"Bosnjak prije svega"

Post Reply
salihh

#376 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by salihh »

animals wrote: Ako se vec smijes. poznato ti je da ovi u partizanima sigurno nisu napadajuci uzvikivali Alahu Ekber..i nisu imali jedinicu popunjenu iz muslimanski bratski zemalja, sa ljudima koji su u svojim drzavama bili osudjeni na smrt..
mozda ti to do sada nisi skontao, ali svi bosnjaci su u svojoj zemlji bili osudjeni na smrt...
animals

#377 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by animals »

BHCluster wrote:
animals wrote: Ako se vec smijes. poznato ti je da ovi u partizanima sigurno nisu napadajuci uzvikivali Alahu Ekber..i nisu imali jedinicu popunjenu iz muslimanski bratski zemalja, sa ljudima koji su u svojim drzavama bili osudjeni na smrt..
Otkud znas da nisu? I odkud znas da su osudivani na smrt u svojim drzavama? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma da partizani, su isli u borbe uzvikujuci vjerske parole..jesu. kako da nisu..
theTruePath

#378 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

salonac sta ima :D
someone_

#379 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by someone_ »

Image

Image
BHCluster

#380 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BHCluster »

animals wrote: Ma da partizani, su isli u borbe uzvikujuci vjerske parole..jesu. kako da nisu..
Mozda ova jedinica jeste odkuud znas?
Last edited by BHCluster on 07/05/2013 00:53, edited 1 time in total.
animals

#381 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by animals »

salihh wrote:
mozda ti to do sada nisi skontao, ali svi bosnjaci su u svojoj zemlji bili osudjeni na smrt...
To znam, i nije o tome rijec..znam da su nad Bosnjacima izvrseni genocidi, to zna svako dijete..i nisam ja protiv Bosnjaka..dobar je to narod, samo ne smije da se izgubi u velikoj indetifikaciji sa vjerom, jer vjera treba da bude licna stvar a ne javna..jer poznato je kad vjera povede drzavu sta se desava..
theTruePath

#382 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

ajh sto su dusmani navalili na nas,ali ne znaju samo smo jaci :lol:
animals

#383 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by animals »

theTruePath wrote:salonac sta ima :D
Odkud ti to da sam ja salonac..ja samo malo ubijam dosadu na forumu..i ne zlonamjerno..nemoj da sad mislis da ja ovo licno protiv tebe imam nesto..
salihh

#384 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by salihh »

animals wrote:
salihh wrote:
To znam, i nije o tome rijec..znam da su nad Bosnjacima izvrseni genocidi, to zna svako dijete..i nisam ja protiv Bosnjaka..dobar je to narod, samo ne smije da se izgubi u velikoj indetifikaciji sa vjerom, jer vjera treba da bude licna stvar a ne javna..jer poznato je kad vjera povede drzavu sta se desava..
vjera jeste licna stvar, ali kada govorimo o narodu, onda vjerska pripadnost svakaog pojedinca u tom narodu predstavlja i nekakvu informaciju o samom narodu... tako, vecina bosnjaka su muslimani. naravno da postoje i bosnjaci koji nisu muslimani...
eldemar

#385 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by eldemar »

theTruePath

ostavi se komentara, baci se na lijek za brigu :lol:

http://sebil.eu/index.php?option=com_co ... &Itemid=98
Last edited by eldemar on 07/05/2013 01:05, edited 1 time in total.
theTruePath

#386 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

ma no sikiriki animal :D :thumbup:
theTruePath

#387 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

eldemar wrote:
theTruePath

ostavi se komentara, baci se na

http://sebil.eu/index.php?option=com_co ... &Itemid=98
otkud ti to da sam u brigama? rahat sam hvala Bogu :D
BHCluster

#388 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BHCluster »

animals wrote: To znam, i nije o tome rijec..znam da su nad Bosnjacima izvrseni genocidi, to zna svako dijete..i nisam ja protiv Bosnjaka..dobar je to narod, samo ne smije da se izgubi u velikoj indetifikaciji sa vjerom, jer vjera treba da bude licna stvar a ne javna..jer poznato je kad vjera povede drzavu sta se desava..
Neznas vec uzimas zdravo za gotovo!
Pa i druga dva konstitatutivna naroda nacionalno su vezana za vjeru jer bez vjere nema razlike medju nama u Bosni i Hercegovini.
animals

#389 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by animals »

BHCluster wrote:
animals wrote: To znam, i nije o tome rijec..znam da su nad Bosnjacima izvrseni genocidi, to zna svako dijete..i nisam ja protiv Bosnjaka..dobar je to narod, samo ne smije da se izgubi u velikoj indetifikaciji sa vjerom, jer vjera treba da bude licna stvar a ne javna..jer poznato je kad vjera povede drzavu sta se desava..
Pa i druga dva konstitatutivna naroda nacionalno su vezana za vjeru jer bez vjere nema razlike medju nama u Bosni i Hercegovini.
Jesu, i da nema vjera bili bi svi samo Bosanci i Hercegovci..da kojom srecom nema tri vjere vec nijedna i da smo samo djeca cvijeca, bili bismo sada daleko u boljem polozaju a ovako nam se crno pise, jer nema svijetla nigdje u nasem tunelu..
theTruePath

#390 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

animals wrote:
BHCluster wrote:
Jesu, i da nema vjera bili bi svi samo Bosanci i Hercegovci..da kojom srecom nema tri vjere vec nijedna i da smo samo djeca cvijeca, bili bismo sada daleko u boljem polozaju a ovako nam se crno pise, jer nema svijetla nigdje u nasem tunelu..
Ehhhh
eldemar

#391 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by eldemar »

BHCluster

U BiH :?: postoji samo jedna vjera i to ISLAMSKA, i mrznja prema onome sve sto spada van granica bosnjacke mafije.

Raznorazna gamad su brda zamjenili gradom i takvi nam danas diktiraju buducnost.

RS - je cinjenica. ma kako "prljavi hari" i ostali minimizirali Dodikove istupe. a Herceg Bosna je bila i ostace hrvatski entitet.

Zna se ko je najebao. Bijeda, koja i dan danas po nekim izbjeglickim centrima zivi , posteni radnici koji su kruh zaradjivali svojim radom..

Jebo vas Bosnjak.....i tema ko je otvori!
theTruePath

#392 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

ovaj veceras samo psuje :lol:
BatoS

#393 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BatoS »

theTruePath wrote:Mujo ateista ozenio Mariju,dao djeci neka neutralna imena,danas djeca dala cisto krscanska imena i krste se,Mujo ide na krstenje svojih unuka i vidi se na njemu da se kaje,dosao po stare dane tobe,ali kasno

od Mujinih potomaka nema ni B od Bosnjastva

Islam je bosnjake sacuvao od asimilacije,i to je logicno
Mister Yes wrote:Pa nije baš da tih slučajeva nije bilo. Ja znam za jedan slučaj u mojoj porodici. Od mog oca amidža vojno lice oženio se u Beogradu Srpkinjom i imena djece Dragan i Marija ako se dobro sjećam. Danas Srbi 100%
Da, za vrijeme Jugoslavije je Islam bio jedini izvor naseg identiteta, i svaki Bosnjak koji bi napustio Islam je postao laka meta za asimilaciju, narocito Bosnjaci koji su bili u mjesovitim brakovima.

Ali danas kad smo povratili narodno ime Bosnjak, kad smo povratili nezavisnost Bosni i kad koliko toliko mozemo slobodno da disemo moramo da naucimo da odvajamo te pojmove Bosnjak i musliman.

Moramo svoj nacionalni identitet da razvijamo kroz vise elemenata a ne samo kroz religiju.

Koliko god da je Islam vazan stub naseg identiteta on ne moze da bude jedina stvar koja nas veze za Bosnu.
dufresne

#394 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dufresne »

BatoS wrote:
theTruePath wrote:Mujo ateista ozenio Mariju,dao djeci neka neutralna imena,danas djeca dala cisto krscanska imena i krste se,Mujo ide na krstenje svojih unuka i vidi se na njemu da se kaje,dosao po stare dane tobe,ali kasno

od Mujinih potomaka nema ni B od Bosnjastva

Islam je bosnjake sacuvao od asimilacije,i to je logicno
Mister Yes wrote:Pa nije baš da tih slučajeva nije bilo. Ja znam za jedan slučaj u mojoj porodici. Od mog oca amidža vojno lice oženio se u Beogradu Srpkinjom i imena djece Dragan i Marija ako se dobro sjećam. Danas Srbi 100%
Da, za vrijeme Jugoslavije je Islam bio jedini izvor naseg identiteta, i svaki Bosnjak koji bi napustio Islam je postao laka meta za asimilaciju, narocito Bosnjaci koji su bili u mjesovitim brakovima.

Ali danas kad smo povratili narodno ime Bosnjak, kad smo povratili nezavisnost Bosni i kad koliko toliko mozemo slobodno da disemo moramo da naucimo da odvajamo te pojmove Bosnjak i musliman.

Moramo svoj nacionalni identitet da razvijamo kroz vise elemenata a ne samo kroz religiju.

Koliko god da je Islam vazan stub naseg identiteta on ne moze da bude jedina stvar koja nas veze za Bosnu.
Sa ovim slazem, nacionalni identitet, ne moze samo da se crpi iz vjerskog aspekta, pogotovo ne u Europi...

Bosnjaci kasne, za ostalim nacijama ne samo u Europi, nego za nacijama u okruzenju...

Nacije u nasem okruzenju kad su formirane cca prije 100-150 godina, glavne zasluge za formiranje tih nacija su imale dominanantne vjerske institucije u tim drzavama, katolicka crkva u Hrvatskoj i Sloveniji, SPC u Srbiji i Crnoj Gori...

Kao sto rekoh Bosnjaci kasne uveliko, medjutim i trenutno u na svim prostorima koje nastanjuju Bosnjaci nema nijedne institucije ili jakog pojedinca, koji spreman da krene da radi na pitanju Bosnjaka, osim Islamske zajednice BiH... IZ je shvatila da je kranje vrijeme da uradi ono sto je trebala uraditi prije 250-300 godina, a to je da bude nosilac rjesavanja nacionalnog pitanja Bosnjaka, umjesto sto je ostala vjerna Carigradu...Ali bolje ikad nego nikad...

Akcije koje je poduzela IZ BiH i njene partnerske organizacije o nacionalnoj identifikaciji Bosnjaka, bila je cisto usmjerena, na ruralna podrucja koja nastanjuju iskljucivo stanovnici islamske vjeroispovjesti, znaci akcije tipa "Bitno je biti Bosnjak", niste mogli vidjeti u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihacu, nego iskljucivo u manjim sredinama...

Iako nisam po vjeroispovjesti muslimana, u ovom stadiju podrzavam napore IZ BiH, jer kad se rjesi pitanje nacionalne nedoumice kod vecinskog muslimanskog stanovnistva, onda ce se preci na proces sekularizacije, gdje ce do izrazaja doci agnostici, ateisti Bosnjaci...

Kada sekularizacija bude odradila svoj dio, onda preci na Bosnjake ostalih vjeroispovjesti, sa posebnim naglaskom na bh. pravoslavce i katolike, a historija nam je pokazala da je u Bosni uvijek bilo Bosnjaka pravoslavac i katolika...

Na taj nacin ce biti kompletirana nacionalna identifikacija Bosnjaka...
theTruePath

#395 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Kasno .niti mi zelimo uvjeravati katolike i pravoslavce,oni su u svoje srpstvo/hrvatstvo uvjereni vise nego mi u svoje bosnjastvo

A ne mozemo ni ici istim metodama kojima se islo prije 200 godina,danas je drugacije,jednostabmp ,prat cemo proci drugacijim putem
bosniakkk

#396 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by bosniakkk »

theTruePath wrote:Kasno .niti mi zelimo uvjeravati katolike i pravoslavce,oni su u svoje srpstvo/hrvatstvo uvjereni vise nego mi u svoje bosnjastvo

A ne mozemo ni ici istim metodama kojima se islo prije 200 godina,danas je drugacije,jednostabmp ,prat cemo proci drugacijim putem
Al hvala vama, na tome što ste nam pokazali značaj toga da se izjasnimo kao Bošnjaci, samim vašim negodovanjem i spletkama. Mi sada imamo svoju bazu, čekamo samo da se odvoji vojvodina i sandžak :bih:
theTruePath

#397 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

:?
cyprus

#398 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by cyprus »

bosniakkk wrote:
theTruePath wrote:Kasno .niti mi zelimo uvjeravati katolike i pravoslavce,oni su u svoje srpstvo/hrvatstvo uvjereni vise nego mi u svoje bosnjastvo

Al hvala vama, na tome što ste nam pokazali značaj toga da se izjasnimo kao Bošnjaci, samim vašim negodovanjem i spletkama. Mi sada imamo svoju bazu, čekamo samo da se odvoji vojvodina i sandžak :bih:
TruePath, ma jel moguće da su i tebe protumačili na ovaj način? :mrgreen:
theTruePath

#399 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Ja se pitam sta je pisac htio reci :D
nickelson

#400 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by nickelson »

someone_ wrote:Image

Image

ovo pravopis bosanskog jezika. kukala nam majka onda.ja kao bosanac ne pricam ovim jezikom.

na kraju opet nema prevoda za sehid?
Post Reply