Kako se danas "odgovorni" neodgovorno odnose prema prirodnom blagu nase domovine, sutra ce na red doci i druge rijeke i planine i tako sve dok od nase okoline ne naprave veliki otpad i pustos.
Licno sam na neki nacin vezan za Neretvu, Boracko jezero (ljetovanja, logorovanja,rafting), a mislim da nikako u tome nisam usamljen.
Ovom temom zelim animirati forumase, a nadam se da ce jos neko procitati komentare i pogledati donje linkove.
O problemima iz ove oblasti pisale su i neke novine (dnevne i sedmicne), ali lobi, podrzavan od pojedinaca iz vladajucih struktura ,a koji se bogati na racun nerazumnog unistavanja, je isuvise jak i bezobrazan. Zbog toga se trebaju aktivirati svi gradjani BiH da zastite ono sto je jos preostalo, sto se mora sacuvati i unapredjivati, zbog nas i zbog onih koji dolaze poslije nas.
Citat:
"Kao što znate, u Bosni i Hercegovini su prirodni/ekološki potencijali značajni. Takođe je poznato da u današnjim uvjetima nema snage za organizovano institucionalno djelovanje kako bi se zaštitili ti prirodni resursi koji su naša zajednička imovina, a ne imovina kojekakvih firmi/grupa/pojedinaca. Zbog toga se mogu desiti i dešavaju se katastrofalni propusti. Jedna takva katastrofa je na pomolu, radi se o ilegalnom probijanju puteva u zoni kanjona Rakitnice, istrijebljenju endemne munike, kao i izgradnji brane na Neretvi koja bi potopila i kanjon Rakitnice i jedini preostali dio kanjona Neretve. Moramo naglasiti da je zona Rakitnice već pod lupom UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija, čime ove katastrofalne, nepopravljive intervencije u prirodnom miljeu dobivaju posebno na težini."
http://www.zone-2000.net
Otvori ovaj link, pogledaj priloge o Rakitnici, Neretvi i dr , ako nista ima lijepih slika, a ja se nadam da ces naci nacina da se ukljucis u borbu za zdravu, cistu i zasticenu prirodu.
Na narednim izborima glasam za one koji se DANAS BORE protiv onih kojima je ekologija "zadnja rupa na svirali".