Bošnjaštvo: Vraćanje pravim vrijednostima...
-
Stari
Hm...izgleda stovana A da si u franackom okruzenju ipak obracala paznju na neke manje vazne stvari...nisam nikad bio u drustvu plavokoso - plavookih francuza a ni (na moju grdnu zalost) ni francuskinja sa istim obiljezjima...ali me takav postupak tog lika uopste ne zacudjava...Svedjani recimo to takodjer rade kad se s nekim sretnu prvo procjenjuju njogov izgled...i to najcesce ne, sto me je u pocetku zacudilo, izgled u smislu sexipilnosti ili tako kojecega...nego bas te (za nas balkance) sitnice ..."rasne" pripadnosti ...boja ociju , kose i puti ..to ide prvo ... tek onda dolaze neke druge stvari ...kao ljepota, zgodnost, materijalni-socijalni status...i tu ga ja svakako pusim. 
-
mr__bosnjak
Ja gluposti. Pa koda nemogu bit Srbi i Hrvati koji su muslimani. He joj pa valjda je rijec Bosnjaci...A wrote:Nedavno sam pravila neko vece slavlje, pa pozvala drustvo - mjesano, naravno, malo domaci, malo Bosanci. I nekako, valjda slucajno, skoro svo moje bosansko drustvo - muslimani. I pita mene Francuz, fura se da je otvoren i zainteresovan cak i za stvari van Francuske: a ovo tvoje drustvo, oni su Srbi ili Hrvati? Rekoh - ne, vecinom su muslimani. A on u cudu .... pa kako .... (pa valjda u glavi poredi "njegove" i "moje" muslimane) kako to da su skoro svi svijetle kose, otkud im plave oci (do tada nisam ni primjetila, a stvarno je tako), mislim.... muslimani![]()
Sad nesto mislim.... to je valjda ta ilirska krv![]()
![]()
-
MedoX
29.08.1189. - Tacan datum kada je Kulin ban napisao Povelju1189. - Povelja Kulina Bana (bilo bi dobro kada bi neki naucnici definirali tacan datum izdavanja povelje)
29.03.1831. - Dan bosanskog ustanka (Gradascevic krenuo na Travnik)
25.11.1943. - Dan drzavnosti Bosne (ZAVNOBIH)
02.05.1991. - Dan Patriotske lige
01.03.1992. - Dan neovisnosti Bosne (referendum)
15.04.1992. - Dan Armije BiH
07.03.1993. - Dan dzamija (srusena Ferhadija)
28.09.1993. - Dan Bosnjaka (na Bosnjackom saboru vraceno ime Bosnjak)
06.03.1995. - Dan bosanske zastave
11.07.1995. - Dan genocida (genocid u Srebrenici)
14.12.1995. - Dejtonski sporazum
04.02.1998. - Dan zastave Bosne i Hercegovine
19.10.2003. - Umro Alija Izetbegovic
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
23.06.1432. - Otvoren prvi bosnjacko-bogumilsko-ilirski internet forum.MedoX wrote:29.08.1189. - Tacan datum kada je Kulin ban napisao Povelju1189. - Povelja Kulina Bana (bilo bi dobro kada bi neki naucnici definirali tacan datum izdavanja povelje)
29.03.1831. - Dan bosanskog ustanka (Gradascevic krenuo na Travnik)
25.11.1943. - Dan drzavnosti Bosne (ZAVNOBIH)
02.05.1991. - Dan Patriotske lige
01.03.1992. - Dan neovisnosti Bosne (referendum)
15.04.1992. - Dan Armije BiH
07.03.1993. - Dan dzamija (srusena Ferhadija)
28.09.1993. - Dan Bosnjaka (na Bosnjackom saboru vraceno ime Bosnjak)
06.03.1995. - Dan bosanske zastave
11.07.1995. - Dan genocida (genocid u Srebrenici)
14.12.1995. - Dejtonski sporazum
04.02.1998. - Dan zastave Bosne i Hercegovine
19.10.2003. - Umro Alija Izetbegovic
-
sanjica
Prije osamstotina ljeta...Na pocetku svijeta, osvanuo divan dan. Dobro jutro Kulin Bane...vice narod na sve strane. Dobro jutro,Dobar dan...odgovara Kulin Ban. Kao da je Sudnji dan. Reci nama Kulin Bane...kakve Bosna ceka dane. Zamisli se Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Kada dodju teski dani - nikom nece teze biti. A kad dodju dani srece - nikom bolje biti nece, rece mudri Kulin Ban...kao da je Sudnji dan. Od Kulina Bana... ...pa do danasnjeg dana.
-
Panasonic
Nemoj ni pokusavati da ga ubijedis, glupim tudjmanovcima je njihova verzija urezbarena u glavu, a kad se njima nesto urezbari to im je onda tesko isturpijati.mr__bosnjak wrote:Mali meni je dosta ovakih komentara. Evo ti malo istine. Mi smo od Ilira, Iliri sa podrucja Bosne su prihvatili juznoslavenski jezik poslije cega se pocinju identifikovat iskljucivo kao pripadnici Bosne-Bosnjani. Odatle i taka prezimena tvome drugu. Bosnjani su imali vlastitu vjersku instituciju-Bosansku Crkvu koja je bila bogumilska. Manji djelovi su prihvatili pravoslavlje i katolicanstvo ali su u svim aspektima ostali Bosnjani. Bosnjanska drzava-Bosna je izrasla u najmocniju drzavu na Balkanu. Nazalost nicija nije sjala do zore i ona na kraju biva osvojena od Turaka poslije cega vec oslabljena Bosanska Crkva nestaje i masovno Bosnjaci(novija forma rijeci Bosnjani) prihvataju islam. Sa islamom orijentalstvo koje postaje standardno u bosnjastvu i biva totalno prihvaceno od svih Bosnjaka. Orijentalnstvo i islam je vezalo Bosnjake za Osmanlijsko carstvo vise nego za neku evropsku silu i oni su mu izrekli lojalnost i postali njegovi sljedbenici. Uspostavljena je samouprava u formi ejaleta i bosanski je postao jedan od sluzbenih jezika u carstvu ali Bosnjaci se nisu ikada narodno identifikovali kao Turci. Kasnije Turci pocinju pritiskat ne-Turke sto i dolazi do bosnjacke pobune. Nazalost kasnije po prvi puta srpske i hrvatske nacije stizu u Bosnu kroz fasisticke programe i od tada je zabranjeno sve bosnjacko do 1994. godine i vodzene su brojne agresije i istrjebljenja pa i dan danas vecina Srba i Hrvata negiraju Bosnjake(ti) i slijede taj fasizam. Ali Bosnjaci su se vratili svojim korijenima pa ti sad pricaj a za tvoju informaciju ako si Srbin imas vise turske krvi od mene a glavno porijeklo ti je u Perziji(to vazi i ako si Hrvat). Nadam se da si se naucio...kikas wrote:zelio bi samo malo da vam bacim svijetlo "Bosnjastva" na jednu drugu stranu.Razumijem te konstantne pretenzije na bosnjastvo, jer ste se nasli u vakumu povijesti,izgubljeni,ostavljeni,nesvrstani.Za turske vladavine vasi preci su se izjasnjavali kao turci,muslimani, (svaka tvrdnja o nekoj bosanskoj autonomiji i bosanstvu je presmijesna),potom odlaskom turaka odlazi i velik broj njih,da bi na kraju sve do 1972 velik broj "Bosnjaka" se izjasnjavalo kao srbi i hrvati,a da ne govorim koliko ih je bilo u domobranima u II.sv.
Dalje,tragikomicno je da jedna nacija ("Bosnjaci") velica bosansku kraljicu,onu istu kojoj su djecu poturcili,muza i obitelj pobili, i samim tim ugusili suverenitet jedne od jacih zemalja na balkanu.
Draga gospodo,Bosnjak je moj prijatelj Damir Bosnjak i svi ostali koji su od rodjenja Bosnjaci.Razumijem u jednu ruku ovakvo ponasanje muslimanskog vrha,ali ovo sto je ucinjeno je vise od silovanja povijesti i cinjenica koje su stvarno u pitanju.
Iskreno mi je zao,ali meni da ljudi,koji niti imaju Bosanska ili Slavenska imena,cak stovise arapska i turska, pricaju o povijesti Bosne i sebi uzimaju za pravo govoriti u ime svih naroda na ovom prostoru,smatram krajnje pateticnim.
Mnogi ce se nac u momu komentaru,ali vama je potrebno otvoriti oci da vidite da nije bas sve onako kako vam se kaze.Iako se neke stvari ne mogu promijeniti,savjetujem da je neke stvari bolje zadrzat za sebe i nedoraslima da ne pisu svasta po tastaturi.
Evo ti i link:http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... odrucje=bh
-
mr__bosnjak
Ma mislio da mozda ima nade... Al sto kazes bas me boli njegovo misljenje...Panasonic wrote:Nemoj ni pokusavati da ga ubijedis, glupim tudjmanovcima je njihova verzija urezbarena u glavu, a kad se njima nesto urezbari to im je onda tesko isturpijati.mr__bosnjak wrote:Mali meni je dosta ovakih komentara. Evo ti malo istine. Mi smo od Ilira, Iliri sa podrucja Bosne su prihvatili juznoslavenski jezik poslije cega se pocinju identifikovat iskljucivo kao pripadnici Bosne-Bosnjani. Odatle i taka prezimena tvome drugu. Bosnjani su imali vlastitu vjersku instituciju-Bosansku Crkvu koja je bila bogumilska. Manji djelovi su prihvatili pravoslavlje i katolicanstvo ali su u svim aspektima ostali Bosnjani. Bosnjanska drzava-Bosna je izrasla u najmocniju drzavu na Balkanu. Nazalost nicija nije sjala do zore i ona na kraju biva osvojena od Turaka poslije cega vec oslabljena Bosanska Crkva nestaje i masovno Bosnjaci(novija forma rijeci Bosnjani) prihvataju islam. Sa islamom orijentalstvo koje postaje standardno u bosnjastvu i biva totalno prihvaceno od svih Bosnjaka. Orijentalnstvo i islam je vezalo Bosnjake za Osmanlijsko carstvo vise nego za neku evropsku silu i oni su mu izrekli lojalnost i postali njegovi sljedbenici. Uspostavljena je samouprava u formi ejaleta i bosanski je postao jedan od sluzbenih jezika u carstvu ali Bosnjaci se nisu ikada narodno identifikovali kao Turci. Kasnije Turci pocinju pritiskat ne-Turke sto i dolazi do bosnjacke pobune. Nazalost kasnije po prvi puta srpske i hrvatske nacije stizu u Bosnu kroz fasisticke programe i od tada je zabranjeno sve bosnjacko do 1994. godine i vodzene su brojne agresije i istrjebljenja pa i dan danas vecina Srba i Hrvata negiraju Bosnjake(ti) i slijede taj fasizam. Ali Bosnjaci su se vratili svojim korijenima pa ti sad pricaj a za tvoju informaciju ako si Srbin imas vise turske krvi od mene a glavno porijeklo ti je u Perziji(to vazi i ako si Hrvat). Nadam se da si se naucio...kikas wrote:zelio bi samo malo da vam bacim svijetlo "Bosnjastva" na jednu drugu stranu.Razumijem te konstantne pretenzije na bosnjastvo, jer ste se nasli u vakumu povijesti,izgubljeni,ostavljeni,nesvrstani.Za turske vladavine vasi preci su se izjasnjavali kao turci,muslimani, (svaka tvrdnja o nekoj bosanskoj autonomiji i bosanstvu je presmijesna),potom odlaskom turaka odlazi i velik broj njih,da bi na kraju sve do 1972 velik broj "Bosnjaka" se izjasnjavalo kao srbi i hrvati,a da ne govorim koliko ih je bilo u domobranima u II.sv.
Dalje,tragikomicno je da jedna nacija ("Bosnjaci") velica bosansku kraljicu,onu istu kojoj su djecu poturcili,muza i obitelj pobili, i samim tim ugusili suverenitet jedne od jacih zemalja na balkanu.
Draga gospodo,Bosnjak je moj prijatelj Damir Bosnjak i svi ostali koji su od rodjenja Bosnjaci.Razumijem u jednu ruku ovakvo ponasanje muslimanskog vrha,ali ovo sto je ucinjeno je vise od silovanja povijesti i cinjenica koje su stvarno u pitanju.
Iskreno mi je zao,ali meni da ljudi,koji niti imaju Bosanska ili Slavenska imena,cak stovise arapska i turska, pricaju o povijesti Bosne i sebi uzimaju za pravo govoriti u ime svih naroda na ovom prostoru,smatram krajnje pateticnim.
Mnogi ce se nac u momu komentaru,ali vama je potrebno otvoriti oci da vidite da nije bas sve onako kako vam se kaze.Iako se neke stvari ne mogu promijeniti,savjetujem da je neke stvari bolje zadrzat za sebe i nedoraslima da ne pisu svasta po tastaturi.
Evo ti i link:http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... odrucje=bh
-
Panasonic
Jeste bitno. Jer ne bi neki Bosnjak postao Srbin ako bi BiH smatrao svojom domovinom. Pitaj Srbe u Banja Luci sta oni misle koja je njihova domovina, pa ces cuti!pitt wrote:Bosna je svih dobrih ljudi koji zive u njoj i smatraju je svojom domovinom. A kako ce se zvati sasvim je nebitno.