Bridgestone Potenza RE 720

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

wanderer

Post by wanderer »

nineac, motor je 3.0i, 231ks. Sada su jos originalne gume (oko 50.000 km), michelin pilot, a kontao sam bas good year f1. Svi kazu da su pravo dobre, a svidja mi se i sara. :D Mada sam razmisljao i o Yokohama, zaboravio sam oznaku modela.

Znaci strogo 225, ipak? Auto dobro lezi na cesti i u krivinama, ali pri vecim brzinama mi se cini kao da cu poletjetii. Karoserija je jednostavno prelagana za taj motor. Zato sam i kontao zeru sire, ako to ima ikakve veze.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ej Nineac, ne znam jesi li čitao u zadnjem Auto Blicu članak o starosti guma, uglavnom zaključak je da se guma koja je pravilno skladištena do 5 godina vodi kao nova, a da montirana izdrži do 10 godina. U navodu se pozivaju na upustva koji daju vodeći proizvođači guma (Pirelli, Bridgestone, Goodyear, Continental i Dunlop). Šta misliš za ovih pet godina? Ja mislim da je to previše i da je 6 mjeseci prag tolerancije. Tako sam mislio i tražiti, ispod 6 mjeseci starosti.
nineac

Post by nineac »

Ma 6 mejseci kapak! Šta misliš da je naš brnjo skladištio po propisima?
Ma nije to do gume, to je do karoserije, Kod tebe je roadster. ja sam imao priliek probati Z3 M i 2.8. Jednostavno to je takav tipauta, a onaj M je previše jak, mislim igra se sa karoserijom. 2.8 je ubitačan, a akamoli 3.0
Ipak drži se originala, samo uzmi bolje gume. meni realno Michelin nije nešto.
Za taj auto biraj između Good Year F1 ili Pirelli Zero Rosso. Ja prednost dajem pireliju!
wanderer

Post by wanderer »

nineac wrote:Ja prednost dajem pireliju!
Ljepsa mi je ipak ova shara:

Image

8)
whow

Post by whow »

Stavio sam Core Racing 17" felge metal gun -boja , te 225 /45/17 VR Federal gume - gume su ljetnje sa Hydro gripom i nisu uopste tako neudobne obzirom da su "performance tires". Osjeti se razlika u krivinama ( bolje drze ) te pri upravljanju auto 100 % bolje lezi na cesti . Istina takoder se vise osjete i rupe na cesti. Mislim da je ninec u pravu kada je komentarisao o odnosu snage motora i ove velicine gume jer bih bilo bolje da je masina samo jos" mrvicu " jaca" Za sada mi je cool . A zimi opet na 195/ 65 / 15. Ninec jos jedno pitanje ako moze . Jeli istina da ova vlicina guma moze da utice na trap i slicno .Ja znam da Bora 1.8 T standardno dolazi za ovom velicinom guma ali takoder i dosta jacom masinom of 1.9 TDI.
nineac

Post by nineac »

Pa normalno da može uticati na trap. Te guma skoro uopće ne apsorbuju udarce, i prvo šta je na udaru je kugla i krajnica. Neznam za to da 1.8 T dolaze serijski sa tim gumama. Možda da se može kao opcija naručiti, prije će biti ako dolaze serijski veće nego kod tebe da su 205/55 R16
whow

Post by whow »

Ado , hvala za link odlican je , preporucio bih ga svima koje zele da stavljaju vece gume . Inace Ninec gledao sam i za te dimenzije sto si ih preporucio i odstupanje u dijametru je 0.45 dok je kod ovih 225/45/17 odstupanje samo 0.03 . Kazu da je ovo veoma bitno jer odstupanja u diametru veca od 3 % od originalne opcije uticu negativno na kocione sile i slicno. Inace gume i felge sam stavio u "kalotire" i oni su to sve testirali te nije bilo nikakvih problema. Takoder sam dobio sam 30 dana garanciju tako da ako nisam u potpunosti zadovoljan sa ovim gumama mogu da ih vratim i oni ce instalirati neke druge koje se available za ovaj model. Inace kostalo me otprilike kao jedan "solidan" Golf II u Sarajevu :sad:
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

stavih jučer GY HydraGrip
Post Reply