Bosnjastvo za pocetnike

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pietje_Bel

#51 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Pietje_Bel »

Analitičko predstavljanje i prikaz djelovanja "Bošnjaka" Imamović zaključuje ocjenom da je značenje bošnjaštva kod ovog lista "više privid i odraz zvanične austrijske politike nego sopstveno uvjerenje
I to je jos uvijek tako. :(
Last edited by Pietje_Bel on 18/12/2008 13:22, edited 1 time in total.
Ponekad s'proljeca

#52 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Ponekad s'proljeca »

Ima li neko ko boravi u Danskoj a da je bio u Hamletovom dvorcu u kojem se nalazi bronzana karta srednjovjekovne evrope i krljevstva iz toga doba, pa da uslika dio gdje pise kraljevina Bosna. Koliko znam nema ni Srbije ni Hrvatske na toj karti!!!!
Pietje_Bel

#53 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Pietje_Bel »

Kako smo vec prije 100 godina izdali Bosnjastvo i izabrali Muslimanstvo.Samo smo krivi za to:
Studijski izvještaj" autorskog tima završava se Dodatkom od dva priloga. "Stav "BOŠNJAKA" prema nacionalnoj identifikaciji Muslimana" obradio je Mustafa Imamović. List "Bošnjak" izlazio je 20 godina i u tom razdoblju imao "specifičnu evoluciju". Prvi broj izašao je 2. jula 1891. i više je isticao muslimanstvo nego bošnjaštvo, što se ogleda u tvrdnji da "Muslimani sačinjavaju glavni dio naroda u Bosni i Hercegovini". Međutim, već u drugom broju list objavljuje "ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo" (284). "Bošnjak" nastoji da u znaku bošnjaštva okupi sve etničko-vjerske grupe u Bosni (286) nasuprot činjenici da je isključivo muslimanski list. Ipak, tokom prvih mjeseci izlaženja shvatio je da se pod bošnjaštvom ne mogu ujediniti sve b-h etničke grupe, pa je saglasno ovom saznanju samo Muslimane identifikovao sa bošnjaštvom (287). Konstatujući da je "Bošnjak" prestao (1897.) da naziva jezik bosanskim imenom, Imamović je ocijenio da se bošnjaštvo kod Muslimana sve očiglednije gubi kao nacionalno osjećanje, iako list još uvijek bošnjačkim imenom brani narodnu individualnost Muslimana (291). Okrenut više prošlosti, "bošnjak" je neminovno gubio značaj i uticaj u političkom životu Muslimana. Vođen aristokratskim pogledima, "Bošnjak" je priznavao muslimanskom plemstvu vodeću ulogu (293) u društvu, čime je ograničavao svoju inače usku socijalnu bazu, ali i definirao svoj feudalni idejni profil. Takvog opredjeljenja "Bošnjak" je ostao izvan političkog pokreta, borbe za autonomiju, što ga nije sprječavalo da i dalje za Muslimane tvrdi: "niti smo Hrvati ni Srbi, jesmo i ostajemo Bošnjaci" (293). Posebno mu je bilo stalo da omladina prihvati i brani bosansku narodnost (300), nalazeći u njoj izvornu snagu protiv agresivnih težnji srbiziranja i kroatiziranja Muslimana. U vrijeme borbe za vjersko-mearifsku autonomiju "bošnjak" je otpor prema srpskom nacionalizmu izražavao napadom na ideju autonomije Bosne i Hercegovine, smatrajući je planom i ciljem srpske politike, koja teži da se BiH nađe pod okriljem Srbije, što je protiv bitnih egzistencijalnih interesa Muslimana (311). Protivsrpska orijentacija "Bošnjaka" neminovno se preobrazila u taktički prohrvatsku liniju čije je polazište da je "puno bolje raditi naporedo sa Hrvatima katolicima nego sa Srbima, jer su Hrvati puno slabiji od nas, pa bi lakše bilo s njima obračunati" (313). Nedosljedan u opredjeljenju za bošnjaštvo, kolebljiv u politici, "Bošnjak" je pozdravio aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. (314) da bi uzbrzo izgubio raison d'ętre i nakon deset godina izlaženja završio svoj životni krug. Analitičko predstavljanje i prikaz djelovanja "Bošnjaka" Imamović zaključuje ocjenom da je značenje bošnjaštva kod ovog lista "više privid i odraz zvanične austrijske politike nego sopstveno uvjerenje"
pure_love

#54 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by pure_love »

Bosnjastvo bez islama je osudjeno kad tad na propast

kao sto i sam kazes,vecina bosnjaka bi sutra presli na "srbstvo" kada bi im to bila garancija za ocuvanje muslimanstva

ovo danasnje bosnjastvo je vecim dijelom muslimanstvo,e sad drugo je ako ti zelis da se vrati stara nacionalnost-Dobri Bosnjani,ali to je tesko..takvi su izumrli davno
Pietje_Bel

#55 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Pietje_Bel »

pure_love wrote:Bosnjastvo bez islama je osudjeno kad tad na propast

kao sto i sam kazes,vecina bosnjaka bi sutra presli na "srbstvo" kada bi im to bila garancija za ocuvanje muslimanstva

ovo danasnje bosnjastvo je vecim dijelom muslimanstvo,e sad drugo je ako ti zelis da se vrati stara nacionalnost-Dobri Bosnjani,ali to je tesko..takvi su izumrli davno
To je glupost. Danasnje Bosnjastvo je Muslimanstvo zato sto jednostavno ima puno nepismenih i polu pismenih u Bosni. Jedan skolovan covjek nemoze nikada tako nesto reci. Ko su izmislili Bosnjastvo? Nisu ga izmislili Sandzaklije, Hadzije i Begovi. Izmislili su ga Muhamed Filipovic, koji za sebe kaze da je ateista i koji pise knjigu za knjigom o starim Bosnjanima i njih objasnjava kao temelj Bosnjastva i Adil Zulfirispasic koji je se zalagao za Bosnjastvo sa 3 vjere do smrti. To sto tebe babo uci drugacije to je tvoj problem. Bosnjastvo je jasno od pocetka. Krenimo od zastave Bosnjaka pa na daalje. Proces "osvijestivanja Bosnjaka" je proces koji ce trajati 50, 100 godina i to je asvim logicno nakon 500 godina Muslimanstva i Turcizacije.
izvor

#56 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by izvor »

Pietje_Bel wrote:To je glupost. Danasnje Bosnjastvo je Muslimanstvo zato sto jednostavno ima puno nepismenih i polu pismenih u Bosni. Jedan skolovan covjek nemoze nikada tako nesto reci. Ko su izmislili Bosnjastvo? Nisu ga izmislili Sandzaklije, Hadzije i Begovi. Izmislili su ga Muhamed Filipovic, koji za sebe kaze da je ateista i koji pise knjigu za knjigom o starim Bosnjanima i njih objasnjava kao temelj Bosnjastva i Adil Zulfirispasic koji je se zalagao za Bosnjastvo sa 3 vjere do smrti. To sto tebe babo uci drugacije to je tvoj problem. Bosnjastvo je jasno od pocetka. Krenimo od zastave Bosnjaka pa na daalje. Proces "osvijestivanja Bosnjaka" je proces koji ce trajati 50, 100 godina i to je asvim logicno nakon 500 godina Muslimanstva i Turcizacije.
Izmislili? :?
Pa zar nisu ova dvojica begovi?
I jedno pitanje: Sta cini razlicitim, Bosnjaka, Srbina i Hrvata? Osim sto ce razlikuju po vjeri.
Pietje_Bel

#57 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Pietje_Bel »

izvor wrote:
Pietje_Bel wrote:To je glupost. Danasnje Bosnjastvo je Muslimanstvo zato sto jednostavno ima puno nepismenih i polu pismenih u Bosni. Jedan skolovan covjek nemoze nikada tako nesto reci. Ko su izmislili Bosnjastvo? Nisu ga izmislili Sandzaklije, Hadzije i Begovi. Izmislili su ga Muhamed Filipovic, koji za sebe kaze da je ateista i koji pise knjigu za knjigom o starim Bosnjanima i njih objasnjava kao temelj Bosnjastva i Adil Zulfirispasic koji je se zalagao za Bosnjastvo sa 3 vjere do smrti. To sto tebe babo uci drugacije to je tvoj problem. Bosnjastvo je jasno od pocetka. Krenimo od zastave Bosnjaka pa na daalje. Proces "osvijestivanja Bosnjaka" je proces koji ce trajati 50, 100 godina i to je asvim logicno nakon 500 godina Muslimanstva i Turcizacije.
Izmislili? :?
Pa zar nisu ova dvojica begovi?
I jedno pitanje: Sta cini razlicitim, Bosnjaka, Srbina i Hrvata? Osim sto ce razlikuju po vjeri.
Hrvata od Srbina razlikuje plemstvo. Hrvati i Srbi su 2 slavenska plemena koja su osnovali kraljevine i drzave. Bosnjaci su skup plemena koji su osnovali Banovinu Bosansku i kraljevinu Bosnu tj. etnicitet Bosanski. Sta cini razliku izmedu Austrijanca i Njemca, Swedana i Norvezana, Engleza i Skota, Eta,Latvinca i Leta? To su razliciti etnonimi i baziranje Bosnjastva na Islam dovodi nas same u opasnost jer time otvaramo vrata da na drugi svojataju, pisu lazne istorije i da nam nakon toga kradu zemlju. Musliman ce postati Srbin vrlo lako (kao sto smo vidijeli u istoriji) ali Bosnjak to nikada nemoze postati.
izvor

#58 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by izvor »

Hvala na brzom odgovoru. :)
kiky

#59 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by kiky »

treba raditi na promociji Bosanstva, naših kraljeva i zadnje kraljice Katarine, probat obnovit dinastiju pa makar samo figurativno, objavit kartu Bosanske kraljevine do pred njeno uništenje od Osmanlija i izač s njom konačno u javnost, obznanit Bosanske simbole (zastavu i grbove, jer narod nema pojma o tome) i konfigurirat Bosansku nacionalnu platformu. EU se komplikuje i raspada i Mi če mo vrlo brzo opet bit u situaciji da se branimo. Treba biti spreman!! :bih:
kiky

#60 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by kiky »

ili griješim??
Prozor

#61 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Prozor »

Pietje_Bel wrote:
pure_love wrote:Bosnjastvo bez islama je osudjeno kad tad na propast

To je glupost. Danasnje Bosnjastvo je Muslimanstvo zato sto jednostavno ima puno nepismenih i polu pismenih u Bosni. Jedan skolovan covjek nemoze nikada tako nesto reci. Ko su izmislili Bosnjastvo? Nisu ga izmislili Sandzaklije, Hadzije i Begovi. Izmislili su ga Muhamed Filipovic, koji za sebe kaze da je ateista i koji pise knjigu za knjigom o starim Bosnjanima i njih objasnjava kao temelj Bosnjastva i Adil Zulfirispasic koji je se zalagao za Bosnjastvo sa 3 vjere do smrti. To sto tebe babo uci drugacije to je tvoj problem. Bosnjastvo je jasno od pocetka. Krenimo od zastave Bosnjaka pa na daalje. Proces "osvijestivanja Bosnjaka" je proces koji ce trajati 50, 100 godina i to je asvim logicno nakon 500 godina Muslimanstva i Turcizacije.
@pietje bel, prvo da kazem da mi se jako svidja ovo sto radis na ovom podforumu, kao i uopce sve ove diskusije, koje obavezno citam kad god imam vremena. :)
samo, mislim da ti zadnja recenica nije na mjestu, iz prostog razloga sto "budjenje" o kojem ti govoris, je pojam kojeg etnicke skupine Evrope ne poznaju do 19. stoljeca i nacionalizma. sa time je besmisleno govoriti o Muslimanstvu i Turcizaciji kao nekoj alternativi bosnjastvu, kao eto prije turaka je bio moderan bosnjacki osjecaj pa ga je islamizacija ukinula, kada je srednjovjekovna Bosna bila feudalna a ne nacionalna drzava. kao i ostale drzave evrope uostalom. takva je drzava bilo i Osmansko carstvo. sa time, svijet jeste bio bosnjacki, ali ne u onom smislu o kojem ti govoris. samo se prisjeti da su vecina bila neobrazovani seljaci pa ti vidi kolika je ta nacionalna svijest mogla biti. inace, u cijeloj evropi narod se nije identifikovao kao nacije do 19. stoljeca, tako da to nije problem samo bosnjaka. problem je sto su bosnjaci zakasnili da to tada ucine. a o razlozima ne bih sada. ni srbi nisu bili srbi u ovom smislu do tada, pa je smjesna prica o nekoj kolektivnoj svijesti srba o okupatorskoj vlasti tudje nacije tokom osmanlija, kada je srpskom seljaku bitan bio usjev i pravoslavlje pa na vlascu bio sultan ili knez. dokaz tome je i to da srpskih pobuna, pravih, nije ni bilo do 19. stoljeca. isto je i sa bosnjacima. jedina razlika je sto bosnjacko budjenje predstavljala feudalna klasa(Husein kapetan, list Bosnjak...), a posto je Srbi nisu imali tokom osmanlija u njih je to poprimili malo vise hajducki izrazaj, da se tako izrazim.
Pietje_Bel

#62 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Pietje_Bel »

Otac obnavljanja nacionalnog identiteta Bošnjaka
U pogledu kašnjenja u priznavanju Bošnjaka kao nacije i našeg nacionalnog imena Musliman, zašto ne Bošnjak ili Bosanac, jednom prilikom sam za to pitao Hamdiju, jer mi je on dao prijedlog da na fakultetu 1975. godine uzmem diplomski rad o razvoju muslimanskog nacionalnog pitanja, pošto sam se sa njim poznavao i često viđao, posebno kada sam bio student, jer sam i ja iz Cazina kao i on, a on je volio nas Krajišnike na šta mi je rahmetli Hamdo, kako smo ga mi Krajišnici zvali, rekao: «To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin Ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je, bolan zemljače, bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave, a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi, to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u, naprimjer, Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bi li se time kod tebe išta promijenilo i bi li se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater? Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više».
kiky

#63 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by kiky »

pa kako bi po vama konačno trbalo da se zove pripadnik Bosanske nacije?? Bošnjak, Bošnjanin, Bosanac ili...... i to mi je nejasno! po meni je to Bosanac!
osa

#64 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by osa »

kiky wrote:pa kako bi po vama konačno trbalo da se zove pripadnik Bosanske nacije?? Bošnjak, Bošnjanin, Bosanac ili...... i to mi je nejasno! po meni je to Bosanac!
hrvat.
kiky

#65 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by kiky »

more!
osa

#66 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by osa »

kiky wrote:more!
ti bi odmah i more, da li i otoke.
kiky

#67 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by kiky »

il daj sve il ne traži išta!! :dance:
Hrast

#68 Re: Bosnjastvo za pocetnike

Post by Hrast »

Pietje_Bel wrote:To sam ja mislim objasnio poprilicno u svome tekstu. Ali evo da ti prevedem. To je imalo vise razloga:

Nakon Huseinovog ustanka je se Bosnjacko-muslimanska elita koja je se zalagala za Bosnjastvo i koja je pomagala Huseinu ili protjerana ili ubijena. Ostao je onaj dio intelektualaca koji su bili vise muslimanski nastrojeni. Umjesto da se Huseinov ustanak koristi kao akumulator i kao vrelo energije za Bosnjacki preporod, Bosnjaci-muslimani se okrecu Islamu valjda iz nekog straha. Ima naravno i onih Bosnjaka islamske vjere koji se zalazu sa Bosnjastvo ali im je tesko jer je vise onih koji se boje tog "nacionalnog osjescenja". Da je Huseinov ustanak potrajao 10 ili 15 godina vjerovatno bi Bosnjastvo bilo mnogo jace ali jednostavno nakon 500 godina Turske okupacije i nakon sto su Turci "uveli" mnoge guzonje da sto vise ubijaju to Bosnjastvo, sa raznim "gajretima" i drugim institutima sa muslimanskim predznakom, bilo je tesko se izvuci iz toga pogotovo kada su jos i Srbija i Hrvatska pomagali da se katolici i pravoslavci sto brze predu u njihovu "naciju". I uz sve to su Austrijanci silom probali da Bosnjastvo uzdignu jos je samo bilo kotraproduktivno jer je upravo to ubilo "Bosnjacki preporod" koji je poceo kao iskreni kulturni pokret. Tako ja to vidim.
Interesantna tema, dosta korisnih informacija, samo mislim da se po ovom pitanju varas (boldovano). Islam je jedna univerzalna religija, ideja, cija je sustina veoma tesko kompaktibilna sa nacionalnim idejama, pokretima. To je ustvari i glavni razlog zasto Bosnjaci (muslimani) nisu dugo vremena bili u stanju da razviju nacionalnu svijest u modernom smislu rijeci. "Srednjovjekovni bosanski narod" je kroz islamizaciju jednog dijela podijeljen jednom vjersko-civilizacijskom dionicom u dva dijela: ehl-i mille, muslimanski dio tog naroda i ehl-i zimme, hriscanski dio tog naroda. Islamizirani dio sada koloniziranog bosanskog svijeta je ulazio u ehl- i mille, a ostali njegov dio dakle u ehl-i zimme. Dok su se dvije komponente ehl-i zimme (pravoslavci i katolici), kao neka vrsta historijskog nastavka "srednjovjekovnog bosanskog naroda", u nacionalnim pokretima gradjanskog drustva transformirale u dijelove srpske i hrvatske nacije, muslimanski dio tog naroda, imobilisan fikcijom umme - kao fatalisticko religiozne predstave o islamskoj zajednici, nije imao snage da zbaci to srednjovjekovno ruho i ucini presudan korak u ispoljavanju svog narodnosnog bica u savremenom smislu rijeci. Razlozi za ovakav razvoj leze u historijskoj situaciji stvorenoj dugom tursko-islamskom vladavinom i nasrtajima katolickih faktora Srednje Evrope. Takva situacije je porodila predominaciju vjerskog faktora u konstituisanju modernih nacija na nasem prostoru.

Najboji primjer za negativan uticaj islama na kontituisanje nacionalnog bica je u Bosni trenutno taj selefijski pokret. Svakom od njih je deset puta drazi Palestinac, Avganistanac, Cecenac, pa i Nijemac ili Amerikanac, koji je musliman, nego nacionalno svijestan, ili nesvjestan (nije vazno) Bosnjak koji ne klanja, ne ide na dzumu, ili cak ne vjeruje u Allaha dz.s.

Glavni razlozi su dakle "hausgemacht" a ne zbog nekog straha, naravno, i toga je bilo, ali represija nigdje nije uspjela da ugasi nacionalne pokrete koji su imali dobar fundament u samoj narodnoj masi, vidi: Grcka, Srbija, itd..I tamo su Osmanlije vise puta gasili ustanke, a ustanike ili ubijali ili slali u izgnanstvo, pa to opet nije uspjelo da ugasi nacionalne osjecaje u narodu.

Ustanak Husein Bega se nije razvijo u masovni narodni pokret uglavnom zbog toga sto je i sam proistekao iz osmanlijskog miljea.
Post Reply