Bošnjak vs. Bosanac

Locked

Na popisu ću se izjasniti kao:

Bošnjak
91
51%
Bosanac
47
26%
Hercegovac
4
2%
Bosanac i Hercegovac
22
12%
Musliman
4
2%
ništa od ponuđenog
10
6%

Total votes: 178

moke_31

#276 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by moke_31 »

Dozer wrote:@moke_31
Kakva je to sad priča???? Dayton sigurno nećeš promijeniti tako što ćeš se izjasniti kao Bosanac a Srbi i Hrvati NIKAD neće pristati na nacionalnu ustavnu kategoriju BOSANAC!!!!! NIKAD!!!!!
Nebuloze valjas ti. Ja ti opet kazem da Bosnjak, Hrvat i Srbin NISU NACIONALNE KATEGORIJE u Ustavu BiH. Ustav BiH NE POZNAJE NACIONALNE kategorije, nego samo etnicke, tj. narodne.
Znam da nisu ali su izjednačene i danas se koriste u istom smislu što je nosense ali je tako. Čak je i na popisnom listiću stavljeno nacionalnost/etnička pripadnost (nationality/ethnicity) koliko se sjećam.

U svakom slučaju znaš šta sam mislio.
žuta

#277 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by žuta »

nismo mi preživili rat da bi bili Bosanci,Hercegovci,Krajišnici tj.OSTALI već da bi bili BOŠNJACI
palermo

#278 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by palermo »

breuer wrote:
palermo wrote:U par rečenica si jasno sublimirao motive nekih (ne svih, jer ima ovdje i ljudi koji se iskreno osjećaju bosancima) da sa toliko žara promoviraju bosanstvo spram bošnjaštva.
ja sam taj :) no meni nije jasno zasto se toliko napadaju bilo koji bosanci i hercegovci kad su bosnjacima mnogo veci problem ovi bosnjaci-muslimani, muslimani, turci :D i sl. :-)
pa ja imam utisak da ovi "bosanci" su mnogo agresivniji, vjerovatno tu ima i tih velikosprsko-velikohrvatskih ubačenih elemnata.

Inače, sa ljudima koji se istinski (u nacionalnom smislu) osjećaju bosanci ja lično , a mislim da ni bilo ko drugi ne bi trebao imati problema.
miki.ba

#279 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by miki.ba »

LBVIEW wrote:Ja bih prupitao ove istinske Bosance kojh, cini mi se,kako na temi tako i u anketi,ima puno manje od onih "frisko" registriranih sa "zadatkom" :D da nam objasne par stvarcica.
Prvo, na osnovu cega tvrdite kako su Bosanci intelektualno superorniji od Bosnjaka? K'o biva, ovi sto se osjecaju Bosnjacima su maltene svi odreda iz nekih zabiti,nepismeni,zostali, dok ste vi gradska raja, prosvjeceni, s najmanje 2 fakultetske diplome itd.? :D I zasto onda,koristeci se isim principom, ne ustanovite isto i za ostale sto zive, kako vi kazete, u torovima? Je li to po ko zna koji put za Bosnjake, vrijedi jedno pravilo, a za Srbe i Hrvate, drugo? :-)
Drugo, otkud vam ideja da su Bosnjaci samoidentificirajuci se nakon desetljeca pokusaja asimilacije, negiranja slobode izjasnjavanja, izmisljanja kategorije neoprijedjeljenih, "muslimana po narodnosti", do priznanja politickog naroda 1974 po diktatu drugih, "gurnuli" ove druge u srpstvo i hrvatstvo, kad su historijske cinjenice po tom pitanju neumoljive- isti su se, nakon nacionalnih preporoda u Srbiji i Hrvatskoj i sistematskog preobracivanja u BIH(vidjeti pod Vasa Pelagic-krajcar :D ), dakle najmanje zadnjih 100-njak godina, izjasnjavali kako se izjasnjavaju i danas.
Trece, ako se zalazete za slobodu izjasnjavanja, otkud vam pravo da Bosnjake ubjedujete kako bi se trebali izjasnjavati kao Bosanci ? Da ne pominjem kako opet ne koristite isti princip kad su upitanju Srbi ili Hrvati? :-)
Zar nije Bošnjak otvorio temu nebil nas Bosance preveo na pravi put? :D
Revoltage

#280 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

LBVIEW wrote:Ja bih prupitao ove istinske Bosance kojh, cini mi se,kako na temi tako i u anketi,ima puno manje od onih "frisko" registriranih sa "zadatkom" :D da nam objasne par stvarcica.
Prvo, na osnovu cega tvrdite kako su Bosanci intelektualno superorniji od Bosnjaka? K'o biva, ovi sto se osjecaju Bosnjacima su maltene svi odreda iz nekih zabiti,nepismeni,zostali, dok ste vi gradska raja, prosvjeceni, s najmanje 2 fakultetske diplome itd.? :D I zasto onda,koristeci se isim principom, ne ustanovite isto i za ostale sto zive, kako vi kazete, u torovima? Je li to po ko zna koji put za Bosnjake, vrijedi jedno pravilo, a za Srbe i Hrvate, drugo? :-)
Drugo, otkud vam ideja da su Bosnjaci samoidentificirajuci se nakon desetljeca pokusaja asimilacije, negiranja slobode izjasnjavanja, izmisljanja kategorije neoprijedjeljenih, "muslimana po narodnosti", do priznanja politickog naroda 1974 po diktatu drugih, "gurnuli" ove druge u srpstvo i .rvatstvo, kad su historijske cinjenice po tom pitanju neumoljive- isti su se, nakon nacionalnih preporoda u Srbiji i Hrvatskoj i sistematskog preobracivanja u BIH(vidjeti pod Vasa Pelagic-krajcar :D ), dakle najmanje zadnjih 100-njak godina, izjasnjavali kako se izjasnjavaju i danas.
Trece, ako se zalazete za slobodu izjasnjavanja, otkud vam pravo da Bosnjake ubjedujete kako bi se trebali izjasnjavati kao Bosanci ? Da ne pominjem kako opet ne koristite isti princip kad su upitanju Srbi ili Hrvati? :-)
Upravo suprotno, Bosnjaci nama upravo sole pamet. Budi sta hoces i ko hoces, ali i dopusti i meni - molim lijepo. Što se tiče pismenosti ne znam. Jasno je jedino da se pismeniji ljudi (inače svagdje u svijetu) nalaze u gradu, ali će i to popis pokazati.
breuer

#281 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

palermo wrote:Inače, sa ljudima koji se istinski (u nacionalnom smislu) osjećaju bosanci ja lično , a mislim da ni bilo ko drugi ne bi trebao imati problema.
znam, i poštujem to :) no, koji je način da odgonetneš moje iskreno bosanstvo i hercegovstvo od necijeg manipulatorskog nametanja istog?
crusader

#282 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by crusader »

Znaci covjek iz Mostara i covjek iz Sarajeva ne pripadaju istom etnicitetu. Prvi je Hercegovac, a drugi Bosanac :lol: Zalosno je da ljudi ne razlikuju drzavnu ili regionalnu pripadnost sa etnickom. Svi stanovnici BiH su po drzavnoj pripadnosti Bosanci i Hercegovci (ma koliko to apsurdno zvucalo sa ovim veznikom), to pravo sticu rodjenjem ili zivljenjem u ovoj drzavi. Dakle i Srbi i Hrvati i Romi i Bošnjaci su Bosanci i Hercegovci htjeli to oni ili ne. Međutim na popisu se trazi izjasnjavanje po etnickoj pripadnosti, sto je u ovom slucaju Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Mađar itd. Razbijanje Bošnjaka na regionalne odrednice Bosanac, Hercegovac bi bilo isto kad bi se u Hrvatskoj ljudi izjasnjavali sa Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, ali to je kod njih nezamislivo jer je nacionalna svijest na daleko vecem nivou nego kod Bošnjaka. Iako bi oni imali vise razloga za podjele ako se zna da je Dubrovnik od vajkada bio samostalna drzava, da se cak u nekim djelovima Hrvatske ljudi i ne razumiju medjusobno zbog razlike u jeziku, a to nigdje nije slucaj sa Bošnjacima. Međuim opet se prave neke vjestacke podjele, koju su ubacene kako od zlonamjernika sa strane, kako od domacih kvislinga. Bošnjak u Sarajevu i Bošnjak u Mostaru bastine istu historiju, isti jezik, iste obicaje, narodnu nosnju, kuhinju, a opet neko nazor zeli razbiti Bošnjake na Bosance i Hercegovce kao da to nije isti narod i isti etnicitet. E nece tako da moze...
veljaca

#283 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by veljaca »

Image

24 - Bosnjak

25 - Islamska

26 - Bosanski
Kolt12

#284 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

Revoltage wrote:
Upravo suprotno, Bosnjaci nama upravo sole pamet. Budi sta hoces i ko hoces, ali i dopusti i meni - molim lijepo. Što se tiče pismenosti ne znam. Jasno je jedino da se pismeniji ljudi (inače svagdje u svijetu) nalaze u gradu, ali će i to popis pokazati.
Ma stipu ba to "nacionaloid Bosanac", de ti nama reci kako si se ti sarao 1991 godine? Kao Jugos ili kao Srbin ili Hrvat?
menstruacija

#285 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

Брате ти си ретадиран много :-)
trebinjac22

#286 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by trebinjac22 »

Zanimljiva je rasprava iako sam rekao da je tema gluma maloprije.

Mi u Istočnoj Hercegovini smo sada dobili sretnu okolnost da se po prvi put otkako nam je ukinuta TRAVUNIJA opet dobijamo članove Crnogorskog nacionalnog bića na teritoriju.

Isto tako će se djelimično i Bošnjačkom nacionalnom biću prikloniti idio pravoslavaca Doboja i rubnih dijelova Republike Srpske koji naginju Federaciji. A to je većinom u Krajini. Tako da ćete što se tiče fundamentalista i osoba koje su po prirodi anarhisti a koji će se izjašnjavati ko kako voli dobiti uzavrat dio gdje niste ni očekivali. Doboj mi je tu najgori jer znam iz prve ruke.
Revoltage

#287 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

Kolt12 wrote:
Revoltage wrote:
Ma stipu ba to "nacionaloid Bosanac", de ti nama reci kako si se ti sarao 1991 godine? Kao Jugos ili kao Srbin ili Hrvat?
Nikako. Bio sam maloljetan.
palermo

#288 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by palermo »

breuer wrote:
palermo wrote:Inače, sa ljudima koji se istinski (u nacionalnom smislu) osjećaju bosanci ja lično , a mislim da ni bilo ko drugi ne bi trebao imati problema.
znam, i poštujem to :) no, koji je način da odgonetneš moje iskreno bosanstvo i hercegovstvo od necijeg manipulatorskog nametanja istog?
Pa uglavnom, ljudi koji se osjećaju iskreno Bosancima ( u nacionalnom smislu), nemaju potrebu da to naglas izriču i stalno ponavljaju. . Oni su ono što uistinu jesu....baš kao što i Hrvat, Srbin ili Bošnjak koji uistinu zna što jeste, nema potrebu da to stalno ponavlja.
The 51st State

#289 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by The 51st State »

Revoltage wrote:
Kolt12 wrote:
Revoltage wrote:
Nikako. Bio sam maloljetan.
a tebe roda donijela?
breuer

#290 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

crusader wrote:Znaci covjek iz Mostara i covjek iz Sarajeva ne pripadaju istom etnicitetu. Prvi je Hercegovac, a drugi Bosanac :lol: Zalosno je da ljudi ne razlikuju drzavnu ili regionalnu pripadnost sa etnickom. Svi stanovnici BiH su po drzavnoj pripadnosti Bosanci i Hercegovci (ma koliko to apsurdno zvucalo sa ovim veznikom), to pravo sticu rodjenjem ili zivljenjem u ovoj drzavi. Dakle i Srbi i Hrvati i Romi i Bošnjaci su Bosanci i Hercegovci htjeli to oni ili ne. Međutim na popisu se trazi izjasnjavanje po etnickoj pripadnosti, sto je u ovom slucaju Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Mađar itd. Razbijanje Bošnjaka na regionalne odrednice Bosanac, Hercegovac bi bilo isto kad bi se u Hrvatskoj ljudi izjasnjavali sa Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, ali to je kod njih nezamislivo jer je nacionalna svijest na daleko vecem nivou nego kod Bošnjaka. Iako bi oni imali vise razloga za podjele ako se zna da je Dubrovnik od vajkada bio samostalna drzava, da se cak u nekim djelovima Hrvatske ljudi i ne razumiju medjusobno zbog razlike u jeziku, a to nigdje nije slucaj sa Bošnjacima. Međuim opet se prave neke vjestacke podjele, koju su ubacene kako od zlonamjernika sa strane, kako od domacih kvislinga. Bošnjak u Sarajevu i Bošnjak u Mostaru bastine istu historiju, isti jezik, iste obicaje, narodnu nosnju, kuhinju, a opet neko nazor zeli razbiti Bošnjake na Bosance i Hercegovce kao da to nije isti narod i isti etnicitet. E nece tako da moze...
a zasto ti pricas tim regionalnim :x bosanskim jezikom? ovo bi se trebalo tretirati kao izdaja! bosansku drzavnost tretireti kao regionalnu odrednicu! :x

nisu ni svjesni koliko iz njih progovara cetnicka propaganda, samo suprotno uvijena :-) jer je i njima to krucijalni argument pri svojatanju bosne i hercegovine :!:
menstruacija

#291 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

pošto vam se i sam alija deklariso kao srbin jasno vam je kako da se pišete,ali vidim ima još ovih FIRGOŠA iz srebrenice i ŠIPTARA koji nemaju pojma ko su opet da vam rečem MRTVI STE
breuer

#292 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

palermo wrote:Pa uglavnom, ljudi koji se osjećaju iskreno Bosancima ( u nacionalnom smislu), nemaju potrebu da to naglas izriču i stalno ponavljaju. . Oni su ono što uistinu jesu....baš kao što i Hrvat, Srbin ili Bošnjak koji uistinu zna što jeste, nema potrebu da to stalno ponavlja.
Teme ovog ili slicnog karaktera otvaraju vecinom Bosnjaci :wink:
Revoltage

#293 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

Roditelji se izjasnili kao Muslimani.

@palermo

Što je tebi problem, kada ja kazem ISKRENO da sam Bosanac? Možda zato što ću oteti glas Bošnjaku? Kako ću oteti, kad nikad Bosnjak nisam bio, nego su mi desetak ljudi na bosnjackome saboru 1993 to nametnuli. I sad se cudite otkud to mi!? Ne kontam to čuđenje.
crusader

#294 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by crusader »

breuer wrote:
crusader wrote:Znaci covjek iz Mostara i covjek iz Sarajeva ne pripadaju istom etnicitetu. Prvi je Hercegovac, a drugi Bosanac :lol: Zalosno je da ljudi ne razlikuju drzavnu ili regionalnu pripadnost sa etnickom. Svi stanovnici BiH su po drzavnoj pripadnosti Bosanci i Hercegovci (ma koliko to apsurdno zvucalo sa ovim veznikom), to pravo sticu rodjenjem ili zivljenjem u ovoj drzavi. Dakle i Srbi i Hrvati i Romi i Bošnjaci su Bosanci i Hercegovci htjeli to oni ili ne. Međutim na popisu se trazi izjasnjavanje po etnickoj pripadnosti, sto je u ovom slucaju Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Mađar itd. Razbijanje Bošnjaka na regionalne odrednice Bosanac, Hercegovac bi bilo isto kad bi se u Hrvatskoj ljudi izjasnjavali sa Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, ali to je kod njih nezamislivo jer je nacionalna svijest na daleko vecem nivou nego kod Bošnjaka. Iako bi oni imali vise razloga za podjele ako se zna da je Dubrovnik od vajkada bio samostalna drzava, da se cak u nekim djelovima Hrvatske ljudi i ne razumiju medjusobno zbog razlike u jeziku, a to nigdje nije slucaj sa Bošnjacima. Međuim opet se prave neke vjestacke podjele, koju su ubacene kako od zlonamjernika sa strane, kako od domacih kvislinga. Bošnjak u Sarajevu i Bošnjak u Mostaru bastine istu historiju, isti jezik, iste obicaje, narodnu nosnju, kuhinju, a opet neko nazor zeli razbiti Bošnjake na Bosance i Hercegovce kao da to nije isti narod i isti etnicitet. E nece tako da moze...
a zasto ti pricas tim regionalnim :x bosanskim jezikom? ovo bi se trebalo tretirati kao izdaja! bosansku drzavnost tretireti kao regionalnu odrednicu! :x

nisu ni svjesni koliko iz njih progovara cetnicka propaganda, samo suprotno uvijena :-) jer je i njima to krucijalni argument pri svojatanju bosne i hercegovine :!:
Bosanski jezik je nastao kad su svi stanovnici Bosne bili Bošnjaci, a Hercegovina nije ni postojala. Drzava se zvala BOSNA !!! Tvoj je problem sto ne poznajes historiju svoje drzave i naroda, a hoces da diskutujes u ovakvim temama. :bih:
amazon

#295 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by amazon »

Pa postoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, i ostali. Normalno da ce se vecinom ovako izjasniti. Ali na kraju moraju svi da svate da smo mi svi samo Bosanci ili Hercegovci, pripadnici drzave BiH.
breuer

#296 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

crusader wrote:Bosanski jezik je nastao kad su svi stanovnici Bosne bili Bošnjaci, a Hercegovina nije ni postojala. Drzava se zvala BOSNA !!! Tvoj je problem sto ne poznajes historiju svoje drzave i naroda, a hoces da diskutujes u ovakvim temama. :bih:
bolje je i nepoznavati historiju, nego poznavati izmisljenju i fabrikovanu, a sve iz razloga vjekovnog nepostojanja termina bosnjak...

...nego, zasto onda to pleme bosnjaka nije jezik nazvalo bosnjackim? :-)

ubit ce nas neprofesionalizam i mitovi :(
veljaca

#297 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by veljaca »

veljaca wrote:Image

24 - Bosnjak

25 - Islamska

26 - Bosanski

Drzava: Bosna i Hercegovina ..... :bih:
menstruacija

#298 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

bošnjak VUCI ME ZA TUKI
menstruacija

#299 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

LBVIEW

#300 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by LBVIEW »

Restart wrote:
LBVIEW wrote: Trece, ako se zalazete za slobodu izjasnjavanja, otkud vam pravo da Bosnjake ubjedujete kako bi se trebali izjasnjavati kao Bosanci ? Da ne pominjem kako opet ne koristite isti princip kad su upitanju Srbi ili Hrvati? :-)
Pa Srbi i Hrvati su se i 1991. izjasnili Srbima i Hrvatima, tu nema dileme.

Ovdje se prica o izjasnjavanju naroda koji se 1991. izjasnio Muslimanima a od tad nismo imali popis. U svakom slucaju glupo je da se narod dijeli samo zbog imena. Koje su generalno razlike izmedju Bosnjaka i Bosanaca? Nikakve, ne postoje kao sto nisu postojele ni 1991. kad su se svi izjasnili Muslimanima.
Problem je princip nenametanja prilikom nacionalnog izjasnjavanja koji doticni propagiraju samo onda kad im odgovara :-) Inace, dobar dio tvrdi i kako su i ovi iz ostalih "torova" Bosanci, samo sto im izgleda nedostaje "cohones" da slicnu temu otvore na nekom banjaluckom ili sirokobrijeskom forumu. Vec nas ovdje ubjeduju, kako na FB-u imaju poprilicno pristalica iz gore navedenoh mjesta. :D pritom zanemarujuci cinjenicu kako dobar dio forumasa, npr., dolazi iz manjeg entiteta i vrlo dobro zna kakvo je raspolozenje tamosnjeg stanovnistva, koje iritira sve sto podsjeca na Bosnu(ukidanje pefiksa bosanski iz naziva gradova npr.)
Za ovo drugo si potpuno u pravu, a to po meni ne vidi samo onaj koji je zlonamjeran ili zesci politicki naivac.
Locked