Boziji Poslanici

Rasprave o vjerskim temama.
JesmolSami

#1 Boziji Poslanici

Post by JesmolSami »

Onako, razmisljam, nekad se i to zna desiti :-) po tim religijama, uzecemo jevreje, krscane i muslimane, njihovi poslanici su se svi nalazili na podrucju danasnjeg middle east, jeli? interesantno? sto ne negdje drugo? e, druga stvar je sta kad bi danas, 1400 godina nakon zadnjeg poslanika, neko reko eto ja sam boziji poslanik, ovo-ono, da li bi mu ko povjerovo ili bi ga u psihijatriju strpali? toliko od mene, pozzzz :P
JThomas

#2 Re: Boziji Poslanici

Post by JThomas »

pa svaki dan se poneko proglasi za božjeg poslanika :)

nekima neki povjeruju, a neke bogme strpaju i u razne institucije :)

scijentologija i raelijanstvo su recimo neki od pokreta koji definitivno po brojnosti ne možeš više nazvati "sektama".
_tulumba_

#3 Re: Boziji Poslanici

Post by _tulumba_ »

Ako si gledao emisiju "centralni zatvor", gost je bio neki lik, zove se cini mi se Mustafa, i sebe je prozvao poslanikom..
Po meni, sve je jasno k'o dan, da vise nece biti Bozijih poslanika...eh sad, 100 ljudi 100 cudi, pa eto vec ima ljudi koji sebe nazivaju poslanicima :-) :-)...A lik je koma ziva, napravio je neki simbol, nesto fol kombinacija simbola svih znacajnijih religija svijeta i jos dodao LOVE :lol: ..ma lud skroz..
spekulant

#4 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

ma ja mislim kad bi sad dosao Mojsije, Isus ili Muhamed i reko eto ja sam boziji poslanik, da bi mu se cijeli svijet smijao kao sto se smijemo i ostalim "poslanicima". a kako mozemo biti toliko sigurni da ovi sadasnji nisu pravi poslanici? ako gledamo hisotoriju religija, bog je vec nekoliko puta mijenjano misljenje, izdajuci novu verziju religije. :-) sto ne bi i sad?
JesmolSami

#5 Re: Boziji Poslanici

Post by JesmolSami »

Interesantno je to kako u ta stara vremena ljudi su svasta prihvatali i dan danas imaju te "glavne svjetske religije" svoje pratioce. Neki bukvalno vjeruju, neki to gledaju iz nekog filozofskog perspektiva, neki nadju svoj mir u tome, itd... Danas ljudi imaju vise zanimacija nego prije. Mene licno interesuje hocu li imati dovoljno para na racunu da poplacam obaveze, koliko gorivo danas kosta i tako to :) u nekom smislu ta danasnja religija se zove euro, dolar, marka...
ragib

#6 Re: Boziji Poslanici

Post by ragib »

JesmolSami wrote:Interesantno je to kako u ta stara vremena ljudi su svasta prihvatali i dan danas imaju te "glavne svjetske religije" svoje pratioce. Neki bukvalno vjeruju, neki to gledaju iz nekog filozofskog perspektiva, neki nadju svoj mir u tome, itd... Danas ljudi imaju vise zanimacija nego prije. Mene licno interesuje hocu li imati dovoljno para na racunu da poplacam obaveze, koliko gorivo danas kosta i tako to :) u nekom smislu ta danasnja religija se zove euro, dolar, marka...
Uvijek je imetak igrao veliku ulogu
SoFff

#7 Re: Boziji Poslanici

Post by SoFff »

spekulant wrote:ma ja mislim kad bi sad dosao Mojsije, Isus ili Muhamed i reko eto ja sam boziji poslanik, da bi mu se cijeli svijet smijao kao sto se smijemo i ostalim "poslanicima". a kako mozemo biti toliko sigurni da ovi sadasnji nisu pravi poslanici? ako gledamo hisotoriju religija, bog je vec nekoliko puta mijenjano misljenje, izdajuci novu verziju religije. :-) sto ne bi i sad?

Mozemo biti sigurni zato sto u zadnjoj Objavi lijepo stoji da je zadnji Poslanik Muhammed a.s. i da je Kur'an zadnja objava(naravno u ovo mogu biti sigurni samo oni koji vjeruju). I da, Bog je kako ti rece "vec nekoliko puta mijenjao misljenje"...
Ustvari, ne bih to nazvala promjenom misljenja, nego dopunama religije, kako i stoji u knjigama,ali je u svakoj Objavi nagovjestavao dolazak novih Poslanika,kao i novih Objava, a s Kur'anom to nije slucaj. Znaci...the end :)

P.S. Za druge religije ne znam,tako da...
travar

#8 Re: Boziji Poslanici

Post by travar »

Bog i promjena mišljenja ne idu zajedno u istoj rečenici!
Što se tiče poslanika, prije 1400 g. došao je zadnji, i to je to, naravno za one koji vjeruju kao što SoFff reče!
Ahmmed

#9 Re: Boziji Poslanici

Post by Ahmmed »

travar wrote:Bog i promjena mišljenja ne idu zajedno u istoj rečenici!
Što se tiče poslanika, prije 1400 g. došao je zadnji, i to je to, naravno za one koji vjeruju kao što SoFff reče!
Ma, bilo je i poslije posljednjeg Božijeg poslanika, u svih ovih 1400 godina,različitih pokušaja i raznih lažnih poslanika...Uspjesi, očito,nisu kakvi. A ,muslimana milijardu i po.
emra_a

#10 Re: Boziji Poslanici

Post by emra_a »

Onako, razmisljam, nekad se i to zna desiti po tim religijama, uzecemo jevreje, krscane i muslimane, njihovi poslanici su se svi nalazili na podrucju danasnjeg middle east, jeli? interesantno? sto ne negdje drugo? e, druga stvar je sta kad bi danas, 1400 godina nakon zadnjeg poslanika, neko reko eto ja sam boziji poslanik, ovo-ono, da li bi mu ko povjerovo ili bi ga u psihijatriju strpali? toliko od mene, pozzzz
Otkud ti to da su se svi poslanici nalazili na podrucju bliskog istoka? vecina,nama poznatih,jesu, ali ima masa poslanika a.s koji nisu spomenuti imenom u Kur'anu i koji nama dakle nisu poznati,A jedno je poznato,svaki narod je imao poslanika..svaki.Slusala sam jedno predavanje jednog daije iz Indije koji kaze da muslimani treba da postuju i Budhu,Krishnu,Brahmana itd jer je moguce da su i oni bili poslanici te da su ih ljudi vremenom poceli smatrati "bogovima iz neznanja(isto kao sto danas krscani Isusa a.s smatraju bogom,i sinom Boga-dio svetog trojstva)To je i logicno po mom misljenju..cak se prema nekim izvorima u budistickim i hinduistickim knjigama opisuje Muhammed a.s
spekulant

#11 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

travar wrote:Bog i promjena mišljenja ne idu zajedno u istoj rečenici!
kako objasnjavas cinjenicu da je morao slati razne religije? nemoj pravdati time da su ljudi iskvarili te ranije religije, jer bi sveznajuci i svemoguci bog to ranije mogao predvidjeti, zar ne? ;-)
spekulant

#12 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

ja, i btw, zasto su uopste potrebni poslanici?

znaci, bog je svemoguc, i on zeli nama otkriti svoje postojanje i uputiti nas.. zasto to ne ucini? zasto je sve tako svjetovno? neki covjek od krvi i mesa tvrdi da je on messenger izmedju boga i ljudi.. i to nas kao treba ubijediti u postojanje boga?
travar

#13 Re: Boziji Poslanici

Post by travar »

Koje razne religije?

Pa najlakše bi bilo kad bi svi bili u stanju da vide Boga, zar ne, onda bi svi vjerovali, onda u čemu je poenta vjerovanja?
Bog se ne mora tebi "pravdati" tako što će se tebi lično pokazati jer ti ne vjeruješ u milione znakova koje je postavio pred tebe (ne mislim lično na tebe naravno)!
Svrha čovjeka na ovom svjetu je da čini dobra djela i klanja se Jednom jedinom!
spekulant

#14 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

travar wrote:Koje razne religije?

Pa najlakše bi bilo kad bi svi bili u stanju da vide Boga, zar ne, onda bi svi vjerovali, onda u čemu je poenta vjerovanja?
Bog se ne mora tebi "pravdati" tako što će se tebi lično pokazati jer ti ne vjeruješ u milione znakova koje je postavio pred tebe (ne mislim lično na tebe naravno)!
sto bi bio problem da svi vjeruju? ako bog stvarno komunicira sa poslanicima, onda on hoce da mi vjerujemo..
gdje su ti milioni znakova? znas i sam da nema jasnih znakova, da postoje samo ljudi, koji tvrde da komuniciraju sa bogom, i onda se na njihovoj prici baziraju religije. ja samo vidim milione i milione znakova da bog, kako se upisuje u vrlim nam religijama, ne postoji.
travar

#15 Re: Boziji Poslanici

Post by travar »

spekulant wrote:

sto bi bio problem da svi vjeruju? ako bog stvarno komunicira sa poslanicima, onda on hoce da mi vjerujemo..
gdje su ti milioni znakova? znas i sam da nema jasnih znakova, da postoje samo ljudi, koji tvrde da komuniciraju sa bogom, i onda se na njihovoj prici baziraju religije. ja samo vidim milione i milione znakova da bog, kako se upisuje u vrlim nam religijama, ne postoji.
Da ali ne na taj način da Ga svi vide pa da onda vjeruju!
Za one koji hoće da vide, znakovi su na svakom koraku, a ko neće, da ga najveći znak opali po glavi on neće vidjeti jer to ne želi!
emra_a

#16 Re: Boziji Poslanici

Post by emra_a »

spekulant wrote:

pa zasto se kaze vjerovanje? oni koji zasluzuju oni i vjeruju.Da se vidi to nebi bilo vjerovanje,vec cinjenica tako da bi svi znali...a dzehenem i dzennet nebi imali smisla
spekulant

#17 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

znaci bog je stvorio univerzum i ljude da bi mogao praviti selekciju ko ce ici u dzehenem a ko u dzenet? kriterij za izbor je otprilike ovako: ja necu ostaviti nikakve dokaze o sebi, nego ce neki ljudi tvrditi da komuniciraju sa mnom i oni koji povjeruju idu u dzenet, a oni koji ne idu u dzehenem. :-) :lol:

znaci po vama bog i ne zeli da ljudi vjeruju u njega? on namjerno ne daje dokaze o svom postojanju da neki ljudi ne bi vjerovali? da bi imao koga i u dzehenm slati je li? :lol:
travar

#18 Re: Boziji Poslanici

Post by travar »

spekulant wrote:znaci bog je stvorio univerzum i ljude da bi mogao praviti selekciju ko ce ici u dzehenem a ko u dzenet? kriterij za izbor je otprilike ovako: ja necu ostaviti nikakve dokaze o sebi, nego ce neki ljudi tvrditi da komuniciraju sa mnom i oni koji povjeruju idu u dzenet, a oni koji ne idu u dzehenem. :-) :lol:

znaci po vama bog i ne zeli da ljudi vjeruju u njega? on namjerno ne daje dokaze o svom postojanju da neki ljudi ne bi vjerovali? da bi imao koga i u dzehenm slati je li? :lol:
Kao što je već rečeno, onome ko hoće da vjeruje, nije mu potreban opipljivi, vidljivi dokaz postojanja!
I niko ovdje nije rekao da Bog ne daje dokaze, čak naprotiv!
A ljudi sami biraju gdje će ići, i to sa svojim postupcima, Bog je tu da presudi na osnovu postupaka AKA izbora ljudi!
melac

#19 Re: Boziji Poslanici

Post by melac »

spekulant wrote:znaci bog je stvorio univerzum i ljude da bi mogao praviti selekciju ko ce ici u dzehenem a ko u dzenet? kriterij za izbor je otprilike ovako: ja necu ostaviti nikakve dokaze o sebi, nego ce neki ljudi tvrditi da komuniciraju sa mnom i oni koji povjeruju idu u dzenet, a oni koji ne idu u dzehenem. :-) :lol:

Na kraju će svi u raj (koji se pokaju za svoje grijehe).
new_primitive

#20 Re: Boziji Poslanici

Post by new_primitive »

Religija nije nešto što se radi samo jedan dan u sedmici, to je način života, skup pravila. Ako već neko diktira nekakva pravila nekoj skupini ima smisla poslati nekoga od njih, prije svega kao praktični dokaz da je to moguće provoditi. Primjer oca, primjer muža, primjer susjeda, prijatelja, državnika.... Da to je poslanik. Da je objavu donijeo neki anđeo bilo bi: Daaaj čedo, nismo mi anđeli pa to da radimo, lako je tebi... valjda
spekulant

#21 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

haha a prejakih izjava
sta bi falilo da je poslao nekog andjela? vazno je da si primi JASNA poruka od boga.. ako nece da se pridrzava pravila, zna se gdje ce mu dusa :P
a moze se bog i direktno obratiti zar ne, svemoguc je.. moze reci ljudi uzmite ovog covjeka za primjer! ali eto ne dogadja se, nego "poslanici" tvrde da se samo njima javlja..
melac

#22 Re: Boziji Poslanici

Post by melac »

sta bi falilo da je poslao nekog andjela?

Isus je rekao blago onima koji Me vidjeli nisu a vjeruju u Mene, ta vi Me vidjeste a ne povjerovast ( obraća se židovima ), o kako je velika vjera kod onih koji Me vidjeli nisu a vjeruju u Mene.
spekulant

#23 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

to ne odgovara moje pitanje

fazon je znaci da ne vidimo? sto je manja vjerovatnoca da je to sto neki "poslanik" tvrdi istinito, to nam je vec zasluga kod boga? kako onda razlikovati ko je pravi poslanik?

onda mogu i ja tvrditi da sam poslanik, reci sve ove ranije religije su bile samo test, samo oni posebni mogu razumjeti to, oni koji zele da mi vjeruju, ovo sto vam sad govorim je prava istina. i kako ces ti znati da nisam u pravu? ako kazes da nisam, ja cu reci da ne zelis vidjeti istinu, da grijesis, da bog zeli da vjeruju samo oni koji su izabrani, da ces gorjeti u paklu itd..

al ja svakako ne mogu nista postici, jer nema danas drzave koja bi podrzala moju religiju, nema vojska koje bi se borile da je rasire, nema svecenika koji bi je institucionalizovali i uvalili u sve sfere drustva.. a i ljudi nisu toliko naivni kao prije 5000, 2000, ili 1400 godina.. srecom..
melac

#24 Re: Boziji Poslanici

Post by melac »

to se osjeti!
Ako se samo pokušaš uvesti, uzeti Bibliju (ne misli da je s Kur'anom drugačije) u ruke i polako je čitati osjetiti češ poziv od Boga da si na pravom putu.
Isto što živiš s pretpostavkom da nema Boga i da je tu nešto sumljivo, pa šta god ti netko kaže ti to možeš u svojoj glavi dovesti u pitanje, ali kada osjetiš Božiji poziv znati češ što je istina, bez da ti itko to dokaže.

Probaj!
spekulant

#25 Re: Boziji Poslanici

Post by spekulant »

citao, i jedno i drugo, i nista :shock:

da se razumijemo, ja stvarno vjeruejem da ti osjecas nesto dok citas bibliju.
ja ne osjecam, ni sa biblijom ni sa kuranom, cak se jezim i nerviram..
osjecam se blize istini dok citam god delusion od dawkinsa..

no ostavimo to na stranu.. jasno je da niko nikoga ne uvjerava ovdje u bilo sta, svako treba da vjeruje u sta hoce, i zato je svijet tako sarolik, sto smo svi razliciti..

nego mi ovdje sada diskutujemo i palamudimo generalno o poslanicima, i ja sam iznio neka svoja razmisljanja.. i interesovalo me da li i vjernici imaju slican razmisljanja, tj pitanja "kako, zasto" itd.. da naglasim da sam ja uzeo pretpostavke religijske u ovoj diskusiji, znaci i to da postoji bog, i da je svemocan, i da postoje andjeli, i da postoji raj i pakao itd da bih mogao postavljati neka pitanja koja mi se onako vrte po glavi. no, jedini odgovori koje cujem od vjernika su: "to je tako zato sto tu i tu pise tako", "to je tako jer ja osjecam da je tako" itd..

ne razumijem zasto vjernici ne mogu dati svoje iskreno licno misljenje o necemu, osim uniformnih odgovore koje sam naveo
Post Reply