Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu._BataZiv_0809 wrote:Majka je bioloska kategorija isto kao i rasa, spol, seksualna orjentacija.salik79 wrote:
A kada se majka spominje to ne spada u "slobodu govora"?! Ako je tako, bujrum, da se nadjemo i odemo jedan drugoga prijaviti za uvredu (kao, ti meni Boga, ja tebi majku), da vidimo sta je stvarna sloboda govora. Po tvom bi samo ja dobio prijavu?!
Reci da je neko glup jer je crnac/zena/homoseksualac nije sloboda govora.
Ali reci da je neko glup jer mu je Koeljo najbolji pisac/Moamer Kasumovic najbolji glumac/ jeste sloboda govora jer je on tako izabrao.
Tako si i ti izabrao da vjerujes u neko bozanstvo i izabrao si da te psovanje istog vrijedja.
Ja svoju mater nisam birao (a i da sam birao bolju ne bih izabrao) i samim tim psovanje istog nije sloboda govora.
Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
- salik79
#576 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
-
Drinski
#577 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
kako ne smeta, ako ljudi pišu pisma, pa nije ovaj Vahid iz SA ili cemo kazati sada da je sve uvezeno iz SA i da se niko ne smije buniti.. tradiciju ponekada treba i promijeniti, ima izjava dr Rajka Danilovica kojoj se navodi da su neki SRbi, tamo 1983.godine, govorili da je njih strah sto Muslimani dobijaju ista prava kao Srbi...e sada jel treba da se to proglasi "dobrim praksama" ili ne?animals wrote: Ja ti samo pokusavam reci da normalnim vjernicima muslimanima, to ne smeta..
vec uvoznim..znaci radikalni vehabizam, uvezen iz SA, je uzrok svega..
to nije tradicija Bosanski muslimana, koju pokusavaju da im nametnu,
kao odbranu od velikosrpstva ili velikohrvatstva..
Slazem se sa onim koji tvrde da se pojedinci zloupotrebljavaju vjersku osjetljivost, ali je moja reakcija na temi bila odgovor na trolove i provokatore.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#578 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Cekaj malo. Sloboda vjerovanja implicira i slobodu nevjerovanja. Ovo je sekularna drzava i nijedno filozofsko tumacenje nema prioritet nad drugim. U prevodu na naski: tvoja sloboda da vjerujes nije nista veca od moje slobode da ne vjerujem.salik79 wrote:
Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu.
Sad sto su vjerske institucije izuzete od placanja poreza, sto se vjerski sluzbenici petljaju u politicke procese... to su manjkavosti nase demokratije.
- rumenige_brajtner
#579 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
to je ustavna kategorija samo zato što je religija uvijek bila kurva politike. od nastanka religije, pa do danas. dakle, obična poluga kojom politika kontroliše marvu. doduše, u idiotskim zemljama poput saudijske arabije i/ili vatikana, ona je ta koja kontroliše politiku.salik79 wrote: Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu.
- salik79
#580 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Kakve to sada veze ima sa ovom prepiskom izmedju mene i @nightvisiona?! De se ti, ziv bio, malo vrati koji post unazad i vidi na sta sam ja reagovao!_BataZiv_0809 wrote:Cekaj malo. Sloboda vjerovanja implicira i slobodu nevjerovanja. Ovo je sekularna drzava i nijedno filozofsko tumacenje nema prioritet nad drugim. U prevodu na naski: tvoja sloboda da vjerujes nije nista veca od moje slobode da ne vjerujem.salik79 wrote:
Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu.
Sad sto su vjerske institucije izuzete od placanja poreza, sto se vjerski sluzbenici petljaju u politicke procese... to su manjkavosti nase demokratije.
-
nightvision
#581 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
A to nema parkinga na Zlokovcu? Ti bi kao tuzlak trebao znati da ima. Nego, kada si vec ranije potegao pitanje o projektovanju naselja, zar nije IZ trebala razmisljati o parkingu prilikom gradnje dzamije? Ili je to u opstinskom domenu?Drinski wrote:ma jok, pa na Stupinama, sta cu parkirati kod dzamije kad tamo ne idem.nightvision wrote: Gdje parkiras? Na trotoar? Hajde bogati, sta te briga, znas da te nece kazniti.
Ima parkinga i te kako, ne moras autom u kafic uci. A ni u dzamiju. Mozes parkirati i dvjesta metara dalje i prosetati, ali mrskoca je najgora bolest.
A osim toga, ti bi ko tuzlak, trebao da pomislis i da oni sa Zlokovca imaju pravo na parking, neces valjdi i njih u Si selo ili na Stupine.
Da se vratim na temu. Sramotno je i licemjerno od IZ Bugojna zahtijevati da se zivot na javnim mjestima prilagodjava obicajima islama. Pogotovo kada se zna da je klanje kurbana na javnim mjestima postala opsteprihvacena pojava.
Kao sto rekoh. Dva lica tolerancije.
Moze sve, ali dok je onako kako se nama svidja. Tolerantno, do jaja. Ne smijem ni pomisliti kako se ta tolerancija ispoljava u islamskim zemljama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#582 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ja sam reagovao na poistovjecivanje bioloskih i drustvenih kategorija i to je sve. A vi imate potpunu slobodu da nastavite prepiskusalik79 wrote:
Kakve to sada veze ima sa ovom prepiskom izmedju mene i @nightvisiona?! De se ti, ziv bio, malo vrati koji post unazad i vidi na sta sam ja reagovao!
- salik79
#583 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ne, politika i politicari, dakle ljudi, su te kurve koje zloupotrebljavaju cistu kucu za svoje necasne radnje.rumenige_brajtner wrote:to je ustavna kategorija samo zato što je religija uvijek bila kurva politike. od nastanka religije, pa do danas. dakle, obična poluga kojom politika kontroliše marvu. doduše, u idiotskim zemljama poput saudijske arabije i/ili vatikana, ona je ta koja kontroliše politiku.salik79 wrote: Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu.
- salik79
#584 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ne, nije ovdje bila rijec o biologiji, i ti to itekako dobro znas._BataZiv_0809 wrote:Ja sam reagovao na poistovjecivanje bioloskih i drustvenih kategorija i to je sve. A vi imate potpunu slobodu da nastavite prepiskusalik79 wrote:
Kakve to sada veze ima sa ovom prepiskom izmedju mene i @nightvisiona?! De se ti, ziv bio, malo vrati koji post unazad i vidi na sta sam ja reagovao!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#585 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Za mene jeste.salik79 wrote:
Ne, nije ovdje bila rijec o biologiji, i ti to itekako dobro znas.
Ne krijem svoje filozofsko ubjedjenje ni konsekventan stav da nam je potrebna sekularna drzava po uzoru na De Golovu Francusku ili Ataturkovu Tursku.
Svako sirenje religijske dogme van sfere njenog prirodnog habitusa, vodi nuzno do ovakvih problema o kojima diskutujemo.
-
Drinski
#586 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
nisam tuzlak, ali naravno da općina treba da razmislja o parkinzima, imas ono preduzeće koje se bavi i naplatom parkinga, pa je u nadležnosti općine (ajd sada je to gradska uprava) projektovanje itd., pa nece valjda sada IZ da pravi, pored fabrika, i parkinge...Zlokovac nema parkinga osim ako ne parkiras uz ulicu a slozicemo se da to je jako mali paring u odnosu na to naselje...nightvision wrote:A to nema parkinga na Zlokovcu? Ti bi kao tuzlak trebao znati da ima. Nego, kada si vec ranije potegao pitanje o projektovanju naselja, zar nije IZ trebala razmisljati o parkingu prilikom gradnje dzamije? Ili je to u opstinskom domenu?Drinski wrote: ma jok, pa na Stupinama, sta cu parkirati kod dzamije kad tamo ne idem.
A osim toga, ti bi ko tuzlak, trebao da pomislis i da oni sa Zlokovca imaju pravo na parking, neces valjdi i njih u Si selo ili na Stupine.
Da se vratim na temu. Sramotno je i licemjerno od IZ Bugojna zahtijevati da se zivot na javnim mjestima prilagodjava obicajima islama. Pogotovo kada se zna da je klanje kurbana na javnim mjestima postala opsteprihvacena pojava.
Kao sto rekoh. Dva lica tolerancije.
Moze sve, ali dok je onako kako se nama svidja. Tolerantno, do jaja. Ne smijem ni pomisliti kako se ta tolerancija ispoljava u islamskim zemljama.
sto se tice teme i kurbana, pa moj prvi ili drug post je bio upravo taj, da oni sada kolju kurban pred crkvom.
tolerancija u nekim islamskim zemljama nije nista gora od nekih krscanskih zemalja a primjera ima razno-raznih.
- salik79
#587 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ako mi jos objasnis poveznicu ovoga sa tvojom reakcijom na nasu prepisku bit ce_BataZiv_0809 wrote:Za mene jeste.salik79 wrote:
Ne, nije ovdje bila rijec o biologiji, i ti to itekako dobro znas.
Ne krijem svoje filozofsko ubjedjenje ni konsekventan stav da nam je potrebna sekularna drzava po uzoru na De Golovu Francusku ili Ataturkovu Tursku.
Svako sirenje religijske dogme van sfere njenog prirodnog habitusa, vodi nuzno do ovakvih problema o kojima diskutujemo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#588 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Pa objasnio sam ti, nema potrebe da se pravis nevjest. Sirenje religijskih dogmi u smislu poistovjecivanja sa bioloskim kategorijama je apsolutno neprihvatljivo.salik79 wrote:
Ako mi jos objasnis poveznicu ovoga sa tvojom reakcijom na nasu prepisku bit ce
Bar ne u Evropi. I u drzavi koja je ustavom definisana kao sekularna.
- rumenige_brajtner
#589 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
čistu kuću?salik79 wrote:Ne, politika i politicari, dakle ljudi, su te kurve koje zloupotrebljavaju cistu kucu za svoje necasne radnje.rumenige_brajtner wrote:to je ustavna kategorija samo zato što je religija uvijek bila kurva politike. od nastanka religije, pa do danas. dakle, obična poluga kojom politika kontroliše marvu. doduše, u idiotskim zemljama poput saudijske arabije i/ili vatikana, ona je ta koja kontroliše politiku.salik79 wrote: Sloboda vjerovanja je ustavna kategorija. Vrijedjanje vjere i njenih simbola je krivicno djelo podsticanja vjerske,...,...., mrznje. Kao sto rekoh - bujrum da se uvjerimo ko je upravu.

- salik79
#590 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Ne pravim se ja nevjest, upravo to ti cinis. Rijec je bila o vrijedjanju necijih osjecanja i nista drugo. Ali, po svom obicaju, tu si bio da budes svakom loncu poklopac. A pogotovo na ovakvim temama._BataZiv_0809 wrote:Pa objasnio sam ti, nema potrebe da se pravis nevjest. Sirenje religijskih dogmi u smislu poistovjecivanja sa bioloskim kategorijama je apsolutno neprihvatljivo.salik79 wrote:
-
nightvision
#591 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Naravno da opstina razmislja o parkingu, svaki objekat, stambeni i javni, mora pratiti odredjeni broj parking mjesta. To sto se IZ morala dati dozvola za pravljenje dzamije bez parkinga je samo dokaz bahatosti i osionosti koju IZ sprovodi jer da se nije dala saglasnost za pravljenje dzamije bilo bi islam ugrozen u tuzli. A sad opstina treba to rjesavati? Treba malo morgen.Drinski wrote: nisam tuzlak, ali naravno da općina treba da razmislja o parkinzima, imas ono preduzeće koje se bavi i naplatom parkinga, pa je u nadležnosti općine (ajd sada je to gradska uprava) projektovanje itd., pa nece valjda sada IZ da pravi, pored fabrika, i parkinge...Zlokovac nema parkinga osim ako ne parkiras uz ulicu a slozicemo se da to je jako mali paring u odnosu na to naselje...
sto se tice teme i kurbana, pa moj prvi ili drug post je bio upravo taj, da oni sada kolju kurban pred crkvom.
tolerancija u nekim islamskim zemljama nije nista gora od nekih krscanskih zemalja a primjera ima razno-raznih.
Klanje kurbana je nesto svojstveno (samo) islamu i sastavni je obicaj istog, dok ispijanje kuhanog vina i rakijice nije sastavni obicaj samo katolika vec i ostalih, pa cak i nevjernika, i zato zapravo ne mozemo iskoristi to dvoje za poredjenje. Zato to ispijanje vina i rakijice ne moze nikako predstavljati nekakvo vrijedjanje islama. Takodje, ispijanje vina nije nesto sto se u katolika ne inace ne radi pa to takodje ne moze biti protumaceno kao namjerno vrijedjanje islama. Ako se IZ u bugojnu ne svidja zivot koji se odvija na javnom mjestu gdje su locirani neka se presele u prostorije gdje nece biti izlozeni javnom zivotu. To je covjek vec prije lijepo rekao. Danas-sutra se na tom trgu moze organizovati neko drugo javno okupljanje bez vjerskog predznaka i da ogranizator predvidi konzumaciju alkohola. Hoce li se IZ opet zaliti? Iako su oko toga trga kafici gdje se alkohol konzumira?!
Licemjernost IZ ogoljena do kraja.
Last edited by nightvision on 07/12/2015 11:48, edited 1 time in total.
- salik79
#592 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Znam da ti je tesko pojmiti, za tebe, apstraktnije pojmove. Spominjes religiju kao kurvu. Ja ti objasnih ko je(su) kurva(e) i da od religije, koja je cista/moralna kuca, prave tu javnu kucu (shodno svojim prohtjevima). Kada nije religija, onda je nesto drugo u pitanju sto ce se zloupotrijebiti.rumenige_brajtner wrote:čistu kuću?salik79 wrote:Ne, politika i politicari, dakle ljudi, su te kurve koje zloupotrebljavaju cistu kucu za svoje necasne radnje.rumenige_brajtner wrote: to je ustavna kategorija samo zato što je religija uvijek bila kurva politike. od nastanka religije, pa do danas. dakle, obična poluga kojom politika kontroliše marvu. doduše, u idiotskim zemljama poput saudijske arabije i/ili vatikana, ona je ta koja kontroliše politiku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#593 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Forum je i svi imamo jednako pravo da na istom ucestvujemo. Kao sto i ti imas i pravo i mogucnost da zaobidjes necije pisanje.salik79 wrote:
Ne pravim se ja nevjest, upravo to ti cinis. Rijec je bila o vrijedjanju necijih osjecanja i nista drugo. Ali, po svom obicaju, tu si bio da budes svakom loncu poklopac. A pogotovo na ovakvim temama.
-
sumirprimus
#594 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
samo cu vam jeno rec..._BataZiv_0809 wrote:Cekaj malo. Sloboda vjerovanja implicira i slobodu nevjerovanja. Ovo je sekularna drzava i nijedno filozofsko tumacenje nema prioritet nad drugim. U prevodu na naski: tvoja sloboda da vjerujes nije nista veca od moje slobode da ne vjerujem.salik79 wrote:
niko niko samo Sloboda,samo Sloboda....
-
Drinski
#595 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
ne, to znaci:nightvision wrote:Naravno da opstina razmislja o parkingu, svaki objekat, stambeni i javni, mora pratiti odredjeni broj parking mjesta. To sto se IZ morala dati dozvola za pravljenje dzamije bez parkinga je samo dokaz bahatosti i osionosti koju IZ sprovodi jer da se nije dala saglasnost za pravljenje dzamije bilo bi islam ugrozen u tuzli. A sad opstina treba to rjesavati? Treba malo morgen.Drinski wrote: nisam tuzlak, ali naravno da općina treba da razmislja o parkinzima, imas ono preduzeće koje se bavi i naplatom parkinga, pa je u nadležnosti općine (ajd sada je to gradska uprava) projektovanje itd., pa nece valjda sada IZ da pravi, pored fabrika, i parkinge...Zlokovac nema parkinga osim ako ne parkiras uz ulicu a slozicemo se da to je jako mali paring u odnosu na to naselje...
Klanje kurbana je nesto svojstveno (samo) islamu i sastavni je obicaj istog, dok ispijanje kuhanog vina i rakijice nije, i zato zapravo ne mozemo iskoristi to dvoje za poredjenje. Zato to ispijanje vina i rakijice ne moze nikako predstavljati nekakvo vrijedjanje islama. Ako se IZ u bugojnu ne svidja zivot koji se odvija na javnom mjestu gdje su locirani neka se presele u prostorije gdje nece biti izlozeni javnom zivotu. To je covjek vec prije lijepo rekao. Danas-sutra se na tom trgu moze organizovati neko drugo javno okupljanje bez vjerskog predznaka i da ogranizator predvidi konzumaciju alkohola. Hoce li se IZ opet zaliti? Iako su oko toga trga kafici gdje se alkohol konzumira?!
Licemjernost IZ ogoljena do kraja.
a) da opcina treba napraviti i parking, kako za dzamiju (IZ moze projektovati dzamiju, ali ne moze dirati ostatak zemljista) tako i za Zlokovac, te
b) da IZ treba klati kurbane pred vratima crkve, jer smo svi tolerantni.
- rumenige_brajtner
#596 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
aha, teško mi je shvatiti apstrakciju. međutim, očite stvari mi ne promiču, npr. religije i vjerske institucije su šljam ove zemlje. znam da ti više voliš vjerovat u apstraktno i nešto u što moraš vjerovat da postoji, al ponekad bi trebao pogledat i stvari koje su očigledne.salik79 wrote:
Znam da ti je tesko pojmiti, za tebe, apstraktnije pojmove. Spominjes religiju kao kurvu. Ja ti objasnih ko je(su) kurva(e) i da od religije, koja je cista/moralna kuca, prave tu javnu kucu (shodno svojim prohtjevima). Kada nije religija, onda je nesto drugo u pitanju sto ce se zloupotrijebiti.
pošto voliš plastične primjere, pročitaj uvodni post na ovoj temi i shvatićeš da nikome tu nije do religije, nego samo do toga da truju odnose među ljudima, a u svrhu politike. kao što rekoh, kurva najgore vrste.
-
Bodkin
#597 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
U prqvu je bata 100% osim ovoga za majku. Vrijedjanje tvoje religije mene ne treba da tangira. To sto ja mislim da su transformersi omnipotentna bica, a ne neko bice izmisljeno od strane covjeka i ubaceno u knjige je moje pravo. Onog dana kad bude kaznjivo zakonski treba spaliti ovu zemlju. Svoju viziju zivota i svoje vjerovanje drugima ne mozes nametati i tvoje svetinje su samo tebi svetesalik79 wrote:Ne pravim se ja nevjest, upravo to ti cinis. Rijec je bila o vrijedjanju necijih osjecanja i nista drugo. Ali, po svom obicaju, tu si bio da budes svakom loncu poklopac. A pogotovo na ovakvim temama._BataZiv_0809 wrote:Pa objasnio sam ti, nema potrebe da se pravis nevjest. Sirenje religijskih dogmi u smislu poistovjecivanja sa bioloskim kategorijama je apsolutno neprihvatljivo.salik79 wrote:
- uglavnomja
#598 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
nadam se da se salisDrinski wrote:
ne, to znaci:
a) da opcina treba napraviti i parking, kako za dzamiju (IZ moze projektovati dzamiju, ali ne moze dirati ostatak zemljista) tako i za Zlokovac, te
a) kako ce opcina napraviti parking ako nema slobodnog prostora? srusitikuce? podzemna garaza? lebdeci parking? trebala je dzamija o tome razmisljati, ne opcina, kad se pravila. nije opcina duzna rjesavati posljedice losih odluka, nego se treba naci uzrok, a to je stav: mi HOCEMO dzamiju tu i tu, a na vama je da se prilagodite nama ...
b) prostor ored vratima crkve moze biti na crkvenom zemljistu i tad tu nema niko nista da trazi. ako je na javnom zemljistu,onda ide zahtjev opcini za odobrenje. a za klanje zivotinja na ulici ce dobiti mudo od ovce, a ne dozvole ...
-
saja_dj
#599 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Klanje zivog bica i konzumiranje kuhanog vina na javnom prostoru je isto?Drinski wrote:
ne, to znaci:
-
nightvision
#600 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Jesi ti ba normalan??? Investitor i izvodjac radova je duzan projektom predviditi postojanje parking prostora, ne opstina. Opstina je mogla ne dozvoliti gradnju dzamije bez parkinga ali to bi onda bilo islam ugrozen. Koji ste vi licemjeri, to se ne da opisati.Drinski wrote: ne, to znaci:
I drugo.
Ne odrzava se sajam pred crkvom.
Prostorije IZ nisu vjerski objekat.
Dzamija je vjerski objekat.
Tolerancija nekome nije jaca strana osim na jeziku.