Bošnjački žal za Yugom..

Yug

#76 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Yug »

muniza wrote:
Yug wrote:@hajvan
Pa ko Ti je stvorio avnojevsku BiH i ponovo je vratio na istorijsku scenu.?
Pripadnici NOB-a sa područja BiH, pripadnici muslimanskih milicija i donekle čak i pripadnici fašističkih formacija tipa 13. HD.
Ništa nije poklonjeno niti izmišljeno na AVNOJ-u...
Sjedi 1 :lol: ...Idi kod Bakira i Saje ponovo na obnavljanje gradiva. :D
Yug

#77 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Yug »

Hajvan wrote:zamisli ti da ne mješaš papaju sa šljivom !? :mrgreen:
I sta bi hajvanu :D ..Ne odgovori mi...Ko je stvorio AVNOJEVSKU RBIH ?
Pisistratus

#78 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

pogrešan post
Last edited by Pisistratus on 27/06/2013 13:41, edited 1 time in total.
Pisistratus

#79 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

shbc wrote:Meni je samo fascinantno kako svaki narod za sebe kaze da mu je u Jugoslaviji bilo najteze.

1. Jezik - pric'o si kako pricas i danas, niko te nije tjerao da koristis ekavicu. Kako se taj jezik zvao, nebitno, ionako je to sve isto sranje.
2. Vjera - nikome nije bilo dozvoljeno da praktikuje, a danas za svaki praznik na tv-u ulicne ankete kako su se prije slavili.
3. Nacionalnost - svi bi htjeli da se nacionalnost direktno povezuje sa drzavom, ali je onda bio problem opcija Jugosloven.
4. Obrazovanje - nije se dalo ovome ili onome da se skoluje, a danas svi preko 40 godina sa fakultetskim diplomama.

Cinjenica je da su samo Slovenci u boljoj situaciji, mada su oni uvijek i bili za sebe. Hrvati i Crnogorci zive od mora najvise, Srbi (pogotovo Beogradjani) krv propisali dok su naucili raditi nesto drugo osim diplomatije, Bosna i Hrvatska razrusene, s tim da se mi nikad necemo ni oporaviti (ovdje bi prosjecni Kenijac rek'o: "Kakvi ste vi levati"), domacih fabrika nigdje, nezaposlenih na izvoz (bukvalno).

Da je bio "americki san" pa da zaradis milion i zivis k'o beg, nije. Da je bilo bolje nego danas, jeste. Ako nista barem si mogao bez straha u Banja Luku sa registracijom "SA".

To je nas glavni problem. Zivimo na ivici egzistencije, a glavna nam je okupacija jezik, vjera i nacija. Nemamo mi luksuz da se bavimo tim pitanjima.
Svaka čast, jednostavno sve si rek'o. :thumbup:

Ja bih da dodam slijedeće, možda nije vezano za temu direktno, ali za kontekst teme jeste.

Bošnjaci u mnogim aspektima imaju evidentan problem s kolektivnom memorijom, odnosno odnosom prema vlastitoj kulturi i kulturnom naslijeđu. Taj odnos se može u najkraćem definisati kao nipodoštavanje, odnosno omalovažavanje vlastitog, a uzdizanje i glorificiranje tuđeg, pprimarno srpskog ili hrvatskog. Manjkavost odnosa Bošnjaka prema vlastitoj kulturi je posljedica nepostojanja adekvatne strategije za zaštitu kulturnog naslijeđa vlastitog naroda, koja u drugim narodima(govorim o Srbima i Hrvatima prvo) postoji već skoro dva stoljeća u raznim oblicima(Matica Srpska i Matica Hrvatska npr. postoje skoro po 200 godina, dok matica Bošnjačka uopće ne postoji), i kroz te strategije koje su opet proizašle iz nacionalnog osvještenja, stvarale su se institucije koje su narodu približavale njegovo kulturno naslijeđe. Čak i kada su se te institucije počele osnivati(kao npr. Preporod koji je smiješan u odnosu na gorespomenute matice) bile su pogrešno vođene i bavile su se pogrešnim poslom. Bošnjaci često čine i strateške greške(kao npr. pravljenje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Pazaru i sl.) Iz toga svega je proizišao taj odnos prema vlastitom kao inferiornijem, lošijem, gorem od onoga što imaju komšije i njihovi pripadnici u našoj državi, mada to ni u kom slučaju nije tačno, ni u segmentu materijalne kulture, ni u segmentu duhovnog naslijeđa. Bošnjaci generalno ne žele da prihvate činjenicu da su ostali sami, i da se svojim kulturnim, a posljedično i nacionalnim pitanjem moraju baviti sami.

Stoga, da bi se Bošnjaci riješili Jugonostalgije i sličnih ubleha, treba prvo da redefiniraju odnos prema vlastitoj kulturi i naslijeđu. Potrebno je po mom mišljenju da se sazove opštebošnjački kongres, uključujući i dijasporu(kongres, a ne komedija kao oni koji su dosad održani), i koji bi donio strategiju razvoja kulture Bošnjaka u narednih 50 godina. Na toj strategiji počinje zaista izgradnja državotvornosti, koja se već odavno kod susjednih naroda razvila do te mjere da počesto potegnu i za našom državom. Iako je kolektivna svijest Bošnjaka o vlastitoj državi, pa i gospodstvu ako hoćete jako razvijena, ona nije dovoljna da se krene iznova. Taj bošnjački gospodski duh, odnosno begovat, upravo i jest jedan od glavnih krivaca što je preporod Bošnjaka kasnio skoro 50 godina za srpskim i hrvatskim pa se javio tek 1960-ih, jer su begovi generalno malo vremena posvećivali redefinisanju odnosa prema kulturi i kulturnom radu. Čini mi se da taj stav i danas preovladava, mada u različitoj formi. Trebat će dobrih nekoliko decenija da se Bošnjaci u potpunosti riješe tog pogrešnog odnosa prema samima sebi i svojoj kulturi, pa posljedično i svojoj državi. To je moje mišljenje. :idea:
nosara

#80 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

sema911s wrote:rodjen 86 pa neznam kako je bilo al iz mnogih prica kazu:
policija bila policija i ako se zvala milicija ne ko da danasnji pederi,.
imao si posao kakav takav do 25
morao si u vojsku
po tadasnjem asfaltu se jos vozimo
mogli smo na more kada smo htjeli nije mi trebao pasos do trogira
obezbjedjeno stambeno pitanje(i ako se mnogi pitaju kako)
firme u kojima si radio izgradile pola afrike i danasnjih dzamahirija naftom bogatih arapa,
imao si kaku taku slobodu kretanja
zalim time da kada ode sarajevo u beograd i isprasi partizan,.
zalim za kk bosnom,.
(tada su starci napravili kucu za 3 god bez marke posudjene a ja sam 83kKM kredita podigao za 43m2otplacivat narednih 10god

sta sada imamo:
mogu u bogomolju svaki tren, mogu odatle da ne izlazim,
mogu da kradem
mogu javno da svakog politicara izhebem ko budalu jer imam slobodu govora
imam posao al ko da ga i nemam
mogu na more do neuma,. jer nemam dovoljno eura da prebroje hrvatski granicnici,.
imamo 5c kojeg obecavaju 20god,.
da bismo imali ovo danas sto imamo neke budale razhebase jugu i dobismo taj rat pa i ja i mnogi izgubise mnogo,. neki dobise kasike neki ko ja gelere,.

kada pogledam sta su moji starci imali od 1958 i 1961 kada su rodjeni do 1992,. kako su zivjeli
jest da nisu imali internet, mobitele, danasnja auta, danasnju lagodu zivljenja,. al sve bi te androide ajfone zamjenio da kada odem u siroki ne geldaju mene ko semira ko nekog loseg il kada biciklam po palama i romaniji da ne strahujem dal ce naici neki pravoslavac kojem cu ja ko musliman(i ako ne praktikujem nista samo mi ime tako) za njega sam prijetnja,.
toga kazu prije nije bilo il u manjem obimu ,.,
il kada mi obiju stan i nazoves policiju i oni za par dana nadju ko je i sta i jos ga izdegenece a ne ko danas otvoreno mi taj policajac kaze pa nisu punu odnijeli, i neznamo ko su pocinioci al su nam od prije poznati,.

zalim samo za tim osjecajem sigurnosti kojeg danas nemam(mozda ovi sto rade na budzet d.o.o imaju al nece ni oni dugo)
i prije je drzavu bolilo za obican narod al su ipak ponekad nesto davali,. medjutim danas sta je meni dato od 92 do danas,. ako moze neko nek napisee
Ovo, onaj Aleksov i shbc-ov post je sustina...

Naslov teme je, medjutim, blesav, a uvodni post jos blesaviji i ne odgovara istini... Sve je vise onih koji pokusavaju da na pravilan nacin valorizuju znacaj bivse drzave i kvalitet koji je ona imala... I to nije ograniceno niukom smislu, a pogotovo na jedan ili dva naroda iz bivse drzave...
Last edited by nosara on 27/06/2013 13:43, edited 1 time in total.
Pisistratus

#81 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

Yug wrote:

Žrtve i učesnici NOB-a i delegati ZAVNOBiH-a?
Last edited by Pisistratus on 27/06/2013 13:45, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#82 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by PipiDugaDevetka »

elcaliente wrote:Pate ljudi za sigurnosti koju su imali, pate za uredzenim sistemom, pate za standardom koji su tada imali i pate za tadasnim socijalnim sistemom. A mislim da najvise pate za ponosom koji su imali tada, jer su tada iz sve duse govorili da su Jugosloveni i bili su postovani, danas kada kazes da si Bosanac sam se osjeces kao najvece smece a drugi te gledaju odmah kao socijalni slucaj.

Poslije toliko svega kako nam je bilo lose Jugi izborili smo se da sami sa sobom upravljamo, dobili smo ono sto smo htjeli. bosnje vladaju bosnjama, samo sto se sistem vladavine Bosnja tradicionalno okrece uvijek turskom feudalizmu, jer svaki bosnjo u dusi zeli da bude pasa ili beg.
Danas imamo nase ljude na vlasti, sve je podredzeno vjeri, pozdravljamo se na arapskom jeziku, pustamo brade kao cetnici 41 i zadovoljni smo. Sto rece Sulejman Kupusovic nikada vise dzamija i vjere a nikada vise nemorala i kradje.
Pa tako nas dragi vodza Izetbegovic mladzi pusti lagano bradu, dodje izbjeglicko naselje poselami sve od reda, obeca da ce im dati po 20km ako glasaju za njega na sljedecim izborima mahne rukom i sjedne u svog audija od 200.000KM kojeg su te iste izbjeglice platile i kaze sam sebi e jesam pasa.
Najbolji primjer danasnjeg stanja u "drzavi je serija dva smo svijeta razlicita" to najbolje pokazuje ko nam je na rukovodecim mjestima.
To je to SIGURNOSTI sveopšte su Bošnje željne, fali im i neko ko će se brinuti o njima, biti pravedan....Neko kao otac.
muniza

#83 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

Yug wrote:
muniza wrote:
Yug wrote:@hajvan
Pa ko Ti je stvorio avnojevsku BiH i ponovo je vratio na istorijsku scenu.?
Pripadnici NOB-a sa područja BiH, pripadnici muslimanskih milicija i donekle čak i pripadnici fašističkih formacija tipa 13. HD.
Nisam ni očekivao drugačiji odgovor. Muslimani su tokom 2. rata dosta pridonijeli borbi i bili bitan faktor koji se nije smio niti mogao zanemariti. Bio je svjestan da bi prije ili kasnije puklo, zamisli samo da je istočna bosna bila srpska nakon svih zločina, ah ja, bilo je zločina na sve strane jel de.
Nije htio niti smio napraviti podjelu čiji bi efekat bio 10x gori od Palestine, hvala mu na granicama, moglo se to još srezati na našu štetu ali dobro je što se toga tiče, ostalo ide isključivo na tu činjenicu da nije moglo drugačije osim da ima konstatno krvoproliće.
Hajvan

#84 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Hajvan »

Yug wrote:
SRBI!
nosara

#85 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

muniza wrote:
Yug wrote:
muniza wrote:
Nisam ni očekivao drugačiji odgovor. Muslimani su tokom 2. rata dosta pridonijeli borbi i bili bitan faktor koji se nije smio niti mogao zanemariti. Bio je svjestan da bi prije ili kasnije puklo, zamisli samo da je istočna bosna bila srpska nakon svih zločina, ah ja, bilo je zločina na sve strane jel de.
Nije htio niti smio napraviti podjelu čiji bi efekat bio 10x gori od Palestine, hvala mu na granicama, moglo se to još srezati na našu štetu ali dobro je što se toga tiče, ostalo ide isključivo na tu činjenicu da nije moglo drugačije osim da ima konstatno krvoproliće.
:lol:

I sta, fasisti i ustase ti "donekle" stvorili drzavu...? Kad, 1992....?
Cybernetic

#86 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Cybernetic »

muniza wrote: Nisam ni očekivao drugačiji odgovor. Muslimani su tokom 2. rata dosta pridonijeli borbi i bili bitan faktor koji se nije smio niti mogao zanemariti. Bio je svjestan da bi prije ili kasnije puklo, zamisli samo da je istočna bosna bila srpska nakon svih zločina, ah ja, bilo je zločina na sve strane jel de.
I NDH nostalgicari misle da se mnogo srezalo na njihovu stetu.
Yug

#87 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Yug »

Pisistratus wrote:
Yug wrote:

Tako je care,ljudi koji su se borili za svoju zemlju Jugoslaviju.U njihovu cast trebamo makar na ovoj temi svi iskazati zal za svojom zemljom i za njihove casne ideale o jakoj zemlji i bratstvu i jedinstvu. :)
muniza

#88 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

nosara wrote:
muniza wrote:
Yug wrote: Sjedi 1 :lol: ...Idi kod Bakira i Saje ponovo na obnavljanje gradiva. :D
:lol:

I sta, fasisti i ustase ti "donekle" stvorili drzavu...? Kad, 1992....?
Namjerno sam napisao tako da izgleda malo provokativno. Bit je u tome da su muslimani bili naoružani, prekaljeni borci, željni osvete. Handžarovci nisu stvorili ništa direktno, bili su neprijatelji države ali su bili pokazatelj da i mi imamo zube kad zatreba i ulili strah u kosti velikosrbima. Dovoljno da se zna da se više nije moglo s nama kako požele komšije sa istoka.
talić

#89 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by talić »

Dovoljno je sjetiti se dragih ljudi koji su poginuli i istog trenutka bi pristao da se vratimo 23 godine nazad i da Beograd i dalje bude glavni grad.
Ako ništa manje je bilo parazita koje je trebalo hraniti a tranziciju bi prošli mnogo prije nego Mađarska, Rumunija i Bugarska.
muniza

#90 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

Cybernetic wrote:
muniza wrote: Nisam ni očekivao drugačiji odgovor. Muslimani su tokom 2. rata dosta pridonijeli borbi i bili bitan faktor koji se nije smio niti mogao zanemariti. Bio je svjestan da bi prije ili kasnije puklo, zamisli samo da je istočna bosna bila srpska nakon svih zločina, ah ja, bilo je zločina na sve strane jel de.
I NDH nostalgicari misle da se mnogo srezalo na njihovu stetu.
Znači samo su velikosrbi bili zadovoljni. Hvala i doviđenja i tebi i petokraci!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Yug wrote: Tako je care,ljudi koji su se borili za svoju zemlju Jugoslaviju.U njihovu cast trebamo makar na ovoj temi svi iskazati zal za svojom zemljom i za njihove casne ideale o jakoj zemlji i bratstvu i jedinstvu. :)
Kako kada su velikosrbi još tokom posljednjeg rata PONIŠTILI ODLUKE ZAVNOBIH-a?
Hajvan

#92 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Hajvan »

Ostaje samo činjenica da je u sva tri pokušaja završila neslavno krvoprolićima, te da se najvjerojatnije više neće ponoviti državna zajednica takvog oblika....
Đaba sve ostalo...

Dali će biti krvoprolića i bez neke nove jugoslavije na ovom geografskom prostoru- njvjerojtnje hoće, sve dok su ortodoksni hrišćani i katolici južnoslavenskih jezika dovoljno jaki da izjebu muslimane istog govornog podrućja-- i sve dok se navedeni konačno "pravedno" nerastale.

O kako, Australija zvući primamljivo... što li ? Valjda žal za SIGURNOŠĆU i PRAVEDNIM SISTEMOM (kao što neko već fino determinira tzv "bošnjački žal za jugom")!
Meni ne treba SUROGAT za te osjećaje :)
Pisistratus

#93 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

Yug wrote:
Pisistratus wrote:
Yug wrote:

Tako je care,ljudi koji su se borili za svoju zemlju Jugoslaviju.U njihovu cast trebamo makar na ovoj temi svi iskazati zal za svojom zemljom i za njihove casne ideale o jakoj zemlji i bratstvu i jedinstvu. :)
To su ljudi koji su ginuli za ideale, i za razliku od današnjih generacija barem su imali ideale. Danas se naši stari rado sjećaju dobrih stvari koje je Jugoslavija učinila, a mi slušamo jer samo ne znamo za bolje. Međutim, treba u oči pogledati i ružnoj strani istine o Jugoslaviji, istini o ustašama i pokoljima po Zapadnoj Hercegovini, istini o genocidu nad Bošnjacima u Istočnoj Bosni od strane četnika, istini o Handžar diviziji, istini o hiljadama deportovanih Nijemaca, Poljaka i Austrijanaca od strane partizana, istini o hiljadama mučkih ubijenih učesnika Križnog puta, o djelovanju obavještajnih službi, ubistvima i masovnim egzekucijama tokom Jugoslavije, itd... Sa svime se moramo suočiti kad - tad i na osnovu historijske istine graditi makar međusobno poštovanje. Isto ćemo morati uraditi i u vezi zadnjeg rata, i da ispričamo svoju historiju makar bila i negativna, mi je sad ne možemo mijenjati. Nijemci npr. i dan - danas traže vojnike wermacht-a širom svijeta i plaćaju dobre pare za DNK analize i istraživanja.
nosara

#94 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

muniza wrote: Namjerno sam napisao tako da izgleda malo provokativno. Bit je u tome da su muslimani bili naoružani, prekaljeni borci, željni osvete. Handžarovci nisu stvorili ništa direktno, bili su neprijatelji države ali su bili pokazatelj da i mi imamo zube kad zatreba i ulili strah u kosti velikosrbima. Dovoljno da se zna da se više nije moglo s nama kako požele komšije sa istoka.
Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
muniza

#95 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

nosara wrote:
muniza wrote: Namjerno sam napisao tako da izgleda malo provokativno. Bit je u tome da su muslimani bili naoružani, prekaljeni borci, željni osvete. Handžarovci nisu stvorili ništa direktno, bili su neprijatelji države ali su bili pokazatelj da i mi imamo zube kad zatreba i ulili strah u kosti velikosrbima. Dovoljno da se zna da se više nije moglo s nama kako požele komšije sa istoka.
Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
Sad kopiraš dio koji ti odgovara, u postu iznad sam rekao "pripadnici NOB-a, muslimanskih milicija i donekle čak i HD", naravno da smo u partizanima pokazali zube, to je i bila jedina normalna odluka tada iako bi i tu moglo biti diskusije zbog četnika koji su se preobukli u partizane ali nije tema...
Yug

#96 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Yug »

PipiDugaDevetka wrote:
Yug wrote: Tako je care,ljudi koji su se borili za svoju zemlju Jugoslaviju.U njihovu cast trebamo makar na ovoj temi svi iskazati zal za svojom zemljom i za njihove casne ideale o jakoj zemlji i bratstvu i jedinstvu. :)
Pa nije ti SDA i kompanija U KOALICIJI sa SDS valjda cuvar ZAVNOBIH-a :-D
Pisistratus

#97 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

nosara wrote:

Istorijska greska...

Gdje se to Handzar divizija borila s velikosrbima? :-? Na kojem frontu? Mislim da su nakon regrutacije bili u Francuskoj na obuci, a onda negdje po Mađarskoj...Ako tamo ima velikosrba, onda svaka čast... :-D
PipiDugaDevetka

#98 Re: Bošnjački žal za Yugom..

nosara wrote:Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
Ovdje na Forumu postoje jošte živih ljudi učesnika NOB-ea. Nadam se da će reagovati na ovo ''lizanje šupka hitleru''.
http://bosniakandjewishfriendship.wordp ... nja-u-ndh/
PipiDugaDevetka

#99 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Yug wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Pa nije ti SDA i kompanija U KOALICIJI sa SDS valjda cuvar ZAVNOBIH-a :-D
Očekujem da osudiš barem SDS, barem verbalno ovdje na Forumu.
Ubili ste ''bratstvo i jedinstvo'' i uskočili u zločin genocida.
karanana

#100 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by karanana »

nosara wrote:

Istorijska greska...
kako mozes generalizirati? ako cemo tako, svi su lizali shupak hitleru.
a muslimani ovdje su ovijek bili masa za upravljanje i topovsko meso drugih vecih sila, kako srbije i hrvatske tako i turske, austrougarske, njemacke.....
Locked