Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Rasprave o vjerskim temama.
NightComer

#1 Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by NightComer »

Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur’ana

Kuran i Biblija ,kao sveta pisma dvije najveće svjetske religije, oduvjek su u sukobu određenih stavova, pogleda na svijet, realnosti, kao i u pogledu na Svemoćnog, Sveznajućeg,Univerzalnog i Jedinog Stvoritelja koji zapravo stoji iza već spomenute objave. Više informacija, kao i odgovore na koji način Islam i Kršćanstvo gledaju na Stvoritelja možete pročitati u tekstu koji slijedi prožetom pitanjima, te odgovorima ove dvije velike teologije:

1. Da li Bog zaboravlja?

• Dokle ceš me, Gospode, sasvim zaboravljati? Dokle ceš zastirati lice svoje preda mnom?” (Psalmi 13:01)
• ”Zašto hoceš da nas zaboraviš dovijeka, da nas ostaviš zauvijek?” (Jeremijine tužaljke 5:20)

 ”Mi smo u Džennet ušli samo dobrotom Gospodara tvoga, On je vladar svega, On zna budućnost našu i prošlost našu i ono što je između toga" - govoriće. Gospodar tvoj ne zaboravlja.” (Maryam:19)

2. Da li Bog spava?
• ”Ustani! Što spavaš, Gospode? Probudi se! Ne odbacuj nas vjecno!” (Psalmi 44:23)

 “Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!” (Al-Baqara:2)

3. Da li je ijedno stvorenje imalo priliku vidjeti Boga licem u lice na ovom svijetu?

• “Jakov prozva ono mjesto Penuel, i reče on: "Vidjeh Boga licem u lice, a ipak ostadoh na životu.” (Postanak 32:30)- izostavili smo njegovu borbu sBogom

 “Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve” (Al-Anam:6)

 “I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče -, "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onom brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!" (Al-Araf:7)

4. Odmara li se Bog?

• “Ona neka bude znak zavjeta izmedu mene i sinova Izraelovih za vjecna vremena, jer je u šest dana stvorio Gospod nebo zemlju; ali je sedmi dan otpočinuo i svetkovao." ( Postanak 31:17)

 “Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih - za šest vremenskih razdoblja, i nije Nas ophrvao nikakav umor.” (Qaf:50)

5. Da li je Bog sveznajući?

• “A kad zacuše sušanj koraka Gospoda Boga, koji je hodio po vrtu za dnevnog vjetrica, skriju se oni, Adam i žena njegova, pred Gospodom Bogom medu grmenjem u vrtu.
A Gospod Bog viknu Adama i upita ga: "Gdje si?" (Postanak 3:8,9)

 “U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.” (Al-Anam:59)

6. Da li Bog čvrsto stoji iza svojih postupaka?

• “ A Gospodin žali što je stvorio čovjeka na zemlji, i njegovo srce se ražalosti, (i reče):Žao mi je što sam ih stvorio” (Knjiga postanka 6:6,7)

 “ On čini da se smjenjujete na Zemlji; ko ne bude vjerovao, nevjerovanje njegovo je na njegovu štetu; nevjernicima će njihovo nevjerovanje kod Gospodara njihova samo povećati odvratnost, i nevjernicima će njihovo nevjerovanje povećati propast.” (Fatir:35)

7. Da li je Bog zapovijeda činjenje grijeha?
• “Prvi govor Gospodnji Hosei. Gospod rece Hosea: "Idi, uzmi ženu, koja je bludnica, i izrodi djecu bludnicku, jer je i zemlja nevjerna Gospodu!" (Hose 1:2)

 “A kada urade neko ružno djelo, govore: "Zatekli smo pretke naše da to rade, a i Allah nam je to zapovjedio." Reci: "Allah ne zapovijeda da se rade ružna djela! Zašto o Allahu govorite ono što ne znate?" (Al-Araf:7)

8. Da li je pravedno da djeca odgovaraju za grijehe svojih očeva?

• “Za sinove njegove postavite klaonicu zbog zlodjela otaca njihovih, da se ne podignu više, da osvajaju svijet, i da ne napune nadzemaljski svijet gradovima!" (Izaija 14:21)

 “Reci: "Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u ćemu ste se razilazili obavijestiti”(AL-Anam:6)

Vaša mišljenja i komentari su dobrodošli

Izvor: http://english.islamway.com/bindex.php? ... icle&id=32

Prijevod: Autor teme
PRO testant

#2 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by PRO testant »

Još da nisi povadio stvari van konteksta, i prostudirao i ostale relevantne stihove (nema samo po jedan stih o tim svojstvima) bilo bi u redu. Ali dobro je, neka nama još Kontromanića. :-D
A bilo bi i dobro da ti je izvor vjerodostojan i nepristrasan.
Eto toliko od mene. :)
KotromanichII

#3 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by KotromanichII »

Još da nisi povadio stvari van konteksta, i prostudirao i ostale relevantne stihove (nema samo po jedan stih o tim svojstvima) bilo bi u redu. Ali dobro je, neka nama još Kontromanića.

pa sta je to on pogrijesio gore neznam, fino je usporedio islamsko i biblijsko vjerovanje o BOgu, to je to
kome pase biblijsko nek uzme kome pase kuranski nek uzme, i mirna Bosna :D a sa mojom logikom se vise slaze kuraski opis Boga, djeluje vise uvjerljivije i za ateistu a kamoli a za vjernika.

pa kad bi sigurno pitao ateistu, ako bi po tvom misljenju postojao Bog kako bi ga ti zamisljao, da zna sve ili da nezna neke stvari :D nema sumnje da bi rekao da zna sve ako bi postojao.
Eto toliko od mene
pa sta treba da ti Dawkins da jedan ovakav opis , gdje sporedjuje kuranske i biblijske tekstove u prilog postojanju BOga :-)
mig

#4 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

PRO testant wrote:Još da nisi povadio stvari van konteksta, i prostudirao i ostale relevantne stihove (nema samo po jedan stih o tim svojstvima) bilo bi u redu. Ali dobro je, neka nama još Kontromanića. :-D
Kada bih htela dati ispravku i objasnjenje za sve ono sto se na ovom forumu napise o Bibliji, ceo jedan zivot mi ne bi bio dovoljan :roll: Koliko samo pogresaka, karikiranja i povrsnosti :roll:

I ja bih bila muslimanka da je tacno sve ono sto pojedinci ovde iznose o Bibliji, a cinjenica je da ne znate ni milioniti deo istine o Bibliji i hriscanstvu uopste.
jarancuga

#5 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by jarancuga »

ma bitno je da protestant i mig sve znaju...
sem onog pitanja od juce... :mrgreen:
HZArnel

#6 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

mig wrote:
PRO testant wrote:Još da nisi povadio stvari van konteksta, i prostudirao i ostale relevantne stihove (nema samo po jedan stih o tim svojstvima) bilo bi u redu. Ali dobro je, neka nama još Kontromanića. :-D
Kada bih htela dati ispravku i objasnjenje za sve ono sto se na ovom forumu napise o Bibliji, ceo jedan zivot mi ne bi bio dovoljan :roll: Koliko samo pogresaka, karikiranja i povrsnosti :roll:

I ja bih bila muslimanka da je tacno sve ono sto pojedinci ovde iznose o Bibliji, a cinjenica je da ne znate ni milioniti deo istine o Bibliji i hriscanstvu uopste.
sta ti fali biti muslimanka? :mrgreen: nikad ne reci nikad,sta ako se udas za muslimana? :lol:
A evo da dodam na temu:
Bog je pohlepan:
“Sve srebro i zlato, sve mjedeno i gvozdeno posuđe neka se posveti Gospodu i neka dođe u riznicu Gospodnju!" (2 Samuel, 24:19)

osvetoljubljiv i zao:
"Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nisam došao da donesem mir, nego mač."

“Kada dodjete do grada sa kojim treba ratovati, ponudite im uslove mira. I ako je odgovor mir i oni vam otvore grad, onda svi koji su u njemu moraju da prinudno rade za vas i da vam služe. A ako ne pristanu na mir nego ratuju protiv vas, onda će te ga opkoliti; i kada vam ga Bog da u vaše ruke, probosti će te sve muškarce mačem, a žene, djecu, stoku i sve ostalo uzećete kao ratni plijen; i uživaćete sva dobra vaših neprijatelja koje vam je Bog dao.A u gradovima koje vam je Bog dao kao vaše naslijeđe, vi nećete sačuvati bilo šta što diše…”

Narcisoidan:
"Tko ne uzme na se križ svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!"
Siledzija:

Tada vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj, ne bi li možda našao što na njoj. Ali kad dođe tamo, ne nađe ništa osim lišća; jer još nije bilo vrijeme smokvama.
On joj doviknu: "Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe!" Čuli su to učenici njegovi...
... Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe, kako se je posušila do u korijen.
Petar se sjeti i reče mu: "Učitelju, gle, smokva, što si je prokleo, posušila se!"

Ljubomora:
... Nego žrtvenike njihove porušite, kamene spomenike njihove porazbijajte, i lugove idola njihovih sasijecite.
Jer nikojem drugome Bogu ne smiješ se klanjati. Jer Gospod, čije je ime Ljubomoran, jeste Bog ljubomoran.”

Al' pitanje je koliko je ovo zaista bog.
PS.neljutite se ako sam uzimao citate iz biblije jer je upravo listam :D
Mozda kasnije i iz kur'ana ako se prije ne umorim :mrgreen: :run:
HZArnel

#7 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:ma bitno je da protestant i mig sve znaju...
tvoj drug @kotromanich ignorira jos uvijek nesto sto sam mu o islamu prisapn'o na prijasnjooj temi :mrgreen:
jarancuga

#8 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by jarancuga »

HZArnel wrote:
tvoj drug @kotromanich ignorira jos uvijek nesto sto sam mu o islamu prisapn'o na prijasnjooj temi :mrgreen:[/quote

ne znam koje pitanje si postavio, ali vidim da kotromanich odgovara navodecu iz Biblije i Kur'ana...
a ako se nesto ne zna, nije sramota priznati...za razliku od pojedinaca koji se sturise prosipati mantru...]
HZArnel

#9 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:
HZArnel wrote:
tvoj drug @kotromanich ignorira jos uvijek nesto sto sam mu o islamu prisapn'o na prijasnjooj temi :mrgreen:[/quote

ne znam koje pitanje si postavio, ali vidim da kotromanich odgovara navodecu iz Biblije i Kur'ana...
a ako se nesto ne zna, nije sramota priznati...za razliku od pojedinaca koji se sturise prosipati mantru...]
nisam postavio pitanje nego pobio teze iz kur'ana,njegova tema ona o slicnostima kur'ana i biblije ili nesh sl. naravno koja je otisla u corsokak :D
Npr 571 godina kada su ptice odbranile Mekku o tome historijskih dokaza nema,islamski ucenjaci tvrde da jesu.Pa mi jekao alibi dao da arapi tada nisu znali pisat,sto je po drugoj strani netacno jer sami ocigledno kontradiktorni islamski ucenjaci tvrde da je tada arapska knjizevnost bila jako razvijena,te je stoga kur'an poslat kao mudziza,a nije bgmi ni blizina,uticaj i zanimanje bizanta na tom prostoru za odbaciti.Ali to kmentarisi na onoj temi,jer je na ovoj off. :run:
jarancuga

#10 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by jarancuga »

@hz arnel...
ono sto ne znam, ne pricam nit postiram...nisam dovoljno upucen u tematiku tako da :sad:
HZArnel

#11 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:@hz arnel...
ono sto ne znam, ne pricam nit postiram...nisam dovoljno upucen u tematiku tako da :sad:
pa da,al' nije poenta to...ocigledno je da ljudi koji su krscani nemaju dovoljno znanja o islamu,a obrnuto je itekako suprotno i onda vi(mi) mozemo nalaziti kontradikcije u samoj sutini nj vjere jer je dovoljno dobro poznamo,valjda zato jer je islam nastao po krscanstvu,a islam je nadogradnja neceg zajednickog(Muhammed je poslat da nadogradi Isusovo ucenje,i ispravi).Krscanska religija su ocigledno u corsokaku,jer,pred bozic na cca 10 dana sam imao priliku da razgovaram o svemu sa Rijeckim svestenikom,koji mi je i priznao neke stvari,neke stvari nije mogao da objasni,cak mi je pricao o tome kako se je sa curama u mladosti ganjao po sumi i sta su radili,htio je u sustini komparirat danasnji svijet i omladinu i tadasnji,kada je sve to(sex) upraznjavan bolje tajeci nego danas,ali mi je otkrio et',nenamjerno neke podatke o sebi.Razgovarali smo skoro 2 sata,sigurno.Iz toga se moze zakljuciti sta je krscanstvo,dakle covjek koji vodi krscansku crkvu mi je bukvalno pricao o njegovoj razuzdanosti,nekadasnjoj doduse,neke stvari nije znao objasniti,mnoge nejasnce koje se ugl prozimaju i kroz ovaj forum.O islamu bih skoro isto sve mogao reci,toliko toga je nejasnog,toliko toga nelogicnog,nazadnjaskog,kontradiktornog da "glaava zaboli".Poenta svega je:ni danasnji islam nije u boljem stanju,jedne "krasi"duhovna kriza,jedne intelektualna.
PRO testant

#12 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by PRO testant »

HZArnel wrote:
mig wrote:

sta ti fali biti muslimanka? :mrgreen: nikad ne reci nikad,sta ako se udas za muslimana? :lol:
A evo da dodam na temu:
Bog je pohlepan:
“Sve srebro i zlato, sve mjedeno i gvozdeno posuđe neka se posveti Gospodu i neka dođe u riznicu Gospodnju!" (2 Samuel, 24:19)

osvetoljubljiv i zao:
"Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nisam došao da donesem mir, nego mač."

“Kada dodjete do grada sa kojim treba ratovati, ponudite im uslove mira. I ako je odgovor mir i oni vam otvore grad, onda svi koji su u njemu moraju da prinudno rade za vas i da vam služe. A ako ne pristanu na mir nego ratuju protiv vas, onda će te ga opkoliti; i kada vam ga Bog da u vaše ruke, probosti će te sve muškarce mačem, a žene, djecu, stoku i sve ostalo uzećete kao ratni plijen; i uživaćete sva dobra vaših neprijatelja koje vam je Bog dao.A u gradovima koje vam je Bog dao kao vaše naslijeđe, vi nećete sačuvati bilo šta što diše…”

Narcisoidan:
"Tko ne uzme na se križ svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!"
Siledzija:

Tada vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj, ne bi li možda našao što na njoj. Ali kad dođe tamo, ne nađe ništa osim lišća; jer još nije bilo vrijeme smokvama.
On joj doviknu: "Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe!" Čuli su to učenici njegovi...
... Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe, kako se je posušila do u korijen.
Petar se sjeti i reče mu: "Učitelju, gle, smokva, što si je prokleo, posušila se!"

Ljubomora:
... Nego žrtvenike njihove porušite, kamene spomenike njihove porazbijajte, i lugove idola njihovih sasijecite.
Jer nikojem drugome Bogu ne smiješ se klanjati. Jer Gospod, čije je ime Ljubomoran, jeste Bog ljubomoran.”

Al' pitanje je koliko je ovo zaista bog.
PS.neljutite se ako sam uzimao citate iz biblije jer je upravo listam :D
Mozda kasnije i iz kur'ana ako se prije ne umorim :mrgreen: :run:
Isto što rekoh za njega to važi i za tebe.
Stihovi van konteksta (šta je sa stihovima prije i poslije), neobjašnjeni osnovni koncepti, zanemarivanje detalja kao npr. - KO je rekao - ČOVJEK ILI BOG, ili da li je to naredba od BOGA, ili opis života ili djela čovjeka u to vrijeme, i sve u svemu ogromna doza bukvalnog svatanja rečenog uz zanemarivanje literarnih oblika.

I daq se neko trudi po nekolčiko sati da vam sastavi odgovro na tolike postove kada će te samo to sve popljuvati i uraditi nešto još djetinjastije ili uvrijedljivije.

Ono što je za vas vrijeđanje Qurana, kada radite ovakve stvari za nas je to vrijeđanje Biblije.
Molio bih da se ponašate u tom svjetlu.
Hvala unaprijed.
HZArnel

#13 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

PRO testant wrote: Isto što rekoh za njega to važi i za tebe.
Stihovi van konteksta (šta je sa stihovima prije i poslije), neobjašnjeni osnovni koncepti, zanemarivanje detalja kao npr. - KO je rekao - ČOVJEK ILI BOG, ili da li je to naredba od BOGA, ili opis života ili djela čovjeka u to vrijeme, i sve u svemu ogromna doza bukvalnog svatanja rečenog uz zanemarivanje literarnih oblika.

I daq se neko trudi po nekolčiko sati da vam sastavi odgovro na tolike postove kada će te samo to sve popljuvati i uraditi nešto još djetinjastije ili uvrijedljivije.

Ono što je za vas vrijeđanje Qurana, kada radite ovakve stvari za nas je to vrijeđanje Biblije.
Molio bih da se ponašate u tom svjetlu.
Hvala unaprijed.
Sori drug,vrijedjanje kur'ana?Radi mene ga vrijedjaj i blati koliko hoces,meni ne smeta.A ti bi cijelu bibliju da ispisem na jednom obicnom postu?Uzeto je najvaznije.Ono sto opisuje boga ili isusa-boga,sasvim svejedno.NAravno da je govor o samom bogu a ne ljudima koji su zivjeli.O breski ti je poznat dogadjaj nadam se,bar meni jeste,iako nisam krsten.
Zaista ako ti nije problem dokazi da ovo ne govori ili bog iz 1 lica jednine ili bog o bogu ili isus o bogu ili bog o isusu,kako god.
ps.sad i mene zbunjujes,kako da shvatam bibliju?Bukvalno ili metaforicki?
A o svetim knjigama,pa i kur'anu govori koliko ti je volja u bilo kom svjetlu.Upravo sam se sprem'o da citiram neke stvari iz kur'ana i radi tebe obrisah post da ti odgovorim i na mene se treba,onda,sluzeci se tvojom logikom,najvise ljutiti kotromanich i ostali muslimani na forumu,jer sam bio i na strani krscanstva na nekim temama i protiv islama(naravno bio sam i na strani islama),jednostavno,licna procjena kad trebam o necem govoriti poz ili neg.
I u prijasnjim mojim postovima vidjet ces da ne sporim krscanstvo kao religiju,nego upravo suprotno,ali da sam naglasio vjerujem da su religije promijenjene u velikoj mjeri,mozda biblija ili kuran nije,u sto ne ulazim,ali sustina vjerovanja koja se ogleda kroz crkvene institucije i tumacenje doticnih knjiga sigurno jeste i tu je skoncentrisana moja antipatija.
KotromanichII

#14 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by KotromanichII »

tvoj drug @kotromanich ignorira jos uvijek nesto sto sam mu o islamu prisapn'o na prijasnjooj temi
nebrini odgovorio je drug kotromanich napitanje, idi procitaj , neignorira on nista :D nego nisam stigao da odgovorim na pitanje gledao nesto na TV :wink:
O islamu bih skoro isto sve mogao reci,toliko toga je nejasnog,toliko toga nelogicnog,nazadnjaskog,kontradiktornog da "glaava zaboli".Poenta svega je:ni danasnji islam nije u boljem stanju,jedne "krasi"duhovna kriza,jedne intelektualna.
sve sto ti je nejasno objasnit cu ti, daj sam ovdje sta ti je nejasno pa da vidimo ima li lijeka :D
mig

#15 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

Nigde nisam rekla da sve znam, ali dozvoli da svoju veru poznajem bolje od tebe koji si Bibliju procitao... koliko tacno puta?
Ja nigde ne pricam o islamu jer ne zelim da se brukam svojim povrsnim znanjem ili neznanjem, ali neke to ipak ne sprecava da govore o Bibliji.

Smesno je sto vec 2 dana likujes jer si napisao ukupno 5 stihova iz Biblije i mislis da sad poznajes hriscanstvo, mislis da si sa tih 5 stihova pobio temelje hriscanstva :roll: :lol:

Rekla sam ti da cu ti dati odgovor na temu Isusovog bozanstva, i to cu i uraditi, ako ne veceras, onda sutra. I nece se sastojati od 5 stihova, budimo ozbiljni kada se radi o ovakvim stvarima.

Nakon toga cu te staviti na ignore tako da se ne moras truditi da mi odgovaras jer to svakako necu ni videti. A ako budes u stanju da nadjes gresku u svakom stihu koji cu citirati, moj savet ti je da vise ne gubis vreme na forumu vec da izdas knjigu u kojoj ces razotkriti sve zablude hriscanstva.
I najlepse te molim da me vise ne uzimas u usta jer ja tebe nigde ne pominjem. Hvala.
bijela

#16 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by bijela »

mig wrote:
Nakon toga cu te staviti na ignore
:lol: vidi je, još uvijek to radi :-D
mig

#17 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

bijela wrote:
mig wrote:
Nakon toga cu te staviti na ignore
:lol: vidi je, još uvijek to radi :-D
A ne, pre je bio Kotromanich... Mozes li ti da malo utices na ovu svoju bracu, kultura dijaloga im je 0? :roll: Mene bi kao hriscanku bilo sramota da me neko stavi na ignore zbog nepostovanja sagovornika...
mig

#18 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

HZArnel wrote: sta ti fali biti muslimanka? :mrgreen: nikad ne reci nikad,sta ako se udas za muslimana? :lol:
Hm.. Udaja ne znaci promenu vere. Ako bih se udala za muslimana, sigurno ne bih postala muslimanka ;-)
zonbirile

#19 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by zonbirile »

NightComer wrote:Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur’ana

Kuran i Biblija ,kao sveta pisma dvije najveće svjetske religije, oduvjek su u sukobu određenih stavova, pogleda na svijet, realnosti, kao i u pogledu na Svemoćnog, Sveznajućeg,Univerzalnog i Jedinog Stvoritelja koji zapravo stoji iza već spomenute objave. Više informacija, kao i odgovore na koji način Islam i Kršćanstvo gledaju na Stvoritelja možete pročitati u tekstu koji slijedi prožetom pitanjima, te odgovorima ove dvije velike teologije:

1. Da li Bog zaboravlja?

• Dokle ceš me, Gospode, sasvim zaboravljati? Dokle ceš zastirati lice svoje preda mnom?” (Psalmi 13:01)
• ”Zašto hoceš da nas zaboraviš dovijeka, da nas ostaviš zauvijek?” (Jeremijine tužaljke 5:20)

 ”Mi smo u Džennet ušli samo dobrotom Gospodara tvoga, On je vladar svega, On zna budućnost našu i prošlost našu i ono što je između toga" - govoriće. Gospodar tvoj ne zaboravlja.” (Maryam:19)

2. Da li Bog spava?
• ”Ustani! Što spavaš, Gospode? Probudi se! Ne odbacuj nas vjecno!” (Psalmi 44:23)

 “Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!” (Al-Baqara:2)

3. Da li je ijedno stvorenje imalo priliku vidjeti Boga licem u lice na ovom svijetu?

• “Jakov prozva ono mjesto Penuel, i reče on: "Vidjeh Boga licem u lice, a ipak ostadoh na životu.” (Postanak 32:30)- izostavili smo njegovu borbu sBogom

 “Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve” (Al-Anam:6)

 “I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče -, "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onom brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!" (Al-Araf:7)

4. Odmara li se Bog?

• “Ona neka bude znak zavjeta izmedu mene i sinova Izraelovih za vjecna vremena, jer je u šest dana stvorio Gospod nebo zemlju; ali je sedmi dan otpočinuo i svetkovao." ( Postanak 31:17)

 “Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih - za šest vremenskih razdoblja, i nije Nas ophrvao nikakav umor.” (Qaf:50)

5. Da li je Bog sveznajući?

• “A kad zacuše sušanj koraka Gospoda Boga, koji je hodio po vrtu za dnevnog vjetrica, skriju se oni, Adam i žena njegova, pred Gospodom Bogom medu grmenjem u vrtu.
A Gospod Bog viknu Adama i upita ga: "Gdje si?" (Postanak 3:8,9)

 “U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.” (Al-Anam:59)

6. Da li Bog čvrsto stoji iza svojih postupaka?

• “ A Gospodin žali što je stvorio čovjeka na zemlji, i njegovo srce se ražalosti, (i reče):Žao mi je što sam ih stvorio” (Knjiga postanka 6:6,7)

 “ On čini da se smjenjujete na Zemlji; ko ne bude vjerovao, nevjerovanje njegovo je na njegovu štetu; nevjernicima će njihovo nevjerovanje kod Gospodara njihova samo povećati odvratnost, i nevjernicima će njihovo nevjerovanje povećati propast.” (Fatir:35)

7. Da li je Bog zapovijeda činjenje grijeha?
• “Prvi govor Gospodnji Hosei. Gospod rece Hosea: "Idi, uzmi ženu, koja je bludnica, i izrodi djecu bludnicku, jer je i zemlja nevjerna Gospodu!" (Hose 1:2)

 “A kada urade neko ružno djelo, govore: "Zatekli smo pretke naše da to rade, a i Allah nam je to zapovjedio." Reci: "Allah ne zapovijeda da se rade ružna djela! Zašto o Allahu govorite ono što ne znate?" (Al-Araf:7)

8. Da li je pravedno da djeca odgovaraju za grijehe svojih očeva?

• “Za sinove njegove postavite klaonicu zbog zlodjela otaca njihovih, da se ne podignu više, da osvajaju svijet, i da ne napune nadzemaljski svijet gradovima!" (Izaija 14:21)

 “Reci: "Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u ćemu ste se razilazili obavijestiti”(AL-Anam:6)

Vaša mišljenja i komentari su dobrodošli

Izvor: http://english.islamway.com/bindex.php? ... icle&id=32

Prijevod: Autor teme
--------------------------------------------------
pogrešna premisa,dvije knjige nisu u sukobu u sukobu su njihovi tumači.konačno jedna je napisana 1000g prije druge i ne znam kakav se sukob može iz toga izvoditi.
bijela

#20 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by bijela »

mig wrote: A ne, pre je bio Kotromanich... Mozes li ti da malo utices na ovu svoju bracu, kultura dijaloga im je 0? :roll: Mene bi kao hriscanku bilo sramota da me neko stavi na ignore zbog svog nepostovanja sagovornika...
ovo su moja braća koja i mene, muslimanku, znaju nanervirati..
i nije jedan put da smo nas nekoliko kotromaniću rekli da uspori. no, ima on neku svoju logiku.

i potpuno se slažem s tobom oko ove opaske "napisao 5 stihova iz Biblije i misli da je pobio cijelo kršćanstvo"... to ne ide tako, inače, kršćanstva ne bi ni bilo, jel...
da ne napominjem da svako može manipulisati i kur'anskim tekstom, fragmentarno ga navodeći.
teolozi se hvataju u koštac da razumiju neke dijelove Svetih tekstova, no naši instant forumski znalci znaju sve, bez studija i bez čitanja relevantne literature.

dakle, zbog svega toga što me nervira, mig, ja se ne javljam na ovakve teme, jer nema smisla.
kažem, neka druga logika je tu prisutna...
pozdrav :)
HZArnel

#21 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by HZArnel »

mig wrote:
HZArnel wrote: sta ti fali biti muslimanka? :mrgreen: nikad ne reci nikad,sta ako se udas za muslimana? :lol:
Hm.. Udaja ne znaci promenu vere. Ako bih se udala za muslimana, sigurno ne bih postala muslimanka ;-)
ako naleti neki ala kotromanic,vidjeces ti svog boga :D
Mozda da ti njeg preobrnes?Prijedji u ofanzivu :mrgreen:
mig

#22 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

bijela wrote:
mig wrote: A ne, pre je bio Kotromanich... Mozes li ti da malo utices na ovu svoju bracu, kultura dijaloga im je 0? :roll: Mene bi kao hriscanku bilo sramota da me neko stavi na ignore zbog svog nepostovanja sagovornika...
i nije jedan put da smo nas nekoliko kotromaniću rekli da uspori. no, ima on neku svoju logiku.

i potpuno se slažem s tobom oko ove opaske "napisao 5 stihova iz Biblije i misli da je pobio cijelo kršćanstvo"... to ne ide tako, inače, kršćanstva ne bi ni bilo, jel...
da ne napominjem da svako može manipulisati i kur'anskim tekstom, fragmentarno ga navodeći.
teolozi se hvataju u koštac da razumiju neke dijelove Svetih tekstova, no naši instant forumski znalci znaju sve, bez studija i bez čitanja relevantne literature.

dakle, zbog svega toga što me nervira, mig, ja se ne javljam na ovakve teme, jer nema smisla.
Hvala na odgovoru. Mudro. I ja se trudim da se ne javljam na ovakvim temama, ali kada vidim da neko konstatntno iskrivljuje biblijske tekstove, daje pogresna tumacenja, secira stihove po svojoj volji... i pri tome likuje u svojoj tz "mudrosti", tesko mi je da ne progovorim u odbrani istine. I to ne zbog takvih koji to rade, oni se uglavnom i ne trude da shvate moje odgovore, vec zbog onih koji citaju te teme i u svom neznanju mogu njihova tumacenja prihvatiti kao istinita.

Eto, pokusala sam da ignorisem nesto, ali gore pomenuti forumas me proziva po forumu da nemam odgovor na njegova pitanja. Da bih mu pokazala da imam, obraticu mu se samo jos jednom, a nakon toga moze da prica sta hoce, kao sto rekoh, ja to necu videti.

Veliki pozdrav za tebe :)
BHF_Manijak

#23 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:

Covjek se trudi ako nista! :wink: Ono sto zeli da dokaze je ok, samo mu metodologija nije bas najbolja, ali upravu je covjek 100%! :wink:
bijela

#24 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by bijela »

BHF_Manijak wrote:
Covjek se trudi ako nista! :wink: Ono sto zeli da dokaze je ok, samo mu metodologija nije bas najbolja, ali upravu je covjek 100%! :wink:
manijak, to što on radi i je li upravu nije bitno jer njegova metodologija nikakav krajnji dobar rezultat nije donijela,
nego baš suprotno.
o tome je pisao arzuhal na ovoj ili temi o "islamskim propisima u Bibliji".. nisam sigurna.
mig

#25 Re: Božija svojstva u svjetlu Biblije i Kur ana

Post by mig »

HZArnel wrote:
mig wrote:
ako naleti neki ala kotromanic,vidjeces ti svog boga :D
Mozda da ti njeg preobrnes?Prijedji u ofanzivu :mrgreen:
Zar ti zaista mislis da bih ja mogla biti u vezi/braku sa osobom koja je veliki vernik neke druge vere? Mogucnost da se tako nesto dogodi je ravna 0. Pretpostavljam da oni to isto misle i za mene.

Nema potrebe da preobracam bilo koga, ima onih koji su mi vec sada slicni ;-)
Locked