Boze dragi

Rasprave o vjerskim temama.
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote:
mama32 wrote:
LudoALudjiJA wrote:drage mama32 i meldina,

bosna je sjeciste civilizacija skoro 2000 godina i u njoj su prisutni i istocni i zapadni uticaji, i jedni i drugi je obogacuju
Kako je to lijepo receno...

A da su bili samo istocni, ili samo zapadni.. :roll:
Sta bi ti volio? :D
da su samo istocni ili samo zapadni, to onda ne bila bosna

a vrlo mi je jasno sta bi ti voljela
Nije ti jasno. A ni ti meni nisi jasan.
Odgovor je trebao biti upucen Medini koja smatra da su obicaji i kultura Bosne ottomanski... sa dvoje t.
Baghira

Post by Baghira »

Drago mi je :D Da sam pogresno protumacila :P :D
meldina

Post by meldina »

Odgovor je trebao biti upucen Medini koja smatra da su obicaji i kultura Bosne ottomanski... sa dvoje t.
jeli se pise otoman na bosanski? :D :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

mama32 wrote:
LudoALudjiJA wrote:
mama32 wrote: Kako je to lijepo receno...

A da su bili samo istocni, ili samo zapadni.. :roll:
Sta bi ti volio? :D
da su samo istocni ili samo zapadni, to onda ne bila bosna

a vrlo mi je jasno sta bi ti voljela
ja odgovor upucujem kome hocu, a uputio sam ga objema, i to sa razlogom. ako ces po mentalitetu, ma kako se mi-neki od nas uzasavali toga, puno smo (onako generalno) blizi orijentu nego zapadu (vidi koliko se kupuje turbo-folka koji je plagirana turska, grcka, arapska muzika, a koliko nosaca zvuka madonne). a po nacinu zivota smo blizi zapadu.
tako da imas miks becke snicle i baklave, imas kurcslus i kijamet...to je bosna. bez i jednog i drugog bi bili jos jedna balkanska zemlja koja za glavne junake svojih viceva (pa makar oni predstavljali sinonime za glupost) ima sulju i muju, uvezene iz susjedstva. razlicitost kultura doprinosti bogatstvu duha, po cemu je bosna poznata, a ko nam je kriv sto u svemu vidimo priliku za zezu, pa nemamo i bogatstvo novcanika.
ragib

Post by ragib »

no sekiriki.
Kao prvo ljudi ne shvataju ko se treba slijediti.
Svaki musliman vjeruje da je Muhamed.s.a.v.s. bio najbolji covjek koji je hodao na ovoj nasoj planeti. Muslimani su oni koji slijede Muhameda.s.a.v.s. Slijede ono sto pise u Kur'anu(Allahov.dz.s govor) i Sunnetu( ono sto je Muhamed.s.a.v.s rekao, tj.Hadisi) a ne arapski Islam, turski , bosanski, albanski. Islam je samo jedan univerzalan koji ne poznaje naciju, boju koze.....

003:032. Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu - pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.
-------------------------------------------------------------------------------

A sad u vezi pokrivanja

Nepokrivanje muslimanke vjernice, tokom njezina zivota, predstavlja neposlusnost Allahu dz.s., Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, i nepostivanje propisa i naredbi, u skladu sa kojima je on zelio da se ponasaju Njegovi robovi. Od tih naredbi su i Allahove dz.s. rijeci: "U kucama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavaljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slusajte! Allah zeli da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno ocisti". (El-Ahzab: 33); kao i: "A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga sto je ionako spoljasnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muskarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja jos ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono sto zelite." (En-Nur: 31)
Last edited by ragib on 15/11/2004 17:29, edited 2 times in total.
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote: ja odgovor upucujem kome hocu, a uputio sam ga objema, i to sa razlogom. ako ces po mentalitetu, ma kako se mi-neki od nas uzasavali toga, puno smo (onako generalno) blizi orijentu nego zapadu (vidi koliko se kupuje turbo-folka koji je plagirana turska, grcka, arapska muzika, a koliko nosaca zvuka madonne). a po nacinu zivota smo blizi zapadu.
tako da imas miks becke snicle i baklave, imas kurcslus i kijamet...to je bosna. bez i jednog i drugog bi bili jos jedna balkanska zemlja koja za glavne junake svojih viceva (pa makar oni predstavljali sinonime za glupost) ima sulju i muju, uvezene iz susjedstva. razlicitost kultura doprinosti bogatstvu duha, po cemu je bosna poznata, a ko nam je kriv sto u svemu vidimo priliku za zezu, pa nemamo i bogatstvo novcanika.
Dobro. Sad si mi jasniji.
Slazem se da tolika raznolikost i sarolikost naroda, nacija, religija, obicaja na tako malom prostoru moze biti SAMO bogatstvo i potencijal, a nikako nesto negativno. Stoga ne bismo trebali imati nista protiv postenih i miroljubivih ljudi koji misle i vjeruju drugacije od nas. Ovdje je, medjutim, atmosfera krajnje naelektrisana, da vise ne znas ko je s kim, a ko protiv koga.

Sto se tice viceva, o Muji i Sulji, I TO je nase bogatstvo, to je nase nacionalno blago. Jer priznaces, saliti se na svoj racun, to znaci imati samokriticnosti, a to malo ko moze..

Muzika.. normalno je da ima uticaja iz susjednih nam zemalja, ali to ne znaci da svi slusaju isto. Ima uticaja i sa zapada kako i sa istoka. A sevdalinke su nase, i samo nase.
Hrana isto sarolika, ja vise pravim talijansku.. :)

Znaci, Meldina zaboravi osmanlije , davno su otisli iz Bosne. :!:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

mama32 wrote:Znaci, Meldina zaboravi osmanlije , davno su otisli iz Bosne. :!:
ali su njihov duh i ostaci kulture koja se srodila sa domacom jos uvijek vrlo zivi, bas kao i austrougarski (kod nekih vise jedan, a kod drugih drugi, ali oba kod sviju)
a siguran sam da meldina CITAT:

Pa zar to ne znas???
Npr bosanska narodna nosnja ,bosanski stari gradovi ili bascarsija
sevdalinke bosanska kuhinja sve je to ottomansko

nije govorila o fizickom prisustvu otomana u bosni (mada je fulila sa sevdalinkom, ali to pripisujem nepoznavanju, a ne zloj namjeri). onaj ambasadorcic se ne moze podvesti pod to ;)
meldina

Post by meldina »

Muzika.. normalno je da ima uticaja iz susjednih nam zemalja, ali to ne znaci da svi slusaju isto. Ima uticaja i sa zapada kako i sa istoka. A sevdalinke su nase, i samo nase.
Hrana isto sarolika, ja vise pravim talijansku..
To sto ti pravis talijansku nema nista stime sto name je hrana turska npr halva,pita,baklava sve to imaju i turci i ja znam jer sam bila u Turskoj
Sevdalinke nisu samo nase nego i turske i albanske i to sam vidjela u Turskoj[/b]
mama32

Post by mama32 »

LudoALudjiJA wrote:
mama32 wrote:Znaci, Meldina zaboravi osmanlije , davno su otisli iz Bosne. :!:
ali su njihov duh i ostaci kulture koja se srodila sa domacom jos uvijek vrlo zivi, bas kao i austrougarski (kod nekih vise jedan, a kod drugih drugi, ali oba kod sviju)
a siguran sam da meldina CITAT:

Pa zar to ne znas???
Npr bosanska narodna nosnja ,bosanski stari gradovi ili bascarsija
sevdalinke bosanska kuhinja sve je to ottomansko

nije govorila o fizickom prisustvu otomana u bosni (mada je fulila sa sevdalinkom, ali to pripisujem nepoznavanju, a ne zloj namjeri). onaj ambasadorcic se ne moze podvesti pod to ;)
1. Turci su bili okupatori.
2. Je l' to Meldina bolesna, ili joj se tastatura pokvarila, ili si , pak ti njen sekretar?
3. Nemate razloga da branite Bosnu - od mene. Ali bih mozda JA trebala da je branim od susjeda. Ciao! ;-)
meldina

Post by meldina »

Turci su bili okupatori.
2. Je l' to Meldina bolesna, ili joj se tastatura pokvarila, ili si , pak ti njen sekretar?
3. Nemate razloga da branite Bosnu - od mene. Ali bih mozda JA trebala da je branim od susjeda. Ciao!
Ti kada se pravis takva Bosna poznatiteljka trebala bih znati da je Ciao italijanski ne bosanski :-?

Turci su bili okupatori ali su se bosanci poslje s njima borili i nisu ih smatrali okupatorima :roll:
mama32

Post by mama32 »

meldina wrote: Ti kada se pravis takva Bosna poznatiteljka trebala bih znati da je Ciao italijanski ne bosanski :-?

Turci su bili okupatori ali su se bosanci poslje s njima borili i nisu ih smatrali okupatorima :roll:
poznatiteljka.... :lol:
Arrivederci, Meldina!
Obozavam ovu curu... :-)
meldina

Post by meldina »

poznatiteljka....
Arrivederci, Meldina!
Obozavam ovu curu...
sta to znaci?????
Samo se Bog obozava :-)
Post Reply