BRAK
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- potpuni stranac
- Zelena Carapa
#2 Re: BRAK - DA ILI NE?
Iskustva svakojaka uglavnom dobra, misljenje pozitivno, ocekivanje - koliko ulozim toliko ocekujem (a Boga mi i dobijem) nazad.sanabe wrote:
Vasa iskustva, mishljenje, ocekivanja? Da li je brak izumrla ili zastarjela institucija? Zashto u tako puno slucajeva stvari krenu naopako? Zashto dosta brakova postojI samo i jedino zbog djece? Gdje grijeshimo?
Stvari krenu naopako jer se ljudi ne trude, prestanu vrjednovati i njegovati ono sto imaju ili narodski receno pocnu uzimati stvari zdravo za gotovo - a tu je vec pocetak kraja.
E ovo oko djece ne kontam. Ne mislim da je potreban i dovoljan razlog za ostajanje u braku dijete. Ljudi su inertni generalno lakse ostati u losem a poznatom nego otici u nepoznato.
Grjesimo onog momenta kad se prestanemo truditi i na brak gledamo kao na done deal.
toliko za sada
-
♥ Julianna ♥
#3 Re: BRAK - DA ILI NE?
Najgore je kad zapne oko čarapa 
- Šef
#4 Re: BRAK - DA ILI NE?
Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan. 
-
♥ Julianna ♥
#5 Re: BRAK - DA ILI NE?
Isto vrijedi i za ženu, ništa manje.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#6 Re: BRAK - DA ILI NE?
I za prijateljstva je potreban trud, razumijevanje, kompromisi, ...stosta..sanabe wrote:Dobro, ali meni je malo nejasno oko cega se to trebamo truditi?
Zasto prijateljstva traju duze od veze a cesto i od braka?
Samo da se zna, nisam udata, nisam nikad ni bila, pa ja taj brak pomalo idealiziram, skoro pa ne vjerujem ljudima kada kazu da im je jako lose u braku.
![]()
Dje zapelo?
Meni se to cini pisofkejk
![]()
A za brak
Otkako sam procitala onu temu ..prosla me volja da se udam
- Šef
#7 Re: BRAK - DA ILI NE?
Nije tačno. Žena ne mora da zarađuje.♥ Julianna ♥ wrote:Isto vrijedi i za ženu, ništa manje.
- pustopoljina
#8 Re: BRAK - DA ILI NE?
jupiiii
prvo cu reci da sam u svojim potragama za smislom nekad davno (jos to traje) procitala dobru knjigu- islamski brak i porodica. i tad sam skontala da ljudi oko mene nemaju takav brak, ni porodicu.
svi su brojali preko 20 godina u braku i odnosili su se jedni prema drugima kao da se podrazumijeva da je tu tvoja vreca za istresanje frustracija. "svoji smo".
zena nije sirila usne u osmijeh kad vidi muza, a muz nije donosio nesto novo, sto se tek pocelo prodavati svojoj kuci.
naravno-u mnogim slucajevima su bracni parovi samo cekali publiku da pocnu sa svojom predstavom i iznosenjem prljavog vesa na sveopste veselje publike.
tako da otkad znam za sebe, smatram brak tamnicom naroda
@besana: truditi se upravo tako-kao oko prijatelja.
prijatelju nikad neces reci- kolika ti je guzica, ili ces to reci jako,jako pazljivo i lijepo.
niti ces mu reci: bmk, glup ti problem.
u nasim porodicama se podrazumijeva da se prema svima treba biti fin, a kad si u svojoj kuci da se opustis k'o covjek. dodjes s posla, skines odijelo i masku.
a kad si zaista u nevolji, kad imas kateter uglavljen u pisu- samo se onaj najblizi brine o tebi. i kad te jednom ne bude- nedostajaces onome ko je s tobom decenijama dijelio krevet.
mislim da ako ne mozes prema prijateljima biti losiji nego prema djeci, muzu, zeni...onda barem treba biti isti.
prvo cu reci da sam u svojim potragama za smislom nekad davno (jos to traje) procitala dobru knjigu- islamski brak i porodica. i tad sam skontala da ljudi oko mene nemaju takav brak, ni porodicu.
svi su brojali preko 20 godina u braku i odnosili su se jedni prema drugima kao da se podrazumijeva da je tu tvoja vreca za istresanje frustracija. "svoji smo".
zena nije sirila usne u osmijeh kad vidi muza, a muz nije donosio nesto novo, sto se tek pocelo prodavati svojoj kuci.
naravno-u mnogim slucajevima su bracni parovi samo cekali publiku da pocnu sa svojom predstavom i iznosenjem prljavog vesa na sveopste veselje publike.
tako da otkad znam za sebe, smatram brak tamnicom naroda
@besana: truditi se upravo tako-kao oko prijatelja.
prijatelju nikad neces reci- kolika ti je guzica, ili ces to reci jako,jako pazljivo i lijepo.
niti ces mu reci: bmk, glup ti problem.
u nasim porodicama se podrazumijeva da se prema svima treba biti fin, a kad si u svojoj kuci da se opustis k'o covjek. dodjes s posla, skines odijelo i masku.
a kad si zaista u nevolji, kad imas kateter uglavljen u pisu- samo se onaj najblizi brine o tebi. i kad te jednom ne bude- nedostajaces onome ko je s tobom decenijama dijelio krevet.
mislim da ako ne mozes prema prijateljima biti losiji nego prema djeci, muzu, zeni...onda barem treba biti isti.
-
♥ Julianna ♥
#9 Re: BRAK - DA ILI NE?
Recimo trebala bi. Za dobrobit nje i blagostanja u braku, radi balansa doprinosa kućanstvu.Šef wrote:Nije tačno. Žena ne mora da zarađuje.♥ Julianna ♥ wrote:Isto vrijedi i za ženu, ništa manje.
- pustopoljina
#10 Re: BRAK - DA ILI NE?
procitaj onu temu razvod ili papucar i ako malo mozes zamisliti- zamisli da si zensko, zamisli sestru ili mamu, na kraju krajeva...pa reci, mora li ili ne zaradjivati.Šef wrote:Nije tačno. Žena ne mora da zarađuje.♥ Julianna ♥ wrote:Isto vrijedi i za ženu, ništa manje.
- potpuni stranac
#11 Re: BRAK - DA ILI NE?
misliš bude papučar?Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.
vidim ja sve ovdje neiskusne i neudate i neoženjeni, ja ko iskusan i oženjen evo ću da vam objasnim par stvari.
dakle, žena od muškarca očekuje da dobro zarađuje, da je često zadovoljava (1-2x dnevno), da mu je velika k.ta, kada dođe sa posla da čuva dijete, da vođenje finansija i međuljudskih odnosa (komšije, rodbina i prijatelji) prepusti ženi, da nikada ne povisi ton na ženu (ako se desi da žena povisi ton, čitaj dere se na muža, to je onda ok jer je u pitanju pms ili neka druga obleha u vezi s hormonima), da pazi punicu...................itd. itd. itd.
muškarac od žene samo očekuje da ga ostavi na miru i to je izgleda previše
- Šef
#12 Re: BRAK - DA ILI NE?
Ona za koju se već odlučiš da je oženiš podrazumijeva se da je idilična. Okruženje sami sebi stvarate.babyline wrote: dalje su potrebni osim idiličnog muškarca, idilična žena, treba da zive u idilicnom okruzenju i brak ce biti idilican
how yes no
Ne mora. Balansu doprinosi i recimo njeno podizanje djece, kućanski poslovi i sve drugo uz, naravno, svesrdnu pomoć supruga.♥ Julianna ♥ wrote: Recimo trebala bi. Za dobrobit nje i blagostanja u braku, radi balansa doprinosa kućanstvu.
- plain vanilla
#13 Re: BRAK - DA ILI NE?
Nema recepta za dobar brakpustopoljina wrote:procitaj onu temu razvod ili papucar i ako malo mozes zamisliti- zamisli da si zensko, zamisli sestru ili mamu, na kraju krajeva...pa reci, mora li ili ne zaradjivati.Šef wrote:Nije tačno. Žena ne mora da zarađuje.♥ Julianna ♥ wrote:Isto vrijedi i za ženu, ništa manje.
Moze ona biti domacica i imati sretan brak
a moze zaradjivati, i opet da su nesretni (bas kao na onoj temi)
da postoji recept za sretan brak, vjerovatno bi to bilo uvedeno jos u skolama da ucimo
- kmirsad
#14 Re: BRAK - DA ILI NE?
A onda se probudiš i spustiš noge na hladnu zemlju...Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.
- Šef
#15 Re: BRAK - DA ILI NE?
Jadan ti.potpuni stranac wrote:misliš bude papučar?Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.
vidim ja sve ovdje neiskusne i neudate i neoženjeni, ja ko iskusan i oženjen evo ću da vam objasnim par stvari.
dakle, žena od muškarca očekuje da dobro zarađuje, da je često zadovoljava (1-2x dnevno), da mu je velika k.ta, kada dođe sa posla da čuva dijete, da vođenje finansija i međuljudskih odnosa (komšije, rodbina i prijatelji) prepusti ženi, da nikada ne povisi ton na ženu (ako se desi da žena povisi ton, čitaj dere se na muža, to je onda ok jer je u pitanju pms ili neka druga obleha u vezi s hormonima), da pazi punicu...................itd. itd. itd.
muškarac od žene samo očekuje da ga ostavi na miru i to je izgleda previše
- pustopoljina
#16 Re: BRAK - DA ILI NE?
vidis onaj ko ocekuje da ga ostave na miru- on obicno zivi sam.
ja ne volim da mi neko skace po glavi, da mi broji zalogaje ili jesam li potrosila 100 maraka previse na nesto sto je njemu glupo- zivis fino sam.
kad se upustis u projekt porodica misleci da je to privjesak za kljuceve, ili nesto sto je fino imati na praznike- dobijes taj svoj zivot.
ja ne volim da mi neko skace po glavi, da mi broji zalogaje ili jesam li potrosila 100 maraka previse na nesto sto je njemu glupo- zivis fino sam.
kad se upustis u projekt porodica misleci da je to privjesak za kljuceve, ili nesto sto je fino imati na praznike- dobijes taj svoj zivot.
- plain vanilla
#17 Re: BRAK - DA ILI NE?
odlucno NE, k'o tito staljinulink wrote:ne
- kmirsad
#18 Re: BRAK - DA ILI NE?
Sekretarica...sanabe wrote:Ispade zene krive za sve?![]()
Meni se djasvi ova Shefova ideja, zena kuci, odgaja djecu, muz radi...shta fali?
- Šef
#19 Re: BRAK - DA ILI NE?
Ko ne miruje, žena?kmirsad wrote:A onda se probudiš i spustiš noge na hladnu zemlju...Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.... Idealiziranje je opasno, kao struja... i kad skontaš đe si... idealno je več postalo zabetonirani reper za prosječnost... ne miruje bolan šefe to ni trenutka...
-
Gospoda Ministarka
#20 Re: BRAK - DA ILI NE?
plain vanilla wrote:Nema recepta za dobar brak
Moze ona biti domacica i imati sretan brak
a moze zaradjivati, i opet da su nesretni (bas kao na onoj temi)
da postoji recept za sretan brak, vjerovatno bi to bilo uvedeno jos u skolama da ucimo
Pravila nema i nema formule, sve je to stvar dogovora i licnih potreba i onog sto radimo za drugu osobu. (bar ja tako mislim, jbg nemam to iskustvo)
Bitno je samo ne uzeti zdravo za gotovo, mariti jedno za drugo i truditi se. Kao sto neko rece, biti jedno drugom prijatelj i tako se i odnositi.
- pustopoljina
#21 Re: BRAK - DA ILI NE?
meni se ne svidja ta ideja da odgajam djecu dok on radi.
onaj ko ne ide u kupovinu, a zaradjuje- njegov je dinar tezak.
prosta matematika kaze da je lakse potrositi nego zaraditi. neko ko ne vidi gdje su otisle pare- UVIJEK misli da se potrosilo previse.
nekad se zaista desi da osoba koja trosi ne zna racionalno koristiti pare. natjerajte se pa zamijenite uloge na pola godine.
ti ganjaj snizenja i regulisi djecu- ona neka radi puno radno vrijeme.
ne moze sit gladnog razumjeti.
ja nemam sta traziti sa muskarcem koji je citav zivot u roditeljskoj kuci. kojeg je mama pazila do cetrdesete.
taj covjek nema pojma gdje se placa struja i koliko trosi ves- masina. koliko je sastojaka potrebno za posten rucak. on samo zna reci je li tvoja sarma dobra kao mamina.
onaj ko ne ide u kupovinu, a zaradjuje- njegov je dinar tezak.
prosta matematika kaze da je lakse potrositi nego zaraditi. neko ko ne vidi gdje su otisle pare- UVIJEK misli da se potrosilo previse.
nekad se zaista desi da osoba koja trosi ne zna racionalno koristiti pare. natjerajte se pa zamijenite uloge na pola godine.
ti ganjaj snizenja i regulisi djecu- ona neka radi puno radno vrijeme.
ne moze sit gladnog razumjeti.
ja nemam sta traziti sa muskarcem koji je citav zivot u roditeljskoj kuci. kojeg je mama pazila do cetrdesete.
taj covjek nema pojma gdje se placa struja i koliko trosi ves- masina. koliko je sastojaka potrebno za posten rucak. on samo zna reci je li tvoja sarma dobra kao mamina.
- Šef
#22 Re: BRAK - DA ILI NE?
Kad djeca stasaju za obdanište i žena se uključuje u radni angažman.sanabe wrote:Ispade zene krive za sve?![]()
Meni se djasvi ova Shefova ideja, zena kuci, odgaja djecu, muz radi...shta fali?
- kmirsad
#23 Re: BRAK - DA ILI NE?
Đavo...Šef wrote:Ko ne miruje, žena?kmirsad wrote:A onda se probudiš i spustiš noge na hladnu zemlju...Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.... Idealiziranje je opasno, kao struja... i kad skontaš đe si... idealno je več postalo zabetonirani reper za prosječnost... ne miruje bolan šefe to ni trenutka...
- kmirsad
#24 Re: BRAK - DA ILI NE?
Rekoh...babyline wrote:reci mu kmirsokmirsad wrote:A onda se probudiš i spustiš noge na hladnu zemlju...Šef wrote:Nisam oženjen ali imam osjećaj da bi brak uspio muškarac mora da dobro zarađuje i bude što tolerantniji. Po svim pitanjima. Tada će brak biti idiličan.... Idealiziranje je opasno, kao struja... i kad skontaš đe si... idealno je več postalo zabetonirani reper za prosječnost... ne miruje bolan šefe to ni trenutka...
-
Gospoda Ministarka
#25 Re: BRAK - DA ILI NE?
Svida mi se ovo Šefe. Porodica na prvom mjestu,a?Šef wrote:
Kad djeca stasaju za obdanište i žena se uključuje u radni angažman.