bosnjacko/hrvatski sukob 93-94

Post Reply
mala-i

Post by mala-i »

[quote="ero_sa_onog_svijeta"]
da nije bilo HVO-a nebi bilo BiH.
To je činjenica.
Sjeam se kad su rezervisti tzv. JNA dolazili u Mostar, tada su ih muslimani dočekivali sa cvjećem dok su hrvati postavljali barikade i spriječili opkoljenje tog grada.

sjećanja su ti onda jako mutna,ili pak zamućena slijepim praćenjem propagande Šagolja i nasljednika mu...ili možda mitomanijom.
rezerviste nisu dočekivali cvijećem,štaviše u opštoj panici djeca su puštena iz škola.gradom je zavladao njihov teror i stvarno ne mogu shvatiti da iko pri pameti može tvrditi slično.imaš možda snimke pripadnika užičkog i inih korpusa kako ponosno šetaju mostarom sa svojim vjenčićima od cvijeća koje su im po tebi isplele žene muslimanke?
jašta nego imaš...
mala-i

Post by mala-i »

edikamedika wrote:
A ajde ti meni odgovori, zasto su Bosnjaci masovno bjezali u Hrvatsku, kod tog strasnog agresora, u tu strasnu ustasku fasisticku drzavu???

Zanima me samo gdje ce Bosnjaci bjezati sljedeci put. Jer Srbi su stare cekalice, a Hrvati ne zaboravljaju. Ni Uzdol ni Grabovicu ni Krizancevo selo ni Trusinu ni Neretvicu ni Bugojno.

Toliko od mene na ovoj temi. Stavovi pojedinih su prebolesni da bi bili uopce zanimljivi za polemiku.
hej prosto ne mogu vjerovat!pa tvoji su stavovi daleko najbolesniji na ovoj temi?pa čovječe,da li ti shvataš da je bježao ko je gdje stigao i ko je gdje mogao?ne,uzme se atlas pa kontaš gle mogao bih malo ovdje,pa tu,ne ovdje sam već bio pa neću,pa hoće li me lijepo dočekat ili će me nazivat svakakvim imenima.
čovječe,primarno je bilo izvući se iz pakla(posebno mislim na djecu) koliko je samo ljudi u jeku rata pobjeglo u Srbiju i Crnu Goru jer su jedini prolaz imali prema tamo(znaš vjerovatno kakva je bila daljnja sudbina mnogih od njih)
Kažeš zanima te gdje će Bošnjaci bježat sljedeći put.Očigledno te jako zanima pa navijaš da taj sljedeći put bude što prije.
I emotivan kraj:Hrvati ne zaboravljaju... i sam znaš da i drugi narodi imaju šta reći na temu Hrvate ne zaboravljaju...
i onda nekog nazvat bolesnim.bljaaaaak
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Pa zar ti položaj muslimana u hrvatskoj možeš porediti sa položajem hrvata iz BiH?

Ja ne tvrdim da je HVO bio istinski za BiH, već tvrdim da je odigrao ogrmnu ulogu u opstanku BiH.

Naravno da nemogu poredit...dok su muslimani u hrvatskoj postovali cjelovitost Hrvatske,i oblacili uniforme sa oznakama legalne drzave...dotle su hrvati imali znakovlje susjedne zemlje i rusili sopstvenu zemlju(jedan dio HVO)

HVO isto krava daje mlijeko i na kraju jednim potezom ,prospe sve....
edikamedika

Post by edikamedika »

http://www.youtube.com/watch?v=EexFm6_ung0

HOS se borio za neovisnu i cjelovitu BiH :D

Nisam mogao odoliti, oprostite sto vam rusim zablude.

Inace, u isto vrijeme kada su nastajale ova i slicne pjesme, u HOS-u se borio ogroman broj Bosnjaka.

Hm, zanimljivo :D
asmir_k

Post by asmir_k »

evo finog teksta, vjerovatno je slicno bilo u po ostalim mjestima:

http://stolac.blogger.ba
domi

Post by domi »

edikamedika wrote:
Zanima me samo gdje ce Bosnjaci bjezati sljedeci put. Jer Srbi su stare cekalice, a Hrvati ne zaboravljaju. Ni Uzdol ni Grabovicu ni Krizancevo selo ni Trusinu ni Neretvicu ni Bugojno.
:lol: :lol: :lol: , ti to ko neki veliki ratnik prijetis....mora da si Ante Pavelica otpadnik. Cuj gdje ce Bosnjaci sljedeci put bjezati?

Prije svega da se osvrnem na mudzahedine ili po tvom misljenju humanitarne radnike :lol: :lol: :lol: :lol:
Jesi ti stvarno glup il' se samo pravis :lol: :lol: - pravo si me nasmijao.

Sama teorija da hrvatska vlada na celu sa krivoustim nije znala koga pusta preko svoje granice, je u najmanju ruku smijesna i mislim da moze biti prodana samo onim slijepim sljedbenicima velike croacije, poput tebe izgleda.

A gdje ce Bosnjaci bjezat sljedeci put? Ne znam, znam samo da su se za rat '92 spremale dvije strane - cetnicka i ustaska, dok se za ovaj sljedeci ko'lko ja vidim sprema i treca...pa se pitam da l' ce do bjezanja uopste i doci. Vidis, za onaj rat mi ( Bos. krajina ) smo popusili zato sto smo cekali nalog od onih u Sarajevu, pa smo ko naivna stoka i ono malo oruzja sto smo imali predali cetnicima i tako manje-vise bili ostavljeni na cetnicu nemilost ( vidis ono milost sam izostavio - namjerno ).

Medjutim, posto znam prirodu cetnickog, a Boga mi i ustaskog ratovanja...ovaj put ako dodje do cega moju gankaci samo od mene mrtvog ne do Bog :D mogu uzeti.

Znam, zivim u inozemstvo :D , al' posto planiram nazad za jedno ako Bog da najvise 5-7 godina, skonto sam da cu da dodjem tacno u vrijeme kad ce cetnicka i ustaska govna ponovo da pokusaju nesto.
Jer, oni su ti ili bolje receno, vi ste ko svicarski sat...nesto poput jednog od Newtonovih zakona - nikad ne ofule.

:lol: :lol: :lol: :lol: cuj humanitarni radnici :lol: :lol: :lol: svasta ce covjek procitati na ovom forumu. :lol: :lol: :lol: :lol:
edinbug

Post by edinbug »

edikamedika wrote:Inace, pitaj Zeljka Komsica sta misli o mudjahedinima, ali da da javni odgovor ako ima muda, sumnjam da bi dobio i pet glasova na sljedecim izborima, nakon datog odgovora.

Naravno, on to nikada nece reci, i kao takav je supak kao i svi ostali.
Željko Komšić je odavno rekao i dokazao za kakvu se BiH bori. A to je BiH gdje će čovjek biti ispred svega ostaloga, znači ispred vjere, nacije ...
Željko se bori za BiH gdje će ljudi prosperitetno živjeti, gdje mladi neće razmišljati o odlasku iz zemlje, nego će tražiti sreću u svojoj zemlji.
Na kraju Željko se bori za BiH bez fašista svih boja i nacija, i na tvoju žalost od oktobra će se itekako pitati o svim ovim pitanjima o kojima ovdje vas velika većina SERE .
SMRT FAŠIZMU !!!
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

edinbug wrote:
edikamedika wrote:Inace, pitaj Zeljka Komsica sta misli o mudjahedinima, ali da da javni odgovor ako ima muda, sumnjam da bi dobio i pet glasova na sljedecim izborima, nakon datog odgovora.

Naravno, on to nikada nece reci, i kao takav je supak kao i svi ostali.
Željko Komšić je odavno rekao i dokazao za kakvu se BiH bori. A to je BiH gdje će čovjek biti ispred svega ostaloga, znači ispred vjere, nacije ...
Željko se bori za BiH gdje će ljudi prosperitetno živjeti, gdje mladi neće razmišljati o odlasku iz zemlje, nego će tražiti sreću u svojoj zemlji.
Na kraju Željko se bori za BiH bez fašista svih boja i nacija, i na tvoju žalost od oktobra će se itekako pitati o svim ovim pitanjima o kojima ovdje vas velika većina SERE .
SMRT FAŠIZMU !!!
a kako taj željko prolazi na izborima?
Jel mu iko glasa dao?
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

domi wrote:
edikamedika wrote:
:lol: :lol: :lol: , ti to ko neki veliki ratnik prijetis....mora da si Ante Pavelica otpadnik. Cuj gdje ce Bosnjaci sljedeci put bjezati?

Prije svega da se osvrnem na mudzahedine ili po tvom misljenju humanitarne radnike :lol: :lol: :lol: :lol:
Jesi ti stvarno glup il' se samo pravis :lol: :lol: - pravo si me nasmijao.

Sama teorija da hrvatska vlada na celu sa krivoustim nije znala koga pusta preko svoje granice, je u najmanju ruku smijesna i mislim da moze biti prodana samo onim slijepim sljedbenicima velike croacije, poput tebe izgleda.

A gdje ce Bosnjaci bjezat sljedeci put? Ne znam, znam samo da su se za rat '92 spremale dvije strane - cetnicka i ustaska, dok se za ovaj sljedeci ko'lko ja vidim sprema i treca...pa se pitam da l' ce do bjezanja uopste i doci. Vidis, za onaj rat mi ( Bos. krajina ) smo popusili zato sto smo cekali nalog od onih u Sarajevu, pa smo ko naivna stoka i ono malo oruzja sto smo imali predali cetnicima i tako manje-vise bili ostavljeni na cetnicu nemilost ( vidis ono milost sam izostavio - namjerno ).

Medjutim, posto znam prirodu cetnickog, a Boga mi i ustaskog ratovanja...ovaj put ako dodje do cega moju gankaci samo od mene mrtvog ne do Bog :D mogu uzeti.

Znam, zivim u inozemstvo :D , al' posto planiram nazad za jedno ako Bog da najvise 5-7 godina, skonto sam da cu da dodjem tacno u vrijeme kad ce cetnicka i ustaska govna ponovo da pokusaju nesto.
Jer, oni su ti ili bolje receno, vi ste ko svicarski sat...nesto poput jednog od Newtonovih zakona - nikad ne ofule.

:lol: :lol: :lol: :lol: cuj humanitarni radnici :lol: :lol: :lol: svasta ce covjek procitati na ovom forumu. :lol: :lol: :lol: :lol:
šteta što ABiH nije imala više takvi boraca kao ti....šteta što ste pobjegli ,a razumjem da du su upravo takvi (sa sve tri strane) najratoborniji.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Danas, 14+ godina poslje ubistva Blaze Kraljevica u njegovim rijecima se moze pronaci mnogo vise istine nego u rijecima bilo kojeg drugog lidera HVO-a/HDZ-a. Covjek govori o podjeli BiH - kao dogovoru - vec u Maju 1992. Govori o izdaji BiH kao drzave i o tome da ono sto Mate Boban radi ide na stetu dva, a ne samo jednog naroda u BiH. Govori o tome da postoje ljudi koji ne zasluzuju da budu dio vojnih formacija - i navodi da ih treba ili izbaciti ili drzati pod prismotrom. Covjek je po sve i jednom stavku - bio u pravu. Jedini problem je taj sto HOS nije predstavljao vojno krilo HDZ-a, stoga nikad nije prihvacen od vecine Hrvata, jednako kao sto ni ABiH nije prihvacena vec su parelelno sa njom kreirane u mnogim regionima jedinice HVO-a.

Evo - da mi objasne Hrvati u BiH za koje je HVO ucinio mnogo po pitanju opstanka BiH (jer je valjda u pojedinim regijama i branio svoj kucni prag, umjesto sto je napadao na tudji).
Zbog kojih zasluga vojnih i na kojem polju - je Ante Santic postao general HVO-a? Dajte mi napisite vi, valjda se general ne postaje preko noci u Hercegovini radi dotadasnjeg politickog doprinosa i potencijalno jos veceg ubuduce?

Image

Nakon što je HOS oslobodio dijelove općine Trebinje, Mate Boban je pozvao Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar, dana 9. kolovoza 1992., tobože radi dogovora o daljnjem tijeku ratnih operacija. Ratni zločinac Vinko Martinović Štela odveo je generala Kraljevića na mjesto sastanka. Sastanku je navodno nazočio i Bruno Stojić "ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne". Na tom sastanku Mate Boban je zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi "balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa" što je Kraljević odbio. Pri povratku sa sastanka zapovjednik Blaž Kraljević je s osam pobočnika Hrvatskih obrambenih snaga (Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović) upao u unaprijed postavljenu klopku Hrvatskog vijeća obrane. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano. Nakon toga HOS u BiH se raspao a uskoro je između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka izbio dugotrajan i krvav sukob koji je okončan tek krajem 1994.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

A po cemu mislis da je neko pobjego ako sad zivi u inostranstvu. Znaci ako je bio "doma" do 95-96, i onda otisao za "boljim zivotom", znaci doprinos je bio nula? Ili jednostavno to ti je bila najinteligentnija misao koja ti je pala u trenutku.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

http://www.hsp1861.hr/vijesti/201129erra.htm

RAT U RATU

(HRVATSKO-MUSLIMANSKI SUKOB)

1992. – 1995.

Zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Bosni i Hercegovini bio je vojničkim znanjem potkovani Blaž Kraljević. HOS je 17. lipnja 1992. godine sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) znatno pridonio oslobađanju Mostara od okupacije srpskih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Politika Hrvatskih obrambenih snaga bila je političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. HOS je bio spreman braniti u cjelini Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije. Nakon obrane je HOS namjerao ostvariti svoj velikohrvatski san o konfederaciju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa hrvatskom granicom na Drini.

Hrvatske obrambene snage dostigle su u ljeto 1992. zavidnu jačinu. Nakon Mostara su Hrvatske obrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana, izvršile prodor do grada Stolca, a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad istočne Hercegovine i srpsko uporište Trebinje. U sjevero-istočnoj Bosni uz Savu (bosanska Posavina) je HOS sa Hrvatskim vijećem obrane i Muslimanima držao obranu protiv neprijatelja, uključujući i položaje kod brčanskog koridora (koji je spajao Beograd sa Banja Lukom).

Do dana 9. kolovoza 1992. su se Hrvatske obrambene snage, koje je (general) Blaž Kraljević stavio pod zapovjedništvo vlade u Sarajevu, zajedno sa Muslimanima i (Tuđmanovim) snagama iz Hrvatskog vijeća obrane borile zajedno za obranu kupreške visoravni, za Hercegovinu i grad Mostar, za bosansku Posavinu i za srednjobosanske gradove Jajce i Travnik. Nakon što je HOS zauzeo Trebinje, Tuđmanov upravitelj zapadne Hercegovine, Mate Boban pozvao je Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar. Zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga je Vinko Martinović, zvan "Štela” odveo na mjesto sastanka. Sastanku je navodno prisustvovao i “ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne”. Pri povratku sa sastanka je zapovjednik Blaž Kraljević sa osam dozapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga upao u unaprijed postavljenu stupicu Hrvatskg vijeća obrane. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano.

Zrna su ispalili ljudi Mladena Naletilića, zvanog “Tuta” koji je za vrijeme bosanskog rata dugo vremena nadzirao mostarsko podzemlje. Naletilić je bio bivši suradnik jugoslavenske tajne policije Udbe. Naletilić je bio desna ruka Mate Bobana. Tuđmanov povjerenik u zapadnoj Hercegovini, Mate Boban bio je šezdesetih godina u socijalističkoj Jugoslaviji osuđivan kao kradljivac kokoši, i postao je doušnik Udbe. Učeni ekonomista bio je (u vrijeme Tita) poslušni komunistički aparatčik. Svojim darom govorništva nahuškao je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Poslovicu vođe kineskih komunista Mao Ce Tunga, da vlast proizlazi iz puščanih cijevi, Mate Boban shvatio je doslovno, isto kao i vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Slično kao srpski nacionalisti, i Mate Boban nije držao puno do multi-kulture i multi-nacionalnosti, dok je puno držao do odvajanja i dijeljenja stanovništva po nacionalnosti i religiji na jasno definiranom teritoriju. Po toj ideologiji su se Hrvati iz Bosne i Hercegvine trebali naseliti u srednjoj Bosni, bosanskoj Posavini i zapadnoj Hercegovini, čime bi hrvatske granice obuhvaćale prijeratnu Banovinu Hrvatsku.

(Politički planovi za stvaranje hrvatske pararepublike u Bosni i Hercegovini mogli su biti ostvareni samo odstranjivanjem vojnog čimbenika u vidu Hrvatskih obrambenih snaga i raskidanjem vojnog savezništva sa Muslimanima.)

Još su u obrani Kupresa protiv srpske agresije 1992. na istoj strani bili hrvatski branitelji iz Tuđmanovih snaga i snaga Dobroslava Parage (HOS). Ubrzo potom su politički komesari Hrvatskog vijeća obrane predbacivali bojovnicima Hrvatskih obrambenih snaga što se bore pod vrhovnim zapovjedništvom legitimne i legalne središnje bosansko-hercegovačke vlade u Sarajevu, a ne pod zapovjedništvom vrhovnika Tuđmana i predsjednika Republike Hrvatske. Politika pravaškog prvaka Dobroslava Parage bila je zajednička oružana obrana protiv bosanskih Srba (kako bi se uspjela izboriti pobjeda odnosno obrana Republike BiH od velikosrpske agresije, s obzirom da je prosrpska JNA bila nadmoćna u vojnoj tehnici, dok su Hrvati i Muslimani imali (samo) veći borbeni moral s obzirom da su branili svoju domovinu). Problem je bio, međutim, u tome što je Tuđmanova politika nahuškala 200 tisuća hercegovačkih Hrvata da zapadnu Hercegovinu ujedine sa Hrvatskom (, dok je Paragina politika vodila računa i o pola milijuna (500 tisuća) bosanskih Hrvata.)

(Izbacivanjem vodstva Hrvatskih obrambenih snaga iz stroja je Tuđman sa Miloševićem mogao ostvariti u Karađorđevu 1991. dogovorenu podjelu Bosne i Hercegovine). Zbog toga je likvidiran bosansko-hercegovački HOS, a time minirana zajednička obrana Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od Srba.)

Tuđman i Milošević su preko svojih povjerenika u BiH, Bobana i Karadžića dana 6. svibnja 1992. u austrijskom Grazu, daleko od očiju javnosti, tajno dogovorili tehniku ostvarivanja dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine iz Karađorđeva i Tikveša. (U Grazu je dogovoreno i separatno primirje u BiH između hrvatskih i srpskih snaga. Time je Tuđman izbjegao rat na dva fronta. Dok je front sa bosanskim Srbima držan na tinjajućoj vatrici, Tuđmanove snage otvorile su u Bosni novi front protiv Muslimana) (…)kako bi se ostvarile granice (Tuđmanove Banovine odnosno) “male-velike Hrvatske”. Počeo je rat u ratu, (počeo je hrvatsko-muslimanski rat za mrvice bosansko-hercegovačkog teritorija koje su im Srbi kao psima bacili sa stola).

PROBOSANSKE SNAGE

Otkad je početkom veljače 1993. zapadnohercegovački nacionalist iz Gruda i bivši komunistički funkcioner Mate Boban preuzeo vodstvo hrvatske nacionalne stranke HDZ (u BiH), razbistrile su se nesuglasice s vladom u Sarajevu. Bobanov prethodnik Stjepan Kljujić bio je na skupštini Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine raznoraznim trikovima odstranjen. Tako je hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine već na početku rata bilo podijeljeno: na jednoj strani stoji HVO, Mate Boban i većina zapadnih Hercegovaca koji vrše pritisak za priključenjem Hrvatskoj, dok se na drugoj strani nalaze probosanske snage, koje se definiraju kao katolički Bosanci, a ne kao bosanski Hrvati. Tim snagama pripadaju Katolička crkva u BiH, simpatizeri Stjepana Kljujića, i Hrvatske obrambene snage koje glase kao desno-usmjerene postrojbe, koje granicu Hrvatske vide na Drini. Ova konstelacija unutar katoličkog dijela stanovništva Bosne i Hercegovine trebala je imati krvave posljedice (kao što ih je i imala.)

INERTNOST HRVATSKE OPORBE U ZAGREBU

Predsjednik Društva za zaštitu naroda, Tilman Zülch, koji je za vrijeme napada JNA na Hrvatsku 1991. bio na strani hrvatskih žrtava velikosrpske agresije, (nakon Tuđmanovog napada na dio Bosne) optužio je “Hrvate da su od žrtava postali krvnicima”. Na središnjem Jelačićevom Trgu u Zagrebu protestirao je protiv Tuđmanovog osvajanja dijela Bosne. Rezonancija prosvjeda nije bila osobito velika. Borac za ljudska prava Zülch je spoznao da su ga se njegovi hrvatski istomišljenici odrekli, uključujući i “Bedem ljubavi” kojega je Nijemac podržavao, (mirovnu organizaciju hrvatskih majki koja je tražila povratak svojih sinova, regruta, iz JNA). Hrvatska politička opozicija bila je kao paralizirana. Liberali Božo Kovačević i Dražen Budiša, vođe najjače oporbene stranke HSLS, odbili su njegov prijedlog o osnivanju povjerenstva “druge hrvatske strane” koja bi otputovala u žarište hrvatsko-muslimanskog sukoba u Bosnu kako bi posredovala mir. Trebao je to biti znak prosvjeda protiv Tuđmanove bosanske politike koja je bacala tamnu sjenu na hrvatski narod, i koja je priječila razvoj ka demokraciji. Partijski šef liberala Budiša čak je pokazao simpatiju za Tuđmanovu bosansku politiku. Inertnost hrvatske političke opozicije leži (u korupciji), u činjenici da je u trenutku izbijanja hrvatsko-muslimanskog rata u Bosni jedna trećina Hrvatske još bila pod srpskom okupacijom, te u činjenici da je Tuđmanova vlada uvela medijsku cenzuru o hrvatsko-muslimanskom ratu. Hrvatski tisak i elektronički mediji čak nisu ni svoje dopisnike poslali u bosansku ratnu zonu kako bi objektivno izvještavali o hrvatsko-muslimanskom sukobu. Sve informacije iz Bosne su do hrvatske javnostu u Zagrebu dolazile preko dirigirane Hrvatske televizije koja je širila ratnu propagandu, (dok je istinski oporbeni Paragin HSP u Zagrebu od Tuđmana držan pod medijskom blokadom).

(Osim Paraginih pravaša) jedino je Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić prosvjedovao (otvorenim pismom) protiv Bobanove politike (etničkog čišćenja u “Herceg-Bosni”). (Rat Pantovčaka protiv vlade u Sarajevu je hrvatskoj javnosti od Tuđmanovih nacional-komunista iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ, i HDZ-BiH) prikazivan kao obrambeni rat protiv muslimanskog fundamentalizma, što je bila velikosrpska propaganda za osvajanje bosanskog teritorija. Hrvatsko-muslimanski rat potenciran je uzajamnom spiralom nasilja, etničkim čišćenjem Muslimana i Hrvata te serijom pokolja Hrvata i Muslimana u srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini.)

(Nakon pet tisuća poginulih Hrvata u hrvatsko-muslimanskom ratu (od 1993. do 1995.) Tuđman nije postigao svoje ratne ciljeve stvaranja “Herceg-Bosne” i njenog priključenja Republiki Hrvatskoj. Bratoubilački hrvatsko-muslimanski rat prekinula je američka vlada predsjednika Clintona, tako da je Tuđman Washingtonskim sporazumom i dogovorom u Daytonu te Pariškim mirom koncem 1995. godine morao pristati na hrvatsko-bošnjačku Federaciju BiH. Bosna je u Daytonu ipak podijeljena, ali između Srba s jedne strane i Hrvata i Bošnjaka s druge strane. Republika Bosna i Hercegovina je ukinuta u zamjenu za Bosnu i Hercegovinu dva entiteta (“Republika Srpska” i Federacija BiH) odnosno u zamjenu za bosansko-hercegovačku konfederaciju s pravom entita na federaciju sa Hrvatskom i Srbijom (Jugoslavijom). Potom je BiH došla pod međunarodni protektorat Ujedinjenih naroda (UN) i okupaciju međunarodnih vojnih snaga S-FOR pod vodstvom SAD, Republike Francuske i Velike Britanije.)

Erich Rathfelder,

njemački ratni dopisnik političkog dnevnika “TAZ” (iz Berlina) u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“SARAJEVO, I POSLIJE”, München 1998.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Nosferatu wrote: Na tom sastanku Mate Boban je zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi "balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa" što je Kraljević odbio. .[/i]

Zasto mislis su Bosnjaci bili glavni problem u odnosima HOS i HVO? Isto kao sto mislis da je podjela BiH bila glavni uzrok rata u Hrvatskoj... :-)

Inace kad ste vec usli u raspravu legalno-pravno prilikom izbijanja rata u BiH HVO je bio paramilitarna organizacija isto kao i HOS, Zelene beretke, Patriotska liga, VRS, Beli orlovi, Crvene beretke, itd itd.
U tom trenutku jedine legalne vojno-policijske jedinice su bile TO i MUP.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

jeza u ledja wrote:
Nosferatu wrote: Na tom sastanku Mate Boban je zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi "balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa" što je Kraljević odbio. .[/i]

Zasto mislis su Bosnjaci bili glavni problem u odnosima HOS i HVO? Isto kao sto mislis da je podjela BiH bila glavni uzrok rata u Hrvatskoj... :-)

Inace kad ste vec usli u raspravu legalno-pravno prilikom izbijanja rata u BiH HVO je bio paramilitarna organizacija isto kao i HOS, Zelene beretke, Patriotska liga, VRS, Beli orlovi, Crvene beretke, itd itd.
U tom trenutku jedine legalne vojno-policijske jedinice su bile TO i MUP.

Patriotska Liga i Zelene Beretke i HOS su bile priznate i legalizovane od VLADE RBiH i borile se za BIH za razliku od ostalih...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

mr__bosnjak wrote:
Patriotska Liga i Zelene Beretke i HOS su bile priznate i legalizovane od VLADE RBiH i borile se za BIH za razliku od ostalih...
Netacno. Gdje si to procitao?

Sta znaci 'priznate i legalizovane'? Legalizovane kao sta? U sklopu cega?
281bih

Post by 281bih »

Bozur, u naslovu teme se radi o zamjeni teza, sto me direktno upucuje na misljenje da si odredio i krivca.
Znas ko se potpisuje pod rednim brojem jedan na policijskom zapisniku nakon saobracajne nesrece na putu?
Krivac, ali u ovom slucaju si ti namjerno pokusao zamjeniti mjesta.
hik-meta

Post by hik-meta »

e djeco, stvarno ste mi smijesni sa ovim prepucavanjem - sta bi bilo kad bi bilo, ko ce gdje bjezati, i ko je koga maprasio u ratu, a posebno sa davanjem punog legitimiteta HOS-u kao potencijalnim oslobodiocima.
to je bila grupa razuzdanih ekstremista koja se iz anemoziteta prema starom sistemu okrenula totalnom ekstremizmu, i pokupila zaludjenu djecurliju u svoje redove, ali eto plan 'do drine' im se teritorijalno poklopio sa probosanskim stavovima, pa ih vecina nasih ljudi kao nesto simpatise. gluposti.
kako mislite da bi ih srbi prihvatili onakve fine u crnim uniformama kad bi podigli ruku u 'sieg heil' kao nekad u jasenovcu, i kako bi oni tretirali te iste srbe, a bogami i nas muslimane da su recimo "oslobodili" bosnu? jer bosna bez srba nije bosna, koliko to god nekima prihvatljivo zvucalo.
oni nisu nista bolji od seseljevaca, ili arapa mudjahida na nasoj strani. ne kazem da je hvo ista bolji, nemojte me pogresno shvatiti, ali oni barem nisu vodjeni u nacelu politicko ekstremnom ideologijom, mada se sto je rat odmicao svaka granica brisala.
ja se sjecam HOS-ovaca iz mog komsiluka one prve godine rata kad su bili stacionirani u skoli alija alijagic, i poslije toga u obdanistu. sve kreten do kretena, sami problematicni praznoglavi ekstremni tipovi koji su se palili na crne uniforme, poglavnika, pjevali o luburicu i trebevicu, i hrvatskoj do drine, pa su ljudi djecu sklanjali u haustore samo da ih ne gledaju.
pitam se da li bi bilo bosne u bilo kojem obliku na mapi da je hrvatska do drine? sumnjam. :-)
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Kako vam vise ne dosadi raspravljat o jednoj te istoj stvari. :D Doduse, merak mi je na poslu malo ubacit se ovdje da vidim sta se desava, ali raspravljanje dopizdi cim se predje na drugu stranicu. Par licnosti mi je zapalo za oko.

Nosferatu - kad nesto napise, bas napise. Opsirno, s linkovima, datumima - reko bi covjek bio tamo kad se desilo. Sve u svemu postovi mu nisu losi, a ima i nekih stvari koje su mi sega. Al' jebi ga, svi smo mi svima sega kada ima kontra-argumentacija.

Jeza u ledja - pise sto vidi i cuje(u proslom vremenu). Nista lose, samo izgleda ne bi prihvatio drugo misljenje pa makr nikad tufahije ne bi pojeo. (sto se moze reci za vecinu) :roll:

ero s onog svijeta ili nesto tako - puno cita novine salta internet itd...

zavrzlama - e brate ima dobrih...kao na primjer "HVO isto krava daje mlijeko i na kraju jednim potezom ,prospe sve...." fakat najbolja recenica sto sam procitao na sarajevo-x. Pa gdje ovo izvuce.

I na kraju mr_bosnjak - eh ili jedan veliki nacionalista (jebi ga, zakljucak po postovima) ili mu je neko kad je bio mali ukrao lizalo. :shock: ili nije imao dodira s drugim "vjeroispovjestima" pa mu je vazno naci kakav dobar huskacki post. Sto vise stranica, veci uspjeh. :shock: Al sta ces, ima svakakvih.

Ostali - manje vise uskoce kad ih negdje bocne. Sve u svemu, svasta se moze procitati, nauciti, doznati, nasmijati i ubiti onih par minuta slobodnog vremena. Eto skrenu s teme...

Pa sad navalite. :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

hik-meta wrote:e djeco, stvarno ste mi smijesni sa ovim prepucavanjem - sta bi bilo kad bi bilo, ko ce gdje bjezati, i ko je koga maprasio u ratu, a posebno sa davanjem punog legitimiteta HOS-u kao potencijalnim oslobodiocima.
to je bila grupa razuzdanih ekstremista koja se iz anemoziteta prema starom sistemu okrenula totalnom ekstremizmu, i pokupila zaludjenu djecurliju u svoje redove, ali eto plan 'do drine' im se teritorijalno poklopio sa probosanskim stavovima, pa ih vecina nasih ljudi kao nesto simpatise. gluposti.
kako mislite da bi ih srbi prihvatili onakve fine u crnim uniformama kad bi podigli ruku u 'sieg heil' kao nekad u jasenovcu, i kako bi oni tretirali te iste srbe, a bogami i nas muslimane da su recimo "oslobodili" bosnu? jer bosna bez srba nije bosna, koliko to god nekima prihvatljivo zvucalo.
oni nisu nista bolji od seseljevaca, ili arapa mudjahida na nasoj strani. ne kazem da je hvo ista bolji, nemojte me pogresno shvatiti, ali oni barem nisu vodjeni u nacelu politicko ekstremnom ideologijom, mada se sto je rat odmicao svaka granica brisala.
ja se sjecam HOS-ovaca iz mog komsiluka one prve godine rata kad su bili stacionirani u skoli alija alijagic, i poslije toga u obdanistu. sve kreten do kretena, sami problematicni praznoglavi ekstremni tipovi koji su se palili na crne uniforme, poglavnika, pjevali o luburicu i trebevicu, i hrvatskoj do drine, pa su ljudi djecu sklanjali u haustore samo da ih ne gledaju.
pitam se da li bi bilo bosne u bilo kojem obliku na mapi da je hrvatska do drine? sumnjam. :-)
Zato sto to uglavnom pisu ljudi koji su u to vrijeme bili piculadija ili su zivjeli/zive vani i danas imaju potpuno iskrivljenu sliku o prirodi rata i karakteru bosanske borbe za opstanak i karakteru bh drustva uopste, a kojima danas uspjesno serviraju politiku novokomponovani patriotski Bosnjaci, ocajno zeljni podrske sto vece multietnicke ikebane, koja je za razliku od one ratne u ovom slucaju stvarna.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

hik-meta wrote:e djeco, stvarno ste mi smijesni sa ovim prepucavanjem - sta bi bilo kad bi bilo, ko ce gdje bjezati, i ko je koga maprasio u ratu, a posebno sa davanjem punog legitimiteta HOS-u kao potencijalnim oslobodiocima.
Pa ti opisa 50%+ jedinica u BiH. Srbi se palili na kokardu i kame, Hrvati na Fasizam, NDH-izam, Sahovnicu, ljepu nasu domovinu Hrvatsku, muslimani na tekbire, zelene trake, Islamske barjake, mi smo vojska Allahova - za Islam se borimo i slicne druge stvari.

Druga stvar - odkad to ideologija HZ HB je postala prihvatljiva a ideologija NDH za osuditi? Odkad to da ja Jasenovac mogu osuditi vise od Dretelja i Heliodroma? Odkad to da je Bleiburg meni bitniji od Haga? Odakle uopste tako glupi postulati?

Hrvatska je sa Srbima imala nerijeseni sukob iz Drugog Svijetskog rata. Bosnu i Hercegovinu su vazda sjebavale obe strane (kao i ona sama sebe) i ovaj su je put de facto sjebali. Na Srbadiji iz Bosne - dokazuju - Srbijanci kako svi oni busevi vikendasa koje su slali i svi generali kojima su komandovali iz Dedinja da pale sve i jednu kucu koja nije Srpska - su uradili ono sto je bilo potrebno da spase narod Srspki propasti. Hrvati su - u BiH vidjeli priliku da presele SAO Krajinu - nama u Krajinu i po cijeloj RS - a dio i u Srbiju. Koliko se sjecam oni Srbi nisu bjezali u Sloveniji nego u BiH. Stoga - opet Bosnjama - kita za pod pazuh - da je nosaju sa sobom jednako ko Hrvati iz Posavine u cijim kucama je dosao pogodite ko da zivi. I nije ni to dovoljno vec su digli Srbadiju iz mjesta koje niko nije osporavao da su njihova i da trebaju biti u toj nekoj Srpskoj autonomiji i entitetu. Tako je danas Drvar u Federaciji BiH i trazio je da bude sa Unsko Sanskim Kantonom tj. radije s muslimanima nego s Hrvatima. Kakve su to samo gluposti i posljeratne ironija - da te bog sami sacuva.

Danas je kompletna Hercegovina - Bosanska - iseljena skroz vani djelomicno zbog cetnicke agresija a najvecim djelom zbog HVO-a, najveci uspjeh 4 korpusa je bio spajanje Mostara sa Konjicem i Jablanicom. Vise ljudi nisu mogli uciniti - jer su bili u tako nezavidnoj situaciji. Inace - sve sto su Srbi u SAO Krajini uradili, Hrvati HDZ-HVO-ci su kopirali na primjeru Hrvatske Zajednice Herceg Bosne. Evo neka mi Jez u Ledja i drugi HVO-ovac anti HOS-ovac kaze gdje su muslimani iz Stolca, gdje oni iz Capljina, gdje je pola Mostara? Gdje su covjece? Odkud ti kao Hrvat - iz Bosne zavrsi kao covjek bez svoje domovine - izgnanik iz Bosne, emigrant u Ameriku/Kanadu - sta bi sa 500.000 Hrvata iz Bosne? Da to nisu Hercegovacki Hrvati bjezali vani? Jesu, ali ne proporcionalno. Sto znaci - odgovor je da nisu. Oni su svoji na svome. Njima je satrologija Mate Bobana pomogla, i dan danas - je zagovaraju, ne sjecaju se kao vrlo pogubne po svoj narod. Ali - ti bi barem mogao reci - sta se tebi desilo. Da zavrsis kao kurbancic - tim Hercegovcima. Jer 500.000 bosanskih Hrvata su zavrsili kao kurbani Hercegovine i RH.

Meni u nacelu ne smeta ni Hrvatski ni Srpski nacionalizam dokle god ne zagovara podjelu Bosne i klanje muslimana. To su zagovarali i SDS tj. VRS i HDZ tj. HVO. Ko god je bio protiv njih - od mene zaradio je respekt jer u tom vremenu je trebalo imati muda za takav stav. Tu ukljucujem i par lidera HOS-a. Mada njihovi prasinari jesu pretezno bili - radikali i gomila budala - ali sta ti mislis - ko je ratovao tri i pol godine? Sve sami intelektualci? Pa mogao si otici kod Juke u stab Vukova - da vidim koliko bi tamo situacija bila bolja po kadrovskim pitanjima? General Juka je kasnije postao HVO tako - da imas adekvatan primjer s kim je HVO i koga je HVO regrutirao u svoje redove. Ne treba da pricam da su mi Jukini Vukovi jednom oca prebili u Sarajevu jer je stao u odbranu Srbina iz komsiluka kojeg su dosli pretresati i prebijati pod optuzbom da je 5 kolona mada je ostao u Sarajevu duze od Juke. I to - prebio ga produznim kablom od struje Hrvat iz Sarajeva. Koji bi kasnije - bjezao kao vodom obaren kad bi mi oca sreo na ulici - tokom Bosnjacko-Hrvatskog sukoba u Srednjoj Bosni jer je saznao u medjuvremenu da je to badzo komandanta odredjene jedinice, iako mi otac nikad nije pokusao niti da ga trazi niti da mu se sveti.

Ja samo spominjem HOS iznova i opet jer - su tu Hrvati ubijali Hrvate da bi dokazali svojim partijskim velikanima koliko vjeruju u njih i koliko daleko su spremni da odu - u izvrsenju naredbe od istih. HVO-ci nisu nimalo manje ustase barem po meni. Nimalo manje ne osuduju Pavelica, ni Artukovica, ni Luburica - cak njihove slike neki vjesaju po domovima svojim. To sto su HOS i Crni Labudovi nosili - crne uniforme - bili sui malo vise zajebani jedino - gradjanima kad ih susretnu na ulic od "drugih"i. To sto je HVO imao maskirnu uniformu ne znaci da je bio za cjelovitu i nedjeljivu BiH i suzivot. Jer nisu gradili muli-kulti BiH - u najboljem bi je slucaju tolerisali iako je uvijek bile tenzije izmedju ABiH i HVO. Jedina kljucna razlika izmedju HOS i HVO-a je sto su jedni HSP-ovci a drugi HDZ-ovci. HSP je - mozda uvijek i bio i ostao nebitna politicka partija (ili su im nametnuli to da budu postepoeno) dok je HDZ postao sve i sva. Te je njihovo rijesenje za BiH opce prihvaceno kao da nije bilo alternative - a u to vrijeme - rijetko koji Hrvat iz RH i Hercegovine ako je i smatrao HZ HB pogresnim rijesenjem koje ne ide na cast Hrvatima - otvoreno u javnosti nije iznosio svoje misljenje. Jer ga ja nisam cuo na HTV-u od 1992 do 1996-te. Prvo jer se nije pitao mnogo, drugo - ako bi se mjesao - nalazili bi brzo nekog da mu metne cep u guzicu. Sto znaci da nije bilo opozicije. Te navodi da Hrvatski mainstream ne samo da nije bio za cjelovitu nedjeljivu vec nisu imali osnove demokratskog sistema - po svim segmentima su se priblizili istocnom susjedu BiH tj. Srbiji - i po koristenju medija i po nedozvoljavanju drugim da kazu - sta misle i koliko se protive, sto je prozivelo da diljem Hrvatske - Bosnjake maltretiraju i majke nam jebaju oni koje nisu dva dana bombardovani a koji su mislili da su prezivjeli neki rat - jer im uzupiramo drzavu iako su njihovi drzavni cinonvici cinili sve da nam Bosnu i Hercegovinu sruse i nas zajedno sa svojih pola miliona Kroacanera - humano rasele - kud koji, ako hoces biti za HDZ mozda ti se mjesto i nadje ako ne - fataj se nozice i lagano u tempu fokstrota odjebi u skokovima tamo gdje te trebaju.

Sto znaci da je HVO ratovao i sa SDS-om/VRS i sa ABiH/SDA i sa HOS-om/HSP. Znaci nije nijedna druga opcija - BiH - osim HZ HB bila prihvatljiva i na tom putu su bili spremni da se bore protiv Srba, muslimana i Hrvata (bilo da su bili u ABiH ili HOS-u). S onim s kojim su se mogli nagoditi - kao npr Fikret Babo - jer je prihvatio HZ HB - nisu imali - nikakvih problema. Tek onda kad je Medjunarodna Zajednica rekla - sto je dosta sracke vase, dosta je, onda su sjeli i odlucili da nevoljko okrenu list na novu stranu istorije.

Inace HOS nikad nije mogao - biti oslobadajuca vojska - niti ga je ko potencirao kao takvog. Nije ni HVO mogao biti oslobadajuca - vojska. Niti ga je ko potencirao kao takvog. Niti HVO ni HOS nisu bili - vojska u pravom smislu te rijeci. Jedina je HV to bila i ostala. A, oni koji tvrde kontra neka mi kazu koji je to grad HVO oslobodio samostalno a da se je branio s organizovanom vojskom? Bez HV i Gardista? Bez oruzija dostavljenog iz Hrvatske? Bez vojnih lica koje su slali u Hrvatsku na obuku. Bez Hrvata iz RH koji su dolazili u BiH - da upravljaju vojnim jedinicima kao da ovo nije bogati ljubim - druga zemlja, vec njihova babovina.
Isabell

Post by Isabell »

nokia6170 wrote:za izabel: da se ukljucim malo.

okupirano od koga?
Pa to i mene zanima. U citatu na koji sam se oglasila stoji takav navod:
Evo samo jedan primjer, dogovorene podjele. Zepce je palo zahvaljujuci srpskim tenkovima koje su "posudili" Hrvati, a nakon sto su zauzeli Zepce, fino su vratili tenkove Srbima.

Ko je zauzeo i od koga?????
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Isabell wrote:
nokia6170 wrote:za izabel: da se ukljucim malo.

okupirano od koga?
Pa to i mene zanima. U citatu na koji sam se oglasila stoji takav navod:
Evo samo jedan primjer, dogovorene podjele. Zepce je palo zahvaljujuci srpskim tenkovima koje su "posudili" Hrvati, a nakon sto su zauzeli Zepce, fino su vratili tenkove Srbima.

Ko je zauzeo i od koga?????
Zauzeo HVO, od Republike BiH, i nakon toga proglasio hrvatsku opcinu Zepce u sklopu HR HB. Jel ti sad imalo jasnije?
nokia6170

Post by nokia6170 »

"Zauzeo HVO, od Republike BiH, i nakon toga proglasio hrvatsku opcinu Zepce u sklopu HR HB. Jel ti sad imalo jasnije?"

Pa bravo:) konacno neko da pocne malo operirati sa terminima vojnih, odnosno paravojnih formacija...a ne stalno sa Srbima, Hrvatima i Bosnjacima.

Ja sam vec u ranijim postovima pisao o tim stvarima i karakteru pojedinih vojnih formacija na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Stvar treba posmatrati vrlo jednostavno...u Bosni i Hercegovini se vodio rat izmedju drazavne i medjunarodno priznate vojske i paradrzavnih (paravojnih) formacija.

Jedni su branili teritorijalni suverenitet i integritet, a drugi su ga napadali.

Hrvati bi trebali da shvate da je Republika Herceg-bosna bila paradrzavna tvorevina, kao sto je i Srpska republika Bosna i Hercegovina, a kasnije Republika Srpska paradrzavna tvorevina. To su tvorevine koje nemaju legalno utemeljenje ni u domacem ni u medjunarodnom pravu. Pogotovo od momemnta kada je UN priznao Bosnu i Hercegovinu samostalnom drzavom sa centralnom vlascu u Sarajevu.
Liska

Post by Liska »

Kao i obicno stvari nisu crno-bijele. Kad bi se gledalo sve kroz sliku formalnog legitimeta, onda je vrlo brzo Alija postao nelegitiman Predsjednik Predsjednistva jer po zakonu nije mogao biti duze od jedne godine na toj poziciji. A ostao je hejbet godina. S obzirom da drzava BiH nije imala svojih jedinica u martu 1992. godine i PL ispada paravojnom formacijom. Legitimet vlasti u Sarajevu je dao narod, a UN je to samo priznao. UN je bitno da ima zastava pred njegovom zgradom, da netko uplacuje godisnju clanarinu, a sve ostalo je na narodima unutar drzave. Znaci HVO nije nelegitiman jer se npr. podigao protiv vlasti u Sarajevu. Ako vlast u Sarajevu nije sposobna da sama izadje na kraj sa HVO-om, on postaje legitiman pogotovo ako iza sebe ima jedan narod. Imate primjer Sudana i dugogodisnjeg rata izmedju centralne vlasti i pobunjenika. Sve je zavrseno osnivanjem Sjevernog i Juznog Sudana. Dakle, prica o BiH se ne moze pojednostaviti pricom o legitimetu, jer je on vrlo upitan i za one koji su bili tzv. centralna vlast u Sarajevu. Predstavnike hrvatskog naroda u tom Predsjednistvu taj narod nije birao i nije stajao iza njih. Jer da je stajao, prica bi se odvijala drugacije. Trebam li nekome napomenuti kako je Alija svojom odlukom iz 1992. godine HVO proizveo u legalne obrambene snage BiH. I jos jedna stvar, od cetiri godine rata, HVO je bio saveznik sa Armijom preko tri godine. Neprijatelji i nisu bas cesto saveznici?!
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Liska wrote:Kao i obicno stvari nisu crno-bijele. Kad bi se gledalo sve kroz sliku formalnog legitimeta, onda je vrlo brzo Alija postao nelegitiman Predsjednik Predsjednistva jer po zakonu nije mogao biti duze od jedne godine na toj poziciji. A ostao je hejbet godina. S obzirom da drzava BiH nije imala svojih jedinica u martu 1992. godine i PL ispada paravojnom formacijom. Legitimet vlasti u Sarajevu je dao narod, a UN je to samo priznao. UN je bitno da ima zastava pred njegovom zgradom, da netko uplacuje godisnju clanarinu, a sve ostalo je na narodima unutar drzave. Znaci HVO nije nelegitiman jer se npr. podigao protiv vlasti u Sarajevu. Ako vlast u Sarajevu nije sposobna da sama izadje na kraj sa HVO-om, on postaje legitiman pogotovo ako iza sebe ima jedan narod. Imate primjer Sudana i dugogodisnjeg rata izmedju centralne vlasti i pobunjenika. Sve je zavrseno osnivanjem Sjevernog i Juznog Sudana. Dakle, prica o BiH se ne moze pojednostaviti pricom o legitimetu, jer je on vrlo upitan i za one koji su bili tzv. centralna vlast u Sarajevu. Predstavnike hrvatskog naroda u tom Predsjednistvu taj narod nije birao i nije stajao iza njih. Jer da je stajao, prica bi se odvijala drugacije. Trebam li nekome napomenuti kako je Alija svojom odlukom iz 1992. godine HVO proizveo u legalne obrambene snage BiH. I jos jedna stvar, od cetiri godine rata, HVO je bio saveznik sa Armijom preko tri godine. Neprijatelji i nisu bas cesto saveznici?!
:-)

Herceg Bosnu je Ustavni sud u dva navrata proglasio nelegalnom i secesionistickom tvorevinom. HVO je bio vojska Herceg Bosne, koju niko nije nikada priznao. Nije HVO-u bilo stalo do BiH, pa kao eto nasekirao se plaho i onda da bi branio BiH, napravio je etnicko ciscenje u Hercegovini. Iza HVO i HB je stajala politika kojoj se sada sudi u Hagu. Ta politika je bazirana na zlocinu i ni po cemu se ne razlikuje od srpske.
Post Reply