Mislim da si malo pomjesao pojmove u vezi naroda Bosnjaka. Narod Bosnjaci ili (Bosniaci, varijacija imena naroda sa istim znacenjem) su jedan autohtoni narod sa geografskog podrucja cijelog Balkana a ne samo iz Bosne i Hercegovine. Drzava matica Bosnjaka iz Bosne i Hercegovine je BiH kao i svih onih Bosnjaka Balkana, Evrope i Svijeta koji zele da im je BiH izvorna maticna drzava. Onaj dio Bosnjaka koji to ne zele oni se izjasnjavju recimo da je njihova maticna drzava rodjenja Srbija (Sandzak), Makedonija, Crna Gora (Sandzak), Kosovo, Albanija, Turska ili neka druga zemlja. Znaci narod Bosnjaci su vezani za siri geografski pojam na Balkanu a ne samo za i jedino drzavu BiH kao sto su ustvari i svi drugi narodi na Balkanu i sire i svi ti dijelovi naroda Bosnjaka sa tih svih razlicitih geografskih dijelova Balkana i sire su izvorno jedan te isti narod Bosnjaci i pripadaju istom narodu Bosnjaci.ocammog wrote:Narode,
imam par nedoumica u vezi preciznije definicije pojma Bošnjak, pa mi treba mala asistencij onih koji su baš upućeniji (NAPOMENA: Ovo nije trolanje niti provokacija nego fakat me zanima-ovo moram napomenut jer kod nas ima podosta paranoičnih..sorry)
Neki stranjerosi me pitali da li je Bošnjak južnoslaven Musliman iz Bosne ili južnoslaven Musliman iz čitave bivše jugoslavije.
Ja onako mahinalno ko iz topa reko "iz Bosne"....a ovaj lik me dočeka: "Pa kako su onda i Muslimani iz južne Srbije, tj. Sandžaka Bošnjaci"..
i ja opet ko iz topa: " Pa doselili tamo iz Bosne", a onda kad su mi tražili izvore za to, nisam se vala mogo sjetit nekih izvora...pa ako ko ima kad su se tamo odselili iz Bosne i zašto eto nek se osevapi pa dobaci vamo na ovu temu....
Opet, s druge strane neko mi reće da sandžački Muslimani nisu porijeklom iz Bosne nego su starosjedioci, pa mi se onda stvori još veća konfuzija u glavi. Kontam ako nisu iz Bosne porijeklom nego su otuda, zašto se onda zovu Bošnjaci (pretpostavljam da se naziv Bošnjak veže za teritorij BiH)...Neko će opet reći "pa i to je nekad bila BiH" ( u srednjem vijeku) ali onda opet ide pitanje zašto se samo Muslimani sandžaka zovu Bošnjaci a ne i ondašnji kršćani, jer smo tada, u srednjem vijeku svi mi bili kršćani, zar ne?
Istu konfuziju imam i u vezi Muslimana iz Crne Gore. Da li se oni nazivaju Bošnjacima zato što su tamo došli iz Bosne ( i ako da, kada su tamo otišli i zašto), i ako ne, zašto onda? Mislim nema apsolutno ništa protiv da se ko zove kako hoće, nego me to fakat zanima....
i na kraju, šlag na tortu, upoznao sam neke divne momke iz grada Prizrena na Kosovu, i rekoše mi da su i oni Bošnjaci, a kad sam ih čuo kako medjusobno govore na svom maternjem jeziku, taj mi je jezik bio jako sličan makednosnkom. Nisam ih puno propitivao da me ne bi neko od njih pogrešno shvatio...uglavnom oni sebe zovu Goranci i kažu da nisu Albanci vež Bošnjaci mada im prezimeni izgledaju više kao albanska ( nema ono "ić" "vić" i "ović" na kraju nego oni "i " npr. "Hasani" i sl.)
Znači, sad poslije čitave ove konfuzije, mene interesuje koja bi bila neka najpreciznija definijca Bošnjaka i zbog čega se i Muslimani iz Srbije i CG i Kosova koji govore različitim južnoslavenskim dijalektima (od kojih su neki bitno drugačiji od ovog našeg standardnog bosanskog) i imaju međusobno različite tradicionalne nošnje svi nazijau Bošnjacima.
I opet, zbog onih paranoičnih koji jedino znaju bit agresivni i kontrirat, moja pitanja su iz čistog kurioziteta i iz nijiskrenije namjere, pa ko zna odgovorit, bujrum...
pozdravljam
Occa
Sto se tice porijekla naroda Bosnjaka oni su jedan od najstarijih i autohtonih naroda Balkana i nisu etnicki cisti Slaveni nego su mjesavina raznih etnickih naroda kao sto su primjera radi dijelom: Ilira, Romana, Slavena, Otomana, Germana i drugih. Bosnjaci pricaju Slavenski jezik sto neznaci da su oni cisti Slaveni nego su zbog dominacije slavenskog jezika na Balkanu presli i oni na taj jezik. Sto se tice razlicitih dijalekata Bosnjaka koji dolaze sa razlicitih geografskih dijelova Balkana to je sasvim normalo pa i sami Bosnjaci iz BiH sa sjevera, juga, zapada i istoka imaju razlicite dijalekte kao sto imaju razlicite dijalekte i svi drugi narodi istog naroda svijeta.