BRATSTVO IZMEĐU MUHAMMEDA S.A.V.S. I ISA`A A.S.(ISUSA)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Haqqani

#1 BRATSTVO IZMEĐU MUHAMMEDA S.A.V.S. I ISA`A A.S.(ISUSA)

Post by Haqqani »

Bismillah!

BRATSTVO IZMEĐU MUHAMMEDA I ISA`A (ISUSA)

Pored imena Allaha, Vjerovjesnika Muhammeda i ostalih vjerovjesnika stoje počasni dodatci na Arapskom koje trebate čitati kako sam ispod naznačio:

= subhanehu ve te´ala

= sallallahu ´alejhi ve sellem

= ´alejhi selam

(Pošto je html blokiran ovi dodaci nece biti vidljivi)

Kao što se navodi u Kur`anu el-Kerimu, svaki poslanik je bio zadužen da potvrdi poslanika prije sebe i takođe obavijesti o posljednjem poslaniku Muhammedu. Svete Knjige (Kitabi) koje su objavljene poslanicima su jasno deklarisale vjerovjesništvo Muhammeda. Allah izjavljuje u Kur`anu el-Kerimu:

"Bez sumnje on (Muhammed) je spomenut u Skriptima prijašnjih naroda." (Šu`ara: 196)

Allah je informisao sve poslanike o Muhammedu i njegovim atributima. Da su oni živjeli u njegovoj epohi oni bi ga sigurno vjerovali i pomogli. Oni su obavijestili svoje sljedbenike o Muhammedu i tražili od njih da mu budu odani kada se pojavi. Allah kaže u Kur`anu el-Kerimu:

"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: Kad vam, poslije, dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete? - Oni su odgovarili: Pristajemo!- Budite, onda, svjedoci; - rekao bi On -, a i Ja ću s vama svjedočiti;" (Ali Imran: 81)

Muhammedova sveta imena i titule su bile ispisane u Gospelu i Tori. U Kur`anu el-Kerimu se kaže:

"Oni koji slijede vjerovjesnika, poslanika koji niti čita niti piše, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evanđelju, zapisana nalaze..." (El~Araf: 157)

Židovi u Tori i Kršćani u Evanđelju su vidjeli Muhammedove atribute i očekivali su njegov dolazak. Svaka generacija je opominjala sljedeću generaciju na njega; stoga, obje religije su žarko očekivale njegov dolazak. Ali kada je Arapsko siroće odabrano kao posljednji Allahov Vjerovjesnik, i jedni i drugi su ga samo radi rasizma porekli i odbili. Ipak oni su ga čekali i znali su o njemu koliko i o svojim sinovima. Kur`an el-Kerim kaže:

"Oni kojima smo dali Knjigu poznaju Vjerovjesnika kao što poznaju svoje sinove, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju." (El~Bekara: 146)

Kur`an el-Kerim obavještava vjernike da su Kršćanski i Židovski uglednici uklonili iz svojih svetih skripta rečenice koje obavještavaju o Muhammedovom dolasku.

U Tori radosna vijest je realizovana dolaskom Isa`a (Isusa). Isus je odobrio i objavio skori dolazak Allahova Vjerovjesnika Muhammeda kako je prorečeno u Tori. Ovo je bila jedna od glavnih Isusovih dužnosti. Posljednji poslanik Izraelćanima, Isus, je osvježio vjerski život među njima i objavio da će uskoro doći zadnji Vjerovjesnik poslije njega čije ime će biti Ahmed, vjerovjesnik Muhammed. Isus, prije svog uzdizanja na nebo, je objavio radosnu vijest čovječanstvu i rekao:

"O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov vjerovjesnik da vam potvrdim prije mene objavljenu Toru (Tevrat) i da vam prenesem radosnu vijest o vjerovjesniku čije ime je Ahmed, koji će poslije mene doći" (Es~Saff: 6)

Isto kako je Isus objavio čovječanstvu dolazak Muhammed posljednjeg Allahovog Vjerovjesnika; tako je i Muhammed objavio čovječanstvu da će se Isus vratiti s neba i šta će sve učiniti te je naredio svojim sljedbenicima da mu budu poslušni.

Allahov Vjerovjesnik Muhammed je rekao:

"Ja sam najbliži sinu Merjeminom, Isusu, na nebesima i na zemlji. Svi su poslanici kao braća. Kao braća od jednog oca ali rođena od različitih majki. Njihova vjera je ista."

Isus, nije umro niti je razapet na križu. On je uzdignut na nebo gdje će ostati do određenog časa njegova povratka. Kada Antikristova smutnja bude gušila Muslimane on će se vratiti na zemlju da ga Allahovom voljom i određenjem ubije. Ova činjenica je potvrđena Kur`anom, Vjerovjesnikovim Hadisom i općim stajalištem Islamskih učenjaka. Kur`an el-Kerim izjavljuje:

"A on (Isus) je predznak Smaka svijeta, zato nikako ne sumnjajte u nj i slijedite uputstvo Moje, to je pravi put." (Ez~Zuhruf: 61)

"I nema nijednog sljedbenika Knjige (Židova ili Kršćana) a koji neće morati povjerovati u njega prije njegove smrti; a na Sudnjem Danu on će protiv njih svjedok biti." (En~Nisa: 159)

Muhammed je objavio čovječanstvu da će se Isus vratiti na zemlju prije Smaka svijeta. Vjerovjesnik Muhammed je rekao:

"Tako mi Onog u Čijim Rukama je moja duša, zasigurno će se sin Merjemin, Isus, uskoro vratiti među vas, i on će suditi čovječanstvu pravedno, on će slomiti krst (poništiti Kršćanstvo) i ubiti svinju i neće primati Džizju (neće pored Islama dopustiti nikakvu drugu religiju u svijetu). Novca će biti toliko mnogo da ga niko neće htjeti."

"Tako mi Allaha, sin Merjemin, Isus, će se definitvno vratiti kao pravedan sudac, slomit će križ, ubiti svinju, ukinuti Džizju, mlade kamile će biti oslobođene ali ih niko neće htjeti. Sva zavidnost i antagonizam će definitivno prestati. Isus će ponuditi novac čovječanstvu, ali ga niko neće poželjeti."

"Dio mojeg ummeta će se neprekidno truditi do kraja svijeta i biće uvijek pobjedonosan. U tom će sin Merjemin doći među vas. Vođa Muslimana će mu reći, 'Hajde predvodi nas u namazu.' Ali Isus će odgovoriti: 'Ne, Allahovom blagodati prema ovom ummetu, svaki od vas može biti imam jedan drugom.'

"Kako će te vi biti kad sin Merjemin bude među vama a imam vam bude jedan od vas?"

"Kada Allahov dušman, Antikrist ugleda Isusa topit će se kao sol u vodi!"

Zašto je Isus objavio Muhammedov dolazak? Zato što je Allah podario Muhammedu takvu čast kakvu nije ni jednom drugom vjerovjesniku. Allah se obraća čovječanstvu informišući nas da nam je poslao Vjerovjesnika koji je sredstvo uspostavljanja istine.

"Reci: »O ljudi! Sad je istina doprla od vas.« (Junus: 108)

Hvaleći Muhammeda s visokim počastima, Allah izjavljuje da je on na putu istine i da upućuje na ispravan put.

"Ja~Siin. Tako mi Kur`ana, punog Mudrosti. Ti si doista jedan od Vjerovjesnika, na Pravom Putu." (Ja-sin: 1-4)

Muhammedova porodična loza je poznata i Allah Veličanstveni je sačuvao njegovu lozu od nevjerstva (kufr) i mnogoboštva (širk).

Njegovi roditelji su bili vjernici i slijedili vjeru Ibrahima. Vjerovjesnikov Hadis kaže:

"Ja sam potekao od najplemenitijih generacija počevši s Ademom pa sve do danas."

Svi poslanici su bili poslani jednom klanu ili stanovnicima jednog grada ili plemena; stoga su, njihova poslanstva bila svojstvena samo njihovim neposrednim zajednicama. Ali Muhammed je poslan cijelom čovječanstvu. Sve do Smaka Svijeta svi ljudi su pod njegovim autoritetom i vođstvom.

"Mi smo te poslali čovječanstvu da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne shvata." (Saba: 28)

Drugi poslanici su stvoreni od njegova svjetla (duše) i poslani svojim zajednicama i time postali ukazana milost tim zajednicama. Ali Muhammed je milost ne samo cijelom čovječanstvu nego svim stvorenjima.

"Mi smo te poslali kao milost svjetovima." (El~Enbijja: 107)

Muhammedova egzistencija je milost svim svjetovima. Onome ko prihvati i potvrdi da je Muhammed najsuperiornije Allahov dar milosti te postane njegovim sljedbenikom će imati sve unutarnje i pojavne kapije milosti širom otvorene; on će biti pošteđen svake mizerije.

Po Njegovom (Muhammedovom) dolasku lanac i dar poslanstva je završen i Islam je postao zadnja i vječna religija. Nezamislivo je da će Islam nestati i završiti dok god je čovječanstva ma koliko to nekima omraženo billo. Ovaj identitet će nastaviti bez pogoršavanja i svjetlo Vjerovjesnika će ostati do u vječnost. On je donio Knjigu i istinu koja je čovječanstvu neophodna i poslana da mu donese sreću i spas. On je Vjerovjesnik ljudima i džinnima. Kao ljudi, i džinni su takođe zaduženi Kur`anskim odredbama. On je imao drugove (ashabe) i među ljudima i među džinnima. Najveći dar i milost čovječanstvu je Vjerovjesnik Muhammed. Cjelokupne materijalne, etičke, pojavne i unutarnje znanosti su ujedinjene u njemu.

On je potpuno očistio pomračene duhove i uprljana srca od materijalne i moralne nečisti; dotadašnja katastrofalna etička degeneracija i deformacija usljed nejverstva i krivovjerstva je zaustavljena njegovim dolaskom na ovaj svijet. Efekt njegova svjetla će ostati prisutan do kraja svijeta. Ljudi koji nisu njegovi sljedbenici ne mogu nikad postići ovaj duhovni napredak. Ljudi koji su njegovi najbolji sljedbenici (evlije) dostižu esencijalnu manifestaciju Uzvišenog Allaha. Slijedeći njegov put osoba može dostići najviši vid predanosti i pobožnosti. Po pitanju etičke zrelosti Allah nije stvorio nijednog čovjeka kao što je vjerovjesnik Muhammed. Allah mu je podario sva dobra, ljepote i vrline koje jedno stvorenje može posjedovati. On kao univerzalni vjerovjesnik manifestuje najplementije kvalitete čovječanstva. Niko osim njega nema takvu ekselentnost. Allah jasno izjavljuje u Kur`anu:

"U Allahovom Vjerovjesniku je doista predivan uzor za onoga ko se nada susretu s Allahom i Sudnjem Danu, i onoga ko se mnogo sjeća i veliča Allaha." (El~Ahzab: 21)

On je i duhovno i tjelesno bio najsavršeniji i naljepši od cijelog čovječanstva. Naša majka i Vjerovjesnikova časna supruga Ajša -radi~Allahu ´anha- kaže:

"Allahov Vjerovjesnik je svakog momenta bio svjestan (sjećao se) Allaha."

On je posjedovao takvu bliskost s Allahom da nikada nije narušio to uzvišeno prijateljstvo priznavanjem Allahovih blagodati, strpljenjem u teškoćama, i pokornošću Allahovim naredbama i zabranama.

On je iskreno bio potpuno predan Allahu. On je umjesto ličnih usvojio Allahove želje i volju. On je svjetlo pravog puta; puta Islama. On je most do Istine. Allah ga je stvorio kao sredstvo (vesilu) Svojim robovima za postizanje pravog puta. Niko ne može doći Allahu osim preko njega i onaj ko ne priznaje njegovo vjerovjesništvo i autoritet ne može biti Musliman niti ući u Džennet (Raj). Čudesa (keramet) evlija (svetih ljudi) su sprovedena kroz njegovo posredstvo i autoritet. Allah je cijelo njegovo biće kao i tijelo učinio svjetlom.

"O Vjerovjesniče! Uistinu Mi smo te poslali kao svjedoka, donosioca radosne vijesti i onog koji opominje, i onoga koji poziva Allahu Njegovom dozvolom i kao lampu koja zrači svjetlošću." (El~Ahzab: 45-6)

Radi ovoga, njegovo tijelo, duh, jezik, srce, moral i djela, njegovo znanje i shvatanje su izvori svjetla. Allah je učinio njegovu vrijednost uzvišenom i predpostavio ga kao najsvetije stvorenje nad svime i svakim. On je najuglednije stvorenje ne samo danas nego od vremena Adema pa do kraja svijeta. Niko ne može dobaviti samilost i blagoslov osim kroz njega i njegovim putem, kako na ovom tako i na drugom svijetu. Niko osim Allaha ne može potpuno znati njegovu realnost (istinsku prirodu). Nema nikakve potrebe za drugim religijama i Knjigama jer njegova religija obuhvata sve prijašnje religije, on obuhvata sve prijašnje poslanike u sebi, njegova Knjiga koja mu je objavljena obuhvata sve prijašnje Knjige.

Na Sudnjem Danu on će svojim posredovanjem spasiti Muslimane od patnje i pomoći im da dobiju više pozicije u Džennetu (Raju). Allah Veličanstveni će radi njega oprostiti sve grijehe njegovim sljedbenicima. Neizmjerne blagodati i nagrade će biti podarene stanovnicima Dženneta u njegovu čast. Najveća sreća i vrlina, najviše dostignuće za ljude je da slijede njegov put i da poprime njegov moral u svom životu. Allahova Časna Knjiga kaže:

"Oni koji ga vjeruju, poštuju, pomognu, i slijede Svjetlo koje je sišlo s njim, oni će sigurno trijumfovati!" (El~Araf: 157)

Jedan od dva stuba monoteizma je vjerovanje u Vjerovjesnika Muhammeda. Vjerovanje u Allaha se ne može podvojiti od vjerovanja u Vjerovjesnika Muhammeda. Onaj ko to učini ne može biti Musliman. Zato što je Muhammed nosilac titule »Habibullah« tj. »Allahov Voljeni«; ljudi koji slijede njegov put mogu dostići stupanj »Mahbubijah« tj. osobitu privilegiju kod Allaha kao voljeno stvorenje čiju vrijednost ljudski razum ne može adekvatno pojmiti. Kao što je Allah učinio Muhammeda najboljim stvorenjem i vjerovjesnikom tako je i njegove sljedbenike učinio najboljom ljudskom zajednicom. Superiornost Muslimanske zajednice nije ni radi čega nego radi vjerovjesnika Muhammeda. Allah Veličanstveni kaže:

"Čast pripada Allahu i Njegovom Vjerovjesniku, i Vjernicima." (Munafikun: 8)

Zajedno s ashabima koji su ga vidjeli i okruživali, kasnije kroz stoljeća, Muslimani su ga slijedili s ogromnom ljubavi i sklonošću, i oni su gajili i dan danas gaje duboku ljubav i odanost prema njemu u svojim srcima. Vjerovjesnik je za te svoje buduće sljedbenike znao te je zato rekao:

"Poslije mene će doći ljudi; svaki od njih će biti spreman žrtvovati svoju porodicu i imanje samo da bi me mogao vidjeti."

Allah izjavljuje da će On Sam popraviti stanje ljudi koji budu vjerovali u istinu koja je sišla s Muhammedom. On deklariše da će On popraviti njihova srca, i izvući ih iz dubokih tmina na svjetlo.

"Vjerovjesnik, koji vam Allahove znakove jasne kazuje, da bi ih on iz tmina na svjetlo izveo one koji vjeruju i dobra djela čine..." (Talak: 11)

Historija je pokazala istinske i odane Muslimane ukrašene ovim kvalitetima, a i dan danas oni su dostupni svakom onom koji slijedi Muhammeda.

(Ebu Irfan el~Bosni: Ja Rabbi, učini mene i moje potomstvo istinskim sljedbenicima i žrtvama Svom voljenom Vjerovjesniku Muhammedu. Amin a Erhamar~Rahimiin!)

´ISA (ISUS)

Imranova familija (Ali Imran)

Allah je još od Adema odabirao između vjernika; ljude zadužene vjerovjesništvom i poslanstvom; On je uzdigao njihov status darujući im razne vrline i sposobnosti.

U prošlim ljudskim zajednicama, bilo je ljudi koji su voljeli Allaha; i koje je Allah volio i odabrao da budu Njegovi poslanici, iskreni i pravedni ljudi. O ovome Kur`an kaže:

" Allah je odabrao Adema i Nuha (Noah), familiju Ibrahimovu (Avraham), i familiju Imranovu nad svim ostalim ljudima, potomstvo, jedno od drugih: a Allah sve čuje, i sve vidi." (Ali Imran: 33-34)

U ovom časnom ajetu, Adem i Nuh, su spomenuti pojedinačno; dok su Ibrahim i Imranspomenuti kao odabrane familije.

U tom ajetu se, štaviše, izjavljuje da su poslanici potomci jedni drugih. Iako je cijelo čovječanstvo geneološkim porijeklom od Adema i Nuha ljudi koje je Allah odabrao su ujedinjeni u zajedničkom naslijeđu. Nakon velikog Potopa, iako su mnogi poslanici odabrani od Nuhovog potomstva, broj pagana se drastično povećavao. Allah je onda poslao istaknutog velikana i vjernika Ibrahimada uputi ljude na pravi put. On je Ibrahimu podario titulu »Halilullah« tj. Allahova Prijatelja. Onda je nakon njega odabrao njegove sinove Ismaila i Ishaka te njegova unuka Jakuba (Jakova) i njegovo daljnje potomstvo.

Korijeni Imranove Familije vode do Jakuba sina Ishakova sina Ibrahimova -Allah ih sviju blagoslovio. Titula Jakuba (Jakova) je bila »Israel« i Isus je bio posljednji vjerovjesnik od te loze Izraelićana. Dok je, pak, druga loza od Ibrahima preko njegova sina Ismaila završena sa vjerovjesništvom Muhammeda. Tako su familija Ibrahimova i familija Imranova povezane krvnim i vjerovjesničkim vezama.

Hadreti Imran i Hanna:

Otac Merjemin, Imran, je bio jedan od uglednika i učenjaka Sinova Israilovih. Poslanik Zekerijja i Imran, su oženili dvije sestre. Imranova supruga Hanna -radi~Allahu ´anha- je počela stariti a bila je nerotkinja. Ali njena sestra Iša, Zekerijjina supruga, je imala jedno muško dijete koji je kasnije postao poslanik Jahja.

Jednog dana, Hanna -radi~Allahu ´anha- je ugledala pticu kako hrani svoje ptiče. Tada joj se pobudila nesavladiva želja da rodi sebi sina. Ona je predano molila Allaha da joj podari dijete.

Allah joj je uslišio molbu. Hanna -radi~Allahu ´anha- je bila presrećna kada je uvidjela da je trudna. Kao zahvalu toj radosnoj Allahovoj blagodati, ona je zavjetovala to dijete Hramu u Jerusalemu. Ona je to zavjetovala ovako:

"I kada reče supruga Imranova: ´O moj Gospodaru! Ja zavjetujem ovo što je u mojoj utrobi Tvom posebnom služenju: Pa primi ovo od mene: Ti si Onaj Koji sve čuje i sve zna`."

(Ali Imran: 35)

U tom vremenu, zavjetovana djeca su služila u hramovima. To služenje je bilo neprekidno sve do puberteta. Po ulasku u pubertet ona subila slobodna da odu ili da ostanu po njihovom vlastitom izboru. Tada nije bio običaj zavjetovati žensku djecu.

Kada je Hanna -radi~Allahu ´anha- zanijela i zavjetovala svoje dijete koje će roditi, njen muž Imran se zabrinuo: "Zašto si zavjetovala dijete prije nego si saznala njegov pol? Ako bude žensko kako ćeš je zavjetovati?" - upitao je on. Ipak, nakon nekog vremena on je preselio na vječni svijet.

Napokon nasuprot njenim očekivanjima, ona je rodila djevojčicu. Allah Veličanstveni to potvrđuje u Kur`anu el-Kerimu:

"Kad je rodila, ona reče: 'O moj Gospodaru! Vidi! Ja sam rodila žensko dijete!' - A Allah najbolje zna šta je ona rodila - 'I muško nije kao žensko. Ja sam je imenovala Merjem (Marija), i ja predajem nju i njeno potomstvo Tebi u zaštitu od satane prokletog."

(Ali Imran: 36)

Allah je primio ovu Hanninu -radi~Allahu ´anha- molbu i zavjet i zaštitio i njenu kćer Merjem i sina Merjeminog od sataninog zla i dodira. Vjerovjesnik Muhammed je rekao:

"Satana dodirne sve ljude kada se rode. To mu je bilo uskraćeno samo kod Merjeme i Isa`a, i on ih nijedno nije dodirnuo."

Merjem (Marija) ‘alejha selam:

Na Hebrejskom jeziku, 'Merjem' znači ona koja je izuzetno predana u obožavanju. Njena majka ju je zavjetovala da obožava samo Allaha, Jednog i Jedinog.

Kada se Merjem ‘alejha selam rodila kao siroće; njena majka ju je donijela u Hram i pokazala učenjacima Sinova Israilovih. Svi su oni htjeli da je uzmu u svoje okrilje zato što je ona bila kćer hadreti Imrana, koji je bio zadužen za žrtvenik u tom Hramu. Tako su se oni počeli raspravljati ko će uzeti njegovu kćer u okrilje. Zekerijjah je bio poslanik Izraelćanima u toj epohi i jedan od pokrovitelja Svetog Hrama. "Zato što je njena tetka moja supruga, ja imam prednost u brizi o Merjem." - rekao je on. Na kraju, odlučili su da "izvlače slamku" pošto niko nije htio odustati od svog prava na brigu o njoj. Tako su oni otišli na potok i bacili svoja pera s kojim su pisali Toru te su sva pera propala Zekerijjino je ostalo na površini. Tako su znali da je Merjem dopala njemu u okrilje. U Kur`an el-Kerimu, Allah Mudri kaže o ovom događaju:

"To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kad su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kada su se prepirali." (Ali Imran: 44)

Nedugo poslije ovoga Merjemina majka Hanna je takođe preselila na vječni svijet te je Merjem odrasla sa svojom tetkom. Kada je ona malo porasla da se mogla o sebi brinuti Zekerijja joj je sagradio jednu sobicu u Hramu. Ova prostorija se zvala mihrab i niko osim Merjem nije ulazio u nju. Merjem je danonoćno bila zauzeta u ibadetu (obožavanju Allaha) i obavljanju dužnosti u Hramu za koje je bila zadužena. U kratkom periodu, ona je sazrila i postala uzorom lijepog morala, odnosa i pravednosti. Molba i želja njene majke Hanne se ispunila:

"I Gospodar njen je lijepo primi i učini da uzraste divna, i da se o njoj brine Zekerijja."

(Ali Imran: 37)

Kad god bi Zekerijja došao kod nje, ugledao bi raznog friškog voća koje nije raslo u toj provinciji i čija sezona nije prispjela. Ovaj predmet je spomenut u Kur`anu el-Kerimu:

"Kad god bi on ušao kod nje, našao bi je snabdjevenu opskrbom. On je upita: 'O Merjema, odakle ti ovo dolazi?' Ona mu odgovori: 'Od Allaha! Allah opskrbljuje koga hoće, bez mjere." (Ali Imran: 37)

Radosna Vijest od Meleka:

Merjema je bila tako predana i pobožna da su joj se Meleki obraćali riječima i radosnim vijestima:

"I kad Meleki rekoše: »O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.

O Merjema, budi poslušna svome gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!« (Ali Imran: 42-43)

"I kad Meleki rekoše: »O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: Ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;

On će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće jedan od pobožnih.«"

(Ali Imran: 45-46)

Naš Vjerovjesnik Muhammed je rekao o hadreti Merjemi:

"Najblagoslovljenija žena svog vremena je bila Imranova kćer, Merjem; a najblagoslovljenija žena našeg vremena je Hatidža."

Džibrilova Posjeta:

Merjema je provodila dane vrlo povučena u svoj mihrab iskreno ispovjedajući svoju vjeru i predanost Allahu Veličanstvenom. Njena pobožnost je premašivala sve ostale u Hramu. Onda je Allah poslao Džibrila s radosnom viješću:

"I spomeni u Knjizi Merjemu kada se od ukućana svojih na istočnu stranu (Hrama) povukla.

Ona je postavila paravan da se zakrije od ostalih; te smo joj Mi poslali Našeg Meleka, i on joj se pojavio u liku savršena čovjeka.

»Ja se utječem Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!« - uzviknu ona.

»A ja sam upravo glasnik od tvog Gospodara«, - reče on - »da ti poklonim dječaka čista!«

»Kako ću imati dječaka« - reče ona - »kada me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!«

»To je tako!« - reče on - »Gospodar tvoj je rekao: 'To je meni lahko', i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!« (Merjem: 16-21)

"Ona reče: »Gospodaru moj, kako ću imati dijete kad me nijedan muškarac nije ni dodirnuo?« - »Eto tako«, - reče - ,»Allah stvara šta On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne; 'Budi!' - i ono bude.«

I Allah će ga poučiti pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu.

I poslati kao poslanika Sinovima Israilovim."(Ali Imran: 47,8,9)

Džibril ju je smirio tim riječima i onda puhnuo u rukav njenog ogrtača od čega je Djevica Merjema momentalno zanijela Isa`a (Isusa). Kur`an el-Kerim o tome kaže:

"Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a mi smo udahnuli u nju od Našeg duha; i ona je posvjedočila istinitost riječi svoga Gospodara i Njegove objave, i bila je od istinski predanih (robova)." (Tahrim: 12)

"I spomeni onu koja je sačuvala svoju čednost: Mi smo udahnuli u nju od Našeg duha, i učinili nju i njena sina znamenjem svjetovima." (El~Enbija: 91)

Merjemina trudnoća:

Nakon nekog vremena, vidni znakovi trudnoće su postajali očigledni. Kao rezultat ovoga hadreti Merjem je napustila Hram i povukla se u neko izolirano i udaljeno mjesto. Trudnoća i rođenje su spomenuti u Kur`anu ovako:

"I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.

I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. »Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpunop u zaborav pala!« - uziknu ona.

I Melek je, koji je bio niže nje, zovnu: »Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.

Zatresi stablo malo, posuće po tebi datule svježe,

Pa jedi i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: »Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.«" (Merjem: 22-26)

Kao što se navodi u ovim časnim ajetima, hadreti Merjem je bila vrlo žalosna i zabrinuta, čak poželjevši da je mrtva. Kakav će njen ugled i stanje biti kada se pojavi s djetetom u naručju? Kako će odgovoriti na optužbe i potvore? Dok je bila utonula u ovakve brižne misli Allahova milost i pomoć su pristigle putem ohrabrujućih riječi Meleka. Glas joj je rekao da se malo osvježi svježim datulama i vodom da bi si ublažila porođajne bolove, a riješenje njenih briga oko zapitkivanja i optužbi drugih ljudi o njenom nadnaravnom donošenju djeteta na ovaj svijet je došlo kroz uputsvo da ni skim ne govori tj. da ne odgovara niti pokušava da objasni ljudima kako i zašto je ona neudata rodila dijete. To uputstvo je bilo uvod u jedno od prvih čuda njenog časnog sina Isa`a (Isusa) koje mu je Allah još kao dojenčetu podario.

Čudnovato Rođenje:

Kada je nastupilo određeno vrijeme, hadreti Merjem je rodila dijete. O rođenju tj. dolasku Isusa na ovaj svijet Allah kaže:

"Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: »Budi!« - i on bi (nastade)." (Ali Imran: 59)

Nakon rođenja, hadreti Merjem, se vratila svom narodu sa djetetom u naručju. Kada su ugledali Merjem, za koju su znali da je djevica i neudata, sa djetetom u naručju svi su bili šokirani. Onda su je počeli optuživati pomišljajući na najgore. Kako se takva stvar mogla desiti? Njen otac Imran je bio jedan od uglednika, njena familija je vodila porijeklo od Haruna (Aron). Niko nije mogao poreći njenu iskrenost u obožavanju i njenom služenju Hrama. Ona je samo šutjela i pokazala na djete, time im dajući signal da pitaju njega ono što im nije jasno. Kur`an kaže o ovome:

"I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. »O Merjemo,« - rekoše oni - »učinila sinešto nečuveno!

Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, ni mati tvoja nije bila nevaljalica.«

A ona im na njega pokaza. »Kako da govorimo s djetetom u bešici?« - rekoše.

»Ja sam Allahov rob« - ono reče -, »meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti

I učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,

I da majci svojoj dobar budem, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.

I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dankada budem iz mrtvih ustao!« (Merjem: 27-33)

Kada je hadreti Isus ovo progovorio, on je bio samo nekoliko dana star i nije više govorio sve dok nije dostigao starosnu dob kada djeca obično progovore. Izraelćani su htjeli da kamenuju hadreti Merjemu umišljajući da je ona počinila blud. Ali kad su čuli Isusa da kao beba govori da je on od Allah odabrano dijete kojeg će učiniti budućim vjerovjesnikom oni su odustali od te ideje i oslobodili je svake optužbe. Allah je učinio Isusa i njegovu majku Svojim znamenjem čovječanstvu, jasan i siguran dokaz Njegove potpore onome kome On hoće.

"I sina Merjemina i majku njegovu smo znakom učinili. Mi smo njih na jednoj visoravni sa tekućom vodom nastanili." (Mu`minun: 50)

Oni su otišli na ovo mjesto, spomenuto u ajetu, zato što su ih neki grubi ljudi tog vremena prislili na to. Oni su napustili svetu zemlju po Božanskoj naredbi. Isus je tada bio vrlo mlad. Njegovo djetinjstvo je proteklo pod Allahovim budnim okom i On ga je ojačao sa mudrošću i blagodatima.

Pozivanje ljudi ka Allahu:

Isus je imao 33 godine kada je počeo primati objavu i krenuti sa poslaničkom misijom. Allah kaže o tome slijedeće:

"Poslije njih smo Isa`a, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat (Tora) prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil (Evanđelje), u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljan, u kome je takođe bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali." (Maida: 46)

Isus je se predstavio i obratio Izraelćanima slijedećim riječima:

"Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta da jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete; i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg, -- zato se Allah bojte i mene slušajte --, Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!" (Ali Imran: 49-51)

Isus je obavljao ovaj poziv među Židovima. Izraelćani su iskomplikovali i promjenili pravila božanaske religije koja je objavljena hadreti Mojsiju; oskrnavivši time čistotu Tevrata (Tore). Oni su otišli sa pravog puta kojim su poslanici hodili. Oni su takođe napustili moralne principe. Oni su štaviše poricali Sudnji Dan, kaznu i obraćun. Oni su postali žrtve vlastitih strasti, gušeći se u njihovom kovitlacu. Kao posljedica toga, Allah Uzvišeni je poslao hadreti Isusa da ih povrati na pravi put, da otkloni sujevjerje i besmislene ideje u njihovoj religiji. Isus je tako otpočeo sa propovjedanjem istine i verifikovanjem onoga što jeste dio Mojsijeve religije. On je takođe po Allahovom naređenju dozvolio neke stvari Židovima koje su im prije bile zabranjene radi njihove neposlušnosti Stvoritelju. On ih je pozivao Allahu opominjući ih na Sudnji dan, obraćun i kaznu, time pokušavajući da ih spasi od njihovih iskrivljenih shvatanja. U Kur'anu se kaže:

"A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: »Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i meni se pokoravajte. Allah je i moj i vaš Gospodara, pa se Njemu klanjajte, to je pravi put!«" (Zuhruf: 63-64)

Ali Židovi mu nisu vjerovali, niti su prihvatili njegov poziv. Oni su umjesto toga pokušali da odbrane izmjenjenu Toru.

Čudesa:

Izraelćani su, da bi stvarali probleme, zahtijevali čuda u dokaz njegovog poslanstva. Allah Svemoćni im je pokazao razna čuda da potvrdi hadreti Isusovo poslanstvo. On je oživljavao mrtve pozivajući ih ili samo dodirom. Ispred Židova on je Allahovom voljom proživio četiri mrtva čovjeka. Jedan od ovih ljudi je bio njegovo prijatelj koji je bio mrtav već tri dana. Oni su otišli do njegovog groba i kad mu je Isus rekao: »Ustani Allahovom dozvolom!«, grob se otvorio i čovjek je izišao otresajući sa sebe zemlju. Drugi čovjek je progovorio dok su ga nosili prema groblju. Treći čovjek kojeg je proživio je umro dan prije toga. Nakon tog proživljenja ti ljudi su nastavili živjeti neko vrijeme.

Mnogi Židovi i nakon toga još nisu bili zadovoljni. Oni su rekli o ovim proživljenim ljudima, 'Ovi ljudi, oni nisu ni bili mrtvi, te ih nisi ni oživio.' Oni su tražili od njega da oživi čovjeka koji je živio prije nekoliko stoljeća; naprimjer Šam, sin hadreti Nuha, te je on Allahovom dozvolom i njega proživio. Šam je posvjedočio hadreti Isusovo poslanstvo, te onda opet umro.

Drugo hadreti Isusovo čudo je bilo da je on napravio od ilovače figuru ptice te onda puhnuo u nju i ona je postala kao prava i živa ptica. Uprkos današnjoj uobraženosti moderne medicine poslanici i sveti ljudi u drevna vremena su itekako poznavali medicinsku nauku. Naprimjer, hadreti Isus je dodirom svoje mubarek ruke slijepim očima dobavljao vid. On je liječio gubavca dodirom svojih ruku. Iakoje medicina bila dosta razvijena u toj eri liječnici ipak nisu mogli izliječiti tu bolest. Činjenica je pak da osobe kao što je hadreti Isus i druge svete osobe liječi bolest uklanjanjem njenog uzroka na pod-atomskom levelu te su u stanju da mjenjaju i koriguju organske čestice čak i na DNA kodu popravljajući time fizičke anomalije. Oni koji su upućeni u duhovne nauke znaju o čemu ja ovdje govorim, a oni koji nisu neka traže uputu pa će Allahovom voljom i oni znati. Većina ljudi nije svjesna ni desetine svojih mentalnih i duhovnih potencijala, koji naravno mogu doći do izražaja samo kompletnim duhovnim, mentalnim i fizičkim usaglašavanjem sa Božanskim odredbama.

Osim ovog čuda hadreti Isus je informisao svakog pojedinca šta je prije toga jeo, pio i gomilao u svojoj kući. On je prošao mnogim mjestima pokazujući ljudima čudesa. Pa i pored svega viđenog Židovi su nastavili da ga poriću i pobijaju. Oni su govorili, 'Ovo je doista magija, ovaj čovjek je čarobnjak.'

Svemogući Allah je povodom ovoga rekao:

"Na dan kada Allah sakupi poslanike i upita: »Da li su vam se odazivali?« -- oni će reći: »Mi ne znamo, jer samo Ti znaš sve tajne«. Kada Allah rekne: »O Isa, sine Merjemin, sjeti se blagodati MOje prema tebi i majci tvojoj: kada sam te Duhom pomogao pa si s ljudima, u bešici i kao zreo, razgovarao; i kada sam te pismenosti i mudrosti, i Tevratu i Indžilu naučio: i kada si, vojom Mojom, od blata nešto poput ptice napravio i u nju udahnuo i kada je ona, voljom Mojom, postala ptica; i kada si, voljom Mojom, od rođenja slijepa i gubavca iscijelio; i kada si, voljom Mojom, mrtve dizao; i kada sam od tebe sinove Israilove odbio, kad si im jasne dokaze donio, pa su oni među njima koji nisu vjerovali -- povikali: »Ovo nije ništa drugo do prava magija!«" (Maida: 109-110)

Učenici:

Hadreti Isus je imao dvanaest učenika i iskrenih drugova poznatih kao Havarijun (Apostoli). Oni su vjerovali u hadreti Isusovo poslanstvo i bili mu lojalni kao što su i drugovi poslanika Muhammeda. Izraelćani nisu vjerovali u njega; štaviše oni su pokazivali tvrdoglavost u svom nevjerstvu. Na drugoj strani, Učenici su odvažno pokazivali svoju vjeru i suportovali hadreti Isusa. Allah Uzvišeni pohvaljuje njihovu lojalnost u Kur'anu:

"A kada se Isa uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: »Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?« -- »Mi«, -- rekoše učenici, -- »mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, mi u Allaha vjerujemo, a ti budi svjedok da smo mi Muslimani.«" (Ali Imran: 52)

Učenici su izrazili iskrenu vjeru u Allaha Uzvišenog:

"Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi Poslanika slijedimo, zatonas upiši među vjernike!" (Ali Imran: 53)

U stvari, ta vjera učenika je bila razlogom pa ih je Allah nadahnuo što se da vidjeti iz ovog ajeta Kur'ana:

"I kada sam učenike nadahnuo: 'Vjerujte u Mene i Poslanika moga!' -- oni su odgovorili: 'Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo Muslimani'. (Maida: 111)

Obračajući se sljedbenicima vjerovjesnika Muhammeda, Allah uzvišeni navodi primjer vrline i lojalnosti odnosom Učenika prema poslaničkoj misiji:

"O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su učenici rekli: »Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!« -- kad ih je Isa, sin Merjemin, upitao: »Hoćete li me pomoći Allaha radi?«" (Saff: 14)

Nakon Isusova odlaska na nebo, Učenici su dosljedno propovjedali Novi Zavjet, i vremenom jedan po jedan ginuli kao šehidi. Njihovim odlaskom sa ovoga svijeta je otišlo i znanje koje su posjedovali nakon čega su svakojaki šarlatani i vladari mijenjali šta im se htjelo primoravajući obične ljude da sve to prihvate kao hadreti Isusovo naučavanje.

Uzdignuće na nebo:

Izraelćani su bili pod rimljanskom vlašću. Iako su osvjedočili velika Isusova čudesa, oni nisu prihvatili njegov poziv. Oni su očekivali obećanog spasitelja mesiju. Oni su vjerovali da će taj mesija biti borac koji će ponov uspostaviti drevno Židovsko kraljevstvo i obezbjediti njima Židovima da dominiraju cijelim svijetom. Vidjevši hadreti Isusa kao vrlo blagog i i nježnog, oni nisu vjerovali da je on taj obećani mesija. Oni su ga porekli, štaviše oni su pokušali sve da spriječe ljude da ga slijede i vjeruju. Ali to im ipak nije tako polazilo za rukom. Najstrag su odlučili da ga ubiju kao što su ubili i hadreti Jahiju (Ivan Krstitelj). Jedano d njih, pretvarajući se da vjeruje, je ušao među Učenike. Da bi ih mogli napasti oni su morali prvo saznati gdje se Učenici sastaju. Ipak njihova spletkanrenje im je donijelo da su sami upali u klopku koju su Učenicima pripremali. Allah Uzvišeni kaže:

"I oni (nejvernici) su spletkarili i planirali, a i Allah je planirao, a Allah je najbolji planer." (Ali Imran: 54)

Allah Mudri je obavijestio Isusa:

"I kada Allah reče: »O Isa, Ja ću te uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nwevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onom u čemu ste se razišli presuditi. A one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na onom svijetu i niko im neće moći pomoći.«" (Ali Imran: 55-56)

Allah Svemoćni je uzdigao Isusa na nebo kao što je to učinio prije i sa hadreti Idrisom. Juda izdajica koji je bio ubačen među Učenike je greškom i radi svoje fizičke sličnosti sa hadreti Isusom uhvaćen i kasnije razapet na krstu. Allah Mudri, koji zna sve pojavno i skriveno, kaže u ovoj Kur'anskoj rečenici:

"Zbog nevjerovanja njihova i teških kleveta protiv Merjeme i riječi njihovih: »Mi smo ubili Mesiha, Isa`a, sina Merjemina, Allahova poslanika«... A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. -- A Alllah je silan i mudar." (Nisa: 156-8)

Kakva ironija da se Kršćani mole i zaklinju raspelu koje zapravo simbolizuje sramnu smrt špijuna koji je imao namjeru da iznevjeri i ubije Isusa i njegove učenike. "Obećani mesija" kojeg Židovi još uvijek čekaju je niko drugi do Antihrist ili Dedždžal koji će pokušati da zavlada cijelim svijetom. Njegov politički i državni sistem je već u pogonu i samo se još čeka na njegov zvanični izlazak na svjetsku pozornicu.

Pripremio:

Ebu Irfan el-Bosni
digger

Post by digger »

Ajme, majko moja. Ponovo zavjera jevreja oko izostavljanja "cinjenice" da Muhammed dolazi kao poslanik:

Kur`an el-Kerim obavještava vjernike da su Kršćanski i Židovski uglednici uklonili iz svojih svetih skripta rečenice koje obavještavaju o Muhammedovom dolasku.

Da je Isus bio samo kao "most" izmedju poruka.

Isus je odobrio i objavio skori dolazak Allahova Vjerovjesnika Muhammeda kako je prorečeno u Tori.

I naravno:

Isus, nije umro niti je razapet na križu. On je uzdignut na nebo gdje će ostati do određenog časa njegova povratka. Kada Antikristova smutnja bude gušila Muslimane on će se vratiti na zemlju da ga Allahovom voljom i određenjem ubije. Ova činjenica je potvrđena Kur`anom, Vjerovjesnikovim Hadisom i općim stajalištem Islamskih učenjaka.

Pa sada mi recite kako Islam zeli da bude prijatelj sa svakom drugom vjerom kada ih na ovaj nacin potcjenjuje? Islam ne moze da prihvati da su postojale i postoje vjere koje su nastale daleko ranije, pa kao, daj da ovo lijepo zamotamo i obojimo u zeleno... izgledace primamljivije. Ili da se mozda neko ne bi dosjetio da je Kuran crpio podatke i ideje iz Toraha ili Biblije.

Nema veze: buduci da je religija masovna obmana, manja prekrojavanja tudjih vrijednosti su dio igre. :)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

digger wrote:Islam ne moze da prihvati da su postojale i postoje vjere koje su nastale daleko ranije,
Toliko o tvom poznavanj Islama :(
digger

Post by digger »

seljak_cojek wrote:
digger wrote:Islam ne moze da prihvati da su postojale i postoje vjere koje su nastale daleko ranije,
Toliko o tvom poznavanj Islama :(
Ne poznajem Islam kao ni drugi, jer bar na forumu ima vise materijala oko "tumacenja" drugih koji kao bolje znaju sta je bila originalna poruka! Sve se svodi na to da se upetljavate u sta je ko rekao i u to se slijepo vjeruje cak i ako nema veze sa istorijskim cinjenicama.

Jer da sam religiozni hriscanin, kako bih mogao da reagujem na tvrdnju da Isus nije bio smaknut od Rimljana, nego da Islam time direktno vrijedja jedan od najvaznijih dogadjaja u hriscanstvu?

Ovo bi mi bila veca uvreda nego sto su danske karikature napravile islamu.

Srecom, kao ateista samo komentarisem sta je napisano. I zato me nista ne sprijecava da vidim bolje i dublje od vijernika.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

digger wrote: Pa sada mi recite kako Islam zeli da bude prijatelj sa svakom drugom vjerom kada ih na ovaj nacin potcjenjuje? Islam ne moze da prihvati da su postojale i postoje vjere koje su nastale daleko ranije, pa kao, daj da ovo lijepo zamotamo i obojimo u zeleno... izgledace primamljivije. Ili da se mozda neko ne bi dosjetio da je Kuran crpio podatke i ideje iz Toraha ili Biblije.

Nema veze: buduci da je religija masovna obmana, manja prekrojavanja tudjih vrijednosti su dio igre. :)
Kur'an spominje sve poslanike koji su dolazili prije Muhameda a.s., a to što su ljudi malo "prilagođavali" objave kako bi im bile prihvatljivije i lakše "podnošljive" je drugi par rukava. Kur'an nije crpio ništa iz prethodnih objava, nego je trebao stići kao potvrda objavama koje su stigle prije njega. Na žalost, samo je Kur'an ostao nepromijenjen do dana današnjeg i vjerovatno je iz tog razloga trn u oku mnogim grupama i grupicama :wink:. O originalnosti Kur'ana ne bih da pričam jer je tema davno apsolvirana i dokazana, tako da nema potrebe da se ponavljam. Reći ću samo da je i previše složen da bi ga ljudski mozak izmislio a da ne pričam o mogućnosti da je rezultat čiste prepiske iz nekih drugih knjiga (naučno dokazano!). To već i ptice na granama znaju.....

Islam, kao i svaka druga vjera, propovijeda mir i poštovanje među ljudima, bez obzira na njihove razlike. Samim tim što spominješ zelenu boju, pokazuješ svoju "toleranciju" u tom smislu. :)

A što se tiče tvoje tvrdnje vezano za religiju- da je masovna obmana, samo bih ti postavila pitanje "zbog čega se onda javljaš na ovom podforumu?" :)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

digger wrote:Srecom, kao ateista samo komentarisem sta je napisano.
A šta misliš da mi ostali radimo, krojimo istoriju možda :-?
digger wrote:I zato me nista ne sprijecava da vidim bolje i dublje od vijernika.
Naravno, samo što ti to ne daje za pravo da tvrdiš da je to što vidiš jedina slika.;-)
forUMASH

Post by forUMASH »

vodolija_33 wrote: A što se tiče tvoje tvrdnje vezano za religiju- da je masovna obmana, samo bih ti postavila pitanje "zbog čega se onda javljaš na ovom podforumu?" :)
.....mimo teme.....
....a zasto je problem ako se ateisti ili agnostici javljaju na podforumu religija......pa i oni imaju svoj stav i misljenje o religiji/ama.....forum nije crkva ili dzamija gdje se ide u svrhu podmirenja ljudskih duznosti spram boga i u svrhu iskazanja postovanja prema bogu.....forum je mjesto za diskusiju i mislim da svi imaju jednako pravo u iznosenju misljenja, bilo da su vjernici ili ne....
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Digger " Jarane " , potpuno nepoznavanje materije dovodi te u corsokak, budi toliko "kulturan" i "tolerantan" , pa nauci nesto o onome o cemu diskutujes. Ovako nema smisla , "pucas" iz "prazne", a to nikada nije polucivalo efekta . I koliko mogu primjetiti kod tebe je najizrazenija "Islamofobija" na ovome forumu. Znaci startni stav ti je los, neces daleko u trci dogurati :), gubis u startu !
digger

Post by digger »

vodolija_33 wrote:Kur'an spominje sve poslanike koji su dolazili prije Muhameda a.s., a to što su ljudi malo "prilagođavali" objave kako bi im bile prihvatljivije i lakše "podnošljive" je drugi par rukava. Kur'an nije crpio ništa iz prethodnih objava, nego je trebao stići kao potvrda objavama koje su stigle prije njega. Na žalost, samo je Kur'an ostao nepromijenjen do dana današnjeg i vjerovatno je iz tog razloga trn u oku mnogim grupama i grupicama :wink:. O originalnosti Kur'ana ne bih da pričam jer je tema davno apsolvirana i dokazana, tako da nema potrebe da se ponavljam. Reći ću samo da je i previše složen da bi ga ljudski mozak izmislio a da ne pričam o mogućnosti da je rezultat čiste prepiske iz nekih drugih knjiga (naučno dokazano!). To već i ptice na granama znaju.....
Čuj, ptice... a ja ga ocito zastranio. :roll:
...Samim tim što spominješ zelenu boju, pokazuješ svoju "toleranciju" u tom smislu. :)
Kad nema pametnog odgovora, onda valja koljenom medju noge...
A što se tiče tvoje tvrdnje vezano za religiju- da je masovna obmana, samo bih ti postavila pitanje "zbog čega se onda javljaš na ovom podforumu?" :)
Forum je "Filozofija i Religija." Nema razloga da ne nastavimo sa "filozofiranjem."

Ali ako je bas takva klima protiv ateista, onda se vise necu javljati na religioznom dijelu.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

digger wrote:
...Samim tim što spominješ zelenu boju, pokazuješ svoju "toleranciju" u tom smislu. :)
Kad nema pametnog odgovora, onda valja koljenom medju noge...
Zar postoji pametan odgovor na takav tvoj navod :? Zamotavanje u zeleno :? Ko šta zamotava u zeleno :? o kome se ovdje radi :? zeleni= eko pokret ili muslimani :? Zašto?

Nemam ja ništa protiv ateista, zaista. Svako ima svoja uvjerenja i ja to poštujem. Samo mi nije jasno zašto ti ne poštuješ tuđa uvjerenja? Misliš da si ti u pravu a da ja nisam? Pa da ti kažem jednu "novost"- i ja mislim da ti nisi u pravu, pa te ne omalovažavam i ne vrijeđam.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Kakva ironija da se Kršćani mole i zaklinju raspelu koje zapravo simbolizuje sramnu smrt špijuna koji je imao namjeru da iznevjeri i ubije Isusa i njegove učenike. "Obećani mesija" kojeg Židovi još uvijek čekaju je niko drugi do Antihrist ili Dedždžal koji će pokušati da zavlada cijelim svijetom. Njegov politički i državni sistem je već u pogonu i samo se još čeka na njegov zvanični izlazak na svjetsku pozornicu.
Aj ti sinko jos to malo bolje prouci.
hananah

Post by hananah »

Kako su mogli razgovarati kad nisu ista generacija :roll: Isus je stariji puno puno :oops:
digger

Post by digger »

seljak_cojek wrote:
digger wrote:Srecom, kao ateista samo komentarisem sta je napisano.
A šta misliš da mi ostali radimo, krojimo istoriju možda :-?
Tacno. "Isus nije bio razapet na krstu..."
digger wrote:I zato me nista ne sprijecava da vidim bolje i dublje od vijernika.
Naravno, samo što ti to ne daje za pravo da tvrdiš da je to što vidiš jedina slika.;-)
Nemam mushebeke pred ocima. :)
digger

Post by digger »

Haqqani wrote:Bismillah!

Digger " Jarane " , potpuno nepoznavanje materije dovodi te u corsokak, budi toliko "kulturan" i "tolerantan" , pa nauci nesto o onome o cemu diskutujes. Ovako nema smisla , "pucas" iz "prazne", a to nikada nije polucivalo efekta . I koliko mogu primjetiti kod tebe je najizrazenija "Islamofobija" na ovome forumu. Znaci startni stav ti je los, neces daleko u trci dogurati :), gubis u startu !
Citav zivot je ucenje. Razlika je u tome da si ti jos u osnovnoj skoli zivota, a ja cu mozda i maturirati.

Tvoja "kristofobija" ide jako daleko a da za isto nema nikakvu potporu. Svojatanje svih dosadasnjih poznatih religija (ne shintoizma ili budizma koja vam nisu na putu) da bi progurali ideje Islama je isuvise providno. Svijet je postojao i prije svih religija, a hriscanstvo 1400 godina prije Muhameda.

Naravno da tebi nije uvreda navesti da Isus nije bio razapet i nije tako umro. S druge strane, svo hriscanstvo pociva tacno na toj premisi: umro je na krstu za "nase" grijehe.

I tebi je to svejedno kako ce ovo da zvuci hriscanima? Vazno je da si ti i tvoji istomisljenici sigurni da je ta postavka tacna (:roll:) i jos gore, moralna.

To sto je Muhamed napravio dobru religiju, nema veze nazalost sa piskaranjima onih koji su zivjeli nakon njega i shvatali zivot na svoj nacin, te na taj nacin tumaciji i religiju. Ti to isto shvatas na svoj nacin: za tebe, gornje oko Isusa je potpuno prihvatljivo i ako nije poteklo od Muhammeda!?! Sa tim ti nemas nikakvog problema. Neko rek'o pa sta dalje da se diskutuje.

Nazalost, cak i istorijski, Isus i raspece su istorijski dogadjaji. Ali, tebe istorija ne interesuje; bar ne ona prije 622 godine A.D.

Dakle, ti i tvoj slijedbenici zelite na svaki nacin da omalovazite sve ostalo samo da bi napravili neku "über religiju." Ili mozda ti smatras da je to toleracija koju je Muhamed propovjedao?

Opet providno.

Ne znam da li si primjetio da hriscanska strana po gornjem ne komentarise. Zasto? Jer znaju da su u pravu i da je svaka diskusija nepotrebna. Cinjenice.

Na kraju:

Obzirom da je gornje preneseno kao nesto s cim se ti slazes jer ne pokusavas nicim da isto ublazis, u mojim ocima si baniran.
Zadig

Post by Zadig »

Nema veze: buduci da je religija masovna obmana, manja prekrojavanja tudjih vrijednosti su dio igre.
Bogumi cak i da to nije bila izvorna ideja religije (mada osim "kontrole" drustva i masa u ono vrijeme, a bogumi i sada, ne vidim neku drugu "beneficiju", bojim se da argument obmane u ovom kontekstu sto ga drug digger navede stoji.
(npr. vatikan je obmanjovao svoje vjernike koliko dugo da je zemlja ravna recimo).

Stalno se se smijeskom prica kako svaka religija propagira mir, toleranciju, razumijevanje, ali s obzirom na kolicinu mrznje, nasilja, netolerancije i nemira, nesto im to slabo ide i kroz istoriju (kada je recimo religija bila jaci moralni vodic nego sada), a bogami i sada.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Obzirom da je gornje preneseno kao nesto s cim se ti slazes jer ne pokusavas nicim da isto ublazis, u mojim ocima si baniran.
Molim uzvisenog Allaha dž.š. da ti se smiluje i ukaže na pravi put, da ti podari svjetlost u srcu , svjetlost u ocima, svjetlost s kojom ces vidjeti pravo , s kojom ces razlikovati istinu od neistine . Molim uzvišenog Allaha da te izvede iz tame neznanja u svjetlost spoznaje , jer on je najmilostiviji , njegovoj dobroti nema ravne. Ja te ne mogu uputiti , niti bilo ko to moze osim uzvisenog Allaha, zato ga molim da te uputi ka Sebi . Amin , amin , amin.
dexcox

Post by dexcox »

Haqqani,
nevezano za temu da li znas da li postoji i gdje mogu naci imena svih poslanika?
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Poslanika je bilo 124 000 , i nemogu se naci imena svih , u Kur`anu se spominje njih oko 20 , pa udri po googleu :)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

@Haqqani

Malo sam prelisto tvoje postove i neke stvari su mi jasne. Kao i ona diskusija u kojoj sam ti uporno govorio da je Islam u srcu a ne u nacinu oblacenja i ispoljavanju.

Sad i na ovoj temi tumacis nesto na svoj nacin. Neslazem se u potpunosti sa tobom. Brkas pojmove u cilju navodjenja vode na svoju stranu. Ali nije to strasno koliko sami tvoji zakljuci. Ljepo je od tebe sto uvelicavas Muhameda i Islam al je jako ruzno blatit ostale vjere. Jedino me cudi kako MEDATORI ponekad tolerisu.
Molim te za vise tolerancije.
Murisno1

Post by Murisno1 »

digger ...
pa đes čojče...

kako je stanje kod tebe...
pa što uporno govoriš to da je kršćanstvo nastalo prije Islama...
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Mislim da sam jako tolerantan. Moderatori ako smatraju neprimjerenim ono o cemu pisem neka brisu , halal im bilo , ali to ce jednostavno biti besmisleno , sta ce se dobiti ??? Istina se ne moze sakriti , koga ovo boli , pa neka razmisli dobro . Na desetine hiljada krscana je primilo Islam , spoznavsi zabludu o trojstvu , ne stotine svestenika je primilo Islam uvidjevsi istinu o navodnom iskupljenju grijeha od strane Isa a.s. za citavo covjecanstvo , pa jel koga to zabolilo . Mislim da je ovdje na djelu , opet to moram reci , i mrzim upotrebljavati taj termin , ali moram - "Islamofobija". Islam nudi ljudima istinu , a vi trazite od mene da preformulisem svoje postove ??? Ja sam postirao samo ono sto se se zasniva na Kur`anu i Hadisu Bozijeg Poslanika s.a.v.s., pa nisam ja ovo izmislio , neuzubillah.

Malo o Islamofobiji:

Ovih dana svjetska javnost je šokirana apsurdnim primjerima islamofobije. Zadnji u nizu je incident koji se desio pank-rok muzičaru Henryu Rollinsu. Na putu avionom za Australiju svjetski poznatog muzičara Henryja Rollinsa, poznatom po oštrim političkim stavovima, prijavio je suputnik jer je Rollins čitao knjigu o militantnom islamu. Rollins je putovao iz Novog Zeladna i čitao knjigu 'Jihad: The Rise of Militant Islam in Central Asia' novinara Wall Street Journala Ahmeda Rashida. Muškarac koji je sjedio pored njega prijavio ga je antiterorističkom uredu. Kad je avion sletio potražili su ga antiteroristi na sjedalu 10A kad su mu rekli kako ih on zanima jer se muškarcu koji sjedi pored njega ne sviđa njegova politika i ono što čita. Kaže Rollins kako ga je posebno zasmetalo što muškarac koji ga je prijavio nije ostavio svoje ime i adresu. Veli on da će, kad idući put bude išao u Australiju - ako ga budu pustili - u svakom intervjuu pričati o ovom tipu. Vjeruje da će ovo doći do njega jer u Australiji „nema baš toliko puno ljudi, a većina države su pijesak i muhe.“ M.J.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Haqqani wrote: Moderatori ako smatraju neprimjerenim ono o cemu pisem neka brisu , halal im bilo , ali to ce jednostavno biti besmisleno.
Mislim da je kljucni problem bas upravo ovo sto si rekao. Drugim rijecima JA sam upravu a sve ostalo je besmisleno.

Al mi objasni svoju toleranciju u ovom donjem tekstu:
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

evo ti odgovor mali duži .

ŠTA BIBLIJA KAŽE O MUHAMMEDU S.A.V.S.?
Reci: "Kažite vi Meni: šta ce s vama biti ako je Kur'an od Allaha, a vi u njega necete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih posvjedocio da je Kur'an od Allaha kao što su to Knjige prije njega." Ahkaf 10

Gospodine predsjedavajuci, dame i gospodo! Tema vecerašnjeg predavanja "Šta Biblija kaže o Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem,
bice bez sumnje iznenadenje za mnoge od vas radi toga što je predavac musliman.

Kako je došlo do toga da musliman tumaci prorocanstva iz jevrejskih i kršcanskih svetih knjiga? Kao mlad covjek, prije trideset godina, ja sam odslušao religiozna predavanja kršcanskog teologa, izvjesnog Rev. Hiten, u "Teatre Royal" (Kraljevsko pozorište, Durban, Južna Afrika).

PAPA ILI KISINDŽER? Ovaj casni gospodin je tumacio biblijska prorocanstva. Nastojao je dokazati da je kršcanska Biblija predskazala nastajanje Sovjetske Rusije i zadnje dane (Kijametski dan). U odredenim postavkama je otišao tako daleko, da je dokazao da njegova Sveta Knjiga, u svojim predskazivanjima, nije izostavila cak ni Papu. On je energicno i naširoko govorio, da bi uvjerio svoje slušaoce, da je "Zvijer 666", spomenuta u Knjizi Otkrovenja - poslednja knjiga Novog Zavjeta - bio Papa, koji je Kristov vikar na Zemlji. Nama muslimanima ne odgovara da ulazimo u kontraverznosti izmedu rimokatolika i protestanata. Uzgred receno, poslednje kršcansko otkrice kršcanske Biblije, za "Zvijer 666", je dr. Henri Kisindžer. Kršcanski predavaci su dovitljivi i neumorni u njihovim naporima da dokažu svoje tvrdnje. Predavanje Rev. Hitena su me navela da se zapitam, ako Biblija predskazuje toliko stvari-ne iskljucujuci cak ni "Papu" i "Izrael", - tada mora biti nešto kazano i o najvecem dobrotvoru covjecanstva - Casnom Poslaniku Muhammedu neka je na njega mir i spas. Kao mladic krenuo sam u potragu za odgovorom. Sretao sam sveštenike, jedne za drugim, prisustvovao njihovim predavanjima i procitao sve do cega sam mogao doci, vezano za oblast biblijskih predskazivanja. Veceras cu vam govoriti o jednom dijalogu sa domineom Holandske reformisane crkve.

SRETNO TRINAEST Bio sam pozvan u Transvaal da održim predavanje povodom jedne svecanosti. Znajuci da je u toj pokrajini Republike, rasprostranjen jezik Afrikanera, pa cak i u mom narodu, osjecao sam da trebam bar površno ovladati ovim jezikom, kako bi se medu ovim ljudima, bar malo, osjecao kao "kod kuce". Otvorio sam telefonski imenik i poceo nazivati crkve u kojim se koristi jezik Afrikanera. Naznacio bih sveštenicima svoj interes za dijalog s njima, ali su svi odbili moju molbu s "uvjerljivim" isprikama. Broj 13 je bio moj sretni broj. Trinaesti poziv donese mi zadovoljstvo i olakšanje. Dominee Van Heerden je pristao da se sretnemo u njegovoj kuci, u subotu poslije podne, na dan moga odlaska u Transvaal. Docekao me je prijateljski na svojoj verandi. Kazao je da bi volio, ako nemam ništa protiv, da nam se u diskusiji pridruži njegov sedamdesetogodišnji punac, koji je iz Slobodne države (Free state). Nisam imao ništa protiv toga. Nas trojica smo se smjestili u Domineovu biblioteku.

ZAŠTO NIŠTA? Postavio sam pitanje: "Šta Biblija kaže o Muhammedu?" Bez oklijevanja je odgovorio: "Ništa"! Pitao sam: "Zašto ništa? U skladu sa vašom interpretacijom, Biblija ima tako mnogo toga da kaže o nastanku Sovjetske Rusije i o Kijametskim danima, pa cak i o rimo-katolickom Papi?" Rekao je: "Da, ali o Muhammedu u njoj nema ništa!" Pitao sam ponovo: "Zašto ništa? Sigurno ovaj covjek Muhammed, koji je odgovoran za stvaranje društva, rasprostranjenog širom svijeta i koje sacinjavaju milioni vjernika, koji na osnovu njegovog autoriteta vjeruju u: 1) cudotvorno rodenje Isusa (Isa alejhisselama) 2) da je Isus Mesija [6] 3) da je oživljavao mrtve Božijom dozvolom, i da je lijecio one koji su rodeni slijepi, kao i leprozne (gubavce), sve s Božijom dozvolom. Sigurno ova Knjiga mora nešto kazati o ovom velikom vodi, koji tako lijepo govori o Isusu i njegovoj majci Mariji (Merjemi)?" Stari covjek iz Slobodne zemlje je odgovorio: "Sine moj, citao sam Bibliju poslednjih pedeset godina, i da u njoj ima pomena o njemu, ja bih to znao."

NIKO PO IMENU! Raspitivao sam se: "Po vama, zar nema na stotine prorocanstava vezanih za pojavu Isusa, spomenutih u Starom zavjetu?" Sveštenik je uskliknuo: "Ne na stotine, nego na hiljade!" Ja rekoh: "Nemam namjeru prepirati se oko 'hiljadu i jedno' prorocanstvo spomenuto u Starom zavjetu, vezano za dolazak Isusa, jer ga je vec sav muslimanski svijet prihvatio bez svjedocenja i jednog biblijskog prorocanstva. Mi muslimani, prihvatili smo Isusa "de facto", tj. samo na osnovu Muhammedovog sallallahu alejhi ve sellem autoriteta. A danas u svijetu ima ne manje od jedne milijarde Muhammedovih sallallahu alejhi ve sellem sljedbenika, koji vole, uvažavaju i duboko poštuju ovog velikog Božijeg Vjerovjesnika-Isusa Krista-bez potrebe da ih kršcani u to uvjeravaju biblijskom dijalektikom. Izmedu "hiljada" prorocanstava o kojim govorimo, možete li mi reci samo jedno u kojem je Isus spomenut po imenu? Termin Mesija, preveden kao Krist, nije ime nego naziv. Postoji li i jedno prorocanstvo koje kaže da ce Mesijino ime biti Isus; da ce ime njegove majke biti Marija; da ce se roditi u vrijeme vladavine kralja Heroda, itd. itd.? Ne! Nema takvih detalja! Pa kako onda zakljucujete da se onih hiljadu prorocanstava odnose na Isusa?!

ŠTA JE PROROCANSTVO? Sveštenik je odgovorio: "Vidite, prorocanstvo su rijeci-slike necega što ce se desiti u buducnosti. Kada se ta stvar stvarno pojavi, mi vidimo u ovim prorocanstvima, živo ispunjenje onoga što je predskazano u prošlosti." Ja sam rekao: "Ono što vi u stvari radite je, da rezonujete, zakljucujete i sastavljate dva i dva." On je rekao: "Da." Rekao sam: "Ako je vama zadatak da hiljadu prorocanstava opravdate tvrdnjom o ispravnosti i originalnosti Isusa, zašto mi ne bismo prihvatili potpuno isti pristup i za Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem?!" Sveštenik se složio s tim da je to fer prijedlog i razuman nacin pristupa problemu. Zamolio sam ga da otvori Ponovljeni zakon, poglavlje 18, stih 18, što je on i uradio. Izgovorio sam napamet ovaj stih na jeziku Afrikanera, tadi toga što je bila moja namjera da malo vježbam jezik vladajuce klase Južne Afrike . NI PROFEET SAL EK VIR HULLE VERWEK UIT DIE MIDDE VAN HULLE BROERS, SOOS JY IS, EN EK SAL MY WOORDE IN SY MOND LE, EN HY SY SAL AAN HULE SE ALLES WAT EK HOM BEVEEL. (Ponovljeni zakon 18: 18) Prevod ovog stiha (sa engleskog) glasi: "Podignut cu im proroka izmedu njihove brace, kao što si ti. Stavicu svoje rijeci u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim."

VJEROVJESNIK SLICAN MOJSIJU (Musau alejhisselam) Nakon recitovanja ovog stiha na afrikanskom, izvinuo sam se zbog mog nesigurnog naglaska. Sveštenik me je uvjeravao da sam to uradio dobro. Raspitujem se: "Na koga se ovo prorocanstvo odnosi"? Bez imalo oklijevanja, odgovorio je: "Na Isusa"! Pitao sam: "Zašto Isus - njegovo ime ovdje nije spomenuto?" Sveštenik na to odgovara: "Pošto su prorocanstva rijeci-slike necega što ce se desiti u buducnosti, mi smatramo da ga rijeci ovog stiha adekvatno opisuju. Vidite najvažnije rijeci ovog prorocanstva su 'Soos jy is' (likom na tebe) - kao što si ti - kao Mojsije, a Isus je kao Mojsije." Ja pitam: "Na koji nacin je Isus bio slican Mojsiju?" Odgovor je glasio: "Na prvom mjestu, Mojsije je bio JEVREJ, i Isus je bio, takode, JEVREJ; drugo, Mojsije je bio PROROK, a Isus je bio, takode, PROROK - radi toga je Isus slican Mojsiju, a to je tacno ono što je Bog prorekao Mojsiju - 'Soos jy is'." Ja upitah: "Možete li zamisliti i jednu drugu slicnost izmedu Mojsija i Isusa?" Sveštenik rece da on ne može smisliti ni jednu. Odgovorio sam: "Ako su ovo jedina dva kriterija za otkrivanje kandidata za ovo prorocanstvo u "Ponovljeni zakon 18:18", onda u tom slucaju, kriterij bi mogao odgovarati bilo kom od slijedecih biblijskih licnosti poslije Mojsija; Samuel, Izaija, Ezekija, Danijel, Hosea, Joel, Malahija, Ivan Krstitelj itd. radi toga što su SVI JEVREJI I PROROCI. Zašto se to prorocanstvo ne bi odnosilo na jednog od ovih proroka, i zašto samo na Isusa? Zašto pravimo od jednog ribu, a od drugog pticu?" Sveštenik nije imao odgovora. Ja sam nastavio: "Vidite, moji zakljucci su da je Isus najmanje slican Mojsiju, a ako griješim, volio bih da me korigujete".

TRI RAZLIKE Tako u razgovoru rezonujemo zajedno: "Kao prvo Isus nije slican Mojsiju, radi toga, što prema vama -'Isus je bog', ali Mojsije nije bog, je li to tacno"? Odgovorio je: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju!" Drug: Prema vama -'Isus je umro za otkup ljudskih grijeha', ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijehova svijeta. Je li to istina?" Ponovo je rekao: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju!" Trece: Prema vama -'Isus je otišao u pakao na tri dana', a Mojsije nije morao tamo ici. Je li ovo tacno"? Odgovorio je nevoljno: "D-a-a". Zakljucio sam: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju! Ali sveštenice - nastavio sam - ovo nisu pravi dokazi istine, dokucive istine, ovo su stvari uvjerenja na koje se i djeca mogu navesti. Prodiskutirajmo nešto veoma jednostavno, veoma lagano: Recimo nešto što i mala djeca, ako bi bili saucesnici diskusije, ne bi imali problema da shvate, hocemo li? Sveštenik je bio veoma zadovoljan sugestijom.

OTAC I MAJKA 1. "Mojsije ima oca i majku. Muhammed, takode, ima oca i majku. Ali, Isus je imao samo majku, a ne i oca covjeka. Je li to tacno?" Rekao je: "Da" Ja nastavih: "DAA-ROM IS JESUS NIE SOOS MOSES NIE, MAAR MUHUMMED IS SOOS MOSES!" Što znaci: "Radi toga Isus nije kao Mojsije". (Do sada je citalac shvatio da sam koristio afrikanski jezik, samo radi prakticiranja. Prekinut cu njegovu upotrebu u daljnjem toku ove price.) 2. "Mojsije i Muhammed su se rodili na normalan, prirodan nacin, tj. iz fizikalne veze izmedu covjeka i žene, a Isus je stvoren posebnim cudom. Sjetit cete se da nam je receno u Jevandelju Po Mateju 1:18 "Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je zacela po Duhu Svetome." A Sv. Luka nam kaže da kada su joj lijepe vijesti, o rodenju svetog sina, najavljene, Marija je rezonovala: "Kako ce to biti - rece Marija Andelu - jer se ja ne sastajem s mužem? "Duh sveti sici ce na te" - odgovori joj Andeo -"Sila Previšnjega zasjenice te." (Luka, 1:34-35). Casni Kur'an potvrduje Isusovo rodenje plemenitijim i uzvišenijim rijecima. U odgovoru na njeno logicno pitanje: "O moj Gospodaru, kako cu imati dijete, kad me ni jedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako," - rece -"Allah stvara što On hoce. Kada nešto odluci, On samo rekne: 'Budi'- i ono bude." [9] Ali Imran 47. Bogu nije nužno da posije sjeme u covjeka niti u životinju. On to samo poželi i to postane stvarnost. Ovo je muslimansko poimanje Isusovog rodenja." (Kada sam uporedio kur'ansku i biblijsku verziju Isusovog rodenja, celniku Biblijskog udruženja u našem najvecem gradu, i kada sam ga upitao: "Koju verziju bi vi voljeli dati svojoj kcerki, kur'ansku ili biblijsku verziju?" Covjek je pognuo glavu i odgovorio: "Kur'ansku.") Da skratim, rekao sam domineu: "Je li tacno da se Isus rodio cudotvorno, nasuprot prirodnom rodenju Mojsija i Muhammeda?" On je odgovorio ponosno: "Da" A ja sam na to rekao: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju, nego je Muhammed slican Mojsiju." A Bog kaže Mojsiju u knjizi Deuteronom 18:18 "KAO ŠTO SI TI" (slican tebi, kao Mojsije), a Muhammed je slican Mojsiju."

BRACNE VEZE 3. "Mojsije i Muhammed su oženjeni i imaju djecu, ali Isus ostaje neženja cijelog života. Je li ovo tacno?" Sveštenik je odgovorio: "Da". Ja sam rekao: Radi toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju."

ISUS ODBACEN OD SVOG NARODA 4. "Mojsije i Muhammed su prihvaceni kao proroci u svome narodu, u njihovom životnom vijeku. Bez sumnje, Jevreji su Mojsiju zadali beskrajne brige gundajuci u divljini, ali kao nacija, prihvatili su Mojsija kao Božijeg Poslanika, koji je njima poslan. Arapi su, takoder, ucinili Muhammedov život nemogucim. Veoma mnogo je pretrpio od njihovih ruku. Nakon 13. godina poslanstva u Mekki, morao je napustiti svoj rodni grad. Ali prije njegove smrti, arapska nacija ga je u potpunosti prihvatila kao Allahovog Vjerovjesnika. Prema Bibliji -"K SVOJIMA DOĐE (Isus), I SVOJI JE (istinitu svjetlost) NE PRIMIŠE." (Jovan 1:11) Pa cak i danas, nakon dvije hiljade godina, njegov narod - Jevreji - kao cjelina, odbacuju ga. Je li ovo istina?" Sveštenik je odgovorio "Da". A ja sam kazao: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju." "DRUGACIJE RECENO" KRALJEVSTVO 5. "Mojsije i Muhammed su bili poslanici, kao što su bili i kraljevi. Pod Poslanikom ja smatram covjeka koji dobije božansku objavu, kao uputa ljudima, a on tu uputu prenosi drugim Božijim stvorenjima, onakvu kakvu je dobio bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Kralj ima moc da ostavi u životu ili osudi na smrt svoje pripadnike. Nebitno je da li osoba nosi krunu ili ne, ili da li je ona ikada oslovljena kao kralj ili vladar; ako covjek ima pravo na izricanje smrtne kazne - On je kralj. Mojsije je imao takvo pravo. Sjecate li se Izraelca koji je otkriven kako uzima drva za loženje, na dan subotnji, a Mojsije je odredio njegovo kamenovanje do smrti? (Brojevi, 15:36) Postoje i drugi zlocini, takode spomenuti u Bibliji, za koje je Jevrejima odredena smrtna kazna, na Mojsijevu zapovijed. Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je, takode, imao pravo na izricanje presude na život kao i smrtne presude nad svojim narodom. Postoje, takode, u Bibliji primjeri osoba, kojima je dat samo dar prorocanstva, ali oni nisu bili u prilici da primjenjuju svoje direktive. Neki od ovih casnih ljudi, koji su bili bespomocni u ocitom i tvrdokornom odbijanju njihove poruke, bili su proroci: Lot (Lut a.s.), Jonah (Junus a.s.), Danijel (Davud a.s.), Ezra i Jovan Krstitelj (ili Jahja a.s.). Oni su mogli samo prenijeti poruku, ali nisu mogli sprovoditi zakon. Sveti poslanik Isus, nažalost, spada u tu kategoriju. Kršcansko jevandelje to jasno potvrduje: Kada je Isus dovucen pred rimskog kralja Pontius Pilata, optužen za pobunu, Isus se ubjedljivo odbranio i odbacio lažnu optužbu. Isus odgovori: "MOJE KRALJEVSTVO NE PRIPADA OVOME SVIJETU. KAD BI MOJE KRALJEVSTVO PRIPADALO OVOME SVIJETU, MOJI BI SE DVORANI BORILI DA NE BUDEM PREDAN ŽIDOVIMA. ALI MOJE KRALJEVSTVO NIJE ODAVDE." (Ivan 18:36) Ovo je uvjerilo Pilata da Isus, mada nije bio u punoj mentalnoj kontroli, nije opasan za njegovu vladavinu. Isus je samo polagao pravo na duhovno kraljevstvo; drugim rijecima, on je samo polagao pravo na poslanstvo. Je li to tacno?" Sveštenik je odgovorio: "Da." Ja sam kazao: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju." NEMA NOVIH ZAKONA 6. "Mojsije i Muhammed su donijeli nove zakone i pravila za svoje narode. Mojsije, ne samo da je dao deset zapovijedi Izraelcima, nego i veoma obiman obredoslovni zakon, radi upute svoga naroda. Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, dolazi narodu ogrezlom u barbarstvu i neznanju. Ženili su svoje macehe, zakopavali svoje žive kceri, pijanstvo, brakolomstvo, idolopoklonstvo i kocka su svakodnevna pojava. Gibbon opisuje predislamske Arape u svom "Pad i propast Rimske imperije" kao: "Ljudske zvijeri, skoro bez osjecaja, teško se razlikuju od ostalih životinjskih stvorenja." Jedva da je bilo išta da se uoci kao razlika izmedu "covjeka" i "životinje", bili su životinje u ljudskom obliku. Od ovog niskog barbarizma, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem ih je uzdigao, prema rijecima Thomasa Carlyslea, "u bakljonoše svjetlosti i ucenja." On kaže: "ZA ARAPSKU NACIJU JE TO BILO ROĐENJE, IZ MRAKA U SVJETLOST. ARABIJA JE PO PRVI PUT OŽIVJELA POMOCU TOGA, SIROMAŠNI STOCARSKI NAROD, LUTAJUCI NEPRIMJECEN KROZ SVOJE PUSTINJE, OD SAMOG STVARANJA SVIJETA. VIDI, NEUOCLJIVO POSTAJE UOCLJIVO, MALO JE NARASLO U SVJETSKU VELICINU. JEDNO STOLJECE NAKON TOGA, ARABIJA JE BILA U GRANADI S JEDNE STRANE, A U DELHIJU S DRUGE STRANE. BLJESKAJUCI U SRCANOSTI I SJAJU, I SVJETLOSTI GENIJA, ARABIJA OBASJAVA VELIKI DIO SVIJETA..." Cinjenica je da je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem dao svome narodu zakon i red, koji nisu imali nikada prije. Što se tice Isusa, kada su Jevreji postali sumnjicavi u to da bi on mogao biti varalica koji pokušava da iskvari njihova ucenja, Isus se potrudio da ih uvjeri da on nije došao sa novom religijom - nema novih zakona niti novih pravila. Navodim njegove vlastite rijeci: "NEMOJTE MISLITI DA SAM DOŠAO UKINUTI ZAKON I POSLANIKE. NE DOĐOH DA IH UKINEM, VEC DA IH OSTVARIM. JER, ZAISTA, KAŽEM VAM DOK OPSTOJI NEBO I ZEMLJA, NI JEDNA JOTA, NI JEDNA KOVRCICA SLOVA IZ ZAKONA SIGURNO NECE NESTATI, A DA SE SVE NE OSTVARI." (Matej 5:17-18) Drugim rijecima, on nije došao sa novim zakonima ili propisima, došao je samo da upotpuni stare zakone. To je ono što je on jasno stavio do znanja Jevrejima - osim ako nije govorio, drsko pokušavajuci navesti Jevreje da ga prihvate kao od Boga poslanog covjeka, i pod izgovorom pokušao nametnuti im novu religiju. Ne. Ovaj Božiji Poslanik se ne bi nikada poslužio takvim sredstvima da podvali Božiju vjeru. On je samo upotpunjavao zakone. On je praktikovao Mojsijeve Zapovjedi, poštovao subotu. Niti jedan Jevrej nije upro prst u njega govoreci: "Zašto ne postiš?" ili "Zašto ne pereš ruke prije nego što komadaš hljeb?", dok su ove optužbe uvijek iznosili protiv njegovih apostola (ucenika), ali nikada protiv Isusa. To je zbog toga što je on kao dobar Jevrej uvažavao zakone poslanika prije njega. Ukratko, on nije stvorio novu religiju, i nije donio novi Zakon, kao što su Mojsije i Muhammed sallallahu alejhi ve sellem. Je li ovo istina?" - pitao sam sveštenika, a on je odgovorio: "Da." Rekao sam: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju."

KAKO SU ONI UDALJENI? 7. "Obojica, Mojsije i Muhammed, su umrli prirodnom smrcu, a po kršcanskim izvorima Isus je nasilno ubijen, na krstu.[10] Je li to istina?" Sveštenik rece: "Da." Ja potvrdih: "Zbog toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju."

NEBESKI DOM 8. "Mojsije i Muhammed sallallahu alejhi ve sellem obojica su pokopani u zemlji, ali po vama, Isus se odmara na nebu. Je li to tacno?" Sveštenik se složio. Ja sam rekao: "Radi toga Isus nije slican Mojsiju, ali je Muhammed slican Mojsiju."

ISMAIL-PRVENAC Pošto se sveštenik bespomocno saglašavao sa svakom tackom, ja sam rekao: "Sveštenice, ovo što sam ja ucinio do sada je samo radi dokazivanja jedne tacke iz cijelog prorocanstva - tj. dokazivanje fraze "KAO ŠTO SI TI" -'slican tebi' - 'kao Mojsije'. Prorocanstvo je mnogo više od ove jedne fraze, koja glasi: "PODIGNUCU IM PROROKA IZMEĐU NJIHOVE SABRACE, KAO ŠTO SI TI...." Naglasak je na rijecima: "Izmedu njihove sabrace." Mojsije i njegov narod Jevreji su ovdje oslovljeni kao rasni entitet, a kao takvi, njihova "sabraca" bi bez sumnje bili Arapi. Vidite, sveta Bibilija govori o Ibrahimu alejhisselam (Abrahamu) kao "Božijem prijatelju". Ibrahim ima dvije žene - Saru i Hadžeru. Hadžera je rodila Ibrahimu sina - njegovog prvenca - "... A Abram[11] SINU ŠTO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL." (Ismail alejhisselam)" (Postanak 16:15) "Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela..." (Postanak 17:23) "A NJEGOVU SINU Jismaelu bijaše trinaest godina kad ga obreza." (Postanak 17:25) Sve do dobi od trinaest godina Ismail alejhisselam je bio JEDINI sin, sjeme Ibrahimovo alejhisselam, kada je ratifikovan savez izmedu Allaha džellešanuhu i Ibrahima alejhisselam, Bog daruje Ibrahimu alejhisselam, drugog sina sa Sarom, po imenu Isak (Ishak alejhisselam), koji je bio mnogo mladi od njegova brata Ismaila. ARAPI I JEVREJI Ako su Ismail i Ishak, obojica sinovi istog oca, onda su oni braca. I tako su djeca jednog SABRACA djeci drugog. Ishakova djeca su Jevreji, a Ismailova djeca su Arapi -tako su oni jedni drugima SABRACA. Biblija potvrduje: "I pred licem drugih on ce stan podici." (Postanak 16:12) "Zatim izdahnu, umrije i bi pridružen svojim precima." (Postanak 25:17) Ishakova djeca su sabraca Ismailove djece. Na slican nacin Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, potice od Izraelcanske sabrace, zato što je on porijeklom od Ismaila sina Ibrahimova. Ovo potvrduje poslanstvo u kojem se kaže: "PODIGNUCU IM POSLANIKA IZMEĐU NJIHOVE BRACE" (Pon. zakon 18:18) Ovdje poslanstvo izricito napominje da dolazeci poslanik, koji ce biti kao Mojsije, ne smije izrasti od "djece Izraelske" ili "izmedu njih samih", nego od njihove sabrace. MUHAMMED STOGA POTICE OD NJIHOVE SABRACE! RIJECI U USTIMA Prorocanstvo se nastavlja dalje: "...I STAVICU SVOJE RIJECI U NJEGOVA USTA..." Šta to znaci kada se kaže: "Stavit cu moje rijeci u tvoja usta?" Vidite, kada sam tražio od vas (od sveštenika), da otvorite Ponovljeni zakon, pogla-vlje 18, stih 18, i ako sam vas ja zamolio da citate, i ako ste vi citali; da li bih ja stavljao moje rijeci u vaša usta? Sveštenik je odgovorio:" Ne." Ali, ja sam nastavio: "Ako bih vas ja ucio arapski jezik koji vi ne poznajete, i ako bih vas ja zamolio da ponavljate za mnom ono što ja izgovorim, tj. 1. Kul huvallahu ehad, (Reci: "On je Allah - Jedan!) 2. Allahus-Samed, (Allah je utocište svakom!) 3. lem jelid ve lem juled, (nije rodio i roden nije,) 4. ve lem jekun lehu kufuven ehad. (i niko Mu ravan nije!) Ihlas 1-4 Ne bih li ja stavljao ove rijeci stranog jezika, koje niste culi, a izgovarate ih, u vaša usta?" Sveštenik se saglasio da je to doista tako. Na identican nacin, ja sam rekao rijeci objavljene u Casnom Kur'anu, objavi dostavljenoj Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem od Svemoguceg Boga. Historija nam kaže da je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem imao cetrdeset godina. Bio je u pecini, tri milje sjeverno od grada Mekke. To je bila 27. noc muslimanskog mjeseca ramazana. U pecini mu melek Džibril nareduje na njegovom maternjem jeziku: "IKRE' - što znaci: "Citaj!" ili "Proglasi!" ili "Recituj!". Muhammed je prestravljen i u svojoj zbunjenosti odgovara: "Me ene bi kari'in." Što znaci: "Ja ne znam citati!" Melek mu nareduje i drugi put, s istim rezultatom. Po treci put melek nastavlja: "Ikre' bismi Rabbikellezi halek." Sada Muhammed shvata, ono što se od njega zahtijeva je da ponavlja! Da oproba! I on ponavlja rijeci, onako kako su stavljene u njegova usta: 1. Ikre' bismi Rabbikellezi halek. (Citaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,) 2. Halekal-insane min 'alek. (Stvara covjeka od ugruška!) 3. Ikre' ve Rabbukel-Ekrem. (Citaj, plemenit je Gospodar tvoj,) 4. Ellezi 'alleme bil kalem. (koji poucava peru,) 5. 'Allemel-insane ma lem ja'lem. (koji covjeka poucava onome što ne zna.") Alek 1-5 Ovo je prvih pet ajeta koji su objavljeni Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, koji sada zauzimaju pocetak 96. sure Kur'ana Casnog.

VJERNI SVJEDOK Odmah po odlasku meleka, Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je požurio kuci, prestravljen i sav oznojen, zatražio od svoje voljene žene Hatidže 'da ga pokrije'. Legao je gledajuci u nju. Nakon što je došao sebi, objasnio joj je šta je vidio i cuo. Ona ga je uvjerila u svoje pouzdanje u njega, i da Allah dželle šanuhu, ne bi nikada dozvolio da mu se desi neka strašna stvar. Da li su ovo ispovjedi varalice? Da li bi varalice priznale kada bi ih Allahov melek suocio sa Porukom od Najuzvišenijeg; bili prestrašeni, prestravljeni i preznojeni, trcali kuci njihovim ženama? Svaki kriticar može vidjeti da njegove reakcije i ispovijedi potjecu od jednog poštenog, iskrenog covjeka, covjeka od istine - 'EL- EMIN' - Pošteni, Pouzdani, Povjerljivi. U naredne dvadeset i tri godine njegovog poslanickog života, rijeci su "stavljane u njegova usta", a on ih je izgovarao. One su imale neizbrisiv uticaj na njegovo srce i um: i kako je obim casnih spisa (Kur'ana Casnog) rastao to je bivao pisan na palminom lišcu, na životinjskim kožama i pleckama, i u srcima njegovih vjernih ucenika (tj, pamtili su ih napamet). Prije njegove smrti, ove rijeci su poredane redosljedom kakav mi danas nalazimo u Kur'anu Casnom. Rijeci (Objave) su u stvari stavljene u njegova usta, tacno onako kako je predskazano u prorocanstvu, kao što smo vec naveli u diskusiji: "I STAVICU SVOJE RIJECI U NJEGOVA USTA." (Pon. zakon 18:18)

NEPISMENI POSLANIK Muhammedovo sallallahu alejhi ve sellem iskustvo u pecini Hira, kasnije poznatoj kao Džebelun-Nur (Planina svjetlosti) i njegovo reagovanje na prvu Objavu je tacno ispunjenje drugog biblijskog prorocanstva. U knjizi Izaija poglavlje 29. stih 12 citamo: "KNJIGA (el-Kitab, el-Kur'an, Citanje, Recitiranje) KOJA SE DAJE COVJEKU KOJI NE UMIJE DA CITA." "EN-NEBIJJIL-UMIJJ" što znaci:"... vjerovjesnika koji ne zna da cita i piše..." A'raf 158. GOVORECI, CITAJ OVO, JA TE MOLIM." ( Rijeci "ja te molim", se ne nalaze u u hebrejskim manuskriptima: usporedi sa rimokatolickim "Douay Version", i takode sa "Revised Standard Versions") " I ON RECE: JA NISAM UCEN." (Rijeci: "ja nisam ucen" su tacan prijevod rijeci: "MA ENE BI KARI'IN" (tj, ja ne znam citati ni pisati, a to su rijeci koje je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem dva puta ponovio "Svetom Duhu" - meleku Džibrilu, kada mu je komandovao: "IKRE'" - CITAJ!) Dopustite mi da citiram stih, bez prekida, kako stoji u "King James Version" ili u "Autoriziranoj verziji", kako je popularnije poznata: "ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE COVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVORECI: CITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UCEN" Ili po hrvatskom prijevodu Biblije: A dade li se kome ko ne zna citati govoreci: "Citaj to!" - On ce odvratiti: "Ne znam citati." (Izaija 29:12) Treba uociti da nije bilo arapske Biblije u šestom vijeku kršcanske ere, kada je živio Muhammed sallallahu alejhi ve sellem i propovijedao! Osim toga, on je bio potpuno nepismen i neobrazovan. Ni jedno ljudsko bice ga nije poducilo ni rijeci. Njegov ucitelj je bio Stvoritelj - "Ve ma jentiku 'anil-heva in huve illa vahjun juha 'allemehu šedidul-kuva. (On ne govori po hiru svome- to je samo Objava koja mu se obznanjuje, uci ga jedan ogromne snage.") Nedžm 3-5 Bez ikakve ljudske poduke, on je natjerao mudrace da se stide.

VAŽNA OPOMENA "Vidite", rekao sam svešteniku, "kako prorocanstvo pokriva Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, kao rukavica. Ne moramo rastezati prorocanstva, kako bismo opravdali njihovo ispunjenje kod Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem." Sveštenik je odgovorio: "Sva vaša izlaganja dobro zvuce, ali su ona bez ishoda, radi toga što mi kršcani imamo Isusa Krista "otjelovljenog" boga, koji nas je oslobodio robovanja grijehu!" Upitao sam: "Nije važno? Bog nije tako mislio. On se potrudio da se njegove opomene zabilježe. Bog je znao da ce biti ljudi kao što ste vi, koji ce lakoumno, veselo otpisati njegove rijeci, zato se On koristio, u Pon. zakon 18:19, strašnom opomenom: "A ne bude li tko poslušao mojih rijeci, što ih prorok bude govorio u moje ime, taj ce odgovarati preda mnom." Zar vas ovo ne prestravljuje? Svemoguci Bog prijeti osvetom! Mi crkavamo od straha kada nam zaprijeti kakav propalica, a vi ne strahujete od Božije opomene?! Cudo nad cudima! U Pon. zakonu poglavlje18 stih 19 imamo daljnje ispunjenje prorocanstva o Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem! Uocite rijeci: "... MOJIH RIJECI, ŠTO IH PROROK BUDE GOVORIO U MOJE IME." U cije ime govori Muhammed sallallahu alejhi ve sellem? Otvorio sam Kur'an Casni, prijevod Jusuf Alija 114. poglavlje "Suretun-Nas" ili Ljudski rod - posljednje poglavlje, i pokazao mu formulu na vrhu poglavlja: "Bismillahir-rahmanir-rahim, a što znaci: "U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. I svako poglavlje unazad 112, 111, 110... je imalo istu formulu i isto znacenje na svakoj strani, radi toga što je kraj svih sureta kratak i svaki zauzima od prilike jednu stranicu. "A šta je prorocanstvo zahtijevalo?" "... KOJE CE ON GOVORITI U MOJE IME", a u cije ime govori Muhammed sallallahu alejhi ve sellem? "U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG." Prorocanstvo se ispunjava u Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, doslovce! Svako poglavlje Casnog Kur'ana, izuzev devetog pocinje formulom: "Bismillahir-rhamanir-rahim, U IME ALLAHA MILOSTIVOG, SAMILOSNOG. Musliman zapocinje svaki ispravan posao ovom casnom formulom. Ali kršcani zapocinju: "U ime oca, sina i duha svetog." Vezano za Deuteronomy, poglavlje 18, dao sam vam više od 15 razloga zašto se ovo prorocanstvo odnosi na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a NE na Isusa. KRSTITELJ PROTIVRJECI ISUSU U Novom zavjetu, više puta, nalazimo da su Jevreji ocekivali ispunjenje prorocanstva "JEDAN KAO MOJSIJE" - vidi Jovan 1:19-25. Kada je Isus tvrdio da je Vjerovjesnik (Mesija) poslan Jevrejima, Jevreji su se pošli zapitkivati, a gdje je Ilija? Jevreji su imali paralelno prorocanstvo, da prije dolaska Mesije, Ilija mora doci prvi u svom drugom dolasku. Isus je potvrdio ovo jevrejsko uvjerenje: "...ON IM ODVRATI: "BEZ SUMNJE, ILIJA IMA DOCI I SVE POSTAVITI OPET NA SVOJE MJESTO. ALI VAM KAŽEM DA JE ILIJA VEC DOŠAO, SAMO GA ONI NE POZNADOŠE, NEGO POSTUPIŠE SA NJIM KAKO IM SE PROHTJELO. TAKO CE I SIN COVJECIJI MORATI OD NJIH MNOGO TRPJETI." (Matej 17:11-13) Prema Novom zavjetu, Jevreji nisu bili ti koji bi progutali rijeci bilo kojeg moguceg Mesije. U svom istraživanju prošli su kroz izuzetne poteškoce, kako bi pronašli svog pravog Mesiju. A ovo potvrduje Ivanovo Jevandelje: "A OVO JE IVANOVO SVJEDOCANSTVO, KAD MU ŽIDOVI IZ JERUZALEMA POSLAŠE SVECENIKE I LEVITE DA GA UPITAJU: TKO SI TI? ON PRIZNADE, NE ZANIJEKA, PRIZNADE: "JA NISAM MESIJA. (Ivan 1:19-20) (Ovo je jedino bilo prirodno, jer ne mogu postojati dvojica Mesija [14] u isto vrijeme. Ako je Isus bio Krist, onda Ilija nije mogao biti Krist!) "DAKLE, ŠTO- UPITAŠE GA - JESI LI ILIJA?" NISAM, ODGOVORI." (Ivan 1: 21) (Ovdje Ivan Krstitelj protivrjeci Isusu! Isus kaže da je Ivan "Ilija", a Ivan negira ono što mu je Isus pripisao. Jedan od DVOJICE (Isus ili Ivan), Bože oprosti, definitivno ne govori ISTINU. Na osnovu licnog Isusovog svjedocanstva, Ivan Krstitelj je bio jedan od najvecih izraelskih poslanika: "ZAISTA, KAŽEM VAM, IZMEĐU ROĐENIH OD ŽENA NIJE USTAO VECI OD IVANA KRSTITELJA." (Matej 11:11) Mi muslimani znamo Ivana Krstitelja kao hazreti Jahja alejhisselam. Mi ga poštujemo kao stvarnog Allahovog Poslanika. Casni prorok Isus je nama poznat kao Isa alejhisselam, koji je, takode, cijenjen kao najmocniji Poslanik poslan od Svemoguceg. Kako mi muslimani možemo pripisati laži bilo kojem od njih? Mi ostavljamo ovaj problem, izmedu Isusa i Ivana, kršcanima da ga razriješe, jer njihovi "sveti spisi" su puni neslaganja, koje oni objašnjavaju kao "nejasne Isusove izreke". Mi muslimani smo, zaista, zainteresovani za posljednje pitanje postavljeno Ivanu Krstitelju od strane jevrejske elite: "JESI LI (OCEKIVANI) PROROK? "NE," ODVRATI." (Ivan 1:21)

TRI PITANJA Molim vas da uocite tri razlicita i odvojena pitanja, a na koja je on dao tri naglašena "NE" kao odgovore. Da rekapituliram: 1. Jesi li ti Krist? 2. Jesi li ti Ilija? 3. Jesi li ti Prorok? Ali, uceni ljudi kršcanstva nekako ovdje vide implicitno samo dva pitanja. Da bi ucinili dvostruko jasnim da su Jevreji definitivno imali T-R-I posebna prorocanstva u svojim glavama, kada su ispitivali Jovana Krstitelja, procitajmo prigovore Jevreja u stihovima kako slijede: - "ZAPITAŠE GA DALJE: ZAŠTO TI ONDA KRSTIŠ, AKO TI NISI: a) KRIST b) NI ILIJA c) NI PROROK? (Ivan 1:25) Jevreji su ocekivali ispunjenje TRI posebna prorocanstva: jedan, dolazak KRISTA. dva, dolazak ILIJE i tri, dolazak TOG PROROKA. "TAJ PROROK" Ako pogledamo bilo koju Bibliju koja je skladna ili ima unakrsne reference, tada cemo naci na marginama, gdje se javljaju rijeci "prorok" ili "taj prorok" u Ivan 1:25 da se ove rijeci odnose na prorocanstvo iz Pon. zakon 18:15 i 18. A da je "taj prorok"- "prorok kao Mojsije" - "KAO ŠTO SI TI", pokazali smo poraznim dokazima da je to bio Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, a ne Isus! Mi muslimani ne negiramo da je Isus bio "Mesija", rijec koja je prevedena kao "Krist" [16]. Mi ne osporavamo "hiljadu i jedno prorocanstvo" ciju mnogobrojnost kršcani potvrduju u Starom zavjetu, predskazujuci dolazak Mesije. Ono što mi kažemo, jeste da se Deuteronom 18:18 NE odnosi na Isusa Krista, nego je to eksplicitno prorocanstvo o casnom Poslaniku Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem!

Sveštenik se uctivo rastao sa mnom, rekavši da je to bila veoma interesantna diskusija i da bi on želio da dodem jednog dana i obratim se njegovoj kongregaciji s istom temom. Dekada i po je prošla, a ja još uvijek cekam na tu privilegiju. Vjerujem da je sveštenik bio iskren kada je to ponudio, ali predrasude teško umiru, a ko bi želio da izgubi svoje ovce?! OTROVNI TEST Kristovim jaganjcima kažem: zašto ne primijene taj otrovni test, koji je sam Gospodar želio da primijenite, na bilo kojeg pretendenta na prorocanstvo? On je rekao: "POZNACETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA. ZAR SE S TRNJA BERE GROŽĐE, ILI S DRACA SMOKVE? TAKO SVAKO DOBRO STABLO RAĐA DOBRIM RODOM. SVAKO STABLO AKO NE RAĐA DOBRIM RODOM, SIJECE SE I BACA U OGANJ. DAKLE: PREPOZNAT CETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA." (Matej 7:16-20) Zašto se bojite primjeniti ovaj tekst na Muhammedova sallallahu alejhi ve sellem ucenja? Naci cete u poslednjoj Božijoj Objavi - Casnom Kur'anu - istinsko ispunjenje ucenja Mojsija i Isusa, što ce svijetu donijeti prijeko potrebni mir i srecu. "AKO BI COVJEK KAO MUHAMMED PREUZEO ZAPOVJEDNIŠTVO MODERNOG SVIJETA, ON BI USPIO U RAZRIJEŠENJU NJEGOVIH PROBLEMA I DONIO MU PRIJEKO POTREBNI MIR I SRECU."(George Bernard Shaw)

NAJVECI! U nedjeljniku "TIME" od 15. jula 1974. god. prenesena je selekcija mišljenja raznih historicara, pisaca, vojnih licnosti, poslovnih ljudi i drugih, na temu: "Ko su bili historijski velike vode?" Neki su rekli da je to bio Hitler, drugi su rekli Gandi, Buda, Lincoln i slicno. Ali Jules Masserman, SAD psihoanaliticar, postavlja stvari ispravno dajuci korektne kriterije, na osnovu kojih prosuduje. On je rekao: "Vode moraju ispuniti tri funkcije: 1) osigurati dobrobit vodenih, 2) osigurati socijalnu organizaciju u kojoj se ljudi osjecaju relativno sigurnim, 3) osigurati ih odredenim brojem uvjerenja". S gornja tri kriterija, on je pretražio historiju i analizirao - Hitlera, Pastera, Cezara, Mozesa, Konfucija i mnoge druge, i konacno zakljucio: "LJUDI KAO ŠTO SU PASTER I SALK SU VOĐE U PRVOM SMISLU. LJUDI KAO GANDI I CONFUCIJE, S JEDNE STRANE, I ALEKSANDAR, CEZAR I HITLER, S DRUGE STRANE, SU VOĐE U DRUGOM I MOŽDA TRECEM SMISLU. ISUS I BUDA SPADAJU SAMO U TRECU KATEGORIJU. MOŽDA JE NAJVECI VOĐA SVIH VREMENA BIO MUHAMMED, KOJI JE KOMBINACIJA SVE TRI FUNKCIJE. U manjem obimu MOJSIJE JE URADIO ISTO." U skladu s objektivnim kriterijima postavljenim od profesora Cikaškog univerziteta, za kojeg vjerujem da je Jevrej, ISUS I BUDA su izvan slike "velikih voda covjecanstva", ali cudnom koincidencijom grupira Mojsija i Muhammeda zajedno, dajuci time daljnju težinu argumentu da ISUS nije kao MOJSIJE, ali je MUHAMMED kao MOJSIJE: Pon. zakon 18:18. "KAO ŠTO SI TI" - Kao MOJSIJE! U zakljucku, završavam s navodom kršcanskog casnika, komentatora Biblije, slijedeci navod njegovog Gospodara: "KONACNI KRITERIJ ISTINSKOG PROROKA JE MORALNI KARAKTER NJEGOVIH UCENJA. (prof. Dummelow) “PREPOZNACETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA." (Isus Krist) DOĐI DA REZONUJEMO ZAJEDNO "RECI: "O SLJEDBENICI KNJIGE, DOĐITE DA SE OKUPIMO OKO JEDNE RIJECI I NAMA I VAMA ZAJEDNICKE: DA SE NIKOME OSIM ALLAHU NE KLANJAMO, DA NIKOGA NJEMU RAVNIM NE SMATRAMO I DA JEDNI DRUGE PORED ALLAHA, BOGOVIMA NE DRŽIMO! BUDITE SVJEDOCI DA SMO MI MUSLIMANI!" Ali Imran 64. "SLJEDBENICI KNJIGE" je respektabilan naziv dat Jevrejima i Kršcanima u casnom Kur'anu. Muslimanu je ovdje naredeno da pozove: "O sljedbenici knjige" - O uceni ljudi! O ljudi koji tvrdite da ste primili božansku Objavu, Casne spise, hajde da se sakupimo oko zajednicke platforme -"da se nikom osim Allahu ne klanjamo", radi toga što niko osim njega nije vrijedan molitve, a ne radi: "...JER JA, JAHVE BOG TVOJ, BOG SAM LJUBOMORAN. KAŽNJAVAM GRIJEHE OTACA - ONIH KOJI ME MRZE - NA DJECI DO TRECEG I CETRVTOG KOLJENA." (Izlazak 20:5) Nego zato što je naš Gospodar i onaj koji bdije nad nama, naš Hranitelj i Skrbitelj, dostojan svake hvale, molitve i odanosti. Ukratko Jevreji i Kršcani bi se složili sa sva tri prijedloga, sadržana u kur'anskom ajetu. U stvarnosti oni to ne rade. Pored doktrinarnih propusta o jedinstvenosti Jednog Istinitog Boga, (Allaha subhanehu ve te'ala) tu je i pitanje posvecivanja sveštenstva (Medu Jevrejima je bilo takode nasljedno), kao da bi obicno ljudsko bice - Coen ili papa ili sveštenik ili brahman moglo polagati pravo na superiornost, bez obzira na njegovu ucenost i cistotu života, ili bi moglo stajati izmedu covjeka i Boga, u nekom specijalnom smislu. ISLAM NE PRIZNAJE SVEŠTENSTVO! Islamska vjera nam je ovdje data u orahovoj ljusci: "Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u on što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Ja'kubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova, mi ne pravimo nikakve razlike medu njima, i mi se samo Njemu pokoravamo." Bekare 136.

Položaj muslimana je jasan. Musliman ne tvrdi da ima religiju samo za sebe. Islam nije sekta ili etnicka religija. Po tom shvatanju ove religije su jedna, jer je Istina jedna. TO JE RELIGIJA KOJU SU PROPOVJEDALI SVI RANIJI POSLANICI. (Vidi Šura 13). To je bila istina naucavana svim inspirisanim Knjigama. U biti to je svjesnost Božanske Volje i Plana i radosno potcinjavanje toj Volji i Planu.

AKO IKO ŽELI DRUGU RELIGIJU OSIM NJE, ON JE PRITVORAN PREMA SVOJOJ VLASTITOJ PRIRODI, KAO ŠTO JE PRITVORAN PREMA BOŽIJOJ VOLJI I PLANU.

Takav ne može ocekivati uputu, jer on namjerno odbacuje tu uputu.

Ahmed Deedat
Last edited by Haqqani on 24/02/2006 18:19, edited 1 time in total.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

OPET ISTA GRESKA? Procitas i sljepo vjerujes u ono sto Ahmed Deedat tvrdi., Procitaj i 'Christian Responses' u vezi njegovog tumacenja pa onda nesto reci.,.,. I nisam te pito sta veli Ahmed nego sta ti velis na svoj zakljucak.
A ako te zanima imas poredjenje Isusa i Muhameda na ............pa procitaj malo. (nije mi namjera reklamirat neki drugi forum) Tamo ces nac isto jednostrano tumacenje.

A sto se tice Ahmeda Deedata IZVOLI I PROCITAJ.

.....................
dezurni-X

Post by dezurni-X »

linkovi, linkovi, linkovi... :-)

Od sada, svaki post sa linkom se briše. Ok? :)
Post Reply