Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
FIGLIA

#1 Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by FIGLIA »

Pozdrav,javljam se sa nadom da mi neko moze reci svoje iskustvo.Interesuje me koji dokumenti su potrebni za brak u Italiji i kad bi se vjencala tamo dali se moze sve zavrsiti u roku od 3 mjeseca (posto imam nas biometrijski pasos) i ustvari ako moze sta dalje,dali se moram vratiti u BiH ili mi oni tamo daju vizu???? :bih:
Hvala.
hrle1976

#2 Re: Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by hrle1976 »

Za zenidbu u Italiji ti treba seljedece.

2 svjedoka te izjava o zenidbi kod Ufficiale di Stato Civile (tj. opstina). Znaci u opstini gdje se vec planiras zeniti.
Zatim trebas imati sve sljedece papire.

Talijasko pravilo i nacin kaze (i to ce ti traziti) moras objaviti u novinama dva puta da se zenis. Tako da svi znaju da se zenis, to samo nije potrebno ako obe osobe nisu drzavljani italije ili nemaju boravisnu dozvolu. Gdje god ima jedna osoba bilo drzavljanstvo ili boravisnu dozvolu to moras uciniti. Znaci dva puta da objavis npr. prvu nedelju i drugu ako ze zenis u trecoj.
Zendiba je samo moguca 4 dana poslje zadnje objave u novinama. Imas na izbor civilnu ili vjersku. Civilna je u opstini a vjerska u rimo katolickoj crkvi.

Ako oba clana ne govore italijanski moras imati prevodioca, ali nisam sad siguran ako jedno zna jel potrebno.

Sljedece dokumente moras moci pokazati opstini, a u slucaju crkvene zenidbe, oni isto moraju po zaknu na kraju da vas registruju kod opstine tako da u oba slucaja moras imati sljedece papire:

Pasos. Rodni list (ovjerena kopija) sa imenima oba roditelja
Evidencija ako si prije se zenijo/udavala te razvodni list ili uslucaju smrti suparnika smrtni list/certifikat

Dekleracija ili zakletva od 4 svedoka prije nego sto predas papire za zenidbu, da u skladu sa svojim zakonom nemas nikakvih problema vezano za zendibu u stranoj drzavi tj. u Italij (zkletvu mozete dati u Italijaskoj ambasadi ili kod gradonacelnika u Italiji tj. u mjestu gdje se zenis/udajes)
Deklaracija ili zakletva pred svojim konzulatom da isto tako nemas nikakvih problema itd. (U tom procesu trebas imati pasos, rodni list i sta vec BiH ambasada trazi) Ova deklaracije ubrzaje Italijaske autoritet da ti izdaju licencu da se mozes zeniti.

Svi dokumenti koji nisu izdani u italij moraju imati apostille
Svi dokumenti moraju biti prevedeni na sluzbeni jezik Italije ali samo mogu biti prevedeni od ovlastenog sudskog prevodioca iz Italije!

Sretno! PS; kod njih privatnih zendibi to je sve javno i glasno! :D

U roku od tri mjeseca cisto sumljam, jer da dobijes licencu treba ti dobar mjesec, mozda i jace a gdje je sve ostalo. U roku od pola godine da!

Vazno! Zatrazi da ti daju dok sve to radis da ti Talijaske istituce daju ovjerenih kopija od zenidbe jer to ce ti trebati za osiguranje, posao itd. sve dok ne dobijes bolji status, a inace je tasko poslje doci do tih papira. Isto tako sve te papire ovjeri notara sa apostille da ih BiH moze priznati.
FIGLIA

#3 Re: Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by FIGLIA »

Znaci iz Bosne mi treba samo rodni list i dokument dali sam slobodna/udavana
hrle1976

#4 Re: Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by hrle1976 »

FIGLIA wrote:Znaci iz Bosne mi treba samo rodni list i dokument dali sam slobodna/udavana
U principu da ali 4 svejdoka trebas naci ta daju izjavu sto oni zovu atto notorio...

Od dokumentacije ti treba:

Pasos, rodni list (ovjetena kopija), obe deklaracije/zakletve da bi dobila licencu za udaju. Te papiri koji nisu na italijaskom jeziku moras dat na prevod.

Kad dobijes licencu onda das zakletvu sa dva svjedoka pred opstinom, zatim objavis 2x u novinama i moze da se udajes 4 dana poslje druge objave.

To je ta neka skuhana verzija kako kod njih ide. Ali ako taj vec za koga se udajes zivi u Italiji pa valjda i on ovo zna :mrgreen: A ako ni on nije iz Italije onda je malo drugacije ali samo znam da nije potrebno vrsiti objavu u novinama, da li traze neke druge papire to nebi znao.

A: Prevedi rodni list i ako si prije se udavala pa se razvela taj dokument na italijaski te da udaris apostille. (izgleda mozes to izvrsiti i u svojoj zemlji ako je prevodilac skudski i priznat preko italijaske ambasade) ZATIM
B: Odes u Italijaski konzulat ili amabasadu i dogovoris vrijeme za Atto Notorio kada i koliko svjedoka (ja znam da je 4) ali moze biti da su mjenjali - tamo oni daju izjavu da nisi udata i da je ta vasa ljubav normala i sta ja znam tj. sa svojim prijateljima - oni daju izjavu. ZATIM
C: U Italij moras dati Nulla Osta tu izjavu/zakletvu dajes pred svojim konzulatom. U tom papiru pise da si slobodna za udaju. I treba da tvoje ime pise u svim papirama jednako znaci isto ime. Jedno slovo manje i sve pada u vodu. ZATIM
D: Taj papir NULLA OSTA treba biti autoriziran kod Prefekt tj. gradonacelinka ili neke druge najvise osobe u toj provinciji, gratu itd.

Kad to sve imas i sve je ok ond imas licencu tj. 4 dana poslje mozes da se udas. Ali ako je on Italijan ili ima tu borvisnu dozvolu onda dolazi ta neka tradicija tj. da se to javno objavi dva puta u dvi sedmice tako da bi svi znai i mogli doci da jecu i piju na vas racun :mrgreen: pravo veselo - puno srece!
terremoto

#5 Re: Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by terremoto »

Sta je ustvari "nula osta matrimonio"? Nije ona nasa "potvrda o slobodnom bracnom stanju"?
Ja imam slicnu situaciju,rekli su mi kod nas da treba rodni list (medjunarodni),potvrda o slobodnom bracnom stanju,potvrda da nisam kaznjavana i uvjerenje o drzavljanstvu.To sam sve izvadila,prevela i udarila apostille i trenutno sam u Italiji,otisli smo ovdje da provjerimo dali su dokumenti u redu,gospodja u uredu(to je znaci ured gdje cemo dati zakletvu) je rekla da mi treba samo "nula osta matrimonio" i nista vise, potvrda o slobodnom bracnom stanju koju ja imam oni ne priznaju,sto znaci nula osta matr.trebam izvaditi ovdje u bosanskom konzulatu.
hrle1976

#6 Re: Brak sa italijanskim drzavljaninom u Italiji

Post by hrle1976 »

Nulla Osta, je dozvola, autorizacija, oficielna dekleracija da nije protiv necega ili nekoga... kako da ti objasnim, znaci tvoj konzulat ti daje dozvolu, autorizaciju, da dekeracija je dobronamjerna a ujednako i potvrdu da nemas prepreka. Sa drugim rijecima nista ti nesmeta na putu, znaci nemas nekih zakonskih ili drugih prepreka. Znaci taj papir je potvrda da nemas problema od strane drzave iz koje dolazis, a isto da je dekleracija dobronamjerna.
Post Reply