Brak izmedju bliskih rodjaka!

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#1 Brak izmedju bliskih rodjaka!

Post by Bosanac sa dna kace »

Interesuje me sta vi mislite o braku izmedju krvnih srodnika (amidzisna, teticna,dajdzisna...)! Kolka je oprvadanost toga sa stanovista islama?
Vjerovtano je ova tema vec bila, al mi je to nesto sad privuklo paznju...Dobro ja se ne mislim jos zeniti, a pogotvo ne rodicom, -al me et cisto zanima, pa bih volio da vidim sta vi mislite...Svi znamo da to islam ne zabranjuje! :roll:
Mr_M

Post by Mr_M »

Sa bioloske strane gledajuci brak izmedju rodjaka ili uopste calanova porodice je rizik, posebno za novorodjendzad, jer postoji velika sansa da djeca ne budu normalna, da imaju odredjene fizicke i psihicke mane.
Toozla

#3 Re: Brak izmedju bliskih rodjaka!

Post by Toozla »

Bosanac sa dna kace wrote:Interesuje me sta vi mislite o braku izmedju krvnih srodnika (amidzisna, teticna,dajdzisna...)! Kolka je oprvadanost toga sa stanovista islama?
Vjerovtano je ova tema vec bila, al mi je to nesto sad privuklo paznju...Dobro ja se ne mislim jos zeniti, a pogotvo ne rodicom, -al me et cisto zanima, pa bih volio da vidim sta vi mislite...Svi znamo da to islam ne zabranjuje! :roll:
...jel' to imas kakvu dobru amidzicnu.... :wink: :D :D
see ya

Post by see ya »

Gluho bilo :roll:
No_Comment

Post by No_Comment »

Bogami to je u Turskoj i Pakistanu veoma rashirena pojava...cak su se u Pakistanu u nekim podrucjima pojavile neke endemske bolesti medju ljudima a karakteristicne samo za ta podrucja gdje se prakticiraju ti brakovi unutar istih familija...

!
Bosanac sa dna kace

No_Comment wrote:Bogami to je u Turskoj i Pakistanu veoma rashirena pojava...cak su se u Pakistanu u nekim podrucjima pojavile neke endemske bolesti medju ljudima a karakteristicne samo za ta podrucja gdje se prakticiraju ti brakovi unutar istih familija...!
Da upravo bas to, mnogi jos uvijek u Turskoj opravdavaju taj brak, a radjaju im se nesposbna djeca..bas sam skoro citao o sedam brace i sestara, roditelji im umrli a oni svi slijepi ostali iza njih i to bas zato sto su im roditelji bliski rodjaci...
Eshek

Post by Eshek »

Moj profa Biologije iz srednje škole mi je reka da bi mi djeca najzdravija bila ako bih opalio neku dobru koku iz Konga, Vietnama ili Jamajke :lol: :lol: :lol:

A bija je upravu :D

Ja sam protiv bilo kakvog braka među rođacima. Argumenti protiv toga su vidljivi u nekim zaostalim sredinama današnjice, ali je i historijski dokumentovano da su aristokratske porodice od Rimskog carstva pa naovamo imale jezivo visok postotak novorođenčadi sa fizičkim i mentalnim retardacijama, sve zbog dugotrajne međusobne ženidbe svojih članova.
CiCiban

Post by CiCiban »

bosanac znas li mozda tacan horizontalni i vertikalni raspon tog srodstva.. u okviru kojeg je dozvoljeno bratimljenje?:skoljka:
jer cini mi se da ima ralike izmedju oceve i majcine strane...kao i za hidzab..

p.s. postoji i srodstvo po mlijeku.( ista dojilja) ..kada se moze desiti ..da dvoje ljudi koji nemaju ni jedan zajednicki gen :P ne smiju stupiti u brak.. cos of milk
danas

Post by danas »

e, jes' vam tema :-)

evo vam sta kuran kaze, ima citava sekcija samo o zenama:

22. I ne zenite se zenama kojima su se zenili ocevi vasi, - a sto je bilo, bice oprosteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ruzan put.

23. Zabranjuju vam se: matere vase, i kceri vase, i sestre vase i sestre oceva vasih, i sestre matera vasih i braticne vase, i sestricne vase, i pomajke vase koje su vas dojile, i sestre vase po mlijeku, i majke zena vasih, i pastorke vase koje se nalaze pod okriljem od zena vasih s kojima ste imali bracne odnose, - ali ako vi s njima niste imali bracne odnose, onda vam nije grijeh -, i zene vasih rodjenih sinova, i da sastavite dvije sestre, - sto je bilo, bilo je, Allah zaista prasta i samilostan je,

24. i udate zene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi, - a ostale su vam dozvoljene. Ako zelite da im vjencane darove date i da se njima ozenite, a ne da blud cinite.

ja mislim bosanac, moraces naci neku udatu zenu i zarobiti je, nema ti druge... :D :D :D
Bosanac sa dna kace

Ama ljudi sta vam je, moja zenidba nije jos ni u najavi...cuj ja sa rodicom da se ozenim! Pa mene bi zkalali kad bi tako sta ucinio! :roll:
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:Ama ljudi sta vam je, moja zenidba nije jos ni u najavi...cuj ja sa rodicom da se ozenim! Pa mene bi zkalali kad bi tako sta ucinio! :roll:
ma meni se sve cini ima neka dajidzicna u tebe....
pa vidis da islam ne brani, ne brini se nista :-) :-) :-)
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Ama ljudi sta vam je, moja zenidba nije jos ni u najavi...cuj ja sa rodicom da se ozenim! Pa mene bi zkalali kad bi tako sta ucinio! :roll:
Ma nemam dajdzisnu!!! :x :x :x
I ja sam licno protiv brakova izmedju bliskih rodjaka jer sam se i sam uvjerio u posljedice toga!
List

Post by List »

U Ljubuskom i okolici se vec vijekovima vjencavaju bliski rodjaci.

U Ljubuskom, Radisicima, Humku, Vitini.....neovisno od nacionalne pripadnosti. I Hrvati i Bosnjaci.
To cine samo iz jednog razloga. Da bi imanja ostala u porodici.

Zato ih je sve vise blentavih.....da ne kazem sta gore.....iako ima i genijalnih.... :D
Bosanac sa dna kace

List wrote:U Ljubuskom i okolici se vec vijekovima vjencavaju bliski rodjaci.

U Ljubuskom, Radisicima, Humku, Vitini.....neovisno od nacionalne pripadnosti. I Hrvati i Bosnjaci.
To cine samo iz jednog razloga. Da bi imanja ostala u porodici.

Zato ih je sve vise blentavih.....da ne kazem sta gore.....iako ima i genijalnih.... :D
prvi put za ovo cujem!
Znao sam da su se prije pojedini begovi i age zenili sa roddbinom da bi imanje ostalo, a za ovo u Ljubuskom....
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:
I ja sam licno protiv brakova izmedju bliskih rodjaka jer sam se i sam uvjerio u posljedice toga!
de, de... dobro onda, nije dajidzicna. a mozda je onda amidzicna u pitanju? :wink:
nema ljutis, moram malo da te zekim kad si potegao ovu temu...
:-) :-) :-) :-)

PS kakva crna zenidba sa rodbinom, sta vam je? pogledajte jevreje, svakojakih bolesti jer se zene medju sobom... tay-sachs, cystic fibrosis, sljepoca... ne zaje8avajte se...
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote: ma meni se sve cini ima neka dajidzicna u tebe....
de, de... dobro onda, nije dajidzicna. a mozda je onda amidzicna u pitanju? :wink:
nema ljutis, moram malo da te zekim kad si potegao ovu temu...
:-) :-) :-) :-)

PS kakva crna zenidba sa rodbinom, sta vam je? pogledajte jevreje, svakojakih bolesti jer se zene medju sobom... tay-sachs, cystic fibrosis, sljepoca... ne zaje8avajte se...
De de samo ti mene vuci za prste da ti svasta natipkam...
Amidzisna mi je sestra po mlijeku! :-) :-) :-)
Me ne samo Jevreji, pa pogledajte Turke, zena rodi 7 djece i sva slijepa zato jer se udala za amidzica...
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: De de samo ti mene vuci za prste da ti svasta natipkam...
Me ne samo Jevreji, pa pogledajte Turke, zena rodi 7 djece i sva slijepa zato jer se udala za amidzica...
eto ti, da ti amidzicna nije sestra po miljeku, mogo bi je komforno prizenit! :D

sad ozbiljno -- ovo ti se desava po zadnjim selendrama u turskoj (zivjela sam u turskoj, pa znam)... toga ima svuda; sto je manja zajednica i sto su siromasniji, desavace se... ima kod nas slucajeva po hercegovini, po onim vrletima u crnoj gori... uzas ba...

nego, sad se sjetih, idem na drugi topik da pitam avicenu kako to savrseni kur'an nije zabranio da se zenis djecom svojih amidza i daidza (fino pise da se ne smijes zeniti kcerkama svojih brace i sestara, ali prve rodice izgleda da su dozvoljene....) :-)
ragib

Post by ragib »

Kaze Muhamed.s.a.v.s
"Zenite se sto dalje kako vam djeca ne bi bila slabasna."

Abdulhamid Mahmud Tahmuz : Hanefisjki Fikh Knjiga 2 (porodicno pravo, samoobavezivanje i dobrocini poslovi)
Isjecak sa strane 48

Da ne bude bliza familija

Bolje je da zena bude u sto daljem rodu sa svojim muzem jer zena koja je daleko po rodu vise rada i ima zdraviju i cvrscu djecu. Zato je receno: "Zenite se sto dalje kako vam djeca ne bi bila slabasna." Nekada dode do bracnih nesporazuma ko

koji mogu dovesti i do razvoda braka, pa kada dode do razvoda braka sa zenom koja je od blizeg roda, to prouzrokuje prekidanje rodbinskih veza koje nam je Allah naredio da pazimo i cuvamo.
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: De de samo ti mene vuci za prste da ti svasta natipkam...
eto ti, da ti amidzicna nije sestra po miljeku, mogo bi je komforno prizenit! :D

sad ozbiljno -- ovo ti se desava po zadnjim selendrama u turskoj (zivjela sam u turskoj, pa znam)... toga ima svuda; sto je manja zajednica i sto su siromasniji, desavace se... ima kod nas slucajeva po hercegovini, po onim vrletima u crnoj gori... uzas ba...

nego, sad se sjetih, idem na drugi topik da pitam avicenu kako to savrseni kur'an nije zabranio da se zenis djecom svojih amidza i daidza (fino pise da se ne smijes zeniti kcerkama svojih brace i sestara, ali prve rodice izgleda da su dozvoljene....) :-)
Mislim da se to po Turskoj ne desava ''po zadnjim selendrama'' ima toga i pogradu al ne kolko na selu, al najzastupljenije je u istocnim dijelovima...jedan od najbogatijih ljude Turske rahmetli Sakip Sabancı (valjda si cula za njega) bio je ozenjen amidzisnom!
CCC sta su ti zene amo bi zavadjale! :D
@ragibe hvala na objasenjenju, znam ja to otprilike sve, ali sam htio da vidim sta raja misli na ovom forumu!
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: jedan od najbogatijih ljude Turske rahmetli Sakip Sabancı (valjda si cula za njega) bio je ozenjen amidzisnom!
uh, nisam to znala -- mislim, znam ko su sabanci, ali nisam znala da se ozenio cerkom od rodjenog amidze... boze sacuvaj!
Bosanac sa dna kace

Da i zato sakip nema nasljednika, sin mu je na postelji citav zivot, jedna kcerka ima nizak nivo inteligencije, i jos jedna kcerka ima al ne znam sta je sa njom i ona nije bas najbolje cini mi se sa inteligencijom....
maccarona

Post by maccarona »

:shock: Tobe jarabi, nemogu ni zamisliti :shock:

Ja imam prijatelja, koji je svoju kcerku dao za sina svoga brata. oni su se cudili zato sto sam se ja cudila, i na kraju smo se svi zajedno cudili.
najveca glupost koju sam ikad dozivjela ili cula :-)

:x
flora.sa

Post by flora.sa »

ako želite da imate ljudskog mutanta kao što je Pitt, ili Zadig, onda slobodno! :D
flora.sa

Post by flora.sa »

maccarona wrote::shock: Tobe jarabi, nemogu ni zamisliti :shock:

Ja imam prijatelja, koji je svoju kcerku dao za sina svoga brata. oni su se cudili zato sto sam se ja cudila, i na kraju smo se svi zajedno cudili.
najveca glupost koju sam ikad dozivjela ili cula :-)

:x
gdje ti živiš :D , pa je ovo normalno? :? :roll:

mislim da kod nas pravno, nije dozvoljeno stupanje u brak bliskih srodnika...do nekog "koljena"
Fair Life

Post by Fair Life »

Tema... "Brak izmedju bliskih rodjaka!"

Kao kad bi neko upitao... da li je incest dopusten sa stanovista religije?
Post Reply