brak u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
sunita_88

#1 brak u Islamu

Post by sunita_88 »

Esselamu alejkum,

Zeljela bih da Vam postavim pitanje i da me posavjetujete. Uskoro se udajem, i sretna sam zbog toga. Medjutim, ima jedna stvar koja me pomalo muci. Moj buduci muz je previse ugrizen u svoju majku. Za svaki korak koji napravi mora nju da upita. Ja zaista protiv njegove majke nemam nista, niti cu ikada da imam, postovat cu je i voljeti kao i svoju, radit cu joj i kuhati kao i svojoj majci. Ali ne bih zeljela da moj muz svojoj majci prica o cemu se mi dogovaramo, i sta mi pricamo. Mi cemo se sa njom i posavjetovati i sve, ali ne bih da mi muz bude zaljubljen u svoju majku, ili da mene pred svima stavlja u drugi plan.
walter kurtz

#2 Re: brak u Islamu

Post by walter kurtz »

sunita_88 wrote:Esselamu alejkum,

Zeljela bih da Vam postavim pitanje i da me posavjetujete. Uskoro se udajem, i sretna sam zbog toga. Medjutim, ima jedna stvar koja me pomalo muci. Moj buduci muz je previse ugrizen u svoju majku. Za svaki korak koji napravi mora nju da upita. Ja zaista protiv njegove majke nemam nista, niti cu ikada da imam, postovat cu je i voljeti kao i svoju, radit cu joj i kuhati kao i svojoj majci. Ali ne bih zeljela da moj muz svojoj majci prica o cemu se mi dogovaramo, i sta mi pricamo. Mi cemo se sa njom i posavjetovati i sve, ali ne bih da mi muz bude zaljubljen u svoju majku, ili da mene pred svima stavlja u drugi plan.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
sunita_88

#3 Re: brak u Islamu

Post by sunita_88 »

walter kurtz wrote:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
???
sve na kvadrat

#4 Re: brak u Islamu

Post by sve na kvadrat »

We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren? :)
sunita_88

#5 Re: brak u Islamu

Post by sunita_88 »

sve na kvadrat wrote:We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren? :)
Hehe, pa rekla sam. :) On je rekao da ce prije poslusati majku nego suprugu. Ja ne bih da mene neko pogresno shvati, neka on svoju majku postuje, i treba hvala Bogu, ali zelim da imam svoje mjesto, a ne da uvjek budem druga i da me ' ponizava' pred drugima govoreci moja majka ovo, moja majka ono...
walter kurtz

#6 Re: brak u Islamu

Post by walter kurtz »

raditi ces joj i kuhati? živjeti ćeš sa njom, njim, njima? posavjetovati ćeš sa sa njom?,... posavjetuj se samnom podji do prvog nebodera popni se na zadnji kat i baci se sa njega
wickerman

#7 Re: brak u Islamu

Post by wickerman »

Mene samo interesuje kakve ovo veze ima sa brakom u islamu?
Ovakav problem medjuljudskih odnosa, uzet cemo primjer BiH nema ekskluzivnost za odredjenu naciju ili vjeru,to je svugdje tako.
sve na kvadrat

#8 Re: brak u Islamu

Post by sve na kvadrat »

sunita_88 wrote:
sve na kvadrat wrote:We alejkumu selam. Isto ovako možeš da kažeš i budućem suprugu.Fino izneseš svoje stavove po pitanju toga,bolje na vrijeme nego kasnije žaliti za nečim. Zar je problem biti iskren? :)
Hehe, pa rekla sam. :) On je rekao da ce prije poslusati majku nego suprugu. Ja ne bih da mene neko pogresno shvati, neka on svoju majku postuje, i treba hvala Bogu, ali zelim da imam svoje mjesto, a ne da uvjek budem druga i da me ' ponizava' pred drugima govoreci moja majka ovo, moja majka ono...
Ma mani se ti foruma,sve ovo što kažeš na forumu reci i njemu,jer situaciju najbolje poznaješ ti i on. Želiš brak s njim,tako sva pitanja treba njemu da postaviš i da,on treba da ti ponudi adekvatne odgovore. :)
asurbanipal

#9 Re: brak u Islamu

Post by asurbanipal »

Brak u islamu je mit. Pupa hava...
statixx

#10 Re: brak u Islamu

Post by statixx »

Nema religije koja je uspjela regulisati odnos svekrve i snahe.

Ne znam sta si ocekivala da Muhamed napise ozenjenim muskarcima Mojne ici kod mame na hagra, pa makar bio i sa suhim repom, a Allah najbolje zna! :lol:
HadiRa

#11 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..

zao mi je, ali to tako hoda.. :-)
Capajebo

#12 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..

Nemas pojma. Bez uvrede.
Capajebo

#13 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

We Alejkumu Selam
Tvoj buduci muz aBd, mora biti musko i postaviti svoju majku na njeno, a tebe na tvoje mjesto. I da bude racionalan i pravedan u svojim odlukama koje se ticu vas 2 (tebe i buduce svekrve). Bude li naginjao jednoj strani vise nego sto treba, imat ce samo belaj, a to ne bi bio kriv niko drugi nego on.
Ne kaze se dzabe "Dzennet je pod majcinim nogama", ali isto tako i "najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama, a ja sam najbolji prema svojim zenama". Dakle mora naci tu granicu, koju ne smije prelaziti i koje se mora drzati, a najbolji nacin kako da nadje tu granicu je sunnet Allahovog Poslanika.
Nek vam je sretno i hairli inshAllah :thumbup:
HadiRa

#14 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

Capajebo wrote:
HadiRa wrote:ako zelis ispostovati "islamski brak" pomiri se sa drugim mjestom na ljestvici..

Nemas pojma. Bez uvrede.
cuj to.. zar nije muskarac u islamu obavezan na prvo mjesto postaviti majku, a tek onda hanumu ?
Capajebo

#15 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

Nemas pojma. Bez uvrede.
cuj to.. zar nije muskarac u islamu obavezan na prvo mjesto postaviti majku, a tek onda hanumu ?
Ne. Pravednost i dobrocinstvo nije jednako "prvo mjesto". Isto kao i sa zenom jel'.
Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s :)
HadiRa

#16 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

Capajebo wrote:

Ne. Pravednost i dobrocinstvo nije jednako "prvo mjesto". Isto kao i sa zenom jel'.
Na prvo mjesto se stavlja Allah, i postupa se u skladu sa njegovim propisima koje nam je najbolje predocio Muhammed s.a.w.s :)

joj tebe, naravno da je Allah na prvom mjestu, no ovdje je bilo pitanje koja je od zena vise postovana i koju poziciju ce imati..

daleko je bosanski danasnji musliman od situacije da bude pravedan, poput Poslanika a.s. .. to je cista utopija da se trefi jedan takav :P
arslanbey

#17 Re: brak u Islamu

Post by arslanbey »

HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

joj tebe, naravno da je Allah na prvom mjestu, no ovdje je bilo pitanje koja je od zena vise postovana i koju poziciju ce imati..

daleko je bosanski danasnji musliman od situacije da bude pravedan, poput Poslanika a.s. .. to je cista utopija da se trefi jedan takav :P
Majka ima prednost nad suprugom u islamu
Capajebo

#18 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

Mozda djelujem malo agresivnije, vjeruj da nisam, ako sam sta grub'o rek'o halali. :)
Nema tu koja je postovanija. OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina. Muz je odgovoran za svoju zenu, i odgovarat ce za nju na Sudnjem Danu, bit ce pitan kako je se brinuo o njoj (i njihovoj djeci jelte).
Ali je isto tako obavezan ciniti dobrocinstvo svojim roditeljima i biti poslusan. Ali to ne znaci ako majka zeli da on (sa svojom zenom) kupi crvene tisone, da oni moraju kupiti crvene tisone. To je njihova odluka (njega i njegove zene) i majka se nema sta tu mijesati. Eh, to ja govorim, majka je majka, zena je zena, i moraju se postaviti na svoje mjesto. A to sve zavisi od sina/muza.
Sto bi rek'o jedan (meni najdrazi ucenjak) "pravi posao muza dolazi kad se vrati sa posla kuci" :D
HadiRa

#19 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

arslanbey wrote:
HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

Majka ima prednost nad suprugom u islamu
da, to sam i rekla .. skrolaj malo gore :thumbup:
HadiRa

#20 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

Capajebo wrote:
HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

Mozda djelujem malo agresivnije, vjeruj da nisam, ako sam sta grub'o rek'o halali. :)
Nema tu koja je postovanija. OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina. Muz je odgovoran za svoju zenu, i odgovarat ce za nju na Sudnjem Danu, bit ce pitan kako je se brinuo o njoj (i njihovoj djeci jelte).
Ali je isto tako obavezan ciniti dobrocinstvo svojim roditeljima i biti poslusan. Ali to ne znaci ako majka zeli da on (sa svojom zenom) kupi crvene tisone, da oni moraju kupiti crvene tisone. To je njihova odluka (njega i njegove zene) i majka se nema sta tu mijesati. Eh, to ja govorim, majka je majka, zena je zena, i moraju se postaviti na svoje mjesto. A to sve zavisi od sina/muza.
Sto bi rek'o jedan (meni najdrazi ucenjak) "pravi posao muza dolazi kad se vrati sa posla kuci" :D
ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.

pretpostavljam da je muskarceva uloga u tom trokutu vrlo teska, osobito sa danasnjim razmazenim i majkama i hanumama... :-)
Capajebo

#21 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

HadiRa wrote: ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.

pretpostavljam da je muskarceva uloga u tom trokutu vrlo teska, osobito sa danasnjim razmazenim i majkama i hanumama... :-)
A gdje se ja tacno zauzimam za mjesto majke?
HadiRa

#22 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

Capajebo wrote:
HadiRa wrote: ne, nisi grub, nema se sta halaliti.. nrgo mozda si ti jedan od tih "majcinih sincica" , pa se zauzimas za mjesto majke, sto je sasvim u redu.

"OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina"

ovo danas nece svaki sin kazati naglas.. :)
Capajebo

#23 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

HadiRa wrote:
Capajebo wrote:

"OBJE se moraju postovati onako kako se trebaju postovati. Obje moraju imati svoj polozaj kod muza/sina"

ovo danas nece svaki sin kazati naglas.. :)
Ne razumijem, kako to sto sam rek'o implicira da se ja zauzimam za mjesto majke na prvom mjestu? O_o
Sto se tice vjere, i vjerskih propisa, babi rodjenom kazem kad nije u pravu (ako sam ja siguran da sam ja u pravu, ako imam argumente).
HadiRa

#24 Re: brak u Islamu

Post by HadiRa »

Capajebo wrote: Ne razumijem, kako to sto sam rek'o implicira da se ja zauzimam za mjesto majke na prvom mjestu? O_o
Sto se tice vjere, i vjerskih propisa, babi rodjenom kazem kad nije u pravu (ako sam ja siguran da sam ja u pravu, ako imam argumente).

izdala te motivacija :)
Capajebo

#25 Re: brak u Islamu

Post by Capajebo »

Image
Post Reply