Brexit
-
dezurni_ucenik
#1251 Re: Brexit
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/poslj ... /160625036
Referendum za referendumom. Sad se moze opet raspisati da li ste za ostanak u EU, pa ce onda ovi protivnici imati kao argument Skotsku: "Kad su mogli oni dva puta, mozemo i mi". Bas je demokratija zajebana stvar.
Referendum za referendumom. Sad se moze opet raspisati da li ste za ostanak u EU, pa ce onda ovi protivnici imati kao argument Skotsku: "Kad su mogli oni dva puta, mozemo i mi". Bas je demokratija zajebana stvar.
-
dezurni_ucenik
#1252 Re: Brexit
Da ali kad ti peticiju potpise preko milion ljudi moras barem je razmotriti. Nije bas da je u pitanju populacija jedne mjesne zajednice.Altair_SA wrote:Sve je to fino... Ali ja tebi kazem sta ako i oni koji su glasali protiv budu pisali peticiju da se ne odrzi referendum? Pa ne moze drzava svaki cas odrzavati referendume kako kome padne na pamet... I ovaj ih je kostao astronomskitututuuuu wrote:ukratko. o tome se vec ovdje pisalo.Altair_SA wrote: Kakva ba peticija? Pa naravno da ce skupiti par miliona glasova... Koliko je ljudi uopste glasalo da se ostane u EU? Eto ti pisu peticiju i lako ce ih se skupiti i par miliona... Ali sta je sa onima koji su protiv? Sta ako oni pocnu pisati peticije da ne bude opet referenduma? Kasno je za sve to sada...
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/milio ... /160625037![]()
Kasno je za to, ali eto vidjecemo kako ce se odvijati stvari...
PS. Evo Omar Little je u prethodnom postu fino objasnio, ne mozes ti tek tako peticijom traziti ponavljanje referenduma ili izbora i slicno...
- Vitezanin
#1253 Re: Brexit
Herr Flick wrote:Joj gluposti oko ovog Brexita jbt![]()
Ni Norveska ni Svicarska nisu u EU pa su razvijenije zemlje od vecine od 27 clanica..Britanija ce samo iz ovog izaci jaca i bolja,zapravo EU treba vise Britaniju nego Britanija EU..Moram isto da primjetim da je medijska propaganda na nivou,kako ce Britanija propast,bla,bla,bla,ovo ono
Sad se samo postavlja pitanje ko je slijedeci na exitu iz EU
Sorry, ali ovakav komentar, kao tvoj, nije ništa drugo nego nepoznavanje terena i odnosa u Europi. Švicarska i Norveška imaju sporazume s EU i skoro IDENTIČNE politike protoka roba i usluga kao i EU jer je to njihov interes. Njihove regulative su uglavnom u potpunosti usklađene s regulativama koje su propisane u Briselu.
Nisu formalno u EU, ali po pitanju skoro svih kriterija ovo su skoro članice Unije.
Odnos Norveške i Švicarske s EU je fino objašnjen na internetu i ima sasvim dobrih izvora. Nisu one bogate jer nisu u Uniji nego iz sasvim drugih razloga. A da imaju koristi od usklađenih politika s EU - imaju.
- Altair_SA
#1254 Re: Brexit
Ma normala, ali jarane, sta je sa vecinom koja je glasala za Brexit? Znaci, sad ti stranka izgubi izbore i jebiga skupi svojih glasaca more, skupi peticijom 100k potpisa i hajmo na nove izbore? Sta je sa vecinom koja je glasala za drugu opciji, stranku, whatever? Pita li se ona sta tu? A razmotriti se naravno moze, tu se slazem.dezurni_ucenik wrote:
Da ali kad ti peticiju potpise preko milion ljudi moras barem je razmotriti. Nije bas da je u pitanju populacija jedne mjesne zajednice.
- tututuuuu
#1255 Re: Brexit
jesi ti procitao clanak? Do kraja? I referendum uopce nije obvezujuci. Ali pisalo se o svemu tome vec par puta pa nema vise zivaca pisati jedno te isto. Ne mora nista peticija znaciti, ali peticija s ovolikim brojem isto nije ni za zanemariti. A peticiju od 100.000 glasova Parlament je duzan razmotriti (a kamo li onu od par milijuna, sto ce ova imati), po zakonu, za razliku od ovog referenduma koji ne neobvezan. Procitaj clanak do kraja.Altair_SA wrote:
Sve je to fino... Ali ja tebi kazem sta ako i oni koji su glasali protiv budu pisali peticiju da se ne odrzi referendum? Pa ne moze drzava svaki cas odrzavati referendume kako kome padne na pamet... I ovaj ih je kostao astronomski![]()
PS. Evo Omar Little je u prethodnom postu fino objasnio, ne mozes ti tek tako peticijom traziti ponavljanje referenduma ili izbora i slicno...
Last edited by tututuuuu on 25/06/2016 14:31, edited 2 times in total.
-
dezurni_ucenik
#1256 Re: Brexit
omar little wrote:
i jos samo nesto. ja jucer fino pitam kolike su stope izlasnosti bile po starosnim grupama jer ovi mladji bez stope izlasnosti od 85%+ nemaju sta kukati kako su ih matori izdali. tek kad izadjes u maksimalnom broju imas pravo prigovarati. radili anketu jucer medju djecom (do 25, cini mi se) na glastonbury festivalu 22% (dvadeset dva!) njih kaze da nisu glasali na referendumu, oko 15 000 glasova.
Stavi sebe u poziciju da imas 18 godina i da su danas brexit izbori, ali ovih dana je i Glastonbury festival. Da li ti u tim godinama kao politicki nezrela osoba (ne moze sigurno tinejdzer imati razvijeno politicko misljenje kao neko ima 30+ godina), bi razmisljao o provodu i dernecenju ili bi strahovao za buducnost drzave. Ja kad sam bio na ekskurziji bili su drzavni izbori, ne trebam ni spominjati koliko me u tom trenutku bolio tuki ko ce uzeti. Ne pravdam takve stvari ali ne mozes ni djecu optuzivati da igraju igre odraslih ljudi.
-
dezurni_ucenik
#1257 Re: Brexit
Altair_SA wrote:Ma normala, ali jarane, sta je sa vecinom koja je glasala za Brexit? Znaci, sad ti stranka izgubi izbore i jebiga skupi svojih glasaca more, skupi peticijom 100k potpisa i hajmo na nove izbore? Sta je sa vecinom koja je glasala za drugu opciji, stranku, whatever? Pita li se ona sta tu? A razmotriti se naravno moze, tu se slazem.dezurni_ucenik wrote:
Da ali kad ti peticiju potpise preko milion ljudi moras barem je razmotriti. Nije bas da je u pitanju populacija jedne mjesne zajednice.
Stoji i to, i zato je demokratija nepredvidljiva. Svako misli da moze svoje furati.
-
155_mm
#1258 Re: Brexit
nikako mi nisu jasni ovi sto se raduju izlasku GB iz EU. osim ovih sto se uce od malih nogu da mrze engleze.
P.S. nekako mi se cini da Nikola nije stao samo na englezima u tim preporukama narodu svome.
ova tema pokazuje koliko prosjecni bosjno jos ima da uci o politici.- Naš veliki državnik Nikola Pašić početkom prošlog veka rekao je srpskom narodu "Kad se dete rodi, naučite ga da mrzi Engleze!"
P.S. nekako mi se cini da Nikola nije stao samo na englezima u tim preporukama narodu svome.
- dale cooper
#1259 Re: Brexit
I sad bi ti izabrao Glastonbury prije Brexita.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
i jos samo nesto. ja jucer fino pitam kolike su stope izlasnosti bile po starosnim grupama jer ovi mladji bez stope izlasnosti od 85%+ nemaju sta kukati kako su ih matori izdali. tek kad izadjes u maksimalnom broju imas pravo prigovarati. radili anketu jucer medju djecom (do 25, cini mi se) na glastonbury festivalu 22% (dvadeset dva!) njih kaze da nisu glasali na referendumu, oko 15 000 glasova.
Stavi sebe u poziciju da imas 18 godina i da su danas brexit izbori, ali ovih dana je i Glastonbury festival. Da li ti u tim godinama kao politicki nezrela osoba (ne moze sigurno tinejdzer imati razvijeno politicko misljenje kao neko ima 30+ godina), bi razmisljao o provodu i dernecenju ili bi strahovao za buducnost drzave. Ja kad sam bio na ekskurziji bili su drzavni izbori, ne trebam ni spominjati koliko me u tom trenutku bolio tuki ko ce uzeti. Ne pravdam takve stvari ali ne mozes ni djecu optuzivati da igraju igre odraslih ljudi.
-
dezurni_ucenik
#1260 Re: Brexit
155_mm wrote:nikako mi nisu jasni ovi sto se raduju izlasku GB iz EU. osim ovih sto se uce od malih nogu da mrze engleze.ova tema pokazuje koliko prosjecni bosjno jos ima da uci o politici.- Naš veliki državnik Nikola Pašić početkom prošlog veka rekao je srpskom narodu "Kad se dete rodi, naučite ga da mrzi Engleze!"
Nema tu sta da ti bude nejasno, rusofili se raduju.
-
hAZNADAR
#1261 Re: Brexit
stakasa wrote:
Konstantno se podcjenjuje uticaj nazoviseljaka, luzera, primitivnih, manje obrazovanih, nepopularnih i tako dalje. To se je upravo Britaniji obilo od glavu. To se desava u slucaju uspjeha Donalda Trumpa kao i u rastu desnice u evropskim zemljama. Tesko je ne napraviti paralelu sa Jugoslavijom, Bosnom i Hercegovinom te gradanskim suzivotom i zdravim razumom sto su one predstavljale. To je zagovarala kulturna elita, establishment, tzv prava raja, nacionalisti su se nalazili na drustvenim marginama, smatrani polusvjetom kao sto to i jesu, ignorisani i duboko podcjenjeni. Pokazace se sa fatalnim posljedicama.
Jarane, upravo je prava raja, kulturna elita,.. i medju Bosnjacima i Hrvatima i Slovencima,.. glasala za nezavisnost i ostala u tome dosljedna. Zato sto se politika Beograda u YU i Brisela u EU ne moze porediti. Tako da tvoja paralela nema nikakve veze sa ovom temom. Bivsu drzavu ne posmatram kroz prizmu teorije, ideologije, kako je trebalo biti - vec prakse, odnosno kako jeste bilo na terenu.
Ovo sto se desava sa Britanijom i izlaskom iz EU nema blage veze sa izlaskom republika iz bivse YU. Skroz druge okolnosti. U bivsim YU republikama su upravo kulturna elita, establisment, prava raja,.. prvi primijetili i ukazali na nepravednost i nelogicnost bivseg sistema. Nisu primitivni nacionalisti izveli secesiju vec su se samo populisticki prilagodili javnom mijenju i okitili poslije medaljom dusebriznika. Nazivati protagoniste nezavisnosti BiH i glasace za to luzerima, novoseljacima, primitivcima,... je uvreda.
U Britaniji je pored tradicionalne desnice prevagu na referendumu odlucilo fleksibilni dio biraca koji su poslusali svoj tradicionalni ostvrski skepticizam i medije. Pa mozemo ih nazvati novoseljacima, luzerima, primitivcima ili da su jednostavno u tom momentu imali odsustvo pameti i kriticizma.
-
dezurni_ucenik
#1262 Re: Brexit
dale cooper wrote:I sad bi ti izabrao Glastonbury prije Brexita.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
Stavi sebe u poziciju da imas 18 godina i da su danas brexit izbori, ali ovih dana je i Glastonbury festival. Da li ti u tim godinama kao politicki nezrela osoba (ne moze sigurno tinejdzer imati razvijeno politicko misljenje kao neko ima 30+ godina), bi razmisljao o provodu i dernecenju ili bi strahovao za buducnost drzave. Ja kad sam bio na ekskurziji bili su drzavni izbori, ne trebam ni spominjati koliko me u tom trenutku bolio tuki ko ce uzeti. Ne pravdam takve stvari ali ne mozes ni djecu optuzivati da igraju igre odraslih ljudi.Još kad bi Aphex bio u postavi.
Nema Aphexa ali zato tu su Underworld i New Order
-
omar little
#1263 Re: Brexit
postoje roditelji koji te upute na vaznost odluke koja se donosi i ulogu tvog glasa u njoj. ne optuzujem ja nikog, navela sam informaciju, meni je samo muka od price kako su bigoti i rasisti sa jednom nogom u grobu izdali mlade kao da mladi tu nisu imali nikakvog utjecaja. imali su pravo glasa, roditelji su im imali pravo glasa.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
-
dezurni_ucenik
#1264 Re: Brexit
omar little wrote:postoje roditelji koji te upute na vaznost odluke koja se donosi i ulogu tvog glasa u njoj. ne optuzujem ja nikog, navela sam informaciju, meni je samo muka od price kako su bigoti i rasisti sa jednom nogom u grobu izdali mlade kao da mladi tu nisu imali nikakvog utjecaja. imali su pravo glasa, roditelji su im imali pravo glasa.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
Da li bi tih 15 000 glasova bilo dovoljno za ostanak?
- Altair_SA
#1265 Re: Brexit
Jesam i sta sad?tututuuuu wrote:jesi ti procitao clanak? Do kraja? I referendum uopce nije obvezujuci. Ali pisalo se o svemu tome vec par puta pa nema vise zivaca pisati jedno te isto. Ne mora nista peticija znaciti, ali peticija s ovolikim brojem isto nije ni za zanemariti. A peticiju od 100.000 glasova Parlament je duzan razmotriti (a kamo li onu od par milijuna, sto ce ova imati), po zakonu, za razliku od ovog referenduma koji ne neobvezan. Procitaj clanak do kraja.Altair_SA wrote:
Sve je to fino... Ali ja tebi kazem sta ako i oni koji su glasali protiv budu pisali peticiju da se ne odrzi referendum? Pa ne moze drzava svaki cas odrzavati referendume kako kome padne na pamet... I ovaj ih je kostao astronomski![]()
I sta sad i da se ponovi referendum i da sad pobjedi ona za ostanak, sa recimo 51%? Sta ako opet oni sto su za izlazak budu trazili da se opet ponovi referendum i tako u nedogled
De ba, ne ide to bas tako, referendumi kako se kome kurac navije
Nije referendum zakonski obavezujuci, ali jarane koliko je "neobavezujuci" vidimo iz prilozenog... VB na ivici izlaska iz EU, haos ovih dana u cijeloj Uniji...
-
omar little
#1266 Re: Brexit
joj. navedoh to samo kao primjer da ilustriram ono sto sam pricala.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:postoje roditelji koji te upute na vaznost odluke koja se donosi i ulogu tvog glasa u njoj. ne optuzujem ja nikog, navela sam informaciju, meni je samo muka od price kako su bigoti i rasisti sa jednom nogom u grobu izdali mlade kao da mladi tu nisu imali nikakvog utjecaja. imali su pravo glasa, roditelji su im imali pravo glasa.dezurni_ucenik wrote:
-
dezurni_ucenik
#1267 Re: Brexit
Ovo ce se odvuci u nedogled. UK moze traziti od EU odgodu izlaska. Jes da ce vjerovatno morati progutati ponos i imace funkciju zatvorske kurve ali igrali su se previse sa opasnim frekvencijama. Jos ako je to istina za Camerona da je dozvolio referendum zbog ostanka na funkciji...
-
hAZNADAR
#1268 Re: Brexit
Slucajno znam da je i u Britaniji ista stvar kao i zapadnim zemljama koje bolje poznajem. A to je da su mladi itekako ukljuceni u politicki zivot. U skolama se uci o politici, kako sve funkcionise. Interni izbori se vrse jos u skoli, ide u posjetu parlamentu, na nastavi se na casu emituje snimak vijesti i diskusija poslije,.. rade se pismeni na osnovu politickog clanka,.. od malih nogu uci demokratiji, izborima i kako napraviti razliku izmedju centra, lijevih, desnih,.. bez favoritiziranja, pristrasnosti,..dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
Krace receno, svi koji danas leze pijani u blatu na Glastonbury festivalu itekako znaju nabrojati politicke platforme, ko gdje i cemu naginje,.. i cinjenice oko referenduma. Znaci - stvar opredjeljenja ako je neko vise domaci nacionalista koji voli, postuje,.. samo domace i gleda samo domace interese - i ako je neko vise evropski, kosmopolita, internacionalista i vidi veci interes u uniji.
U Engleskoj skoli je normalno da se vrsi predizborna kampanja ucenika koji se kandiduju za mjesto u nekom odboru gdje ima stolica predvidjena za ucenika, da kanidati reklamiraju sebe, drze govore i odgovaraju na pitanja u diskusiji,.. a clanstvo u tkzv mladezi neke od jacih stranaka je puno vise nego kod nas.
U Engleskoj su mladji jednostavno vise kosmopoliti i Evropljani od svojih roditelja koji su tradicionalno vise ostrvljani. Da li se politicki stav mijenja sa godinama ili je stvar okolnosti, epohe - neznam.
-
dezurni_ucenik
#1269 Re: Brexit
omar little wrote:joj. navedoh to samo kao primjer da ilustriram ono sto sam pricala.dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
postoje roditelji koji te upute na vaznost odluke koja se donosi i ulogu tvog glasa u njoj. ne optuzujem ja nikog, navela sam informaciju, meni je samo muka od price kako su bigoti i rasisti sa jednom nogom u grobu izdali mlade kao da mladi tu nisu imali nikakvog utjecaja. imali su pravo glasa, roditelji su im imali pravo glasa.
Ostavimo sad djecu. Kolika je bila izlasnost u ostalim starosnim grupacijama?
-
omar little
#1270 Re: Brexit
nemaju brojke jer se informacije o godinama ne skupljaju.dezurni_ucenik wrote:
Ostavimo sad djecu. Kolika je bila izlasnost u ostalim starosnim grupacijama?
- TAFKAP
#1271 Re: Brexit
Cameron sa blefom zvanim referendumom pokušao da ucijenjuje Evropsku Uniju, sad EU vrši pritisak da što prije i bez odugovlačenja GB izađe iz EU, Juncker izjavio da nije potrebno da se čeka 3 mjeseca početka pregovora o izlasku.
Poslije
nema kajanja
Poslije
- Connaisseur Karlin
#1272 Re: Brexit
Pa naravno da Britanija u buducnosti mora slijediti sporazume sa EU,ali je u boljem polozaju,jer nema nardjenja iz Brisela, tj. ponovo je samostalna,nema sefa.Vitezanin wrote:Herr Flick wrote:Joj gluposti oko ovog Brexita jbt![]()
Ni Norveska ni Svicarska nisu u EU pa su razvijenije zemlje od vecine od 27 clanica..Britanija ce samo iz ovog izaci jaca i bolja,zapravo EU treba vise Britaniju nego Britanija EU..Moram isto da primjetim da je medijska propaganda na nivou,kako ce Britanija propast,bla,bla,bla,ovo ono
Sorry, ali ovakav komentar, kao tvoj, nije ništa drugo nego nepoznavanje terena i odnosa u Europi. Švicarska i Norveška imaju sporazume s EU i skoro IDENTIČNE politike protoka roba i usluga kao i EU jer je to njihov interes. Njihove regulative su uglavnom u potpunosti usklađene s regulativama koje su propisane u Briselu.
Nisu formalno u EU, ali po pitanju skoro svih kriterija ovo su skoro članice Unije.
Odnos Norveške i Švicarske s EU je fino objašnjen na internetu i ima sasvim dobrih izvora. Nisu one bogate jer nisu u Uniji nego iz sasvim drugih razloga. A da imaju koristi od usklađenih politika s EU - imaju.
-
hAZNADAR
#1273 Re: Brexit
Demokratija mora imati svoje granice. Javno mijenje nije uvijek mjedoravno i sposobno da donese bitnu odluku.dezurni_ucenik wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/poslj ... /160625036
Jer je podlozno medijima i ideoloskom pumpanju.
Taj problem postaje sve veci uporedo sa tehnologijom medija i opcom informisanoscu.
Danas se nista ne moze sakriti i sve se zna u sekundi na cijeloj planeti gdje god sta da se desi.
Popularnost Trumpa u Americi je rezultat medija i islamofobicnih stereotipa koji se otvoreno "demokratski" plasiraju. Demokratski nemas pravo na slobodu govora koja ti dozvoljava da crnce zoves Nigers, homoseksualce greskom,.. i sl.
Da provedes referendum u Sarajevu da se sve Sandzaklije protjeraju i silom ukrcaju u stocne vagone za Srbiju - a prethodno napravi njihova mafija neki veci belaj - sta mislis kakav bi bio rezultat?
Ili danas u nekoj zemlji u kojoj se desio teroristicki napad - sta mislis kako bi prosao referendum o protjerivanju muslimanskih useljenika?
Demokratija je dobro funkcionisala dok su osnovne eticke, moralne norme bile uvijek iznad.
Danas je toga sve manje, medijskih stereotipa sve vise,.. i demokratija mora jednostavno zakonski imato svoje granice.
U slucaju Britanije - da provedes pet referenduma u pet mjeseci - siguran sam da nebi bio isti rezultat.
Tako da mladi imaju pravo postaviti pitanje Ko ima pravo da im odlucuje buducnost.
-
dezurni_ucenik
#1274 Re: Brexit
To se moglo vidjeti i kroz americke serije i filmove ko ce da bude "head of the class".hAZNADAR wrote:Slucajno znam da je i u Britaniji ista stvar kao i zapadnim zemljama koje bolje poznajem. A to je da su mladi itekako ukljuceni u politicki zivot. U skolama se uci o politici, kako sve funkcionise. Interni izbori se vrse jos u skoli, ide u posjetu parlamentu, na nastavi se na casu emituje snimak vijesti i diskusija poslije,.. rade se pismeni na osnovu politickog clanka,.. od malih nogu uci demokratiji, izborima i kako napraviti razliku izmedju centra, lijevih, desnih,.. bez favoritiziranja, pristrasnosti,..dezurni_ucenik wrote:omar little wrote:
Krace receno, svi koji danas leze pijani u blatu na Glastonbury festivalu itekako znaju nabrojati politicke platforme, ko gdje i cemu naginje,.. i cinjenice oko referenduma. Znaci - stvar opredjeljenja ako je neko vise domaci nacionalista koji voli, postuje,.. samo domace i gleda samo domace interese - i ako je neko vise evropski, kosmopolita, internacionalista i vidi veci interes u uniji.
U Engleskoj skoli je normalno da se vrsi predizborna kampanja ucenika koji se kandiduju za mjesto u nekom odboru gdje ima stolica predvidjena za ucenika, da kanidati reklamiraju sebe, drze govore i odgovaraju na pitanja u diskusiji,.. a clanstvo u tkzv mladezi neke od jacih stranaka je puno vise nego kod nas.
U Engleskoj su mladji jednostavno vise kosmopoliti i Evropljani od svojih roditelja koji su tradicionalno vise ostrvljani. Da li se politicki stav mijenja sa godinama ili je stvar okolnosti, epohe - neznam.
Zna taj sigurno sto se valja u blatu nabrojati sve politicke platforme, ali caka je u tome da ne razmislja u tim godinama svojom glavom. Jetra, nos, manja glava odradjuju te uloge - sto je sasvim normalno za ponasanje jednog tinejdzera u tim godinama (dobro bas sad jetra i nos ne bas kod svakoga
Opet ponavljam, ne mozes ti ocekivati da djeca ispravljaju greske koje su da prostis posrali njihovi starci.
-
hAZNADAR
#1275 Re: Brexit
Ali ima cijenu za svoje interese - sto ti je skoro isto kao i da imas sefa.Connaisseur Karlin wrote:Pa naravno da Britanija u buducnosti mora slijediti sporazume sa EU,ali je u boljem polozaju,jer nema nardjenja iz Brisela, tj. ponovo je samostalna,nema sefa.Vitezanin wrote:Herr Flick wrote:Joj gluposti oko ovog Brexita jbt![]()