Braći Muslimanima ,svojim susjedima...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#1 Braći Muslimanima ,svojim susjedima...
Razmišljanje
..i gledam kako hule i govore da je Isus prevarant bio ,oni kojima je preteško otvoriti Knjigu.
Slušam kako će mi dijete u školi učiti da je od majmuna postao čovjek,i to prvo da bijaše neka kaša u kojo nastaše najmanji oblici života ..pa se iz kaše milijunima godina stvarao recimo cvijet ruže u svoj svojoj matematičkoj proporcionalnosti i ljepoti.
Slušam neko muslimansko dijete,ja kršćanin,kako se pjevajući moli s Knjigom u ruci i kažem :Koja ludost svijeta kad veli da takav glas od haosa nastaje...Koje je sljepilo moje braće kad kažu da je muslimanska molitva zabluda jer su slijepi na iskrenu vjeru koja bi data poslije...
Evo,razmišljam u miru doma svojeg,i ne nalazim zablude u svojoj vjeri,i to ne nalazim jer se trudim slijediti jednostavne upute.
Braćo koji ste Muslimani,po Objavi posljednjoj,znam ljude mnoge i govorim vam da je kršćana pravih malo,i govorim vam da ih ima iskrenih ma koliko tradicija,idolopoklonstvo i uvučene i nametnute mitologije kvarile sliku o vjeri u Onoga kojeg Bog posla kao i što posla i vjernog Muhammeda s.a.v.s da opomene drznike i zabludjele silnike.
Ima nas ,braćo Muslimani,kršćana koji se mole Bogu poklanjajući mu se ničice,koji ne piju alkohol i ne jedu nečisto jer nam je to jasno i napismeno dato još u Tevratu a velike i odlutale crkve- države to ignorišu zarad mira u kući i slijepe tradicije.
I kažem vam,u Istoga vjerujemo i u Jednog kojem nema sličnoga,i to mi je uvjerenje sve jače...kad naprimjer gledam svoje usnulo dijete od 6 godina i vidim svu ljepotu Božije kreacije matematički savršene,divna su Božija djela,divna je Kristova poruka i mudra je opomena i savjet Muhammedov svaki.
Veliko je sljepilo i mržnja na Gospoda i njegove vjerne,veliki je broj onih koji se u odijelo vjernog oblače a slijede puku i mrtvu idolatriju i ne žive u duhovnosti i na dobrobit drugih.I znam,dragi moji,kad god je prilika,da se pravi kršćanin treba moliti za iskrenog muslimana druga,komšiju ili sirotu djecu.Bog,jedini,je mudar i zna ko je iskren..
..i gledam kako hule i govore da je Isus prevarant bio ,oni kojima je preteško otvoriti Knjigu.
Slušam kako će mi dijete u školi učiti da je od majmuna postao čovjek,i to prvo da bijaše neka kaša u kojo nastaše najmanji oblici života ..pa se iz kaše milijunima godina stvarao recimo cvijet ruže u svoj svojoj matematičkoj proporcionalnosti i ljepoti.
Slušam neko muslimansko dijete,ja kršćanin,kako se pjevajući moli s Knjigom u ruci i kažem :Koja ludost svijeta kad veli da takav glas od haosa nastaje...Koje je sljepilo moje braće kad kažu da je muslimanska molitva zabluda jer su slijepi na iskrenu vjeru koja bi data poslije...
Evo,razmišljam u miru doma svojeg,i ne nalazim zablude u svojoj vjeri,i to ne nalazim jer se trudim slijediti jednostavne upute.
Braćo koji ste Muslimani,po Objavi posljednjoj,znam ljude mnoge i govorim vam da je kršćana pravih malo,i govorim vam da ih ima iskrenih ma koliko tradicija,idolopoklonstvo i uvučene i nametnute mitologije kvarile sliku o vjeri u Onoga kojeg Bog posla kao i što posla i vjernog Muhammeda s.a.v.s da opomene drznike i zabludjele silnike.
Ima nas ,braćo Muslimani,kršćana koji se mole Bogu poklanjajući mu se ničice,koji ne piju alkohol i ne jedu nečisto jer nam je to jasno i napismeno dato još u Tevratu a velike i odlutale crkve- države to ignorišu zarad mira u kući i slijepe tradicije.
I kažem vam,u Istoga vjerujemo i u Jednog kojem nema sličnoga,i to mi je uvjerenje sve jače...kad naprimjer gledam svoje usnulo dijete od 6 godina i vidim svu ljepotu Božije kreacije matematički savršene,divna su Božija djela,divna je Kristova poruka i mudra je opomena i savjet Muhammedov svaki.
Veliko je sljepilo i mržnja na Gospoda i njegove vjerne,veliki je broj onih koji se u odijelo vjernog oblače a slijede puku i mrtvu idolatriju i ne žive u duhovnosti i na dobrobit drugih.I znam,dragi moji,kad god je prilika,da se pravi kršćanin treba moliti za iskrenog muslimana druga,komšiju ili sirotu djecu.Bog,jedini,je mudar i zna ko je iskren..
-
patrius
Druze @dr.gog,sve je to o.k.,ali to treba jasno,glasno i nedvosmisleno reci onima koji nam uime "boga" napravise sranje od zivota.Hajde brate da lijepo objavimo proglas da su,ovdje kod nas,protagonisti sve tri + jedna,religije najprije veliki licemjeri i prevaranti,a sljedstveno tome i okorjeli zlocinci
Zasto recimo npr.ti kao takav,ili neko drugi poput tebe,nisi "velikodostojnik"
Ali zato jesu "ray-ban-armani" efendija,Kacavenda i ostali...
- dr.gog
..Nisu jer je tako dato,i jer pokvarenost lažnih pastira treba da bude viđena kako bi mi drugi znali kako da savjest mirnom sačuvamo.Sretan sam što nisam jedan od njih,i što mi ne treba posrednik pred Bogom ,kako oni sebe predstavljaju,što otvoreno što i nehotice.Bog zna oduvijek svačiju nafaku pa i to kako će se moliti ,a dao nam je pamet da budemo iskreni i vrijedni.Isus je najviše poniženja doživio od svećenika a ne od okrutnih Legionara Rima.Što se tiče navedih ljudi,zna Bog šta rade bolje od nas,a najcrnje je što su i sami toga svjesni,a opet narod okreću na svađu i besplodne rasprave,neki čak i na genocide...nek im se Bog dragi smiluje,a od mene im daleko lijepa kuća.patrius wrote:Druze @dr.gog,sve je to o.k.,ali to treba jasno,glasno i nedvosmisleno reci onima koji nam uime "boga" napravise sranje od zivota.Hajde brate da lijepo objavimo proglas da su,ovdje kod nas,protagonisti sve tri + jedna,religije najprije veliki licemjeri i prevaranti,a sljedstveno tome i okorjeli zlocinciZasto recimo npr.ti kao takav,ili neko drugi poput tebe,nisi "velikodostojnik"
Ali zato jesu "ray-ban-armani" efendija,Kacavenda i ostali...
- Op3r4t0r
U skoro svim skolama, mozda ne direktno, ali indirektno sigurno, uzmi bilo koju knjigu biologije iz bilo koje osnovne skole iz ex yu pa ces vidjeti sta pise, pola knjige o evoluciji i darwinizmu, a Bog se ne pominje niti jednomdanas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
- danas
apsolutno netacno -- ako se uci o teoriji evolucije onda se mora uciti da i danasnji covjek i danasnji majmun dijele iste pretke... teorija evolucije uopste ne tvrdi da je covjek nastao od majmuna... bolje bi vam bilo da ste citali te knjige biologije -- makar biste tacno znali protiv cega se borite i nad cim se zgrazavate, nego sto ovuda prosipate gluposti o evoluciji, o cijim postulatima ocito nemate blage veze...Op3r4t0r wrote:U skoro svim skolama, mozda ne direktno, ali indirektno sigurno, uzmi bilo koju knjigu biologije iz bilo koje osnovne skole iz ex yu pa ces vidjeti sta pise, pola knjige o evoluciji i darwinizmu, a Bog se ne pominje niti jednomdanas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
PS naravno, dopustam mogucnost da su novokomponovani 'edukatori' iz BH prekrojili teoriju evolucije u 'covjek je nastao od majmuna' jer i sami nista ne znaju ni o cemu, a ponajmanje o nauci...
- dr.gog
ne bih ovo u raspravu pretvarao fakat. Pratim tvoje postove,i znam koji si kalibar,pa ću ti kratko reći da se radi o ogromnoj rupi u teoriji evolucije,koja je usput zvanična teorija školstva u većini zemalja.danas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
Evo ovako,jer vjerujem da si pažljiva kao i ja,nadji negdje na Netu ili knjizi nekoj školskoj tabelarni prikaz evoluiranja čovjeka,ali vodi računa o vremenskim periodima koji se navode kao razmaci između pojedinih stadija evolucije.
Shvatićeš ,ako već i ne znaš sama,da je ispalo da čovjek i majmun imaju istog prapretka samo se ne zna u kojem periodu je došlo do evolucijskog odvajanja,a radi se o grešci od tričavih hiljada i hiljada ,navodnih,godina.
Poenta moje napomene je da se čovjek od rane dobi pokušava staviti u sistem ustaljenih vjerovanja,najčešće mu se ne dopuštajući da izrazi slobodnu volju i razum.Usput,zadnje vrijeme se kompletne katedre biologije i teorije koje propovjedaju,opasno klimaju zbog saznanja o pogrešnoj temeljnoj metodici istraživanja,npr.utvrđivanje starosti materijala radioaktivnim ugljikom je praktično oborena teorija itd...a vjeruj mi da je kod nas još uče iz Fizike.Veliki pozdrav i poštovanje ,tvoj dr.Gog
-
artzy
Ovo rasprava iz 18 vijeka..danas wrote:apsolutno netacno -- ako se uci o teoriji evolucije onda se mora uciti da i danasnji covjek i danasnji majmun dijele iste pretke... teorija evolucije uopste ne tvrdi da je covjek nastao od majmuna... bolje bi vam bilo da ste citali te knjige biologije -- makar biste tacno znali protiv cega se borite i nad cim se zgrazavate, nego sto ovuda prosipate gluposti o evoluciji, o cijim postulatima ocito nemate blage veze...Op3r4t0r wrote:U skoro svim skolama, mozda ne direktno, ali indirektno sigurno, uzmi bilo koju knjigu biologije iz bilo koje osnovne skole iz ex yu pa ces vidjeti sta pise, pola knjige o evoluciji i darwinizmu, a Bog se ne pominje niti jednomdanas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
PS naravno, dopustam mogucnost da su novokomponovani 'edukatori' iz BH prekrojili teoriju evolucije u 'covjek je nastao od majmuna' jer i sami nista ne znaju ni o cemu, a ponajmanje o nauci...
- dr.gog
MOLIM VAS!!! kao autor posta vas molim da ne idemo u raspru o evoluciji i slično,jer je to tema druge prirode.Cijenim vas koji ne smatrate da je kreacija istina ali volio bih da shvatite da je cilj mojeg posta iskazivanje poštovanja prema onom pozitivnom i prefinjenom što osjećam iskreno.Ovo nije za polemiku.Draga Danas,suviše sam i sam ogorčen ljudskom glupošću i uskošću duha,a vjerujem da tu dijeliš moje mišljenje.Ukoliko želiš razgovarati o određenim dijelovima društvenih pojava,srdačno te pozdravljam i pozivam da zajedno konstruiramo temu,čije bi razrade dale neku nafaku.Suviše je mnogo razumnih ljudi u međusobnoj raspravi umjesto da zajedno rade ,zar ne?Želio bih čuti neko slično razmišljanje ili dopunu mojega...
- danas
ne bih ni ja da se po ko zna koji put upustam u jednu te istu pricu -- ali valjda se treba biti prezican u izrazavanju... reci da se danas u skoli uci da je covjek nastao od majmuna -- jednostavno nije tacno! niti se uci, niti se ucilo... niti mi je jasno -- zasto bi se na casu biologije spominjao bog... no, da ne skrecem temu...dr.gog wrote:ne bih ovo u raspravu pretvarao fakat.danas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
over and out...
- gospodar kuglastih munja
Ja ne razumijem zasto se religije mjesaju u laicki skolski sistem, kad se nauka ne mjesa u religiozne skole ?
Religije imaju svoje skole i tamo uce, to stvo vec uce. Zasto im je potrebno da se namecu drugima?
Teorija evolucije je takva kakva jeste i za sad najlogicniji znanstveni pristup razvoju zivih bica. Kad se pronadje nesto novo, ono ce zamjeniti staro, ili dopuniti praznine, i niko se ne buni.
Ako neko misli da mu djete treba da bude odgojeno po principima koje nudi religija, neka ga posalje u skolu tamo i kvit.
Drzava je dala slobodu vjeroispovjesti i upraznjavanja religioznih stavova, ali religije to zloupotrebljavaju i namecu svoj stav , kao stav vecine.
Neka religije iskoluju svoje ljude po principima koje smatraju da su relevantni pa neka se onda upuste u otvorenu borbu u obicnom zivotu sa tim svojim stavovima. Neka otvore svoje ustanove svih vrsta pa neka prodaju maglu ako mogu.
Religije imaju svoje skole i tamo uce, to stvo vec uce. Zasto im je potrebno da se namecu drugima?
Teorija evolucije je takva kakva jeste i za sad najlogicniji znanstveni pristup razvoju zivih bica. Kad se pronadje nesto novo, ono ce zamjeniti staro, ili dopuniti praznine, i niko se ne buni.
Ako neko misli da mu djete treba da bude odgojeno po principima koje nudi religija, neka ga posalje u skolu tamo i kvit.
Drzava je dala slobodu vjeroispovjesti i upraznjavanja religioznih stavova, ali religije to zloupotrebljavaju i namecu svoj stav , kao stav vecine.
Neka religije iskoluju svoje ljude po principima koje smatraju da su relevantni pa neka se onda upuste u otvorenu borbu u obicnom zivotu sa tim svojim stavovima. Neka otvore svoje ustanove svih vrsta pa neka prodaju maglu ako mogu.
- dr.gog
gospodar kuglastih munja wrote:Ja ne razumijem zasto se religije mjesaju u laicki skolski sistem, kad se nauka ne mjesa u religiozne skole ?
Kuglastijeh munja g.-u,nisam niti pomenuo vjerske škole,drugo-teorija o kojo govoriš je trenutno pod temeljitom rekonstrukcijom iz ,baš,naučnih razloga,treće ,ne uvrijedi se ali ne znaš vladati terminologijom-"religije" "iškoluju ljude" ko koga šta školuje???.O kakvim ustanovama govoriš kojih vrsta,o kakvoj crnoj vjerskoj slobodi,kad slobode za poštenog čovjeka svake vjere nema od onog momenta kad zaista počne iskreno raditi za dobro drugih.Ne veži čovjekovu duhovnu intimu sa institucijama za prodaju magle.Ja kao podučen ti velim da je laž u najvećim svjetskim crkvama postala umjetnost obavezna.Želim ti reći,ne miješaj kruške i jabuke.Svi smo isključivo sami odgovorni za svoja djela,svoj trud i sticanje znanja.Plitkost je čekati da ti netko servira crno na bijelo ono što i sam možeš spoznati,ja o tome govorim a ne o pojedinačnoj temi kao što je evolucija.Pogriješio sam silno pominjući školu,jer je i tu roditelj a ne škola odgovoran za djetetovo zdravorazumsko učenje.Slušaj,meni je u interesu da mi dijete savršeno poznaje što više školskog gradiva,i to s lakoćom i interesovanjem,pa tako i nauke u koje možda hoće a možda i neće vjerovati,to je stvar njegovog slobodnog opredjeljenja kad odraste,a ne mojeg naturanja u odgoju.Prijatelju,malo sam ti čitao postove ,pa ti evo iskreno kažem ono što ja lično vjerujem(da ne misliš da sam nakav fanatik).Ja odgajam dijete da u slobodnom duhu uči i istražuje svijet oko sebe ne namećući unaprijed postavljene šablone bilo kojeg rigidnog i neargumentovanog učenja.Isus,u kojeg srcem vjerujem je tako naučavao,znači,vlastitim apostolima je rekao da idu i uče ljude ,da ih obavještavaju o o njegovoj riječi ljubavi i sabura pa da ih,ako to oni hoće tek onda krste da bi simbolički iskazali ,javno,pristanak da žive po načelima humanosti.Sve smeće koje je naknadno nakalemljeno,sva ta rigidna i bizarna tradicija i mitologija su ljaga na veoma jednostavne poruke.to je ono što pokušavam već u 10-ak postova provući,a cilj mi je da kažem jasno da smo svi mi zapravo sposobni voljeti,pomagati,učiti i jedni druge održavati na površini ako ustreba.Ja osobno ne podliježem nikakvim besmislenim dogmama već razumski i s vjerom istražujem činjenice.
- NIN
Ne bih da kvarim temu ali se moram osvrnuti na par stvari.
.
Nego, kada iznosis ovakve i slicne tvrdnje onda moras priloziti argument. Kada i na koji nacin je oborena metoda utvrdjivanja starosti putem izotopa radiougljika (C12, C13 i C14*)? Znaci, daj nam ime covjeka, metode kojima se koristio i sta je bio konacan zakljucak! Dalje, koji su bili odgovori na taj pokusaj obaranja teorije i sta je u konacnici bilo! Mani se supljaka.
Evo, ja cu ti reci o cemu se radi. Naime, utvrdjivanje starosti putem radioaktivnih materijala je dosta sigurna metoda, da ne kazem 100%-tna. Radi svojih karakteristika radioaktivne izotope ugljika koristimo prilikom determiniranja relativno mladjih materijala (vecinom mladjih fosila) dok se izotopi drugih elemenata koriste u svrhe determiniranja starosti stijena od par milijardi godina i dosta su sigurnije od ugljika jer su i sami elementi, tako da kazem, stabilniji. Dakle, sve ovisi o elementu i izotopu elementa koji se koristi. Fizika druze!
Pozdrav...
* Prilicno nestabilan izotop.
Ma, pusti kraju. Tako pise u brosuridanas wrote:a molim te, u kojoj se to skoli uci -- da je od majmuna postao covjek?
De mi reci jel' rijec o istoj brosuri?dr.gog wrote:npr.utvrđivanje starosti materijala radioaktivnim ugljikom je praktično oborena teorija
Nego, kada iznosis ovakve i slicne tvrdnje onda moras priloziti argument. Kada i na koji nacin je oborena metoda utvrdjivanja starosti putem izotopa radiougljika (C12, C13 i C14*)? Znaci, daj nam ime covjeka, metode kojima se koristio i sta je bio konacan zakljucak! Dalje, koji su bili odgovori na taj pokusaj obaranja teorije i sta je u konacnici bilo! Mani se supljaka.
Evo, ja cu ti reci o cemu se radi. Naime, utvrdjivanje starosti putem radioaktivnih materijala je dosta sigurna metoda, da ne kazem 100%-tna. Radi svojih karakteristika radioaktivne izotope ugljika koristimo prilikom determiniranja relativno mladjih materijala (vecinom mladjih fosila) dok se izotopi drugih elemenata koriste u svrhe determiniranja starosti stijena od par milijardi godina i dosta su sigurnije od ugljika jer su i sami elementi, tako da kazem, stabilniji. Dakle, sve ovisi o elementu i izotopu elementa koji se koristi. Fizika druze!
Pozdrav...
* Prilicno nestabilan izotop.
-
LSD
Svega ovdje ima,svasta se pise a najmanje o onome za sta sluzi ovaj podforum (filozofija i religija tako se zove- da podsjetim pojedince)...sad su se pojedinci sjetili da pisu o izotopima ugljika i fizici...kakve to veze ima sa religijom,filozofijom ili naslovom teme
...valjda ima neki dio foruma koji obradjuje nauku,fiziku i izotope ugljika...mislim,stvarno pretjetujete 
- danas
pa valjda ima isto toliko veze kao i zalopojka da ce nekome dijete uciti u skoli da je covjek nastao od majmuna... sto uopste nije istina; jer niti teorija evolucije tvrdi takvu budalastinu, niti se to uci u skolama -- ali zasto se opterecivati cinjenicama...LSD wrote:Svega ovdje ima,svasta se pise a najmanje o onome za sta sluzi ovaj podforum (filozofija i religija tako se zove- da podsjetim pojedince)...sad su se pojedinci sjetili da pisu o izotopima ugljika i fizici...kakve to veze ima sa religijom,filozofijom ili naslovom teme...valjda ima neki dio foruma koji obradjuje nauku,fiziku i izotope ugljika...mislim,stvarno pretjetujete
-
LSD
Ja ne znam koju si skolu pohadjao i koje godine...ali ja sam ucio darwinove teorije kako je covjek nastao od majmuna i to jos u osnovnoj skoli,sjecam se togapa valjda ima isto toliko veze kao i zalopojka da ce nekome dijete uciti u skoli da je covjek nastao od majmuna... sto uopste nije istina; jer niti teorija evolucije tvrdi takvu budalastinu, niti se to uci u skolama -- ali zasto se zamajavati sa cinjenicama...
-
_BosanaC
Ocito je da nisi dobro naucio u skoli. Ili si prosao kroz skolu ali skola kroz tebe nijeLSD wrote:Ja ne znam koju si skolu pohadjao i koje godine...ali ja sam ucio darwinove teorije kako je covjek nastao od majmuna i to jos u osnovnoj skoli,sjecam se togapa valjda ima isto toliko veze kao i zalopojka da ce nekome dijete uciti u skoli da je covjek nastao od majmuna... sto uopste nije istina; jer niti teorija evolucije tvrdi takvu budalastinu, niti se to uci u skolama -- ali zasto se zamajavati sa cinjenicama......to je naravno u suprotnosti sa mojom vjerom islamom i ima smisla o tome pricati pa i jadikovati i zaliti se,ako ce nekog vjernika djete uciti nesto sto je u suprotnosti sa njegovom vjerom...to je meni OK,ali mi nije jasno odakle se stvori prica o izotopima ugljika i sl....ali nebitno,necu vise da kvarim temu.
- gospodar kuglastih munja
A zasto svi, ama bas svi , iskrivljuju moje ime, GOSPODAR KUGLASTIH MUNJA, kad mi se obracaju direktno ? Mislite me naljutiti ? a neee, ne mozete. To je samo vasa slabost i nedosljednost osnovnih kulturnih navika.dr.gog wrote:gospodar kuglastih munja wrote:Ja ne razumijem zasto se religije mjesaju u laicki skolski sistem, kad se nauka ne mjesa u religiozne skole ?
Kuglastijeh munja g.-u,nisam niti pomenuo vjerske škole,drugo-teorija o kojo govoriš je trenutno pod temeljitom rekonstrukcijom iz ,baš,naučnih razloga,treće ,ne uvrijedi se ali ne znaš vladati terminologijom-"religije" "iškoluju ljude" ko koga šta školuje???.O kakvim ustanovama govoriš kojih vrsta,o kakvoj crnoj vjerskoj slobodi,kad slobode za poštenog čovjeka svake vjere nema od onog momenta kad zaista počne iskreno raditi za dobro drugih.Ne veži čovjekovu duhovnu intimu sa institucijama za prodaju magle.Ja kao podučen ti velim da je laž u najvećim svjetskim crkvama postala umjetnost obavezna.Želim ti reći,ne miješaj kruške i jabuke.Svi smo isključivo sami odgovorni za svoja djela,svoj trud i sticanje znanja.Plitkost je čekati da ti netko servira crno na bijelo ono što i sam možeš spoznati,ja o tome govorim a ne o pojedinačnoj temi kao što je evolucija.Pogriješio sam silno pominjući školu,jer je i tu roditelj a ne škola odgovoran za djetetovo zdravorazumsko učenje.Slušaj,meni je u interesu da mi dijete savršeno poznaje što više školskog gradiva,i to s lakoćom i interesovanjem,pa tako i nauke u koje možda hoće a možda i neće vjerovati,to je stvar njegovog slobodnog opredjeljenja kad odraste,a ne mojeg naturanja u odgoju.Prijatelju,malo sam ti čitao postove ,pa ti evo iskreno kažem ono što ja lično vjerujem(da ne misliš da sam nakav fanatik).Ja odgajam dijete da u slobodnom duhu uči i istražuje svijet oko sebe ne namećući unaprijed postavljene šablone bilo kojeg rigidnog i neargumentovanog učenja.Isus,u kojeg srcem vjerujem je tako naučavao,znači,vlastitim apostolima je rekao da idu i uče ljude ,da ih obavještavaju o o njegovoj riječi ljubavi i sabura pa da ih,ako to oni hoće tek onda krste da bi simbolički iskazali ,javno,pristanak da žive po načelima humanosti.Sve smeće koje je naknadno nakalemljeno,sva ta rigidna i bizarna tradicija i mitologija su ljaga na veoma jednostavne poruke.to je ono što pokušavam već u 10-ak postova provući,a cilj mi je da kažem jasno da smo svi mi zapravo sposobni voljeti,pomagati,učiti i jedni druge održavati na površini ako ustreba.Ja osobno ne podliježem nikakvim besmislenim dogmama već razumski i s vjerom istražujem činjenice.
Nije mi jasno, da tebi nije jasno, da su religije zasebni sistemi koji djeluju u okviru jedne drzave uz njenu dozvolu i da ta suradnja treba biti na obostrano zadovoljstvo. Neko to jednom opisa kratko i jasno, religija je drzava u drzavi.
Iz toga proizilazi da religije imaju i svoj skolski sistem , koji nije zvanicni skolski sistem drzave, vec te same religije. U tim skolama one proizvode kadrove za svoje potrebe. Nadam se da ti je jasno da je Medresa vjerska skola, a ne drzavna. Hodze se ne dobijaju Srednoj Tehnickoj Skoli.
Ako vec religije imaju svoj skolski sistem sa svojim pravilima i normama i svojim skolskim sistemom, zasto se te iste namecu u skolski sistem drzave u kojoj djeluju. Zasto se uci vjeronauka u laickim skilama kad vec postoji u samim religioznim skolama svih nivoa ?
Iz gore navedenog sam izveo zakljucak, da se u laickim skolama i uci naucna teorija o razvoju zivota, Darvinova teorija, koja je u suprotnosti sa teorijom kreacionozma, koju zastupaju religije. Zasto se pokusava u laicke skole, u skolski sistem jedne drzave plasirati skolsko gradivo iz skolskog sistema u religijskim skolama, kad one imaju potpuno pravo da zastupaju to sto misle da je ispravno i da tu svoju ideju guraju kroz svoj skolski sistem.
Zamisli da ministar skolstva BiH donese naredbu da se u vjerskim skolama treba izucavati Darvinizam i da zabrani Kreacionizam ? Bi li se bunili ? Jasta . Itekako.
I zato kazem, isto kao sto postoje naucni drzavni instituti, neka i religije osnuju svoje naucne institute i neka dokazuju kreacizam u svojim laboratotijima ili gdje vec zele.
-
_BosanaC
Zato sto je iznio neistinu kao argument.perajic wrote:mislim da covjeku uopste nije bio cilj pricanje o evoluciji itd., nego nesto sasvim drugo. tako sam ja to shvatio. ne znam zasto se vecina uhvatila samo tog dijela posta.
-
perajic
#23 Re: Braći Muslimanima ,svojim susjedima...
mislim da je piscu ovaj dio puno bitnijidr.gog wrote:Razmišljanje
..i gledam kako hule i govore da je Isus prevarant bio oni kojima je preteško otvoriti Knjigu.Slušam kako će mi dijete u školi učiti da je od majmuna postao čovjek,i to prvo da bijaše neka kaša u kojo nastaše najmanji oblici života ..pa se iz kaše milijunima godina stvarao recimo cvijet ruže u svoj svojoj matematičkoj proporcionalnosti i ljepoti.Slušam neko muslimansko dijete,ja kršćanin,kako se pjevajući moli s Knjigom u ruci i kažem :Koja ludost svijeta kad veli da takav glas od haosa nastaje...Koje je sljepilo moje braće kad kažu da je muslimanska molitva zabluda jer su slijepi na iskrenu vjeru koja bi data poslije...Evo,razmišljam u miru doma svojeg,i ne nalazim zablude u svojoj vjeri,i to ne nalazim jer se trudim slijediti jednostavne upute.Braćo koji ste Muslimani,po objavi posljednjoj,znam ljude mnoge i govorim vam da je kršćana pravih malo,i govorim vam da ih ima iskrenih ma koliko tradicija,idolopoklonstvo i uvučene i nametnute mitologije kvarile sliku o vjeri u Onoga kojeg Bog posla kao i što posla i vjernog Muhammeda s.a.v.s da opomene drznike i zabludjele silnike.Ima nas ,braćo Muslimani,kršćana koji se mole Bogu poklanjajući mu se ničice,koji ne piju alkohol i ne jedu nečisto jer nam je to jasno i napismeno dato još u Tevratu a velike i odlutale crkve- države to ignorišu zarad mira u kući i slijepe tradicije.
I kažem vam,u Istoga vjerujemo i u Jednog kojem nema sličnoga,i to mi je uvjerenje sve jače...kad naprimjer gledam svoje usnulo dijete od 6 godina i vidim svu ljepotu Božije kreacije matematički savršene,divna su Božija djela,divna je Kristova poruka i mudra je opomena i savjet Muhammedov svaki.Veliko je sljepilo i mržnja na Gospoda i njegove vjerne,veliki je broj onih koji se u odijelo vjernog oblače a slijede puku i mrtvu idolatriju i ne žive u duhovnosti i na dobrobit drugih.I znam,dragi moji,kad god je prilika,da se pravi kršćanin treba moliti za iskrenog muslimana druga,komšiju ili sirotu djecu.Bog,jedini,je mudar i zna ko je iskren..
-
Shoshana
Ja cu Ahmede u dzehenem - karta u jednom pravcuAhmmed wrote:Shoshana wrote:Nidje vezedanas wrote: ...danasnji covjek i danasnji majmun dijele iste pretke..., majmun je nastao 'od nista', a co'jek od gline
![]()
Za uhar je barem malo, gricnuti...
Al' ima tona tema ovdje koje nisu suplja i na kojima ne mezetim - ama bas nimalo