Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#1 Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by bach »

Nikada u životu nije kasno donijeti neku veliku odluku. Tako sam ja nakon skoro 30 godina vožnje GRAS-ovim vozilima odlučio preći protivnički tabor i voziti se Centrotransom. Stanujem u Vogošći, a firma u kojoj radim nalazi se u blizini autobuske stanice, odnosno Kampusa. Kod Grasa je najmanji problem cijena karte, bilo pojedinačna, bilo mjesečna karta. Problem je što za plaćenu uslugu ne dobijete apsolutno ništa. Grasova vozila uvijek kasne ili ih nema nikako. Kada zakasni vaš prijevoz, zakasnit ćete i vi, a to šefa ili klijenta apsolutno ne zanima.

Nevaspitani građani Sarajeva su krivi za išarane tramvaju ili autobuse, ali nisu krivi za gume iz proškog milijenija, za kočnice koje ne postoje, za motore koji se zapale, za grijanje koje radi u junu, a ne u decembru. Građani nisu krivi zato što GRAS navodno nema za gorivo. Nisam ni ja kriv i ne interesuje me je li GRAS dužan Vladi ili je Vlada dužna GRAS-u. Ja hoću da se vozim, ako sam već platio kartu. Sintagma "nema vozila" koju mi saopštava krezavi dispečer meni ništa ne znači.

Zato sam ja otiša autobusku stanicu na Centrotransovu mjesečnu kartu. Ona košta 44 KM, devet maraka manje nego kod GRASA -a. Pojedinačna karta košta 1.20 KM. samo jednom sam bio svjedok kašnjenja. Negdje u Barama sudarile su se dvije GRAS-ve olupine i napravile zastoj. Centrotransova vozila su novijeg datuma, udobna su i ugrijana, a osoblje, kako na šalterima, tako i vozači odn. kondukteri je veoma ljubazno i profesionalno i zna u svakom trenutku šta radi.

Nikada GRAS od mene neće dobiti jednu marku. Nikada više.
Melanholik

#2 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Melanholik »

baš sam i ja isto razmišljala i mislim da ću uskoro postupiti identično. potpuno razumna odluka. i vjerujem da bi većina bila spremna platiti i veću cijenu karte za uslugu kakvu pruža Centrotrans. šteta pa nemaju linija po gradu.
:thumbup:
cigara

#3 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by cigara »

Jarane, ko da sam ja napisao post.
Govna lopovska, nemoguce je da firma koja je zaduzena za javni saobracaj ( i to glavni u glavnom gradu) bude u minusu. NEMOGUCE.
amko76

#4 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by amko76 »

Briga i mene što Gras nema goriva, ja ga ne koristim svakako :D
kurty

#5 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by kurty »

Iskreno i iz dna duse se nadam da ce drug forumas @bach ovako misljenje imati i nakon par mjeseci koristenja usluga centrotransa...

Mada nije sve kako se cini na prvu... I centro ima jako mnogo nadrkani konduktera i sofera... Ruku na srce ima i onih koji bi ti dali pare za kartu ako zafali i pomogli kako mogu, ali su u manjini...

Nisu svi autobusi novije proizvodnje... Ima ih i starijih i neudobnih i onih u kojima puse sa svih strana...

Tako da se nadam da neces za par mjeseci reci "svi su isti"
Melanholik

#6 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Melanholik »

kurty wrote:Iskreno i iz dna duse se nadam da ce drug forumas @bach ovako misljenje imati i nakon par mjeseci koristenja usluga centrotransa...

Mada nije sve kako se cini na prvu... I centro ima jako mnogo nadrkani konduktera i sofera... Ruku na srce ima i onih koji bi ti dali pare za kartu ako zafali i pomogli kako mogu, ali su u manjini...

Nisu svi autobusi novije proizvodnje... Ima ih i starijih i neudobnih i onih u kojima puse sa svih strana...

Tako da se nadam da neces za par mjeseci reci "svi su isti"
ogriješio bi se ko bi rekao da su isti. :) vjerujem da je i najlošiji Centrotransov bus bolji od GRASovih "novijih". i to nije samo problem ljubaznosti ili udobnosti. već toliko stvari koje su tu konstantno i jednostavno te mole da prestaneš koristiti GRAS. i mislim da je lagano krenula ta faza...
Tahta

#7 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Tahta »

Problem je što u ovom kantonu nema niko "muda " da popravi stvari,bar nema u današnjoj vlasti , da jednostavno proglasi GRAs stečaj i uvede stečajnog upravnika finansijsku policiju da riješi agoniju,Izvadi zdravi dio firme i počne od nova sa novoregistrovanim preduzećem koga boli neka stvar za 125 god postojanaja.
Ali ko će to uraditi ? zadnji put u gras je otišao kao da nešto uradi bivši košarkaš
jebi ga profesore
bach

#8 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by bach »

cigara wrote:Jarane, ko da sam ja napisao post.
Govna lopovska, nemoguce je da firma koja je zaduzena za javni saobracaj ( i to glavni u glavnom gradu) bude u minusu. NEMOGUCE.
Prvo: U GRAS- u niko ne kontroliše koliko se karata odštampa i koliko proda. Sami štampaju karte i niko ih ne nadgleda. Novac koji dajemo vozačima veoma često odlazi u njihove džepove. Novac koji stoji u "štenarama" na terminalima niko ne kontroliše, nema nikakih kasa, ničega. U grasovoj štenari u ulici Sutjeska, dispečeri pare drže u nekakvim kutijicama od putera ili jogurta.

Radnici Grasa iz dna duše mrze sve tipove pretplatnih karata, mjesečne, studentske, radničke, godišnje...Razlog: Ne mogu da kradu pare zbog njih. Desetne, ako ne i stotine hiljada maraka dnevno prolazi kroz ruke grasovih radnika, a para nema. Nestaju, jede ih mrak.

Zato je Centrotrans prošlu godunu završio sa pola miliona maraka u plusu, a GRAS sa 125 miliona minusa...
Frooteky

#9 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Frooteky »

amko76 wrote:Briga i mene što Gras nema goriva, ja ga ne koristim svakako :D
Briga i mene što Gras nema goriva, ja sam iz Tuzle : :mrgreen:
bach

#10 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by bach »

Frooteky wrote:
Čuo sam da kod vas u autobusu moraš držati otvoren kišobran kada pada vani pada kiša?

Je li tako slani čovječe ?
glade

#11 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by glade »

je li vozi centrotrans uopste gradske relacije? i ako vozi moze li neko napisati red voznje i stajalista?
Frooteky

#12 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Frooteky »

bach wrote:
Frooteky wrote:
Čuo sam da kod vas u autobusu moraš držati otvoren kišobran kada pada vani pada kiša?

Ne bi znao ne vozim se busem :mrgreen:

Al´ gradski busevi su dobri čini mi se, u Tuzli su problemi drukčiji nego kod vas
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by plain vanilla »

bach wrote:
Frooteky wrote: Briga i mene što Gras nema goriva, ja sam iz Tuzle : :mrgreen:

mi se za 1.5 km vozimo taksijem :kravata: :D
amko76

#14 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by amko76 »

plain vanilla wrote:
bach wrote:
Frooteky wrote: Briga i mene što Gras nema goriva, ja sam iz Tuzle : :mrgreen:

mi se za 1.5 km vozimo taksijem :kravata: :D
Za 1,5 KM se ne voziš nikud, za to samo sjedneš u taksi :P
plain vanilla

#15 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by plain vanilla »

amko76 wrote:
Za 1,5 KM se ne voziš nikud, za to samo sjedneš u taksi :P
ne, nego voznja kosta 1,5 KM
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#16 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by KatarinaKosaca »

plain vanilla wrote:ne, nego voznja kosta 1,5 KM
Kod vas je super sistem. Sjedneš u taksi i onda nešto ako te dužno vozi isto košta dokle god
amko76

#17 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by amko76 »

Gdje je to? :?
plain vanilla

#18 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by plain vanilla »

amko76 wrote:Gdje je to? :?
u Tuzli :D
sarajev_o

#19 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by sarajev_o »

grasu od srca sve najgore zelim
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by O'zone »

Čisto sumnjam da će GRAS da stane u Petak ipak će tu vlada da uleti i da izmiri onaj dug od 1.700 000 KM kako bi se račun odblokirao (ima se može se-građani plaćaju).
ALI!...šta ako stane prevoz autobusima i minibusima? Ko će nadoknaditi građanima mjesečne karte? to je usluga koja se plaća unaprijed a ne po izvršenom prevozu. Ko će nadoknaditi smanjene dnevnice,ukinute dnevnice pa čak i otkaze što nije rijetkost u današnjem vaktu, dalje imamo tu izostanke iz škola,propuštene preglede u bolnicama ili domaovima zdravlja...da ne nabrajam više.

Debilno je od vlade Kantona Sarajevo što neće da se obračuna sa GRAS-om jer svaka vožnja koja se ne izvrši iz inih razloga ne košta samo GRAS nego i sve građane koji ovise o istoj a niko nigdje nije do sada ni spomenuo tu činjenicu.

Sarajevu treba još jedan javni prevoznik dali će to biti Centrotrans ili neki drug apsolutno ne bitno ali se u GRAS odavno više ne može pouzdati.

Sljedeće možemo očekivati da se ne može ni struja da plati, onda staju tramvaji i trolejbusi šta tad?
mahalas505

#22 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by mahalas505 »

bach wrote:Nikada u životu nije kasno donijeti neku veliku odluku. Tako sam ja nakon skoro 30 godina vožnje GRAS-ovim vozilima odlučio preći protivnički tabor i voziti se Centrotransom. Stanujem u Vogošći, a firma u kojoj radim nalazi se u blizini autobuske stanice, odnosno Kampusa. Kod Grasa je najmanji problem cijena karte, bilo pojedinačna, bilo mjesečna karta. Problem je što za plaćenu uslugu ne dobijete apsolutno ništa. Grasova vozila uvijek kasne ili ih nema nikako. Kada zakasni vaš prijevoz, zakasnit ćete i vi, a to šefa ili klijenta apsolutno ne zanima.

Nevaspitani građani Sarajeva su krivi za išarane tramvaju ili autobuse, ali nisu krivi za gume iz proškog milijenija, za kočnice koje ne postoje, za motore koji se zapale, za grijanje koje radi u junu, a ne u decembru. Građani nisu krivi zato što GRAS navodno nema za gorivo. Nisam ni ja kriv i ne interesuje me je li GRAS dužan Vladi ili je Vlada dužna GRAS-u. Ja hoću da se vozim, ako sam već platio kartu. Sintagma "nema vozila" koju mi saopštava krezavi dispečer meni ništa ne znači.

Zato sam ja otiša autobusku stanicu na Centrotransovu mjesečnu kartu. Ona košta 44 KM, devet maraka manje nego kod GRASA -a. Pojedinačna karta košta 1.20 KM. samo jednom sam bio svjedok kašnjenja. Negdje u Barama sudarile su se dvije GRAS-ve olupine i napravile zastoj. Centrotransova vozila su novijeg datuma, udobna su i ugrijana, a osoblje, kako na šalterima, tako i vozači odn. kondukteri je veoma ljubazno i profesionalno i zna u svakom trenutku šta radi.

Nikada GRAS od mene neće dobiti jednu marku. Nikada više.
Slazem s ovim gore, treba doci Centrontrans, jer ipak situacija se mora poceti mjenjati. Tek kad privatnik(ja bas zelim Centrotrans) preuzme, onda cemo valjda dosegnuti to neko dno. Nadam se onda da ce onda krenuti nabolje.
dharma

#23 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by dharma »

Bach, haj nas redovno obavjestavaj o stanju i ako znas u koliko ima posljednji bus sa stanice da prolazi kroz Vogoscu (cini mi se jedini razlog sto odavno nisam presla na Centru). Sretno sa promjenom, da budes zadovoljan, i sto vise nas da ti se pridruzi :D :D
_amy_

#24 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by _amy_ »

Heheheh jedini problem Centrotransa je što im posljednji autobus iz grada ide u 22:15h, kad bi to promjenili bilo bi super.
Strpljiva

#25 Re: Briga me što GRAS nema goriva, ja se vozim Centrotransom

Post by Strpljiva »

Slažem se Kurtyjem. Ako Centrotrans nije gori, sigurno nije ni bolji. Koristim usluge GRASa svakodnevno, a godinama i Centru na međugradskim linijama. I pogodite na koga sam ogorčenija.

Centrotrans izgigrava brižnu mamu koja vodi zečiče kući - na sigurno i toplo. Cijena karte - sitnica. A podigli cijenu karata na međugradskim linijama, da bi bili konkurentni i eliminisali gubitke. Naravno, čim sprovedu planirano u djelo, molit ćemo za GRAS.
Post Reply