BRAK

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply

Moje bracno ne/iskustvo

U braku sam i sretan/sretna sam
60
27%
Bio/bila sam u braku i razocaran/a sam
6
3%
U braku sam i nisam sretan/sretna
13
6%
Razveden/a sam, zelim novi brak
10
4%
Planiram brak - nadam se najboljem
89
39%
Ne planiram brak
48
21%

Total votes: 226

SOMA

#251 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by SOMA »

Loulou wrote:
Što sve pitati partnera prije braka ili zajedničkog života

JEDNA britanska pravna tvrtka savjetuje parovima da uoči odluke o stupanju u brak ili zajedničkom životu naprave "test kompatibilnosti" koji se temelji na ključnim pitanjima kao što su financije, obiteljske veze, djeca i očekivanja, budući da se parovi većinom sukobljavaju oko tih tema, što nerijetko dovodi do kraha njihove veze te razvoda.

Financije
Znate li oboje koliki su prihodi druge strane? Kako gledate na podjelu troškova i prihoda? Imate li isti stav prema štednji? Hoće li jedno od vas željeti uložiti u mirovinski fond ono što drugi želi uložiti u novi automobil? Hoćete li razdvajati svoje prihode i troškove? Hoćete li imati zajednički račun ili odvojene? Hoćete li kućnom budžetu doprinositi ovisno o prihodima ili ravnopravno? Hoćete li dugove partnera platiti onime što se mislili uložiti u kuću?

Obiteljske veze
U kakvim ste odnosima s užom i daljom rodbinom? Jeste li s njima i dalje u kontaktu? Žive li u blizini? Petljaju li se previše u vaš život? Jeste li s njima u lošim odnosima?

Djeca
Želite li djecu? Koliko? Kako želite odgajati djecu? Koje im vrijednosti želite usaditi? Slažete li se oko pitanja odabira vrste njihova obrazovanja?

Religija
Kakvi su vaši vjerski pogledi? Slažete li se oko toga u kojoj ćete vjeri odgajati svoju djecu? Ako ste vjernici, a ne ateisti, koliko često planirate ići na vjerske obrede?

Odmor i zabava
Želite li neke stvari raditi odvojeno i tako se povremeno "odmoriti" jedno od drugog? Imate li zajedničke interese? Je li vaš idealni godišnji odmor dvotjedno izležavanje na suncu, a za vašeg partnera planinarenje?

Stil života
Kakvom stilu života težite? Gdje želite živjeti? Sanjarite li o tome da se jednog dana primirite i preselite na neko mirno mjesto, daleko od grada?

Trošenje
Ne možete bez skupih cipela ili najnovijih čuda tehnologije? Skrivate li od partnera na što ste ispeglali karticu? Kockate li? Imate li koju drugu ovisnost?

Posao
Cijenite li oboje jednako karijeru onog drugog ili će jedno od vas morati raditi kompromise? Jeste li spremni na njih? Hoćete li htjeti prestati raditi kad dobijete djecu? Može li jedan od partnera uzdržavati cijelu obitelj?

Uloge - tradicionalne ili moderne
Gledate li na obitelj tradicionalno - na ženu kao domaćicu, a na muškarca kao onog tko zarađuje? Tko će brinuti o financijama? Tko će plaćati račune? Hoćete li raspodijeliti kućanske poslove?

Iskrenost
Gajite li ikakve osjećaje prema nekoj staroj ljubavi? Jeste li u trenutnoj vezi posve iskreni?
Ali, bez obzira na sve, brak nije roba s garancijom.

Sve divno i krasno, al kad se na ovo boldirano zbog manjka iskrenosti ne odgovori tacno, e onda je belaj... to mi je glave doslo, srecom "sekundu" prije braka.
♥ Julianna ♥

#252 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by ♥ Julianna ♥ »

Što sve pitati partnera prije braka ili zajedničkog života

JEDNA britanska pravna tvrtka savjetuje parovima da uoči odluke o stupanju u brak ili zajedničkom životu naprave "test kompatibilnosti" koji se temelji na ključnim pitanjima kao što su financije, obiteljske veze, djeca i očekivanja, budući da se parovi većinom sukobljavaju oko tih tema, što nerijetko dovodi do kraha njihove veze te razvoda.

Financije
Znate li oboje koliki su prihodi druge strane? Kako gledate na podjelu troškova i prihoda? Imate li isti stav prema štednji? Hoće li jedno od vas željeti uložiti u mirovinski fond ono što drugi želi uložiti u novi automobil? Hoćete li razdvajati svoje prihode i troškove? Hoćete li imati zajednički račun ili odvojene? Hoćete li kućnom budžetu doprinositi ovisno o prihodima ili ravnopravno? Hoćete li dugove partnera platiti onime što se mislili uložiti u kuću?

Obiteljske veze
U kakvim ste odnosima s užom i daljom rodbinom? Jeste li s njima i dalje u kontaktu? Žive li u blizini? Petljaju li se previše u vaš život? Jeste li s njima u lošim odnosima?

Djeca
Želite li djecu? Koliko? Kako želite odgajati djecu? Koje im vrijednosti želite usaditi? Slažete li se oko pitanja odabira vrste njihova obrazovanja?

Religija
Kakvi su vaši vjerski pogledi? Slažete li se oko toga u kojoj ćete vjeri odgajati svoju djecu? Ako ste vjernici, a ne ateisti, koliko često planirate ići na vjerske obrede?

Odmor i zabava
Želite li neke stvari raditi odvojeno i tako se povremeno "odmoriti" jedno od drugog? Imate li zajedničke interese? Je li vaš idealni godišnji odmor dvotjedno izležavanje na suncu, a za vašeg partnera planinarenje?

Stil života
Kakvom stilu života težite? Gdje želite živjeti? Sanjarite li o tome da se jednog dana primirite i preselite na neko mirno mjesto, daleko od grada?

Trošenje
Ne možete bez skupih cipela ili najnovijih čuda tehnologije? Skrivate li od partnera na što ste ispeglali karticu? Kockate li? Imate li koju drugu ovisnost?

Posao
Cijenite li oboje jednako karijeru onog drugog ili će jedno od vas morati raditi kompromise? Jeste li spremni na njih? Hoćete li htjeti prestati raditi kad dobijete djecu? Može li jedan od partnera uzdržavati cijelu obitelj?

Gledate li na obitelj tradicionalno - na ženu kao domaćicu, a na muškarca kao onog tko zarađuje? Tko će brinuti o financijama? Tko će plaćati račune? Hoćete li raspodijeliti kućanske poslove?

Iskrenost
Gajite li ikakve osjećaje prema nekoj staroj ljubavi? Jeste li u trenutnoj vezi posve iskreni?[/quote]

Higijena
Kakve su vam higijenske navike? Koliko često se kupate? Pravite li nered po kući ili pospremite svoje stvari?
*mima*

#253 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by *mima* »

♥ Julianna ♥ wrote:

Higijena
Kakve su vam higijenske navike? Koliko često se kupate? Pravite li nered po kući ili pospremite svoje stvari?

Mos mislit sto pitaju.....samo da se udome.
MrAldo

#254 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by MrAldo »

Sto je sigurno, sigurno je... :D

Financije

Obiteljske veze

Djeca

Religija

Odmor i zabava

Stil života

Trošenje

Posao

Iskrenost

Gajite li ikakve osjećaje prema nekoj staroj ljubavi? Jeste li u trenutnoj vezi posve iskreni?
necko_hz

#255 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by necko_hz »

kiki-miki wrote:
necko_hz wrote:
kiki-miki wrote:Koliko zastarjela da se ogromna većina ženi i udaje.
A isto tako ogromna većina i razvodi ili su nezadovoljni istim !

Pa zato postoji razvod,koliko znam ne moraš biti do smrti u braku ako ne želiš.

Naravno da ne moraš. Ali vjerovatno dobro znaš kakva bude frka po sudovima, pa oko imovine i milion drugih stvari. Nije sve tako jednostavno kako izgleda. Ti hoćeš da se razvedeš, on/ona neće i eto belaja ! Onda na sud, pa podjela imovine, pa s kim će djeca živjeti . . .

Opet kažem, ja sam samo rekao svoje mišljenje o braku i šta on predstavlja za mene. Ako nekoga volim ne treba mi matičar i papir da to dokazujem. ;-)
necko_hz

#256 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by necko_hz »

babyline wrote:
necko_hz wrote:
psydelija wrote:Kod nas se inace sve rjesava na miran i civilizovan nacin
Nije nužno. Svako ima svoj način da rješava probleme ! To je jedan od njih. Istina, u našem društvu zapostavljen :D

babyline wrote:a sto smo moderni
Neke stvari u današnjem vaktu zahtjevaju to. Neke ne ! Brak zahtjeva :D
zaobilazeci moguce problem moze biti zaobices i ponesto dobro...
nekad je prevencija paranoja

To je tačno. Dosta puta možemo pogriješiti, ali to je sastavni dio života. Poslije je*anja nema kajanja.
necko_hz

#257 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by necko_hz »

babyline wrote:pa kako ovaj problem rjesavas mimo braka i razvoda u slucaju razlaza
Nisam u toj situaciji pa mogu samo nagađati. Vjerovatno bih najprije pustio djeci da to izaberu. Oni najbolje znaju ko njima više odgovara ! Sad odoh gledati Federera ! :-D
Ductus Holedocus

#258 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ductus Holedocus »

"Ako se bojiš usamljenosti, ne ženi se."
Čehov :D
mavcs

#259 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by mavcs »

Kako je završio Federer?
oči pune ljubavi

#260 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by oči pune ljubavi »

mavcs wrote:Kako je završio Federer?
U braku. :)
Ridjobrki

#261 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ridjobrki »

'Nako ja nešto kontam kako se neko nije sjetio napraviti da se brak reguliše k'o tržište igrača u nogometu? Ima li to đe da je tako napravljeno?

Ono... Potpišeš ugovor na štajaznam... pet godina i on ističe pet godina poslije braka htjeli ljudi to ili ne i bračni drugovi onda fino odlučuju hoće li produžiti vjernost i potpisati produženje ugovora ili će tražiti "novi klub". Tako se fino preciziraju i uslovi i primanja i obaveze i beneficije i trajanje i nema zajebancije! Pa bi se onda vidjelo ko koga želi zadržati a ko bi koga na transfer listu huknuo... ;-)

Onda ima varijanta i prijevremenog raskida i obeštećenja, imaš i Bosmana kad ti istekne ugovor i ne produžiš ga pa si free agent i slobodan od obaveza... To bi bilo baš pošteno!

Bilo bi fine raje koja se voli i pazi i redovno produžava svoje ugovore do kraja karijere, bilo bi Bosmana i Bosmanovki koji/e traže nove klubove bar da ih na probu uzmu, bilo bi obeštećenja od brakolomaca - gospojo ako ćeš mog čoj'ka moraš znati da on ima još dvije godine ugovora i da ga nećeš pojeftino dobiti...

Jebomajku ovo bi bilo pravo pošteno i jako bi dobro izgledalo u praksi! Osim redovne hučke za vrijeme prelaznih rokova... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
zmaj56

#262 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by zmaj56 »

Kome ona stvar fino zamirise svi se ugovori zaboravljaju.
Wutkica

#263 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

@ MrAldo

jesu ovo recepti za dobar brak :shock: :lol: :lol: :lol:
zvornicanin

#264 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by zvornicanin »

babyline wrote: E super da i ti nas savjetujes :-D kazem ja nema u zivotu jednosmjernih ulica :skoljka:
A sto da ne i ja????
Mislim se kakavo ti je to rezonovanje????Pa zar nisam rekao da postoje 2 nacina da covjek se nauci necemu ili na svojim (zahebanije) ili na tudjim greskama (lakse).Bitno je da nauci nesto!!!E de sad opet opleti sa pitanjem sta sam ja naucio??Pa se onda ti zapitaj sta si ti naucila?A vidim bogami mlooogooo (sa akcentom na "l") cim smatras da moj savjet nemoze biti ispravan.Thenks!!!
PalaSa Marsa

#265 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by PalaSa Marsa »

Ridjobrki wrote:'Nako ja nešto kontam kako se neko nije sjetio napraviti da se brak reguliše k'o tržište igrača u nogometu? Ima li to đe da je tako napravljeno?

Ono... Potpišeš ugovor na štajaznam... pet godina i on ističe pet godina poslije braka htjeli ljudi to ili ne i bračni drugovi onda fino odlučuju hoće li produžiti vjernost i potpisati produženje ugovora ili će tražiti "novi klub". Tako se fino preciziraju i uslovi i primanja i obaveze i beneficije i trajanje i nema zajebancije! Pa bi se onda vidjelo ko koga želi zadržati a ko bi koga na transfer listu huknuo... ;-)

Onda ima varijanta i prijevremenog raskida i obeštećenja, imaš i Bosmana kad ti istekne ugovor i ne produžiš ga pa si free agent i slobodan od obaveza... To bi bilo baš pošteno!

Bilo bi fine raje koja se voli i pazi i redovno produžava svoje ugovore do kraja karijere, bilo bi Bosmana i Bosmanovki koji/e traže nove klubove bar da ih na probu uzmu, bilo bi obeštećenja od brakolomaca - gospojo ako ćeš mog čoj'ka moraš znati da on ima još dvije godine ugovora i da ga nećeš pojeftino dobiti...

Jebomajku ovo bi bilo pravo pošteno i jako bi dobro izgledalo u praksi! Osim redovne hučke za vrijeme prelaznih rokova... :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Brko, mogu ti rec' za ovaj gore prvi pasus da se moze nac' nesto tako slicno. E sad ti ne bih znala rec' dal' racunaju ljubav u sve to. :lol: :D I to garant na ugovor. :lol: :D

Izvin'te ja 'vo 'nako uletih. :D
MrAldo

#266 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by MrAldo »

Wutkica wrote:@ MrAldo

jesu ovo recepti za dobar brak :shock: :lol: :lol: :lol:
Vidim tek sada, da su prije mene neki isto postavili... brisi moderatoru ;-) Thnx!

@ Wutkice: Nazalost jesu, takvo je vrijeme doslo... a sto se tice braka: been there, done that!Sta ces, bio zelen, mlad i ludo zaljubljen 8-). Tako da znam o cemu pricam :wink: :D Moji roditelji su nedavno slavili 33 godina braka, ali nazalost ovo sada sta se desava je doslo do totalne revolucije u moralnim nacelima sto se tice definicije braka :-? . Barem ovdje u inostranstvu, gdje sam ja trenutno... Generacije kao moji roditelji, polako ali sigurno izumiru, opet na zalost... Ja sam dao vec jednom zakletvu i to drugu Titu, kad mi je bilo sedam godina... i to je to, sto se tice mene! :D Ali opet, nikad ne reci nikad...mozda jedino sa predbracnim ugovorom i sa onom pametnom: "Hos', Nes'..." :)
jedna tamo

#267 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by jedna tamo »

ma meni je ovo šuplja čuj naši roditelji bili u braku i te generacije izumiru, pa i moji su u braku 47 godina i mogli su se razvesti hiljadu puta, al su progutali svašta i opstali, ljudi jednostavno neće da se trude, gdje ima želje i volje to može i opstati gdje nema naravno da neće.....
za svog bračnog druga ništa i nikad ti ne smije biti teško i ljudi koji opstaju u braku su ljudi koji su razumni jer žene obično kažu kad vidim da nije dobar i da je živčan ja to fino iskuliram pa kad se on smiri ja navalim i tako to ide....
čula sam i more slučajeva gdje se ljudi bukvalno zbog gluposti razvode al 100 ljudi 100 ćudi
i ponavljam volja i želja da opstane a drugo sve bude i prođe
MrAldo

#268 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by MrAldo »

jedna tamo wrote:ma meni je ovo šuplja čuj naši roditelji bili u braku i te generacije izumiru, pa i moji su u braku 47 godina i mogli su se razvesti hiljadu puta, al su progutali svašta i opstali, ljudi jednostavno neće da se trude, gdje ima želje i volje to može i opstati gdje nema naravno da neće.....
za svog bračnog druga ništa i nikad ti ne smije biti teško i ljudi koji opstaju u braku su ljudi koji su razumni jer žene obično kažu kad vidim da nije dobar i da je živčan ja to fino iskuliram pa kad se on smiri ja navalim i tako to ide....
čula sam i more slučajeva gdje se ljudi bukvalno zbog gluposti razvode al 100 ljudi 100 ćudi
i ponavljam volja i želja da opstane a drugo sve bude i prođe
Pa svaka cast da su i tvoji, ne kazem ja nista 8-) ... I moji, kao tvoji su se kroz zivot dosta g.ana najeli, borili se kroz sve zivotne probleme, od rata pa na ovamo...pa i dan danas disu jedno za drugo. Istog sam razmisljanja kao i ti i ne samo u rijecima, nego i u praktici. Al' jednostavno tako je, a volio bih da nije ;-). Sada je ipak doslo vrijeme gdje niko ne zeli, nikoga vise da trpi zbog nekih visih ciljeva... odatle i tolike cifre razvoda. Samo pricam o cinjenicama. Ovdje gdje sam ja, je takva realnost, sto se tice toga... pa ti nazovi to supljom ili ne. U BiH jos nije uzelo maha.. i nadam se da nece :).
udrch

#269 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by udrch »

nista novo wrote:Vazno je da se ..ebu, u braku ili bez njega, nije bitno...ko ce koga, nego svoj svoga :D ja sam za prvobitnu zajednicu, opleti koga mozes :D
Naravno da si za prvobitnu zajednicu, jer si neoženjen, pa šta god ubodeš uhar ti je..
Ali da si oženjen, pa da ti se Karanana i Pici popnu na ženu, oplako bi drugi dan:D ..
kmirsad

#270 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

Ništa se ne zna... ovo je sve virtualno... :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#271 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Truba »

kakve su cure danas NE

budući da uvijek najebem :D ko zna šta bi tu bilo u braku... pojela bi me živa
bio bih janje u mesari :D

zato dok joooš odrastem ništa :lol: :lol:
Ductus Holedocus

#272 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ductus Holedocus »

komi wrote:kakve su cure danas NE

:D ,ima jos ljudozdera :thumbup:
BJB

#273 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by BJB »

komi wrote:kakve su cure danas NE

Vidis, ako ti je u vezama lose i uvijek ti nesto fali..To ti je znak da ti je vrijeme za brak. :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#274 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Truba »

meni je super u vezama nikad mi ništa ne fali
ali brine me zašto odlaze :mrgreen:

tako bi me u braku ostavila s djecom i otišla :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: kuku lele
BJB

#275 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by BJB »

Ah, ti si znaci uvijek onaj zadnji prije braka :!: :D
Post Reply