Brak

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Istina

#1 Brak

Post by Istina »

U kojem momentu/segmentu veze prestaje iluzija a počinje stvarnost, jesam li ja uistinu potpisivanjem "THE" papira potpisala svojevrsnu presudu, nekakav kraj mog života, slobode?

Ako je to uistinu tako, ako je u braku uistinu grozno, zagušljivo, monotono, problematično...what the fuck?...zašto se svi onda žene?
Ja znam da smo i ja i ovaj moj optimisti, da smo u brak ušli naglo ali iz ljubavi, dubokog uvjerenja da ćemo opstat zauvijek.

Vjerujete li u teoriju da smo napravljeni od dviju polovica: muške i ženske te da njihovim pronalaženjem i ujedinjenjem postajemo cjelina, smisaono biće?
Ja vjerujem, vjerujem u sebe, u svoju intuiciju i procjenu.
A vjerujem i u Njega.
Vjerujem u brak.
Lijepo mi je u braku...tek sam u braku po prvi puta stvarno slobodna, da odlučim što želim, da napravim što želim i da mislim kako ja oću.
Naravno da postoje kompromisi, ali oni postoje i u vezama, prije braka, prije veze, dok smo još sa roditeljima...dok smo još mali (***ako sad umukneš dat ću ti da izliješ sok po podu***)

Je li stvarno moguće voljeti jednu osobu zauvijek, više od bilo koje osobe na svijetu?
Je li za ljubav dovoljna činjenica da ste zajedno, da si pomažete, da znate da ste tu jedno za drugo, da se razumijete i dok šutite, da vam je lijepo čak i kad ste u svađi?

Može li mi netko garantirat životom da sutra neću u autobusu npr. upoznati nekoga za koga ću u tom trenu vjerovati da je on "THE ONE"?
Što ću napraviti u toj situaciji?
Izdati Njega i naše malo, slijediti intuiciju, nagon, želju i vlastite potrebe ili ću ostati tu gdje jesam bivajući zahvalna za ovo što imam?

Kolike i kakve kušnje mora proći ljubav da bi se pokazala kao prava, kao vječna, kao neprolazna?
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Cudi me da ti niko nije napisao komentar. Evo ja cu prva. :-D Postoje razlicite VRSTE relacija i razlicite VRSTE emocija ( ljubavi ) prema tim osobama. Svaka ima svoje mjesto, ali postoji samo jedna osoba koja kad udje u tvoj Sistem, tvoju Dusu nikad ne izlazi u potpunosti - moze biti kao blijeda sjenka, sjecanje, slika, jedna scena, jedna rijec, ali uvijek je tu u originalu, vjecno s tobom mentalno, emotivno, duhovno...

1. Je li stvarno moguæe voljeti jednu osobu zauvijek, vi¹e od bilo koje osobe na svijetu? (**** mislim da jeste. )

3. Mo¾e li mi netko garantirat ¾ivotom da sutra neæu u autobusu npr. upoznati nekoga za koga æu u tom trenu vjerovati da je on "THE ONE"? ©to æu napraviti u toj situaciji?

(**** Ja vjerujem da postoji samo jedan "The One". Jedan original sve ostalo su kopije. To moze biti i mimo tvoje volje, ali samo jedna ljubav te ne napusta nikad, sve ostalo je cisto tvoja odluka da to prevazidjes s nekim drugim, ili da se ubjedis da nije on taj vec neki drugi.... ) Sta ces napraviti? Nista - okrenes se i odes ako si vec sa onim "pravim". Skontas da je u pitanju "iluzija" svidja ti se tip fizicki ali ga uopste ne znas mentalno duhovno a ni emotivno. Neces da kvaris osjecaj koji vec imas i zavrsena stvar.... A on ako je fakat "The One" onda ne mogu biti dvojica prava - hehehe...... to bi onda bio samo "izgovor" za prevaru.

4. Izdati Njega i na¹e malo, slijediti intuiciju, nagon, ¾elju i vlastite potrebe ili æu ostati tu gdje jesam bivajuæi zahvalna za ovo ¹to imam? (

(*** Fizicko zadovljstvo je manje vrijedno od dusevnog zadovoljstva. Mozes zadovoljiti fizicke zelje ali dusa osta prazna - eventualno ne moze ti niko nadomjestiti to. Ja bih rekla - ne slijedi nagone, to je prolazno i neuporedivo sa iskrenom ljubavlju. Cuvaj to sto imas ako volis to sto imas, eh ako ne volis onda to je vec drugi predmet.)

Kolike i kakve ku¹nje mora proæi ljubav da bi se pokazala kao prava, kao vjeèna, kao neprolazna?

(*** Kad je njegova sreca njena sreca i njena sreca njegova sreca - to je prava ljubav. Svi putevi vode prema njemu, ili u njegovom zivotu SVI putevi vode prema njoj.... bez ozbira na sve izazove i iskusenja, on i ona su i pocetak i kraj. )
Sarajevska Princeza

#3 Re: Brak

Brak

Brak je za mene licno ODLUKA da dijelis sve sa osobom, i u dobru i u losem, i u zdravlju i u bolesti, i u bogatstvu i u siromastvu, koju mozes da volis , (ima razlicitih vrsta ljubavi), i odlucujes s tom osobom da gradis zivot, imas djecu i familiju. Realnost je da i pod ovakvim uslovima tesko je odrzati to jer u pitanju su "ocekivanja". Svako zamislja brak drugacije, i svako ima druge potrebe. Ja recimo smatram da mi brak ubija nezavisnost i slobodu zivljenja, znaci treba mi osoba koja me nece ogranicavati. Druga neka ce recimo smatrati da u braku nema vise "slobode" i onda ce ograniciti partneru sto ona smatra da je potrebno da se eliminise (familija, karijera, drustvo, hobi, itd...) jer za nju je brak totalno ON, ona je njemu totalno SVE, sve zrtvuje za njega i trazi isto za sebe, svaka inidividualnost je nepozeljna, sve se svodi na SABLON, sve je uslovljeno, kontrola je na visem nivou, posesivnost je definitivno prisutna, ljubomora se javlja ...... zivot nije vise isti onaj. To je za mene recimo nezamislivo i podsjeca me na robovlasnistvo a ne na "brak". Drugi prihvate jer tako ti je to u braku recimo i padaju pod iste norme drustva i nece da se razlikuju - radije trpe i cute "radi djece" i tako imas "x" razloga. To je subjektivno i zavisi od licnih iskustava i nacina zivota. Isto zavisi od osoba. S nekom osobom se osjecas "potpuno" a s nekom "nepotpuno".

Brak sa osobom koju volis ima vece znacenje jer u pitanju je ljubav.Koliko traje? Pa zavisi kakva je VRSTA ljubavi bila, fizicka, mentalna, duhovna, emotivna.... koji osjecaj je dominirao.... recimo neke ljubavi se nikad ne gase. Ako si mislila PRVENSTVENO na fizicku privlacnost onda je to hemija - u zavisnosti od mnogih faktora....

Brak sa "The One" je cisto zadovoljstvo jer ste vezani dublje. Ima manje sansi da ce te se htjeti razici jer misle da pripadaju jedno drugome i da nema niko ko moze jedno ili drugo zamjeniti.

Muskarac i Zena:
Ne vjerujem da smo napravljeni od 2 polovice, muskarci i zene su drugaciji ali ne moze se to pravilo primjeniti na sve zene i sve muskarce. Vjerujem da se 2 osobe jednostavno sretnu i *** zaljube *** . Ispostavi se recimo da su te dvije osobe - stvorene jedna za drugu BEZ RAZLOGA. Za ljubav ne treba razlog. Eh sad zako kazes da volis nekoga zato sto.......... onda nije ljubav. Ljubav je kad volis zato sto volis ( bez razloga ). :-D
lastavica

Post by lastavica »

Ljudi,

Sex je sex.
Ljubav je ljubav.
Brak je brak.

To troje ne treba mjesati i brkati, mada ako ste sretni i nadjete sva 3 u jednom, ne pustajte i zgrabite dok vam neko drugi nije zgrabio pred nosom!
Sarajevska Princeza

Gdje nestade Istina? :lol:
Istina

Post by Istina »

ma tu sam, nagovaram mužeka da me vodi na koncerat :)

(bijelo dugme, naravno)
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

zar se mora nagovarati :?
Istina

Post by Istina »

a šta si ti mislio, sam će se sjetiti ????? :x

hoće, hoće... bolje da ti ne kažem šta :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

MA mozda te je mislio iznenaditi ili stedi pare za dijamantski stenpr :D:D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

ne kaži :zzzz:
pitt

Post by pitt »

Pa mozda covjek zeli bas da je iznenadi i obori sa nogu :D:D
Istina

Post by Istina »

zar ima još takvih muškaraca koji kupuju dijamantski stenpr :-) :-)

proslijedite mi ovamo jednog, da se odmah razvodim :lol: :lol: :lol: :D :D
pitt

Post by pitt »

Naravno da ima :D:D
Frutek

Post by Frutek »

Istino meni se cini da si ti stupila u taj brak puna nekih sumlji i nerijesenih pitanja :roll: Sad ti se ocigledno sve vise vrzmaju po glavi stvari o kojima, ruku na srce, si trebala mislit prije braka :oops:

Kako je u bracnim vodama by the way :P
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Tu sam Istino tu sam...kupujem i rubine..razvodi se odma..samo da se i ja jos proslijedim do nase Jedne jedine... :D :-D
BECHO

Post by BECHO »

Orhan Pamuk je nerijetko pisao o bracnoj i predbracnoj ljubavi...

Predbracna ljubav je romanticna i strastvena dok je bracna manje strastvena, racionalnija, ali zato stabilnija. Medjutim, nasuprot svemu, mnogi vjeruju da je razumska (racionalna) ljubav kontradikcija u samom pojmu, ili u najboljem slucaju samo blijeda kopija prave ljubavi, drugo ime za naviku ili blijedjenje pravih osjecanja! U tvom slucaju se vjerovatno radi o nekoj kombinaciji ljubavi ili razuma (mozda malo vise ljubavi) sto ne mora znacit da ce se s vremenom taj citav odnos prevagnuti u korist ovog drugog, koji bi s vremenom mogao intervalno i racionalno potisnuti emocije! :)
Zadig

Post by Zadig »

vidim ja niko odje ne zna sta je brak
:D
pitt

Post by pitt »

Zadig wrote:vidim ja niko odje ne zna sta je brak
:D
prosvjetli nas ti....o velikomucenice :D:D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

brak je super stvar :)
Drumer

Post by Drumer »

Ma brak je do jaja..
Frutek

Post by Frutek »

vodolija_33 wrote:brak je super stvar :)
Nemoj širit dezinformacije :D
pitt

Post by pitt »

pitajmo zadiga kako je njemu :D:D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Drumer wrote:Ma brak je do jaja..
...između ostalog :D

:wink:
Drumer

Post by Drumer »

Extra.. :wink: