Leverage wrote:Razlika između vas i recimo Tuska ili Junckera je ta što su Tusk i Juncker svjesni negativnih efekata izlaska UK iz EU po EU, tj. da se negativni efekti neće odraziti samo na izlazeću državu, pogotovo ako se radi o državi takvog značaja. Te infantilne tika tika tačke, nema više vraćke priče naravno nisu dio ozbiljne diplomatije nego koriste za internu upotrebu kafanskih diplomata koji još uvijek nisu savladali ni osnove gramatike, ali bez obzira na to imaju štošta da kažu o geopolitičkim kretanjima, uglavnom ostrašćeno ali samouvjereno, najčešće bez ikakvog osnova ali koga briga.
Uf uf, sta svasta naprica...odvadi malo.
Ne govorimo o tome sta bi bilo bolje za EU, vec sta je ispravno, sta ne, kad su u pitanju odluke gradjana jedne od zemalja EU i demokratske institucije koje gradjani te zemlje predstavljaju.
Sto se mene tice, nek sutra glasaju za ostanak. Medjutim ponistavanjem odluka vecine u roku par godina se ismijava uloga demokracije u tim zemljama, slika koja je itekako vec poljuljana u ocima dosta ljudi. Ideja da multinacionalne korporacije i politicke elite odlucuju o sudbinama ljudi se na najbolji nacin pobija odlukama (i naravno izvrsenjem istih) koje idu kontra tih floskula. Mislim da na Zapadu nije najveca bojazan jacanje esktremnih desnicarskih stranaka, vec stav o tome da demokratski sistem nije vise sistem koji radi za dobrobit gradjana.
Nije pitanje odmazde, vec demokratske odgovornosti, kako gradjana, tako i politicara.
Britanija je vec dovoljno kaznjena ovim cirkusom i slika o njima se nece promjeniti sve i da sutra izglasaju ostanak. Ona je trajno okaljana.
(Sve ovo isto vrijedi i za Ameriku, u vezi Trumpa. Nije ista situacija ali paralele postoje.)
Ovo nisu moji stavovi, vec samo osvrt na desavanja. Ne zelim da branim gomilu neobrazovanih, razmazenih, lijenih i sebicnih uhljeba koji misle da su uhvatili boga za muda glasanjem za odlazak. Ova odluka ce (barem sto se tice britanskih gradjana) na kraju najvise negativno uticati na njih. Oni sposobniji, obrazovaniji, ce se vec snaci i u novoj situaciji.