Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pusur

#1 Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Pusur »

Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu tijekom rata oteli četnici

SRETAN završetak dobila je životna priča Muhameda Bećirovića iz Capardi kod Kalesije. Tom su Bošnjaku, prema pisanju Dnevnog avaza, 1992. godine četnici oteli 41-godišnju suprugu Senadu i dvije maloljetne kćeri, Sandu i Senidu. Sanda je tada imala četiri, a Senida samo jednu godinu.

Muhamed, koji danas živi i radi u Njemačkoj, nestanak žene i dviju kćeri je prijavio Crvenom križu. Dao je i krv za DNK analizu, za potrebe identifikacije u slučaju da njegovu porodicu ekshumiraju iz neke masovne grobnice. No, 16 godina kasnije, uspio pronaći mlađu kćer Senidu, živu i zdravu.

"U svibnju prošle godine sam primio poziv iz Beograda. Rečeno mi je da je pronađena jedna moja kćer i da je živa. Nisam mogao vjerovati u to što sam čuo, ali sam odmah otišao u Beograd", ispričao je Bećirović. DNK analiza je potvrdila kako je Mila Janković, djevojčica koju su u Beogradu posvojili i othranili Živan i Živka Janković, zapravo Bećirovićeva kćer Senida. Ovih dana njen otac sređuje papirologiju kako bi se djevojčicu izbrisalo sa popisa nestalih osoba.

"Ovo je sreća i za sve nas koji godinama tražimo nestale. Nadam se da ćemo naći i Muhamedovu suprugu i drugu kćer", rekao je Safet Šahmanović, tajnik kalesijskog Crvenog križa. Šahmanović je rekao i kako se trenutno nabavljaju dokumenti za djevojčicu, kako bi mogla s ocem otputovati u Njemačku. Muhamed je kćeri ispričao da su za vrijeme rata otete i njena starija sestra i majka.

Usvojitelji djevojčice, obitelj Janković, rekli su kako su je preuzeli iz sirotišta u Sremskoj Mitrovici te kako se neće protiviti tome da djevojčica sad ode živjeti sa svojim biološkim ocem, koji ju je tražio svih ovih godina.

(Bog zna koliko ovakvih slucajeva ima!)
Daphna

#2 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Daphna »

Ne mogu a da se, čitajući ovo, ne osjećam sretnom ali istovremeno i milion pitanja navire... Djevojka je živa i zdrava. No šta sada? Ona se ničega ne sjeća, ukoliko joj posvoitelji nisu ispričali njenu životnu priču, kako ta djevojka da se adaptira na novonastalu situaciju? Vodiš jedan život, formiraš se kao ličnost, stičeš prijatelje, odrasteš kao Mila, živiš u jednom ubjeđenju... A onda kao grom iz vedra neba postaješ Senida!

No, svakako je najvažnije da je ona živa! Da li je sudbina bila tako naklonjena majci i sestri?! :(
Libido

#3 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Libido »

Mogu misliti srece u oca...svaka cast i tim "roditeljima"..ima jos dobrih ljudi!
Pusur

#4 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Pusur »

odrasteš kao Mila, živiš u jednom ubjeđenju... A onda kao grom iz vedra neba postaješ Senida!
Znam, bas o tome i razmisljam, ono sta poslje toga, kako da covjek krene.
A mogu misliti srece kod tog covjeka, da nade svoje dijete nakon 16 godina zivota.
rusmir.ba

#5 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by rusmir.ba »

kako li ce biti djevojci, zamisli da ti neko kaze u 18.oj da si u stvari druge nacije, da su te usvojili, da su sunarodnjaci tvog "oca i majke" ubili tvoju pravu majku i ko zna jos koga...uff!!

al svaka cast ovima sto su se javili i dali DNA uzorak, ko zna koliko je jos takvih slucajeva!
julisiz es grant

#6 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by julisiz es grant »

rusmir.ba wrote:kako li ce biti djevojci, zamisli da ti neko kaze u 18.oj da si u stvari druge nacije, da su te usvojili, da su sunarodnjaci tvog "oca i majke" ubili tvoju pravu majku i ko zna jos koga...uff!!

al svaka cast ovima sto su se javili i dali DNA uzorak, ko zna koliko je jos takvih slucajeva!
A Vuka Draškovića nekad davno osuđivali zbog "Noža"! Život katkad može biti mnogo komplikovaniji, tragičniji i ironičniji od bilo kakvog romana.
Daphna

#7 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Daphna »

Mislim da gest ovih supružnika i njenih posvojitelja dovoljno govori sam za sebe! Da imam priliku lično bih čestitala tim ljudima na veličini njihova srca i duše!
faye

#8 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by faye »

Daphna wrote:Mislim da gest ovih supružnika i njenih posvojitelja dovoljno govori sam za sebe! Da imam priliku lično bih čestitala tim ljudima na veličini njihova srca i duše!
upravo tako :)

mislim, i ja sam prvo pomislila "joj kako je njoj..."

ali kako je tek njima? pretpostavljam nisu mogli imati djece... cekali.. usvojili... pruzili joj sve i odgajali je :) i na kraju joj pruzili i priliku da zivi s pravim ocem. svaka im cast.
nek im je sretno, svima u ovoj prici... zanimljivo kakvih sudbina ima...
slavkoimamodilera

#9 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by slavkoimamodilera »

Nije li upravo kristalno jasno kako su "vjera" i "nacija" vrlo relativan i zapravo neuhvatljiv pojam? :wink:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#10 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Latina »

Pusur wrote:Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu tijekom rata oteli četnici

SRETAN završetak dobila je životna priča Muhameda Bećirovića iz Capardi kod Kalesije. Tom su Bošnjaku, prema pisanju Dnevnog avaza, 1992. godine četnici oteli 41-godišnju suprugu Senadu i dvije maloljetne kćeri, Sandu i Senidu. Sanda je tada imala četiri, a Senida samo jednu godinu.

Muhamed, koji danas živi i radi u Njemačkoj, nestanak žene i dviju kćeri je prijavio Crvenom križu. Dao je i krv za DNK analizu, za potrebe identifikacije u slučaju da njegovu porodicu ekshumiraju iz neke masovne grobnice. No, 16 godina kasnije, uspio pronaći mlađu kćer Senidu, živu i zdravu.

"U svibnju prošle godine sam primio poziv iz Beograda. Rečeno mi je da je pronađena jedna moja kćer i da je živa. Nisam mogao vjerovati u to što sam čuo, ali sam odmah otišao u Beograd", ispričao je Bećirović. DNK analiza je potvrdila kako je Mila Janković, djevojčica koju su u Beogradu posvojili i othranili Živan i Živka Janković, zapravo Bećirovićeva kćer Senida. Ovih dana njen otac sređuje papirologiju kako bi se djevojčicu izbrisalo sa popisa nestalih osoba.

"Ovo je sreća i za sve nas koji godinama tražimo nestale. Nadam se da ćemo naći i Muhamedovu suprugu i drugu kćer", rekao je Safet Šahmanović, tajnik kalesijskog Crvenog križa. Šahmanović je rekao i kako se trenutno nabavljaju dokumenti za djevojčicu, kako bi mogla s ocem otputovati u Njemačku. Muhamed je kćeri ispričao da su za vrijeme rata otete i njena starija sestra i majka.

Usvojitelji djevojčice, obitelj Janković, rekli su kako su je preuzeli iz sirotišta u Sremskoj Mitrovici te kako se neće protiviti tome da djevojčica sad ode živjeti sa svojim biološkim ocem, koji ju je tražio svih ovih godina.

(Bog zna koliko ovakvih slucajeva ima!)
Uh.

Ocu i ovoj djevojci zelim puno srece. Ne vjerujem da je majka ziva, jer bi odavno i sama trazila svoje kceri i muza. Pitanje je da li je ziva druga kci - mislim da postoji mogucnost da jeste, i da je bila u istom sirotistu u Sremskoj Mitrovici. Sestrama bi vjerovatno sve bilo mnogo lakse ako pronadju i drugu, jer su imale slicnu sudbinu.
Hodidjed

#11 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Hodidjed »

Cool :)
Mozes' mislit' kako je tek njoj.
16 godina je vjerovala da je srpkinja i pravoslavac, a sad odjednom bosanka muslimanka.
king kong

#12 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by king kong »

Hodidjed wrote:Cool :)
16 godina je vjerovala da je srpkinja i pravoslavac, a sad odjednom bosanka muslimanka.

...zar nije suština svega da se čovjek treba izjašnjavati kako se osjeća? u prijevodu, bez obzira ko su joj otac i majka, ona bi po tim rezonima trebala ostati pravoslavne vjeroispovjesti (jer polazimo od pretpostavke da se tako osjeća s obzirom da je odgajana u takvom okruženju)...ili će sad "morati postati" muslimanka?...

koliko mi je drago što ova priča ima sretan kraj po oca i njegovu kćerku, u istoj mjeri mi je i žao što će sad kod nje zasigurno doći do sukoba identiteta, što će naravno u velikoj mjeri odrediti njen budući život...
slavkoimamodilera

#13 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

slavkoimamodilera wrote:Nije li upravo kristalno jasno kako su "vjera" i "nacija" vrlo relativan i zapravo neuhvatljiv pojam? :wink:
maybelline

#14 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by maybelline »

Wow...cuda se ipak desavaju...Zelim im svu srecu ovoga svijeta...Da ce biti lako, nece, ali takav je zivot...
Hodidjed

#15 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Hodidjed »

king kong wrote:

...zar nije suština svega da se čovjek treba izjašnjavati kako se osjeća? u prijevodu, bez obzira ko su joj otac i majka, ona bi po tim rezonima trebala ostati pravoslavne vjeroispovjesti (jer polazimo od pretpostavke da se tako osjeća s obzirom da je odgajana u takvom okruženju)...ili će sad "morati postati" muslimanka?...

koliko mi je drago što ova priča ima sretan kraj po oca i njegovu kćerku, u istoj mjeri mi je i žao što će sad kod nje zasigurno doći do sukoba identiteta, što će naravno u velikoj mjeri odrediti njen budući život...
Ovo je samo dokaz da su vjera i nacija varijable.
Dakle, mozes se osjecati kao "jedno", odgajati kao "drugo", a izjasnjavati kao nesto "trece".
Dakle, na njoj je sta ce i kako ce sa sobom.
Dioda

#16 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Dioda »

Ova prica je objavljena na "Slobodnoj Evropi" prije par dana,i bilo je jako potresno. Prica je stvarno nevjerovatna i dirljiva.
Ono sto je meni "upalo" u oci jeste odvratna i pogana propaganda. Djevojka je rekla da ju je srpski vojnik odnio sa zgarista njene kuce,znaci nije je oteo,nego ju je prvo odnio svojoj majci,da bi nakon nekog vremena bila predata socijalnoj sluzbi,i nakon toga usvojena.
Komentari tipa :

su nevjerovatno primitivni.
Clanak objavljen u avazu:
Vojnik koji je spasio Senidu poginuo u ratu?
Identitet otkriven zahvaljujući socijalnim radnicima Miodragu Pavloviću i Matiji Vlačiću...
09.01.2009. 07:46

Iako kaže da bi voljela upoznati vojnika koji ju je u maju 1992. godine odnio iz kuće u Capardama kod Kalesije, Senida Bećirović najvjerovatnije neće imati priliku za to. Taj srpski vojnik, prema dostupnim informacijama koje je, međutim, nemoguće definitivno potvrditi, poginuo je u ratu.

S takvim informacijama raspolaže i Miodrag Pavlović iz Centra za socijalni rad u beogradskoj Čukarici, koji je i pokrenuo akciju traženja Senidinih roditelja. Zahvaljujući njemu i još nekolicini ljudi, prije svih socijalnom radniku iz Šekovića Matiji Vlačiću, nakon dvije godine potraga je dala rezultate.

- Prema onome što sam ja, tragajući za Senidinom porodicom, saznao, vojnik, čije ime nikada niko nije spomenuo, djevojčicu je uzeo sa zgarišta kuće i odnio u Šekoviće kod žene koja se zvala Petra. Nakon toga, dijete je dato Centru za socijalni rad u Vlasenici. Oni su ga dali Zdravki Elez na starateljstvo. Nakon teksta u "Politici", Jankovići su otišli u Vlasenicu i od Centra dobili starateljstvo nad djevojčicom - pojašnjava Pavlović.

Sve do 1. maja 2008., kaže, niko nije znao identitet djevojčice osim da je iz okoline Kalesije. Pavlović ističe da je Senida izrazila želju da se pronađe njena porodica kada je morala otići od Jankovića u dječije selo u Sremskoj Kamenici.

- Matija Vlačić na terenu je razgovarao s puno ljudi i za tu priču je na kraju saznao Muhamedov brat Alija, koji mi se javio. Nakon toga, stupio sam u kontakt s Muhamedom i više puta smo razgovarali. U Novi Sad je stigao 1. maja i tada smo u Institutu za sudsku medicinu uzeli uzorke za DNK analizu, uporedili ih i pokazalo se da je Mila ustvari njegova kćerka Senida - kaže Pavlović.

Sta nam uradise,i koliko li je ovakvih prica :sad:
Fiore

#17 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Fiore »

Jest pa ce mnogi pozurit do trznog centra i punih usta keksa iz srbije prepricavat ovu pricu . :x

Puno je ovakvih prica., zamislite 150.000 prica.. koliko je to vremena???????

meni je dovoljno bilosto sam prezivio opsadu Sarajeva.,da ne govorima o periodu unutar iste..
ali sada ovih godina i dana vidim da mnogima ni to nije dovoljno..
505

#18 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by 505 »

Interesantno je sve ovo. Prvo je bila Ruža, a sada je Petra. Još kad bi se moglo od izvjesne Petre iz Šekovića koja je predala dijete u Centar za socijali rad u Vlasenici ili od nekoga iz tog Centra saznati ime vojnika od kojega je Petra primila dijete. Najvjerovatnije da se to nikada neće saznati jer "poginuli" vojnik ne može kazati kakvu sudbinu su doživjele starija sestra i majka djevojke.
IBM

#19 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by IBM »

Ima jos ovakvih slucajeva, bilo je i u "onom" ratu. Naravno ovdje roditelji koji su nju usvojili nemaju veze s tim. Ali ocigledno da je srpska politika tad bila tipa "modernih janicara".
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by PipiDugaDevetka »

Fiore wrote:Jest pa ce mnogi pozurit do trznog centra i punih usta keksa iz srbije prepricavat ovu pricu . :x

Puno je ovakvih prica., zamislite 150.000 prica.. koliko je to vremena???????

meni je dovoljno bilosto sam prezivio opsadu Sarajeva.,da ne govorima o periodu unutar iste..
ali sada ovih godina i dana vidim da mnogima ni to nije dovoljno..
Evo ga i ovdje, samo potpiruje,...Kakve veze ima srbijanski keks, 150 000 priča,...Ti si jarane zauzeo virtualnu busiju na vrhu Mojmila i ponovo ćeš nas gađati, već nam razvlačiš pamet, ....Moja priča je slična priči Živka i Živke Janković jer sam i ja,...nevažno,....Čestitam im na humanosti!
djejebazapelo

#21 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by djejebazapelo »

Potresna prica a evo i video Mila je Senida u trajanju oko desetak minuta.
slavkoimamodilera

#22 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Bila je emisija na HRTu neki dan... pravo, pravo kvalitetno uradjena, bez stereotipa i predrasuda, sa voditeljem koji zna o cemu prica i koja pitanja da postavlja... ekipa je pratila djevojcicu prvo beogradu, pa u olovu kod jednog dijela rodbine, onda i u sarajevu kod tetke i tetka... gost je poslije price u studiju bio i miljenko jergovic...
Vrlo, vrlo lijepo uradjeno, iznenadjujuce profesionalno i ljudski od HRTa...
Prozor

#23 Re: Bošnjak nakon 16 godina u Beogradu pronašao kćer koju su mu

Post by Prozor »

pratim ovu pricu od pocetka, i stvarno ne znam sta da kazem.... :( Curi nije lahko, odrasti kao Mila Jankovic, imati porodicu, i odjednom postati Senida Becirovic iz Bosne.... Ali koliko sam upratio iz priloga sa HRT, njoj je cijelog djetinstva nesto falilo, te ti domovi i znanje da je porijeklom odnekle drugo, mozda, kada se sok slegne, njena bioloska porodica joj popuni tu prazninu.... ipak, cura je sama pokrenula istragu, obratila se pravim ljudima, bez obzira na sve ostalo ona je ipak prva uzela taj korak i to govori da se ipak radi o hrabroj djevojci kojoj ne treba prisjedat na rane... :thumbup: :)
i na kraju krajeva, kao sto rece cini mi se tetak, najvaznije je da je ona ziva, za ostalo cemo lahko, ja bih jos dodao inshaAllah... :)
Post Reply