Brak vs sloboda

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
KENJAC

#126 Re: Brak vs sloboda

Post by KENJAC »

Brak vs Sloboda ??? Zar jedno iskljucuje drugo ??? Djeco , moja djeco draga :-) :-) :-) ....
dobar osjecaj

#127 Re: Brak vs sloboda

Post by dobar osjecaj »

detroit-mercy wrote:Sta znaci imati svoj zivot? Npr. dodjem kuci sa posla, rucam, sako preko ramena i na vratima samo kazem odo ja u zivot :mrgreen: ili odo ganjati svoja interesovanja :mrgreen: . Tako moze funkcionisati samo ako zivis sam/sama, sve drugo je susto naklapanje jer prvo ti nikada neces zivjeti u takvom braku niti bi ti tolerisala da ti bracni partner radi tako nesto. Sve ostal je samo puko teoretisanje.
Sta su snovi, hoces da budes naucnik, niko te u braku nece sprijeciti da budes naucnik, volis Tolstoja on Dostojevskog, jebiga onda ces citati Tolstoja a on Dostojevskog ali postoje krupnije stvari koje traze odricanja i jedne i druge strane. Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje. Niko nikoga u braku ne sputava ali covjek se mijena zarad zajednickog/viseg dobra.
Znaci da si prije ulaska u brak imao zivot i interesovanja i da se naravno, nekad lakse, nekad teze, ucis da shvatis da ne mozes vise toliko vremena izdvajati iskljucivo za sebe i svoja interesovanja. Nema se vremena za sve, obaveze, zivot a uostalom i lijepo ti je u zajednickim aktivnostima. Sve je to u redu.

Polazim od pretpostavke da prihvatas da je tvoj bracni drug drugaciji od tebe, da ima raznolika interesovanja, da moze satima uzivati u nekoj aktivnosti koja je tebi prilicno nebitna ali ti vidis da je njemu bitna i ne smeta ti da uziva u tome u cemu uziva.

Ono sto meni smeta je kad partner kojeg prihvatas kakav jeste, kojem ne ogranicavas i ne dovodis u pitanje interesovanja i potrebe...ne moze da se zaustavi tu i bezbrizno uziva u svojim interesovanjima i tvom prihvacanju kakav je i sta voli pa pocne da prelazi crtu i da te ubjedjuje da tebe zapravo ne zanima to sto te zanima i da te bukvalno gnjavi stalnim prijedlozima da se bavis npr. nekim sportom za koji nemas ni interes ni sposobnost.

U stavci
Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje.
teorija je lijepa a u praksi dozivis da partneri prigovaraju jedno drugom sto kao cine taj ustupak, uslugu, nerijetko prave scene tako da se njemu/njoj smuci citava ideja skijanja/mora i da se vise ne raduje nikakvoj slicnoj ideji pokusaja odlaska na jos jedno takvo skijanje/more.

Naravno da se sve to moze relativizirati...
HAVANA

#128 Re: Brak vs sloboda

Post by HAVANA »

E ja volim more a zena i more i skijanje.Pa sam ja popustio,idem i na skijanje.Oni skijaju a ja pijem pive,idem na bazen,u saunu...Trpim. :sretan:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#129 Re: Brak vs sloboda

Post by KatarinaKosaca »

Iz naslova ispade da smo mi u braku zarobljenici :D

Biram brak. Nema idealnog, ali ima podrška za dobro i loše. Bezrezervna. Za ozbiljne životne situacije i probleme, spram kojih je smijeh more ili skijanje.
A, onaj ko u bračnom drugu nema odanog prijatelja prije svega, treba hitno da se razvede. Ostalo se sve može dogovoriti.
JThomas

#130 Re: Brak vs sloboda

Post by JThomas »

meni se čini da je u naslovu sloboda eufemizam za kurvanje i lumpovanje.

a nije sad da mnogi, mnogi i to ne rade bez obzira na brak...
Leo_alfa

#131 Re: Brak vs sloboda

Post by Leo_alfa »

Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista.
detroit-mercy

#132 Re: Brak vs sloboda

Post by detroit-mercy »

Leo_alfa wrote:Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista.
Definiraj slobodu, veoma rastezljiv pojam :mrgreen: .
ho oponopono

#133 Re: Brak vs sloboda

Post by ho oponopono »

...a jebiga praksa je takva da svoja prava popolovis, a obaveze udvostrucis, poziv na blud u ovoj utrci za slobodom...

... mnogi udovci postaju jer skontaju ubrzo da im je partner umro, nema ga...nije onaj za koga se izdavao, o kojem su mastali...

...eh kamo srece da se supruznici obraduju kada trebaju ici doma i da im je zao kada odlaze iz istog...jedan gospodar i gospodarica i dva roba...kineski macak... :pusi2:
Euridika
Globalna šefica

#134 Re: Brak vs sloboda

Post by Euridika »

sadie_forever wrote:sta je sloboda,,,evo moj muz veceras hoce da gleda utakmicu s drugovima,a meni to nije pravo :evil:
Ne sekiraj se, ovo mi je čak i simpatično ako uzmem u obzir da ste vi tek friško u braku. Još ste u fazi cici-mici-buci, volimo se, gledamo se zaljubljenim okama, držimo za ručice... Tad vam svako razdvajanje, osim onog nužnog, teško pada.
Za 2-3 godine ti neće biti nikakav problem da on ide gledati utakmicu s jaranima, naravno ako dotad ne budete imali ozbiljnih obaveza, tipa malih beba i sl.
Za 10 godina ćeš ga sama istjerivati napolje: "Haj bježi vani, šta si mi se tu napenalio!" :lol: :lol: :lol:
ho oponopono

#135 Re: Brak vs sloboda

Post by ho oponopono »

...ovo sve gore od goreg... :pisnula: i :pisnuo:
detroit-mercy

#136 Re: Brak vs sloboda

Post by detroit-mercy »

dobar osjecaj wrote:
detroit-mercy wrote:Sta znaci imati svoj zivot? Npr. dodjem kuci sa posla, rucam, sako preko ramena i na vratima samo kazem odo ja u zivot :mrgreen: ili odo ganjati svoja interesovanja :mrgreen: . Tako moze funkcionisati samo ako zivis sam/sama, sve drugo je susto naklapanje jer prvo ti nikada neces zivjeti u takvom braku niti bi ti tolerisala da ti bracni partner radi tako nesto. Sve ostal je samo puko teoretisanje.
Sta su snovi, hoces da budes naucnik, niko te u braku nece sprijeciti da budes naucnik, volis Tolstoja on Dostojevskog, jebiga onda ces citati Tolstoja a on Dostojevskog ali postoje krupnije stvari koje traze odricanja i jedne i druge strane. Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje. Niko nikoga u braku ne sputava ali covjek se mijena zarad zajednickog/viseg dobra.
Znaci da si prije ulaska u brak imao zivot i interesovanja i da se naravno, nekad lakse, nekad teze, ucis da shvatis da ne mozes vise toliko vremena izdvajati iskljucivo za sebe i svoja interesovanja. Nema se vremena za sve, obaveze, zivot a uostalom i lijepo ti je u zajednickim aktivnostima. Sve je to u redu.

Polazim od pretpostavke da prihvatas da je tvoj bracni drug drugaciji od tebe, da ima raznolika interesovanja, da moze satima uzivati u nekoj aktivnosti koja je tebi prilicno nebitna ali ti vidis da je njemu bitna i ne smeta ti da uziva u tome u cemu uziva.

Ono sto meni smeta je kad partner kojeg prihvatas kakav jeste, kojem ne ogranicavas i ne dovodis u pitanje interesovanja i potrebe...ne moze da se zaustavi tu i bezbrizno uziva u svojim interesovanjima i tvom prihvacanju kakav je i sta voli pa pocne da prelazi crtu i da te ubjedjuje da tebe zapravo ne zanima to sto te zanima i da te bukvalno gnjavi stalnim prijedlozima da se bavis npr. nekim sportom za koji nemas ni interes ni sposobnost.

U stavci
Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje.
teorija je lijepa a u praksi dozivis da partneri prigovaraju jedno drugom sto kao cine taj ustupak, uslugu, nerijetko prave scene tako da se njemu/njoj smuci citava ideja skijanja/mora i da se vise ne raduje nikakvoj slicnoj ideji pokusaja odlaska na jos jedno takvo skijanje/more.

Naravno da se sve to moze relativizirati...
U praksi naucis da moras da give up nesto od sebe za zajednicko dobro.
Ja mrzim duze kupovine (ne onih stvari za kucu nego odjece) ali moja supruga voli da obidje vise prodavnica i proba vise stvari prije nego sto kupi nesto. Sve to nije problem da ona isto tako ne voli da cuje i moje misljenje, kako joj stoji, je li OK ili ne. Tako da i ja moram periodicno da ucestvujem u toj aktivnosti iako mi ne pricinjava zadovoljstvo ali zbog vise interesa i zbog toga sto znam da je to cini sretnom participiram. Kao sto i ona participira u mnogim stvarima koje meni pricinjavaju zadovoljstvo :izet: :izet:
Previse komplikujete sa tim nekim stvarima, pogledaj na ljude koji duze vremena zive zajedno kako postaju slicni jedni drugima :mrgreen: . Ljudi se mijenjaju i brak je jedna od tih promjena. Sama tema je prilicno glupa, brak ili sloboda :-)
detroit-mercy

#137 Re: Brak vs sloboda

Post by detroit-mercy »

ho oponopono wrote:...a jebiga praksa je takva da svoja prava popolovis, a obaveze udvostrucis, poziv na blud u ovoj utrci za slobodom...

... mnogi udovci postaju jer skontaju ubrzo da im je partner umro, nema ga...nije onaj za koga se izdavao, o kojem su mastali...

...eh kamo srece da se supruznici obraduju kada trebaju ici doma i da im je zao kada odlaze iz istog...jedan gospodar i gospodarica i dva roba...kineski macak... :pusi2:
Ja se bogam obradujem kada trebam ici kuci :mrgreen: znam sta me ceka :mrgreen:
Mozda i mi nismo oni za koje smo se izadvali :mrgreen: , vazda je greska u onoj drugoj osobi a ne u nama :mrgreen:
sha_ba

#138 Re: Brak vs sloboda

Post by sha_ba »

e jesi se zad'o :mrgreen:
bezVolana

#139 Re: Brak vs sloboda

Post by bezVolana »

direktni wrote:Sloboda je stvar poimanja. Uvijek sam je imao. Neki se kroz cjelokupan život bore i nikada je nemaju. Sloboda je u nama. Imamo je ili je nikada nećemo imati.
:thumbup:
nije sloboda biti kao pusten sa lanca, to je gotovo jednako lose kao biti u lancima - zavisi od slucaja. valjda je sloboda biti to sto jesi, eh ako uspijes naci nekoga pa da oboje budete svoji i istovremeno skupa to je super :D
sadie_forever

#140 Re: Brak vs sloboda

Post by sadie_forever »

HAVANA wrote:

E ako ostane ,za supka si se udala. :D
e za tvoj info ostao bio pa ga pustila smilovala sam se,bitno je da me bio ispostovao :thumbup:
HAVANA

#141 Re: Brak vs sloboda

Post by HAVANA »

E cuj pustila ga,blago njemu. :lol:
nightvision

#142 Re: Brak vs sloboda

Post by nightvision »

Pustila ga s lanca :lol:
Satro prica za nas na forumu :mrgreen: On ostao pa ga Ona pustila. A frajer garant otisao k'o u prici. Ne okreci se sine. Ali valja sacuvati forumski obraz. :lol:
Leo_alfa

#143 Re: Brak vs sloboda

Post by Leo_alfa »

detroit-mercy wrote:
Leo_alfa wrote:Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista.
Definiraj slobodu, veoma rastezljiv pojam :mrgreen: .
Kad mozes da radis sve sto zelis, ne mora se mnogo filozofirati, iako svakako moze.
prog321

#144 Re: Brak vs sloboda

Post by prog321 »

forumka wrote:Pozdrav svima,

Da i ja zapocnem jednu temu :-) Voljela bih da podjelite Vaše mišljenje po pitanju opredjeljenja za brak odnosno slobodu. Danas sve vise cujem za razvode i jednostavno me uhvati neki strah da li uopce ima smisla udavati se/zeniti se. S druge strane, vidim to samo kroz neke obaveze, ogranicenja, drugaciji zivot i sl.
Molim za vase misljenje.

Brak je zatvor, smrt, gore od smrti, patnja. Tumor na mozgu; Ne, na celu. Jos gore.
=Ne ulazi.
:-D
ho oponopono

#145 Re: Brak vs sloboda

Post by ho oponopono »

...cuj pustila, koje mindfuckovanje...istrazuje i mjeri granice...alah se uvalio frajer... :pisnula: i :pisnuo:
sheilak

#146 Re: Brak vs sloboda

Post by sheilak »

sadie_forever wrote:
HAVANA wrote:

E ako ostane ,za supka si se udala. :D
e za tvoj info ostao bio pa ga pustila smilovala sam se,bitno je da me bio ispostovao :thumbup:
ja nikada necu shvatiti kreiranja nekih laznih zivotnih situacija, i involiviranja drugih ljudi u to, pod laznim ili originalnim nickovima.
forumka wrote:Pozdrav svima,

Da i ja zapocnem jednu temu :-) Voljela bih da podjelite Vaše mišljenje po pitanju opredjeljenja za brak odnosno slobodu. Danas sve vise cujem za razvode i jednostavno me uhvati neki strah da li uopce ima smisla udavati se/zeniti se. S druge strane, vidim to samo kroz neke obaveze, ogranicenja, drugaciji zivot i sl.
Molim za vase misljenje.

a na temu...brak sa osobom koju volis ima smisla :D , al nemoj zanemariti ni sebe ni svoje potrebe (zelju za putovanjem, promjenom, necim novim, primjerice). jer na duze staze ne mozes biti potpuno sretna ako pristanes da zatomis dio sebe.
trubadur

#147 Re: Brak vs sloboda

Post by trubadur »

Drugim rijecima, u brak samo ako nadjes jos nekog psica koji ce ostati sa strane da skuplja mrvice, a nece previse dovoditi u pitanje tvoje odluke... tad su svi sretni :mrgreen:
Ramzess Veliki

#148 Re: Brak vs sloboda

Post by Ramzess Veliki »

Brak bi trebao biti rezultat ljubavi valjda ... i dok se voli u braku dobro je.
Ako nema ljubavi, to postaje robija svakome. Svako bi da izađe iz toga.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#149 Re: Brak vs sloboda

Post by Truba »

šta vam je to kineski mačak?
Ramzess Veliki

#150 Re: Brak vs sloboda

Post by Ramzess Veliki »

Black swan wrote:šta vam je to kineski mačak?
Valjda neki dodatak jelima u kineskoj kuhinji.
Post Reply