Brak izmedju bliskih rodjaka!

Rasprave o vjerskim temama.
tataratira

Post by tataratira »

Fair Life wrote:Tema... "Brak izmedju bliskih rodjaka!"

Kao kad bi neko upitao... da li je incest dopusten sa stanovista religije?
pa ima slicno pitanje za pedofiliju
vezano za Muhameda i njegovu zenu, tj zenicu od 9 godina
pa je valjda jasno da to sa stanovistva religije nije zabranjeno
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

tataratira wrote:

pa valjda je incest i imati odnos sa rodicom/rodjakom!
@tataratira bez vrijedjanja molim lijepo! :x :x :x
To o cemu ti govoris je ja mislim davno bilo na ovom forumu!!!
Kad vec pominjes pedofile ne mora se ni spominjat koji su to ljudi danas, zna se ko mora da plati milione dolara odstete... :roll:
Tema je brak izmedju bliskih rodjaka i njegova opravdanost sa stanovista islama a i drugih religija!OK?
Ako ima neko da objasni opravdanost braka izmedju bliskih rodjaka sa stanovista judaizma...
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: Ako ima neko da objasni opravdanost braka izmedju bliskih rodjaka sa stanovista judaizma...
Bosanac:
judeizam teoretski ne dozvoljava brak izmedju rodbine, ali ne dozvoljava niti brak sa ne-jevrejima. a posto su jevreji relativno mali narod (i oni u principu odbijaju konverziju novih clanova), dolazi do situacije da se zene medjusobno jer im nije dozvoljeno da se zene ne-jevrejima. ovo se pogotovo desava u njihovim konzervativnim sektama koje ne priznaju cak ni druge (malo modernije) jevreje za istinske jevreje.

takodje, osnivac judeizma (jakob, ili israel) je ozenio dvije rodjene sestre u bibliji (po starom zavjetu) i neki rabini smatraju da je stoga dopusteno raditi isto (inace, stari zavjet ni po cemu ne dovodi u pitanje ovakve veze, pa je cak veza izmedju jakova i rebeke -- jedne od sestara -- prezentirana kao jedna od najljepsih ljubavnih prica u starom zavjetu). judeizam zabranjuje mnogozenstvo danas, ali nije rijetko da covjek, recimo poslije smrti zene, ozeni njenu sestru. ovo opet govorim za ove sektaske ortodoksne jevreje, koji zive vrlo izolovano od modernog drustva. (upadica mala: recimo, i prorok abraham/ibrahim je takodje ozenio svoju rodjenu polu-sestru, sarai/sarah. bibilija i stari zavjet su puni ovakvih prica, a samo da napomenem da su i ove dvije sestre -- leah i rebeka -- po bibliji bile prve rodice svoga muza jakova, jer je njihov otac bio jakovov daidza koliko me sjecanje sluzi a sada me mrzi da provjeravam sta i tacno dodju jedni drugima u rodu)

posto su se zenili medjusobno (nije bitno sa prvim rodjacima ili ne, bitno je da je genetski "pool" znatno smanjen tu) postoje povecane sanse za mnoge genetske bolesti kod jevreja (narocito askenazi jevreja evropskog porijekla). prvenstveno mislim na tay-sacks i cisticnu fibrozu, za koju osobe sa jevrejskim porijeklom imaju mnogo vecu sansu nego sto je to prosjek. eto.

PS kada imas djecu sa "rodbinom", to ne znaci da ce to dijete stoprocentno i automatski imati neki problem, ali sanse su znatno povecane. pogotovo ako se ovakav "inbreeding" desava preko nekoliko generacija. mislim da ima i forma gluhoce i sljepoce da su genetski nasljedne, kao i mnoge mentalne bolesti (tipa retardacije), i svakako masa regularnih bolesti. recimo, dosta kraljevskih kuca evrope je imalo djecu koja su bila hemofilicari, jer su se tih par kraljevskih porodica zenili medjusobno i svi su bili rodbinski povezani maltene.
tataratira

Post by tataratira »

Bosanac sa dna kace wrote:
tataratira wrote:

pa valjda je incest i imati odnos sa rodicom/rodjakom!
@tataratira bez vrijedjanja molim lijepo! :x :x :x
To o cemu ti govoris je ja mislim davno bilo na ovom forumu!!!
Kad vec pominjes pedofile ne mora se ni spominjat koji su to ljudi danas, zna se ko mora da plati milione dolara odstete... :roll:
Tema je brak izmedju bliskih rodjaka i njegova opravdanost sa stanovista islama a i drugih religija!OK?
Ako ima neko da objasni opravdanost braka izmedju bliskih rodjaka sa stanovista judaizma...

ko su ti ljudi danas? da li su sta bolj i od onih "juce", to je tvoje opravdanje?
smjesno ti je sto katolicka crkva ima takvih kretena koji su pedofili?
meni nije, sve je to ista ubleha i vi i oni i bilo kakvo trazenje opravdanja u knjigama gdje glavni lik zeni devetogodisnju djevojci

sutra svako moze tako ozeniti neko djete jer ima za to opravdanje

dok je nama religije sve se moze opravdati i pedofilija i incest i bombasi samoubice...
digger

Post by digger »

tataratira wrote:dok je nama religije sve se moze opravdati i pedofilija i incest i bombasi samoubice...
Jakako. Ta potpora je jaka. Nazalost, ne bas moralno.
pitt

Post by pitt »

..
danas

Post by danas »

..
pitt

Post by pitt »

"Ne zacatavaj ili idi ovdje pa chataj!!"

Moderator
Conjuror

Post by Conjuror »

No_Comment wrote:Bogami to je u Turskoj i Pakistanu veoma rashirena pojava...cak su se u Pakistanu u nekim podrucjima pojavile neke endemske bolesti medju ljudima a karakteristicne samo za ta podrucja gdje se prakticiraju ti brakovi unutar istih familija...

!
... i u Americi, pogotovo u juznim i centralnim drzavama. U Srbiji I CG je sve do skoro postojala tradicija da otac mladozenje "isproba" mladu prve bracne noci pa se tako cesto dogadjalo da ti je recimo tvoj sin u stvari i polubrat.
pitt

Post by pitt »

Toga ima u ameici kod hilbilija u W. Virdziniji i ostalim red states...ali i po Utah gdje mormoni znaju to praktikovat.
No_Comment

Post by No_Comment »

Conjuror wrote:
No_Comment wrote:Bogami to je u Turskoj i Pakistanu veoma rashirena pojava...cak su se u Pakistanu u nekim podrucjima pojavile neke endemske bolesti medju ljudima a karakteristicne samo za ta podrucja gdje se prakticiraju ti brakovi unutar istih familija...

!
... i u Americi, pogotovo u juznim i centralnim drzavama. U Srbiji I CG je sve do skoro postojala tradicija da otac mladozenje "isproba" mladu prve bracne noci pa se tako cesto dogadjalo da ti je recimo tvoj sin u stvari i polubrat.
Ma u Americi je to josh izrazenije,pogotovo u ovim seljackim ,,kilbil,, drzavama srednjega zapada...to su uglavnom ljudi koji spavaju sa vlastitim kcerkama...
danas

Post by danas »

pitt wrote:Toga ima u ameici kod hilbilija u W. Virdziniji i ostalim red states...ali i po Utah gdje mormoni znaju to praktikovat.
jeste, jeste... to sam zaboravila... posto je bosanac pitao za vjeru: jeste, njima to njihova religija (mormonima) valjda dozvoljava koliko ja mogu da upratim. oni praktikuju poligamiju (to zasigurno znam da im je dopusteno vjerom) i svako malo ima na vijestima slucaj kako je djevojcica od 12-14 godina pobjegla iz tog njihovog compounda jer su je htjeli udati za rodjenog ujaka ili strica ili djeda... strava i uzas.

a hillbilies... i white trash... pogledajte film "gummo" pa ce vam se samo kasti...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Zakon je iznad svega a on kaze ovako ...:D
Član 12.
(1) Brak se ne može sklopiti između krvnih srodnika u ravnoj i pobočnoj liniji do četvrtog stepena uključivo.

END!
List

Post by List »

Ma najbolje sa drugog kontinenta. Svjezija krv ne moze biti. :-) :D
Bosanac sa dna kace

tataratira wrote:ko su ti ljudi danas? da li su sta bolj i od onih "juce", to je tvoje opravdanje?
meni nije, sve je to ista ubleha i vi i oni i bilo kakvo trazenje opravdanja u knjigama gdje glavni lik zeni devetogodisnju djevojci

dok je nama religije sve se moze opravdati i pedofilija i incest i bombasi samoubice...
Ne nije mi smijesno to sto se desava unutar katolicke crkve! To je jadno, bijedno, sramota!!!
Ako nisi upoznat/a zene u toplijim krajevima kao sto je Arabija sazrijevaju
mnogo mnogo ranije nego u krajevima kao sto je Bosna! svojim sam ocima vidio djevojcice koje imaju 11-12 godina a izgledaju kao da imaju 17-18!
To sto je Poslanik a.s ozenio djevojcicu od 9 godina pripada tadasnjem vremenu i bilo je normalno u tadasnje vrijeme! Inace punoljetstvo se u islamu postize polnim sazrijevanjem a hazreti Aisa je vec imala menstrulani ciklus prije braka! U polni zivot su stupili mnogo kasnije!
Tebi je jadno to se Poslanik a.s ozenio djevojcicom, a nije ti jadno sto citav Zapad hrli na Tajland i ostale zemlje jugositocne Azije da zadovolji svoje seksualne apetite sa 6-godisnjim djevocicama!
I teme je brak izmedju rodjaka a ne pedofilija, o pedofilij se vec raspravljalo na ovom forumu kolko ja znam!
Hvala svima onima koji su odgovrili an postavljena pitanja i drzali se teme!
tataratira

Post by tataratira »

Bosanac sa dna kace wrote:
tataratira wrote:ko su ti ljudi danas? da li su sta bolj i od onih "juce", to je tvoje opravdanje?

Ne nije mi smijesno to sto se desava unutar katolicke crkve! To je jadno, bijedno, sramota!!!
Ako nisi upoznat/a zene u toplijim krajevima kao sto je Arabija sazrijevaju
mnogo mnogo ranije nego u krajevima kao sto je Bosna! svojim sam ocima vidio djevojcice koje imaju 11-12 godina a izgledaju kao da imaju 17-18!
To sto je Poslanik a.s ozenio djevojcicu od 9 godina pripada tadasnjem vremenu i bilo je normalno u tadasnje vrijeme! Inace punoljetstvo se u islamu postize polnim sazrijevanjem a hazreti Aisa je vec imala menstrulani ciklus prije braka! U polni zivot su stupili mnogo kasnije!
Tebi je jadno to se Poslanik a.s ozenio djevojcicom, a nije ti jadno sto citav Zapad hrli na Tajland i ostale zemlje jugositocne Azije da zadovolji svoje seksualne apetite sa 6-godisnjim djevocicama!
I teme je brak izmedju rodjaka a ne pedofilija, o pedofilij se vec raspravljalo na ovom forumu kolko ja znam!
Hvala svima onima koji su odgovrili an postavljena pitanja i drzali se teme!

jel to curice u Švedskoj, gjde je kako znamo mnogo hladnije, u 9. godini zivota ii dalje doje majcino mlijeko?

sam kažeš da to pripada prošlom vremenu i tadašnjim običajima, slažem se da moralne vrijednosti danas ne mogu biti primjenjene na on vrijeme
ali isto tako ne možemo gledati običaje i primjenjivati ih u danjašnje vrijeme jer se onda opet vraćamo na tu djevojčicu.
e baš zato ne vidim razlog da u vjerskim knjigama neko traži opravdanje
ili upute koga može oženiti

ne vjerujem da po dzamijama nema pedofilije baš ako i po crkvama,
crkve su otvorenij pa takve stvari isplivaju na povrsinu, dok iz dzamija
tako nešto ne dopire do nas, a da se dešava to je sigurno jer svi ste vi od jednog boga, zar ne? i ove pedofile sto idu na istok da yebu djecu isto je napravio taj vas savrseni bog
Bosanac sa dna kace

tataratira wrote: jel to curice u Švedskoj, gjde je kako znamo mnogo hladnije, u 9. godini zivota ii dalje doje majcino mlijeko?

sam kažeš da to pripada prošlom vremenu i tadašnjim običajima, slažem se da moralne vrijednosti danas ne mogu biti primjenjene na on vrijeme
ali isto tako ne možemo gledati običaje i primjenjivati ih u danjašnje vrijeme jer se onda opet vraćamo na tu djevojčicu.
e baš zato ne vidim razlog da u vjerskim knjigama neko traži opravdanje
ili upute koga može oženiti

ne vjerujem da po dzamijama nema pedofilije baš ako i po crkvama,
crkve su otvorenij pa takve stvari isplivaju na povrsinu, dok iz dzamija
tako nešto ne dopire do nas, a da se dešava to je sigurno jer svi ste vi od jednog boga, zar ne?
@tataratira duso draga ne opterecuj se tolko bespotrebnim stvarima! Zivot je tako jednostavan, samo to tyreba shvatit!
Fino lijepo sam napisao da djevojcice kao i djecaci u hladnijim krajevima ( ovo se uci u skoli iz biologije) polno sazrijevaju kasnije od svojih vrsnjaka u toplijim krajevima, nisam napisao da djevojcice u hladnijim krajevima doje majcino mlijeko do 10 godine...Svugdje ima izuzetaka pa tako i u Svedskoj i te djevojcice mogu imati ciklus u 9 godini...
Ah da i islam uopste nije bio kompletan u to vrijeme kad se Poslanik a.s. ozenio Aisom, nije bilo propisa i zakona, jos uvijek su se svi drzali paganskih obicaja, period prije Selidbe u Medinu( brak je sklopljen uoci odlaska u Medinu) protekao je kroz obajavu vjerovanja, propisi i dokidanje starih paganskih obicaja je posle Selidbe!
Niko ne porice da po dzamijama nema pedofilije, to sto je neko hodza ne cini ga uopste nesto posebnom osbom sa nekim nadnaravnim vrijednostima i polozajem, on je jednak kao i mi i tu je da predvodi molitvu i on grijesi isto kao i mi, dakle ako ima pedofilije po dzamijama dokazi je i bice kaznjena, nema tu izuzteka sto je neko hodza, mada je sumnjam da je ima, jer hodze ipak imaju nacin da zadovolje svoje seksulane apetite!
Ti se baziras na to sto je Poslanik a.s. ozenio Aisu dok je bila djevojcica, pa sto se ne baziras na Hindu obicaje gdje se zene jos uvijek udaju dok su djevojcie i to jos prije 1. menstrualnog ciklusa, udaju bih i za starije i za mladje, pa opet ne napadas Hinudizam...
A nisu li u srednjem vijeku udavane maloljtene princeze i djevojcice iz plemickih porodica?
tataratira wrote:i ove pedofile sto idu na istok da yebu djecu isto je napravio taj vas savrseni bog
:shock: A to ti s Marsa pao/pala??? :?
arnica_80

Post by arnica_80 »

Gluho bilooooooo........
Imala sam kolegicu, inace iz Pakistana... pricamo o braku... pitam je da li ima decka a cura odgovara: nemam, ali znam za koga cu se udati...
Imale pauzu... zamal da se ne udavim od njenih rijeci :shock: :shock:
danas

Post by danas »

arnica_80 wrote:Gluho bilooooooo........
Imala sam kolegicu, inace iz Pakistana... pricamo o braku... pitam je da li ima decka a cura odgovara: nemam, ali znam za koga cu se udati...
pa aranzirani brak ipak nije isto sto i brak sa bliskim rodjakom... osim ako tu curu nisu udavali sa dajidzica ili tako nesto?
pitt

Post by pitt »

pa nisu west virginija ili tamo oko toozline mahale :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:pa nisu west virginija ili tamo oko toozline mahale :D:D
uh, kad spomenu west virginia... ide vic:

so, if you're from west virginia, and you get married, and then you get divorced, are you like, still cousins? :-) :-) :-)
arnica_80

Post by arnica_80 »

danas wrote:
arnica_80 wrote:Gluho bilooooooo........
pa aranzirani brak ipak nije isto sto i brak sa bliskim rodjakom... osim ako tu curu nisu udavali sa dajidzica ili tako nesto?
Da, pored aranziranog braka zaboravila sam napomenuti da se radi o braku izmedju nje i dajdjica ili teticha.
danas

Post by danas »

arnica_80 wrote: Da, pored aranziranog braka zaboravila sam napomenuti da joj je rodjak dajdjic ili tetich.
bas fino, garant se onda vec dobro znaju :D :D :D
nece biti nesuglasica u braku :-)
arnica_80

Post by arnica_80 »

ma kakvi, svi problemi rijeseni.
nece doci do nesuglasica kao u nasim brakovima kad zena muzu kaze:
tvoji su meni ovo rekli, tvoji mene ne vole i bla bla.... :D
kod njih je sve "nase" :D :-)
danas

Post by danas »

arnica_80 wrote:ma kakvi, svi problemi rijeseni.
nece doci do nesuglasica kao u nasim brakovima kad zena muzu kaze:
tvoji su meni ovo rekli, tvoji mene ne vole i bla bla.... :D
kod njih je sve "nase" :D :-)
taman tako... zamisli idile...
kad ti je svekrva/punica istovremeno i tetka, a svekar/punac ti je tetak ili amizda...
nema da se svadjas hocete li kod tvojih ili njegovih za praznike...
a kad dajes imena djeci, mozes komotno po dedi ili nani -- jer to je i njegov dedo i njegova nana... pa se niko ne ljuti, svima potaman... :-)
Post Reply