Brexit

Post Reply
mirzaaa33

#1776 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Toffee karamela wrote:Farage se ukazao u EU parlamentu, i pazite sad:

"Farage je rekao da bi Britanija trebala što prije otići, ali da taj proces treba biti prijateljski. Dodao je da bi Britanija, zbog veličine njene ekonomije i bliskih veza s ostatkom EU-a, trebala dobiti povlašteni sporazum".

Ovi su stvarno nevjerovatni, pljunuli u lice EU, odugovlače sa zvaničnim pokretanjem procesa razdruživanja, a već traže povlaštene statuse kojima su ionako prethodnih decenija svima išli na neku stvar :shock:
U pravu je.. Još trebaju skontati način da naplaćuju svijetu dosada besplatno korištenje engleskog jezika ili neka pričaju u EU ..Krankenwagen Schonbrauen Schmurkgebelstag
Toffee karamela

#1777 Re: Brexit

Post by Toffee karamela »

mirzaaa33 wrote:

U pravu je.. Još trebaju skontati način da naplaćuju svijetu dosada besplatno korištenje engleskog jezika ili neka pričaju u EU ..Krankenwagen Schonbrauen Schmurkgebelstag
Ko je ba u pravu, Juncker ili Farage?
madner

#1778 Re: Brexit

Post by madner »

Musk zvani hochstapler. :D
Banksy

#1779 Re: Brexit

Post by Banksy »

Baš ne gube vrijeme...

Brexit would strengthen Erdogan and Putin

Erdogan Apologizes To Putin Over Death Of Russian Pilot,
Calls Russia "Friend", Restores Ties With Israel

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovaraće danas telefonom, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Drvosjeca iz Dejcica

#1780 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Banksy wrote:Baš ne gube vrijeme...

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovaraće danas telefonom, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Eh...a ja na početku teme rekoh da će ovo ojačati Tursku i staviti je u bolji položaj u odnosu na dosadašnji i ne prođe ni dva dana kad' ono već duvaju neki novi vjetrovi.
Challenger__

#1781 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

klavirdžija wrote:S tim da ni UK ni EU ipak nisu nekakva Sirija ili Iran pa da orkestriraju tržište. Ako išta, balans snaga je obično kontra. Zato, možda bi ipak bilo bolje da te infantilne teorije zavjera ostavite za drugdje.
Drug... Napisao sam da Brexit "otvara bezbroj političkih kombinacija" koje će svijet koga znamo "promijeniti do neprepoznatljivih razmjera". Pisao sam o političkom a ne o ekonomskom aspektu Brexita. CFR na čije se autore pozivam je vjerovatno najznačajnija svjetska think-tank organizacija a ne udruga "teoretičara zavjere".

Lijep pozdrav.
Jashar X

#1782 Re: Brexit

Post by Jashar X »

Ako se EU tehnokrate odluče na "kažnjavanje" VB kako bi pokazali ostalima šta ih čeka u slučaju neposlušnosti, to će prozvesti samo kontraefekat.
Jashar X

#1783 Re: Brexit

Post by Jashar X »

General War wrote:
vivaldi wrote:dobar jashar...
ja se bas nebih slozio...puno bih paralela nasao sa toboznjim razlozima rasturanja SFRJ.
Koliko su se slovenci bunili za pomoc nerazvijenim republikama, hrvatska...
De malo obrazlozi te paralele, nije jasno na sta aludiras.
klavirdžija

#1784 Re: Brexit

Post by klavirdžija »

Challenger__ wrote:
klavirdžija wrote:S tim da ni UK ni EU ipak nisu nekakva Sirija ili Iran pa da orkestriraju tržište. Ako išta, balans snaga je obično kontra. Zato, možda bi ipak bilo bolje da te infantilne teorije zavjera ostavite za drugdje.
Drug... Napisao sam da Brexit "otvara bezbroj političkih kombinacija" koje će svijet koga znamo "promijeniti do neprepoznatljivih razmjera". Pisao sam o političkom a ne o ekonomskom aspektu Brexita. CFR na čije se autore pozivam je vjerovatno najznačajnija svjetska think-tank organizacija a ne udruga "teoretičara zavjere".

Lijep pozdrav.
To je sasvim jasno i nije upitno.

Itekako su, međutim, upitni nekakvi pubertetlijski opisi navodnih "ratova" gdje Wall Street i City navodno "napadaju" DB s ciljem uplitanja njemačke države, i to onda kada svako može vidjeti da je ta ista banka izgubila duplo, ako ne i trostuko manje svoje vrijednosti u usporedbi sa npr Virgin Money, RBS, LLoyds ili Barclays. Na njih sam reagovao, jer je to jednostavno neozbiljno.
madner

#1785 Re: Brexit

Post by madner »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Eh...a ja na početku teme rekoh da će ovo ojačati Tursku i staviti je u bolji položaj u odnosu na dosadašnji i ne prođe ni dva dana kad' ono već duvaju neki novi vjetrovi.
Potpuno pogresno, a ovo ljubljenje ruke Putinu je znak da odustajanje od nekih vanjskopolitickih ciljeva Turske.
Drvosjeca iz Dejcica

#1786 Re: Brexit

madner wrote: Potpuno pogresno, a ovo ljubljenje ruke Putinu je znak da odustajanje od nekih vanjskopolitickih ciljeva Turske.

A vidim i Rusiji baš krivo toliko da su odbili prihvatiti izvinjenje tako da su najavli ekpsresno ponovo pokretanje "južnog toka". Kome nije jasno da je Rusiji podjednao važna Turska kao i Turskoj Rusija taj ne treba da prati niti da komentariše političke teme. :oops:
madner

#1787 Re: Brexit

Post by madner »

Ko u diplomatskom padu na koljena vidi jacanje pozicije, pojma nema o zivotu.
prog321

#1788 Re: Brexit

Post by prog321 »

Romanija wrote:
Šveđanin wrote:London je prica za sebe.
Moze li se zivotni standard britanske periferije porediti sa standardom njemacke periferije?

Na sta lice jedan Stoke, Blackpool, Bradford, Wigan, Bolton....
Ovo sam propustio.
Sve je relativno moj Anstajne, najkraci je odgovor! :) Ali ako ganjas i gledas neki prosjek, ne moze. Veliki djelovi de-instrulizirane UK imaju siromastvo epskih proporcija, koje je skoro na istom nivou kao neki djelovi USA; ja nisam vidio nigdje tako nesto putujuci po Njemackoj ili bilo gdje drugo u Evropi.
I kad odes na jug Italije vidis siromastvo, ali opet nacin na koji ljudi zive to siromastvo je drugacije od bile cega sto ti mozes vidjeti u centralnoj Engleskoj, gore po sjevero-istoku ili cak po nekim Londonskim dijelovima. To je neka post-apokalipticka verzija mjesavine UK Varesa i Kalinovika, tako bar izgleda Bosancu sa veoma pristojnim poslom i zivotom u Londonu.
Ovdje dosta stvari - ulaganje u infrastrukturu, privlacenje kapitala, razvoj svih institucija koje su osnova onoga sto se zove 'civic society' - ovisi od lokalnih vlasti, od kojih se mnoge nisu oporavile nakon pustosi koje je iza sebe ostavila Margaret Thatcher. I ovaj je referendum posluzio tim ljudima da se napokon osvete toj politickoj klasi koja sjedi u parlamentu glasajuci 'Out' - Torijevcima koje nikad nije bolio k..ac za njih i Laburistima koji su potpuno izgublili vezu sa svojm bazom. A tihi politicki haos se nastavlja...

Interesting. . .
Drvosjeca iz Dejcica

#1789 Re: Brexit

madner wrote:Ko u diplomatskom padu na koljena vidi jacanje pozicije, pojma nema o zivotu.
Ti si meni najsmješniji lik na vascijelom forumu. Ali evo neka vrijeme pokaže ko je bio u pravu, ja ili ti. :mrgreen:
madner

#1790 Re: Brexit

Post by madner »

Brexit moze ojacati Erdogana (nece) no ovi potezi u zadnjih 7 dana predstavljaju znak slabosti i slabljenja Turske. Jedno ne iskljucuje drugo.

Meni ima smjesnih od tebe. :D
jethro

#1791 Re: Brexit

Post by jethro »

Kćerku nazvali Brexit u čast britanskog napuštanja EU-a :mrgreen:

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /160628069
cLo

#1792 Re: Brexit

Post by cLo »

Image
Banksy

#1793 Re: Brexit

Post by Banksy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ovo će ojačati Ruse i Putina, a Turci će, likujući, pokušati izvući maksimum iz situacije, sada iznova nesigurni u Evropu, vidjeće ovo kao priliku da se primaknu ojačanom i s njim ponovo uđu u kolo, uz nadu da će im Rusi dići restrikcije, zato iznenadno izvinjenje. Igre se nastavljaju, ovo je tek faza...
Drvosjeca iz Dejcica

#1794 Re: Brexit

madner wrote:Brexit moze ojacati Erdogana (nece) no ovi potezi u zadnjih 7 dana predstavljaju znak slabosti i slabljenja Turske. Jedno ne iskljucuje drugo.

Meni ima smjesnih od tebe. :D
OK, svako ima svoje mišljenje. :kakoste:
stakasa

#1795 Re: Brexit

Post by stakasa »

Romanija wrote:
Bodkin wrote:Poljaci koji uzimaju poslove su oni neobrazovani. Dakle ti britanci koji se zale ne bi ni radili te poslove
Pa nije bas tako, jer Poljaci prvenstveno, ali sad i Rumuni i pokoji Bugari su jako kvalitetni i pouzdani radnici.
Meni neki celavi engleski vodoinstalater, koji je vjerovatno sad pijan u Francuskoj prateci reprezentaciju naplati odcepjivanje lavaboa u kupatilu £150 jer je lafo subotnja rata. Cca 10 minuta posao, i jos mi sere sto mu nisam nabavio dozvolu za parkiranje
Kad mi se za godinu dana taj isti lavabo zacepi i dodje mi Poljak vodosintalater, on ne samo da mi odcepi cijev, nego mi kaze u cemu je problem, pa ode do lokalnog marketa kupi novu cijev, pokaze mi kako je ja onda mogu odsarafiti za 5 sekundi i odcepiti sam gdje se zacepilo. I naplati mi £50 premda je Subota. I naravno ja proslijedim njegovu karticu prijateljima i kolegama sa posla ako im nesto slicno zatreba. A Celavac neka se jebe. I tako je isto sa elektricarima, cistacima, fizickim radnicima.......
Identican slucaj kao u Svedskoj. Ljudi - prije svega Poljaci i ovi iz baltickih zemalja - su razvalili dvije najprivilegovanije branse, gradevinsku i speditersku. Snizili cjene, poboljsali uslugu i bahate domoroce spustili na zemlju. Politicku cjenu placamo
mirzaaa33

#1796 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Neki impliciraju da je Brexit potvrdio da su Britanci ustvari šovinisti, fašisti, islamofobi.
Mene zanima ima li neki način da se mi kao društvo testiramo?
omar little

#1797 Re: Brexit

Post by omar little »

mirzaaa33 wrote:Neki impliciraju da je Brexit potvrdio da su Britanci ustvari šovinisti, fašisti, islamofobi.
genocid nije bio dosta?
bh.tornjak

#1798 Re: Brexit

Post by bh.tornjak »

sad cujem (njemacke vijesti) da je Nizozemski parlament sa 75:14 glasova odbio zahtjev za referendumom o izlasku iz EU koji je podnio Geert Wilders
breuer

#1799 Re: Brexit

Post by breuer »

mirzaaa33 wrote:Neki impliciraju da je Brexit potvrdio da su Britanci ustvari šovinisti, fašisti, islamofobi.
Pa imali smo i mi referendum

a i izbore malo prije
mirzaaa33

#1800 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

breuer wrote:
Pa imali smo i mi referendum

a i izbore malo prije
Ne znam da li se razumijemo. Svakom narodu možemo naći neku manu i proglasiti ga fašističkim ali kako ćemo znati kad i ako sami postanemo fašisti.
omar little wrote:
genocid nije bio dosta?
Mislim, prije svega, na Bošnjake.
Post Reply