Branimo ljepote BiH

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Branimo ljepote BiH

Post by kekec » 23/06/2004 21:26

Lutajuci ovim internet prostranstvima, nasao sam nesto sto se tice svih nas koji zele dobro BiH. U konkretnom slucaju rijec je o Neretvi i njenoj pritoci Rakitnici.
Kako se danas "odgovorni" neodgovorno odnose prema prirodnom blagu nase domovine, sutra ce na red doci i druge rijeke i planine i tako sve dok od nase okoline ne naprave veliki otpad i pustos.
Licno sam na neki nacin vezan za Neretvu, Boracko jezero (ljetovanja, logorovanja,rafting), a mislim da nikako u tome nisam usamljen.
Ovom temom zelim animirati forumase, a nadam se da ce jos neko procitati komentare i pogledati donje linkove.
O problemima iz ove oblasti pisale su i neke novine (dnevne i sedmicne), ali lobi, podrzavan od pojedinaca iz vladajucih struktura ,a koji se bogati na racun nerazumnog unistavanja, je isuvise jak i bezobrazan. Zbog toga se trebaju aktivirati svi gradjani BiH da zastite ono sto je jos preostalo, sto se mora sacuvati i unapredjivati, zbog nas i zbog onih koji dolaze poslije nas.
Citat:
"Kao što znate, u Bosni i Hercegovini su prirodni/ekološki potencijali značajni. Takođe je poznato da u današnjim uvjetima nema snage za organizovano institucionalno djelovanje kako bi se zaštitili ti prirodni resursi koji su naša zajednička imovina, a ne imovina kojekakvih firmi/grupa/pojedinaca. Zbog toga se mogu desiti i dešavaju se katastrofalni propusti. Jedna takva katastrofa je na pomolu, radi se o ilegalnom probijanju puteva u zoni kanjona Rakitnice, istrijebljenju endemne munike, kao i izgradnji brane na Neretvi koja bi potopila i kanjon Rakitnice i jedini preostali dio kanjona Neretve. Moramo naglasiti da je zona Rakitnice već pod lupom UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija, čime ove katastrofalne, nepopravljive intervencije u prirodnom miljeu dobivaju posebno na težini."

http://www.zone-2000.net


Otvori ovaj link, pogledaj priloge o Rakitnici, Neretvi i dr , ako nista ima lijepih slika, a ja se nadam da ces naci nacina da se ukljucis u borbu za zdravu, cistu i zasticenu prirodu.

Na narednim izborima glasam za one koji se DANAS BORE protiv onih kojima je ekologija "zadnja rupa na svirali".
Image
Last edited by kekec on 26/02/2005 14:23, edited 1 time in total.


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 23/06/2004 23:24

Šta je to munika i jesi li bio na stranici Elektroprivrede BiH da vidiš da je isplanirana i nuklearka.

Kad se otvori kliknuti na "Elektroenergetika":
http://www.elektroprivreda.ba/istrazivanje/index.htm

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 01:46

Munika ili munjika (Pinus heldreichii var. leucodermis) je endemicna reliktna vrsta bora. Munika je rasprostranjena na pretezito visokim planinama ( i vise od 2200 m n.v.) Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, sjeverne Grcke i juzne Italije (Kalabrija i Brazilikata).
Raste vrlo sporo, ponajvise u cistim sastojinama, a pojavljuje se na
strmim i suhim padinama na vapnenastoj podlozi. Dekorativna je, posebice zbog boje i teksture kore, izbojaka te boje i polozaja iglica.

Na strmim i gotovo okomitim stranama Prenja i Cvrsnice rastu endemni borovi - Munike (pinus heldreichii i pinus heldreichii christii). Nazalost, iako je visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrich nametnuo zakon o zasticenoj vrsti, munika se sijece na Raptima i u kanjonu Dive Grabovice. "Eko- Neretva¨ ekoloska organizacija iz Jablanice animirala je siru javnost i kantonalnog sumskog inspektora povodom sijece munike.

Sto se tice elektroprivrete to je posebna prica. Ukratko, oni nastoje da zarade. Planirane hidrocentrale na Neretvi (Konjic i Glavaticevo) bi davale samo oko 8 procenata danasnje proizvodnje el.energije. Oni ne posmatraju prirodnu sredinu kao neko kome je stalo do iste. U cilju svog profita (citaj: stranih investitora koji salju Antu Markovica da lobira) oni su spremni unistiti ono sto je jos cisto i vrijedno, osim ljudi, u BiH.
Kada putujes pored Jablanickog jezera kada nema vode, primjetis pustos, ispucalu zemlju, koja je nekada bila oranica i od koje su se mnoge porodice prehranjivale. Neretva, Sana, Drina, a onda idemo dalje.

Njihova prica o zdravoj sredini:
"Zato je odabran dugoročni cilj: biti efikasniji u korištenju resursa, smanjiti negativan uticaj na okolinu i orijentisati se na obnovljive izvore električne energije. EP BiH će u planiranju, projektovanju i u svakodnevnim aktivnostima doprinositi održavanju kvaliteta života i okoline."
je prica za malu djecu. Ako na Neretvi dignu branu od 87 odnosno 144 m
to ce biti katastrofa za sve nizvodno.
I jos mnogo toga se moze napisati, a zavrsicu sa sljedecim:
U jednoj tv emisiji, radjenoj upravo na ovu temu, prof.dr. Ibrahim Busatlija,geograf, je izricito tvrdio da geolosko-morfoloski sastav i gradja terena nebi mogla izdrzati pritisak vode u toj akomulaciji. A ako bi doslo do pucanja iste, adio Konjic, Mostar i jos poneko.

Drug_Tito
Posts: 724
Joined: 09/03/2004 00:00

Post by Drug_Tito » 24/06/2004 02:03

Prosao sam kroz deset drzava. Vidio sve rase svijeta. Ali nemozes nigdje naci facu kao ovu nego samo u BiH.

Image

:lol: :D :-D :D :lol:

O da, cuvajte okolinu.

winetou
Posts: 2053
Joined: 30/07/2003 00:00
Location: cyber prerije
Contact:

Post by winetou » 24/06/2004 02:22

Pa da ne posizis onda :shock: :roll:

Image

Al hajde. Znacete vi izabrati postenjacine u oktobru. U dijaspori ovakvih slika nema :D
I neko hoce razvijati turizam u BiH :shock: Turizam bi donio samo vise stete kao sto je na http://www.zone-2000.net u slucaju Rakitnice vec receno a i ja samo o tome govorio u vise navrata na forumu :D

Drug_Tito
Posts: 724
Joined: 09/03/2004 00:00

Post by Drug_Tito » 24/06/2004 02:59

Ima takvih slika u dijaspori. Gradsko smetljiste.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 24/06/2004 06:43

kekec wrote:Sto se tice elektroprivrete to je posebna prica. Ukratko, oni nastoje da zarade. Planirane hidrocentrale na Neretvi (Konjic i Glavaticevo) bi davale samo oko 8 procenata danasnje proizvodnje el.energije. Oni ne posmatraju prirodnu sredinu kao neko kome je stalo do iste. U cilju svog profita (citaj: stranih investitora koji salju Antu Markovica da lobira) oni su spremni unistiti ono sto je jos cisto i vrijedno, osim ljudi, u BiH..


Sve mi je jasno oko investitora i Konjičanina Ante Markovića, ali mi nije jasna Svjetska banka. Nekoliko njih(rukovodilaca) su bili na gornjem dijelu Neretve i izjavili da "to treba sačuvati". Nedugo potom, daju kredit od 2,4 mlrd $ za energetiku u BiH u cilju da struju dobiju Austrijanci ili Italijani sa Neretve i još nekih rijeka.(Ovako je bilo u dnevnim novinama).

Ništa od tih HE, NE, TE nece imati BiH jer tih nekoliko stotina radnika koji ce održavati centrale nije ništa prema onom što cemo izgubiti. Bicemo kolonija koja ce najbliže zapadne zemlje snabdijevati strujom ciju cijenu ce odredjivati oni. Zapad vec ima planove o ukidanju svojih NE i hitno moraju planirati i otpočeti traziti druge izvore struje.

Ako je EP bih odustala od NE zašto se tako slijepo drže plana o uništenju Neretve u gornjem dijelu toka.

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 08:39

EP je domaci izdajnik. Radi za strance i protiv interesa stanovnika BiH.
Austrija/Italija/ ima rijecnih tokova pogodnih za izgradnju brana-HC. Ali oni svoje cuvaju. Ulazu u izgradnju istih po BiH ( svakako im je ulagati ) i nju unistavaju. Zato i imaju razvijen turizam. A nasima ( iz EP i Vlade) ponude neku sicu i stvar je rjesena: rovi, busi, sjeci, unistavaj po Bosni. Tako se to radi. Bogati iskoristavaju siromasne, a kada ih potpuno iskoriste odbace ih, zaborave i idu dalje traziti nove izvore. :(

havetinja
Posts: 763
Joined: 12/09/2003 00:00
Contact:

Post by havetinja » 24/06/2004 09:09

potrebe za energijom su u kontinuiranom porastu, prije svega zbog tehnoloskog razvoja. U poratnom periodu one su znatno manje u odnosu na period prije rata , jer veliki dio industrije nije u funkciji, ali se primicu mogucnostima proizvodnje bh elektroprivreda (znate li..imamo 3 elektroprivrede!!!) . ep hb je uvezana u ee sistem hrvatske, ep rs u ee sistem srbije. ees ostatka bih koji je pod upravljanjem epbih je toliko 'mali' da ga je tesko odrzati stabilnim, pogotovo ako se u ubzir uzme nepovoljan odnos kapaciteta (instal. snage) u te i he, te dotrajalost opreme u te i potreba njihovog remonta (koja traje i..kosta)

znaci...trebace nam uskoro..jos energije.

sada, sta je manje stetno...napraviti novi kakanj ili pregraditi rijecno korito....teska je to odluka. uvijek treba gledati i utjecaje alternativnog rjesenja . manje bi dilema bilo oko ovoga ako bi svoje prirodne resurse nasa zemlja intenzivno koristila u turisticke svrhe, organizovano, sto bi dovelo u pitanje i ekonomsku opravdanost ovakvih projekata.

naravno, nega bogatija zemlja bi problem djelomicno rijesila ...uvozom.

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 09:29

Svi mi trebamo el.energiju. Danasnja situacija je katastrofa jer nema gazde u kuci. Jedna drzava, tri EP. Problema stotine. A svi love u mutnom, pa ce opet biti: ko je sta jamio, jamio je.
Sta i kako radi EP BiH to mozemo vidjeti iz medija.
Ja zelim da se sacuvaju prirodne ljepote.
Ako se sjetimo nedavnih dogadjaja sa plavljenjem Mostara i okoline, shvatiti cemo da bi eventualna brana na Neretvi, uzvodno od Konjica, bila potencijalna "bomba" koja bi stalno prijetila. :(

Edit
Posts: 709
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Edit » 24/06/2004 11:01

Prolazi li u nasoj drzavi gradjanska inicijativa za pokretanje referenduma o ovakvim pitanjima?

BTW kekec, podrzavam tvoje napore, samo naslov teme je suzio problematiku:
ne radi se samo o ljepoti , nvec i o zdravlju, i prirodnim resursima BiH...

havetinja
Posts: 763
Joined: 12/09/2003 00:00
Contact:

Post by havetinja » 24/06/2004 11:20

ja bih radije..da ih koristimo nego branimo (resurse, ljepote). ipak, mozda neke sljedece generacije budu pametnije, ako..ne skapaju od gladi. :cry:

User avatar
CiCiban
Posts: 2047
Joined: 17/02/2002 00:00

Post by CiCiban » 24/06/2004 11:46

da zakacim i pitanje suma... :x
ilegalne pilane :( sleperi i sleperi gradje izlaze iz bosne..
niti ko kontrolise niti pokusava zaustaviti ??? ? :x

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 11:54

Edit, u pravu si. Naziv teme je samo pocetak. Svojim komentarima naslov se siri i svi koji ucestvuju shvatice da tu ima mnogo toga sto rijec "ljepota" znaci i sadrzava. Tu su i voda i zrak, tlo i covjek, zdravlje i rekreacija i ...

Gradjanska inicijativa i referendum ?
Postoji ogroman otpor gradnji brana na Neretvi. Gradjanska udruzenja i nevladine organizacije aktivno djeluju, ali imaju jakog protivnika. Detaljnije na sajtu:
http://www.zeleni-neretva.ba/kampanja.htm

EPBiH i pojedinci iz Vlade se ponasaju kao tvrdoglave mazge. Pred sobom vide samo profit pojedinaca iz svojih redova. A slijepi su ili nisu svjesni posljedica i nesrece koju ce izazvati svojim sebicnim i nepromisljenim postupcima.

Havetinjo, danas se prirodne ljepote i koriste. Mogu jos vise, kvalitetnije i efikasnije. Ali da bi ih koristili, doslo je vrijeme da ih moramo braniti. Inace cemo piti vodu iz plasticnih boca, uvezenu iz Austrije ili Italije (koji svoju vodu cuvaju), kupati se u prljavoj vodi i udisati zagadjen zrak. Tada ce biti dobro samo ljekarima i grobarima (dok i oni ne fasuju kakvu bolest izazvanu zagadjenjem eko sistema).
:(

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 24/06/2004 18:45

U vezi sa kompletnom temom ima i pozitivnih primjera. Onako kako su mediji predstavili, cini mi se da cementara u Kaknju veoma ozbiljno uzima u obzir ekologiju.

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 21:33

Dobro je da ima i pozitivnih primjera. Razumljivo je sto novi vlasnik (vecinski) cementare ulaze i u zastitu okolisa. Lakse je sada investirati u filtere i sl. nego poslije par godina, mozda umrtviti i grad i njegovu okolinu, te biti primoran sve ostaviti i napustiti firmu.
Kada se sve potrebno instalira nece biti velikih problema, a sto nije slucaj kod gradnje hidrocentrala. One, odnosno vodene akumulacije, trajno mjenjaju prostor i prirodni okolis.

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Post by kekec » 24/06/2004 21:48

- Vrbas -
Danas je ovako, a sutra.....? Zavisi od boga i od Elektroprivrede! :(
A ako se svi trznemo i aktiviramo ?


Image

cistacica-x
Posts: 6
Joined: 31/01/2003 00:00

Post by cistacica-x » 25/06/2004 01:46

ljudi su se aktivirali.... u toku je akcija bitka za neretvu... vec je uvezano 26 organizacija...

štiglić
Posts: 1
Joined: 07/12/2010 07:48
Location: Hercegovina (Humska zemlja)

Re: Branimo ljepote BiH

Post by štiglić » 09/12/2010 15:09

Branimo ljepote BiH


:)

User avatar
kekec
Posts: 4859
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

Re: Branimo ljepote BiH

Post by kekec » 22/03/2011 11:15

Cuvajmo je da bi zivjeli !
Image

User avatar
justahiker
Posts: 134
Joined: 22/11/2006 10:34
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Branimo ljepote BiH

Post by justahiker » 22/03/2011 16:54

kekec wrote:Cuvajmo je da bi zivjeli !
Image


:thumbup:

Post Reply