Brexit

Post Reply
hAZNADAR

#2451 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:Ja sam sve bliže zauzimanju čvrstog stava da slabo obrazovane individue ne bi trebale imati istu težinu glasa kao visokoobrazovani... I boli me qrac što je to antidemokratski... Nije ni demokratija (ovakva kakva je sad) sveta krava...
Tako e.

ali koja fajda od tezih glasova kada su u strogoj manjini?

Treba jednostavno ukinuti demokratiju i uvesti nesto ko Senat gdje mogu uci samo odabrani i po stepeni obrazovanosti i dokazani humanisti.
jeza u ledja

#2452 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

Ne mogu da vjerujem da cyprus ovako prica o demokratiji. :shock:

Svaki sistem u kom neki ljudi imaju prednost pri odlucivanju u odnosu na druge je podlozan manipulacijama. (Mislim, to vec postoji i u ovoj reprezentativnoj demokratiji da se razumijemo, ali ovako bi bilo jos sto puta gore.)

To me podsjeca na to kako su u Americi crncima dali "pravo glasa" ali je njihov glas vrijedio samo tri petine (tako nesto ne sjecam se koji broj). Poslije kad je to ukinuto, onda si morao dokazivati da si pismen da bi glasao. Sto je opet znacilo mnogo veci postotak crnaca.

Ako postoji kakva brana, ona bi trebala biti medju partijama i na sudovima koji bi trebali filtrirati kakve idiote (hint Trump) ili kriminalce (opet hint Trump :D ) da ne budu kandidati. Ali i tu postoji bojazan da bi se kandidati mogli zatvarati ili im zabranjivati da ucestvuju jer to nekom ne odgovara (kako rade u Iranu ili Rusiji).

Ne moze se ba zabranjivati ljudima da odlucuju sami o sebi. Ali se isto tako treba boriti da do njih dodje istina, i da imaju pristup informacijama. Kao sto se i treba boriti da se ljudi obrazuju.

Jedino sto taj sistem treba da ima su poluge koje onemogucavaju bilo kome ko je na vlasti da taj isti sistem ukida u svojoj demokratskoj sustini. Sve ostalo ce se samo korigovati onako kako treba da se koriguje.
ioannes

#2453 Re: Brexit

Post by ioannes »

TAFKAP wrote:
ioannes wrote:
ti si pobrkao lončiće.

u njemačkoj je moguće
da jedan čovjek koji ni dana radnog staža nema, ima istu penziju kao onaj koji je radio 40 godina.
nije kriv taj koji nije ništa radio, jer i on mora od nečega živit... kriv je monstruozni neoliberalni sistem koji je NAMJERNO slomio prijašnji dobro funkcionirajući penzijski sistem....producirajući sve više penzionera koji u duboku starost moraju pored penzije radit da bi pokrili troškove ili kopat po kantama da bi skupili ambalažu
Hajd pojasni malo detaljnije ovo sa osobom A i B.

jednostavno....

osoba A nikad u životu nije radila niti je uplaćivala u penzijski fond....živila na socijali. Kad dotra do 65 ili 67 godine života ima pravo na "mirovinu". U Njemačkoj je trenutna granica slagat ću ti nekih 760 € ispod kojih se ne može živit, to je zagarantirano. To ti isplaćuje socijala i niko te više ne dira.

osoba B radila 40 godina kao pekar sa prosječnom netto plaćom od nekih 1300 €.
Schröderova vlada je početkom 2000 tih uvela neoliberalnu reformu mirovinskog sistema gdje je uveden postepeni pad nivoa penzija da bi poticala ljude na dodatno privatno osiguranje (koje si većina ovih nikad nije mogla ni priuštiti)

2004 god je jedan umirovljenik išao u penziju sa
65% od svoje prosječne plaće. u tom slučaju
65 % od 1300 € je nekih 845 €... bjedna penzija ali koliko toliko još ok.

e sad od 2004 godine nivo penzija od 65% svake godine pada i u 2030 godini će dostići 43 %.

u 2030 godini je onome sa stopom od 43% penzija
na prosječnu plaću od 1300 € 560€ mjesečno.

država kaže od te penzije se ne može živit
mirovinski fond mu isplaćuje 560 € i socijala mu nadodaje još 200 € da bi bio na istom nivou od 760€ kao i onaj gore što dana nije radio. Sa 760 € moraš platit stan i troškove i jedva preživljavaš.

sad tek ove buduće generacije ulaze u probleme... u njemačkoj tek sad polako dolazi val penzijskog siromaštva
ioannes

#2454 Re: Brexit

Post by ioannes »

jeza u ledja wrote:
ioannes wrote:
ti si pobrkao lončiće.

u njemačkoj je moguće
da jedan čovjek koji ni dana radnog staža nema, ima istu penziju kao onaj koji je radio 40 godina.
nije kriv taj koji nije ništa radio, jer i on mora od nečega živit... kriv je monstruozni neoliberalni sistem koji je NAMJERNO slomio prijašnji dobro funkcionirajući penzijski sistem....producirajući sve više penzionera koji u duboku starost moraju pored penzije radit da bi pokrili troškove ili kopat po kantama da bi skupili ambalažu
Taj monstruozni neoliberalni sistem je tebi omogucio da tamo dodjes i radis na bausteli umjesto da sljakas po nekim hercegovackim vukojebinama, gdje ne bi imao vremena da palamudis o istom tom sistemu vec bi gledao kako da se u njega isparis.
nije meni niko ništa omogućio nego sam se sam sve izborio... meni je dobro ali ima sve više ljudi kojima nije dobro i ja ne želim da živim u takvoj jednoj ne solidarnoj državi.... neoliberalizam kvari sve što je u ovoj državi bilo dosad dobro i ja sam protiv toga.
jeza u ledja

#2455 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

Pa kazem to ti je sistem koji ti je omogucio da radom nesto postignes, sa uredjenim zakonima i pravima.

Liberalni sistem koji omogucava slobodan protok radnika i robe je isti sistem koji ne moze da funkcionise bez dovoljno radnika i bez dovoljno njihovih doprinosa. Od koga ocekujes da placa te penzije kad omjer penzionera u odnosu na radnike sve vise raste?
Neoliberalni sistem omogocio ljudima da duze zive i budu zdraviji, ali nemoj slucajno da se duze radi.
cyprus

#2456 Re: Brexit

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Ne mogu da vjerujem da cyprus ovako prica o demokratiji. :shock:

Svaki sistem u kom neki ljudi imaju prednost pri odlucivanju u odnosu na druge je podlozan manipulacijama. (Mislim, to vec postoji i u ovoj reprezentativnoj demokratiji da se razumijemo, ali ovako bi bilo jos sto puta gore.)

To me podsjeca na to kako su u Americi crncima dali "pravo glasa" ali je njihov glas vrijedio samo tri petine (tako nesto ne sjecam se koji broj). Poslije kad je to ukinuto, onda si morao dokazivati da si pismen da bi glasao. Sto je opet znacilo mnogo veci postotak crnaca.

Ako postoji kakva brana, ona bi trebala biti medju partijama i na sudovima koji bi trebali filtrirati kakve idiote (hint Trump) ili kriminalce (opet hint Trump :D ) da ne budu kandidati. Ali i tu postoji bojazan da bi se kandidati mogli zatvarati ili im zabranjivati da ucestvuju jer to nekom ne odgovara (kako rade u Iranu ili Rusiji).

Ne moze se ba zabranjivati ljudima da odlucuju sami o sebi. Ali se isto tako treba boriti da do njih dodje istina, i da imaju pristup informacijama. Kao sto se i treba boriti da se ljudi obrazuju.

Jedino sto taj sistem treba da ima su poluge koje onemogucavaju bilo kome ko je na vlasti da taj isti sistem ukida u svojoj demokratskoj sustini. Sve ostalo ce se samo korigovati onako kako treba da se koriguje.
Ma znam ja to sve... Svjestan sam da bi to vjerovatno dovelo do još veće marginalizacije ionako marginalizovanih grupa... To je uostalom glavni razlog zbog čega ovaj stav ne zastupam otvoreno i čvrsto...

Ovo je zapravo moje razmišljanje na glas... Prvo mi je dopizdilo da izbore u Bosni i Hercegovini redovno odlučuje polusvijet, koji ne zna sastaviti tri čiste rečenice, niti ima realnu ili bar bilo kakvu predstavu o osnovnim društveno-političkim pitanjima... Ali sam se nadao da će se to promijeniti sa društvenim napretkom... Međutim, kurko... Sad vidim i da u državama koje su svjetlosnu godinu ispred nas (USA i UK), zna isplivat neobrazovan i retrogradan puk kao izuzetno važan, ako ne i odlučujući politički faktor... Dakle, ako je tako na Zapadu, šta onda jebote očekivati od brdovitog Balkana? Hoće li ikad bit bolje na ovaj način? Hoće malo sutra...

Tako da ja nikako ne mogu, a da ne postavim pitanje: zar je tako outrageous bar započet javnu diskusiju o svrsishodnosti jednakog vrednovanja svačijeg glasa? Zašto je u maltene svakom društvenom aspektu važan kvalitet, a jedino kada je riječ o demokratiji gleda se isključivo kvantitet? Zar je tako nerazumno tražiti bar neki srednji put između kvaliteta i kvantiteta u ovom kontekstu?
ioannes

#2457 Re: Brexit

Post by ioannes »

ne možeš imat demokratiju kada ti je ograničen debatni prostor. parlamentarna ili reprezentativna demokratija je upravo uvedena zbog toga da bi se narod držao dalje od centara moći
jeza u ledja

#2458 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

Ja se ne slazem da odlucuje samo polusvijet. Odlucuju i oni koji odluce da NE izadju na izbore, a takvih je gomila. Ili oni koji misle da je "protestvuju" svojim glasovima na razne nacine. Ili oni koji misle da su izbori zajebancija.

Pazi ovako. Do demokratizacije svijeta vladali su kojekakvi kraljevi, a "vlade" su bile sastavljene od kojekakve aristokracije. Samo su oni odlucivali o tome sta ce raditi drzava. Moze se komotno reci da su oni bili mnogo obrazovaniji od prosjecnog stanovnika. Znaci oni najobrazovaniji su sami odlucivali kako i sta - i znamo kako je to zavrsilo. :D

Uostalom, zar ne mislis da je mozda problem ako imas veliki broj stanovnika koji ne mogu odlucivati o svojoj sudbini? :D Mislim, sve su ovo napredna drustva vec prosla. Polemike o tome itd.
jeza u ledja

#2459 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

ioannes wrote:ne možeš imat demokratiju kada ti je ograničen debatni prostor. parlamentarna ili reprezentativna demokratija je upravo uvedena zbog toga da bi se narod držao dalje od centara moći
Ti to kazes kao da je bilo nesto drugo, pravicnije, pa onda uvelo reprezentativnu demokratiju da nas zajebu. :-) Od pocetka je demokratski sistem na nivoima kao sto su drzave - reprezentativni. Glavni razlog za to nije neke zlocudne prirode, vec cista logistika. Ne mozes imati ogromne drzave sa ogromnim populacijama od koje se za svaki problem ocekuje da budu upuceni i glasaju. I tu je i drugi razlog - reprezentativni poslanici su takodje tu da se bave poslovima u koje obican narod nije upucen. Kako ces pisati zakone ako ne znas legalni jezik, ili ne znas tehnicke detalje, ekonomiju, itd.

Sve moderne demokracije su od pocetka uokvirene kao reprezentativne demokratije. Jedini izuzetak, ali samo donekle, je Svica.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2460 Re: Brexit

Post by Velkoski »

Da su pametniji zaista pametniji našli bi način da se nametnu i guraju nas u progres, ali evidentno negdje griješe. A i ako većina želi regres onda neka tako i bude.

Jedno je sigurno, svaki sistem ima mane, a demokratija ih definitivno ima najmanje.
cyprus

#2461 Re: Brexit

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Ja se ne slazem da odlucuje samo polusvijet. Odlucuju i oni koji odluce da NE izadju na izbore, a takvih je gomila. Ili oni koji misle da je "protestvuju" svojim glasovima na razne nacine. Ili oni koji misle da su izbori zajebancija.

Pazi ovako. Do demokratizacije svijeta vladali su kojekakvi kraljevi, a "vlade" su bile sastavljene od kojekakve aristokracije. Samo su oni odlucivali o tome sta ce raditi drzava. Moze se komotno reci da su oni bili mnogo obrazovaniji od prosjecnog stanovnika. Znaci oni najobrazovaniji su sami odlucivali kako i sta - i znamo kako je to zavrsilo. :D

Uostalom, zar ne mislis da je mozda problem ako imas veliki broj stanovnika koji ne mogu odlucivati o svojoj sudbini? :D Mislim, sve su ovo napredna drustva vec prosla. Polemike o tome itd.
OK, ali zašto da točak historije stane baš na ovom mjestu? Zar zaista nema prostora da demokratija dalje evoluira u nešto što neće biti teror višebrojnijih glupana nad malobrojnijim progresivcima... Jer meni se čini da demokratija postaje upravo to...
jeza u ledja

#2462 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote: OK, ali zašto da točak historije stane baš na ovom mjestu? Zar zaista nema prostora da se demokratija dalje evoluira u nešto što neće biti teror višebrojnijih glupana nad malobrojnijim progresivcima... Jer meni se čini da demokratija postaje upravo to...
Ja mislim da se pogresno gleda na demokraciju kao samo jednoj fazi napretka ljudskog covjecanstva. To mozda vazi za kapitalizam. Za demokraciju ne znam bas. Demokracija postoji jos od stare Grcke zar ne? To je nesto cemu se uvijek tezilo cak i tamo gdje se nije marilo za ljudska prava. Demokraciju imas i na mnogim drugim mjestima u svakodnevnom zivotu, tipa gdje cemo sutra na kafu ili koji cemo film gledati.
hAZNADAR

#2463 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:Ja se ne slazem da odlucuje samo polusvijet. Odlucuju i oni koji odluce da NE izadju na izbore, a takvih je gomila. Ili oni koji misle da je "protestvuju" svojim glasovima na razne nacine. Ili oni koji misle da su izbori zajebancija.

Velik broj stanovnika ne odlucuje ko ce dobiti prostor na TV, koji muzicari ce snimiti album i koje stanice ce pjesme emitovati, kojom trasom ce ici autoput, koje sisteme, oruzje ce vojska nabaviti, koja auta policija voziti, koja nova pravila u sportu,...... velik broj stanovnika prihvata da nije dovoljno strucan i kompetentan za mnogo toga.

Isto se moze i sa politikom. Svi teze istim stvarima, istoj ideji drzave, drustva,.... a biraju samo razlicite koji na razlicite nacine obecavaju to.
Dakle umjesto da biras ove ili one lijeve/desne/crvene/zelene/zute,..... u politici - lijepo imas opceprihvacen zakon, ciljeve, drustvene norme,... i to lijepo moze jedno tijelo poput parlamenta, senata, gornjeg doma,.... koje samo bira svoje clanstvo po kritierijima strucnosti i humanosti.

Svijet ulazi u eru i iskusenja koja nije imao prije ili ne u ovolikoj mjeri i zajedno. Prenapucenost, zagadjenost, gomilanje novca kod manjine, odumiranje poslova i struka, epidemije, ekonomske krize jeda za drugom, prirodne katastrofe koje pogadjaju drustvo gore nego ikada prije, porast fasizma, ksenofobije, diskriminacija po raznim osnovama,...... za sekundu se sazna sve sto se desi bilo gdje, nikad zahvaljujuci netu vise informacija a manje znanja i sto je najgore nikad manje morala i svi ciljevi opravdavaju sredstvo. U takvoj situaciji glupa ili lijena pulsirajuca gomila ne moze imati mogucnost izbora politike koja ide na destrukciju pa da ta destrukcija postane legalna.

Demokratija ti nigdje ne stavlja STOP, granicu u nekim stvarima,... i bilo koje budale populizmom mogu zavladati.

Historijski prikaz ti je OK, demokratija je imala svoj nastup, ucinkovitost, opravdanost, prave momente,.... ali u dobrom dijelu svijeta gubi smisao i postaje opasna. Jednostavno je prevazidjena. Druga krajnost je diktatura koja isto nije dobra jer nekometentnim pojedincima daje moc. Sredina je dakle da samo kompetentni mogu odlucivati sta i kako u politici.
graue_maus

#2464 Re: Brexit

Post by graue_maus »

,
jeza u ledja

#2465 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

Ne vidim kako demokratija u bilo kojem dijelu svijeta gubi smisao?
cyprus

#2466 Re: Brexit

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote: OK, ali zašto da točak historije stane baš na ovom mjestu? Zar zaista nema prostora da se demokratija dalje evoluira u nešto što neće biti teror višebrojnijih glupana nad malobrojnijim progresivcima... Jer meni se čini da demokratija postaje upravo to...
Ja mislim da se pogresno gleda na demokraciju kao samo jednoj fazi napretka ljudskog covjecanstva. To mozda vazi za kapitalizam. Za demokraciju ne znam bas. Demokracija postoji jos od stare Grcke zar ne? To je nesto cemu se uvijek tezilo cak i tamo gdje se nije marilo za ljudska prava. Demokraciju imas i na mnogim drugim mjestima u svakodnevnom zivotu, tipa gdje cemo sutra na kafu ili koji cemo film gledati.
Hm, ja se zaista ne mogu složiti da je ovakva demokratija ultimativno dostignuće, kojem ne trebaju nikakve korekcije, modifikacije i poboljšanja... Pogotovo u ovom vremenu galopirajućeg populizma i čini mi se balkanizacije cijele planete...

Evo jedno od pitanja koje mi prvo pada na um... Većina ljudi NIKAD neće shvatiti ozbiljno ekološka pitanja - od globalnog zagrijavanja pa nadalje... Bude li se čekalo da kritičnoj masi ljudi dođe u glavu da treba napraviti neki radikalan zaokret u razvoju ljudskog društva, mislim da ćemo prije dočekat treći svjetski rat, nego neko racionalno rješenje...
Last edited by cyprus on 11/12/2018 23:38, edited 1 time in total.
Leverage

#2467 Re: Brexit

Post by Leverage »

Leverage wrote: Treba težiti takvom društvu gdje će svi ili najveći broj individua biti do te mjere politički obrazovan da bilo koje druge razlike (formalno obrazovanje, inteligencija, itd.) jednostavno ne utiču presudno na ishod glasanja.
Da ponovim još jednom. Ovo bi dalo demokratiji puni smisao.
ioannes

#2468 Re: Brexit

Post by ioannes »

jeza u ledja wrote:
ioannes wrote:ne možeš imat demokratiju kada ti je ograničen debatni prostor. parlamentarna ili reprezentativna demokratija je upravo uvedena zbog toga da bi se narod držao dalje od centara moći
Ti to kazes kao da je bilo nesto drugo, pravicnije, pa onda uvelo reprezentativnu demokratiju da nas zajebu. :-) Od pocetka je demokratski sistem na nivoima kao sto su drzave - reprezentativni. Glavni razlog za to nije neke zlocudne prirode, vec cista logistika. Ne mozes imati ogromne drzave sa ogromnim populacijama od koje se za svaki problem ocekuje da budu upuceni i glasaju. I tu je i drugi razlog - reprezentativni poslanici su takodje tu da se bave poslovima u koje obican narod nije upucen. Kako ces pisati zakone ako ne znas legalni jezik, ili ne znas tehnicke detalje, ekonomiju, itd.

Sve moderne demokracije su od pocetka uokvirene kao reprezentativne demokratije. Jedini izuzetak, ali samo donekle, je Svica.

naravno da ima... a to je demokratija.
a ne takozvana "elitna demokratija" ili kako je neki zovu "izborna oligarhija". uokvirene su iz tog razloga jer samo na taj način mogu udaljite narod od centara moći. elitne demokratije ili izborne oligarhije su samo iz tog razloga izmisljenje da "infantilan", "iracionalan" i "kapriciozan" narod, kako oni kažu, drže dalje od političke moći.
uvođene takozvane reprezentativne demokratije je imalo samo cilj udaljiti ljude od prave demokratije
jeza u ledja

#2469 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
Hm, ja se zaista ne mogu složiti da je ovakva demokratija ultimativno dostignuće, kojem ne trebaju nikakve korekcije, modifikacije i poboljšanja... Pogotovo u ovom vremenu galopirajućeg populizma i čini mi se balkanizacije cijele planete...

Evo jedno od pitanja koje mi prvo pada na um... Većina ljudi NIKAD neće shvatiti ozbiljno ekološka pitanja - od globalnog zagrijavanja pa nadalje... Bude li se čekalo da kritičnoj masi ljudi dođe u glavu da treba napraviti neki radikalan zaokret u razvoju ljudskog društva, mislim da ćemo prije dočekat treći svjetski rat, nego neko racionalno rješenje...
Nisam rekao da je ovakva demokratija ultimativno dostignuce, vec da je demokratija cilj kojem covjecanstvo oduvijek tezi. A sad, kakva demokratija, to je vec drugo pitanje. Korekcije se non stop desavaju, pa donedavno nisu svi mogli glasati. Bas u onoj Svici koju ranije spomenuh zene nisu mogle glasati sve do 70-ih. Nekad prije toga, ni manjine u nekim zemljama nisu mogle glasati. U staroj Grckoj naravno isto tako samo su gradjani mogli glasati, itd.
Al to sto ti predlazes, da samo "pametni" mogu glasati, to vec tukne na fasizam. Mozda da se npr uradi neki test osnovnog znanja iz politike prije glasanja...ali i to nije demokratski. Moje je pravo da ne znam. :oops:
jeza u ledja

#2470 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

ioannes wrote: naravno da ima... a to je demokratija.
a ne takozvana "elitna demokratija" ili kako je neki zovu "izborna oligarhija". uokvirene su iz tog razloga jer samo na taj način mogu udaljite narod od centara moći. elitne demokratije ili izborne oligarhije su samo iz tog razloga izmisljenje da "infantilan", "iracionalan" i "kapriciozan" narod, kako oni kažu, drže dalje od političke moći.
uvođene takozvane reprezentativne demokratije je imalo samo cilj udaljiti ljude od prave demokratije
Stvarno se stice dojam da ti mislis da je reprezentativna demokratija "uvedena" da zamjeni nesto sto je postojalo do tada, sto je bilo bolje. :-)

Primjecujem da ti, Challenger i slicni volite da opisujete neku fiktivnu grupu ljudi kao elitnom i istovremeno napisete da je "takozvana". :D

Evo, dogovorite se ti, cyprus i Haznadar kakvu bi demokratiju htjeli, ja cu potpisat gdje god.
medvjed23

#2471 Re: Brexit

Post by medvjed23 »

to u mojim maštarijama funkcioniše jednostavno:

svaki punoljetan čovjek ima pravo na jedan glas.. pravo na dodatne glasove se može zaraditi besplatnim polaganjem testa političkog znanja.. što veći uspjeh na testu, to šire pravo glasanja.. test crpi pitanja isključivo iz preporučene i svima dostupne literature.. manipilacije vezane za test su podložne strogom krivičnom kažnjavanju..

naravno, sva ta priča je bez ikakvog praktičnog značaja.. nešto ko antinatalizam..
ioannes

#2472 Re: Brexit

Post by ioannes »

jeza u ledja wrote:
ioannes wrote: naravno da ima... a to je demokratija.
Stvarno se stice dojam da ti mislis da je reprezentativna demokratija "uvedena" da zamjeni nesto sto je postojalo do tada, sto je bilo bolje. :-)

Primjecujem da ti, Challenger i slicni volite da opisujete neku fiktivnu grupu ljudi kao elitnom i istovremeno napisete da je "takozvana". :D

Evo, dogovorite se ti, cyprus i Haznadar kakvu bi demokratiju htjeli, ja cu potpisat gdje god.
elite su odmah na početku uvidile da su ideje koje su nastale za vrijeme prosjećivanja kobne za one koji posjeduju moć. Najbolji primjer je američki ustav iz 1787 god. koji je nikao iz ozbiljne borbe između dvije elitne američke frakcije koje su bile apsolutno antidemokratski nastrojene.... preporučujem knjigu renomiranog profesora iz Harvarda Michael Klarmana "the framers coup" koji je akribično i detaljno opisao taj proces.
cyprus

#2473 Re: Brexit

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote:

Nisam rekao da je ovakva demokratija ultimativno dostignuce, vec da je demokratija cilj kojem covjecanstvo oduvijek tezi. A sad, kakva demokratija, to je vec drugo pitanje. Korekcije se non stop desavaju, pa donedavno nisu svi mogli glasati. Bas u onoj Svici koju ranije spomenuh zene nisu mogle glasati sve do 70-ih. Nekad prije toga, ni manjine u nekim zemljama nisu mogle glasati. U staroj Grckoj naravno isto tako samo su gradjani mogli glasati, itd.
Al to sto ti predlazes, da samo "pametni" mogu glasati, to vec tukne na fasizam. Mozda da se npr uradi neki test osnovnog znanja iz politike prije glasanja...ali i to nije demokratski. Moje je pravo da ne znam. :oops:

E jebiga :-D Na ovom forumu su me često nazivali saloncem, ali stvarno me rijetko ko etiketirao baš kao fašistu :D Ali dobro, ponovo razumijem šta hoćeš da kažeš... Samo se meni čini da ti mene nisi najbolje razumio :)

Nisam predložio ništa, a ponajmanje da samo pametni mogu glasat... Prvo, kao što rekoh - ovo nije nikakvo predlaganje niti čvrsti i jasno definisani stav, nego jednostavno razmišljanje naglas, odnosno dijeljenje pitranja o kojima razmišljam u zadnje vrijeme sa drugim ljudima, da vidim šta drugi misle... Drugo, nigdje ne rekoh da smatram da samo pametni trebaju glasati... Ovo o čemu govorim je više u pravcu isticanja nesvrsishodnosti principa po kojem svačiji glas ima istu težinu, bez obzira na kompetencije...

Evo da ti dam primjer, lični... Moja baka ima 87 godina... Zadnjih 10-tak godina ja izlazim zajedno sa njom na izbore, i tražim da me puste zajedno s njom u glasačku kabinu, obzirom da ona ne bi znala ispuniti ove naše listiće kako treba da joj daš na raspolaganju čitavo ono vrijeme glasanja, od 7 do 7, što ovi iz biračkog odbora naravno dozvole... I onda kad ja tamo uđem s njom, ona mi obično kaže "ma zaokruži sine za koga ti misliš da je najbolje"... Ona je zapravo ranije htjela glasati za HDZ, ali sam se ja potrudio da joj objasnim zašto to nije dobro... Međutim, nema šanse da joj objasnim u čemu je razlika između ostalih stranaka (zna samo da ne voli SDA), a pogotovo između kandidata, a da ona to zapamti, tako da je njoj najlakše reći onda "ma zaokruži sine koga hoćeš"... I tako ja faktički dobijem mogućnost da glasam dvostruko, a sve zbog principa da svačiji glas vrijedi jednako, paradoks... I fazon je što se na izborima u Bosni i Hercegovini sigurno bude na desetine hiljada takvih glasova, dakle nastalih manipulacijom starih i drugih ne potpuno svjesnih osoba, koji onda odlučuju o budućnosti ove zemlje i društva... Ima li to svrhe i smisla? Ja mislim da nema...

Dalje, kažeš "moje pravo je da ne znam"... Tačno... Svako ima pravo da ne zna... Npr. ja imam pravo da nemam pojma o medicini, ali onda nemam pravo da budem doktor... Imam pravo da ne znam vozit i da nemam vozačku, ali onda ne mogu sjest za volan... Imam pravo da ne završim pravo :-D , ali onda ne mogu raditi u sudu... Međutim, imam pravo da ne znam ništa o politici i društvu, a da pritom moj glas ima jednaku težinu kao i svačiji drugi, te da na taj način učestvujem u odlučivanju o pitanjima od društvenog značaja :oops: Zašto ova činjenica nije dovoljan osnov da se malo bar pokušaju preispitati osnovni postulati današnje demokratije i uvidjeti da li je moguće napraviti neke modifikacije u pogledu poboljšanja... Moraju li nas populisti gurnuti u neki novi svjetski rat ili globalni haos, da bi tek nakon toga ova tema došla na red?

Ali zaista ne, ne mislim da ikome treba potpuno ukinuti pravo glasa... Ali zar nije moguće izvršiti neke modifikacije kako bi glas nekog svjesnog i obrazovanog građanina ipak vrijedio više? Eto npr. da se radi taj neki test... Pa onda da se vrijednost jednog glasa množi sa određenim koeficijentom koji korespondira sa rezultatima testa... Ili da se šta ja znam, u parlamentima gornji dom pretvori u vijeće "pametnih" (bukvaliziram), a da donji ostane ovakav kakav jeste... Ma ustvari, ne bih ja sad puno o konkretnim rješenjima i prijedlozima, koliko mi je više stalo da se legitimizira diskusija o svsishodnosti sadašnjih demokratskih principa...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2474 Re: Brexit

Post by Velkoski »

Tereza bi večeras mogla biti bivša, a na njeno mjesto bi mogao doći neki no deal Brexiteer :hm:
AleksoMKD

#2475 Re: Brexit

Post by AleksoMKD »

cyprus wrote: Ali zaista ne, ne mislim da ikome treba potpuno ukinuti pravo glasa... Ali zar nije moguće izvršiti neke modifikacije kako bi glas nekog svjesnog i obrazovanog građanina ipak vrijedio više? Eto npr. da se radi taj neki test... Pa onda da se vrijednost jednog glasa množi sa određenim koeficijentom koji korespondira sa rezultatima testa... Ili da se šta ja znam, u parlamentima gornji dom pretvori u vijeće "pametnih" (bukvaliziram), a da donji ostane ovakav kakav jeste... Ma ustvari, ne bih ja sad puno o konkretnim rješenjima i prijedlozima, koliko mi je više stalo da se legitimizira diskusija o svsishodnosti sadašnjih demokratskih principa...
Nema sanse barem kod nas. Odma ce se namestati testovi :D i polagati preko veze.
Post Reply