LudoALudjiJA wrote:
ja odgovor upucujem kome hocu, a uputio sam ga objema, i to sa razlogom. ako ces po mentalitetu, ma kako se mi-neki od nas uzasavali toga, puno smo (onako generalno) blizi orijentu nego zapadu (vidi koliko se kupuje turbo-folka koji je plagirana turska, grcka, arapska muzika, a koliko nosaca zvuka madonne). a po nacinu zivota smo blizi zapadu.
tako da imas miks becke snicle i baklave, imas kurcslus i kijamet...to je bosna. bez i jednog i drugog bi bili jos jedna balkanska zemlja koja za glavne junake svojih viceva (pa makar oni predstavljali sinonime za glupost) ima sulju i muju, uvezene iz susjedstva. razlicitost kultura doprinosti bogatstvu duha, po cemu je bosna poznata, a ko nam je kriv sto u svemu vidimo priliku za zezu, pa nemamo i bogatstvo novcanika.
Dobro. Sad si mi jasniji.
Slazem se da tolika raznolikost i sarolikost naroda, nacija, religija, obicaja na tako malom prostoru moze biti SAMO bogatstvo i potencijal, a nikako nesto negativno. Stoga ne bismo trebali imati nista protiv postenih i miroljubivih ljudi koji misle i vjeruju drugacije od nas. Ovdje je, medjutim, atmosfera krajnje naelektrisana, da vise ne znas ko je s kim, a ko protiv koga.
Sto se tice viceva, o Muji i Sulji, I TO je nase bogatstvo, to je nase nacionalno blago. Jer priznaces, saliti se na svoj racun, to znaci imati samokriticnosti, a to malo ko moze..
Muzika.. normalno je da ima uticaja iz susjednih nam zemalja, ali to ne znaci da svi slusaju isto. Ima uticaja i sa zapada kako i sa istoka. A sevdalinke su nase, i samo nase.
Hrana isto sarolika, ja vise pravim talijansku..
Znaci, Meldina zaboravi osmanlije , davno su otisli iz Bosne.