Brexit

Post Reply
klavirdžija

#851 Re: Brexit

Post by klavirdžija »

tututuuuu wrote:
klavirdžija wrote:Samo formalno je neobavezan, ali će se itekako ispoštovati.

Jedino je pomalo tragikomično da glasači neće dobiti ono zbog čega je većina i glasala, zaustavljanje imigracije. Nema šanse da Britanci odustanu od zajedničkog slobodnog tržišta, ali ono ide u paketu sa pravom naseljavanja onako kako je i sada definisano (moraš imati posao, studirati, imati firmu ili biti ekonomski samoodrživ tamo). Ne vidim kako će EU odustati od toga, znači žestoki zajeb za ksenofobe.

Ako tako stvarno bude, i dogovor tog tipa (nešto kao sa Norveškom) prođe bez previše trzavica a vjerovatno hoće, nakon nekog vremena (vjerovatno nekoliko godina), ovo može i ispasti dobro za UK. Da li je cijena u međuvremenu vrijedna toga je drugo pitanje.
Da, ali sto kao s Norveskom. Upravo im je jedan od glavnih argumenata bio kako ne zele puniti kovcege Briselu, a Norvezani (i Svicarci) to itekako rade (placaju taj svoj status) a i pored tog nisu ni politicki ni pravno neovisni od EU.
Nema džabe ni u stare babe, a tako će vjerovatno plaćati manje (ali bez prava glasa vezano za zakonodavstvo itd).

Ne vjerujem da će im EU previše izaći u susret, time bi napravili opasan presedan koji bi bio argument da i drugi krenu njihovim stopama. A i ovako će biti "gusto".
dale cooper

#853 Re: Brexit

Post by dale cooper »

WHAT THE FUCK DID YOU THINK WAS GONNA HAPPEN YOU ABSOLUTE FUCKING MORON? :facepalm:

Ovo je bilo upućeno ovoj intelektualki druže, da ne bude zabune.
omar little

#854 Re: Brexit

Post by omar little »

vade_mecum wrote:
omar little wrote:
PM jedini moze startati proces izlaska, famozni article 50. parlament moze traziti da to ne cini, ne znam da mu mogu narediti, sto bi onda znacilo da se oni protive volji naroda koji ih je izabrao i posadio u parlament. takvim cinom bi kreirali unutarnji sukob u zemlji iz, valjda, samo tebi znanih razloga. :D
http://www.theguardian.com/politics/201 ... parliament
The simple answer to the question as to whether the EU referendum is legally binding is “no”. In theory, in the event of a vote to leave the EU, David Cameron, who opposes Brexit, could decide to ignore the will of the people and put the question to MPs banking on a majority deciding to remain.

This is because parliament is sovereign and referendums are generally not binding in the UK.
u sustini bi se to i moglo desiti dok se ne stvori vecina u parlamentu koji je za izlazak.

s druge strane naveo sam faktore kao Skotska pa i Sj. Iriska, velika populacija britanaca koji zivi i ostvaruje svoja prava u drugim zemljama EU, ucesce na zajednickom trzistu koje zahtjeva slobodu kretanja ljudi i sl. ne vidim ko razuman moze ovo sprovesti do kraja.

na kraju ce biti novi referendum sa pitanjem "da li ste da se poniste rezultati prethodnog referenduma" :D :lol:

aman, TEORETSKI je jedino moguce ne uvaziti rezultate ovog referenduma. skotska, irska, to sto neko zivi u njemackoj ili spanjolskoj veze nema sa procesom razdvajanja, status uk drzavljana na teritoriji eu i obrnuto su neke, od tisucu, stvari o kojima ce se dogovarati na pregovorima. koje europski parlament zahtijeva sto prije. bas zato sto je iznimno komplicirana i kompleksna stvar sa viseslojnim posljedicama zato je i ovoliko halabuke na globalnoj razini oko rezultata. nema sanse da se ne ispostuje rezultat ovog referenduma. mislim, ne znam kako vise da ti objasnim da vidis cinjenicu da je ovo gotova stvar.
Maverick78

#855 Re: Brexit

Post by Maverick78 »

Britacni odlucili kako su odlucili, ali nikako se ne moze reci da ova odluka nece imati veliki uticaj na desavanja u EU, tj. eto oni ce samo izaci i tu se problem zavrsava. Realno, ima EU problema koji su i doveli do ovoga, ali svakako da je ovaj nacin rjesavanja i scenario izlaska, najgori moguci.

Desno orijentisane partije, koje su btw. vecinom euroskepticne stranke, su sve jace u puno EU drzava i ovaj referendum im moze biti samo vjetar u ledja. Slicni procesi se mogu desiti u nizu drugih EU drzava... Danskoj, Austriji, Holandiji, pa i Svedskoj...
At the moment, 44% of the Swedish voters would like to remain in the bloc, with 32% wanting out.

But should Britain leave the EU after its in/out referendum on 23 June, then these figures would be turned around.

According to a poll published by Sifo on Wednesday (20 April), 36% of the Swedes would in that scenario want to follow the Brits while 32% would want to keep the EU membership.

http://www.euractiv.com/section/uk-euro ... of-brexit/

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu- ... m-36548114
vade_mecum

#856 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

novi referendum u pripremi :D
dale cooper

#857 Re: Brexit

Post by dale cooper »

Ovo samo pokazuje u globali koliko ljudi izlaze na glasališta neinformisani i nespremni. I onda se dese ovakve stvari. :-?
SanskiBiser

#858 Re: Brexit

Post by SanskiBiser »

Image

Image

:lol: :lol: :lol:
Ajatolah_

#859 Re: Brexit

Post by Ajatolah_ »

Maverick78 wrote:Britacni odlucili kako su odlucili, ali nikako se ne moze reci da ova odluka nece imati veliki uticaj na desavanja u EU, tj. eto oni ce samo izaci i tu se problem zavrsava. Realno, ima EU problema koji su i doveli do ovoga, ali svakako da je ovaj nacin rjesavanja i scenario izlaska, najgori moguci.
Svi koji imaju sklonosti ka izlasku će sačekati da vide efekt na Britaniju.
Kad budu pregovarali o uvjetima izlaska, EU jednostavno mora "kazniti" Britance ako žele da se ne raspadnu, jer ako oni prođu neokrznuto, što ne bi i ostali... iako će, sve što bude nepovoljnije za Britance u odnosu na ranije, biti nepovoljnije i za EU članice.
tututuuuu

#860 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

dale cooper wrote:Ovo samo pokazuje u globali koliko ljudi izlaze na glasališta neinformisani i nespremni. I onda se dese ovakve stvari. :-?
Mislim da bi za izlazak na referendum i opcenito izobre treba biti prvo neki mini IQ test koji trebas proci da bi mogao glasati.
vade_mecum

#861 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

omar little wrote:aman, TEORETSKI je jedino moguce ne uvaziti rezultate ovog referenduma. skotska, irska, to sto neko zivi u njemackoj ili spanjolskoj veze nema sa procesom razdvajanja, status uk drzavljana na teritoriji eu i obrnuto su neke, od tisucu, stvari o kojima ce se dogovarati na pregovorima. koje europski parlament zahtijeva sto prije. bas zato sto je iznimno komplicirana i kompleksna stvar sa viseslojnim posljedicama zato je i ovoliko halabuke na globalnoj razini oko rezultata. nema sanse da se ne ispostuje rezultat ovog referenduma. mislim, ne znam kako vise da ti objasnim da vidis cinjenicu da je ovo gotova stvar.
cuj veze nema...hajd na stranu sto su Skote prepadali posljedicama neovisnosti ali to sto neko zivi u spanjolskoj je 300.000 britanaca..ti i masa drugih ljudi koji rade, zive i studiraju u EU ce izgubiti mnostvo prava koja im je EU garantirala. vidjet cemo sta ce se desiti kada prodje pijanstvo i zanos.
dale cooper

#862 Re: Brexit

Post by dale cooper »

tututuuuu wrote:
dale cooper wrote:Ovo samo pokazuje u globali koliko ljudi izlaze na glasališta neinformisani i nespremni. I onda se dese ovakve stvari. :-?
Mislim da bi za izlazak na referendum i opcenito izobre treba biti prvo neki mini IQ test koji trebas proci da bi mogao glasati.
Da, ali kojem političaru trebaju glasači sa visokim IQ-om. :D
omar little

#863 Re: Brexit

Post by omar little »

Romanija wrote:Dzaba njemu sto on kaze ako EU pocne da nas stisce sa druge strane, a vec danasnji izvjestaji pokazuju da zele da se ovo ne prolongira. Druga je stvar da BoJo kao ni mnogi iz 'Leave' kampanje nije zaista mislio da ce da pobjede, plus da ce Cameron da ostavku. Problem je sto ni on kao ni Michael Gove, jedina dva bitna Torijevca koja su i bili predvodnici 'Leave' kampanje, nemaju podrsku medju parlamentarnom konzervatinom strankom da budu predlozeni za iduceg premijera, dok su obadvojica, BoJo narocito popularni medju konzervativnim birackim tijelom. A sad je jos ispalo da su nozevi, sjekire i ostali tupi predmeti izvadjeni na otvoreno pa je i glava laburistickog sefa ( Corbyn) u pitanju. Ja cisto sumnjam da ce EU zbog vlastitog mira u kuci cekati na nase Game of Thrones da se krene na mirno razdruzivanje. :D
fakat se zakuhalo kod vas tamo. :D corbynovi protivnici, a ima ih dosta, jedva docekali i odmah poceli sa manevriranjem da ga se rijese, onda se ukljucuju sindikati pa glasaci pa sou. potencijalno da se ide na izbore sa novim vodjama dvije glavne stranke i ovim ojacanim fasistima. usudi se vodit pro-eu kampanju u takvoj atmosferi... opce rasulo prijeti. valjda nece.
tututuuuu

#864 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

dale cooper wrote:
tututuuuu wrote:
Da, ali kojem političaru trebaju glasači sa visokim IQ-om. :D
touche. :D
Towelie

#865 Re: Brexit

Post by Towelie »

:D
Image
Gojeni H

#866 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

madner wrote:Skotska nece otici.
Naravno da nece.
tandmand

#867 Re: Brexit

Post by tandmand »

tututuuuu wrote:Ovo je u biti bio jedan blef koji se oteo kontroli.
:thumbup:

Zajebancija im se, zamisli, ostvarila. Kao u nadrealista, ne mogu da vjeruju šta im se događa. :mrgreen:
breuer

#868 Re: Brexit

Post by breuer »

Škotska se saginjati neće!
vade_mecum

#869 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

Gojeni H wrote:
Naravno da nece.
koliko ono bijahu rezultati skotskog referenduma?
tututuuuu

#870 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

vade_mecum wrote:
Gojeni H wrote:
Naravno da nece.
Upravo jedan od glavnih razloga (ako ne i glavni) sto su Skoti ostali u UK je bio taj sto im je iz EU-a jasno receno da ako izadju iz UK izaci ce i iz EU te ce morati sve pregovore s EU voditi ponovo i samostalno. I sta se sad dogodilo... Ja itekako mislim da bi mogli otici i zatraziti clanstvo u EU, kao Skotska.
hAZNADAR

#871 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

tututuuuu wrote:

Da, ali sto kao s Norveskom. Upravo im je jedan od glavnih argumenata bio kako ne zele puniti kovcege Briselu, a Norvezani (i Svicarci) to itekako rade (placaju taj svoj status) a i pored tog nisu ni politicki ni pravno neovisni od EU.
Izvini, ali mozes li pojasniti kako Norveska placa svoj status. Za Svicu ne znam, ali Norveska je toliko sredjena i obezbjedjena resursima za sljedecih par vjekova da moze funkcionisati skroz izolovano.
vade_mecum

#872 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

tututuuuu wrote:
vade_mecum wrote:
Gojeni H wrote:
Naravno da nece.
Upravo jedan od glavnih razloga (ako ne i glavni) sto su Skoti ostali u UK je bio taj sto im je iz EU-a jasno receno da ako izadju iz UK izaci ce i iz EU te ce morati sve pregovore s EU voditi ponovo i samostalno. I sta se sad dogodilo... Ja itekako mislim da bi mogli otici i zatraziti clanstvo u EU, kao Skotska.
nemojmo zaboraviti i sjevernu irsku koja je vecinski glasala za ostanak
vade_mecum

#873 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

hAZNADAR wrote:
tututuuuu wrote:

Izvini, ali mozes li pojasniti kako Norveska placa svoj status. Za Svicu ne znam, ali Norveska je toliko sredjena i obezbjedjena resursima za sljedecih par vjekova da moze funkcionisati skroz izolovano.
pa kao clanica EFTA-e valjda
tututuuuu

#874 Re: Brexit

Post by tututuuuu »

hAZNADAR wrote:
tututuuuu wrote:

http://www.eu-norway.org/eu/Financial-contribution/
http://www.efta.int/eea/eu-programmes/a ... fta-budget
Last edited by tututuuuu on 24/06/2016 20:09, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#875 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:
Naravno da nece.
Ekonomski razlozi su prevagnuli na proslom referendumu,.. a tu je clanstvo EU bilo presudno.

Imam Skota na poslu koji je promijenio misljenje i koji za ovo okrivljuje engleske nacionaliste koje inace ne moze ocima smislit. :D

Skotski izlazak iz Britanije bi bio mnogo bezbolniji i laksi negoli britansko napustanje EU.
Post Reply