brak u Islamu
-
sunita_88
#1 brak u Islamu
Esselamu alejkum,
Zeljela bih da Vam postavim pitanje i da me posavjetujete. Uskoro se udajem, i sretna sam zbog toga. Medjutim, ima jedna stvar koja me pomalo muci. Moj buduci muz je previse ugrizen u svoju majku. Za svaki korak koji napravi mora nju da upita. Ja zaista protiv njegove majke nemam nista, niti cu ikada da imam, postovat cu je i voljeti kao i svoju, radit cu joj i kuhati kao i svojoj majci. Ali ne bih zeljela da moj muz svojoj majci prica o cemu se mi dogovaramo, i sta mi pricamo. Mi cemo se sa njom i posavjetovati i sve, ali ne bih da mi muz bude zaljubljen u svoju majku, ili da mene pred svima stavlja u drugi plan.
Zeljela bih da Vam postavim pitanje i da me posavjetujete. Uskoro se udajem, i sretna sam zbog toga. Medjutim, ima jedna stvar koja me pomalo muci. Moj buduci muz je previse ugrizen u svoju majku. Za svaki korak koji napravi mora nju da upita. Ja zaista protiv njegove majke nemam nista, niti cu ikada da imam, postovat cu je i voljeti kao i svoju, radit cu joj i kuhati kao i svojoj majci. Ali ne bih zeljela da moj muz svojoj majci prica o cemu se mi dogovaramo, i sta mi pricamo. Mi cemo se sa njom i posavjetovati i sve, ali ne bih da mi muz bude zaljubljen u svoju majku, ili da mene pred svima stavlja u drugi plan.
- walter kurtz
#2 Re: brak u Islamu
sunita_88 wrote:Esselamu alejkum,
-
sunita_88
#3 Re: brak u Islamu
???walter kurtz wrote:sunita_88 wrote:Esselamu alejkum,
Zeljela bih da Vam postavim pitanje i da me posavjetujete. Uskoro se udajem, i sretna sam zbog toga. Medjutim, ima jedna stvar koja me pomalo muci. Moj buduci muz je previse ugrizen u svoju majku. Za svaki korak koji napravi mora nju da upita. Ja zaista protiv njegove majke nemam nista, niti cu ikada da imam, postovat cu je i voljeti kao i svoju, radit cu joj i kuhati kao i svojoj majci. Ali ne bih zeljela da moj muz svojoj majci prica o cemu se mi dogovaramo, i sta mi pricamo. Mi cemo se sa njom i posavjetovati i sve, ali ne bih da mi muz bude zaljubljen u svoju majku, ili da mene pred svima stavlja u drugi plan.![]()
![]()
![]()
![]()
- sve na kvadrat
#4 Re: brak u Islamu
We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren? 
-
sunita_88
#5 Re: brak u Islamu
Hehe, pa rekla sam.sve na kvadrat wrote:We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren?
- walter kurtz
#6 Re: brak u Islamu
raditi ces joj i kuhati? živjeti ćeš sa njom, njim, njima? posavjetovati ćeš sa sa njom?,... posavjetuj se samnom podji do prvog nebodera popni se na zadnji kat i baci se sa njega
- wickerman
#7 Re: brak u Islamu
Mene samo interesuje kakve ovo veze ima sa brakom u islamu?
Ovakav problem medjuljudskih odnosa, uzet cemo primjer BiH nema ekskluzivnost za odredjenu naciju ili vjeru,to je svugdje tako.
Ovakav problem medjuljudskih odnosa, uzet cemo primjer BiH nema ekskluzivnost za odredjenu naciju ili vjeru,to je svugdje tako.
- sve na kvadrat
#8 Re: brak u Islamu
Ma mani se ti foruma,sve ovo što kažeš na forumu reci i njemu,jer situaciju najbolje poznaješ ti i on. Želiš brak s njim,tako sva pitanja treba njemu da postaviš i da,on treba da ti ponudi adekvatne odgovore.sunita_88 wrote:Hehe, pa rekla sam.sve na kvadrat wrote:We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren?On je rekao da ce prije poslusati majku nego suprugu. Ja ne bih da mene neko pogresno shvati, neka on svoju majku postuje, i treba hvala Bogu, ali zelim da imam svoje mjesto, a ne da uvjek budem druga i da me ' ponizava' pred drugima govoreci moja majka ovo, moja majka ono...
- asurbanipal
#9 Re: brak u Islamu
Brak u islamu je mit. Pupa hava...
-
statixx
#10 Re: brak u Islamu
Nema religije koja je uspjela regulisati odnos svekrve i snahe.
Ne znam sta si ocekivala da Muhamed napise ozenjenim muskarcima Mojne ici kod mame na hagra, pa makar bio i sa suhim repom, a Allah najbolje zna!
Ne znam sta si ocekivala da Muhamed napise ozenjenim muskarcima Mojne ici kod mame na hagra, pa makar bio i sa suhim repom, a Allah najbolje zna!
- HadiRa
#11 Re: brak u Islamu
ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..
zao mi je, ali to tako hoda..
- Capajebo
#12 Re: brak u Islamu
Nemas pojma. Bez uvrede.HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..
- Capajebo
#13 Re: brak u Islamu
We Alejkumu Selamsunita_88 wrote:Esselamu alejkum,
Tvoj buduci muz aBd, mora biti musko i postaviti svoju majku na njeno, a tebe na tvoje mjesto. I da bude racionalan i pravedan u svojim odlukama koje se ticu vas 2 (tebe i buduce svekrve). Bude li naginjao jednoj strani vise nego sto treba, imat ce samo belaj, a to ne bi bio kriv niko drugi nego on.
Ne kaze se dzabe "Dzennet je pod majcinim nogama", ali isto tako i "najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama, a ja sam najbolji prema svojim zenama". Dakle mora naci tu granicu, koju ne smije prelaziti i koje se mora drzati, a najbolji nacin kako da nadje tu granicu je sunnet Allahovog Poslanika.
Nek vam je sretno i hairli inshAllah
- HadiRa
#14 Re: brak u Islamu
cuj to.. zar nije muskarac u islamu obavezan na prvo mjesto postaviti majku, a tek onda hanumu ?Capajebo wrote:Nemas pojma. Bez uvrede.HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..
- Capajebo
#15 Re: brak u Islamu
Ne. Pravednost i dobrocinstvo nije jednako "prvo mjesto". Isto kao i sa zenom jel'.HadiRa wrote:cuj to.. zar nije muskarac u islamu obavezan na prvo mjesto postaviti majku, a tek onda hanumu ?Capajebo wrote:Nemas pojma. Bez uvrede.HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..
Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s
- HadiRa
#16 Re: brak u Islamu
Capajebo wrote:
Ne. Pravednost i dobrocinstvo nije jednako "prvo mjesto". Isto kao i sa zenom jel'.
Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s
joj tebe, naravno da je Allah na prvom mjestu, no ovdje je bilo pitanje koja je od zena vise postovana i koju poziciju ce imati..
daleko je bosanski danasnji musliman od situacije da bude pravedan, poput Poslanika a.s. .. to je cista utopija da se trefi jedan takav
-
arslanbey
#17 Re: brak u Islamu
Majka ima prednost nad suprugom u islamuHadiRa wrote:Capajebo wrote:
Ne. Pravednost i dobrocinstvo nije jednako "prvo mjesto". Isto kao i sa zenom jel'.
joj tebe, naravno da je Allah na prvom mjestu, no ovdje je bilo pitanje koja je od zena vise postovana i koju poziciju ce imati..
daleko je bosanski danasnji musliman od situacije da bude pravedan, poput Poslanika a.s. .. to je cista utopija da se trefi jedan takav
- Capajebo
#18 Re: brak u Islamu
Mozda djelujem malo agresivnije, vjeruj da nisam, ako sam sta grub'o rek'o halali.HadiRa wrote:Capajebo wrote:
Nema tu koja je postovanija. OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina. Muz je odgovoran za svoju zenu, i odgovarat ce za nju na Sudnjem Danu, bit ce pitan kako je se brinuo o njoj (i njihovoj djeci jelte).
Ali je isto tako obavezan ciniti dobrocinstvo svojim roditeljima i biti poslusan. Ali to ne znaci ako majka zeli da on (sa svojom zenom) kupi crvene tisone, da oni moraju kupiti crvene tisone. To je njihova odluka (njega i njegove zene) i majka se nema sta tu mijesati. Eh, to ja govorim, majka je majka, zena je zena, i moraju se postaviti na svoje mjesto. A to sve zavisi od sina/muza.
Sto bi rek'o jedan (meni najdrazi ucenjak) "pravi posao muza dolazi kad se vrati sa posla kuci"
- HadiRa
#19 Re: brak u Islamu
da, to sam i rekla .. skrolaj malo gorearslanbey wrote:Majka ima prednost nad suprugom u islamuHadiRa wrote:Capajebo wrote:
- HadiRa
#20 Re: brak u Islamu
ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.Capajebo wrote:Mozda djelujem malo agresivnije, vjeruj da nisam, ako sam sta grub'o rek'o halali.HadiRa wrote:Capajebo wrote:
Nema tu koja je postovanija. OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina. Muz je odgovoran za svoju zenu, i odgovarat ce za nju na Sudnjem Danu, bit ce pitan kako je se brinuo o njoj (i njihovoj djeci jelte).
Ali je isto tako obavezan ciniti dobrocinstvo svojim roditeljima i biti poslusan. Ali to ne znaci ako majka zeli da on (sa svojom zenom) kupi crvene tisone, da oni moraju kupiti crvene tisone. To je njihova odluka (njega i njegove zene) i majka se nema sta tu mijesati. Eh, to ja govorim, majka je majka, zena je zena, i moraju se postaviti na svoje mjesto. A to sve zavisi od sina/muza.
Sto bi rek'o jedan (meni najdrazi ucenjak) "pravi posao muza dolazi kad se vrati sa posla kuci"
pretpostavljam da je muskarceva uloga u tom trokutu vrlo teska, osobito sa danasnjim razmazenim i majkama i hanumama...
- Capajebo
#21 Re: brak u Islamu
A gdje se ja tacno zauzimam za mjesto majke?HadiRa wrote: ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.
pretpostavljam da je muskarceva uloga u tom trokutu vrlo teska, osobito sa danasnjim razmazenim i majkama i hanumama...
- HadiRa
#22 Re: brak u Islamu
Capajebo wrote:A gdje se ja tacno zauzimam za mjesto majke?HadiRa wrote: ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.
"OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina"
ovo danas nece svaki sin kazati naglas..
- Capajebo
#23 Re: brak u Islamu
Ne razumijem, kako to sto sam rek'o implicira da se ja zauzimam za mjesto majke na prvom mjestu? O_oHadiRa wrote:Capajebo wrote:A gdje se ja tacno zauzimam za mjesto majke?HadiRa wrote: ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.
"OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina"
ovo danas nece svaki sin kazati naglas..
Sto se tice vjere, i vjerskih propisa, babi rodjenom kazem kad nije u pravu (ako sam ja siguran da sam ja u pravu, ako imam argumente).
- HadiRa
#24 Re: brak u Islamu
Capajebo wrote: Ne razumijem, kako to sto sam rek'o implicira da se ja zauzimam za mjesto majke na prvom mjestu? O_o
Sto se tice vjere, i vjerskih propisa, babi rodjenom kazem kad nije u pravu (ako sam ja siguran da sam ja u pravu, ako imam argumente).
izdala te motivacija