Reforma policije traje od 2004 god bez ikakvih pozitivnih rezultata, Pocev od Martensovog plana preko nekih zajednickih komisija pa sada ide na brzinu preko Vijeca ministara i Parlamentarne skupstine. Rezultati su katastrofalni, to nije ni ''R'' od reforme koja je zamisljena a predstavnici stranaka iz RS-a su sve osporili svojim radikalnim nastupima dok je nisu dobili po mjeri (njihovoj).Kaze Dodik nocas na parlamentu RS-a : Ovo sto mi treba da prihvatimo, to se nas ne tice, to je neka organizacija na nivou BiH koja nas nece obavezivati. Finansiranje i teritorijalno razgranicenje ,pratit ce buduci Ustav (na koji mi necemo priostati ako nam ne bude odgovarao) o Okruznim nadleznostima. Da ne trunim vise, dobili su policiju RS-a (na sto im moze pozavidjeti i idejni tvorac R.K).
Jasno i glasno porucuju da se prekompozicija BiH moze raditi ali da niko ne dira RS.Mislite li da ce to proci? Naravno , zato sto su oni ekstremni u svojim zahtjevima.
Nasi politicari u FBiH ni sami vise ne znaju sta bi trazili i kako ce sta ispasti. Puno su vjerovali MZ da je ona dosla da nama (drzavi BiH) pomogne. Sve je to nekako i funkcionisalo do Pedija. Sjetimo se saradnje sa Hagom,obracun protiv terorizma, sve zakone koji su isli u korist BiH bezuvjetno su podrzavali. Sta su za tu svoju kooperativnost dobili? Na kraju nista. BiH i dalje podijeljena, ostaje policija RS-a, Hvati traze svoj entitet, a sta Bosnjaci i ostali zele ? Ne znaju ni sami , zato sto nisu radikalni.
Ja predlazem nasim politicarima sledece: 13 god je proslo od rata, nisu svi aneksi ispostovani, mali broj povratnika, RS bit ce ekskluzivno pravo samo za Srbe, Hrvati imaju nesto malo kompaktne teritorije na kojoj zele svoj entitet a nama nista drugo ne preostaje nego da dignemo ruke od cjelovite BiH i da se zadovoljimo nekom teritorijom na kojoj bi zivjeli Bosnjaci i drugi koji bi tu zeljeli zivjeti. Alternativa tome je samo jedinstvena BiH podijeljena na regije u kojoj bi se svako ravnopravno osjecao kao drzavljanin BiH u protivnog ne odustajemo od toga. Jedna mala zemlja Bosnjkistan u srcu Balkana i EU.
Pitanje glasi : Kakav bi odnos bio MZ prema nasim politicarima a i drzavi BiH?
p.s/ dokonom covjeku padne svasta na pamet