Bošnjački žal za Yugom..
- Liga Rojalista
#1 Bošnjački žal za Yugom..
Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
- karanana
#2 Re: Bošnjački žal za Yugom..
sta fali dimnjacima? to je meni bas super simbol.Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
juga je bila garant opstanka bosne i hercegovine jer su se preko juge trebale kontrolisati velikosrpske i velikohrvatske zelje i apetiti za BiH. nesto slicno kao sto bi to danas mogao biti nato ili EU, mada jos jaci je garant bila juga.
-
muniza
#3 Re: Bošnjački žal za Yugom..
BiH je republika koja je najmanje dobila a od koje je najviše uzeto. Ne čudi me samo za Bošnjake već i za sve ostale građane BiH...
-
miki.ba
#4 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Od Juge ili raspadom?muniza wrote:BiH je republika koja je najmanje dobila a od koje je najviše uzeto. Ne čudi me samo za Bošnjake već i za sve ostale građane BiH...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Kako mi ne bi bilo žao moje mladosti koja je nažalost, prošlo vrijeme?!
-
ReXX
#6 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ko jos zeli da mu glavni grad bude Beograd, maternji jezik srpsko-hrvatski, da bude nacionalno neopredijeljen, da mu garant sigurnosti bude JNA, i da se vodi laznom krilaticom bratstva i jedinstva
Bosnjacko cmizdrenje za bivsim sistemom je sadizam odnosno kao kada se silovana i prebijena zena vrati svom zlostavljacu vodjena ubjedjenjem da ga jos uvijek voli a i on nju.
Bosnjacko cmizdrenje za bivsim sistemom je sadizam odnosno kao kada se silovana i prebijena zena vrati svom zlostavljacu vodjena ubjedjenjem da ga jos uvijek voli a i on nju.
-
muniza
#7 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Raspadom zasigurno a od juge najmanje uz možda Makedoniju. Samo molim vas ne spominjite fabrike, rudnike, drvnu industriju, socijalističke katakombe za radnike i slično, sve je to debelo naplaćeno robom i sirovinama iz istih preko leđa "glupog bosanca"...miki.ba wrote:Od Juge ili raspadom?muniza wrote:BiH je republika koja je najmanje dobila a od koje je najviše uzeto. Ne čudi me samo za Bošnjake već i za sve ostale građane BiH...
-
sumirprimus
#8 Re: Bošnjački žal za Yugom..
prije žal sa sistemom vrijednosti,kojeg sada nema...
pa onda,kao izgovor za vlastitu nesposobnost proturi se ova o srboslaviji,jna,i sl...
pa onda,kao izgovor za vlastitu nesposobnost proturi se ova o srboslaviji,jna,i sl...
-
osmoalija
#9 Re: Bošnjački žal za Yugom..
bošnjo glupi naviko da mu vazda neko drugi kroji kapu. sad kad smo sami za sebe i kad se uopšte ne snalazimo normalno da je bolji tito i srboslavija.Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
- shbc
#10 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Meni je samo fascinantno kako svaki narod za sebe kaze da mu je u Jugoslaviji bilo najteze.
1. Jezik - pric'o si kako pricas i danas, niko te nije tjerao da koristis ekavicu. Kako se taj jezik zvao, nebitno, ionako je to sve isto sranje.
2. Vjera - nikome nije bilo dozvoljeno da praktikuje, a danas za svaki praznik na tv-u ulicne ankete kako su se prije slavili.
3. Nacionalnost - svi bi htjeli da se nacionalnost direktno povezuje sa drzavom, ali je onda bio problem opcija Jugosloven.
4. Obrazovanje - nije se dalo ovome ili onome da se skoluje, a danas svi preko 40 godina sa fakultetskim diplomama.
Cinjenica je da su samo Slovenci u boljoj situaciji, mada su oni uvijek i bili za sebe. Hrvati i Crnogorci zive od mora najvise, Srbi (pogotovo Beogradjani) krv propisali dok su naucili raditi nesto drugo osim diplomatije, Bosna i Hrvatska razrusene, s tim da se mi nikad necemo ni oporaviti (ovdje bi prosjecni Kenijac rek'o: "Kakvi ste vi levati"), domacih fabrika nigdje, nezaposlenih na izvoz (bukvalno).
Da je bio "americki san" pa da zaradis milion i zivis k'o beg, nije. Da je bilo bolje nego danas, jeste. Ako nista barem si mogao bez straha u Banja Luku sa registracijom "SA".
To je nas glavni problem. Zivimo na ivici egzistencije, a glavna nam je okupacija jezik, vjera i nacija. Nemamo mi luksuz da se bavimo tim pitanjima.
1. Jezik - pric'o si kako pricas i danas, niko te nije tjerao da koristis ekavicu. Kako se taj jezik zvao, nebitno, ionako je to sve isto sranje.
2. Vjera - nikome nije bilo dozvoljeno da praktikuje, a danas za svaki praznik na tv-u ulicne ankete kako su se prije slavili.
3. Nacionalnost - svi bi htjeli da se nacionalnost direktno povezuje sa drzavom, ali je onda bio problem opcija Jugosloven.
4. Obrazovanje - nije se dalo ovome ili onome da se skoluje, a danas svi preko 40 godina sa fakultetskim diplomama.
Cinjenica je da su samo Slovenci u boljoj situaciji, mada su oni uvijek i bili za sebe. Hrvati i Crnogorci zive od mora najvise, Srbi (pogotovo Beogradjani) krv propisali dok su naucili raditi nesto drugo osim diplomatije, Bosna i Hrvatska razrusene, s tim da se mi nikad necemo ni oporaviti (ovdje bi prosjecni Kenijac rek'o: "Kakvi ste vi levati"), domacih fabrika nigdje, nezaposlenih na izvoz (bukvalno).
Da je bio "americki san" pa da zaradis milion i zivis k'o beg, nije. Da je bilo bolje nego danas, jeste. Ako nista barem si mogao bez straha u Banja Luku sa registracijom "SA".
To je nas glavni problem. Zivimo na ivici egzistencije, a glavna nam je okupacija jezik, vjera i nacija. Nemamo mi luksuz da se bavimo tim pitanjima.
-
ReXX
#11 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ta Srboslavija i JNA su nas kostali 100,000 zivota od kojih je nekoliko desetina zivo zapanjeno u jednoj kuci u Vesegradu. Danas je godisnjica toga. tako da ja ne bih tek tako omalovazavao kada neko spominje srboslaviju i jna.sumirprimus wrote:prije žal sa sistemom vrijednosti,kojeg sada nema...
A kakav je to bio sistem vrijednosti vidjeli smo u procesu '83 godine. Taj proces je sve rekao. Ako se moglo desiti onim ljudima, moglo se desiti i tebi i meni.
- karanana
#12 Re: Bošnjački žal za Yugom..
da su ih bogdo odmah na smrt osudili. i njih i seselja i tudjmana i ostale "borce za slobodu" koji su 90. pobjednicki izasli iz zatvora i osvjestili narode.
-
miki.ba
#13 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga... ne nužno za srpsko-hrvatskim jezikom, komunizmom, itd.ReXX wrote:Ko jos zeli da mu glavni grad bude Beograd, maternji jezik srpsko-hrvatski, da bude nacionalno neopredijeljen, da mu garant sigurnosti bude JNA, i da se vodi laznom krilaticom bratstva i jedinstva![]()
Evo sad su Bošnjaci nacionalno priznati i nadasve osvješteni, imaju vlast u Srebrenici vec 17 god i nakon toliko novca doniranog izgleda kao ... (nemam adekvatnu rijec).
Kao što rekoh davno, nije dovoljna nacionalna svijest i pozdrav na arapskom da bi imali uređen život i društvo.
-
ReXX
#14 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ovo sve sto si nabrojao ne mozes rastaviti od Srboslavije, JNA, i komunistickih politicara sto su kasnije nabili kokarde, jer je to sve bilo dio jednog sistema.miki.ba wrote:Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga... ne nužno za srpsko-hrvatskim jezikom, komunizmom, itd.
Po tvojoj logici, daj mi dobru platu a sutra me ubij i ja sam ti zahvalan, a to sto mi pola familije vise nema, to nije vazno, bitno je da sam imao platu.
- vatrogasac
#15 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Pisalo u novinama...

...rečeno u kamere...
...ali neki nikako da shvate.

...rečeno u kamere...
...ali neki nikako da shvate.

- shbc
#16 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Da se svi drze logike "daj mi dobru platu" (bez tog drugog dijela) devedesete se ne bi nikad ni desile. Nije problem u toj logici, vec upravo u tom drugom. U toj paranoji koja je karakteristicna za Srbiju, Hrvatsku i BiH. "Ovi drugi samo gledaju kako ce me sjebat."ReXX wrote:Ovo sve sto si nabrojao ne mozes rastaviti od Srboslavije, JNA, i komunistickih politicara sto su kasnije nabili kokarde, jer je to sve bilo dio jednog sistema.miki.ba wrote:Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga... ne nužno za srpsko-hrvatskim jezikom, komunizmom, itd.
Po tvojoj logici, daj mi dobru platu a sutra me ubij i ja sam ti zahvalan, a to sto mi pola familije vise nema, to nije vazno, bitno je da sam imao platu.
-
mekaba
#17 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Bosnjaci zale za Ju hahahaaaaaa
-
miki.ba
#18 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Nije istina, žal za poslom i uređenim sistemom nema nikave vez sa Jugom, da nam je sada bolje nego u Jugi niko ne bi žalo za njom, logicno.ReXX wrote: Ovo sve sto si nabrojao ne mozes rastaviti od Srboslavije, JNA, i komunistickih politicara sto su kasnije nabili kokarde, jer je to sve bilo dio jednog sistema.
Hoceš da kažeš da se u razvijenim društvima žali za bivšim sistemima.
Moja logika je "život ide dalje, život brzo prolazi".
-
muniza
#19 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Složiću se oko većine, oko jezika i ne jer su mi u vrtiću i u osnovnoj iz govora izbacivali turcizme. Nisu to bili nikakvi isforsirani turcizmi ko što ih imamo danas već osnovne stvari tipa babo i slično. Naravno radilo se o srbijancima i crnogorcima koji su preovladavali u obrazovnom sistemu u BiH, s namjerom ili ne...shbc wrote:Meni je samo fascinantno kako svaki narod za sebe kaze da mu je u Jugoslaviji bilo najteze.
I još ću napraviti malu ispravku zadnje rečenice kako bi se onda u potpunosti složio s tobom
shbc wrote:To je nas glavni problem. Zivimo na ivici egzistencije, a glavna nam je okupacija jezik, vjera, nacija i žal za bivšom državom. Nemamo mi luksuz da se bavimo tim pitanjima.
- vatrogasac
#20 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Nije sve bilo sarajevski asfalt u Bosni. Bilo je tu i blata i borbe da se preživi. Pogledaj Kuduza i Ovo malo duše.miki.ba wrote: Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga...
- shbc
#21 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Oko ovih turcizama donekle se slazem s tobom, a donekle sa drugom stranom, cisto iz razloga jer mislim da je "Jugoslovenski" (u nedostatku ispravnog naziva) jezik i suvise lijep da bi se mijenjao turcizmima i slicnim stvarima. I sam koristim neke turcizme u svakodnevnom govoru, ali nikad ih necu koristiti u, recimo, sluzbenom pismu. A mislim da je to na kraju i poenta ucenja jezika u skoli. I danas te nijedan profesor nece uciti da kazes "jaran" nego "prijatelj".muniza wrote:Složiću se oko većine, oko jezika i ne jer su mi u vrtiću i u osnovnoj iz govora izbacivali turcizme. Nisu to bili nikakvi isforsirani turcizmi ko što ih imamo danas već osnovne stvari tipa babo i slično. Naravno radilo se o srbijancima i crnogorcima koji su preovladavali u obrazovnom sistemu u BiH, s namjerom ili ne...shbc wrote:Meni je samo fascinantno kako svaki narod za sebe kaze da mu je u Jugoslaviji bilo najteze.
I još ću napraviti malu ispravku zadnje rečenice kako bi se onda u potpunosti složio s tobom
shbc wrote:To je nas glavni problem. Zivimo na ivici egzistencije, a glavna nam je okupacija jezik, vjera, nacija i žal za bivšom državom. Nemamo mi luksuz da se bavimo tim pitanjima.
Sto se tice ispravke moje posljednje recenice, slazem se da je i zal za bivsom drzavom bespotreban. Ali opet ne smatram da je toliki problem, tj. da je toliko stetan, kao prva tri nabrojana. U svakom slucaju, da se trebamo okrenuti sadasnjosti i buducnosti, trebamo. Jugoslavije i Tita vise nema, niti ce ih, najvjerovatnije, ikada vise i biti.
-
miki.ba
#22 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ali je bar bilo ljudi, a sad smo haman svi u gradovima.vatrogasac wrote:Nije sve bilo sarajevski asfalt u Bosni. Bilo je tu i blata i borbe da se preživi. Pogledaj Kuduza i Ovo malo duše.miki.ba wrote: Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga...
Tu gdje je bilo blato i sad je, samo se eto nema ko žaliti.
- славянин
#23 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ti si iz one desnicarske organizacije kako se zove ono ?Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
- Pitar s Kariba
#24 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Meni jeste žao Jugoslavije, bila je to dobra država i uz malo dobre volje, prije svega Srba, mogla se održati i transformisati u moderni i prosperitetni dio EU. Nažalost, s obzirom na historijsko naslijeđe, mentalitet, nacionalnu mitomansku srpsku ideologiju, svjedoci smo da to nije bilo moguće i očigledno da je sve bilo zabluda. Juge mi je žao, ali sadašnja patetična i besmislena jugonostalgija Bošnjaka/Bosanaca je tragična. Totalna izgubljenost i dezorjentiranost u historijskim tokovima, u vremenu i prostoru. Da, Juga je bila dobra jedan vremenski period, mogla je biti dobra i dalje, ali NIJE, i to je sad gotova priča. Treba gledati šta i kako dalje u relanim okolnostima.
I još da dodam da koliko god mi je žao Juge, još mi je više žao Austrije. Ja kad bih mogao birati glavni grad (kad već ne može biti Sarajevo) od 1918. do 1992. imeđu Beograda i Beča, nemam nikakve dileme šta bih izabrao.
I još da dodam da koliko god mi je žao Juge, još mi je više žao Austrije. Ja kad bih mogao birati glavni grad (kad već ne može biti Sarajevo) od 1918. do 1992. imeđu Beograda i Beča, nemam nikakve dileme šta bih izabrao.
- Liga Rojalista
#25 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Budi građanin-ka.славянин wrote:Ti si iz one desnicarske organizacije kako se zove ono ?Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?