Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
-
dječak sa šibicama
#26 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Gradjani Sarajeva mogu biti krivi samo za stanje vozila u Torontu ili Cikagu.
Ovo sto danas razvaljuje vozila u sarajevu, nisu nikakvi gradjani.
Hajd sad "joj de ba FGR joj ba postedi nas"
Ovo sto danas razvaljuje vozila u sarajevu, nisu nikakvi gradjani.
Hajd sad "joj de ba FGR joj ba postedi nas"
- madner
#27 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Pa kakvo je stanje u Torontu? 
-
dječak sa šibicama
#28 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Ne znam, ali znam kakvo je u Najnovijem Pazaru.
- madner
#29 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Do mene je, ucinilo mi se da pricas o FGR u trecem licu a ti dio toga.
- O'zone
- Globalni moderator
#30 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Opet se nešto na crnjaka radi.Nakon što su blokirani računi GRAS-a: Gorivo za autobuse kupuju kešom od prodaje karata?!
Plaćanje gotovinom je protivzakonito i ekonomski neracionalno, kaže Duljko Hasić
U našu redakciju jučer su iz Uprave GRAS-a poslali fotografiju na kojoj se, kako su pojasnili iz tog preduzeća, vidi kako kešom od prodaje karata kupuju gorivo za autobuse i minibuse!?
![]()
Na takav su se potez, prema riječima direktora Harisa Kadića, odlučili nakon što su im banke blokirale račune zbog neuplaćivanja rata za kredit firme!
- Kako se ne bi desilo da zbog nedostatka goriva budemo primorani obustaviti autobuski i minibuski saobraćaj, zbog čega bi opet ispaštali građani, odlučili smo da gorivo plaćamo kešom - kazao nam je Kadić.
Produženje agonije
Ostavljajući po strani razloge koji su radnike GRAS-a nagnali na ovakvu odluku, evidentno je da su, kupujući gorivo na benzinskoj pumpi gotovinom, kao javno preduzeće grubo prekršili sve zakonske propise, kazao nam je ekonomski ekspert Duljko Hasić.
On je naveo da GRAS kao pravno lice mora putem računa imati prihode i rashode te da ni u kom slučaju ne smiju poslovati na drugačiji način.
- Takvo nešto se nije smjelo desiti, jer je protivzakonito i ekonomski neracionalno, bez obzira na to što je to bila dobra volja Uprave. Ovakav potez odgovornih u GRAS-u samo je pokušaj produžavanja agonije preduzeća. To je samo trenutni pokušaj gašenja požara koji je zahvatio ovaj veliki sistem. Ovo je očajnički korak Uprave - istaknuo je Hasić.
On je zaključio da Vlada i Skupština KS konačno moraju početi rješavati suštinske probleme ovog javnog preduzeća.
Provođenje zaključka
Direktor GRAS-a Kadić za novonastalu situaciju okrivljuje Ministarstvo finansija, jer ministar Muhamed Kozadra, kako je naveo, nije počeo provoditi zaključak s tematske sjednice Skupštine KS da Vlada mora plaćati kredite preduzeća.
- Kantonalna vlada morala je preuzeti kreditne obaveze GRAS-a do kraja januara. Vlada očekuje od ministra finansija prijedlog kako da provede zaključak Skupštine. Ali ministar Kozadra nije ništa uradio u vezi s tim pitanjem. On je taj prijedlog trebao donijeti na sjednicu Vlade koja bi ga usvojila, ali to nije ni razmatrano, iako su premijer Fikret Musić i ministar saobraćaja Haris Lulić bili za takvo rješenje - rekao je Kadić.
Prema njegovim riječima, Kozadra želi da GRAS izdvoji svoj novac iz budžeta KS za kredite, što je suprotno zaključku Skupštine.
- Rekao mi je da se ne trebamo brinuti i da će on to završiti. Sada je principijelno pitanje treba li GRAS potrošiti 1.700.000 KM koje mi Kozadra nikad neće vratiti ili da tim novcem kupimo 15 minibusa. Borit ću se i radije kupiti minibuse - naveo je Kadić.
Prozvanog ministra Kozadru jučer smo u više navrata pokušali kontaktirati, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive. Iako je riječ o problemu koji se direktno tiče resora finansija, a čije bi izravne posljedice mogli snositi građani, ostalo je nejasno zašto ministar Kozadra, ne odgovarajući na novinarske pozive, prešućuje cijelu situaciju.
"Centrotrans" spreman
U slučaju da GRAS-ovi autobusi i minibusi u petak ipak ostanu bez goriva, tehnički direktor "Centrotransa" Ibrahim Kerla rekao nam je da će autobusi te firme, ako to Ministarstvo zatraži od njih, prevoziti Sarajlije.
- trambusek88
#31 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
hiljadita tema o istoj stvari
- Korisnicko ime
#32 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Kad CT bude spreman da preuzme SVE gradske i prigradske linije u KS, ukljucujuci i one za Mihrivode, Jarcedole i ostale nerentabilne linije (a ne samo fisokoprofitabilne Dobrinja - Vjecnica, Hrasnica - Ilidza ili one kojima je pocetna ili krajnja stanica njihova baza na Autobuskoj stanici, i to po dampinskim cijenama) onda cu biti za to da potpuno zamjeni GRAS.
Do tada je jedino rjesenje potpuna rekonstrukcija GRAS-a ili cak i njegova likvidacija i stvaranje novog javnog komunalnog preduzeca za javni prevoz u kantonu...
Samo onaj ko ne poznaje Saciragica moze vjerovati da je CT javna dobrobit vaznija od privatne dobiti...
Do tada je jedino rjesenje potpuna rekonstrukcija GRAS-a ili cak i njegova likvidacija i stvaranje novog javnog komunalnog preduzeca za javni prevoz u kantonu...
Samo onaj ko ne poznaje Saciragica moze vjerovati da je CT javna dobrobit vaznija od privatne dobiti...
- hadzinicasa
#33 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
hm. dok je kod GRAS-a situacija potpuno obratna. sve je podređeno služenju građanima i općem dobru.Korisnicko ime wrote:Kad CT bude spreman da preuzme SVE gradske i prigradske linije u KS, ukljucujuci i one za Mihrivode, Jarcedole i ostale nerentabilne linije (a ne samo fisokoprofitabilne Dobrinja - Vjecnica, Hrasnica - Ilidza ili one kojima je pocetna ili krajnja stanica njihova baza na Autobuskoj stanici, i to po dampinskim cijenama) onda cu biti za to da potpuno zamjeni GRAS.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
općem dobru ljudi iz raške oblasti
dobro je relativan pojam
dobro je relativan pojam
-
EI Presidente
#35 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Kakav ti je ovo izraz "stenara"? Kako te nije stid? Znam da ovo sto gore navodis nije istina, jer imaju i kase (sve se uvodi elektronski, i na papiru), i sefove, i ne moze se pfening izgubiti na naplatnim kioscima, ali to je nebitno, Cuj "stenara"?? Hoces da kazes da one tete koje rade na naplatnim kioscima nisu ljudi, vec kerovi?? I otkud ti znas koga i sta radnici GRASa mrze?? Kako mozes tako generalisati? ...Stotine hiljada maraka...pa nije Tokio, ili NYC...bach wrote:Prvo: U GRAS- u niko ne kontroliše koliko se karata odštampa i koliko proda. Sami štampaju karte i niko ih ne nadgleda. Novac koji dajemo vozačima veoma često odlazi u njihove džepove. Novac koji stoji u "štenarama" na terminalima niko ne kontroliše, nema nikakih kasa, ničega. U grasovoj štenari u ulici Sutjeska, dispečeri pare drže u nekakvim kutijicama od putera ili jogurta.cigara wrote:Jarane, ko da sam ja napisao post.
Govna lopovska, nemoguce je da firma koja je zaduzena za javni saobracaj ( i to glavni u glavnom gradu) bude u minusu. NEMOGUCE.
Radnici Grasa iz dna duše mrze sve tipove pretplatnih karata, mjesečne, studentske, radničke, godišnje...Razlog: Ne mogu da kradu pare zbog njih. Desetne, ako ne i stotine hiljada maraka dnevno prolazi kroz ruke grasovih radnika, a para nema. Nestaju, jede ih mrak.
Zato je Centrotrans prošlu godunu završio sa pola miliona maraka u plusu, a GRAS sa 125 miliona minusa...
Propast GRASa je rezultat opste kulturne, ekonomske, drustvene degradacije, koju je vise nemoguce zaustaviti. I CENTROTRANS ce funkcionisati ok neko vrijeme, pa ce eventualno poceti da gasi linije jer su nerentabilne, jer su raja kokuzi, jer je gorivo sve skuplje, jer im se ne isplati. Pa ces i ti, eventulano, jal na tomosa jal na konja, jal pjeske, na posao za koju godinu.
-
dječak sa šibicama
#36 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Duljko Hasic, ekonomski strucnjak 
- Filter
#37 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
a to su razloziEI Presidente wrote: ... Propast GRASa je rezultat opste kulturne, ekonomske, drustvene degradacije,..
-
EI Presidente
#38 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
lopovluk, jastaradi, isti lopovluk i javasluk koji ubija kompletnu drzavu, a ne samo GRAS. Sve na stranu, svi ste vi djelimicno ili totalno u pravu kad je u pitanju GRAS, tako da mi se ne ulazi u raspravu. Bez obzira na razloge propasti GRASa, ne vidim potrebu da se njihovi naplatni kiosci nazivaju "stenarama".Filter wrote:a to su razloziEI Presidente wrote: ... Propast GRASa je rezultat opste kulturne, ekonomske, drustvene degradacije,..... u pm, ja konto zbog lopovluka...
- kurty
#39 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
da da... namrgodjeni prodavaci na salterima koji nikad nemaju sitna, pa se dere sa druge strane i nece da proda kartu... udjes u bus bez karte, pa te onda ribaju kondukteri ili soferi... pa kad uzme index i pocne listati... jasno mi je da neko hoce da provjeri da li je neko redovan ili ne (sto se moze vidjeti na prvoj stranici), ali mi nije jasno da neko ima potrebu da gleda moje ocjene ili potpisane predmete...Strpljiva wrote:Slažem se Kurtyjem. Ako Centrotrans nije gori, sigurno nije ni bolji. Koristim usluge GRASa svakodnevno, a godinama i Centru na međugradskim linijama. I pogodite na koga sam ogorčenija.
Centrotrans izgigrava brižnu mamu koja vodi zečiče kući - na sigurno i toplo. Cijena karte - sitnica. A podigli cijenu karata na međugradskim linijama, da bi bili konkurentni i eliminisali gubitke. Naravno, čim sprovedu planirano u djelo, molit ćemo za GRAS.
Pa dodje autobus pun, jer onaj koji je trebao doci 15 minuta prije, nije dosao, pa onda dreka... "MICI SE S VRATA, HAJDE MALO BRZE... DŽE* TI JE SITNO..."... Ili kad sofer stane na stanici, pa saceka da svi udju, pa tek onda ugasi autobus i kaze "NECU SAD VOZITI OVAKO PUN AUTOBUS... NEK POSALJU JOS JEDAN", i onda ko majmun stojis u busu i cekas... nesto cekas...
Breza - Sarajevo... Studentska je neki dan poskupila na 3,90KM u jednom smjeru... Na 3,5KM su je digli kad je ono gorivo bilo skocilo na 2,45KM, pa sad opet digli cijenu... Moze im se, sta ces...
Kvalitet autobusa... Zna se desiti i kvar, i ledjenje, i svasta nesta... Desavalo se i da je tocak na duplaku otpadao za vrijeme voznje... Znalo se i pokisnuti u autobusu, mada to meni nikad nije smetalo...jbg, siber, kondenz, krov, keder, klinac palac...
Nedavno su se i ponovili, i cestitke na tome... Kupljeni su novi autobusi za ove medjugradske... Mislim da su ti na relacijama za Veres i Kakanj...
Opet ponavljam, nadam se da ce @bachovo odusevljenje dugo potrajati...
-
mahalas505
#40 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom
Pitam se zasto je autor postavio razuman komentar? Nigdje veze, nema potrebe za takvim komentarima.Korisnicko ime wrote:Kad CT bude spreman da preuzme SVE gradske i prigradske linije u KS, ukljucujuci i one za Mihrivode, Jarcedole i ostale nerentabilne linije (a ne samo fisokoprofitabilne Dobrinja - Vjecnica, Hrasnica - Ilidza ili one kojima je pocetna ili krajnja stanica njihova baza na Autobuskoj stanici, i to po dampinskim cijenama) onda cu biti za to da potpuno zamjeni GRAS.