno ima - je rezultat Engleskog sistema - porobljavanja i tjeranja ljudi da rade na silu. U Britaniji pobili ljudi sve zivotinje - meni u avliji soko na drvetu, zecevi se igraju po travi, guske pasu, ptica nema kakvih boja nema, srne dodju u ranu zoru pa pasu, i sad ce Englezi nekome pricati o oruziju? Pobili ljudi sve. Sve.

Sto se sportova tice, evo konkretno za fudbal. Fudbal oli nogomet je u Americi sport za zene. Amerikanke su bile sampionke i dan danas slove za jednu od najjacih reprezentacija na svijetu. Zasto je to tako? Zato sto na college nivuo - mora se jednako novca investirati u zenski i muski sport. Posto su najjaci sportovi - football i basketball - ne moze se najcesce isfinansirati treci sport za muskarce a to je nogomet. Docim zene ne igraju Americki futbal vec nogomet.

Metricni sistem. Britanci jedu govna oko sistema koji je u Americi - koji je sistem produzene ruke iz Rimskih vremena, pa preko Britanije, dosao do Amerike. U to vrijeme - Francuzi su bili ti koji su koristili metricni sistem, i tako je npr. u Kanadi metricki sistem, a u Americi Britanski, ostao, dok je Britanija svoj prilagodila, da bi bila kompatibilna sa Europom - i sad nesto Amerima govore?

Sto ne kazu Englezi ko je izmislio - kosarku? Kanadjanin koji je bio profesor fizicke kulture u Bostonu. Taj isti nogomet koji Englezi kazu da su izmislili - vrlo se je slicna igra igrala kod Azteka, poenta cija je bila da ne smije lopta dotaknuti zemlju. Slicna igra nasoj "Viktoriji" ako ste ikad igrali igru u kojoj se podjeli odredjeni prostor na 4 polja i onda svaki igrac ima svoje polje - i mora ga odbraniti. Nesto kao tenis, s nogometnom loptom. Ta igra ima porijeklo s Azteckih hramova, gdje je pad lopte i dodir sa zemljom znaci da sunce nece sutra izzaci tj. osvanuti - ukoliko se ne podnesu zrtve, sto bi najcesce bilo - ubijanje onog koji nije uspjeo - da preventira da lopta ne dotakne zemlju.

Kad smo kod pederski sportova - Kanadski oficijalni sport je la-cross. Trcanje s onom mrezicom i loptom. Tj. hokej na travi. Dje to ima veze, i sa cim? Pa za la-cross je baseball - nauka. Sto se baseball-a tice, to je drukciji sport od svih koji se igraju u Europi - gdje nema pauze, nema prekida i gdje se ide na utakmicu samo da gledas utakmicu. U Americi ljudi idu na baseball da se druze. Sjede na suncu, piju pivu, otvore novine, ljudi zavrsavaju posao, citaju knjigu, pricaju na telefon mobilni, sta god, malo gledas - malo negdje drugdje usmjeris paznju. Onda dodje 7-th inning i svako metne sve u stranu i ljudi se upristoje i uozbiljine, otpjevaju "take me out to the ball game" - i u tome ko pobijedi pobijedi. Baseball je inace igra porijeklom iz Engleske, gdje se zvala rounders, i u Americi je samo dozivjela nesto modificiranja, a i samo ime baseball je doslo iz Engleske, gdje je postojalo vise slicnih igara - npr kriket, polo i slicno.

U Americi je poznato da nema huligana, nema razbijanja, nema divljanja. Nema ni nekog organizovanog navijanja - iako postoje ljudi koji su stvarno fanatici sto se tice sporta. Ovdje se to mjeri s tim koliko poznajes svoj tim, koliko sezonskih karata si u zivotu imao, koliko dugo sjedis npr. u sekciji gdje su dobra sjedista, ili na kraju dana koliko mozes da priustis da potrosis - na neki sportski kolektiv.

Amerika i Engleska su vrlo slicne. Evo nekih primjera kako ja o tome rezonujem primjera radi iz muzicke sfere.

HIppies (Jimmy Hendrix, Doors, Janis Japlin, Greatful Dead) vs. rockers (Led Zep, Deep Purple, Pink Floyd, Black Sabath).

Metallica (trash metal) vs. Iron Maiden (heavy metal).

NY Hard Core - British Punk

Surferi i Skejtborderi vs. Mods & Skinheadsi.

Kad smo vec kod pica, Americki alkohol nije pivo, vec viski. Pivo = hrana. Ne alkohol. Ali evo, da se upitamo - imaju li Englezi ijedan napitak - gazirani - da se prodaje? Koja je Engleska Coca Cola, Pepsi? Ne postoji uopste.

Osvrnimo se sad na moment na "englesku hranu", i "engleske automobile".

Ima li iko u Europi igdje da ide - u Engleski restoran nesto da pojede? Postoji li takvo nesto? Evo ja u Americi 10 godina, cuo sam za restoran od Eritrejskog do Bosanskog - ali nema Engleski nigdje? Onda nije ni cudo - da je Amerika fast food nation. Zasto? Zato sto izmedju Engleski fish and chip - do hamburgera - nije preveliki korak naprijed. Dodas samo malo inheretne ljenosti da se spremi obrok, i dobijes sto dobijes.

Sad uzmimo Americke predsjednike. Kako je moguce da sve i jedan do sad je bio Anglo-Saxosnsko Protestantskog porijekla? Sve i jedan osim Kennedy-ija? Zbog toga se Englezi i smiju - Amerikancima u vezi Kennedy-ija, i prave od toga sprdnju, sto nebi trebali. Kad smo vec kod propalih politickih ideja - gdje je ona u Sjevernoj Irskoj ili ona o Foklandskim Otocima? Pa ja sam odrastao znajuci da jedini teroristi koji su postojali tad na svijetu - su bili Irish Liberation Army. Sto ne kazu da su Britanci svojim izgladjivanje otjerali u progon vise Iraca nego sto je u Irskoj ostalo da zivi? Tkz. potato famine.

I ja na kraju - gdje su to Englezi u inzinjerstvu i informatici, danas? Ko su, gdje su? Mislim, auto-industrija, eto prva. Ko to u Europi zeli da kupi Engleski automobil? Ko to konta da kupi sebi Engleski kompjuter npr?
o tvom stilu, super :D ..da je neko drugi napisao, rekao bi mu da je pismo uzeo previse ozbiljno, u stvari je zaebancija jedne osobe koja je nekima smijesna nekima ne ... ali posto si ti,dobro je :D ..
Saian

#13 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

Noske da je neko drugi rekao bih, aj moze, stoji primjedba, al ovo je John Cleese ba :D

no istina, text malo je bajat :oops:
Saian

#14 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

stani Noske sad tek chitam ovo tvoje, jel ovo lijeva strana je americhka u ovom VS dijelu? pa dze si to turio Stones-e :D
Saian

#15 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

stickitout wrote:
Watching Andie McDowell attempt English dialogue in Four Weddings and a Funeral was an experience akin to having one's ears removed with a cheese grater.

:lol: :lol: :lol:
Sezam

#16 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Sezam »

:D :D :D

ovim si sve rekao o sebi...ja se ne bih javljao neko vrijeme, materem...i da, evo me u Engleskoj, pijuckam Irn Bru, dok mi pticice pjevaju ispod prozora. Sve. :lol:
dacina_curica

#17 Re: Britanija Preuzima USA

Post by dacina_curica »

Saian wrote:stani Noske sad tek chitam ovo tvoje, jel ovo lijeva strana je americhka u ovom VS dijelu? pa dze si to turio Stones-e :D
prenijelo ga malo :-)
Saian

#18 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

kako zanimljivo, evo oba posta i moj i sezamov su upozorili na greshku, al je razlika u "ajm soooooo fakin grejt"-faktoru neusporediva :-) :oops: :D

Nosketa malo zanese nekad, zato ga i volimo :D :D :D
pitt

#19 Re: Britanija Preuzima USA

Post by pitt »

jasta nego staro./...al meni i dalje dobra zezancija....i samo to :D
Saian

#20 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

pitt wrote:i samo to :D
pa bila bi josh veca nesvijest i zahebancija mislit da je Cleese imao na umu vise od toga :-)
pitt

#21 Re: Britanija Preuzima USA

Post by pitt »

Saian wrote:
pa bila bi josh veca nesvijest i zahebancija mislit da je Cleese imao na umu vise od toga :-)
ma mislim ba shvatiti ko zajebanciju, u sebi opsovati Him mater kolonizatorsku i kraljicu....i nastaviti svojim putem :D A jok planuti ko Noske :D Hebo ba narod sa onakom kuhinjom :D :D :D
omar little

#22 Re: Britanija Preuzima USA

Post by omar little »

stickitout wrote: 9. The Former USA will adopt UK prices on petrol (which you have been calling gasoline)-roughly $6/US gallon. Get used to it.
Eh, zahebancija ili ne ali bome covjek pogodi cijenu...Do kraja godine moRe se komotno ocekivati US $6/gallon :D :D :D
Saian

#23 Re: Britanija Preuzima USA

Post by Saian »

pitt wrote:
Saian wrote:
ma mislim ba shvatiti ko zajebanciju, u sebi opsovati Him mater kolonizatorsku i kraljicu....i nastaviti svojim putem :D A jok planuti ko Noske :D Hebo ba narod sa onakom kuhinjom :D :D :D

aj kad me poslije jednog cijelovechernjeg loka odvedose ujutro s kraterom u stomaku da jedem, kao na neku od njihovih Pie's, pa ni slano ni slatko ni papreno nikakvo, kad su uspjeli i teletinu u toj Pie'e okusno neutralizirat, poslije toga sam hod'o po gradu groznichavo reagirajuci na bilo sta sta je lichilo na kolokacije slova"KFC", "McD", "BK", kakav zajeb :D
pitt

#24 Re: Britanija Preuzima USA

Post by pitt »

blood pudding, kidney pie, i ostale gadosti :D :D
pitt

#25 Re: Britanija Preuzima USA

Post by pitt »

nego.....negdje sam procitao i jos par sto je neko dodao :D

#17: Toothbrushes will be confiscated and all children under the age of 16 will be fitted with braces to rearrange their teeth in proper crooked fashion.

#18: Residents of the Pacific Northwest will be required to hide their nancy arses under umbrellas when it rains.

#19: All taverns and bars will be renamed pubs and decorated liberally with vomit inside and out.

#20: Your fascination with and knowledge of American pop culture and Hollywood icons will remain intact.
Post Reply