Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Tiyana

#1 Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Tiyana »

---
Last edited by Tiyana on 08/02/2010 23:12, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#2 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Nosferatu »

Moj ti je savjet da ne dolazis kao au pair jer je to gubljenje vremena a mozes zavrsiti kao i ona u Washington DC koja je navodno djecu zlostavljala ili slicno, sve ovisi o familiji, a ako postoji nesto sveto to su u Americi djeca, samo da ti ispricam jednu pricu, jedan nas penzioner je imao obicaj ici pred skolu i sjediti ujutro rano kad bi djeca dolazila i tako gledati taj hustle bustle, dok nije jedno jutro dosla policija da vidi sta on tu radi svako jutro, a covjek je bio ucitelj u BiH i nedostajalo mu je skola, djeca i graja.

Drugo, u Americi se ne isplati dolaziti na studij, samo na post-diplomski. Studij je karina u poredenju s igrom u koju ces se upustiti a to se naziva kako prezivjeti.

Trece, tvoja motivacija mi je cudna "sto dalje odavde", cini mi se kao da je pukla neka veza ili nesto slicno.

Najbolje je tebi da zavrsis studij u BiH i onda pokusas doci na post-diplomski. To vec moze biti placeno, ali normalno - neces ici na lokacije kao NYC i Boston, vec u vukojebine jer tamo dolaze stranci, u NYC i djelomicno Bostonu za svaku skolarinu prijavljuje se pola planete, a ima ljudi od svakud, ja bih tebi preporucio da ides u mnogo manje kompetitivne sredine gdje se mozes dokazati ali mozes i biti primljena, u NYC zivot je jako skup, Boston je notoran po svojoj edukaciji tj. dijete svakog guzonje koje je o sebi i pri sebi zeli doci u Boston na skolovanje, normalno tu ima masa community college i drugih malih skola, ali njihova diploma nije nista vrijednija od one koju steknes u Idahu, Iowi, Louissijani.

Tek kad dobijes diplomu i steknes uslove za zaposljavanje onda pocni razmisljati da ides negdje gdje je zivot i nesto znaci, s tim da i to moze da kosta dva-tri puta koliko da nisi tamo, a tu su Boston, NY i Californija sa South Floridom u vrhu, normalno, ako nas dijasporu pitas nas ima svuk ali smo svi dosli tu gdje smo na razlicite nacine i to je bio proces, tebi za pocetak treba da bude dovoljno da dodjes u Ameriku na post-diplomski. Normalno, kad bi zavrsila fakultet u Americi mogla bi doci do postdiplomskog lakse i mogla bi i birati gdje ces ici, ali tu kad kombiniramo ona dva faktora koji su cijena i to da nemas pravo da radis ako dodjes kao student, nista preko part time, sto je 20 sati sedmicno, da te plate 20 dollara, a niko nece, to je $400, mjesecno $1600, nakon 1/3 sto ode na porez, ti imas $1000, s $1000 mjesecno niko se ne skoluje i ne zivi ni u Bostonu ni u NYC. U Americi postoje college campusi koji su sigurne luke za djecu koja su u tranziciji iz familije u samostalni zivot, i kao takva su izmjestena, ja ti mogu nabrojati par takvih mjesta, najvise po Midwestu jer sam tamo zivjeo, ali i drugdje, uglavnom potrazi gdje su drzavni univerziteti drzave u kojoj zelis da budes, SUNY = State University New York je orgroman jedan lanac univerziteta koji se protezu po cijelom New Yorku - a imaju svoje campuse i u Buffallo-u, Albany-iju, Binghamptonu, pored NYC-a,
http://www.suny.edu/

takodje imas Syracuse university u srcu NY drzave, koji je privatni i poznati univerzitet, s jakim istrazivanjem i akademijom.

http://www.syr.edu/

Pored tih, check out University of Vermon i Brown Univeristy - Vermont je jako dobra drzava, u kojoj neces zivjeti u ghettu, gdje ima jako velik procenat bijelaca, i jako su skolovani ljudi, mala je drzava, ali imaju dobar univerzitet koji se nalazi kraj jednog jezera, cijeli kraj je dusu dao za naturaliste, i ljude koji vole outdoors. Brown je Ivy League skola, da sam mogao, ikad dosegnuti te visine, izabrao bih Brown, cini mi se malo manje prepotentnim od drugih Ivy Legue institucija.

U City-iju normalno, Columbia je zakon prijeki ali tu ima toliko fakulteta i skola, da se to ne moze ni sazeti ni opisati osim ako se neko nije skolovao na nekoj instituciji pa da zna tacno o cemu prica.
http://www.columbia.edu/

U Jersy-iju je Princtone institucija za koju se zna "across the country".
http://www.princeton.edu/main/

Philadelphiju ti ne bih preporucio, jer iako ima dobrih skola, dosta ih je uz grotla najgoreg ghetta, ghetta na koje ljudi koji su zivjeli u East St. Louisu i Detroitu nisu navikli, tako da ti je malo bolje da ne ides u city of brotherly love, dok ne skontas koju.

U Conn - Connecticut je takodje jako dobra skola.
http://www.uconn.edu/

Normalno, za Harvard, MIT, University of Boston necu ni da pricam, jer, to su skole za koje se zna svugdje u svijetu, ali to su akademske scene takodje, tako da ako te ne zanima to da budes i ti sama profesor danas sutra, i da se bavis istrazivanjem, mozda i druge skole se mogu porediti, normalno, po reputaciji ne, ali - tebi je prioritet da imas dovoljno vremena i da zaradis lovu a ne samo da se "skolujes" sto je luksuz koji imaju oni koji dodju do Harvarda, MIT i BU.

I jos 2 univerziteta da spomenem u city-iju, Fordham koji je privatni jezuitski univerzitet u Bronxu,
http://www.fordham.edu/

i NYU - New York University koji je privatna skola bez nominalno crkvene asocijacije, u Greenvich Village-u. Obadvije su velike skole.
http://www.nyu.edu/

Normalno ovo su sve veliki univerziteti, imena i institucije, najbitniji segment od svega je da skola u koju ides odgovara tebi, da je tvoje polje studija dobro zastupljeno dakle da imaju full time faculty i da ti profesori su akademski profesori koji imaju iza sebe istrazivanje i iskustvo u radu, i na kraju, da ne kosta crno iza nokta jer vjeruj mi, ti mozes da imas novce za poimanja u BiH ali kad pricamo o 50.000 dollara godisnje + za skolovanje, takvu lovu malo ljudi ima i ako si ti jedna od tih - u BiH - to nije lova posteno zaradjena, jer ja vrlo dobro znam kako je u BiH doci do dinara, zbog toga svega, strpi se, zavrsi sto si zapocela jer nece ti neko progledati kroz prste, nisi juce zavrsila srednju skolu nego prije 3 godine, i nesto se je desilo u medjuvremenu, to nesto je razlog sto vecina nece te primiti, a oni koji prime bice radi novca, a ne jer si uber pametna i talentovana. Zavrsi to tu, i onda dodji, s kojom godinom vise u dupetu ali i glavi. Do tad vidi da li imaju nekakvi programi da odes na 3 mjeseca, 6 mjeseci, godinu dana, vidi sta postoji pri americkoj ambasadi u Sarajevu, i sta svaki od ovih skola nude, oni imaju dovoljno novca da nekog i besplatno skoluju, ali vjerujem da postoje na svako takvo mjesto hiljade aplikacija, s cim ih impresionirati?

I na kraju, mani se dijaspore, nas je vecina neskolovanih ovdje, a i sto je skolovana, nije po ovim institucijama, a bicemo sretnia ako nasa djecu budu skolovana na njima, jednostavno, neke stvari moras sama, a najvise zbog toga, sto ce odgovornost i sve odluke koje doneses na kraju biti - tvoja - a to namece jos nesto, a to je fiskalno finansijsku odgovornost da ces moci i htjeli i biti u situaciji da sve sama platis, kad vec govoris o tome - kako ces ici dalje ili ostati u Americi, ici dalje neces, dok ne izadjes iz duga, a ako je dug od 6 cifrica, i od privatnih loan-ova jer nisi gradjanin Amerike, to mora da se vrati. Cak i da jeste Federalni loan, trenutni % interes je 7.9 sto je najveci za koji ja znam, kad sam pohadjao svoj undergraduate, interes je bio nesto oko 2%, kasnije je u godinama Busha rasta, ali najvisi je dosegao 6.8%, danas je s dolaskom Obame otisao na max. apsolutni, i recimo da si duzna 100.000 dollara - svake godine samo interes goli je 8000 da bi godinu dana kasnije bila duzna isto koliko si i godinu dana prije. I sto je najgore - i ovo se smatra privilegijom koje ti nemas, a nakon finansijskog debakla ne ocekuj od privatnih banaka da budu u tebe - investirali ista jer si finansijska nepoznaca na zapadu, nikad radila nikad privredivala i ne vrijedis nista - u njihovim papirima, tj. kad bi doslo stani pani odakle bi vratila im novce.

Sto se tice toga gdje ima najvise nasih, ima ih u Utica, NY. To je mali grad relativno govoreci smjesten u blizini niceg, izmedju Syracuse i Albany-ija na I-90 - auto putu koji ide iz Bostona do San Francisca meni se cini. Vecina ljudi je iz protjeranih krajeva, i dosli su tu jer je zivot jeftiniji i opet, imaju sve mogucnosti, ukljucujuci skolovanje a ovo su skole koje postoje u Utici samoj:
* Empire State College
* Mohawk Valley Community College
* Munson-Williams-Proctor Arts Institute
* St. Elizabeth's College of Nursing
* SUNY Institute of Technology
* Utica School of Commerce
* Utica College

Toliko ti je od mene, a kad dodjes, ne zaboravi da si mi duzna $5 za ovaj post. :lol:

A evo ti i lista Ivy League - posto vec govoris o Bostonu i NYC. Ivy Legue je vrh edukacije Americke, a inace se sastoji od 8 skola, Yale, Harvard, Cornell (check Cornell out - nalazi se u Ithaci koja nije geografski i po lokaciji "in" ali je skola jako dobra), Columbia, Princeton, U Penn, Brown i Darthmouth. http://www.cornell.edu/
Tiyana

#3 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Tiyana »

---
Last edited by Tiyana on 08/02/2010 23:13, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#4 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Nosferatu »

I pored Amera koji se skolovao po Yalu i Columbiji ti nasla nasu dijasporu huditi i pitati...

Mora da se zajebavas.

Reko bih ti udaj se da si ista od skole zavrsila ali posto nisi, niti si ti u situaciji da se udajes, niti je on u situaciji da te primi uz sve svoje skolovanje jerbo - u Americi nema ni kartonske kutije s njegovim imenom, a kao sto vidis - ugovori ga drze za jajce, i kad je njemu iz Amerike, s Yala i Columbije dovoljno dobro u Ceskoj u kojoj ga placaju duplo ako ne i troduplo manje, za kojeg djavla tebi ne valja i ti protestiras, i ako su te Cehinje toliko uber napadne, a znam ja dosta Cehinja i jest, vole gurat bokove dje im nije mjesto u redovima na salteru, ali da su one toliko sposobne, valjda bi se kakve tom tvom Amerikancu nasla na putu, a ne nasa Bosanka.

Pametna si, inteligentna si, ali zao mi je - ne mozes prekoreda. Moras platiti cijenu. Pa Ceskoj - Ceskoj. Pragu - Pragu. Ima i gore, univerziteta po Doboju i Bijeljini, Palama ili Bosanskom Novom, pa je i to za ljude. Nego, prihvati se ti knjige, a ne Amera, iako je dosadnije, nekad je ono sto je gore - dugorocno bolje samu za tebe. A, ako vec hoces - doci i u Ameriku i vidi - za 10 dana sta mozes, ja ti samo kazem, da je nemoguce isfinansirati sama svoje skolovanje narucito u 2 grada koja si navela. Dakle - na misiji si koja se zove - mission impossible. A, depresija je pojam koji je definiran u Americi, u dzungli na asflatu u kojem imas sve, ali si opet sam, sa svojim problemima i oni nisu emotivne, vec finansijske prirode. Te i takve ne moze rijesiti ni krug plakanja, ni jedenje sladoleda u 3 ujutro, niti kakav fin djecacic osim bez debela sajtova s donatorskim predispozicijama. A ti vidi. Nije ni to na odmet.
IHAVEDREAM

#5 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by IHAVEDREAM »

Draga moja,

Nekoliko puta sam procitala tvoje postove,da bih bila sigurna u ovo sto cu sad napisati:
Ni NY,a ni Boston (ni njihovi prestizni Univerziteti)ti nece pomoci da vratis izgubljene ambicije.......
Ni jedan" dijasporac" iz USA koji ti zeli dobro, nece ti savjetovati da se sa dijagnozom depresije ukrcas na prvi avion" preko bare"...a onda ces se vec snaci nekako......(depresija je sindrom koji unistava Amerikance)
Mnogo toga si napisala sto me malo asocira na razmisljanje osobe koja ima jako visoko misljenje o sebi.......to ti moze mnogo pomoci,a boga mi i odmoci u USA.U svakom slucaju, zelim ti svako dobro.I zapamti,USA se sastoji od 50 drzava,i sve one imaju relativno dobre univerzitete(Ja sam jako ponosna sto su moja djeca studenti na LSU i MSU,a ja imam diplomu sa FSU-ovu" najnoviju" koju sam morala ovdje da steknem,i to nakon 17 godina skolovanja u Evropi)
piupiu

#6 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by piupiu »

Dakle, tebi fali narod kao nas (otvoren, srdacan, druzeljubiv) i u Ceskoj, a hoces u Ameriku? Mislim da to nije odgovor. Znas onu -- mozes pobjeci gdje god hoces, ali od sebe se nigdje ne mozes sakriti. ;-) Nego, ja bih se za pocetak malo pozabavila tom depresijom -- prije svega, sta ti to i zasto fali? :-D. Mozda se osjecas 'iscupanom' iz svog prirodnog konteksta, sto je normalno za svakoga ko negdje ode. Taj osjecaj moze trajati godinama, a ti mijenjati drzave misleci da ti ne odgovara drzava, ljudi, itd. Sto se skola tice, ako mislis da mozes -- probaj najbolju do koje mozes stici. Ima i blizih. Bolonja, na primjer. U lijepoj, toploj, pricljivoj Italiji. :D
mrtva kokoš

#7 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by mrtva kokoš »

A jesi razmisljala da povedes nekoga sa sobom, kao npr. mene :D ...
Ja nemam roditelje koji bi mi mogli osigurati tako veliku investiciju u moje obrazovanje, a posto ti sa tim nemas problema imam jedan prijedlog...
Mozemo zajedno da studiramo, ucimo izlazimo i tako to...Ti ces imati stalno otvorenu i druzeljubljivu dusu pored sebe sa kojom ces moci pricati o svemu i svacemu i nece te lupati nostalgija, a ja cu da dobijem obrazovanje.Zar nije lijep prijedlog :) . Da napomenem imam zavrsen fakultet, koji sam zavrsio u roku, bitna stvar pri tvom odabiru,i nisam skup za odrzavanja sto je takodje jako bitno sa strane keski :D ... To znaci da sam bio vrijedan i odgovoran student samim time investicija tvojih roditelja u mene ne bi bila uzaludna...
U medjuvremenu kada dodje vrijeme da te napustim sto je logicno jer postdiplomski traje krace, ti ces sigurno imati mnostvo novih prijatelja i uklopit ces se u drustvo i sistem tako da ti to vise nece biti problem...
p.s. Ne moras mi ovdje odg. imas i PP. :D :D :D
Šeha

#8 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Šeha »

Ja sam u NYC a od savjeta ti mogu reci gdje da kupis vegetu i pojedes cevape. Posto vjerujem da nisi zeljna ni jednog ni drugog ne znam sta da ti ponudim. Vidim i za brak si vec skontala tako da i to pada u vodu :D :D :D

Ozbiljno ako imas nekih konkretnih pitanja pitaj. Ja znam tih par nekih cura koje su dosle kao Au Pair i cuvaju djecu u dobrostojecim porodicama. Ni jedna od njih nema nekih planova za buducnost. Sve uzivaju u sadasnjosti, koriste svaki slobodni trenutak (kojih nema mnogo) da se sastanu i provedu. Posmatrajuci ovako sa strane cini mi se dosta prazno i praznoglavo. Ne znam da taj put igdje vodi al' eto. Porodice u kojima su im ne pomazu. U stvari one misle da im pomazu jer im daju da koriste kola i puste ih u grad vikendom :s ali sto ne shvataju je da trace najbolje i najproduktivnije godine svoga zivota zatvorene u kuci cuvajuci tudju djecu... Al' nejse, njihov zivot, njihova nafaka.
tandrkalo

#9 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by tandrkalo »

mislim da ti Au Pair program nikako ne odgovara
prijateljica mi je otisla u USA na taj nacin...i koliko sam upoznata potpisala dokumenat da nece ostati u americi
poznavajuci amerikance i koliko im je vazan potpis i takvi ugovori - "obecanja" bar ona nije uspjela osigurati ostanak...cak ni uz svu pomoc porodice ciju je djecu cuvala ( a radilo se o veoma bogatim i visoooooko pozicioniranim ljudima)...
dakle ako vec ides...pobrini se da ti viza bude takva da je mozes produzavati...kao ta studentska npr.
opet s druge strane, druga prijateljica :D koja je isto tako otisla preko bare na studentsku vizu...samoonaznakako zavrsila skolovanje ..svoj ostanak nakon zavrsetka je mogla obezbijediti jedino i samo udajom za amera..odn. naseg momka sa americkim drzavljanstvom...
o problemima u kojima se nasla sa strane financija necu ni da pocnem...imaj na umu da mozes raditi samo na fakultetu na kojem si upisana ..u krugu kampusa ...a da se na taj isti posao prijavljuju svi internacionalni studenti...i koje su ti sanse da dobijes i takav (veoma malo placen) posao..
u svakom slucaju - sretno :)
jefferson

#10 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by jefferson »

Ja sam u USA dosao kao trener. Tako mi je bio placen fakultet. E sad, dok sam radio kao asistent trenera na faxu, pa poslije volonterski za vrijeme magistarskog, i jedno vrijeme kad sam krenuo PhD, imao sam par sportista iz Ceske i Slovacke. Kontam o cemu pricas. Nije da imam nesto protiv njih, ali do ludila me dovode Cesi, Slovaci, Francuzi i sve istocno od Ceske, Poljske, tj. kompet bivsi SSSR. Takve probleme koje oni mogu proizvesti je nemoguce naci u bilo kojoj enciklopediji, od toga da se boje mraka do toga da te nazove serif jer su ti nasli igrace kako plivaju u fontani ispred kasina. Sve se mora vrtjeti oko njih, VRLO sebicni (sto je bio izuzetan problem s obzirom da su svi univerzitetski sportovi naravno timski).
Sto se tice tvog dolaska u SAD, ja bi malo prosirio podrucje interesa na sve drzave (mozda ne Aljasku, ali sam dovoljno dugo ovdje da znam da se ponude ne odbijaju, a na kraju krajeva mozes skijat 12 mjeseci godisnje :D ). Svaka drzava u Americi ima bar jedan fax koji je izuzetan, koji kad spomenes ljudi znaju. Ako dobijes ponudu sa Ole Miss, ja bi da sam na tvoj mjestu sutra sjeo u avion bez obzira sto je u najgoroj americkoj drzavi. Ja sam vrlo ponosan na svoj fax, na univerzitet sa kojeg sam dobio magistarski ali i na ovaj na kojem radim Doktorat. Nisu u bog zna kakvoj drzavi, ali su itekako poznati. Stoga, ako pucas odmah na Columbiju ili Harvard, sanse su ti male, jer ili moras biti vrhunska ucenica a iz Iraka ili Afganistana (to je palilo s Bosnom tokom i odmah poslije rata) ili biti vrhunska ucenica i imati pare.
Ako vec hoces stvarno na te univerzitete, Ja ti mogu provjeriti Yale ili UConn jer radim sa profesorima s tih fakulteta, ali bolje ti je da napravis minimalno 1400 bodova na SAT. S obzirom da kazes da si imala dobre rezultate na takmicenjima, kombinacija dobrog rezultata na SAT (a to za Havard znaci 1500 bodova da bi te uzeli u razmatranje za skolarinu) i tih rezultata sa takmicenja bi mogli dati odredjene rezultate.
Ono sto ti ja predlazem jeste da prvo kazes svoju oblast. Nisu svi najpoznatiji univerziteti tata mate za sve. U mojoj oblasti je npr. Johns Hopkins najbolji i taj univerzitet privlaci najvise federalnih grantova za istrazivanja. Razmisli i o jakim drzavnim univerzitetima kao sto su University of: Georgia, Alabama, Oregon, UCLA, FSU, LSU, Texas, Texas Tech, Virginia Tech, Virginia, Maryland, Washington, Michigan, Illinois, Auburn, Clemson, itd, itd. Tek onda pucaj na najbolje: Harvard, Yale, Brown, Chicago, Johns Hopkins, Georgetown itd.
Apliciraj na sve sa svojim SAT rezultatima i prilozi svoj CV, pa vidi. Takodje, idi na web stranice Sorosa, itd vidi imal kakvih stipendija.
Ako te nesto jos interesuje slobodno salji PP pa ti mogu pomoci koliko mogu!
Aorta

#11 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Aorta »

Tiyana,

Pogledaj ovaj link iz jucerasnjeg NY Times-a (Harvard's Dean of Admissions, Dr. Fitzsimmons, odgovara na pitanja tipa who gets into Harvard):

http://thechoice.blogs.nytimes.com/2009 ... =education

Ne znam sta studiras, ali imas vece sanse sa odredjenim smjerovima. Tacno je ovo sto je @jefferson napisao. Pokusaj stupiti u kontakt sa Dr. Andras Riedlmayer sa Harvarda (pokrenuo Bosnia Library Project), mozda on ima konkretnijih savjeta i uputa. Uglavnom, svako dobro! Depresija ce proci. I to sto si drustvena ce ti dobro kotirati u US of A! :-D Americans LUHV to talk!

P.S. Pozdrav@ Dr. Nosferatu!
Smartex

#12 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by Smartex »

Ne idi nigdje Sunce tudjeg neba te nece grijati kao u Bosni! Bosna 4ever!!!
jefferson

#13 Re: Boston & NYC - Dijasporo, pomagaj!

Post by jefferson »

Smartex wrote:Ne idi nigdje Sunce tudjeg neba te nece grijati kao u Bosni! Bosna 4ever!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: Ja bio mjesec u BiH i izgubio svu boju koju ovdje nabacim :D
Post Reply