Bosno nasa najljepsa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hananah

#1 Bosno nasa najljepsa

Post by hananah »

Ovako: svjedoci smo raznih dogadjanja u svijetu, kao sto su zemljotresi, vulkani, poplave, pa ratovi i svasta nesta. Razmisljam o nasoj Bosni, eto rat je iza nas, i nadam se da se ponoviti nece, pa razmisljam o tome kako je Bosna lijepa i ima jako malo prirodnih nepogoda, zatim predivne planine, rijeke i jezera, lijepe ljude, divne historijske gradjevine, i razmisljam kako smo mi nezahvalan narod, kako mozemo da budemo presretni sto imamo lijepu zemlju umjesto toga mi je unistavamo ljudskom gluposcu, umjesto da Bosnu, kao kucu nasu, uredimo tako da budemo ponosni na nju i da joj se svi dive.
Molim vas sto manje politike i religije u ovu temu, svi smo mi razliciti, ali upravo je to ono sto treba da nas spaja a ne razdvaja, ni dva prsta na ruci nisu ista pa opet ruka perfektno funkcionise, zasto nismo u stanju urediti nasu Bosnu tako, kad smo vec jako sretni da imamo sve sto imamo, samo trebamo pogledati kroz prozor i vidjeti tu ljepotu.
Ima puno zemalja koje nisu tako prirodno lijepe, pa stanovnici tih zemalja urede tako da im se ostatak svijeta moze diviti.
Nasa Bosna je kao djevojka koja je prirodno lijepa ali ne vodi racuna o sebi :(
Zasto?
Tisina

#2 Re: Bosno nasa najljepsa

Post by Tisina »

hananah wrote:Ovako: svjedoci smo raznih dogadjanja u svijetu, kao sto su zemljotresi, vulkani, poplave, pa ratovi i svasta nesta. Razmisljam o nasoj Bosni, eto rat je iza nas, i nadam se da se ponoviti nece, pa razmisljam o tome kako je Bosna lijepa i ima jako malo prirodnih nepogoda, zatim predivne planine, rijeke i jezera, lijepe ljude, divne historijske gradjevine, i razmisljam kako smo mi nezahvalan narod, kako mozemo da budemo presretni sto imamo lijepu zemlju umjesto toga mi je unistavamo ljudskom gluposcu, umjesto da Bosnu, kao kucu nasu, uredimo tako da budemo ponosni na nju i da joj se svi dive.
Molim vas sto manje politike i religije u ovu temu, svi smo mi razliciti, ali upravo je to ono sto treba da nas spaja a ne razdvaja, ni dva prsta na ruci nisu ista pa opet ruka perfektno funkcionise, zasto nismo u stanju urediti nasu Bosnu tako, kad smo vec jako sretni da imamo sve sto imamo, samo trebamo pogledati kroz prozor i vidjeti tu ljepotu.
Ima puno zemalja koje nisu tako prirodno lijepe, pa stanovnici tih zemalja urede tako da im se ostatak svijeta moze diviti.
Zasto?
bravo, upravo tako.. imamo potencijal, samo nemamo ljude.. Nije Bosna kriva vec ljudi koji samo pljuju po njoj.. treba uvijek traziti pozitivno i iz toga izvlaciti maksimum.najlakse je pljuvati i biti kriticar.. zato to svi i rade.. ne iziskuje mnogo napora
hananah

Post by hananah »

Ne iziskuje mnogo napora to je tacno. Ali mnogo napora ne iziskuje ni "uljepsavanje Bosne" ali puno vise zadovoljstva donosi od kritikovanja, a osim toga nesto je vidljivo, nesto sto je uradjeno
Tornjak

#4 Re: Bosno nasa najljepsa

Post by Tornjak »

hananah wrote:Ovako: svjedoci smo raznih dogadjanja u svijetu, kao sto su zemljotresi, vulkani, poplave, pa ratovi i svasta nesta. Razmisljam o nasoj Bosni, eto rat je iza nas, i nadam se da se ponoviti nece, pa razmisljam o tome kako je Bosna lijepa i ima jako malo prirodnih nepogoda, zatim predivne planine, rijeke i jezera, lijepe ljude, divne historijske gradjevine, i razmisljam kako smo mi nezahvalan narod, kako mozemo da budemo presretni sto imamo lijepu zemlju umjesto toga mi je unistavamo ljudskom gluposcu, umjesto da Bosnu, kao kucu nasu, uredimo tako da budemo ponosni na nju i da joj se svi dive.
Zasto?
Svaka cast potpuno si upravu da smo mi nezahvalan narod, pa cak ni nezasluzujemo ovakvu jednu ljepoticu Europe. Da je mi bar vidimo onakvu kakvu je stranci vide mozda bi i bili malo zahvalniji i poceli je uredivati ali nas je narod tvrdoglav. Znam bas jednog Danca koji ima curu Bosanku i sa njom je bio na odmoru u Bosni i kaze kako mu nije jasno da ljudi nemogu shvatiti koje bogatstvo od zemlje imamo i kako je mogao izbiti tako jedan krvav rat u ovoj zemlji. Kaze da su ljudi vrlo gostoljubljivi i uzivao je cijelo ferie sa bosanskim drustvom, ali mu nije jasno sto su ljudi zaboravili na svoju domovinu i odustali se boriti jeri smatraju da u njoj nema buducnosti koja ustvari postoji i to vrlo blizu samo da se ljudi priblize i zajedno grade tu buducnosti.
Fair Life

#5 Re: Bosno nasa najljepsa

Post by Fair Life »

Tornjak wrote:Znam bas jednog Danca koji ima curu Bosanku i sa njom je bio na odmoru u Bosni...
Jasper ?
JBT

Post by JBT »

Tarik?
zzzzz

Post by zzzzz »

Lako je njima diviti se ljepoti Bosne, poslije njihove bezlicne prirode.

Predprosle godine sam se vracao s mora i desio se tezak udes negdje iznad Mostara :sad: Stajali smo tu 5-6 sati i docekali noc u kanjonu Neretve. Naravno raja su vadila iz auta sta ima da se jede i pije a svi odpadci su zavrsili oko puta. Nikome nije padalo na pamet da to vrati u svoje auto, do prvog kontejnera.
Da nam je priroda bezveznija, vjerovatno bi je i mi vise pazili.

Njemacka i Japan spadaju medju najsiromasnije zemlje sto se tice prirodnih bogastava, vjerovatno zato su najradisniji ljudi.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

tako je hannah... o Bosni se uglavnom govori negativno iz razloga da se dodje na vlast! Al, nigdje se ne spominju stvari po kojima je Bosna medju najjacim ako ne i najjaca na svijetu.

Npr. Bosna ima najvece zalihe prirodne ciste i pitke vode na svijetu po glavi stanovnika a u Evropi opcenito, Bosna je medju 20 u svijetu po izvozu elektricne energije, Bosna ima ogromne prirodne rezerve sume, Bosna ima jako ukusnu hranu... da ne nabrajam!

Uglavnom, pretjeren pesimizam je veliki grijeh u mojoj religiji!
winetou

Post by winetou »

Bosna ima najvece zalihe prirodne ciste i pitke vode na svijetu po glavi stanovnika

Nema

Bosna je medju 20 u svijetu po izvozu elektricne energije

Struja mora biti jeftina, inače je neće niko :D

Bosna ima ogromne prirodne rezerve sume,

Ogromne nikako ne mogu biti zbog male teritorije BiH :D , a svako bi valjda volio da se u šume ne dira

Bosna ima jako ukusnu hranu

imaju i drugi :D
artzy

Post by artzy »

winetou wrote:Bosna ima najvece zalihe prirodne ciste i pitke vode na svijetu po glavi stanovnika

Nema

Ima. Najbolja voda na svijetu jarane.

Bosna je medju 20 u svijetu po izvozu elektricne energije

Struja mora biti jeftina, inače je neće niko :D

Nema veze.

Bosna ima ogromne prirodne rezerve sume,

Ogromne nikako ne mogu biti zbog male teritorije BiH :D , a svako bi valjda volio da se u šume ne dira

Cist zrak!

Bosna ima jako ukusnu hranu

imaju i drugi :D
Paaa, ja... imaju... :-)
winetou

Post by winetou »

Najbolju vodu nema. Površinske vode su doobro zagađene. Podzemne vode su prilično čiste ne izvrsno čiste, ali dovoljnih istraživanja nema :oops:

http://www.unece.org/env/chapter07.pdf
winetou

Post by winetou »

Image

Više od 200 na 100 000stanovnika dobije hepatitis A zarazu od vode u BiH. Istina nije do vode već do obrade vode.

http://www.grid.unep.ch/product/publica ... tation.jpg
Fair Life

Post by Fair Life »

U pravu si Winetou.

Kad pricamo o BiH nemojmo hvaliti sunce koje je grije, rijeke, jezera, sume i sl..., jer tu ljudske ruke nisu jos stigle mnogo toga pokvariti (a mozda i jesu).

To je naslijedjeno od majke prirode.

Sta je u BiH u redu, a ljudske su ruke unaprijedile. Da krenemo redom:

- putevi ?
- zeljeznica ?
- turizam ?
- zdravstvo ?
- skolstvo ?
- djecja obdanista ?
- pravosudje ?
- parkovi ? ...

I da ne nabrajam... BiH je nazalost zarasla u korov. Korov treba pocupati.
Engram::X

Post by Engram::X »

winetou wrote:Image

Više od 200 na 100 000stanovnika dobije hepatitis A zarazu od vode u BiH. Istina nije do vode već do obrade vode.

stvarno ljudska glupost prelazi sve granica

kada je datiran grafikom??

1996.

rat je zavrsen prakticno sa krajem 1995.

infrastruktura je izgradena vecim djelom tek do 2000.

naravno da su 1996. vladali isti uslovi kao u ratu

dakle bez cijevi, pumpi i dobre infrastrukture cudo je da vecih i masovnijih epidemija nije bilo..i pandemija :-?

a grafikon pokazuje odnos DO 200 na 100h.
ne vidis ili namjerno lazes...

stoga obojica ne serite sa sigurne distance
manji su izgledi da ce te ovu zamlju opet vidjeti ;)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Engram::X wrote:
winetou wrote:[img]

stvarno ljudska glupost prelazi sve granica

kada je datiran grafikom??

1996.

rat je zavrsen prakticno sa krajem 1995.

infrastruktura je izgradena vecim djelom tek do 2000.

naravno da su 1996. vladali isti uslovi kao u ratu

dakle bez cijevi, pumpi i dobre infrastrukture cudo je da vecih i masovnijih epidemija nije bilo..i pandemija :-?

stoga obojica ne serite sa sigurne distance
manji su izgledi da ce te ovu zamlju opet vidjeti
;)
Ovaj ti je osvrt podobro na mjestu kad su statisticki podaci u pitanju, ali de ti meni jednom kazi sto se ti toliko qrcis na nas koji smo vani??
I ti a i ima vas jos!?

Ja se na to mogu samo kiselo smijuljiti i smatrati to vasom ljubomorom ili zaviscu i nista drugo..
I to je i razumljivo, jebi ga...
Ali ako nije to u pitanju, onda ste podobro priglupi ako mislite da se mozete dole siriti kako vam volja a da cemo mi samo kao mishevi oko vas skakutati i uzimati mrvice koje nam vi ponudite!

Skontaj se malo Engram, shvatices da ne moze tako, pametan si ti...
Aammra

Post by Aammra »

DA TE VOLIM DUSA ZNA

DRAGA MOJA BiH :)
Engram::X

Post by Engram::X »

mrzim licemjera koji sa sigurne udaljenosti i nakon potopa & bitke glume dusebriznike

u bosni bosanci rade, odlucuju i teze boljem sutra

zive od danas do sutra bez vidljive buducnosti

dok ti imas osiguran dom, posao i sutra, prosjecni bosnjo nema osigurano ni danas

prema tome nastavis li unositi apatiju, smutnju i mrznju prema svemu bosnjackom, islamskom i opcenito bosanskom ocekuj da fasujes po njusci :oops:

;)
Aammra

Post by Aammra »

Engram::X wrote:mrzim licemjera koji sa sigurne udaljenosti i nakon potopa & bitke glume dusebriznike

u bosni bosanci rade, odlucuju i teze boljem sutra

zive od danas do sutra bez vidljive buducnosti

dok ti imas osiguran dom, posao i sutra, prosjecni bosnjo nema osigurano ni danas

prema tome nastavis li unositi apatiju, smutnju i mrznju prema svemu bosnjackom, islamskom i opcenito bosanskom ocekuj da fasujes po njusci :oops:

Engrame kome ti to bolan? :?

;)
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

Mislim da vi svi malo pretjeruejte. Bosna mozda nije zmelja koja ima najcistiju vodu u Evropi, ali, jeste medju njima, kazite vi meni gdje to jos u Evropi piju vodu iz cesme????, Gdje su ljudi pocetkom 90-tih isjekli tokiko sume, kao u Bosni, ali sume, hvala Bogu, jos ima...recitem i samo jos da Bosna nije medju prvim zemljaam u Evropi koja ima njavise planina, a gdje su olimpijske ljepotice oko Sarajeva? Jest da su opustosene, a zna se i ko ih je opustosio i kako, ali vratit ce se to sve jednom u "normalu".

Recite mi jos da nemamo ni prirodnih jezera? Ni cistih rijeka? Pa, ljudi gdje ste vi bili u Bosni, kolik oste obisli vasu zmelju?
verbal

Post by verbal »

Engram::X wrote:prema tome nastavis li unositi apatiju, smutnju i mrznju prema svemu bosnjackom, islamskom i opcenito bosanskom ocekuj da fasujes po njusci :oops:
;)
Ja mislim da je BiH najljepsa i najperspektivnija zemlja samo me nemojte tuci :D

E jesi konjina i to ona brdsko-planinska...
Aammra

Post by Aammra »

Hej Engrame je li moguce da si malo frustriran???
manijak1

Post by manijak1 »

Aammra wrote:Hej Engrame je li moguce da si malo frustriran???
Moguće je da ni tebi nije mahane :D :D
Aammra

Post by Aammra »

manijak1 wrote:
Aammra wrote:Hej Engrame je li moguce da si malo frustriran???
Moguće je da ni tebi nije mahane :D :D
Hej sta imas protiv mene :D Nekontam :?
manijak1

Post by manijak1 »

Ama baš ništa :D :D
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

dobro je ljudi, moramo li uvijek pokazati kako ne psotujemo bas nista sto je nase???? Ohanite malo
Post Reply