Sjajni kontra argumenti, nema štasumirprimus wrote:muniza wrote: Makedoniju uzeh sa primjer samo da ne zvuči kao da smo bili najviše iskorišteni
U biti to što ste vi doživjeli sa Jugom nama se desilo sa austrougarskom, od kaldrma i kuća od zemlje su napravili europske gradiće. Juga je u biti gradila samo ono što je bilo od opšteg interesa, fabrike, naselja za radnike, željeznice za lakši izvoz (krađu)...
A vidim i kod vas je isto što se zdravstva tiče, žao mi je iskreno. Još malo pa će ljudi bez novca umirati od gripe ko što umiru u Americi.![]()
![]()
![]()
ovo je najace kad izdovje neki primejr i porede,najrazvijenije zemlje svijeta sa nama...
i pazi ovo, gradili samo no sto je bilo od opšteg interesa...![]()
nema dalje,znaĆi,nema dalje...
jebo jugu idemo dalje,al ovakvi maksimi,kad pocnu Hlupat...
Bošnjački žal za Yugom..
-
muniza
#51 Re: Bošnjački žal za Yugom..
-
sumirprimus
#52 Re: Bošnjački žal za Yugom..
pazi jaro, po s-h jeziku, u bivsoj nam jugi,ja nisam imao nedoumica u vezi nekih rijeci,sada napretek... 
- Edin H.
#53 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ko god da je zivio i sjeca se onoga sistema zna da se u prosjeku zivjelo bolje, tj. ako se i nije zivjelo bolje bilo je vise socijalne pravde i manje razlika izmedju razlicitih klasa.
Upraznjavanje vjere je bilo dozvoljeno, ali nisi imao sanse da budes na rukovodecim mjestima ukoliko nisi u Partiji. Tako su dobrim djelom suzbili nacionalizam koji je ocigledno uvijek bio vise nego prisutan na ovima teritorijama.
Upraznjavanje vjere je bilo dozvoljeno, ali nisi imao sanse da budes na rukovodecim mjestima ukoliko nisi u Partiji. Tako su dobrim djelom suzbili nacionalizam koji je ocigledno uvijek bio vise nego prisutan na ovima teritorijama.
- AleksoMKD
#55 Re: Bošnjački žal za Yugom..
OK, donegde se slazem, ali za Makedoniju i kako kazes "kradju" su krivi Makedonski politicari u Jugi. A sumnjam da je i kod vas slicno bilo.muniza wrote:
Makedoniju uzeh sa primjer samo da ne zvuči kao da smo bili najviše iskorišteni
U biti to što ste vi doživjeli sa Jugom nama se desilo sa austrougarskom, od kaldrma i kuća od zemlje su napravili europske gradiće. Juga je u biti gradila samo ono što je bilo od opšteg interesa, fabrike, naselja za radnike, željeznice za lakši izvoz (krađu)...
A vidim i kod vas je isto što se zdravstva tiče, žao mi je iskreno. Još malo pa će ljudi bez novca umirati od gripe ko što umiru u Americi.
Evo na primer, turisticka organizacija za vreme SFRJ je u Makedoniji napravljena po direktivi iz Beograda. Pre toga nase (Jugo-Makedonske) vlasti to nije zanimalo i ture su vodjene od strane Slovenskih, Hrvatskih i Srpskih drzavnih tur operatora.
Isti kurac sa kecapom, nasi prodaju paradajz Slovencima, oni ga zgnjece i prodaju nama ko kecap. Ili vinom, mi prodamo cisterne, oni pretoce u flase i prodaju dalje ko svoje.
Znaci krivi su nasi jer nisu imali viziju i pravilan nacin razmisljanja, a sada je jos gore. Imamo fabriku autobusa a kupili smo 300 kineskih i 200 ukrajunskih autobusa jer se tako lakse krade a i vlasnik nase fabrike nije u vladajucoj partiji.
Sto se tice zdravstva ljudi vec umiru
-
ReXX
#56 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Imamo li mi koji smo prezivjeli, a i porodice onih koji nisu prezivjeli, velikosrpsku agresiju razloga biti paranoicni??shbc wrote:Da se svi drze logike "daj mi dobru platu" (bez tog drugog dijela) devedesete se ne bi nikad ni desile. Nije problem u toj logici, vec upravo u tom drugom. U toj paranoji koja je karakteristicna za Srbiju, Hrvatsku i BiH. "Ovi drugi samo gledaju kako ce me sjebat."ReXX wrote:Ovo sve sto si nabrojao ne mozes rastaviti od Srboslavije, JNA, i komunistickih politicara sto su kasnije nabili kokarde, jer je to sve bilo dio jednog sistema.miki.ba wrote:Ljudi žale za poslom, žale za uređenim gradovima, za mnogo toga... ne nužno za srpsko-hrvatskim jezikom, komunizmom, itd.
Po tvojoj logici, daj mi dobru platu a sutra me ubij i ja sam ti zahvalan, a to sto mi pola familije vise nema, to nije vazno, bitno je da sam imao platu.
- sema911s
#57 Re: Bošnjački žal za Yugom..
slicno je i danas samo sto se danas partija zove malo drugacije,.,prEdin H. wrote:Ko god da je zivio i sjeca se onoga sistema zna da se u prosjeku zivjelo bolje, tj. ako se i nije zivjelo bolje bilo je vise socijalne pravde i manje razlika izmedju razlicitih klasa.
nemozes bit direktro telecoma ako nisi sda,. elektroprivrede sdp,. sajevo sume sda,. gras sdu,.
nemozes bit direktor telecoma ako nisi bosnjak ne klanjas svaki vakat,. i tako too nadam se da sm u krivu
-
ReXX
#58 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Danas..., nikad se nije manje radilo a bolje zivjelo 
- vatrogasac
#59 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Nije ti tačno samo ovo da ne može se biti funkcioner u SDA ako ne klanja, a posebno svaki vakat. Imaš dokaze svuda oko sebe. Najgore je to što po Javnim ustanovama postave direktore neke mlade nadobudne pa se iživljavaju nad ljudima koji su pred penziju, a taj 'jadan' šuti da izgura još tu koju godinu da ga ne pošalje na biro. Bilo je toga i u Jugoslaviji. Taj naš mentalitet ilustruju Pantić i Šojić u Tesnoj koži.sema911s wrote: slicno je i danas samo sto se danas partija zove malo drugacije,.,pr
nemozes bit direktro telecoma ako nisi sda,. elektroprivrede sdp,. sajevo sume sda,. gras sdu,.
nemozes bit direktor telecoma ako nisi bosnjak ne klanjas svaki vakat,. i tako too nadam se da sm u krivu
- sema911s
#60 Re: Bošnjački žal za Yugom..
to je daima budala ipak bosnjaci su ko sto neko kaze genetski preodredjeni da budu begovi il kmetovi pa kome zapadne beg haba sve pred sobom,.,vatrogasac wrote:Nije ti tačno samo ovo da ne može se biti funkcioner u SDA ako ne klanja, a posebno svaki vakat. Imaš dokaze svuda oko sebe. Najgore je to što po Javnim ustanovama postave direktore neke mlade nadobudne pa se iživljavaju nad ljudima koji su pred penziju, a taj 'jadan' šuti da izgura još tu koju godinu da ga ne pošalje na biro. Bilo je toga i u Jugoslaviji. Taj naš mentalitet ilustruju Pantić i Šojić u Tesnoj koži.sema911s wrote: slicno je i danas samo sto se danas partija zove malo drugacije,.,pr
a ja sto znam sda sluzbenikaa to klanja 25h na dan,. kaki su ostali neznam,.
- shbc
#61 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Tom logikom su isli i oni koji su prezivjeli Jasenovac. Budimo realni, danas bi hejbet ljudi dalo sve da sutra mogu opkoliti Banja Luku kao sto je bilo opkoljeno Sarajevo. Ja u osveti za Jasenovac i osveti za Srebrenicu ne vidim razliku (uz svo duzno postovanje i suosjecanje sa zrtvama i jednog i drugog).ReXX wrote:
Imamo li mi koji smo prezivjeli, a i porodice onih koji nisu prezivjeli, velikosrpsku agresiju razloga biti paranoicni??
- It_is_a_Leclerc
#62 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Jest.Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
Iz istog razloga pojedinci danas nosaju zastave turske, ili očekuju intervencije OHR-a.
-
Stojadin
#63 Re: Bošnjački žal za Yugom..
ReXX wrote:Ko jos zeli da mu glavni grad bude Beograd, maternji jezik srpsko-hrvatski, da bude nacionalno neopredijeljen, da mu garant sigurnosti bude JNA, i da se vodi laznom krilaticom bratstva i jedinstva![]()
Bosnjacko cmizdrenje za bivsim sistemom je sadizam odnosno kao kada se silovana i prebijena zena vrati svom zlostavljacu vodjena ubjedjenjem da ga jos uvijek voli a i on nju.
Bez Jugoslavije ne bi bilo ni Bosne. Pametnom dosta..
-
muniza
#64 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Pa da, krivi su tadašnji nesposobni političari u pojedinim republikama koji su dali da budu iskorišteni. Isti takvi i nas a i vas i danas vode i još uvijek ne znaju prepoznati svoje potencijale. Što nam je radila Juga nekada sada nam rade ameri, švabe, turci i slični...AleksoMKD wrote:OK, donegde se slazem, ali za Makedoniju i kako kazes "kradju" su krivi Makedonski politicari u Jugi. A sumnjam da je i kod vas slicno bilo.muniza wrote:
Makedoniju uzeh sa primjer samo da ne zvuči kao da smo bili najviše iskorišteni
A vidim i kod vas je isto što se zdravstva tiče, žao mi je iskreno. Još malo pa će ljudi bez novca umirati od gripe ko što umiru u Americi.
Evo na primer, turisticka organizacija za vreme SFRJ je u Makedoniji napravljena po direktivi iz Beograda. Pre toga nase (Jugo-Makedonske) vlasti to nije zanimalo i ture su vodjene od strane Slovenskih, Hrvatskih i Srpskih drzavnih tur operatora.
Isti kurac sa kecapom, nasi prodaju paradajz Slovencima, oni ga zgnjece i prodaju nama ko kecap. Ili vinom, mi prodamo cisterne, oni pretoce u flase i prodaju dalje ko svoje.
Znaci krivi su nasi jer nisu imali viziju i pravilan nacin razmisljanja, a sada je jos gore. Imamo fabriku autobusa a kupili smo 300 kineskih i 200 ukrajunskih autobusa jer se tako lakse krade a i vlasnik nase fabrike nije u vladajucoj partiji.
Sto se tice zdravstva ljudi vec umiruu cekaonicama.....
-
ReXX
#65 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Bez armije BiH ne bi bilo Bosne.Stojadin wrote:
-
muniza
#66 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Iako tada vrlo pasivni i nacionalno neosvješteni, muslimani i svi bosanci su bili naoružani i koliko toliko organizovani. Nikakva kraljevina SHS ne bi mogla proći u tom momentu, zato imamo danas Bosnu i Hercegovinu a ne jer nam je neko poklonio!Stojadin wrote:ReXX wrote:Ko jos zeli da mu glavni grad bude Beograd, maternji jezik srpsko-hrvatski, da bude nacionalno neopredijeljen, da mu garant sigurnosti bude JNA, i da se vodi laznom krilaticom bratstva i jedinstva![]()
Bosnjacko cmizdrenje za bivsim sistemom je sadizam odnosno kao kada se silovana i prebijena zena vrati svom zlostavljacu vodjena ubjedjenjem da ga jos uvijek voli a i on nju.a uporedbe majko
-
Yug
#67 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Moze se i tako reci ali bez Jugoslavije 1945 ne bi ni mogao izaci na referendum o nezavisnosti jer bi ti Sarajevo tada bilo u Srbiji ,a Banja Luka u Hrvatskoj.ReXX wrote:Bez armije BiH ne bi bilo Bosne.Stojadin wrote:
- Hajvan
#68 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Ljepše se u Novom Južnom Velsu zvat John Doe i uživat ko čuvar plaže u zimskom periodu, nego ovdje ko Mahmut/Amir/Senad čekat da se neko opet povampiri...
JBG, kasno iz guJice u glOvu
JBG, kasno iz guJice u glOvu
- Hajvan
#69 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Yug wrote:Moze se i tako reci ali bez Jugoslavije 1945 ne bi ni mogao izaci na referendum o nezavisnosti jer bi ti Sarajevo tada bilo u Srbiji ,a Banja Luka u Hrvatskoj.ReXX wrote:Bez armije BiH ne bi bilo Bosne.Stojadin wrote:
Ovo je kako mali Peica misli da bi bili, ili?
cime potkrepljuješ ovou fantazmagoriju?
-
Yug
#70 Re: Bošnjački žal za Yugom..
@hajvan
Pa ko Ti je stvorio avnojevsku BiH i ponovo je vratio na istorijsku scenu.?
- Hajvan
#71 Re: Bošnjački žal za Yugom..
pa to je istorijska greška.Yug wrote:@hajvan
ovaj prostor je trebao da namiri srpsko-hrvatske nacionalne težnje, očigledno...
pa i jezik se tako zvo, a ne jugoslavenski
a po svim logikama istorijskim se trebao zvat bosanskim
-
iz zadnje klupe
#72 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Imali smo IDENTITET, sa punim plućima izgovarali da smo Jugoslaveni ( jer nam je izvorni identitet, za razliku od Srba i Hrvata. i tada i sada negdje maglovit i blago rečeno neizdefinisan)
Sad ne znamo šta smo
Bili smo ponosni na svoju zemlju i njena postignuća u njen položaj u svijetu ( mada je to više bilo napuhano od komun. propagande nego što je bilo realno), danas o nama zbijaju viceve u filmova i pričaju na isti način na koji smo mi sa pričali o npr. Enver hodžinoj Albaniji
ITD ITD
Ali razlog zašto nisam jugostalgičan, jer onaj identitet, mada je bio uspješan, nije bio rezultat našeg kvaliteta, prema tome zapravo nije bio naš, njega su najvećim dijelom izgradili kvalitetni ljudi van Bosne, mi smo ga samo prihvatili i bili u zabludi da i mi imamo zasluga u njegovom kreiranju...
Sad ne znamo šta smo
Bili smo ponosni na svoju zemlju i njena postignuća u njen položaj u svijetu ( mada je to više bilo napuhano od komun. propagande nego što je bilo realno), danas o nama zbijaju viceve u filmova i pričaju na isti način na koji smo mi sa pričali o npr. Enver hodžinoj Albaniji
ITD ITD
Ali razlog zašto nisam jugostalgičan, jer onaj identitet, mada je bio uspješan, nije bio rezultat našeg kvaliteta, prema tome zapravo nije bio naš, njega su najvećim dijelom izgradili kvalitetni ljudi van Bosne, mi smo ga samo prihvatili i bili u zabludi da i mi imamo zasluga u njegovom kreiranju...
-
muniza
#73 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Pripadnici NOB-a sa područja BiH, pripadnici muslimanskih milicija i donekle čak i pripadnici fašističkih formacija tipa 13. HD.Yug wrote:@hajvan
Ništa nije poklonjeno niti izmišljeno na AVNOJ-u...
-
Yug
#74 Re: Bošnjački žal za Yugom..
Pa da se pitalo sprske i hrvatske nacionaliste BiH bi vec 1946 bila podjeljena jer tada nije ni postojala.Zato te pitam,ko je stvorio AVNOJEVSKU RBIH na osnovu koje se i izaslo na referendum o nezavisnosti 1991.Hajvan wrote:pa to je istorijska greška.Yug wrote:@hajvan
ovaj prostor je trebao da namiri srpsko-hrvatske nacionalne težnje, očigledno...
pa i jezik se tako zvo, a ne jugoslavenski
a po svim logikama istorijskim se trebao zvat bosanskim
Jezik je jedan te isti,sve su ovo danas politicki nazivi za jezik i Srpski i Hrvatski i Bosanski.Zamisli da u jednoj od najvecih zemalja u svijetu Brazilu ljudi uopste nemaju "brazilski" jezik vec je sluzbeni Portugalski jezik.
Last edited by Yug on 27/06/2013 13:36, edited 1 time in total.
- Hajvan
#75 Re: Bošnjački žal za Yugom..
zamisli ti da ne mješaš papaju sa šljivom !?