Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post Reply
beniciodeltoro

#76 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by beniciodeltoro »

tututuuuu wrote:Cuj to Odze sto prijeti. :-D
ne dopuste pripremu i konzumaciju alkoholnih pića ili sajam izmjeste na drugo mjesto kako bi se izbjegle neugodnosti i mogući problemi.
javna povrsina i cao djaci. moze zabranjivati u dzamiji, vani ne i to je to. Ja da sam u Bugojnu obavezno bih otisao, iako nikad ne idem na ta priredbe vec kuci locem i zderem (kad otkuca sekunda iza 00.00, naravno :wink: ). Ponio bih fino i klempetine pa lijepo mezio da me Odza gleda.
Ti si izgleda hrvatska verzija onih što dođu iz dijaspore pa sa autom 120 na sat kroz selo u RS prođu sa ljiljanima
tututuuuu

#77 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

nasa wrote:Ne znam sto se cudite, kad djeca ne mogu zajedno u sklolu to bi mogli zajedno slaviti vjerske praznike.
Ja se ne cudim. Cudim se samo sto neko moze biti tako bezobrazan da nastoji ovo izrelativizirati drugacije prikazati nego nazvati stvar sto je. Cisti fasizam :D , da i ja jednom upotrijebim tu rijec. :D
salik79

#78 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by salik79 »

tututuuuu wrote:
ivannn wrote:nikad bizarniji dopis ne pročitah od prijetnji, oksimorona, uz to i nepismen ("božični")

a tu nisu nikakvi vjerski rituali niti mise ili što već na otvorenom. već ljudi koji se nonšalantno druže uz kuhano vino i djeda mraz kapice. svašta
Nije to malo slovo slucajnost. To pokazuje pravu pozadinu ovog i koji se prijezir i mrznja tu krije u pozadini. Sumnjam da bi napisao Bajram malim slovom.
:lol: :jbt: Jesi li iti kada cuo za pridjev?!
Fudo Bosna

#79 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Fudo Bosna »

Vitezanin wrote:
Fudo Bosna wrote: Ti Fudo mene ne razumiješ ili prije nećeš da razumiješ, ali imaš punu slobodu da pomisliš da sam licemjer, boli me briga.

Poznajem ovaj prostor jako dobro i nema šanse da će mi iko reći da je ijedan kolektiv (govorim o srednjoj Bosni) išta tolerantiji od drugog. Radi se o APSOLUTNO o istom profilu ljudi.
[/quote]

O.K. vjerovatno imaš dobru namjeru, ali , vjeruj mi, ne mislim to za mnoge druge forumaše i njihove komentare !
ivannn

#80 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by ivannn »

Fudo Bosna wrote:
ivannn wrote:nikad bizarniji dopis ne pročitah od prijetnji, oksimorona, uz to i nepismen ("božični")

a tu nisu nikakvi vjerski rituali niti mise ili što već na otvorenom. već ljudi koji se nonšalantno druže uz kuhano vino i djeda mraz kapice. svašta
Mogu li moji sunarodnjaci, Bošnjaci /muslimani na nonšalatno druženje uz prigodan mevludski program ispred crkve u Ljubuškom ili Tomislavgradu, ako može,odmah ćemo se ograditi od priopćenja Bugajanskog muftijstva :roll: ???
niti jednog religijskog simbola tu nema. već tipični iskomercijalizirani program uz pop pjesmuljke (a la Last christmas), mezu i tople napitke. s prigodnom dekoracijom. takvi sajmovi su u svakom selu diljem europe čak i nekršćanskog svijeta - azije i bliskog istoka.
tututuuuu

#81 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

beniciodeltoro wrote: Ti si izgleda hrvatska verzija onih što dođu iz dijaspore pa sa autom 120 na sat kroz selo u RS prođu sa ljiljanima
Ne, zivim u centru Sarajeva. nikad nisam volio prijetnje nad manjima. al kad to dolazi za vjerske preznike i to od nekog ko bi treba biti primjer, kao sto je osoba od vjere, u ovom slucaju hodza, to me bas ljuti. Pismo je bas intonirano mrznjom i cisto prijetnjom od strane, ni manje ni vise nego hodze. zalosno i jadno. Sutra ce taj isti vjerovatno jadikovat o nesretnoj sudbini Bosnjaka u RS-u i njihovoj ugrozenosti.
arzuhal

#82 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by arzuhal »

Kada već pominjete multikulturalizam, neki dan sam čitao neke izjave (ili je bio intervju), ne mogu sad da se sjetim o kome je riječ da me ubiješ, samo znam vrlo dobro da je neki nacionalista sa dna kace i da nije domaći (pri tome mislim na prostor ex-Yu)...I lik potcrta ono što je i naš Dodik toliko puta naveo, a riječ je o rečenici frau Merkel po kojoj će ona izgleda ostati zapamćena najviše, osim ako nešto krupnije ne izrekne do smrti:

Multikulturalismus ist in der BRD absolut gescheitert!

Nema, dakle, tog nacionaliste i šoviniste danas a koji neće iskoristiti autoritet Kancelarke i kazat: Pa Angela Merkel je priznala kako je multikulturalizam - mrtav koncept! I šta onda tražimo?!
Walther

#83 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Walther »

Ovakve manifestacije se ne guraju pod nos... Kad se uzme obzir lokacija onda je sasvim jasno da se radi o provokaciji. Inace u svakoj normalnoj drzavi bi se odbila dozvola za takvu manifestaciju na toj lokaciji. Kod nas (nisam u BiH) sanse da dobijem dozvolu za neko XYZ guslanje pred crkvom 0. A za koncert ilahija I kasida bi me vjerovatno upitali za mentalno zdravlje...
tututuuuu

#84 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

salik79 wrote:
tututuuuu wrote:

Nije to malo slovo slucajnost. To pokazuje pravu pozadinu ovog i koji se prijezir i mrznja tu krije u pozadini. Sumnjam da bi napisao Bajram malim slovom.
:lol: :jbt: Jesi li iti kada cuo za pridjev?!
jesam. :D a nisam ja to prenio za nepismenost, ja sam se samo nadovezao na post forumasa za nepismenost, mozda malo brzopleto. :oops: :D uvijek kazem, sve covjek mora sam provjeriti, al eto, ne provjeri.
Last edited by tututuuuu on 05/12/2015 23:12, edited 1 time in total.
nasa

#85 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nasa »

tututuuuu wrote:
nasa wrote:Ne znam sto se cudite, kad djeca ne mogu zajedno u sklolu to bi mogli zajedno slaviti vjerske praznike.
Ja se ne cudim. Cudim se samo sto neko moze biti tako bezobrazan da nastoji ovo izrelativizirati drugacije prikazati nego nazvati stvar sto je. Cisti fasizam :D , da i ja jednom upotrijebim tu rijec. :D
Ma meni vala idu na zivce forumska iscudjavanja, nemam ja sta relativirati ovo ili ono, zna se odlicno da kod nas stvari nisu ni blizu bajnih kao I da pola ovih ljudi sto kometarise to ne radi iz uvjerenja u mogucnost suzivota ili iz dobrih namjera vec sto jedva doceka da negdje izbaci sve netrpeljivosti sto nosi u sebi...Kako god okrenes, bezbroj puta sam se I sama uvjerila, kod nas najveca vecina prica o suzoivotu I sve lijepo samo zato sto je to podobno pricati, a zagrebas samo malo po drugoj temi I otkrijes stravu od stavova.
pemanapemani

#86 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by pemanapemani »

Zabraniti sve skupove, bilo kad i bilo gdje, jer se svi održavaju u blizini vjerskih objekata ili na mjestima gdje su nekada bili vjerski objekti.

Kako gordo zvuči "vjerski objekti".
nasa

#87 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nasa »

ne dopuste pripremu i konzumaciju alkoholnih pića ili sajam izmjeste na drugo mjesto kako bi se izbjegle neugodnosti i mogući problemi.
javna povrsina i cao djaci. moze zabranjivati u dzamiji, vani ne i to je to. Ja da sam u Bugojnu obavezno bih otisao, iako nikad ne idem na ta priredbe vec kuci locem i zderem (kad otkuca sekunda iza 00.00, naravno :wink: ). Ponio bih fino i klempetine pa lijepo mezio da me Odza gleda.
uuuuuu mnogo si opasan

:lol: :lol: :lol:
salik79

#88 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by salik79 »

tututuuuu wrote:
jesam. :D a nisam ja to prenio za nepismenost, ja sam se samo nadovezao na post forumasa za nepismenost, mozda malo brzopleto. :oops: :D uvijek kazem, sve covjek mora sam provjeriti, al eto, ne provjeri.
Aluzija je bila na slovo Č ;-)
tututuuuu

#89 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

nasa wrote:
tututuuuu wrote:
Ma meni vala idu na zivce forumska iscudjavanja, nemam ja sta relativirati ovo ili ono, zna se odlicno da kod nas stvari nisu ni blizu bajnih kao I da pola ovih ljudi sto kometarise to ne radi iz uvjerenja u mogucnost suzivota ili iz dobrih namjera vec sto jedva doceka da negdje izbaci sve netrpeljivosti sto nosi u sebi...Kako god okrenes I bezbroj puta sam se I sama uvjerila da kod nas najveca vecina prica o suzoivotu I sve lijepo samo zato sto je to podobno pricati, a zagrebas amo malo po drugoj temi I otkrijes stravu od stavova.
ma ne iscudjavam se ja, znam ja to vrlo dobro. al kad neko pocne odmah prebacivati temu kao ovu na recimo Vitez, kao sto za napade u Parizu pocne prebacivati na Palestinu je vec mozda vise stvar do moderature.

Bas me zanima sad da je tema o Markalama i stradalim i sad recimo ja uskocim i pocnem o ugrozenim krscanima u Africi od Boko Harama. Pa kazem, nije sad da je ovo opravdavam, al znas eno Boko Haram je pobio tamo krscane... za koliko bih dobio ban... a par tipova to non stop ovdje radi kad su teme o ovim ili onim nedjelima muslimana, kako u BiH, tamo i na desetom kontinentu.
Fudo Bosna

#90 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Fudo Bosna »

ivannn wrote:
Fudo Bosna wrote:

Mogu li moji sunarodnjaci, Bošnjaci /muslimani na nonšalatno druženje uz prigodan mevludski program ispred crkve u Ljubuškom ili Tomislavgradu, ako može,odmah ćemo se ograditi od priopćenja Bugajanskog muftijstva :roll: ???
niti jednog religijskog simbola tu nema. već tipični iskomercijalizirani program uz pop pjesmuljke (a la Last christmas), mezu i tople napitke. s prigodnom dekoracijom. takvi sajmovi su u svakom selu diljem europe čak i nekršćanskog svijeta - azije i bliskog istoka.
Vidi, meni ne smeta, ali mi smeta licemjerje...

Ja sam odrastao u Sarajevu, gdje imaš pogotovu u starom dijelu grada, skoro 95 % Bošnjačko stanovništvo, čak i prije ovog nesretnog rata...
NIKAD nisam bio odgajan niti ja odgajam svoju djecu da mrze katolika ili pravoslavnog, jevreja...

Moj sin je, čak su ga zezali neki klinci iz razreda, imao i ima tel brojeve , vizitke i pozna skoro sve važnije sveštenike u Sarajevu,(bila sekcija u osnovnoj pa u srednjoj , nešto kao, (međureligijski dijalog/druženje) a vrlo smo ,moji i ja osobno tradicionalna , islamska/vjerska porodica, i sva familija mi je vjerski odgojena i upražnjava vjeru...

To meni nikada nije smetalo, ali NISAM za štand božični blizu džamije,( ako može biti shvačen negativno), tekbiranje ispred katedrale, ili da neko od pravoslavnih, zbog obilježja Božića ili Bajrama ispred SPC ili pravoslavne bogoslovije, u Zenici, Sarajevu ili Visokom, itd...,pomisli da su "federalni Srbi"/pravoslavci, građani II reda, u tome je poenta !!!
tututuuuu

#91 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

nasa wrote:
uuuuuu mnogo si opasan

:lol: :lol: :lol:
sta, sto bih jeo klempu? bi li me to upucali za to? Ili raznijeli bombom? :lol: I to mod ovdje? Jaoooo Samo slaboumnija osoba konzumiranje svojih prva na javnoj povrsini moze shvatiti kao prijetnju.

al evo, pojescu je u Sarajevu. :-D
vazi

#92 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by vazi »

neko vec rece da je sve izmisljotina

http://www.bug.ba/ogranak-matice-hrvats ... bozic.html

Mene samo interesuje kome i zasto treba ta izmisljotina :?
tututuuuu

#93 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by tututuuuu »

salik79 wrote:
tututuuuu wrote:
Aluzija je bila na slovo Č ;-)
aha, moja greska, brzopletost u zaru borbe. :D
belfy

#94 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by belfy »

Fudo Bosna wrote: ...
Ma nemoj znači može se u tzv "hercegbosni" provocirati muslimane i pravoslavne, to "nije" pravi urnek, a "pravi urnek" su valjda Hrvati Zenice ili Sarajeva, ma nemoj? :izet: Pa tolerancija se i pokazuje prema manjini a ne tamo gdje si ti manjina?

Meni kao muslimanu običaji druge vjere ne smetaju, pa ni vino ili slično... Ali mi smetaju dvostruki aršini !!! :run:
o hljebe... ti ovdje govoris kako se tolerancija pokazuje prema manjini, ali ne bi i da se tolerancija pokazuje tamo gdje su Bosnjaci vecina, jer su oni drugi supci zato sto su netolerantni. jebo te logika. tim slijedom mi trebamo biti isti ili veci supci (i netolerantniji) da bi njima pokazali kako oni trebaju biti tolerantni. jel to taj sklop?

koji vam je klinac vise. ne mozes reci da nisi supak ukazujuci kako postoji veci supak od tebe. valjda se trebas truditi da budes bolji, a ne pokusavati da budes gori tako sto ces prstom ukazivati na veca govna. kako vas mozak to vari uopste?
arzuhal

#95 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by arzuhal »

Nego, htio sam da kažem da, ako je to naše, hercegovačko vino, onda ok, ne treba dirat ljude, al' ako je uvozno kakvo: MR'Š PA KUČI TO KUHAJ I DIJELI! :twisted:

Što rek'o onaj efendija neđe u Krajini, na hutbi:

- Mi nemamo poštovanja prema sebi! Mi uzimamo uvoznu piletinu pored toliko naše, paprike iz Makedonije i odakle sve već, pored naših zdravih paprika, pivo se uvozi hrvatsko pored našeg ''Unskog bisera''...
Fudo387

#96 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by Fudo387 »

arzuhal wrote:- Mi nemamo poštovanja prema sebi! Mi uzimamo uvoznu piletinu pored toliko naše, paprike iz Makedonije i odakle sve već, pored naših zdravih paprika, pivo se uvozi hrvatsko pored našeg ''Unskog bisera''...
:lol: :lol: :lol: :lol:
annoy

#97 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by annoy »

vazi wrote:neko vec rece da je sve izmisljotina

Pa i nije baš tako kako kažeš.
Demantiraju pretenciozne naslove o "zabranjenom Božiću". Očito se ništa nije uspjelo zabraniti, ali u navodu stoji da postoje određeni zahtjevi IZ kojim su oni "zatečeni".

Inače, ako se radi o javnom prostoru gdje se i inače održavaju događaji, ne znam o čemu govorimo, to se ne može svojatati.
ivannn

#98 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by ivannn »

vazi wrote:neko vec rece da je sve izmisljotina

nažalost vijest je točna

jedino je demantiran pretenciozan naslov iz novina "U Bugojnu zabranjen Božić"
novine ko novine - radi bolje prodaje i klika više sve rade
kecher II

#99 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by kecher II »

Fudo Bosna wrote:Pa to je za muslimane u večinski katoličkim djelovima BiH misona imenica,ne može ni pod razno, Ljubuški, Z Mostar, Grude, a kada to neko iz IZBIH samo napomene, skrene pažnju,tamo gdje su katolici manje brojni, odmah, aman/zaman, e to se drugar zove LICEMJERJE !!!
a u cemu je onda razlika izmedju "tolerantnih" bosnjaka/muslimana i svih ostalih "netolerantnih" u BiH. bosnjaci/muslimani se dice svojom tolerantnoscu a onda na prakticnim primjerima pokazu da se u sustini ne razlikuju od ovih ostalih "netolerantnih", da li je to licemjerje?
mislim da se mi u BiH moramo pomiriti sa cinjenicom da smo netolerantno i diskriminatorno drustvo i da na tome moramo raditi kroz gradjanske nereligijske inicijative i aktivnosti a ne prepustati to vjerskim zajednicama jer ce nas one samo uvesti u jos vece blato od ovog u kojem jesmo ako moze gore od ovog u tom smislu.
nasa

#100 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu

Post by nasa »

tututuuuu wrote: ma ne iscudjavam se ja, znam ja to vrlo dobro. al kad neko pocne odmah prebacivati temu kao ovu na recimo Vitez, kao sto za napade u Parizu pocne prebacivati na Palestinu je vec mozda vise stvar do moderature.

Bas me zanima sad da je tema o Markalama i stradalim i sad recimo ja uskocim i pocnem o ugrozenim krscanima u Africi od Boko Harama. Pa kazem, nije sad da je ovo opravdavam, al znas eno Boko Haram je pobio tamo krscane... za koliko bih dobio ban... a par tipova to non stop ovdje radi kad su teme o ovim ili onim nedjelima muslimana, kako u BiH, tamo i na desetom kontinentu.
U normlnim okolnostima ovo ne bi ni zasluzilo temu jer bi se oni vec nesto izmedju sebe dogovorili, ovako...teme, clanci, objave po drustvenim mrezama I sl. sluze samo za stvaranje jos veceg jaza, sta god da se napise nakon postane nebitno jer najbitnije je da se konstantno pronalazi nesto sto koci, sto govori da drugi nisu fini itd.
Post Reply