BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
HZArnel

#1 Re: BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

Post by HZArnel »

Nedo* wrote:ovu temu možete sebi download-ati i u pdf-u
Klikni !
nek si im rek'o :thumbup:
Ja cu ici dalje i reci da smo legitimni nasljednici Posena koji su zivjeli na nasim prostorima :-D
Jazz_Junkie

#2 Re: BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

Post by Jazz_Junkie »

Vratio nam se flomaster-povjesnicar.
HZArnel

#3 Re: BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

Post by HZArnel »

Jazz_Junkie wrote:Vratio nam se flomaster-povjesnicar.
ti to o men tracas? :x
HZArnel

#4 Re: BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

Post by HZArnel »

Ma procitah sve,bez brige :D
Ono sto sam ti htio "namignuti" ovim postom je to da mi nemamo nikakve potrebe da se pravdamo bilo kome.
Dokazano je davno da smo mi ravnopravan narod i nacija spram Hrvata i Srba.Nismo duzni nikom da se pravdamo. :)
ps.dajte namjesto :bih: zastavu sa grbom kotromanica da mogu rahat i ja koju zastavicu na svoj post postaviti :mrgreen:
:bih:
ljubav_aha

#5 Re: BOŠNJANI=NAROD u srednjovjekovnoj Bosni

Post by ljubav_aha »

Nedo* wrote:Ovu temu posvećujem svima onima koji NEGIRAJU postojanje BOŠNJANA kao srednjovjekovnog NARODA, i uglavnom ih svode na, kao biva, teritorijalnu odrednicu srba ili hrvata (u zavisnosti s koje strane dolaze nacionalisti)
Kao i za one koji su malo i nedovoljno upućeni u ovu tematiku, a zainteresovani su da znaju nešto više......
stoga, iako možda malo i preopširno, mislim da je interesantno i da će zadržati PAŽNJU svih onih koje zanima ova problematika, veoma važna i u današnjem kontekstu BOŠNJAKA kao nacije, koja vodi PORIJEKLO, upravo od srednjovjekovnih bošnjana, a što je non-stop izloženo negiranju od strane susjeda

HISTORIJSKE OKOLNOSTI, DOGAĐAJI I PRETPOSTAVKE ZA POJAVU SLAVENA U BOSNI KAO TEMELJA NASTANKA BUDUĆEG SREDNJOVJEKOVNOG NARODA-- BOŠNJANA
Potrebno je krenuti od samog početka, a to je od VELIKE SEOBE naroda, koju su kao što je poznato, uzrokovali Huni. Prije njihova prodora stanje rasporeda naroda je bilo sljedeće:
- Slaveni se nalaze na području današnje Ukrajine i Bjelorusije (SLAVS)
- Vizigoti su u podunavlju, na prostoru današnje Rumunije (WEST GOTHS)
- Ostrogoti su na području današnje Ukrajine, uz obalu Crnog mora (EAST GOTHS)
- Gepidi su u planinama, područje današnje Slovačke (GEPIDS)

Image

Konkretno, za nas je najznačajnije, što su Huni doveli do pomjeranja, s jedne strane Slavena prema jugu na oslobođeni prostor kojeg su napustili Vizigoti, dakle uz obalu Crnog mora do Dunava i granice sa Bizantom, i s druge strane Ostrogota, koji su prvi „stradali“, i pod dominacijom Huna pomjeraju se zajedno s njima na zapad i naseljavaju se u području Panonije.
Poslije smrti hunskog „biča božijeg“ Atile (453.god) dolazi do osamostaljenja Ostrogota u Panoniji od Huna, kada oni faktički postaju gospodari Panonije na čelu sa moćnim vladarom Teodorikom. O tome govori i Vladimir Ćorović u svojoj knjizi:

Image

Ovdje možemo izdvojiti najznačajniji taj momenat da je poslije odlaska Ostrogota 488.god u Italiju, PANONIJA ostala prazna i nebranjena, što koriste mnogobrojna slavenska plemena sa sjevera iza Karpata i počinju da je naseljavaju. Takođe i podunavski Slaveni već počinju da upadaju preko Dunava, pljačkajući po Bizantskom carstvu a druga slavenska plemena, poslije propasti Huna, idući na zapad i sjeverozapad, naseljavaju širok prostor sjevernoevropske nizije, sve do rijeke Labe i Sale, i do grada Hamburga, Sjevernog i Baltičkog mora, a prema jugozapadu do današnje Češke, Slovačke, Mađarske i Istočnih Alpa.
Dakle, u periodu od 488-555. godine situacija na Balkanu je sljedeća:
1. s jedne strane, preko Dunava mnogobrojna slevenska plemena, koje možemo nazvati PODUNAVSKI SLAVENI sve učestalije upadaju u Bizantsko carstvo, pljačajući i pustošeći gdje god stignu, tako da ih bilježe po prvi put i bizantski kroničari, među prvima i Prokopije

Image

gdje su Iliri :?:
Post Reply