Bošnjački žal za Yugom..

nosara

#101 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

muniza wrote:
nosara wrote:
muniza wrote: Namjerno sam napisao tako da izgleda malo provokativno. Bit je u tome da su muslimani bili naoružani, prekaljeni borci, željni osvete. Handžarovci nisu stvorili ništa direktno, bili su neprijatelji države ali su bili pokazatelj da i mi imamo zube kad zatreba i ulili strah u kosti velikosrbima. Dovoljno da se zna da se više nije moglo s nama kako požele komšije sa istoka.
Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
Sad kopiraš dio koji ti odgovara, u postu iznad sam rekao "pripadnici NOB-a, muslimanskih milicija i donekle čak i HD", naravno da smo u partizanima pokazali zube, to je i bila jedina normalna odluka tada iako bi i tu moglo biti diskusije zbog četnika koji su se preobukli u partizane ali nije tema...
U cemu je problem...? Naglasio sam "kao neki drugi", misleci na muslimane koji su mislili glavom...

Ne vidim nikakvu razliku izmedju handzarovaca i cetnika, a "preoblacenje" se zvanicno naziva amnestijom i vrijedilo je za sve, osim hard-core ustasa... Bila je jedna i nakon zadnjeg rata... A ako je Tito propustio da napravi selekciju izmedju zavedenih i koljaca, neka to ide na njegov ceh kao i na ceh muslimana - Bosnjaka komunista, koji su kasnije sutili o tome... Ali ne pada mi na pamet da im zbog toga bilo sta zamjerim... Hvala im sto sam zivio kao covjek, veci dio svog dosadasnjeg zivota...
Pisistratus

#102 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Pisistratus »

PipiDugaDevetka wrote:
nosara wrote:Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
Ovdje na Forumu postoje jošte živih ljudi učesnika NOB-ea. Nadam se da će reagovati na ovo ''lizanje šupka hitleru''.
http://bosniakandjewishfriendship.wordp ... nja-u-ndh/
S linka:

Bošnjačko-muslimanske rezolucije u Drugom svjetskom ratu nepravedno su zapostavljene u ovdašnjoj historiografiji. Nastale u teškim vremenima balkanske klaonice, one svjedoče o dostojanstvu bošnjačkog naroda i njegovih prvaka, prije svih islamske uleme, koja nije ostala slijepa i gluha na genocidnu politiku ustaške vlasti, kao i četničkih odreda.

Nisu zapostavljene nigdje, nego Bošnjaci kao lijen narod nema pojma ni o čemu svom. Muhamed Hadžijahić, velikan bosanskohercegovačke historiografije(a dali su mu ulicu gore u pripizdini na Koševskom) je napisao sasvim lijep rad o tome:

http://hr.scribd.com/doc/47323922/Muham ... ucije-1941

Treba odvojiti malo vremena pa pročitati, potruditi se, pitati, a ne škrabat' bezveze po forumima sve i svašta.(Cijeli post se odnosi na link koji si postavio/la, ne na tebe, naravno. Zadnji dio je upućen velikobošnjacima koji nemaju pojma ni o čemu, najviše što znaju je otvaranje teme o Bošnjacima i njihovoj superiornosti.)
Yug

#103 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Yug »

@Pipi
Tebi koji velica handzarovce se necu pravdati.Nikada Cengici,Izetbegovici,Saja i kompanija koji su danas multimilioneri nece biti CUVARI ZAVNOBIH-a. 8-)
Zokipfc

#104 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Zokipfc »

Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
Ma ja, a ostali ne zale za Jugom... To je tipican odgovor svakog desno-orijentisanog papka, od Vardara do Triglava. "Samo mi zalimo za Jugom, imamo crvenu vladu, nja nja nja"

Jeste da mnogo toga u Jugi nije stimalo, ali da je ta zemlja bila TITO za ove banane sad, jeste!

Najvaznija je razlika mentalnog sklopa u ljudima. Tada je bila nada za bolje sutra, gradilo se, radilo se, mladi su imali perspektivu, mogao si ici raditi u jakim firmama u inostranstvu.

Ja bi sve ova sranja i GLUPOSTI KAO STO SU GRB I ZASTAVA odmah razmjenio, samo za DUH tog vremena! Pusti se tih srijednovijekovnih pojmova, to je zastarjelo. Nema vise razloga da se dijelimo i da "brojimo krvne zrnce". A neces se od toga ni hljeba najesti..

Ne razumjem zasto se toliko palis na pojmove kao sto su narod, jezik, grb... Zar nije vaznije da smo svi mi ljudi?!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by PipiDugaDevetka »

Yug wrote:@Pipi
Tebi koji velica handzarovce se necu pravdati.Nikada Cengici,Izetbegovici,Saja i kompanija koji su danas multimilioneri nece biti CUVARI ZAVNOBIH-a. 8-)
Image
Nisam ih nikada veličao, nego istinu zborio i internetom širio, zablude ispravljao o SS Handžar diviziji kojima se klanja dženaza 17. i 18. septembra 2013.g. u Francuskoj. Njih je oko 200 pobijeno u Villefranche de Rourge-u na jugu Francuske. Pali za slobodu velikog francuskog naroda.
Preko glave mi je historija pisanih u Zg. i Bg., podmetanja,....Istina je drugačija.

Kako je moguće da su Handžarovci učestvovali na Staljingradu kada nisu bili ni osnovani?
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/06/2013 14:32, edited 1 time in total.
muniza

#106 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

nosara wrote:
muniza wrote:
nosara wrote:
Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
Sad kopiraš dio koji ti odgovara, u postu iznad sam rekao "pripadnici NOB-a, muslimanskih milicija i donekle čak i HD", naravno da smo u partizanima pokazali zube, to je i bila jedina normalna odluka tada iako bi i tu moglo biti diskusije zbog četnika koji su se preobukli u partizane ali nije tema...
U cemu je problem...? Naglasio sam "kao neki drugi", misleci na muslimane koji su mislili glavom...

Ne vidim nikakvu razliku izmedju handzarovaca i cetnika, a "preoblacenje" se zvanicno naziva amnestijom i vrijedilo je za sve, osim hard-core ustasa... Bila je jedna i nakon zadnjeg rata... A ako je Tito propustio da napravi selekciju izmedju zavedenih i koljaca, neka to ide na njegov ceh kao i na ceh muslimana - Bosnjaka komunista, koji su kasnije sutili o tome... Ali ne pada mi na pamet da im zbog toga bilo sta zamjerim... Hvala im sto sam zivio kao covjek, veci dio svog dosadasnjeg zivota...
"kao neki drugi" uz ispravku "muslimani" zvuči ok ali bez nje zvuči kao provokacija...
Amnestija je bila jakojako ružna, bukvalno čovjek koji je ubio mog pradedu je svaki mjesec dolazio mojoj neni da donese račune, penziju i slično. Amnestiran je u sred rata. Za nju je 40 i kusur godina juge bilo 40 godina straha, ja to kao dijete nisam to ni znao, znam danas...
nosara

#107 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

muniza wrote:"kao neki drugi" uz ispravku "muslimani" zvuči ok ali bez nje zvuči kao provokacija...
Amnestija je bila jakojako ružna, bukvalno čovjek koji je ubio mog pradedu je svaki mjesec dolazio mojoj neni da donese račune, penziju i slično. Amnestiran je u sred rata. Za nju je 40 i kusur godina juge bilo 40 godina straha, ja to kao dijete nisam to ni znao, znam danas...
Nema provokacije, nego ne citate sve... :-)

To je ruzna prica, vjerovatno ih je bilo mnogo... :-?

I pored toga mislim da se Bosnjacima nije moglo desit nista bolje u istoriji od Titove Jugoslavije... Barem do danas...
osmoalija

#108 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by osmoalija »

nosara wrote: Nije im palo na pamet da se prikljuce partizanima (kao neki drugi) i pokazu zube, vec su morali hitleru polizat supak...?

Istorijska greska...
nisu partizani ništa bolji od četnika i ustaša. svi su bili nakazni na svoj način i svi su bili zločinci. a zašto bi na kraju krajeva bošnjaci i ulazili u partizane kad su isti primali redom sve četničke koljače.
dust in the wind

#109 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by dust in the wind »

sto volim ovo besmisleno izjednacavanje partizana sa cetnicima i ustasama... moj dede i njegova porodica su iz mostara,poslije dr.svjetskog rata niko i nije ostao u mo, a mnogi su poginuli... i svi su bili muslimani i svi su bili u partizanima..

ali dobro.. fasisti razni i nacionalnisti danasnji vise vole cetu bar ih sa njim veze mrznja, ljutnja, zelja da ubije sve drugacije od njega samog, nego partizane i antifasiste... stidite se
nosara

#110 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
Yug wrote:@Pipi
Image
Nisam ih nikada veličao, nego istinu zborio i internetom širio, zablude ispravljao o SS Handžar diviziji kojima se klanja dženaza 17. i 18. septembra 2013.g. u Francuskoj. Njih je oko 200 pobijeno u Villefranche de Rourge-u na jugu Francuske. Pali za slobodu velikog francuskog naroda.
Preko glave mi je historija pisanih u Zg. i Bg., podmetanja,....Istina je drugačija.

Kako je moguće da su Handžarovci učestvovali na Staljingradu kada nisu bili ni osnovani?
U tijeku novačenja bilo je i osoba koje su pripadale Komunističkoj partiji Jugolsavije i koje su se uspjele upisati kao novaci u jedinice Handžar divizije. Ferid Džanić, Božo Jelenek, Luftija Dizdarević i Nikola Vukelić su aktivno planirali pobunu protiv SS divizije i svoju priliku su pronašli u rujnu 1943. godine. Plan je bio pobiti njemačke časnike i s ostatkom "simpatizera" se priključiti francuskom Pokretu otpora protiv Njemačke. Džanić kao vođa skupine imao je dva plana po kojima bi divizija pod njegovim zapovjedništvom ratovala u Sjevernoj Africi ili u Hrvatskoj ovisno o situaciji u Francuskoj u danima poslije pobune. Džanić je u izletima u grad Villefranche-de-Rouergue prije pobune došao u dodir s članovima francuske ilegale u hotelu Moderne, i kada je dobio potvrdu da će imati pomoć Britanaca i Francuza, odlučio se za djelovanje. Ta se pomoć ipak nikada nije pojavila, ali se ne zna je li to bilo točno ili ne jer je pobuna trajala samo nekoliko sati.

Pobunjenici su poslije ponoći upali u spavaće sobe časnika, uzeli im oružje i zarobili ih. Isti su uspjeli privoliti i mali broj vojnika, koje su kasnije po gradu postavili kao stražu. U 16:10 pobunjenici su počeli ubijati časnike i dočasnike.

Imam Halim Malkoć i Dr. Schweiger su saznali za pobunu i smislili plan kako vratiti kontrolu nad bojnom nazad u njemačke ruke. Kada su došli do ostatka vojnika i rekli im za laži o dolasku engleskih i francuskih jedinica, vojnici su (neki i plačući) uzeli oružje i opet se zakleli Hitleru i krenuli gušiti pobunu. Oko 19:00 sati Dizdarević i Džanić su ubijeni, a Vukelić zarobljen. Tada su ostali pobunjenici, osim Jeleneka, prešli nazad na stranu SS-a, a on je prebjegao u Toulouse. Pobuna je ugušena nakon 7 sati trajanja (12:00-19:00).

18. rujna 1943. svi uhićeni pobunjenici koji na vrijeme nisu prešli na stranu SS-a su strijeljani. Njihova imena su: Nikola Vukelić, Mujo Alispahić, Meho Memišević, Philipp Njimać, Ivan Jurković, Alija Beganović, Mustafa Morić, Sulejman Silajdžić, Jusuf Vučjak, Zemko Banjić, Efraim Basić, Ismet Cefković i Uzeir Mehičić.

Imam Malkoć, Dr. Schweiger i pet drugih vojnika su dobili Željezni križ drugog stupnja.
Istine radi...
muniza

#111 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by muniza »

nosara wrote:
muniza wrote:"kao neki drugi" uz ispravku "muslimani" zvuči ok ali bez nje zvuči kao provokacija...
Nema provokacije, nego ne citate sve... :-)

To je ruzna prica, vjerovatno ih je bilo mnogo... :-?

I pored toga mislim da se Bosnjacima nije moglo desit nista bolje u istoriji od Titove Jugoslavije... Barem do danas...
Također sam mislio da ne "čitaš sve" pa si se samo osvrnuo na dio o handžar diviziji, no HD feelings bro :)
Stojadin

#112 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Stojadin »

ReXX wrote:
Stojadin wrote:
Bez Jugoslavije ne bi bilo ni Bosne. Pametnom dosta..
Bez armije BiH ne bi bilo Bosne.
:roll: Sta s tim hoces da kazes? Kako je to odgovor na ovo moje? Ja kazem "bez mesa ne bi bilo bureka", a ti mi odgovoris "Bez brasna ne bi bilo bureka." Zasto mora Armija BiH iskljucivati Jugoslaviju? Pa to nije bilo moje misljenje nego historijska cinjenica. Ne bi bilo ni Bosne, a ni Bosnjaka koji su se prvi put mogli nacionalno izjasniti u Jugoslaviji (kao Muslimani), dok su prije toga bili skroz nacionalno neosvjesteni. Mislis da bi dobili autonomiju u NDH, jel?
nosara

#113 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by nosara »

1990. je mnogima nulta godina... :roll:
Liga Rojalista

#114 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Liga Rojalista »

Zokipfc wrote:
Liga Rojalista wrote:Uvjek me zanimalo zašto samo Bošnjaci cmizdre o nikad prežaljenoj Jugoslaviji, gdje im nisu priznali ni jezik, ni ime pa čak im stavili dimnjake na grb republičke zastave.U čemu je caka ove opsesije?Jeli kompleks inferiornosti prema drugim narodima ili nešto drugo?
Ma ja, a ostali ne zale za Jugom... To je tipican odgovor svakog desno-orijentisanog papka, od Vardara do Triglava. "Samo mi zalimo za Jugom, imamo crvenu vladu, nja nja nja"

Jeste da mnogo toga u Jugi nije stimalo, ali da je ta zemlja bila TITO za ove banane sad, jeste!

Najvaznija je razlika mentalnog sklopa u ljudima. Tada je bila nada za bolje sutra, gradilo se, radilo se, mladi su imali perspektivu, mogao si ici raditi u jakim firmama u inostranstvu.

Ja bi sve ova sranja i GLUPOSTI KAO STO SU GRB I ZASTAVA odmah razmjenio, samo za DUH tog vremena! Pusti se tih srijednovijekovnih pojmova, to je zastarjelo. Nema vise razloga da se dijelimo i da "brojimo krvne zrnce". A neces se od toga ni hljeba najesti..

Ne razumjem zasto se toliko palis na pojmove kao sto su narod, jezik, grb... Zar nije vaznije da smo svi mi ljudi?!
Znači grb ti je glupost za bošnjake?Svi moraju imati grb svi ostali narodi samo eto bošnjaci nemojte imati vi grb to je GLUPOST???DUH vremena?Duh da ti predaju SH jezik četnici iz gornjih mojkovaca pored sarajevskih bošnjačkih učitelja?DUH vremena da pjevas igrale se delije nasred zemlje srbije u sarajevu na satu muzičkog vojinicima iz kasarne koji ce te 4 godine gadjat sa brda kasnije?A jezik narodi grb jebo to jel?Baski i irci se dižu u zrak ratuju sa velesilama britanijom i španijom 50 godina zbog tih "gluposti".Zamjenit cemo sve to za lazno bratstvo jedinstvo,vučka,par crvenki i ljetovanje u makarskoj?Nadam se da nisi bošnjak, budi ti ostali kada vidim vakve komentare i treba da postoji rubrika ostali za takve samo bolje da se rubrika zove zaostali...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#115 Re: Bošnjački žal za Yugom..

Post by Chmoljo »

@Liga rojalista, imaš opomenu pred ban :-)
Locked