Brexit

Post Reply
Gojeni H

#1926 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:
madner wrote:
Tvoja moc zapazanja se jedino moze mjeriti sa neprikoslovenim logicko analitickim sklopom koji iznova demonstriras. Fulio si samo par sitnica.
Moja pozicija forsira bosanski suvernitet te shodno tome ne gleda pozitivno na negiranje istog od prvog u Bosnjaka.
Turska nije prijetnja, nije ni matica. Okupator koji je unazadio Bosnu.
:lol: :-)

Plaho ... gubis hladnocu i kontrolu.
Da nisu osloboditelji :D
Nista gori od Karadjordjevica. Nije to ni bitno ... smijesan mi madner.
Iz svakog od nas prije ili kasnije progovori sejtan. Iz madner-a je progovorila turkofobija.
Nisam ni znao da je bivsi skolski sistem imao toliko uticaja na njega. :D
stakasa

#1927 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
Matzan wrote:Ništa od toga.
I Englezi se pokajali.
Cak i ljudi za koje znam da su glasali za Remain kazu: "Sta je, tu je ... idemo dalje."
Britanci su to, a ne placipicke
Joj jesi ti meni smjesan s ovim dokazivanjem da licno znas Britance :D
mayab

#1928 Re: Brexit

Post by mayab »

Image
Gojeni H

#1929 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Gojeni H wrote:
Matzan wrote:Ništa od toga.
I Englezi se pokajali.
Cak i ljudi za koje znam da su glasali za Remain kazu: "Sta je, tu je ... idemo dalje."
Britanci su to, a ne placipicke
Joj jesi ti meni smjesan s ovim dokazivanjem da licno znas Britance :D
Je l' ti jos krivo sto si totalno fulio?
Sad cu postirat' sve nase razgovore sa prvih 6-7 stranica. :D

Moram ovako reagovati kad ljudi kazu "Englezi se pokajali" :-) ... jer nema veze sa stvarnoscu.
stakasa

#1930 Re: Brexit

Post by stakasa »

Ocigledno je da se je dobar dio pokajao. Ok, pobjedili su na referendumu, volja glasaca i treba da se postuje ali su se mnogi uhvatili za glavu kad su vidili sta su uradili.
madner

#1931 Re: Brexit

Post by madner »

Gojeni H wrote:
Iz svakog od nas prije ili kasnije progovori sejtan. Iz madner-a je progovorila turkofobija.
Za BiH puno gori. To ti je ironija, Srbi koji su izasli bez vecih poremecaja iz Osmanskog Carstva imaju negativan stav, dok Bosnjaci koji su stvarno zakinuti i unazadjeni od istog gaje simpatije.
Sto je najveca ironija, pojma nemaju koliko su hladni odnosi izmedju porte i vilajeta bili.
Bivsi skolski sistem se nije bavio ovim, nemas poglavlje o unistavanju napredne inteligencije, raseljavanju i forsiranju vjere da se zaustavi nacionalno budjenje. Svakako bi trebalo to uvesti, no sumnjam da ce pomoci ovima sto zamisljaju da ih Erdogan stvarno smatra svojim.
Gojeni H

#1932 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:Ocigledno je da se je dobar dio pokajao. Ok, pobjedili su na referendumu, volja glasaca i treba da se postuje ali su se mnogi uhvatili za glavu kad su vidili sta su uradili.
Ja mislim da nije. BBC je pro-EU i ako gledas iskljucivo njih, utisak je da je nastala panika.

Britanci su se vec okrenuli onom "sta nam je sada ciniti?".
Dionice se popravile kao i funta, sto je bilo za ocekivati, Amerika rekla da "nista nece poremetiti odnose izmedju SAD i UK", Kina rekla da je spremna na zasebne pregovore, ostali anglo-saksonci se grupisu oko prekomorske brace, ... a EU parlament izgleda kao djeca koja se svete bivsem drugu koji nece vise da se igra s rajom ...
hAZNADAR

#1933 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Crno bijeli svijet.
Naravno. Turci vladaju BOSNOM. Mogli su dodji samo na dva nacina. Ili su je okupirali ili su je oslobodili necega pa ostali
Ono sto je zastitni znak mitomanije je tumacenje obicaja i prilika srednjeg vijeka kroz danasnja pravila i danasnje kriterije. Osmanlije tacnije receno nisu bili ni osloboditelji ni okupatori u danasnjem smislu. Nepismenim kmetovima koji nisu imali osjecaj drzave, nacije, slobode, politicki stav, viziju,... nije igralo veliku ulogu jeli im vlada kralj ili sultan, jeli ih dere knez ili beg,... generacije su se radjale i umirale u okviru jedne uprave. Drzave srednjeg vijeka su bile vise tvorevine tadasnjih dinastija a ne suverene drzave jednog naroda sa fokusom na nezavisnost, cjelovitost, drzavnost,... Kraljevi, plemici po Evropi tog vremena su znali u miraz, poklon,.. dobijati oblasti inkluziv narod koji tu zivi. Ratovima ili pregovorima su oblasti, regije prelzile iz ruke u ruku vlastele razlicitog etnickog porijekla. Sama Ugarska je u par navrata imala vlast na najvecem dijelu Bosne pa nesto ne primjecujem kukanje zbog tog okupatora. Naravno da su Osmanlije bile zauzele Bosnu, ali to nije klasicna okupacija kao iz "Povratak otpisanih" gdje postoji slobodarski duh pokorenog naroda koji stenje za slobodom, ima ilegalu, vlast u egzilu, lobi van drzave, pokret otpora,... i sl.
Tako i dramaticni tonovi o osmanskoj okupaciji i pokorenom narodu koji stenje pod jarmom, ... su vise odraz neupucenosti u historijsku nauku i barem sa srpske strane ideologija kojom se opravdava stosta.

A znamo jako dobro da se u 99,9 % kukanja zbog osmanske okupacije, kritike, zala sto je tako bilo,.. ustvari plasira klasicna islamofobija. Jer bez okupatora nebi bilo ni islama. Pa se kroz mitomansku predstavu fino provuce mitomanska konstrukcija sramnog prihvatanja vjere okupatora i svih epiteta sto uz to idu. Plus danasnji stereotipi nazadne vjere i kako ustvari islam unazadjuje narode i cini ih nesposobnim da se razviju. U 99,9% slucajeva. Pa kada cujem tebe i ekipu kako drobite o turskoj okupaciji i unazadjivanju - vjerovatnije je u pitanju uticaj jedne vrlo poznate mitomanske skole negoli vasa osobna historijska naucna ekspertiza koja je analizirale sve relevantne cinjenice o historiji.

Malo je of topic,... ali zna se ko je poceo.
Gojeni H

#1934 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Gojeni H wrote:
Za BiH puno gori. To ti je ironija, Srbi koji su izasli bez vecih poremecaja iz Osmanskog Carstva imaju negativan stav, dok Bosnjaci koji su stvarno zakinuti i unazadjeni od istog gaje simpatije.
Sto je najveca ironija, pojma nemaju koliko su hladni odnosi izmedju porte i vilajeta bili.
Bivsi skolski sistem se nije bavio ovim, nemas poglavlje o unistavanju napredne inteligencije, raseljavanju i forsiranju vjere da se zaustavi nacionalno budjenje. Svakako bi trebalo to uvesti, no sumnjam da ce pomoci ovima sto zamisljaju da ih Erdogan stvarno smatra svojim.
Turkofobija i islamofobija su kod velikog broja ljudi stvari koje oni sami ne primjecuju i ne bi nikada priznali da uticu na njihovu sposobnost zdrvaog rasudjivanja. Razlog je u obrazovnom sistemu koji je prikazivao osmansku vlast kao okupatorsku, zaostalu, stranu, a vlast Karadjordjevica kao klasnog neprijatelja ali ipak izraz teznje juznih Slavena da zive zajedno.

Srbi su mnogo prije izasli iz mrskog Osmanskog carstva medjutim moralno, drustveno-politicki i ekonomski nisu nimalo u boljem polozaju. Zasto?

Nebitno ... treba biti ooogroman karakter pa otvoriti dusu i preispitati svoja ubjedjenja. ;-)

Poenta je da danasnja Turska ima veoma malo ili nista sa Osmanskim carstvom.
Za Bosnjake, osim Izetbegovica mladjeg, Turska je negdje daleko. Nije izvrsila genocid nad bosnjackim, narodom, nije izvrsila agresiju na nasu domovinu, ... imaju idiota za predjsednika ali to nije nas problem. Nema nijednog razloga za nekakav strah od Turske.
Da hoce samo jos investirati u nasu zemlju ...
Saian

#1935 Re: Brexit

Post by Saian »

Image

simpaticno :D

iz ove epizode :D

madner

#1936 Re: Brexit

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Gojeni H wrote:
Turkofobija i islamofobija su kod velikog broja ljudi stvari koje oni sami ne primjecuju i ne bi nikada priznali da uticu na njihovu sposobnost zdrvaog rasudjivanja. Razlog je u obrazovnom sistemu koji je prikazivao osmansku vlast kao okupatorsku, zaostalu, stranu, a vlast Karadjordjevica kao klasnog neprijatelja ali ipak izraz teznje juznih Slavena da zive zajedno.

Srbi su mnogo prije izasli iz mrskog Osmanskog carstva medjutim moralno, drustveno-politicki i ekonomski nisu nimalo u boljem polozaju. Zasto?

Nebitno ... treba biti ooogroman karakter pa otvoriti dusu i preispitati svoja ubjedjenja. ;-)

Poenta je da danasnja Turska ima veoma malo ili nista sa Osmanskim carstvom.
Za Bosnjake, osim Izetbegovica mladjeg, Turska je negdje daleko. Nije izvrsila genocid nad bosnjackim, narodom, nije izvrsila agresiju na nasu domovinu, ... imaju idiota za predjsednika ali to nije nas problem. Nema nijednog razloga za nekakav strah od Turske.
Da hoce samo jos investirati u nasu zemlju ...
Nema historicara na kugli zemaljskoj koji ce Osmansko Carstvo u zalasku smatrati naprednim. To i jeste razlog pada, zaostali za konkurencijom. Po ovoj konstrukciji je Gradasevic islamofob. :D

Ti o mitovima, ja o konkretnim razlozima i uzrocima nasih danasnjih problema. Nije Bosnu zaobislo nacionalno budjenje, samo je taj pokret slomljen.
Nije izvrsila genocid, no jeste unistila bosansku elitu. Nije samo Bake, to je neki bosnjacki kompleks nize vrijednosti. Srbi i Rusi, Bosnjaci i Turci. Da se posmatra kao sto ti tvrdis, ne bi bilo ovih izjava od Bakira. Austria je bila okupator, no pozitivan period za BiH, pa nema ovih ispada.

Pardon islamofobije jer mi smeta negiranje suvernosti BiH od predsjednika BiH.
stakasa

#1937 Re: Brexit

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:Ocigledno je da se je dobar dio pokajao. Ok, pobjedili su na referendumu, volja glasaca i treba da se postuje ali su se mnogi uhvatili za glavu kad su vidili sta su uradili.
Ja mislim da nije. BBC je pro-EU i ako gledas iskljucivo njih, utisak je da je nastala panika.

Britanci su se vec okrenuli onom "sta nam je sada ciniti?".
Dionice se popravile kao i funta, sto je bilo za ocekivati, Amerika rekla da "nista nece poremetiti odnose izmedju SAD i UK", Kina rekla da je spremna na zasebne pregovore, ostali anglo-saksonci se grupisu oko prekomorske brace, ... a EU parlament izgleda kao djeca koja se svete bivsem drugu koji nece vise da se igra s rajom ...
Brexit je iracionalna odluka. A iracionalne odluke kostaju. Nije to samo ovih dvadesetak - trideset posto Barclay-sa i RBS-a nego strateski pogresna odluka, game changer koji ce biti ocigledniji kako se strasti budu smirivale. Britanija je bila uticajan clan Evropske unije. I umjela je dobro balansirati. Sto se je naposljetku vidilo u ekonomskom rastu zadnjih trideset + godina. Brexitom ce izgubiti uticaj, placati koliko su i placali (ako ne i vise) da bi imali pristup zajednickom trzistu te i dalje biti prinudeni drzati granice otvorenim za sve te Poljake koji su glavni trn u oku. Rijetko glupa odluka zemlje koja je znala itekako pametno procjenjivati. Ali ne ulazi svaka, jbg
madner

#1938 Re: Brexit

Post by madner »

Naravno da jeste, no daleko od toga da ce UK propasti.
Bodkin

#1939 Re: Brexit

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Crno bijeli svijet.
Naravno. Turci vladaju BOSNOM. Mogli su dodji samo na dva nacina. Ili su je okupirali ili su je oslobodili necega pa ostali
Ono sto je zastitni znak mitomanije je tumacenje obicaja i prilika srednjeg vijeka kroz danasnja pravila i danasnje kriterije. Osmanlije tacnije receno nisu bili ni osloboditelji ni okupatori u danasnjem smislu. Nepismenim kmetovima koji nisu imali osjecaj drzave, nacije, slobode, politicki stav, viziju,... nije igralo veliku ulogu jeli im vlada kralj ili sultan, jeli ih dere knez ili beg,... generacije su se radjale i umirale u okviru jedne uprave. Drzave srednjeg vijeka su bile vise tvorevine tadasnjih dinastija a ne suverene drzave jednog naroda sa fokusom na nezavisnost, cjelovitost, drzavnost,... Kraljevi, plemici po Evropi tog vremena su znali u miraz, poklon,.. dobijati oblasti inkluziv narod koji tu zivi. Ratovima ili pregovorima su oblasti, regije prelzile iz ruke u ruku vlastele razlicitog etnickog porijekla. Sama Ugarska je u par navrata imala vlast na najvecem dijelu Bosne pa nesto ne primjecujem kukanje zbog tog okupatora. Naravno da su Osmanlije bile zauzele Bosnu, ali to nije klasicna okupacija kao iz "Povratak otpisanih" gdje postoji slobodarski duh pokorenog naroda koji stenje za slobodom, ima ilegalu, vlast u egzilu, lobi van drzave, pokret otpora,... i sl.
Tako i dramaticni tonovi o osmanskoj okupaciji i pokorenom narodu koji stenje pod jarmom, ... su vise odraz neupucenosti u historijsku nauku i barem sa srpske strane ideologija kojom se opravdava stosta.

A znamo jako dobro da se u 99,9 % kukanja zbog osmanske okupacije, kritike, zala sto je tako bilo,.. ustvari plasira klasicna islamofobija. Jer bez okupatora nebi bilo ni islama. Pa se kroz mitomansku predstavu fino provuce mitomanska konstrukcija sramnog prihvatanja vjere okupatora i svih epiteta sto uz to idu. Plus danasnji stereotipi nazadne vjere i kako ustvari islam unazadjuje narode i cini ih nesposobnim da se razviju. U 99,9% slucajeva. Pa kada cujem tebe i ekipu kako drobite o turskoj okupaciji i unazadjivanju - vjerovatnije je u pitanju uticaj jedne vrlo poznate mitomanske skole negoli vasa osobna historijska naucna ekspertiza koja je analizirale sve relevantne cinjenice o historiji.

Malo je of topic,... ali zna se ko je poceo.

Naravno da necu cijeli post citati nakon ovakvog uvoda. Znaci niko nikoga nije okupirao do 19 vijeka. Odlicno :D znaci krstaski pohodi na bliski istok nisu okupacija. Jebiga, nepismeni kmetovi pojma nemaju ko dolazi i ko odlazi. Srpsko ubijanje nekih tamo ljudi po bosni i srbiji nakon odlaska turaka (naravno ne bosnjaka jer tad su to bili kmetovi koji nemaju pojma ko su) je glupo gledati danasnjim ocima jelde :D
Challenger__

#1940 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote:
TAFKAP wrote:

:lol: :lol: :lol:
Ovom izjavom je mnogima u UK potvrdio da su napravili pravi izbor ...
Definitivno. Šta više, mislim da se ovakvo obraćanje nije dopalo ni mnogim "remain" Britancima. Sa druge strane, ovakva, rekao bih skoro nekontrolisana oštrina u nastupu, otkriva neke dublje slojeve frustracije.

_____

Sa druge strane, čini se da Pariz i Berlin žele da ubrzano stvore neku vrstu federacije, odnosno da znatno učvrste ovlaštenja Brisela.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1941 Re: Brexit

Post by pici »

Sturgeon će direktno pregovarati s Briselom o ostanku Škotske u EU
polaHko skoti jebu engleze, dosta su ovi njiHa karali stotine godina... :izet:
stakasa

#1942 Re: Brexit

Post by stakasa »

Challenger__ wrote: _____

Sa druge strane, čini se da Pariz i Berlin žele da ubrzano stvore neku vrstu federacije, odnosno da znatno učvrste ovlaštenja Brisela.
Challengeru, kakve su tvoje procjene u vezi buducnosti EU
Challenger__

#1943 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Šta se, dakle, između ostalog dešava? Ono što sam na temi pisao prije Brexita: kada se Evropa ujedinjava, GB se distancira od Kontinenta, evo već treći put...

Bez obzira na tu zakonitost, vidim da je establišment i dalje u šoku, jer većina Britanaca je brutalno ignorisala preporuke svoje, evropske i američke političke klase i oglušili se na krike korporativnih medija.

Brexit je, definitivno, sociološki šok.
Challenger__

#1944 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

stakasa wrote:Challengeru, kakve su tvoje procjene u vezi buducnosti EU
Kratkoročno, jaki napori u pravcu stabilizacije projekta. Srednjeročno, pokušaj stvaranja federacije (dakle centralizacije EU) u ovim gabaritima ili u gabaritima Stare Evrope (prvih članica). Dugoročno, raspad.
Challenger__

#1945 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Naravno, bez obzira na sve, pred nama nije revirizibilan proces jačanja suverenih, nacionalnih država i izolacionizam. Naprotiv. Bez obzira na budućnost EU projekta, integracije će se nastaviti, u ovoj ili onoj formi, ali će se mijenjati nosioci integracionih procesa.

Budućnost Evrope i planete u cjelni jeste u različitim formama integracija.
Drvosjeca iz Dejcica

#1946 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jashar X wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mirzaaa33 wrote:Kada 14 zastupnika od 75 podržava izlazak iz EU je meni zabrinjavajuća situacija, još za jednu Holandiju. To se lako pretvori u 30 za godinu, dvije a ko zna šta nas sve čeka, kakvih problema sa imigrantima, terorizmom, itd..
Zar nisi ti jedan od zastupnika koji Brexit i referendume u EU vidi kao pobunu protvi korporacija i neoliberalizma? :oops: Od kuda sada izbjeglice, Poljaci koji uzimaju poslove, teororizam, ksenofobija i populizam?
Da li je to nacin na koji ti vidis stvari? Ja recimo tvrdim da je neoliberaluzam posljedica ali ni u najludjim snovima ne mislim da je vecina ljudi koji su izasli da glasaju za Brexit u glavi imala misao " idem da glasam protiv neoliberalizma". To ne funkcionise na taj nacin. Totalno fulas poentu.
Pa ja ne tvrdim suprotno, također smatram da sigurno niko od glasača nije mislio "idem da glasam protiv neoliberalizma". Mislim da me nisi razumio.
stakasa

#1947 Re: Brexit

Post by stakasa »

Challenger__ wrote:
stakasa wrote:Challengeru, kakve su tvoje procjene u vezi buducnosti EU
Kratkoročno, jaki napori u pravcu stabilizacije projekta. Srednjeročno, pokušaj stvaranja federacije (dakle centralizacije EU) u ovim gabaritima ili u gabaritima Stare Evrope (prvih članica). Dugoročno, raspad.
Nece biti zajednickog trzista, carinici na granicama i to? Ja mislim da je veca mogucnost da Britanija ponovo preda zahtjev za clanstvo nego da se ovo desi. A mislim da se nece desit ni jedno ni drugo
Challenger__

#1948 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

stakasa wrote:Nece biti zajednickog trzista, carinici na granicama i to?
Ne. Napisao sam u komentaru iznad:
Naravno, bez obzira na sve, pred nama nije revirizibilan proces jačanja suverenih, nacionalnih država i izolacionizam. Naprotiv. Bez obzira na budućnost EU projekta, integracije će se nastaviti, u ovoj ili onoj formi, ali će se mijenjati nosioci integracionih procesa.

Budućnost Evrope i planete u cjelni jeste u različitim formama integracija.
Gojeni H

#1949 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote:
_____

Nema nikakve sumnje da je to slijedece sto ce pokusati uraditi.
Gojeni H

#1950 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Nema historicara na kugli zemaljskoj koji ce Osmansko Carstvo u zalasku smatrati naprednim. To i jeste razlog pada, zaostali za konkurencijom. Po ovoj konstrukciji je Gradasevic islamofob. :D

Ti o mitovima, ja o konkretnim razlozima i uzrocima nasih danasnjih problema. Nije Bosnu zaobislo nacionalno budjenje, samo je taj pokret slomljen.
Nije izvrsila genocid, no jeste unistila bosansku elitu. Nije samo Bake, to je neki bosnjacki kompleks nize vrijednosti. Srbi i Rusi, Bosnjaci i Turci. Da se posmatra kao sto ti tvrdis, ne bi bilo ovih izjava od Bakira. Austria je bila okupator, no pozitivan period za BiH, pa nema ovih ispada.

Pardon islamofobije jer mi smeta negiranje suvernosti BiH od predsjednika BiH.
Kako je hebozovno o ovome pricati na Brexit temi.

Ne postoji historicar koji Osmansku carevinu u 15-17. vijeku smatra nazadnom, itd.

Pregazilo ih vrijeme, nisu imali dovoljno jak feudlani sistem kao evropske zemlje, nisu se prilagodili novim kretanjima, nije se desila industrijska proizvodnja, a stanovnistvo bilo masovno nepismeno. Dugo se raspravljalo o vjerskoj ispravnosti stampanja papira. :D

Austrijanci su vladali veoma kratko i napravili onoliko koliko je potrebno da se crpi ruda i eksploatisu sume.

Opet ... kakve veze imaju Osmanlije sa danasnjim Turcima, potencijalnim mogucnostima za turska ulaganja kao sto je ucinjeno u Maglaju i Lukavcu, potencijalni zajednicki izlazak na gradjevinske projekte na Bliskom istoku, potencijalnu saradnja u sektoru namjenske proizvodnje, itd.

Na kraju, Osmanlije (ili Turci, ako ce ti srce biti mirnije) su iz Bosne izasli 1878. god.
Srbi koji su pocinili tolike genocide nad tvojim sugradjanima jos mile tvojoj zemlji, pa ipak nisam primijetio ni na jednoj temi ovoliko upiranje da se jasno pokaze gnusanje prema "onim anam".
E, to je kompleks ... to Brozova religija cini ljudima. Iako postujem sve vjere pa i Titoizam, morao sam reci.
Post Reply