Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
-
broj dva
#676 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Cast izuzetcima ali generalno, pored vegetarijanaca, feminista i religiozni ljudi postoji li jos neka socijalna grupa koju je tako lako uvrijediti ??
Last edited by broj dva on 07/12/2015 15:25, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#677 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Glede dominacije i poklapanja, to ti je u Zenici gotova stvar. Bugojno isti slucaj, sem nekih pokusaja od festivalcica.tandmand wrote:Ako imaju bilo kakav drugi prostor u vlasništvu IVZ ili negdje drugo to organizovati u zatvorenom prostoru a umjesto toga to race na šetnici, to mi ne izgleda u redu. Djeluje kao vid vjerskog marketinga, pokazivanje dominacije, poklapanja i sl._BataZiv_0809 wrote:Eno u Zenici na glavnoj setnici postave stolove za kolektivni iftar, pa im niko nije rekao, de sklonite se da ne bi bilo problema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#678 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
U neposrednoj blizini je Čaršijska džamija, jedan biser otomanske arhitekture. Uz njega je predviđena izgradnja islamskog centra, u kojoj bi bilo sjedište muftiluka, biblioteka, sahat kula i jos svasta nesto.tandmand wrote:Ako imaju bilo kakav drugi prostor u vlasništvu IVZ ili negdje drugo to organizovati u zatvorenom prostoru a umjesto toga to race na šetnici, to mi ne izgleda u redu. Djeluje kao vid vjerskog marketinga, pokazivanje dominacije, poklapanja i sl._BataZiv_0809 wrote:Eno u Zenici na glavnoj setnici postave stolove za kolektivni iftar, pa im niko nije rekao, de sklonite se da ne bi bilo problema.
Narod je davao pare na sergijama, zvali se oni brojevi za doniranje, trazile se pare od privatnika, gradiliste je cak blokiralo javni put i prolaz. Izgradjena je betonska konstrukcija i na tome je stalo.
Sad je to parking
Predsjednik islamske zajednice (ili je neka druga funkcija, ali je važna čivija) je lik koji kad umre upraznit ce jedno 5 radnih mjesta
-
Drinski
#679 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Intersantno, a zasto onda grad naplaćuje parking (koji je na dobru u općoj upotrebi) po gradu? I drugo, ako parkinge ne gradi grad, zasto Jasmin Imamović priča o parkingu kod UKC-a? I uopće, da li ti znas kako se pristupa izgradnji nekog objekta u gradu, da li znas sta je urbanistički plan i sl.?nightvision wrote: Gdje ba opstina treba predviditi parking? Halo bolan, to je obaveza investitora, uostalom eto covjek rece da ima parking, kojeg stvarno nisam vidio jer ne zalazim tamo. Ali ocigledno to ne smeta ljudima da parkiraju kao divljaci kada krenu u dzamiju jer su zasticena vrsta, poput polarnih medvjeda.
- tandmand
#680 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Kod nas se pokušavaju "na silu" primjenjivati standardi vjerskih festova iz Njemačke ili čak iz Turske a zaboravlja se da je ovo Balkan, ljudi osjetljivi, velikih očiju i ušiju. Nekad se slavilo 600. godina od Kosovske bitke i nosale mošti kneza Lazara kroz Jugoslaviju ....Fudo387 wrote: Glede dominacije i poklapanja, to ti je u Zenici gotova stvar. Bugojno isti slucaj, sem nekih pokusaja od festivalcica.
-
Fudo387
#681 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
A jbg jarane, to je tako, gledaj svog posla i ne eksponiraj se previse, ideale ganjaj po internetu. Vidis naseg Batu, i on subaru na glavu nabijetandmand wrote:Kod nas se pokušavaju "na silu" primjenjivati standardi vjerskih festova iz Njemačke ili čak iz Turske a zaboravlja se da je ovo Balkan, ljudi osjetljivi, velikih očiju i ušiju. Nekad se slavilo 600. godina od Kosovske bitke i nosale mošti kneza Lazara kroz Jugoslaviju ....Fudo387 wrote: Glede dominacije i poklapanja, to ti je u Zenici gotova stvar. Bugojno isti slucaj, sem nekih pokusaja od festivalcica.
samo na forumu, evo ti pita pa ga nagovori da je pronosa Zanatskim, hoce u qrcu, nije lud.
- tututuuuu
#682 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ej, al pazi ti koji su to balvani pisali. Tocenje alkohola se kosi sa "tradicionalnim vrijednostima modernog svijeta"
Koji contradictio in adjecto.
A tek da se tocenje alkohola uopce kosi s bilo cim modernim.
Balvani.
Last edited by tututuuuu on 07/12/2015 16:07, edited 1 time in total.
- tututuuuu
#683 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
reci mi sta je to tebi glupost?Kikibombona wrote:Kakve gluposti valjas?tututuuuu wrote:ja ne znam kako to hoda u islamu i je li tu normalno prijetiti, al moj zdrav razum nalaze da nije. U krscanstvu svakako nije. Nek si on tati prijeti. Da je drzava kako treba pokucala bi mu policija na vrata.
Uz to dovoljno govori da se manifestacija odrzava na trgu koji je ionako prepun kafica gdje se odavno toci alkohol.
Isto tako ne znam da iko prijeti homoseksualcima u katolicanstvu. njima se jednostavno ne dopusta crkveno sklapanje braka jer to nije u skladu sa vjerom, i to je tako i sto se mene tice to je potpuno opravdano jer niko te ne sili da budes homoseksualac a isto tako niko te ne sili da sklapas crkveni brak. al niko njima ne brani da budu homoseksualci, a kamo li prijeti na bilo kakav nacin.
tako da, ja nisam musliman, ne idem u dzamiju, ne zanima me ni dzamija ni islam, pa tako si hodza moze u su*ak zabiti svoje zahtjeve.
Kojem krscanstvu?
Ovom krscanstvu koje nema nikakve poluge moci, koje je potisnuto na margine odlucivanja!?
Ili je rijec o krscanstvu koje je stoljecima imalo poluge moci u svojim rukama!??
To bi bilo kao da ja pisem kako je neki zlocinac osudjen na 40 godina samice prestao ciniti zlocine i naprasno postao gradjanin sa kojim drustvo nema nikakvih problema.
-
ja1986
#684 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
U prilog ovoj tvrdnji, postavljam pitanje. Kako to da kladionica ( kocka zabranjena po Islamu) nije problem, mada se nalazi blize Dzamiji nego sto je ovaj advent zgradi za administarciju IZ. Kladionica ce raditi 365 dana u godini, a ovo ce trajati par dana. Koje je onda "vece zlo"???
Ponavljam, klasicne politicke, predizborne igre gdje se vise ne biraju sredstva i gdje je cilj, nazalost, vracanje zalutalih ovaca i njihovo sto glasnije blejanje. To vam je situacija iz B.
- tututuuuu
#685 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
je, drzala nas je u mraku. al borbom u Europi smo se izborili za sekularizam pa se tako i dalje treba boriti da ga zadrzimo. Medjutim ono sto Kiki i ostali zagovaraju je druga krajnost, oni bi zadirali u osobne stavove i izobre pojedinca, bas kao sto je Crkva nekad radila. Vjere je i treba biti cisto osobna stvar, kao i recimo udruzenje sahista. Zivi i pusti druge da zive i problema nece biti. Al to do hodze naseg milog ne dopire.Bodkin wrote:1000 godina nas crkva u mraku drzala i sad su ok. Dajmo onda i islamu jos 500Kikibombona wrote:Kakve gluposti valjas?tututuuuu wrote:ja ne znam kako to hoda u islamu i je li tu normalno prijetiti, al moj zdrav razum nalaze da nije. U krscanstvu svakako nije. Nek si on tati prijeti. Da je drzava kako treba pokucala bi mu policija na vrata.
Uz to dovoljno govori da se manifestacija odrzava na trgu koji je ionako prepun kafica gdje se odavno toci alkohol.
Isto tako ne znam da iko prijeti homoseksualcima u katolicanstvu. njima se jednostavno ne dopusta crkveno sklapanje braka jer to nije u skladu sa vjerom, i to je tako i sto se mene tice to je potpuno opravdano jer niko te ne sili da budes homoseksualac a isto tako niko te ne sili da sklapas crkveni brak. al niko njima ne brani da budu homoseksualci, a kamo li prijeti na bilo kakav nacin.
tako da, ja nisam musliman, ne idem u dzamiju, ne zanima me ni dzamija ni islam, pa tako si hodza moze u su*ak zabiti svoje zahtjeve.
Kojem krscanstvu?
Ovom krscanstvu koje nema nikakve poluge moci, koje je potisnuto na margine odlucivanja!?
Ili je rijec o krscanstvu koje je stoljecima imalo poluge moci u svojim rukama!??
To bi bilo kao da ja pisem kako je neki zlocinac osudjen na 40 godina samice prestao ciniti zlocine i naprasno postao gradjanin sa kojim drustvo nema nikakvih problema.
-
Fudo387
#686 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ejs, nekad?tututuuuu wrote:Medjutim ono sto Kiki i ostali zagovaraju je druga krajnost, oni bi zadirali u osobne stavove i izobre pojedinca, bas kao sto je Crkva nekad radila.
A sad to vise ne radi?
- tututuuuu
#687 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
ako se Bajram slavi na trgu, sto bi se Bozic slavio tamo negdje ispred crkve, daleko od ociju javnosti? Sto vi ne slavite Bajram ispred dzamija?tandmand wrote:Eee za muslimane da ne izlaze iz dzamijskog harema a onima koji održavaju Božićni sajam dati trg - javnu površinu. Taj sajam ko biva sekularna manifestacija? Dupli standardi ..._BataZiv_0809 wrote: Hozda mora prihvatiti da zivi u sekularnoj drzavi, mada se itekako batrga kroz pukotine koje je ovaj sistem napravio u toj proklamovanom sekularnosti.
Mora prihvatiti da je zona njegovog uticaja mihrab, dzamija i dzamijski harem, a da je trg javna povrsina, za cije uredjenje svi placaju porez i da tu vaze druga pravila igre.![]()
Na slikama se vidi da crkva u Bugojnu (centar grada) ima prilično veliko crkveno dvorište ali eto njima treba sekularna površina.![]()
- Fudo Bosna
#688 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Kikibombona wrote:Fudo Bosna wrote:
Jos nisam upoznao nijednog fanatika koji je priznao je fanatik, tako da ni od tebe ne ocekujem priznanje.
Isto tako, bilo bi dobro da govoris u svoje ime a ne da se krijes iza Bosnjaka i vjernika. Ja koliko mogu vidjeti vecina Bosnjaka osudje bugojanskog hajvana i seljac'nu. Govori u svoje ime, sta se krijes iza copora. Tako i ISIL pocinje saopstenje 'mi muslimani...'. I Dodik pocinje saopstenje sa 'mi Srbi...'. Nemoj se kriti.
Ovakvim potezima se samo produzava spirala mrznje. Sutra neki katolicki fanatik iz Capljine moze hladno traziti zabranu okupljanja muslimana bilo gdje. Moze traziti zabranu islama u cjelosti. Ako ti trazis zabranu negdje, ja mogu traziti zabranu svugdje. Jer, ko si ti da odredjujes KOLIKO DALEKO treba ici? Ako se zakon prestane postovati, onda vise nema nikakvih granica i pravila, sve je dozvoljeno.
CITAT; "vjerskog fanatizma":
Naravno , abrahamskoj braći katolicima,Hrvatima, pozdrav, mir/selam, želimo Vam sve najbolje, NAMA VJERNICIMA VAŠE ISPOVJEDANJE VJERE NE SMETA, ali mi, Bošnjaci vjernici, smetamo nacionalistima
Nisi se ni izvinuo zbog očite, laži /imputiranja, tzv. o vjerskom fanatizmu,(predočio ti crno na bijelo šta sam postao),(fanatizam niđe veze), nego mi još imputiraš "čopore", jadan si i bijedan , (pravi moralni patuljak), i ti govori u svoje ime, a klix forum sigurno jeste sve , ali ponajmanje, "večina Bošnjaka"
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#689 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini
Javnim prostorom upravlja opčina a ne nevladine organizacije i pojedine interesne skupine
ovi naprtkovci su potpuno u pravu i sad kad su ovi vaki konji trebaju im i krme jeno okrenut na bazaru
Javnim prostorom upravlja opčina a ne nevladine organizacije i pojedine interesne skupine
ovi naprtkovci su potpuno u pravu i sad kad su ovi vaki konji trebaju im i krme jeno okrenut na bazaru
- beniciodeltoro
#690 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
U islamu krme spada u istu kategoriju kao alkohol tako da pomišljati na krme kao neki znak inata je suvišno i nema potrebe jer je se isti efekat postigao sa vinom na sajmu.JoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini![]()
![]()
- rumenige_brajtner
#691 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
3 najveća straha prosječnog bošnje su;JoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini![]()
![]()
- ofiraža
- propuh
- krmetina
dakle, ovdje je očito stvar u sljedećem; smeta im što će se izofirat kako su pili alkohol i jeli krmetinu, a još ih propuh napuho.
- Kikibombona
#692 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Na marginama odlucivanja!tututuuuu wrote:
reci mi sta je to tebi glupost?I o cemu ti ovdje uopce pises te kakve ovo veze ima s mojim postom? Krscanstvo je, osobito katolicanstvo napokon tamo gdje treba biti.
Kada se pitalo katolicke teologe Evropa je bila crna rupa i mjesto zlocina.
Isto je sa nacizmom. Kada ga nema na vlasti sve je ok.
- tututuuuu
#693 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Zapravo kako je meni osoba jedna pricala alkohol je veci grijeh. Al kao sto znamo Bosnjak vulgaris itekako pije, svinjetina, ili ti krmetina je pak tabu uglavnom iz nekih drugih razloga.beniciodeltoro wrote:U islamu krme spada u istu kategoriju kao alkohol tako da pomišljati na krme kao neki znak inata je suvišno i nema potrebe jer je se isti efekat postigao sa vinom na sajmu.JoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini![]()
![]()
Ja sam isto pisao da bi trebali sad tamo napraviti trpezu i udariti po klempetini.
- Kikibombona
#694 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Apsolutno ne. Kiki je sekularista i demokrata, samo ima civilizacijsku i moralnu obavezu ukazati na zlo katolicanstva... Nikada ne treba prestati ukazivati, nikada dozvoliti ljudima da zaborave o kakvom se zlu radi. Demokratskim putem se treba boriti da katolicanstvo bude sto dalje od sistema odlucivanja.tututuuuu wrote:
je, drzala nas je u mraku. al borbom u Europi smo se izborili za sekularizam pa se tako i dalje treba boriti da ga zadrzimo. Medjutim ono sto Kiki i ostali zagovaraju je druga krajnost, oni bi zadirali u osobne stavove i izobre pojedinca, bas kao sto je Crkva nekad radila. Vjere je i treba biti cisto osobna stvar, kao i recimo udruzenje sahista. Zivi i pusti druge da zive i problema nece biti. Al to do hodze naseg milog ne dopire.
- tututuuuu
#695 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
pa i treba biti na marginama odlucivanja i tu ce i ostati, za to se Europa i borila. moze dijeliti savjete, pomagati gladnim, siromasnim, stipendirati itd... i to je to. Medjutim, sad u Europu dolaze oni kojima je to strano i sukobi su neizbjezni, i to nisu sukobi vjera, vec sekularizma i radikalizma, al to je druga tema.Kikibombona wrote:Na marginama odlucivanja!tututuuuu wrote:
reci mi sta je to tebi glupost?I o cemu ti ovdje uopce pises te kakve ovo veze ima s mojim postom? Krscanstvo je, osobito katolicanstvo napokon tamo gdje treba biti.
Kada se pitalo katolicke teologe Evropa je bila crna rupa i mjesto zlocina.
Isto je sa nacizmom. Kada ga nema na vlasti sve je ok.
- Jack Be Nimble
#696 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Kada se gradila dzamija gdje se ja nalazim u po frke doslo par popova iz obliznjih crkava sa alatkama i pitali treba li pomoc? I od tada svakog Bajrama ti popovi sa svojim familijma su u prvom redu kada treba klanjati namaz. Dolaze na zajednicki iftar, naprave neku svoju hranu, naravno bez svinjetine i alkohola.Jack Be Nimble wrote:beniciodeltoro wrote:Umjesto da izadje pa da se druzi sa njima i siri toleranciju, multikulturu on bi njih tjerao u ime tolerancijeZašto bi hodža izašao, družio se i širio mir na mjestima gdje se toči alkohol? Hajmo ovako, što katolici taj dan ne piju šerbe zbog multi-kulti pa bi onda veće šanse bile da im se i hodža pridruži
Isto tako za vrijeme Bozica, Uskrsa hodza i jos ljudi idu njima u crkvu. Hodza isto donese neke darove, oni piju svoje suho vino, hodza pije caj i druze se.
To je tolerancija jednog drugog i uvazavanje multikulti. Sve dok se katolici ne piju vino nan prostoru IZ/dzamije je sasvim OK. Nemaju potrebe da piju serbe, kao sto ni hodza nema potrebe da pizdi oko nicega.
- tututuuuu
#697 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
ja tebe pitam, koje to zlo danas a katolicanstvo radi ili propagira? gdje je to katolicanstvo "na vlasti"? Ti si radikalni ateist, isti qurac kao i radikalni vjernik ako mene pitas.Kikibombona wrote:Apsolutno ne. Kiki je sekularista i demokrata, samo ima civilizacijsku i moralnu obavezu ukazati na zlo katolicanstva... Nikada ne treba prestati ukazivati, nikada dozvoliti ljudima da zaborave o kakvom se zlu radi. Demokratskim putem se treba boriti da katolicanstvo bude sto dalje od sistema odlucivanja.tututuuuu wrote:
je, drzala nas je u mraku. al borbom u Europi smo se izborili za sekularizam pa se tako i dalje treba boriti da ga zadrzimo. Medjutim ono sto Kiki i ostali zagovaraju je druga krajnost, oni bi zadirali u osobne stavove i izobre pojedinca, bas kao sto je Crkva nekad radila. Vjere je i treba biti cisto osobna stvar, kao i recimo udruzenje sahista. Zivi i pusti druge da zive i problema nece biti. Al to do hodze naseg milog ne dopire.
Last edited by tututuuuu on 07/12/2015 17:25, edited 1 time in total.
- spreca
#698 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
ma ovaj iz IZ zavidan sto on nesmije malo kuhanog vinaJoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini![]()
![]()
-
sarajevoxxxx
#699 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Po islamu kocka je gora od svinjetine.Kladionica par metara od zgrade Medžlisa, kafić gdje se toči alkohol par metara od zgrade Medžlisa.Banka unutar same zgrade Medžlisa.beniciodeltoro wrote:U islamu krme spada u istu kategoriju kao alkohol tako da pomišljati na krme kao neki znak inata je suvišno i nema potrebe jer je se isti efekat postigao sa vinom na sajmu.JoseMujica wrote:šta koje chune ima ove iz Međedlisa bolit kita šta ko radi na javnoj površini![]()
![]()
Podržavam kikija u potpunosti. Džamija treba da brine o duhovnom, zapad je krenuo naprijed onda kada su se odvojili od crkve.Naša IZ 20 godina jednostavno manipulira masama, za sve se pitaju nikada nizašta ne odgovaraju.
- tandmand
#700 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
tututuuuu wrote: ako se Bajram slavi na trgu, sto bi se Bozic slavio tamo negdje ispred crkve, daleko od ociju javnosti? Sto vi ne slavite Bajram ispred dzamija?
E sada da li se turbofolk koncerti, opijanja po kafanama i sl. mogu smatrati proslavom Božića, Bajrama to je već teološko pitanje.Glavna proslava Kurban-bajrama u Hrvatskoj održana je u Islamskom centru u Rijeci, a cijeli događaj izravno je prenosila Hrvatska radio-televizija. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović, u bajramskoj hutbi je izrazio zabrinutost zbog aktualnih događaja u Iraku i Siriji koji žele predstaviti islam u svjetlu kakav on nije, a to je nasilje.
Pristojan koncert povodom vjerskom praznika sasvim je u redu ili neka druga slična manifestacija ali pošto je ovo Balkan uvijek paziti da to neko ne protumači kao provokaciju ili vrijeđanje njegovih svjetonazora. No, ako bi neko u Mostaru, na Bulevaru, preko puta iznimno visokog tornja katoličke crkve, organizovao neku islamsku vjersku proslavu tipa Mevlud; sigurno bi bilo začudno zašto to nije urađeno na nekoj od mnogobrojnih javnih površina u Mostaru.
Da su onaj iftar ispod starog Mosta pomjerili na Bulevar ili čak na Španski trg, bilo bi u najmanju ruku sumnjivo.