Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
-
KIseljak12
#201 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Kome, ba, da se mi prilagodjavamo???!!
Nek se malo oni nama prilagodjavaju.
Nek se malo oni nama prilagodjavaju.
- uglavnomja
#202 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
salik79 wrote:Kopirat cu svoj upis sa teme o Iranu:
Sta mi je nedavno (Septembar ove godine) bilo pravoje sto sam imao priliku upoznati jednu porodicu (svi rodjeni u Njemackoj), odnosno majku i kcerku, iranske krscane, dok je druga kcerka, u to vrijeme, bila na (vec poduzem) odmoru u Iranu. Rijec je o porodici koja je u Njemacku emigrirala za vrijeme saha Pahlavija.
Upoznao sam ih u jednom, zaista lijepom, caffe-restoranu u Minhenu u koji sam bio pozvan na branchRestoran vodi pomenuta majka, koja nosi kriz na lancicu, a obje kcerke, pored ostalih, rade kao osoblje restorana. Po zavrsetku, kada smo krenuli, moji domacini upitase ovu kcerku gdje joj je sestra, a ova veli - u Iranu. Pitaju ovi moji, kada se vraca?! Veli sestra da nema pojma, ne izjasnjava se. Ovi opet:" Pa zar je tako lijepo, da iako je vec tako dugo tamo jos uvijek se ne planira vracati?!". Ova odgovara: "Vjerujte da jeste, prelijepo je, i ja jedva cekam da idem! Cim se ona vrati idem ja
". Pitaju je oni, da li imaju ikakvih problema tamo, na sta odmahuje rukom:"Ma dajte, nikada, ali nikada ne vjerujte medijima i njihovoj negativnoj propagandi! Sve lazu. Tamo je, zaista, prelijepo!"...Ovi moji pitaju da li ima ikakve musko-zenske separacije, na sta ona odgovara: "Jedino u podzemnoj zeljeznici, koja je top, ima odvojeni vagon za zene, sto se meni, iskreno, svidja. Voljela bih da i ovdje ima nesto tako, jer se u kasnim satima podzemnom prevoze razliciti slojevi i tipovi ljudi...a ovako se izbjegne svaka neugodnost, a da ne pominjem udobnost!
"
Ako iko sumnja, priupitat cu kako se zove caffe (a jako je posjecen, iako skup), pa bujrum, prvom prilikom kada bude u Minhenu neka provjeri.
U medjuvremenu sam i provjerio naziv caffea - Backspielhaus.
krsanstvo je priznata religaja u iranu, ali konvertiranje sa islama na krscanstvo je nesto sasvim drugo.
rumenige_brajtner wrote:jebo vas bog sve odreda
-
vade_mecum
#203 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
argumenti ti postaju na nivou "da li vjerujes meni ili svojim ocima". izvori koje sam ja citirao su jako postovani u svijetu novinarstva, pogotovo guardian koji je liberalno-ljevicarski orijentisan tako da sam 100% siguran za njih da ne bi pisali neistine.salik79 wrote:Kao sto rekoh, ako ne zelis saznati istinu, ne postoji nacin da te razuvjerim. Naravno, masmediji dodatno brinu o tome. To me podsjeti na masu clanaka o smaknucima pedera u Iranu i na Thierry Meyssana, francuskog pisca i aktivistu, koji je politicki izuzetno proiranski nastrojen i cesto predaje po Teheranu, a istovremeno je i deklarirani homoseksualac odnosno homoaktivist.vade_mecum wrote: pa pazi ovo, mogu i ja tebi citirati ustav BIH kao najvisi zakon koji kaze da apsolutno svi gradjani BIH imaju pravu da biraju i budu birani, sve u skladu sa poveljom o ljudskim pravima, a ipak smo svjedoci da to u praksi nije tako (sejdic-finci). smatram da su reuters i daily telegraph ozbiljni novinski servisi i da im ne treba fabrikovanje vijesti i stvaranje ekskluziva tako da cu vjerovati svojim ocima. evo sta je guardian pisao ove godine o apostaziji
http://www.theguardian.com/commentisfre ... sapostates
"The Muslim world suffers from institutionalised violence against apostates. Saudi Arabia, Pakistan, Iran, Indonesia and Egypt all have laws on the books that punish apostasy with death."
nego iranska porodica iz münchen...jesi li ih pitao zasto su uopce dolazili u njemacku (mislim otac i mati ili dedo i nana posto su djeca tu rodjena)?
edit: mea culpa ali s druge strane gledam izvjestaje o trenutnoj izbjeglickoj krizi - ima dosta iranaca. iskreno, tvoja porodica mi dodje kao neka nasa dijaspora kojoj je ovdje sve super tokom SFF-a ali nema sanse da bi se ikada vratili.
Last edited by vade_mecum on 06/12/2015 10:14, edited 1 time in total.
-
KIseljak12
#204 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
U Bugojnu, gdje su Mlaco i slicni etnicki ocistili dobar dio nemuslimana, nema puno prikladnih trgova za ovakve manifestacije.
Sajam se ne odrzava ni u haremu dzamije, niti na privatnoj svojini, nego na javnoj, za sta pretpostavljam da treba neka dozvola, odobrenje. Ako se sajam odrzava bez urednih papira, to je jedna stvar. Ako se glavnom imamu ne svidja sto je ispred zgrade medzlisa, nek se zali vodovodu. To je javna povrsina i svojina. Tamo gdje su muslimani vecina namecu svoje drugima, tamo gdje su manjina, onda su ugrozeni, islamofobija itd. Nije to svojstveno samo njima, to isto rade pravoslavci i katolici u BiH. Ja sam naravno "komunjara", "salonac", itd.
Vi svi sto pametujete kako nije problem to sto se toci vino, nego da je lokacija provokacija, recite gdje drugo da se odrzi ovo, da nece na platou SKC-a?
Sajam se ne odrzava ni u haremu dzamije, niti na privatnoj svojini, nego na javnoj, za sta pretpostavljam da treba neka dozvola, odobrenje. Ako se sajam odrzava bez urednih papira, to je jedna stvar. Ako se glavnom imamu ne svidja sto je ispred zgrade medzlisa, nek se zali vodovodu. To je javna povrsina i svojina. Tamo gdje su muslimani vecina namecu svoje drugima, tamo gdje su manjina, onda su ugrozeni, islamofobija itd. Nije to svojstveno samo njima, to isto rade pravoslavci i katolici u BiH. Ja sam naravno "komunjara", "salonac", itd.
Vi svi sto pametujete kako nije problem to sto se toci vino, nego da je lokacija provokacija, recite gdje drugo da se odrzi ovo, da nece na platou SKC-a?
- SEYOboy
#205 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
problem je što se sajam uopće održava.
-
KIseljak12
#206 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Vitezanin vam je dao dobre argumente. Nije svaka sredina ista i jednako podijeljena. Npr sto kaze u Mostaru i Vitezu imas jasno razdvojene teritorije, pa nece niko na teritoriji onih drugih da organizuje nesto. U drugim mjestima je pomijesano i nije tako jasno razgranicena teritorija.
Zbog toga, u Bugojnu, opcini gdje je bio priblizno jednak broj "konstitutivnih" na popisu ''91e, a gdje su sada muslimani/Bosnjaci velika vecina, potrebno je da se jasno iscrtaju granice kako se ne bi desavalo da neko organizuje bozicni sajam ispred zgrade medzlisa. Predlazem rjesenje u vidu preuredjenja trga u 4 kvadranta, za "konstitutivne" i "ostale", pa nek svak fino na svom kvadrantu organizuje sta hoce u miru, toleranciji i suzivotu

Zbog toga, u Bugojnu, opcini gdje je bio priblizno jednak broj "konstitutivnih" na popisu ''91e, a gdje su sada muslimani/Bosnjaci velika vecina, potrebno je da se jasno iscrtaju granice kako se ne bi desavalo da neko organizuje bozicni sajam ispred zgrade medzlisa. Predlazem rjesenje u vidu preuredjenja trga u 4 kvadranta, za "konstitutivne" i "ostale", pa nek svak fino na svom kvadrantu organizuje sta hoce u miru, toleranciji i suzivotu
-
nightvision
#207 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Iranski zakon ne zabranjuje explicitno apostaziju, cak je u 2008 odbacen amandman na ustav koji je trebao explicitno kaznjavati apostaziju, ali se zato apostazija sankcionise kroz druge oblike (navodnog) krsenja zakona (serijata) kao sto je vrijedjanje kurana i profeta muhameda i/ili drugih islamskih vrijednosti i svetaca (iranci su sije). Iako se smrtna kazna rijetko primjenjuje, apostazije se u iranu i te kako kaznjava dugotrajnim zatvorskim kaznama.
Znaci nije govno vec se pas posrao.
- arzuhal
#208 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
To je to...Tuga...Kad SFF ili MESS ili Sarajevski dani poezije pripadaju Bošnjacima, nama Hrvatima pripada kosidba! Dvije kosidbe, ustvari!KIseljak12 wrote:Vitezanin vam je dao dobre argumente. Nije svaka sredina ista i jednako podijeljena. Npr sto kaze u Mostaru i Vitezu imas jasno razdvojene teritorije, pa nece niko na teritoriji onih drugih da organizuje nesto. U drugim mjestima je pomijesano i nije tako jasno razgranicena teritorija.
Otišl'o sve u hendek...
- salik79
#209 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Upravo o tome i govorim - da li da vjerujem sebi i svojim ocima, ili Guardianu i tvojim ocima. Kao sto rekoh - nema sanse da te razuvjerim, jer ne zelis. A, primjer Meyssana sam i naveo kao pojam kontradikcije. Dovoljno za razmisljanje.vade_mecum wrote:argumenti ti postaju na nivou "da li vjerujes meni ili svojim ocima". izvori koje sam ja citirao su jako postovani u svijetu novinarstva, pogotovo guardian koji je liberalno-ljevicarski orijentisan tako da sam 100% siguran za njih da ne bi pisali neistine.salik79 wrote:Kao sto rekoh, ako ne zelis saznati istinu, ne postoji nacin da te razuvjerim. Naravno, masmediji dodatno brinu o tome. To me podsjeti na masu clanaka o smaknucima pedera u Iranu i na Thierry Meyssana, francuskog pisca i aktivistu, koji je politicki izuzetno proiranski nastrojen i cesto predaje po Teheranu, a istovremeno je i deklarirani homoseksualac odnosno homoaktivist.vade_mecum wrote: pa pazi ovo, mogu i ja tebi citirati ustav BIH kao najvisi zakon koji kaze da apsolutno svi gradjani BIH imaju pravu da biraju i budu birani, sve u skladu sa poveljom o ljudskim pravima, a ipak smo svjedoci da to u praksi nije tako (sejdic-finci). smatram da su reuters i daily telegraph ozbiljni novinski servisi i da im ne treba fabrikovanje vijesti i stvaranje ekskluziva tako da cu vjerovati svojim ocima. evo sta je guardian pisao ove godine o apostaziji
http://www.theguardian.com/commentisfre ... sapostates
"The Muslim world suffers from institutionalised violence against apostates. Saudi Arabia, Pakistan, Iran, Indonesia and Egypt all have laws on the books that punish apostasy with death."
nego iranska porodica iz münchen...jesi li ih pitao zasto su uopce dolazili u njemacku (mislim otac i mati ili dedo i nana posto su djeca tu rodjena)?
edit: mea culpa ali s druge strane gledam izvjestaje o trenutnoj izbjeglickoj krizi - ima dosta iranaca. iskreno, tvoja porodica mi dodje kao neka nasa dijaspora kojoj je ovdje sve super tokom SFF-a ali nema sanse da bi se ikada vratili.
U svim onim interviewima sa izbjeglicama ne vidjeh ni jednog Iranca. Gledam njemacke kanale i vidjoh ljude sa raznih meridijana, ali Iranca jok. Necu tvrditi da ih nema, ali na TV-u ne vidjoh ni jednoga. Inace, u Njemackoj, za vrijeme studija, sam upoznao vrlo malo Iranaca, a sve koje sam upoznao su dosli ili za vrijeme saha, ili netom nakon revolucije i iracke agresije na Iran. Niti jednog "svjezeg" (a da je dosao zivjeti tu) nisam imao priliku upoznati.
Last edited by salik79 on 06/12/2015 10:34, edited 1 time in total.
- salik79
#210 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Sta reci?!nightvision wrote:Iranski zakon ne zabranjuje explicitno apostaziju, cak je u 2008 odbacen amandman na ustav koji je trebao explicitno kaznjavati apostaziju, ali se zato apostazija sankcionise kroz druge oblike (navodnog) krsenja zakona (serijata) kao sto je vrijedjanje kurana i profeta muhameda i/ili drugih islamskih vrijednosti i svetaca (iranci su sije). Iako se smrtna kazna rijetko primjenjuje, apostazije se u iranu i te kako kaznjava dugotrajnim zatvorskim kaznama.
-
vade_mecum
#211 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
pazi, za svaki tvoj primjer ja mogu naci kontraprimjer, i to ne rekla-kazala vec iz prve ruke jer sam i ja upozano odredjeni broj iranaca. u iranu nisam nikada bio ali jesam u dovoljan broj drugih gradova i drzava da mogu argumentovano tvrditi da zivjeti negdje i doci turisticki su dvije dijametralno razlicite stvari. ovo pisem misleci na tvoju iranku iz njemacke kojoj je dole sve super cisto iz razloga jer je dosta jeftinije nego u njemackoj i zna da sta god se desi moze vratit kada god pozeli... nesto kao nasa dijaspora. postujem tvoje stavove i misljenje ali ja iskreno ne bi nikada volio zivjeti u iranu. turistcki otici, da, jer se ima sta za vidjeti. apropos iranskih izbjeglica, imas ih masu na grcko-makedonskoj granici ako je vjerovati AJB.salik79 wrote:Upravo o tome i govorim - da li da vjerujem sebi i svojim ocima, ili Guardianu i tvojim ocima. Kao sto rekoh - nema sanse da te razuvjerim, jer ne zelis. A, primjer Meyssana sam i naveo kao pojam kontradikcije. Dovoljno za razmisljanje.vade_mecum wrote:argumenti ti postaju na nivou "da li vjerujes meni ili svojim ocima". izvori koje sam ja citirao su jako postovani u svijetu novinarstva, pogotovo guardian koji je liberalno-ljevicarski orijentisan tako da sam 100% siguran za njih da ne bi pisali neistine.salik79 wrote: Kao sto rekoh, ako ne zelis saznati istinu, ne postoji nacin da te razuvjerim. Naravno, masmediji dodatno brinu o tome. To me podsjeti na masu clanaka o smaknucima pedera u Iranu i na Thierry Meyssana, francuskog pisca i aktivistu, koji je politicki izuzetno proiranski nastrojen i cesto predaje po Teheranu, a istovremeno je i deklarirani homoseksualac odnosno homoaktivist.
U svim onim interviewima sa izbjeglicama ne vidjeh ni jednog Iranca. Gledam niemacke kanale i vidjoh ljude sa raznih meridijana, ali Iranca jok. Necu tvrditi da ih nema, ali na TV-u ne vidjoh ni jednoga. Inace, u Njemackoj, za vrijeme studija, sam upoznao vrlo malo Iranaca, a sve koje sam upoznao su dosli ili za vrijeme saha, ili netom nakon revolucije i iracke agresije na Iran. Niti jednog "svjezeg" (a da je dosao zivjeti tu) nisam imao priliku upoznati.
ovim naklapanjem smo otisli daleko od pocetne teze, a to je da se apostazija jedino kaznjava u muslimanskom svijetu sto opet nije originalna tema.
-
nightvision
#212 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
nista. suti i poklopi se usima. bog sami zna koliko je ljudi ubijeno radi "otpadnistva" od vjere a sve navodno pod plastom krsenja zakona na drugi nacin.salik79 wrote:Sta reci?!nightvision wrote:Iranski zakon ne zabranjuje explicitno apostaziju, cak je u 2008 odbacen amandman na ustav koji je trebao explicitno kaznjavati apostaziju, ali se zato apostazija sankcionise kroz druge oblike (navodnog) krsenja zakona (serijata) kao sto je vrijedjanje kurana i profeta muhameda i/ili drugih islamskih vrijednosti i svetaca (iranci su sije). Iako se smrtna kazna rijetko primjenjuje, apostazije se u iranu i te kako kaznjava dugotrajnim zatvorskim kaznama.
- salik79
#213 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Zabiravio si cinjenicu da ove "moje" Iranke imaju kompletnu rodbinu u Iranu, koja uz Zidovsku, cini najvecu krscansku zajednicu u tom dijelu svijeta. Nisi, valjda, mislio da su klasicno turisticki tamo?!vade_mecum wrote:pazi, za svaki tvoj primjer ja mogu naci kontraprimjer, i to ne rekla-kazala vec iz prve ruke jer sam i ja upozano odredjeni broj iranaca. u iranu nisam nikada bio ali jesam u dovoljan broj drugih gradova i drzava da mogu argumentovano tvrditi da zivjeti negdje i doci turisticki su dvije dijametralno razlicite stvari. ovo pisem misleci na tvoju iranku iz njemacke kojoj je dole sve super cisto iz razloga jer je dosta jeftinije nego u njemackoj i zna da sta god se desi moze vratit kada god pozeli... nesto kao nasa dijaspora. postujem tvoje stavove i misljenje ali ja iskreno ne bi nikada volio zivjeti u iranu. turistcki otici, da, jer se ima sta za vidjeti. apropos iranskih izbjeglica, imas ih masu na grcko-makedonskoj granici ako je vjerovati AJB.salik79 wrote:Upravo o tome i govorim - da li da vjerujem sebi i svojim ocima, ili Guardianu i tvojim ocima. Kao sto rekoh - nema sanse da te razuvjerim, jer ne zelis. A, primjer Meyssana sam i naveo kao pojam kontradikcije. Dovoljno za razmisljanje.vade_mecum wrote: argumenti ti postaju na nivou "da li vjerujes meni ili svojim ocima". izvori koje sam ja citirao su jako postovani u svijetu novinarstva, pogotovo guardian koji je liberalno-ljevicarski orijentisan tako da sam 100% siguran za njih da ne bi pisali neistine.
U svim onim interviewima sa izbjeglicama ne vidjeh ni jednog Iranca. Gledam niemacke kanale i vidjoh ljude sa raznih meridijana, ali Iranca jok. Necu tvrditi da ih nema, ali na TV-u ne vidjoh ni jednoga. Inace, u Njemackoj, za vrijeme studija, sam upoznao vrlo malo Iranaca, a sve koje sam upoznao su dosli ili za vrijeme saha, ili netom nakon revolucije i iracke agresije na Iran. Niti jednog "svjezeg" (a da je dosao zivjeti tu) nisam imao priliku upoznati.
ovim naklapanjem smo otisli daleko od pocetne teze, a to je da se apostazija jedino kaznjava u muslimanskom svijetu sto opet nije originalna tema.
AJ (znajuci ko je gazda) ne bih vjerovao ni kada bi rekli da je u Sarajevu magla, dok ne bih pogledao kroz prozor.
Trazio si (ili neko drugi?) primjer muslimanske zemlalje u kojoj drugi i drugaciji imaju sva, ustavom/zakonom zagarantovana, prava - covjek naveo, ja pitvrdio - eh, sada sto ti to bas i ne ide u prilog (ne poklapa se sa tvojim svjetonazorom) i sto ne zelis vjerovati u to je sasvim drugi par opanaka.
Za kraj, kratak clanak Zlatka Dizdarevica o onome o cemu govorim:
http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/206667
-
vrbas1979
#214 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Demantirali jesu navode iz medija, da li su demantirali dopis koji je došao iz IZ?nasa wrote:hahaha
pa stavljeno je gore vise da nisu pokusali zabranitti vec imali nekakve zahtjeve.Znaci, ljudi/Ogranak Matice Hrvtske Bugojno su demantovali naslove u medijima da je Medzlis pokusao zabraniti okupljanje.
Rekoh vam ja da je najvaznije baciti kosku, postane potpuno nebitno sta je istina
- salik79
#215 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Eh, posto ti tako tvrdis, onda je sigurno tako.nightvision wrote:nista. suti i poklopi se usima. bog sami zna koliko je ljudi ubijeno radi "otpadnistva" od vjere a sve navodno pod plastom krsenja zakona na drugi nacin.salik79 wrote:Sta reci?!nightvision wrote:Iranski zakon ne zabranjuje explicitno apostaziju, cak je u 2008 odbacen amandman na ustav koji je trebao explicitno kaznjavati apostaziju, ali se zato apostazija sankcionise kroz druge oblike (navodnog) krsenja zakona (serijata) kao sto je vrijedjanje kurana i profeta muhameda i/ili drugih islamskih vrijednosti i svetaca (iranci su sije). Iako se smrtna kazna rijetko primjenjuje, apostazije se u iranu i te kako kaznjava dugotrajnim zatvorskim kaznama.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#216 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Pa zbog poznate tolerancije susjeda im tamosnjih njih i nema tamo.Bodkin wrote:Ne mogu jer ih nema tamo. Ali tamo gdje ih ima, nema nikakvog razloga da ne moguFudo Bosna wrote:Mogu li moji sunarodnjaci, Bošnjaci /muslimani na nonšalatno druženje uz prigodan mevludski program ispred crkve u Ljubuškom ili Tomislavgradu, ako može,odmah ćemo se ograditi od priopćenja Bugajanskog muftijstvaivannn wrote:nikad bizarniji dopis ne pročitah od prijetnji, oksimorona, uz to i nepismen ("božični")
a tu nisu nikakvi vjerski rituali niti mise ili što već na otvorenom. već ljudi koji se nonšalantno druže uz kuhano vino i djeda mraz kapice. svašta???
- salik79
#217 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Nego, ja sam cuo i procitao da se sjevernokoreanci masovno okrecu kanibalizmu!?

-
vrbas1979
#218 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
I jesam ja dobro sve shvatio: U Bugojnu žele organizirati Božićni sajam ja JAVNOJ površini, a Medžlisu IZ to smeta i šalje dopis u kojem traže da se ne održi ovakva manifestacija koja je više društvenog i kulturnog karatkera, a ne vjerska.
I isto tako postoje pojedinci na ovom forumu koji opravdavaju postupak Medžlisa?
I isto tako postoje pojedinci na ovom forumu koji opravdavaju postupak Medžlisa?
-
vade_mecum
#219 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
pa nije klasicno turisticki kao kad bi ja otisao ali jeste turisticki posto ne studira, ne radi...isto ko i nasa dijaspora dodje koja isto u 99% slucajeva ima nekog ovdje svog. to sto spava kod tetke, a ne u hotelu ili hostelu ne mjenja stvari. nego sta nego da je turisticki.salik79 wrote:Zabiravio si cinjenicu da ove "moje" Iranke imaju kompletnu rodbinu u Iranu, koja uz Zidovsku, cini najvecu krscansku zajednicu u tom dijelu svijeta. Nisi, valjda, mislio da su klasicno turisticki tamo?!vade_mecum wrote:pazi, za svaki tvoj primjer ja mogu naci kontraprimjer, i to ne rekla-kazala vec iz prve ruke jer sam i ja upozano odredjeni broj iranaca. u iranu nisam nikada bio ali jesam u dovoljan broj drugih gradova i drzava da mogu argumentovano tvrditi da zivjeti negdje i doci turisticki su dvije dijametralno razlicite stvari. ovo pisem misleci na tvoju iranku iz njemacke kojoj je dole sve super cisto iz razloga jer je dosta jeftinije nego u njemackoj i zna da sta god se desi moze vratit kada god pozeli... nesto kao nasa dijaspora. postujem tvoje stavove i misljenje ali ja iskreno ne bi nikada volio zivjeti u iranu. turistcki otici, da, jer se ima sta za vidjeti. apropos iranskih izbjeglica, imas ih masu na grcko-makedonskoj granici ako je vjerovati AJB.salik79 wrote:Upravo o tome i govorim - da li da vjerujem sebi i svojim ocima, ili Guardianu i tvojim ocima. Kao sto rekoh - nema sanse da te razuvjerim, jer ne zelis. A, primjer Meyssana sam i naveo kao pojam kontradikcije. Dovoljno za razmisljanje.
AJ (znajuci ko je gazda) ne bih vjerovao ni kada bi rekli da je u Sarajevu magla, dok ne bih pogledao kroz prozor.
Trazio si (ili neko drugi?) primjer muslimanske zemlalje u kojoj drugi i drugaciji imaju sva, ustavom/zakonom zagarantovana, prava - covjek naveo, ja pitvrdio - eh, sada sto ti to bas i ne ide u prilog (ne poklapa se sa tvojim svjetonazorom) i sto ne zelis vjerovati u to je sasvim drugi par opanaka.
Za kraj, kratak clanak Zlatka Dizdarevica o onome o cemu govorim:
http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/206667
sto se tice Irana nemam namjeru ubjedjivati se vise, a ja sam mislio na apostaziju opcenito. ti ako zelis mozes slobdono prezentovati primjere institucionalne apostazije u npr. Argentini ili Poljskoj.
-
nightvision
#220 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
da malo povucemo paralalelu sa tvojom imaginarnom porodicom iz irana?salik79 wrote: Eh, posto ti tako tvrdis, onda je sigurno tako.
- salik79
#221 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Navedoh naziv caffea, bujrum provjeri, ili nadji nekog da provjeri, i ja ti - u slucaju "imaginarnosti"- za svaku ponaosob (3 persone) dam po milju. Velikim se Bogom kunem!nightvision wrote:da malo povucemo paralalelu sa tvojom imaginarnom porodicom iz irana?salik79 wrote: Eh, posto ti tako tvrdis, onda je sigurno tako.
Bujrum, nikada laksa zarada.
- salik79
#222 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Prvo mi objasni znacenje "institucionalne apostazije"?!vade_mecum wrote: pa nije klasicno turisticki kao kad bi ja otisao ali jeste turisticki posto ne studira, ne radi...isto ko i nasa dijaspora dodje koja isto u 99% slucajeva ima nekog ovdje svog. to sto spava kod tetke, a ne u hotelu ili hostelu ne mjenja stvari. nego sta nego da je turisticki.
sto se tice Irana nemam namjeru ubjedjivati se vise, a ja sam mislio na apostaziju opcenito. ti ako zelis mozes slobdono prezentovati primjere institucionalne apostazije u npr. Argentini ili Poljskoj.
-
nightvision
#223 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
sta kazes, naveo si ime kafea? bas si simpatican, pravi komedijas. jesi li prirodno talentovan, ili si neke skole ucio za to?salik79 wrote:Navedoh naziv caffea, bujrum provjeri, ili nadji nekog da provjeri, i ja ti - u slucaju "imaginarnosti"- za svaku ponaosob (3 persone) dam po milju. Velikim se Bogom kunem!
Bujrum, nikada laksa zarada.
- arzuhal
#224 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Stotine ekonomskih migranata koje će Švabe deportovat nazad na Balkan nisu sigurno krenuli u Njemačku zbog kažnjavanja apostazije pa tako ni ti Iranci.
- It_is_a_Leclerc
#225 Re: Božićni sajam smeta Medžlisu IZ, vrijeđa muslimane u Bugojnu
Jezivo i mucno saopcenje.
Pogotovo ovo da su prostorije medzlisa u nekadasnjim logorima.
Uzas
Pogotovo ovo da su prostorije medzlisa u nekadasnjim logorima.
Uzas