Bracna Viza

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
TheSpy

#1 Bracna Viza

Post by TheSpy »

Ne nadjoh istu ili slicnu temu, pa da i ovoj problematici prozborimo koju.

Dakle, za sve koji znaju, kako se odvija kompletna procedura za bracnu vizu u USA? Veza je istinita, brak (ce biti) iskren, nista foliranje i za papire. On zivi u Americi vec 8godina. Tek ce sada podnijeti zahtjev za drzavljanstvo (prije nije mario za tim plus je imao neplacenog poreza) i koliko znam taj proces da on dobije americko drzavljanstvo traje neka 4mjeseca, ispravite me ako grijesim ili cak jel moguce da ubrza proces da ga ranije dobije???

i sta dalje? - on dobije usa pasos, dodje u Bosnu, vjencamo se...i sta onda? sta treba od papirologije? Ok, jasno mi je da nam treba vjencani list, da on treba donijeti svoje papire iz usa da ima kucu, posao itd..., ali, trebam li ja kakve uslove ispunjavati i ima li jos neki dokumenata koje nisam navela. Ovo sto pisem je sve sto znam. I kad prikupimo te papire idemo u ambasadu u sarajevu i trazimo vizu za mene? i jel se ovdje sta posebno mora plaćati i koliko bi ova procedura okvirno potrajala da se zajedno, kao bracni par, vratimo u USA?

Citala sam bezbroj foruma i neki kazu ovako neki onako..vise ne znam u sta da vjerujem, pa vas molim da pisete konkretno i po mogucnosti da navodite friške, novije primjere a ne neke od prije 10godina, jer se stalno nesto mijenja i nisu ista pravila.
Last edited by TheSpy on 06/10/2008 10:50, edited 2 times in total.
TheSpy

#2 Re: Bracna Viza

Post by TheSpy »

pa ljudiiiii....pomagajte :sad:
melb26sa

#3 Re: Bracna Viza

Post by melb26sa »

Vec sam pisala o ovome ali nije problem opet :D

Najbrze za dobiti useljenicku bracnu vizu je preko Direct Consular Filing procesa - uslov je da USC bude u drzavi (BH) 6 mjeseci sto mora dokazati prijavom boravka, rentanjem stana ili racunom u banci. Dalje, nakon vjencanja, on ispunjava I-130 te G-325a za sebe i onda ti jedan za tebe. Nazove konzularno u ambasadi, obicno se cetvrtkom ide, i sa tobom ide da preda peticiju - obavezno ponijeti rodne listove, vjencani list, slike sa vjencanja - mi nismo nista vise i odmah je bilo odobreno. Mislim da traze jednu sliku za njega i 3 za tebe - one 5x5 cm - Monteno ih dobro radi. Kada predate i platite $380 ja mislim, onda cekate da vam jave da li je odobreno i papire za dalje - to je cijela lista na kojoj je oznaceno sta tebi treba: uvjerenja o nekaznjavanju od suda i policije, medicinski pregled (pazi da te ne zakaci novo pravilo da sve zensko izmedju 11-26 godina mora dobiti HPV vakcinu - ne preporucujem jer je tek koju godinu dvije na trzistu a nema dugorocnih studija da ti kazu je li uopste djelotvorna i koje su posljedice), i onda ides na intervju. Ne znam koliko kosta medicinski u Sarajevu, ja sam u ZG platila oko 200-250 KM. Obavezno ponijeti I-864 i kopije zadnje tri porezne prijave (moze se dobiti besplatno od IRS) koji je on ispunio - mislim da je za ovu godinu oko $17000 da se pokaze da ima za dvije osobe (tebe i njega) sto je 125% od poverty level. Ako je u vojsci, onda je samo 100%. Na intervju mozes otici sa njim ili bez njega - moj je imao posla pa nije mogao sa mnom u ZG - tad se tamo vadila useljenicka viza. Platis $380 za izdavanje vize i ides da pregledaju papire sto si donijela da je sve uredu prije intervjua sa konzulom. Tamo ces se morati zakleti da ces govoriti istinu i onda ce te malo ispitivati - malo o muzu, koliko se znate, koliko ste bili zajedno prije vjencanja, sta on radi, sta ces ti raditi kada odes u SAD, i to je bilo to. Kazu cestitke dobili ste vizu, bice gotova tad i tad. Za mene je bila gotova za 20 minuta.

E sada, posto ce vas brak biti ispod 2 godine starosti u vrijeme kada udjes u SAD, onda moras da dizes "uslove" sa vize. Dobijas CR-1 - conditional resident vizu i dvogodisnju zelenu kartu bas zbog te starosti braka. Nakon ulaska i dobivanja zelene karte, 90 dana prije druge godisnjice tvoje zelene karte (znaci ne braka) prijavljujes se za removal of conditions ispunjavanjem forme I-751 - uz to prilazes dokaze koje oni obicno traze: prijave poreza za zadnje 3 godine, kopije medicinskih kartica, osiguranja, rentanja stanja ili da imate zajednicku hipoteku na kucu, sta god ti padne na pamet sve moze. Onda za do 10 mjeseci dobijas novu 10-godisnju kartu. Ako ces uzimati njihovo drzavljanstvo to ide 90 dana prije trece godisnjice tvoje zelene karte (prve koju si dobila) i ispunjavas N-400.

Tezi i duzi put je ako se vjencate ovdje pa on predaje papire iz Amerike - regularno slanje za I-130. Onda to ukljucuje da on sve salje u jedan od centara (zavisi gdje stanuje ima Vermont ili California da odobravaju ove peticije), pa jedna potvrda da su zaprimili papire pa onda odobrenje (izmedju 6 i 9 mjeseci treba), pa onda slanje nazad papira - I-864 i placanje za vizu, pa da ti posaljes njemu sve papire za intervju da on posalje dalje. Uglavnom, minimalno godina dana cekanje a zna biti i duze u zavisnosti koliki "backlog" imaju.

Ako imas jos pitanja samo postavi ovdje :mrgreen:
TheSpy

#4 Re: Bracna Viza

Post by TheSpy »

@melb26usa, hvala na informacijama.

Daj mi molim te objasni ove skracenice sta znace, jer ja stvarno nista ne znam o ovom procesu.

1.- Direct Consular Filing proces – kakav je ovo proces, objasni mi?
2.- uslov je da USC bude u drzavi (BH) 6 mjeseci – sta je USC? Jel se ovo odnosi na mene ili na njeg, ko treba biti zadnjih 6mjeseci u BiH?
3.- nakon vjencanja, formulari I-130 te G-325 – nemam pojma kako izgledaju ovi formulari, ali pretpostavljam da se radi o opcim pitanjima o njemu/meni, nista lijevo?
4.- nakon predaje papira, placa se 380doka!!! Uffffff
5.- medicinski, odnosno ljekarski pregled u Bosni kosta 50KM i 80KM (za inostranstvo)
6.- Obavezno ponijeti I-864 – Sta je to?
7.- $17000 – u keshu mora imati (ili na racunu, nevazno)? da bi dokazao njima da cemo imati od cega se izdrzavati u braku?
8.- Je li olaksavujuce to sto on ima svoju kucu,(kupio prosle godine) ima stalni posao/firmu i tamo je vec 8godina??
9.- I jel ja na intervju trebam reci da cu i ja raditi tamo?
10.- I postoji li sansa, kad on dodje u Bosnu i ovo sve obavimo, da se vratimo odmah zajedno? Mislim, hoce li se ovo dati srediti u sto brzem roku, jer ako potraje npr. Nekoliko mjeseci, on ne moze toliko ostajati, jbg. Mora ici raditi :)
melb26sa

#5 Re: Bracna Viza

Post by melb26sa »

TheSpy wrote:@melb26usa, hvala na informacijama.

Daj mi molim te objasni ove skracenice sta znace, jer ja stvarno nista ne znam o ovom procesu.

1.- Direct Consular Filing proces – kakav je ovo proces, objasni mi?
to je proces gdje se sve zavrsava u konzulatu za razliku od duzeg procesa gdje saljes papire USCIS centru u americi
2.- uslov je da USC bude u drzavi (BH) 6 mjeseci – sta je USC? Jel se ovo odnosi na mene ili na njeg, ko treba biti zadnjih 6mjeseci u BiH?
USC je US citizen, tj njihov drzavljanin0
3.- nakon vjencanja, formulari I-130 te G-325 – nemam pojma kako izgledaju ovi formulari, ali pretpostavljam da se radi o opcim pitanjima o njemu/meni, nista lijevo?
formulare sve mozes naci na http://www.uscis.gov
4.- nakon predaje papira, placa se 380doka!!! Uffffff
povecali su sve cijene krajem jula prosle godine - kad smo mi placali bilo je $190
5.- medicinski, odnosno ljekarski pregled u Bosni kosta 50KM i 80KM (za inostranstvo)
medicinski radis gdje ti iz ambasade kazu - ne znam koja je cijena u SA jer sam ja to sve morala raditi u ZG
6.- Obavezno ponijeti I-864 – Sta je to?
opet formular koji ispunjava tvoj muz - ugovor sa vladom da im ti nikada neces biti na grbaci kada dodjes tamo.
7.- $17000 – u keshu mora imati (ili na racunu, nevazno)? da bi dokazao njima da cemo imati od cega se izdrzavati u braku?
da, to je dokaz - ako ponese svoje W-2s i porezne prijave moci ce im pokazati da zaradjuje dovoljno da moze i tebe izdrzavati - opet preko I-864.
8.- Je li olaksavujuce to sto on ima svoju kucu,(kupio prosle godine) ima stalni posao/firmu i tamo je vec 8godina??
trebalo bi da jeste :-)
9.- I jel ja na intervju trebam reci da cu i ja raditi tamo?
ti na intervju reci kako je - ako ces studirati onda reci tako, ako ces raditi reci tako. Ja sam rekla da cu raditi pa su me onda pitali sta cu raditi i koje jezike znam (a pise na G-325a) i pozelili mi srecu.
10.- I postoji li sansa, kad on dodje u Bosnu i ovo sve obavimo, da se vratimo odmah zajedno? Mislim, hoce li se ovo dati srediti u sto brzem roku, jer ako potraje npr. Nekoliko mjeseci, on ne moze toliko ostajati, jbg. Mora ici raditi :)
Jedino sto moze biti je ova situacija: on dodje na 6 mjeseci i cim preda za I-130 i oni prime on moze odmah ici nazad. Za sve ostalo ce tebe kontaktirati - intervju, papiri, medicinski... a on neka ti samo posalje I-864 i transkripte poreznih prijava. Ako ne moze biti tu 6 mjeseci ne preostaje vam nista drugo do vjencanja u Bosni i onda da on to predaje/rijesava iz USA. Ili to ili vjerenicka viza ali to oduzima previse vremena, novaca i ne dobijes odmah zelenu kartu
TheSpy

#6 Re: Bracna Viza

Post by TheSpy »

Hvala na informacijama :)

Joj, ziv covjek ne zna sta bi uradio u ovoj situaciji. On (momak) mi govori da je bolje da ja dodjem tamo (legalno naravno, preko nekog programa) pa da se tamo vjencamo i bez obzira na proceduru, bit cemo skupa sto nam je najvaznije, a ja opet bih voljela kad bih znala da ce vjencanje u bosni, papirologija i odlazak trajati kratko, max 6mjeseci da on onda dodje ovdje i da to rijesimo i zavrsena prica. :run:
melb26sa

#7 Re: Bracna Viza

Post by melb26sa »

TheSpy wrote:Hvala na informacijama :)

Joj, ziv covjek ne zna sta bi uradio u ovoj situaciji. On (momak) mi govori da je bolje da ja dodjem tamo (legalno naravno, preko nekog programa) pa da se tamo vjencamo i bez obzira na proceduru, bit cemo skupa sto nam je najvaznije, a ja opet bih voljela kad bih znala da ce vjencanje u bosni, papirologija i odlazak trajati kratko, max 6mjeseci da on onda dodje ovdje i da to rijesimo i zavrsena prica. :run:

Mozes ti i preko kakvog programa ili preko vjerenicke vize (K-1) ali samo da znas da u oba ova slucaja ce te Adjustment of Status AOS kostati $1010 (zelena karta, radna dozvola i dozvola za izlazak/povratak u zemlju dok ne dobijes zelenu kartu) plus jos medicinski pregled - znam da je skuplje nego kod nas jer te natjeraju uzeti jos gomilu vakcina (bespotrebnih). Ako vam nije zurba, vjencajte se u BiH, on neka preda papire iz Amerike i to ce vam otprilike sve uzeti do godine dana. Ako imas sta zavrsavati u Bosni zavrsi i onda laganini ovamo. Nije nam bas sjajna situacija trenutno, ali sta cemo.

Evo ti forum pa vidi kroz sta ostali prolaze: http://www.visajourney.com - tebe konkretno interesuje IR-1/CR-1 Spouse visa ili Direct Consular Filing (DCF) General Discussion pa gledaj na te podforume a ako ces preko vjerenicke vize onda je to K-1 Fiance Visa podforum.

Javi ako imas jos pitanja :-D
vareshka

#8 Re: Bracna Viza

Post by vareshka »

Ja za par sedmica saljem papire za CR-1 vizu, muz i ja smo skontali da bi nam to bila bolja opcija nego K3 viza. On je u BiH, ja u USA, vjencali se skoro u BiH.
Ukoliko je neko nedavno imao iskustvo s ovim procesom, svaki prijedlog bi mi dobro dosao.
Isto tako, cim budem imala korisne informacije o CR-1 procesu kako kroz njega prolazim namjeravam ostavljati informacije ovdje, pa eto mozda se nekom dobro nadje ...

Lijep pozdrav
melb26sa

#9 Re: Bracna Viza

Post by melb26sa »

vareshka wrote:Ja za par sedmica saljem papire za CR-1 vizu, muz i ja smo skontali da bi nam to bila bolja opcija nego K3 viza. On je u BiH, ja u USA, vjencali se skoro u BiH.
Ukoliko je neko nedavno imao iskustvo s ovim procesom, svaki prijedlog bi mi dobro dosao.
Isto tako, cim budem imala korisne informacije o CR-1 procesu kako kroz njega prolazim namjeravam ostavljati informacije ovdje, pa eto mozda se nekom dobro nadje ...

Lijep pozdrav

I tebi kao i drugima cu reci: visajourney.com pa udari po forumima - tebe interesuje IR1/CR1 viza pa prvo procitaj vodice za to. Ja sam isla na CR1 vizu ali preko DCFa pa se to malo razlikuje.

Ako imas kakvih pitanja samo pitaj, ja u martu treba da dizem uslove sa dvogodisnje zelene za 10godisnju ili idem na ubrzano drzavljanstvo (muz treba da ide na deployment).
vareshka

#10 Re: Bracna Viza

Post by vareshka »

melb26sa wrote: I tebi kao i drugima cu reci: visajourney.com pa udari po forumima - tebe interesuje IR1/CR1 viza pa prvo procitaj vodice za to. Ja sam isla na CR1 vizu ali preko DCFa pa se to malo razlikuje.

Ako imas kakvih pitanja samo pitaj, ja u martu treba da dizem uslove sa dvogodisnje zelene za 10godisnju ili idem na ubrzano drzavljanstvo (muz treba da ide na deployment).

Vec odavno svrljam po visajourney.com, tako da sam prilicno sigurna da sam donijela pravu odluku, ali nikad ne skodi imati jos informacija od nekog iz BiH ko prolazi kroz isto. Nalazim da nema previse ljudi sa prostora bivse Yu na visajourney.com da bih mogla dobiti predstavu koliko dugo bi sam proces trebao da traje. Tebi u svakom slucaju hvala na prijedlogu za tu stranicu. Trenutno cackam po onim shortcuts koji su predstavljeni na visajourney, pa kontam da li da se drznem probati da ubrzam proces.
Ima li iko ovdje da je koristio shortcuts i kakva su vasa iskustva?
GandalfSivi

#11 Re: Bracna Viza

Post by GandalfSivi »

Ja sam upravo u sred procesa dobijanja ne vize, nego zelenog kartona. Osnovna greska koju ljudi prave je sto se vjencaju u Bosni. Nikada vizu dobiti tako, morate oboje zivjeti u BiH pola godine itd itd. Ja se ozenio u Americi, predao papire, dobio radnu dozvolu za dva i po mjeseca i nakon dodatna 3 mjeseca ide zeleni karton. Tako je najjednostavnije. Ja sam u USA bio na studentskoj vizi, ali se moze isto uci i na vjerenicku, te se onda ovdje vjencati...
vareshka

#12 Re: Bracna Viza

Post by vareshka »

GandalfSivi wrote:Ja sam upravo u sred procesa dobijanja ne vize, nego zelenog kartona. Osnovna greska koju ljudi prave je sto se vjencaju u Bosni. Nikada vizu dobiti tako, morate oboje zivjeti u BiH pola godine itd itd. Ja se ozenio u Americi, predao papire, dobio radnu dozvolu za dva i po mjeseca i nakon dodatna 3 mjeseca ide zeleni karton. Tako je najjednostavnije. Ja sam u USA bio na studentskoj vizi, ali se moze isto uci i na vjerenicku, te se onda ovdje vjencati...
Ja nisam imala opciju da budem van USA tako dugo da bih mogla raditi direct consular filing, a i bilo mi ah vjencati se u BiH, pa eto sad moram ovako pjeske :D Nego, ako imas kakvih precica ;-) slobodno mi sapni
melb26sa

#13 Re: Bracna Viza

Post by melb26sa »

vareshka wrote:
GandalfSivi wrote:Ja sam upravo u sred procesa dobijanja ne vize, nego zelenog kartona. Osnovna greska koju ljudi prave je sto se vjencaju u Bosni. Nikada vizu dobiti tako, morate oboje zivjeti u BiH pola godine itd itd. Ja se ozenio u Americi, predao papire, dobio radnu dozvolu za dva i po mjeseca i nakon dodatna 3 mjeseca ide zeleni karton. Tako je najjednostavnije. Ja sam u USA bio na studentskoj vizi, ali se moze isto uci i na vjerenicku, te se onda ovdje vjencati...
Ja nisam imala opciju da budem van USA tako dugo da bih mogla raditi direct consular filing, a i bilo mi ah vjencati se u BiH, pa eto sad moram ovako pjeske :D Nego, ako imas kakvih precica ;-) slobodno mi sapni

Jedino za sta ja znam je: 1) skidanje bar-coda za DS-2032 - cim vidis na CRISu da je doslo do toga i 2) placanje IV online cim vidis da je pripremljen bill.
Mislim da se na ovo dvoje moze skinuti bar mjesec cekanja.

I da, obavezno napravi da te muz ovlasti kao predstavnika jer ce prije posta doci tebi (pa njemu mozes skenirati i poslati) nego da on ceka na postu - 3 sedmice to mjesec minimalno.

A da, dobra sam i sa kontaktima sa kongresmenom jer mi zelena karta nikad nije dosla a ja nisam htjela da ponovo placam za vec placeno - i dobih je besplatno 11 mjeseci nakon ulaska u zemlju :-D
Furby

#14 Re: Bracna Viza

Post by Furby »

Post Reply