BRAK

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply

Moje bracno ne/iskustvo

U braku sam i sretan/sretna sam
60
27%
Bio/bila sam u braku i razocaran/a sam
6
3%
U braku sam i nisam sretan/sretna
13
6%
Razveden/a sam, zelim novi brak
10
4%
Planiram brak - nadam se najboljem
89
39%
Ne planiram brak
48
21%

Total votes: 226

Ma.Le.Na

#126 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ma.Le.Na »

sanabe wrote:
pustopoljina wrote:meni je brak- da- ako je sa djecom, to mi je trauma iz djetinjstva :skoljka:
kad sam nasla mamin i tatin datum vjencanja...pa izracunala da sam osmance :D
pokusavali su mi tada objasniti da su se "uzeli" ranije...nista to meni nije znacilo naspram onog datuma.
Pa mozda su zivjeli skupa, pa se onda vjencali, i moji su tako :D Ali to je prije bio done deal, ha prespava kod muska zena je udata, nema nazad. Relax. :D
Sad nije. Sad je drugacije. Sve je drugacije. A ja sto vise citam i slusham o brakovima sve mi se vishe svidja ideja o ugovorenom braku :skoljka:
:mrgreen:
ja bi bila na korak do skakanja s mosta da znam da je neko sa mnom zato jer mu je neko/roditelj/staratelj naredio da bude sa mnom :roll:
ono...zavolicemo se usput :roll:

ne voljem gledati na ljubav tako :(

pa i taj papir kako spomenuh ranije...zamisli neko bi otisao...neko te vise ne voli...al jbg mrsko mu se zajebavat sa administracijom pa je zato s tobom Image
detroit-mercy

#127 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by detroit-mercy »

Ma.Le.Na wrote:
detroit-mercy wrote:
Upravo to mislim,samo iz perspektive gdje su oboje odavno odvojeni od roditeljskog doma ....kao sto pustopoljina rece negdje na pocetku,moras biti dobro samostalan da bi tako nesto funkcionisalo,nema mame i roditeljske kuce,ili ces raditi na tome sto imas ili ides dalje sam ...priznajem samo element htjenja ,administracija nema sta da trazi u mom emotivnom zivotu!
Vi izgleda ne kontate da onaj papir sto potpisete nije za slucaj da zajedno ostanete do kraja zivota nego za slucaj da se nakon par godina popickate pa da se zna cije je sta. Ovako bez papira, koji je ustvari legal agreement da cete sve sto ste zajednicki stvorili zajednicki i dijeliti, je veoma tesko dokazati cije je sta. Sta mislite, zbog cega je onolika navala da se priznaju gay brakovi na zapadu, zbog ravnopravnosti :mrgreen: .Klinac, sve je to zbog toga da se zna sta je cije kada se razjebu ili u slucaju da se razjebu.
A glede braka kao braka, dosta ljudi ostaje u braku (mislim na nas obicne smrtnike) pod jedan zbog djece, pod dva zbog toga sto su zajednicki materijalno stvorili nesto pa ako se razjebu valja obome biti kokuzi.
Ta prica o vjecnoj ljubavi, moze da prodje ali i ne mora ali ne moze mi niko reci da se covjek ne moze zaljubiti ili voljeti vise puta u zivotu. Medjutim, ako tako radis onda ti onaj ugovor sa pocetka mog pisanja visi nad glavom. :mrgreen:
U to sve ubacite malo tradicije, vjerovanja, okoline i eto institucije za cio zivot :mrgreen: .
zar "problem" ne bi rjesilo upisivanje imovine 1/2?
zasto treba brak da bi se znalo sta je cije?[/quote]
Ja ti rekoh da brak (ugovor) ne treba da bi se znalo cije je sta onima koji ostaju zajedno cio zivot nego onima koji se nakon izvjesnog vremena razjebu.
Glede upisa 1/2, ja znam da su kod nas nekretnine jako skupe ali nekad pokretna imovina, firme, ovo ono, zna imati vecu vrijednost od nekretnina. Samo zamisli se na pravu na penziju, zdravstveno, akcije, da ne duzim sada. Nisu ljudi dzabe smislili taj papir sto potpises u opstini/dzamiji/crkvi :mrgreen: .
detroit-mercy

#128 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by detroit-mercy »

Ma.Le.Na wrote:
sanabe wrote:
pustopoljina wrote:meni je brak- da- ako je sa djecom, to mi je trauma iz djetinjstva :skoljka:
kad sam nasla mamin i tatin datum vjencanja...pa izracunala da sam osmance :D
pokusavali su mi tada objasniti da su se "uzeli" ranije...nista to meni nije znacilo naspram onog datuma.
Pa mozda su zivjeli skupa, pa se onda vjencali, i moji su tako :D Ali to je prije bio done deal, ha prespava kod muska zena je udata, nema nazad. Relax. :D
Sad nije. Sad je drugacije. Sve je drugacije. A ja sto vise citam i slusham o brakovima sve mi se vishe svidja ideja o ugovorenom braku :skoljka:
:mrgreen:
ja bi bila na korak do skakanja s mosta da znam da je neko sa mnom zato jer mu je neko/roditelj/staratelj naredio da bude sa mnom :roll:
ono...zavolicemo se usput :roll:

ne voljem gledati na ljubav tako :(

pa i taj papir kako spomenuh ranije...zamisli neko bi otisao...neko te vise ne voli...al jbg mrsko mu se zajebavat sa administracijom pa je zato s tobom Image
Ma otislo bi dosta njih sa obje strane ali tu je rata za stan, pa auto na kredit, pa vikendicu doveli do pod krov i mnoge druge peripetije. A i guzica se navikla na svoj stan, ko bi sad ponovo u podstanare pa se opet kuci :mrgreen: .
detroit-mercy

#129 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by detroit-mercy »

sanabe wrote:
pustopoljina wrote:@besana:
kako mislis- ugovoreni brak?

Ama fantaziram, pusti mene. :D Oni obicaji prije, da porodice ugovore brak i njih dvoje se vide na vjencanju prvi put :shock: i brak im uspije :shock: :shock:
Sto vise napredujemo kao civilizacija to smo gori. Sto vise imamo, vise kukamo. :roll:
Eto to sam mislila. Lijepa stara vremena. Vidi mene, ko da mi je 200 godina :lol: :D
Poznajem dosta Indijaca i veicna njihovih brakova je ugovorena, i gle cuda veoma mali (mizeran) procenat razvoda tih brakova. A ljudi zive u Americi sve doktori, inzinjeri, farmaceuti. Jednostavno totalno drugacija filozofija zivljenja i pogleda na brak i porodicu :mrgreen: .
Mis mekinjas

#130 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

sanabe wrote:Znaci sve se vrti oko para?
Pa i bogati se razvode, zar ne? :mrgreen:
i to više neg mi neudati i neoženiti... :D

a pare nisu problem, PARA NEMA... :lol: :lol:
swirl

#131 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by swirl »

Pa Porodicni zakon FBiH priznaje vanbracnu zajednicu, pa ti bas i ne treba papir iz opstine da bi se dijelila imovina...
Mis mekinjas

#132 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

swirl wrote:Pa Porodicni zakon FBiH priznaje vanbracnu zajednicu, pa ti bas i ne treba papir iz opstine da bi se dijelila imovina...
A šta mi iz drugih nam pokrajina SFRJ :roll:
Ja znam da moram sama plaćati 7 godina kredit, da stan bude samo moj, da živim u izvanbračnoj zajednici tih prvih 7 godina....., dijelim... :roll:
Najbolje 7 godina na Tibet..... :roll:
Wutkica

#133 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

sanabe se izgleda priprema za ovu instituciju :D :D a ja mescini necu nikad :roll: ko koga trpi danas , mene tesko a ja nekog josh teze :? :? :D
lejlamo

#134 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by lejlamo »

pustopoljina wrote:u nasim porodicama se podrazumijeva da se prema svima treba biti fin, a kad si u svojoj kuci da se opustis k'o covjek. dodjes s posla, skines odijelo i masku.
a kad si zaista u nevolji, kad imas kateter uglavljen u pisu- samo se onaj najblizi brine o tebi. i kad te jednom ne bude- nedostajaces onome ko je s tobom decenijama dijelio krevet.
mislim da ako ne mozes prema prijateljima biti losiji nego prema djeci, muzu, zeni...onda barem treba biti isti.
...za prijatelje, direktore, sefove, kolege....nosis tu masku...a moras je negdje i skinuti...e sada ne znam gdje i kako usmjeriti frustracije ....svi mi smo u roditeljskom domu bili previse komotni pa se zbog neke gluposti istresemo na majku, sestru....a sada bi taj model ponasanja preslikali i u braku...a ne moRe..... bas ne znam ...niti se moze susprezati i nositi maska neprestano....niti se mozes istresati kako ti naumpadne :D a đe da znam :roll:
JThomas

#135 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by JThomas »

pa ne mora "skinuti masku" značiti i istresti se na nekoga. ne mora to uopšte biti u negativnom smislu.
swirl

#136 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by swirl »

Miš mekinjaš wrote:
swirl wrote:Pa Porodicni zakon FBiH priznaje vanbracnu zajednicu, pa ti bas i ne treba papir iz opstine da bi se dijelila imovina...
A šta mi iz drugih nam pokrajina SFRJ :roll:
Ja znam da moram sama plaćati 7 godina kredit, da stan bude samo moj, da živim u izvanbračnoj zajednici tih prvih 7 godina....., dijelim... :roll:
Najbolje 7 godina na Tibet..... :roll:
Ne dijelis ako je kupljen prije ulaska u vanbracnu zajednicu, isto kao i kod braka, imas sta si stekao prije, a sta poslije.
detroit-mercy

#137 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by detroit-mercy »

Evo ovako, u braku: kuca na meni 1/1 ja i zena se rastanemo, pola meni pola zeni.
U vanbracnoj zajednici : kuca na meni 1/1 ja i zena se rastanemo, ups malo teze za onu drugu polovinu :D .
I tako bezbroj drugih stvari, poput penzije, fondovi ovi fonodovi oni
Klodovik

#138 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Klodovik »

Ako se vjenčaš npr. u 23. godini, ne vrti se nužno sve oko para. Vjerovatno je da čovjek tada i nema puno u džepu i tek treba da štošta stekne i ostvari. No, nekih 20-30 godina kasnije, kad si u 50-im i baš ne možeš ili nećeš više toliko da radiš, nije ti potpuno svejedno šta će biti sa onim u što se godinama ulagalo vrijeme i rad. Život je kratak, ali traje dosta dugo da se čovjeku svašta izdešava.
pustopoljina

#139 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

zato i meni ima smisla sa djecom.
mada i "suzivot" lupicu sad, zadnji put kad me interesovalo mislim da je bilo u pitanju 8 godina suzivota= brak, svejedno se isto broji kao brak...pa i pri razlazu- sta je zajedno steceno- pola se.

ovi ugovoreni brakovi...ma joj...moze to mozda funkcionisati u drustvu copora/kolektiva.
pa su sve cure haman iste, svi muskarci haman isti. ista forma ponasanja.
ali kod nas se fura individualizam...
the one and only, soulmate, the special one...da klikne...

@detroit:
pa da, ako je kuca tvoja prije suzivota, tvoja je i poslije- ali to se zna- oboje koji ulaze u to pristaju na to.

ne znam...
pricala sam sa prijateljicom koja je opet pricala sa likom koji ne zeli kupiti stan pa se zeniti.
meni je to bilo sasvim ok. njoj podlo.
ona je razmisljala kao detroit- da on to ne zeli jer onda on placa CITAV stan, a dijeli ga na pola.
vjerovatno je tako razmisljao i taj lik.
bez_ideje

#140 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by bez_ideje »

Kakav brak kao osnova za podjelu imovine...Pa bar danas se imovisnki odnosi mogu urediti kako ti je volja.
Dva druga nek kupe stan zajedno,uknjizit ce ga po pola..... :roll: :roll:
Ja fakat ne pretendujem na neke gluposti......tipa meni ves masina,tebi frizider......Ja tako necu da razmisljam....Velike se stvari uknjize po ucestvovanju...tipa nekretnina i vrijednijih pokretnina....za ostalo se valjda moze dogovoriti !
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#141 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by -LIBERO- »

NE.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#142 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by plain vanilla »

vec dosli do podjele imovine :roll:
cava

#143 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by cava »

Evo samo da se zna da ima i normalnih razvoda, ja sa svojim bivšim sve riješila bez suda i dalje radimo u istoj firmi i dalje pijemo kafu zajedno. Doduše urijetko, ali je popijemo.
pustopoljina

#144 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

e ok,
samo...
koliko god ovi muski (detroit) nama objasnjavali ZASTO papir, i OPET potencirali imovinu.
ja cu OPET reci da brak ne postaje tamnica zbog para, nego zbog odnosa.
rijetko, ali fakat rijetko kad su pare i imovina razlog za razvod.
cava

#145 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by cava »

Sanabe, jesi se ovo prepala :lol:
HaHaHa2

#146 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by HaHaHa2 »

Jos se nije rodio ko je zenama ugodio :D
cava

#147 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by cava »

sanabe wrote:
cava wrote:Sanabe, jesi se ovo prepala :lol:

dje necu :lol:
Image
Nije brak tako grozan,

Nekad zna biti i gori :lol:
Eleonora

#148 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Eleonora »

DA.
Samo mislim da je kobno po brak, imati prevelika ocekivanja, uzimanje zdravo za gotovo partnera, te razni pritisci, koje u vecini slucajeva ( ne generalizujem ) znaju praviti zene.
Npr.fkt ne kontam ''zabranu'' druzenja sa prijateljima ( narocito zenskim ) kada se uplovi u bracnu luku. Recimo ja sam tako izgubila prijatelja. Njoj se nije svidjalo nase prijateljstvo, koje je uvijek bilo skoro pa bratsko ( znam ga toliko godina... ) i tako smo jednostavno izgubili jedno drugo, samo tako, hladno, jer je njoj smetalo. Hajde ok bi sve bilo, mozda bi je i razumijela, da me nije upoznala, pricala samnom, vidjela kakva sam.

Ona ne kontam zasto sebi ljudi znaju napraviti od braka zatvor?!
Poso, kuca, djeca... Kino, putovanje, setnja, bazen, izlasci, ukratko sve aktivnosti koje volite obavljati zajedno - nestanu.
I ne volim kad mi se slicni pocnu zaliti na takav zivot, a kad im kazem da je to tako jednostavno uraditi, naci malo vremena, ispuhati se, napuniti baterije, ukratko - zivjeti, onda vecina nadje hiljadu i jedan razlog zasto ne mogu.

Da, brak je prelijepa stvar po meni... Samo nase drustvo zezaju te financijske stvari ( posao, stan... ), al ako se to ima, opet kazem da se treba uci u brak bez prevelikih ocekivanja, i uvijek ali uvijek imati zajednicka interesovanja i aktivnosti, a ne samo juriti za poslom i djecom, i tako se udaljiti od partnera. Ako se pogubi intimnost, sve sto ostaje je formalnost, a kakav je onda to brak? Neki dogovoreni prazni pakt.
svirač

#149 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by svirač »

Brak - Da. Ne znam hoće li biti ljepše, al' će valjda biti češće :oops:
Mis mekinjas

#150 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Mis mekinjas »

svirač wrote:Brak - Da. Ne znam hoće li biti ljepše, al' će valjda biti češće :oops:
a i žene vole oženjene, pročitala ja ovdje na forumu... :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply