Tvoja sloboda nevjerovanja nije uopce bila upitna. Pitanje je bilo @nightvisionovog nabijanja na neku stvar onoga sto mi je najvrjednije u zivotu, odnosno Boga, na sta je uslijedilo moje pitanje kako bi se on osjecao da mu neko majku u tom kontekstu spomene. Zar je ovo tako tesko shvatiti?_BataZiv_0809 wrote:Ponavljam i tebi, kao i saliku, vase uvjerenje i sloboda vjerovanja nisu nista veci od moje slobode nevjerovanja. Ne odredjujem ja nikome nista, ravnopravni smo, ali bioloske i drustvene kategorije nisu isto.beniciodeltoro wrote: Samo što većina vjernika gleda to iz drugačije perspektive. Uglavnom ljudi koji su ateiste ili koji su došli do tačke da sebi postavljaju pitanja kako smo nastali i sumnjaju u Boga su spremni da uopšte razmatraju kako je vjera ustvari izbor svakog pojedinca. Većina smatra da se podrazumijeva da Bog postoji i da nas je on stvorio i to smatraju činjenicom poput činjenice da nas je naša majka rodila "Hvala dragom Allahu što me stvori ovakvog spaćnog", "Uz Božju pomoć mati se porodi u onakvim teškim uslovima" i slično.
Ne možeš jednostavno na osnovu tvog stava, uvjerenja i šta ti smatraš izborom drugima određivati šta je uvreda a šta ne jer za mnoge oni nisu birali svojom voljom Boga nego je Bog njih izabrao.
To bi bilo sada isto, da se vratimo na primjer sa majkom, da se pojavi sada neki teoretičar i kaže da nas nije mati niti jedna druga žena rodila i da su nas proizveli na drugačiji način jer ko se od nas sjeća prvog dana života kada smo tek došli na ovaj svijet i iz tog razloga on može tebi opsovati mater i ne smata to uvredom.
Ako se pojavi takav teoreticar, to ne znaci da ce njegova teorija biti opceprihvacena. Pa tako logicnu stvar kao sto je evolucija tuku iz svih oruzja, a da prihvate takvu konstrukciju koju si ti napisao
Edit: "@rumenigeovog nabijanja" (izvinjavam se)