Breaking news: Parlament odbio prodaju Energopetrola

Post Reply
Prenj

#1 Breaking news: Parlament odbio prodaju Energopetrola

Post by Prenj »

Prema zadnjim vijestima, mozda ce prica imati i sretan kraj ...
=========================================
Energopetrol je propao i jedini izlaz je jal' stecaj jal' prodaja.
Naftne kompanije su svugdje drugo zlatne koke, preko kojih drzava ostvaruje golem profit prodajom nafte. Kod nas je to 'something completely different' ...
'Deset najtezih godina' se nastavljaju ...

Preneseno iz 'Jutarnjih'
Poslije odluke Federalne vlade o privatizaciji

OMW, INA i Petrol u trci za ’Energopetrol’Prema riječima Namika Bušatlića, pominjanje ove tri kompanije ne znači da sesutra ne mogu pojaviti i neke druge firme, koje su zainteresovane za ulazak na naftno tržište FBiH kroz kupovinu “Energopetrola”
Federalna vlada je konačno stala u zaštitu sarajevskog “Energopetrola” i, ovoga puta, čini se, ozbiljno krenula u njegovu “rehabilitaciju”. Naime, proteklog četvrtka Vlada je donijela Odluku o namjeri odabira novog partnera radi saniranja sarajevskog “Energopetrola” putem privatizacije ili dokapitalizacije. Vlada je, dakle, spremna prihvatiti novog partnera u “Energopetrolu” i omogućiti mu da ulaganjem u ovu kompaniju osigura udio vlasništva u postojećem, odnosno, novoutemeljenom privrednom društvu.
Na naše pitanje ko bi mogao biti u igri za kupovinu “Energopetrola”, direktor te kompanije Namik Buštlić je odgovorio da bi, sistemom logike, to prvenstveno mogle biti firme koje su već prisutne na tržištu BiH i koje već imaju uvid i iskustvo ovdje.
Intersanti sa strategijom
- Dakle, evidentno je da je na ovim prostorima već uveliko, ne samo kroz igradnju bezinskih pumpi, nego i drugim oblicima prodaje nafte i naftnih derivata, već prisutan slovenački Petrol. On radi u oba bh. entiteta. Oni imaju već strategiju u BiH. Druga kompanija ovdje prisutna je austrijski OMW, koji, također, već ima strategiju i treći konkurent bi mogla biti zagrebačka INA, koja je više decenija prisutna na ovom tržištu, kaže Bušatlić.
To, prema njegovim riječima, svakako ne znači da se, osim ove tri, sutra ne mogu pojaviti i neke druge kompanije, koje su zainteresovane za ulazak na naftno tržište FBiH kroz kupovinu “Energopetrola”.
Vlada FBiH je, podsjetimo, Agenciji za privatizaciju FBiH naložila da do 20. oktobra raspiše javni poziv za vladinog konsultanta za tehničku pomoć pri odabiru partnera. Agencija će imenovati Komisiju za izbor konsultanta. Vlada će, također, imenovati zasebnu komisiju koja će utvrditi procedure i kriterije za izbor novog partnera i definisati način sticanja vlasništva, te voditi aktivnosti s ciljem zaključenja ugovora s novim partnerom. Ova komisiju će činiti po dva predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Agencije za privatizaciju FBiH.
Prvo tender
Zakonom o privatizaciji je definisano da je na prvom mjestu tenderska prodaja. Međutim, zakonodavac je dao mogućnost i dokapitalizacije. Pomenuta Komisija u startu treba da temeljno razriješi pitanje hoće li se ići u tendersku prodaju ili će ići u dokapitalizaciju.
- Sada je na Komisji da sugeriše Vladi FBiH koji je modalitet bolji. Ako se opredijele za privatizaciju biće tender, ako se opredijele na dokapitalizaciju, onda Vlada putem resornog Ministarstva za industriju, rudarstvo i enegretiku treba donijeti odluku o dokapitalizaciji i odluku o iznosu dokapitalizacije, kaže Bušatlić, ne skrivajući zadovoljstvo što je Vlada FBiH ozbiljno riješila da ne dozvoli krah “Energopetrola”.
- Mi nismo u mogućnosti da svoju amortizaciju vraćamo u imovinu, jer nemamo tih izvora, mogućnosti zbog ukupnog finansijskog stanja i svih opterećenja “Energopetrola”. Prvo moramo platiti kamate koje su pozamašne na godišnjem nivou, a koje se kreću oko tri miliona, kazao nam je Bušatlić.

R. ADŽOVIĆ
Last edited by Prenj on 24/01/2006 16:09, edited 4 times in total.
nineac

Post by nineac »

Kako 10 najtežih godina???
10, pa 1.5 godina pauze, pa opet 2, to je 12 godina!
Pa vi glasajte za SDA, oni vladaju EP-om 14 godina, pošto alijansa nije mjenjala direktore čim su došli na vlast, e eto rezultata!
Engram::X

Post by Engram::X »

nineac wrote:Kako 10 najtežih godina???
Pa vi glasajte za SDA, oni vladaju EP-om 14 godina, pošto alijansa nije mjenjala direktore čim su došli na vlast, e eto rezultata!
jes jes, samo vici...sda

:lol:
Prenj

Post by Prenj »

Engram::X wrote:
jes jes, samo vici...sda

Airwing,

ne trudi se skrivati, po gluposti i nedostatku argumenata, te uvijek lako prepoznamo.
Kada nemas nista reci, onda suti.

Prenj wrote:
jes jes, samo vici...sda

Airwing,

ne trudi se skrivati, po gluposti i nedostatku argumenata, te uvijek lako prepoznamo.
ti si malo mladi...clan foruma

pa ti ne zamjeram ne poznavanje situacije

moj nick od 2000.g. je Engram ;)
Prenj

Post by Prenj »

Prenj wrote:
Airwing,

ti si malo mladi...clan foruma

pa ti ne zamjeram ne poznavanje situacije

moj nick od 2000.g. je Engram ;)
Znaci nisi Airwing??!

Postajem ozbiljno zabrinut za bosnjacko desno krilo. Nikad argumenta u diskusiji, samo etikete, smiles, ... i praznina.

Šeha wrote:Ja mislim pak da si svoju kulminaciju dozivio kao Jeko (jedan i jedini :D)
Ja misli da si me ti primjetio :D

Sto je sasvim dovoljna sadisfakcija :D
nineac

Post by nineac »

Ne kontam budale kojima je važnije da je bolje političarima iz SDA nego njima!
To je bolest!
Pooll

Post by Pooll »

Nakon otvaranja ponuda za ulaganje i sticanje vlasništva u Energopetrolu d.d. Sarajevo, INA i MOL zajednički su ponudili najviše novca za investiranje i razvoj ove kompanije u sljedeće 3 godine. To podrazumjeva kupovinu svih 67% većinskog državnog udjela kao i potpuno preuzimanje njegovih dosadašnjih dugova.

(15.04, BHT 1, Vijesti)

Vec se ranije po stampi spekuliralo da je najveci igrac za dokapitalizaciju Energopetrola Madarski MOL sa INOM... cak se kao na celu lobija za MOL i INU pominjao Busatlic Namik, sadasnji direktor Energopetrola, i clan komisije za izbor strateskog partnera, bivsi radnik INE...

Uglavnom, ljudi su ponudili najbolje rjesenje... preciznije od OMV-a... koji nije precizirao sta ce sa viskom radnika... platili bi dug i ulozili 23 miliona KM

Euroinzinjering iz Tuzle je ponudio prihvatanje 760 od 1070 radnika... ostalim otkupnina, placanje dugova i ulaganje 28 miliona KM za 3 godine...

Slovenski petrol je poslao pismo... u kojem kaze da odustaje...

A MOL je ponudio vracanje dugova... ulaganje cak 160 miliona KM... a na poslu ostaje svih 1070 radnika!!

Do kraja maja cemo vidjeti kako ce se ovo okoncati...
Prenj

Post by Prenj »

Nije MOL, nego MOL-INA, tj. INA-MOL.
INA je jos uvijek u vecinskom hrvatskom vlasnistvu, i dodali su MOL samo da se malo zamaskiraju.

I ovo je nama nasa borba dala?

Glupi Bosanci, tj. siroti bosanski narod, predvodjen korumiranim politicarima , po hiljaditi put ... :(

Sta je sljedece?
Struja, voda, ...., vazduh?
Klon

Post by Klon »

Pa nije cudo da je EP propao. Kako nece propasti, kad su tu firmu toliko pokrali.
Koliko nasih pumpa ima u Hrvatskoj i SiCG. Sve su to pokrali.
Znate li vi koliko pumpa INE u Hrvatskoj, su prije bile od EP.
A mi glupi Bosanci njima jos pomazemo i kupujemo gorivo kod INE.
Fair Life

#12 Re: Prodaja Energopetrola

Post by Fair Life »

Prenj wrote:Energopetrol je propao i jedini izlaz je jal' stecaj jal' prodaja.
(...)
Prodaja je odlican nacin da se opere pokradeno...
Last edited by Fair Life on 16/04/2005 11:58, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Klon wrote:(...)
Da li je bilo vise "njihovih" pumpnih stanica kad nas, ili "nasih" kod njih??
Klon wrote:A mi glupi Bosanci njima jos pomazemo i kupujemo gorivo kod INE.
Svaki vozac ce ti potvrditi razliku u kvaliteti goriva u korist INA-inih proizvoda.
Klon

Post by Klon »

Fair Life wrote:
Klon wrote:(...)
Da li je bilo vise "njihovih" pumpnih stanica kad nas, ili "nasih" kod njih??
Klon wrote:A mi glupi Bosanci njima jos pomazemo i kupujemo gorivo kod INE.
Svaki vozac ce ti potvrditi razliku u kvaliteti goriva u korist INA-inih proizvoda.
Prvo da ti kazem, jeste ja mislim da je vise nasih pumpi bilo kod njih, nego njihovi kod nas.
Razlika je samo, da su oni dobili svoje pumpe nazd, a mi nismo.

Drugo: Kvalitet goriva EP nije losi od goriva INE.
Vjeruj mi znam dosta ljudi sto rade u EP.
A nije samo da mi kupujemo njihovo gorivo, mi svasta njihovo kupujemo.
Ili mislis da je hrvatska voda kvalitetnia od nase. malo sutra.
Fair Life

Post by Fair Life »

Mislim da postoji potpisan nekakav "Ugovor o slobodnoj trgovini izmedju Bosne i Hercegovine"...

Ostalo je stvar ponude i potraznje na trzistu u BiH i Hrvatskoj...
Pooll

Post by Pooll »

BANJA LUKA - U Bosnu i Hercegovinu je u toku prošle godine uvezeno oko 1,65 miliona tona nafte i naftnih derivata, što je 36 odsto više u odnosu na 2003. godinu, kada je dopremljeno 1,21 milion tona, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vrijednost uvezenog goriva u 2004. godini iznosila je 964,2 miliona KM ili 54 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kada se iz BiH odlilo 625,2 miliona KM.

Najveće povećanje uvoza goriva bilježi se u Federaciji BiH, 73 odsto, u Republici Srpskoj 15 odsto, dok je preko Brčko distrikta, s druge strane, zabilježen manji uvoz u odnosu na 2003. godinu za 35 odsto.

Za to vrijeme jedina domaća Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu preradila je 172.000 tona nafte, čime je iskoristila tek 13 odsto svojih kapaciteta.

Od ukupno dopremljenog goriva na bh. tržište u 2004. godini, na područje Federacije BiH slilo se 911.807 tona ili 55 odsto, Republike Srpske 625.144 tone ili 38 odsto, dok je na graničnom prelazu Brčko distrikta evidentiran uvoz 111.975 tona ili sedam odsto.

Čak 44 odsto nafte i naftnih derivata dopremljeno je iz Hrvatske, u količini od 728.759 tona u vrijednosti od 507 miliona KM. Slijede Rumunija, iz koje se uvezlo 425.622 tona goriva ili 26 odsto, Mađarska sa 216.898 tona ili 13 odsto, te Srbija i Crna Gora 180.913 tona ili 11 odsto. Daleko iza njih redaju se Slovenija, Austrija, Švajcarska, Velika Britanija, Italija...

http://www.nezavisne.com/dnevne/ekonomi ... 005-01.php

Elem, jucer je komisija za Energopetrol bodovala sve tri ponude pristigle za energopetrol... najpovljnija je, INA-MOL...

INA-MOL hrvatsko-mađarska naftna kompanija imala je najbolju ponudu za kupovinu državnog kapitala u Energopetrolu, ocijenila je danas vladina Komisija za privatizaciju jedne od najboljih firmi u Federaciji. Konačan stav o budućem vlasništvu nad Energopetrolom sutra će dati federalna Vlada. Komisija koju je formirala Vlada Federacije, a koju je predvodio ministar za energetiku, industriju i rudarstvo Izet Žigić, danas je okončala svoj rad proglasivši INA-MOL kao najboljeg ponuđača za kupovinu Energopetrola. Prilikom bodovanja najviše se davalo po 25 bodova za sanaciju 60 miliona Energopetrolovog duga, zatim investiranje u razvoj i odnos prema 1059 radnika, a najmanje bodova 10 odnosilo se na kredibilitet firme. U INA-MOL-ovoj ponudi upravo su te stavke bile odlučujuće. Za izmirenje duga daju svih 60 miliona, spremni su uložiti 150 miliona za razvoj, za državni kapital daju 10 miliona maraka i na poslu ostavljaju sve radnike. Ponudu OMV-a vladina komisija ocijenila je specifičnom, saznajemo. Oni su željeli vlasništvo na 25 od 60 benzinskih pumpi, a prijedlog sanacije bio je drugačiji od onog kakav je tražen tenderom......

eto ga odosmo INI...
Prenj

Post by Prenj »

Jos jedan sramni cin koji su obavile SDA i Stranka za BIH.

Sta je sljedece na redu?

Voda, struja, vazduh?
Pooll

Post by Pooll »

Ah da... preljubazni uposlenici INE su organizovali posjetu gupe Bh. novinara INI... bosnjo se obradovao besplatnom putovanju, cak do Sirije... i sad kad su dosli kuci mogu ispisati salve o INI... mudro od INE nema sta...
zico

Post by zico »

Moram priznati da nisam znao za EPove pumpe po Hrvatskoj ali i ako ih je bilo nema teorije da ih je bilo više nego od INIinih u Bosni...
Nijedna naftna tvrtka sa podrucja bivse SFRJ se ne moze uspoređivati
sa INOm iz vrlo jednostavnog razloga a to je da je Hrvatska bila daleko najbogatija plinom i naftom.
70ih godina Hrvatska je uz Norvešku(koja je to i sada) bila jedina kojoj
nije trebao uvoz nafte.Sada su ti izvori nafte dosta iscrpljeni a i potražnja je narasla.No tadašnji zamah je doveo do velike zarade kod INE što je rezultiralo ulaganjem u istraživanje i kupovinu bušotina po Rusiji i Bliskom Istoku(u Siriji INA ima velika nalazišta plina).Nije usporedivo sa
najvećim svjetskim igračima ali u regionalnim razmjerima je dosta jak igrač.
No izvori plina su druga priča jer postoje nova nalazišta u sjevernom Jadranu.Sve u svemu INA je daleko najjača na ovim prostorima(bivša Juga).
Ima jedan kuriozitet vezan uz INu i Rsuke dugove.Pred sam kraj postojanja Jugovine Rusi su otplatili dio svojih dugova(najviše su imali dugovanja prema INI) novim MiGovim 29....
Par godina nakon toga znamo kako su ti migovi iskorišteni..Sami smo isfinancirali bombardiranje...
Prenj

Post by Prenj »

Nije ovdje problem Ina, nego Energopetrol, tj. to sto su nasi vladari napravili od Energopetrola.
Zanimljivo je kako je nas dio drzave od necega sto je svugdje zlatna koka koja NEMA gubitke - tj. uvoz i prodaja nafte, napravilo ogromnog gubitasa, tj. sadasnji Energopetrol.
I da li je ko odgovarao, a prije svih Namik Busatlic ili Kerim Lucarevic, jer obojica su bili direktori Energopetrola?
Naravno da ne.

Deset najtezih godina se nastavljaju ...
wanderer

Post by wanderer »

zico wrote: Ima jedan kuriozitet vezan uz INu i Rsuke dugove.Pred sam kraj postojanja Jugovine Rusi su otplatili dio svojih dugova(najviše su imali dugovanja prema INI) novim MiGovim 29....
Par godina nakon toga znamo kako su ti migovi iskorišteni..Sami smo isfinancirali bombardiranje...
Istina je da su ti avioni te mensecini 1987 placeni klirinskim dolarima, i mada ne bih zakerao :D , nisu bili novi... Bili su par godina koristeni u Crvenoj Armiji, a onda im je oprema "osakacena" za izvoz.

Elem, odakle taj podatak da se radilo iskljucivo o INA-inim potrazivanjima? Ne kazem da nije, samo me interesuje jer je ta SSSR dugovala (i jos duguje) toni "nasih" preduzeca.
zico

Post by zico »

U pravu si za dugove,radilo se o dugu prema masi poduzeca...mozda je INA pojedinacno imala najveca potrazivanja,nisam siguran u tu tvrdnju pa je i povlacim...znam da je INA imala velike pslove u Rusiji(prije nekoliko godina su prodali Bijele Noći ,nalazišta nafte u Sibiru) ali tocan omjer INInih potraživanja u ukupnom Ruskom dugu ne znam...ispričavam se!!!
sms5

Post by sms5 »

na benzinskoj grbavica se pretace gorivo iz cisterne privatnog poduzetnika....zar nije sve jasno ko dan...
bosniaque

Post by bosniaque »

nineac wrote:Ne kontam budale kojima je važnije da je bolje političarima iz SDA nego njima!
To je bolest!

a glasacima sdp-a je isto kao i politicarima sdp-a, ma daj mojne mi to!
ne kazem da je sda perfektna, a bogami nije ni sdp za pohvaliti nimalo! :roll:
Post Reply