Bošnjak-preciznija definicija

Locked
Basvod

#201 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Basvod »

slogabn wrote:U ustavu stoji da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci NAROD. Pitanje 24 zadire u USTAV BiH i kao takvo se treba mjenjati.
Ja u klin ti u plocu...
Rekoh ti da je pitanje nacija u BiH rjeseno Zakonom. Drzavnim Zakonom. Dakle nije ustavna nego zakonska kategorija ali i kao takva je na snazi i bice dok se eventualno ne izmjeni Zakon, konretno Zakon o popisu. Mada i sam mozes zakljuciti kakve su sanse da se dogovori izmjena.

Ta prica je zavrsena.
Hajvan

#202 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Hajvan »

Istočna Bosna, došli ovi fini vojnici što u uniformama JNA, što u nekim manjepoznatim uniformama- idu od čaršije do čaršije. Kucaju ljudima na vrata, neke i odvode. Neki se više i ne vrate, Crvena je Drina danima....

Eh, oni što se nisu vratili, e ti su vam Bošnjaci (bili)...
Great Cornholio

#203 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Great Cornholio »

Paranoid wrote:

Nemoj zajebavat...ima i ova verzija :lol:
Ima fakat poučnih pjesama, al' opet će doći vrijeme u kome će vladati Ostali 8-) :D

Cherry-Cherry

#204 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Cherry-Cherry »

Basvod wrote:
slogabn wrote:U ustavu stoji da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci NAROD. Pitanje 24 zadire u USTAV BiH i kao takvo se treba mjenjati.
Ja u klin ti u plocu...
Rekoh ti da je pitanje nacija u BiH rjeseno Zakonom. Drzavnim Zakonom. Dakle nije ustavna nego zakonska kategorija ali i kao takva je na snazi i bice dok se eventualno ne izmjeni Zakon, konretno Zakon o popisu. Mada i sam mozes zakljuciti kakve su sanse da se dogovori izmjena.

Ta prica je zavrsena.
Zakon nije i ne može biti iznad ustava.
Država

#205 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Država »

Hajvan wrote:Istočna Bosna, došli ovi fini vojnici što u uniformama JNA, što u nekim manjepoznatim uniformama- idu od čaršije do čaršije. Kucaju ljudima na vrata, neke i odvode. Neki se više i ne vrate, Crvena je Drina danima....

Eh, oni što se nisu vratili, e ti su vam Bošnjaci (bili)...
:thumbup:
jon_jovi

#206 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by jon_jovi »

zato jer je 93-e na bosnjackom kongresu odredjeno da rijec tj naziv bosnjak mijenja dotadasnji naziv musliman sa veliko M
sto automatski znaci da su od tada pripadnici bosnjastva ujedno i muslimani jer u u jugoslaviji muslimani sa veliko M bili pripadnici islamske vjere bez obzira u kojem dijelu drzave bili od slovenije do makedonije i nije oznacavalo pripadnost ni jednom narodu regiji ili bilo cemu sto se veze za tu tematiku nego iskljucivo kao sto rekoh za vjeru
A u vezi definicije teritorije i ostalog sto sam naveo
BHCluster

#207 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by BHCluster »

respo wrote: po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacija
Kakve nacije ode taj jedan is Bosne i Hercegovine nacionalni Hrvat ili Srbin u Srbiju ili Hrvatsku i otvori usta odma mu kazu gdje si Bosanac! Toliko o tome.
addem

#208 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire...

Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)
Paranoid

#209 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

BHCluster wrote:
Kakve nacije ode taj jedan is Bosne i Hercegovine nacionalni Hrvat ili Srbin u Srbiju ili Hrvatsku i otvori usta odma mu kazu gdje si Bosanac! Toliko o tome.
.. i ktomu mu još nije pravo...
Krushna mrva

#210 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Krushna mrva »

respo wrote:
Krushna mrva wrote: Problem je osnovni sto vi koji se utrkujete da objasnjavate pojmove, iste ne razumijete sami.
Slavensko stanovnistvo u BiH je JEDAN etnicitet i JEDAN narod. Ako govorimo o tome da je svako ono sto kaze da jeste i to je u redu, ali ovo nije Sirija gdje imas potpuno razlicite etnbicke pripadnosti, porijekla, kao i jezike.
problem je sto vi te pojmove ne razumijete pa ja i ostali koji objasnjavamo pravilno a to je cini mi se samo slogabn
moramo uzimati mnoge primjere da bi vam priblizili znacenje

slavensko stanovnistvo ne znaci jedan narod u tome je bit
slavensko stanovnistvo u bih su i bugari al priznat ces sam da nisu isti narod kao i ostalli ovdje u bih
ne mjesaj sada u to i slavensku pripadnost
jer ces tu naci da se i oni dijele na juzne zapadne i istocne slavene al da ne idemo dalje s tim

pa ovdje i imas razlicite etnicke pripadnosti i porijekla a cak i jezike
hahhaaa, pa ne zanima mene jarane da mi kazes "ja mislim drugacije" ili "ja sam pametniji" nego neko (smisleno) obrazlozenje. Ocito ga nemas jer si uhvatio ovog kako svi Slaveni nisu jedan narod sto bez igdje veze dodajes.
Ali tacno je BiH Slaveni su pripadnici bosanskog etniciteta, a ne-slavenski padaju pod onaj kisobran "svako je ono sto hoce da bude". Uporavo taj kisobran tebi omogucava da se izjasnis kao npr. Bosnjak, sto je nebuloza s fakticke strane.
Great Cornholio

#211 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Paranoid wrote:
BHCluster wrote:
Hoće da se pojede od Muke :evil: :D

Nego, evo još jedna za cjelovitu BiH, i dosta od mene, precizniji nisam mogao biti 8-) :lol:

respo

#212 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

BHCluster wrote:
pa rekoh vec da vecina koji se izjasnjavaju srbi i hrvati su nista drugo do bosanci katolicke i pravoslavne vjere
al to ne znaci da u bih ne zive i pravi hrvati i srbi
recimo divjak mi prvi pada na pamet od srba koji zive u bih i on je veci srbin od dodika jer pripada tom narodu
respo

#213 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Krushna mrva wrote: hahhaaa, pa ne zanima mene jarane da mi kazes "ja mislim drugacije" ili "ja sam pametniji" nego neko (smisleno) obrazlozenje. Ocito ga nemas jer si uhvatio ovog kako svi Slaveni nisu jedan narod sto bez igdje veze dodajes.
Ali tacno je BiH Slaveni su pripadnici bosanskog etniciteta, a ne-slavenski padaju pod onaj kisobran "svako je ono sto hoce da bude". Uporavo taj kisobran tebi omogucava da se izjasnis kao npr. Bosnjak, sto je nebuloza s fakticke strane.
znas li ti uopste kako se ja izjasnjavam?
respo

#214 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

jon_jovi wrote:
zato jer je 93-e na bosnjackom kongresu odredjeno da rijec tj naziv bosnjak mijenja dotadasnji naziv musliman sa veliko M
sto automatski znaci da su od tada pripadnici bosnjastva ujedno i muslimani jer u u jugoslaviji muslimani sa veliko M bili pripadnici islamske vjere bez obzira u kojem dijelu drzave bili od slovenije do makedonije i nije oznacavalo pripadnost ni jednom narodu regiji ili bilo cemu sto se veze za tu tematiku nego iskljucivo kao sto rekoh za vjeru
A u vezi definicije teritorije i ostalog sto sam naveo
pa u biti ostalo kao sto rekoh slazem se
Basvod

#215 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Basvod »

Cherry-Cherry wrote:
Basvod wrote:
Ja u klin ti u plocu...

Ta prica je zavrsena.
Zakon nije i ne može biti iznad ustava.
Naravno da nije ali je ocigledno u skladu sa Ustavom cim je prosao svu proceduru.
Poenta je da to pitanje dugi niz godina nece biti na stolu i nema svrhe o njemu pricati.
Mi smo drzava koja 5 godina ne moze rijesiti pitanje Sejdic-Finci koje je institucija iznad Ustava BiH proglasila neustavnim.
Ni za 50 godina ne bi rijesili pitanje bosanske nacije ako bi se nekim cudom naslo na stolu. Do tad ce se prica pojedinaca o bosanskoj naciji zaboraviti.
Krushna mrva

#216 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Krushna mrva »

respo wrote:
Krushna mrva wrote: hahhaaa, pa ne zanima mene jarane da mi kazes "ja mislim drugacije" ili "ja sam pametniji" nego neko (smisleno) obrazlozenje. Ocito ga nemas jer si uhvatio ovog kako svi Slaveni nisu jedan narod sto bez igdje veze dodajes.
Vide li Oci Moje ovo "npr"?
Bolje bi bilo da se drzis niti rasprave
Great Cornholio

#217 Re: Bošnjak-preciznija definicija

respo wrote:
Ma ti si ba Dodikov igrač, al' ko što kaže Tozovac " A po reci riba plovi, nema koji da lovi" :evil: :lol:

:run:
addem

#218 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Znas Bosnjace, nije davno bilo,

Safvet beg Bašagić
Great Cornholio

#219 Re: Bošnjak-preciznija definicija

addem wrote:Znas Bosnjace, nije davno bilo,

Safvet beg Bašagić
Ima i Hercegovaca.

Krushna mrva

#220 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Krushna mrva »

addem wrote:Znas Bosnjace, nije davno bilo,

Safvet beg Bašagić
Majke ti, sta hoces ovim reci?
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#221 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by slogabn »

Basvod wrote:
Ja u klin ti u plocu...

Ta prica je zavrsena.
Koji je to zakon. Ako meze citat tog zakona i neki link do tog zakona.
animals

#222 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by animals »

Mislim da je Bosnjak covjek koji nastanjuje podrucje Bosnjakistana.. :D
BHCluster

#223 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by BHCluster »

Paranoid wrote:
BHCluster wrote:
Ne tamo nesmije pisnuti!
Great Cornholio

#224 Re: Bošnjak-preciznija definicija

animals wrote:Mislim da je Bosnjak covjek koji nastanjuje podrucje Bosnjakistana.. :D
Adem je bio prvi Bošnjak na dunjaluku :lol:
Krushna mrva

#225 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Krushna mrva »

animals wrote:Mislim da je Bosnjak covjek koji nastanjuje podrucje Bosnjakistana.. :D
Pa to "akademici" bas kao da namjerno rade, takav se zakljucak namece
Locked