Brak vs sloboda
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
KENJAC
#126 Re: Brak vs sloboda
Brak vs Sloboda ??? Zar jedno iskljucuje drugo ??? Djeco , moja djeco draga
....
- dobar osjecaj
#127 Re: Brak vs sloboda
Znaci da si prije ulaska u brak imao zivot i interesovanja i da se naravno, nekad lakse, nekad teze, ucis da shvatis da ne mozes vise toliko vremena izdvajati iskljucivo za sebe i svoja interesovanja. Nema se vremena za sve, obaveze, zivot a uostalom i lijepo ti je u zajednickim aktivnostima. Sve je to u redu.detroit-mercy wrote:Sta znaci imati svoj zivot? Npr. dodjem kuci sa posla, rucam, sako preko ramena i na vratima samo kazem odo ja u zivotili odo ganjati svoja interesovanja
. Tako moze funkcionisati samo ako zivis sam/sama, sve drugo je susto naklapanje jer prvo ti nikada neces zivjeti u takvom braku niti bi ti tolerisala da ti bracni partner radi tako nesto. Sve ostal je samo puko teoretisanje.
Sta su snovi, hoces da budes naucnik, niko te u braku nece sprijeciti da budes naucnik, volis Tolstoja on Dostojevskog, jebiga onda ces citati Tolstoja a on Dostojevskog ali postoje krupnije stvari koje traze odricanja i jedne i druge strane. Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje. Niko nikoga u braku ne sputava ali covjek se mijena zarad zajednickog/viseg dobra.
Polazim od pretpostavke da prihvatas da je tvoj bracni drug drugaciji od tebe, da ima raznolika interesovanja, da moze satima uzivati u nekoj aktivnosti koja je tebi prilicno nebitna ali ti vidis da je njemu bitna i ne smeta ti da uziva u tome u cemu uziva.
Ono sto meni smeta je kad partner kojeg prihvatas kakav jeste, kojem ne ogranicavas i ne dovodis u pitanje interesovanja i potrebe...ne moze da se zaustavi tu i bezbrizno uziva u svojim interesovanjima i tvom prihvacanju kakav je i sta voli pa pocne da prelazi crtu i da te ubjedjuje da tebe zapravo ne zanima to sto te zanima i da te bukvalno gnjavi stalnim prijedlozima da se bavis npr. nekim sportom za koji nemas ni interes ni sposobnost.
U stavci
teorija je lijepa a u praksi dozivis da partneri prigovaraju jedno drugom sto kao cine taj ustupak, uslugu, nerijetko prave scene tako da se njemu/njoj smuci citava ideja skijanja/mora i da se vise ne raduje nikakvoj slicnoj ideji pokusaja odlaska na jos jedno takvo skijanje/more.Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje.
Naravno da se sve to moze relativizirati...
- HAVANA
#128 Re: Brak vs sloboda
E ja volim more a zena i more i skijanje.Pa sam ja popustio,idem i na skijanje.Oni skijaju a ja pijem pive,idem na bazen,u saunu...Trpim. 
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#129 Re: Brak vs sloboda
Iz naslova ispade da smo mi u braku zarobljenici
Biram brak. Nema idealnog, ali ima podrška za dobro i loše. Bezrezervna. Za ozbiljne životne situacije i probleme, spram kojih je smijeh more ili skijanje.
A, onaj ko u bračnom drugu nema odanog prijatelja prije svega, treba hitno da se razvede. Ostalo se sve može dogovoriti.
Biram brak. Nema idealnog, ali ima podrška za dobro i loše. Bezrezervna. Za ozbiljne životne situacije i probleme, spram kojih je smijeh more ili skijanje.
A, onaj ko u bračnom drugu nema odanog prijatelja prije svega, treba hitno da se razvede. Ostalo se sve može dogovoriti.
- JThomas
#130 Re: Brak vs sloboda
meni se čini da je u naslovu sloboda eufemizam za kurvanje i lumpovanje.
a nije sad da mnogi, mnogi i to ne rade bez obzira na brak...
a nije sad da mnogi, mnogi i to ne rade bez obzira na brak...
- Leo_alfa
#131 Re: Brak vs sloboda
Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista.
-
detroit-mercy
#132 Re: Brak vs sloboda
Definiraj slobodu, veoma rastezljiv pojamLeo_alfa wrote:Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista.
- ho oponopono
#133 Re: Brak vs sloboda
...a jebiga praksa je takva da svoja prava popolovis, a obaveze udvostrucis, poziv na blud u ovoj utrci za slobodom...
... mnogi udovci postaju jer skontaju ubrzo da im je partner umro, nema ga...nije onaj za koga se izdavao, o kojem su mastali...
...eh kamo srece da se supruznici obraduju kada trebaju ici doma i da im je zao kada odlaze iz istog...jedan gospodar i gospodarica i dva roba...kineski macak...
... mnogi udovci postaju jer skontaju ubrzo da im je partner umro, nema ga...nije onaj za koga se izdavao, o kojem su mastali...
...eh kamo srece da se supruznici obraduju kada trebaju ici doma i da im je zao kada odlaze iz istog...jedan gospodar i gospodarica i dva roba...kineski macak...
- Euridika
- Globalna šefica
#134 Re: Brak vs sloboda
Ne sekiraj se, ovo mi je čak i simpatično ako uzmem u obzir da ste vi tek friško u braku. Još ste u fazi cici-mici-buci, volimo se, gledamo se zaljubljenim okama, držimo za ručice... Tad vam svako razdvajanje, osim onog nužnog, teško pada.sadie_forever wrote:sta je sloboda,,,evo moj muz veceras hoce da gleda utakmicu s drugovima,a meni to nije pravo
Za 2-3 godine ti neće biti nikakav problem da on ide gledati utakmicu s jaranima, naravno ako dotad ne budete imali ozbiljnih obaveza, tipa malih beba i sl.
Za 10 godina ćeš ga sama istjerivati napolje: "Haj bježi vani, šta si mi se tu napenalio!"
- ho oponopono
#135 Re: Brak vs sloboda
...ovo sve gore od goreg...
i 
-
detroit-mercy
#136 Re: Brak vs sloboda
U praksi naucis da moras da give up nesto od sebe za zajednicko dobro.dobar osjecaj wrote:Znaci da si prije ulaska u brak imao zivot i interesovanja i da se naravno, nekad lakse, nekad teze, ucis da shvatis da ne mozes vise toliko vremena izdvajati iskljucivo za sebe i svoja interesovanja. Nema se vremena za sve, obaveze, zivot a uostalom i lijepo ti je u zajednickim aktivnostima. Sve je to u redu.detroit-mercy wrote:Sta znaci imati svoj zivot? Npr. dodjem kuci sa posla, rucam, sako preko ramena i na vratima samo kazem odo ja u zivotili odo ganjati svoja interesovanja
. Tako moze funkcionisati samo ako zivis sam/sama, sve drugo je susto naklapanje jer prvo ti nikada neces zivjeti u takvom braku niti bi ti tolerisala da ti bracni partner radi tako nesto. Sve ostal je samo puko teoretisanje.
Sta su snovi, hoces da budes naucnik, niko te u braku nece sprijeciti da budes naucnik, volis Tolstoja on Dostojevskog, jebiga onda ces citati Tolstoja a on Dostojevskog ali postoje krupnije stvari koje traze odricanja i jedne i druge strane. Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje. Niko nikoga u braku ne sputava ali covjek se mijena zarad zajednickog/viseg dobra.
Polazim od pretpostavke da prihvatas da je tvoj bracni drug drugaciji od tebe, da ima raznolika interesovanja, da moze satima uzivati u nekoj aktivnosti koja je tebi prilicno nebitna ali ti vidis da je njemu bitna i ne smeta ti da uziva u tome u cemu uziva.
Ono sto meni smeta je kad partner kojeg prihvatas kakav jeste, kojem ne ogranicavas i ne dovodis u pitanje interesovanja i potrebe...ne moze da se zaustavi tu i bezbrizno uziva u svojim interesovanjima i tvom prihvacanju kakav je i sta voli pa pocne da prelazi crtu i da te ubjedjuje da tebe zapravo ne zanima to sto te zanima i da te bukvalno gnjavi stalnim prijedlozima da se bavis npr. nekim sportom za koji nemas ni interes ni sposobnost.
U stavciteorija je lijepa a u praksi dozivis da partneri prigovaraju jedno drugom sto kao cine taj ustupak, uslugu, nerijetko prave scene tako da se njemu/njoj smuci citava ideja skijanja/mora i da se vise ne raduje nikakvoj slicnoj ideji pokusaja odlaska na jos jedno takvo skijanje/more.Volis skijanje on more, za njega ces otici na more kao i on za tebe na skijanje.
Naravno da se sve to moze relativizirati...
Ja mrzim duze kupovine (ne onih stvari za kucu nego odjece) ali moja supruga voli da obidje vise prodavnica i proba vise stvari prije nego sto kupi nesto. Sve to nije problem da ona isto tako ne voli da cuje i moje misljenje, kako joj stoji, je li OK ili ne. Tako da i ja moram periodicno da ucestvujem u toj aktivnosti iako mi ne pricinjava zadovoljstvo ali zbog vise interesa i zbog toga sto znam da je to cini sretnom participiram. Kao sto i ona participira u mnogim stvarima koje meni pricinjavaju zadovoljstvo
Previse komplikujete sa tim nekim stvarima, pogledaj na ljude koji duze vremena zive zajedno kako postaju slicni jedni drugima
-
detroit-mercy
#137 Re: Brak vs sloboda
Ja se bogam obradujem kada trebam ici kuciho oponopono wrote:...a jebiga praksa je takva da svoja prava popolovis, a obaveze udvostrucis, poziv na blud u ovoj utrci za slobodom...
Mozda i mi nismo oni za koje smo se izadvali
-
bezVolana
#139 Re: Brak vs sloboda
direktni wrote:Sloboda je stvar poimanja. Uvijek sam je imao. Neki se kroz cjelokupan život bore i nikada je nemaju. Sloboda je u nama. Imamo je ili je nikada nećemo imati.
nije sloboda biti kao pusten sa lanca, to je gotovo jednako lose kao biti u lancima - zavisi od slucaja. valjda je sloboda biti to sto jesi, eh ako uspijes naci nekoga pa da oboje budete svoji i istovremeno skupa to je super
- sadie_forever
#140 Re: Brak vs sloboda
e za tvoj info ostao bio pa ga pustila smilovala sam se,bitno je da me bio ispostovaoHAVANA wrote:
E ako ostane ,za supka si se udala.
- HAVANA
#141 Re: Brak vs sloboda
E cuj pustila ga,blago njemu. 
-
nightvision
#142 Re: Brak vs sloboda
Pustila ga s lanca
Satro prica za nas na forumu
On ostao pa ga Ona pustila. A frajer garant otisao k'o u prici. Ne okreci se sine. Ali valja sacuvati forumski obraz. 
Satro prica za nas na forumu
- Leo_alfa
#143 Re: Brak vs sloboda
Kad mozes da radis sve sto zelis, ne mora se mnogo filozofirati, iako svakako moze.detroit-mercy wrote:Definiraj slobodu, veoma rastezljiv pojamLeo_alfa wrote:Ako trebas birati izmedju slobode i braka, onda takav brak ne vrijedi nista..
-
prog321
#144 Re: Brak vs sloboda
forumka wrote:Pozdrav svima,
Da i ja zapocnem jednu temuVoljela bih da podjelite Vaše mišljenje po pitanju opredjeljenja za brak odnosno slobodu. Danas sve vise cujem za razvode i jednostavno me uhvati neki strah da li uopce ima smisla udavati se/zeniti se. S druge strane, vidim to samo kroz neke obaveze, ogranicenja, drugaciji zivot i sl.
Molim za vase misljenje.
Brak je zatvor, smrt, gore od smrti, patnja. Tumor na mozgu; Ne, na celu. Jos gore.
=Ne ulazi.
- ho oponopono
#145 Re: Brak vs sloboda
...cuj pustila, koje mindfuckovanje...istrazuje i mjeri granice...alah se uvalio frajer...
i 
- sheilak
#146 Re: Brak vs sloboda
ja nikada necu shvatiti kreiranja nekih laznih zivotnih situacija, i involiviranja drugih ljudi u to, pod laznim ili originalnim nickovima.sadie_forever wrote:e za tvoj info ostao bio pa ga pustila smilovala sam se,bitno je da me bio ispostovaoHAVANA wrote:
E ako ostane ,za supka si se udala.
forumka wrote:Pozdrav svima,
Da i ja zapocnem jednu temuVoljela bih da podjelite Vaše mišljenje po pitanju opredjeljenja za brak odnosno slobodu. Danas sve vise cujem za razvode i jednostavno me uhvati neki strah da li uopce ima smisla udavati se/zeniti se. S druge strane, vidim to samo kroz neke obaveze, ogranicenja, drugaciji zivot i sl.
Molim za vase misljenje.
a na temu...brak sa osobom koju volis ima smisla
-
trubadur
#147 Re: Brak vs sloboda
Drugim rijecima, u brak samo ako nadjes jos nekog psica koji ce ostati sa strane da skuplja mrvice, a nece previse dovoditi u pitanje tvoje odluke... tad su svi sretni 
- Ramzess Veliki
#148 Re: Brak vs sloboda
Brak bi trebao biti rezultat ljubavi valjda ... i dok se voli u braku dobro je.
Ako nema ljubavi, to postaje robija svakome. Svako bi da izađe iz toga.
Ako nema ljubavi, to postaje robija svakome. Svako bi da izađe iz toga.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#149 Re: Brak vs sloboda
šta vam je to kineski mačak?
- Ramzess Veliki
#150 Re: Brak vs sloboda
Valjda neki dodatak jelima u kineskoj kuhinji.Black swan wrote:šta vam je to kineski mačak?